05/04/2011 21:55
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σσσσς… η Επιτροπή ανταγωνισμού κοιμάται

Μια που συζητιέται το νομοσχέδιο που αφορά τον ανταγωνισμό είπαμε να ξύσουμε λίγο το θέμα. Τι συμβαίνει με την επιτροπή ανταγωνισμού; Κοιμάται; Δεν κοιμάται; Κοιμάται όταν και αν θέλει; Και εξηγούμαστε.

Από το 2006 εκκρεμεί μια υπόθεση πετρελαιοειδών η οποία ξεκίνησε με αναφορά- καταγγελία που έγινε από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία καταγγέλλονταν δεσπόζουσα θέση στην αγορά για τα ΕΛΠΕ.

Η υπόθεση εξετάστηκε από την επιτροπή μετά τις εκλογές του 2009 αργώντας χαρακτηριστικά και μεταθέτοντας τις εξελίξεις για μετά την απομάκρυνση εκ του εκλογικού ταμείου.

Το Μάρτη του 2010 εδέησαν επιτέλους να την εξετάσουν με υπεύθυνο εισηγητή το μέλος της επιτροπής κ. Ασημάκη Κομνηνό. Ως εδώ τίποτε κακό εκτός από την χαρακτηριστική καθυστέρηση.

Το πρόβλημα ξεκινάει από τη στιγμή που ο εισηγητής στην υπόθεση πετρελαιοειδών είναι και συγγραφέας βιβλίου για τον ανταγωνισμό αγκαζέ με τον κ. Τζουγανάτο που είναι πρώην πρόεδρος της επιτροπής ανταγωνισμού και τώρα δικηγόρος των ΕΛ.ΠΕ.

Φαίνεται λοιπόν ότι ο κ. Κομνηνός δεν σκέφτηκε να επικαλεστεί κώλυμα. Το θεωρεί απολύτως φυσιολογικό να είναι αντίδικος με άνθρωπο με τον οποίο συγγράφουν μαζί βιβλίο. Αυτό κι αν είναι εναρμονισμένη πρακτική.

Κώλυμα, δεν σκέφτηκε να επικαλεστεί ούτε η κ. Ντέκα Λευκοθέα η οποία είναι Προϊσταμένη Β΄ Τμήματος Διεύθυνσης Νομικής Τεκμηρίωσης στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και κάνει το διδακτορικό της με τον κ. Τζουγανάτο.

Τώρα τι να περιμένει κανείς, όταν ο δικηγόρος της εταιρείας που κατηγορείται για δεσπόζουσα θέση στην αγορά έχει κάτω από τις φτερούγες του την προϊσταμένη και στο πλευρό του τον εισηγητή. Δεν ξέρω τι λέτε αλλά τα νώτα του φαίνονται καλά καλυμμένα.

Όπως καλυμμένα είναι και τα νώτα της προϊσταμένης κ. Ντέκα η οποία λειτουργεί εκεί μέσα (στην επιτροπή) ως αντιπρόσωπος της κυβέρνησης. Τι να κάνεις βέβαια; Όταν είσαι σύζυγος του κ. Πετρουλάκη που βρίσκεται στη Γενική Γραμματείας Επικοινωνία και είναι και επίλεκτο μέλος του Οβάλ γραφείου είναι λογικό να αισθάνεσαι μια.. ανωτερότητα.

Οι κακές γλώσσες λένε ότι όταν έγινε η ακροαματική διαδικασία ο κ. Κομνηνός απέκρυψε από άλλα μέλη της επιτροπής ότι είχε διατυπωθεί εκ μέρους της επιστημονικής του ομάδας, άποψη που βρίσκονταν στον αντίποδα της εισήγησής του και η οποία έκανε λόγω για δεσπόζουσα θέση στην αγορά των ΕΛΠΕ.  Όταν αυτό έγινε αντιληπτό από άλλο μέλος της επιτροπής καταλαβαίνετε ότι υπήρξε και ο απολύτως εξηγήσιμος εκνευρισμός.

Το ερώτημα είναι εάν όλα αυτά γίνονται εν γνώση του προέδρου της επιτροπής κ. Κυριτσάκη.

Το δεύτερο ερώτημα είναι εάν κάποιος θα κάνει κάτι για να περισώσει ότι περισώζεται από το κύρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Το τρίτο ερώτημα είναι εάν κάποιος θα τολμήσει να προστατέψει τους καταναλωτές που βλέπουν τη βενζίνη να πηγαίνει στα 2 ευρώ;

Ίδωμεν…

ΣΧΟΛΙΑ

 1. adidrust avatar
  adidrust 05/04/2011 23:11:46

  Ο Πέτρος ο Γιόχαν κι ο Φράνς
  δουλεύαν στον Μπράουν στο Φίσερ στον Κράφτ
  ο Μπράουν ο Φίσερ κι Κράφτ
  αχώριστοι γίνανε φτιάχνοντας τραστ...

  • Λάμπρος avatar
   Λάμπρος @ adidrust 06/04/2011 10:19:24

   χαχαχαχα!!! φοβερό σχόλιο !!!!

 2. αναγνώστης avatar
  αναγνώστης 05/04/2011 23:32:06

  Μια παρέα δηλαδή και η επιτροπή Ανταγωνισμού....

 3. zap-zap avatar
  zap-zap 06/04/2011 09:04:03

  mia parea h epitroph me thn kuvernisi thes na peis.

 4. Nikolaos avatar
  Nikolaos 06/04/2011 09:11:20

  Δηλαδή την επιτροπή ανταγωνισμού διοικούσε ο ίδιος που τώρα υπερασπίζεται το μονοπώλιο των ΕΛΠΕ (σε αποθηκευτικούς χώρους). Μάλιστα. Φαντάζομαι ότι ο εν λόγω γνωρίστηκε με το νέο του εργοδότη, αφού έφυγε από την επιτροπή ανταγωνισμού. Αλλιώς απλά είχαμε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα. Τόσο απλά.

 5. Λάμπρος avatar
  Λάμπρος 06/04/2011 10:20:41

  Πάλι καλά που δεν κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ που το έφερε στην δημοσιότητα ...
  Γιατί ως γνωσό στην χώρα για όλα #ftaiei_o_Syriza

 6. Φώτιος Κυριακόπουλος avatar
  Φώτιος Κυριακόπουλος 06/04/2011 11:01:37

  Παρατηρήσεις:
  1. Ο κ. Δημήτριος Τζουγανάτος υπήρξε πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού μέχρι τον Οκτώβριο του 2003.
  2. Η κ. Λευκοθέα Ντέκα από το Δεκέμβριο του 2010 είναι πλέον Διευθύντρια της Διεύθυνσης Νομικής Υποστήριξης (όπως ορίζει το Οργανόγραμμα ή της Διεύθυνσης Νομικής Τεκμηρίωσης, όπως ορίζεται σε νόμο) και όχι απλή Τμηματάρχης.
  3. Ο νυν πρόεδρος κ. Δημήτριος Κυριτσάκης όχι μόνον γνωρίζει όλες τις διαπροσωπικές σχέσεις των εμπλεκομένων αλλά και λόγω αυτών των σχέσεων συμβαίνουν και άλλα πράγματα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

  • Nikolaos avatar
   Nikolaos @ Φώτιος Κυριακόπουλος 06/04/2011 13:59:05

   Γραψτα αδερφέ και τα άλλα που γίνονται, ακόμα και αν δεν τους ξηλώσουν, να καταλάβει κάποιος κόσμος περί τίνος πρόκειται. Οι τύποι ρίχνανε πρόστιμα σε Shell και BP, μέχρι που οι εταιρείες έφυγαν κακήν κακώς αφού πωλήθηκαν έναντι πινακίου φακής σε Μότορ Όιλ και ΕΛ.ΠΕ.

 7. factorx avatar
  factorx 06/04/2011 15:49:56

  Τσίπρας σήμερα στην Βουλή:

  «Τι ακριβώς κάνει αυτή η Επιτροπή Ανταγωνισμού;
  Κυρώσεις υφίστανται; Και αν υφίστανται κυρώσεις τα πρόστιμα αυτά που επιβάλλονται είναι πρόστιμα που όντως δημιουργούν ώστε να αποτρέπουν τις εναρμονισμένες πρακτικές.
  Είδατε μήπως τα τελευταία χρόνια οποιαδήποτε έκθεση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού που να περιγράφει την κατάσταση όπως είναι με ονόματα και διευθύνσεις εταιρειών και συγκεκριμένα στοιχεία.
  Ας μην κρύβουμε το κεφάλι μας στην άμμο.
  Βουίζουν τα μπλογκς, κύριε Υπουργέ και κ. Πρωτόπαπα, -ακούστε το αυτό που θα σας πω λίγο- για την ευκολία με την οποία στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, διανύουν την απόσταση από την Επιτροπή στην υπηρεσία του μονοπωλίου καυσίμων.
  Ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής ο κ. Τζουγανάτος, είναι τώρα άνθρωπος που δουλεύει για την εταιρεία ΕΛΠΕ, δικηγόρος των ΕΛΠΕ.
  Της εταιρίας που δεσπόζει στην αγορά.
  Και ύστερα απ’ αυτό εμείς αναρωτιόμαστε γιατί η βενζίνη έφθασε στο 1,8 ευρώ. Όταν στην Κύπρο που και αυτή αντιμετωπίζει προβλήματα από την κρίση, όχι σαν τα δικά μας, αλλά βρίσκεται στον διεθνή ανταγωνισμό είναι στο 1,2 - 1,3.
  Το γεγονός ότι οι σχέσεις συγκεκριμένων προσώπων αλληλοδιαπλέκονται με τις εταιρείες δεν εξηγεί την εκκωφαντική σιωπή της Επιτροπής.
  Η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ -σας θυμίζω- από το 2006 κατέθεσε αναφορά στην Επιτροπή για το καρτέλ στα καύσιμα, για τη δεσπόζουσα θέση των ΕΛΠΕ.
  Εδέησε η Επιτροπή να την εξετάσει το Μάρτη του 2010. Ως εκεί η μόνη κατηγορία είναι η καθυστέρηση, αλλά εδώ υπάρχουν χειρότερες κατηγορίες. Εδέησε να εξετάσει την αναφορά με υπεύθυνο εισηγητή τον κ. Κομνηνό και αντίδικο, δικηγόρο της άλλης πλευράς, τον πρώην πρόεδρο της επιτροπής, τον κ. Τζουγανάτο.
  Και ως εδώ θα μου πείτε έχει καλώς, τι να κάνουμε εμείς, δεν φταίμε σε τίποτα.
  Έλα όμως που εισηγητής από την πλευρά της Επιτροπής Ανταγωνισμού και αντίδικος είναι στενοί συνεργάτες και συγγράφουν από κοινού επιστημονικό σύγγραμμα. Και ούτε τη στοιχειώδη ευθιξία δεν είχε ο κ. Κομνηνός να ζητήσει κώλυμα. Άραγε αυτά ήταν εν γνώσει ναι ή όχι του κ. Κιριτσάκη.
  Αυτό κι αν είναι εναρμονισμένη πρακτική μέσα στην επιτροπή, προς όφελος και προς διευκόλυνση των άλλων εναρμονισμένων πρακτικών.
  Αλλά όσα σας λέμε είναι ψιλά γράμματα.
  Γιατί όλοι γνωρίζουν ότι τρόπος υπάρχει για να χτυπηθούν τα καρτέλ, πολιτική βούληση δεν υπάρχει.
  Και καμία κυβέρνηση του δικομματισμού δεν ήταν διατεθειμένη να έρθει σε σύγκρουση με αυτά τα συμφέροντα και αυτή δεν είναι η σημερινή κυβέρνηση ούτε καμιά άλλη κυβέρνηση του δικομματισμού, γιατί είστε δέσμιοι εξαρτήσεων.
  Χρειαζόσαστε και χρειάζεστε αυτά τα συμφέροντα, διότι σας στηρίζουν, διότι έχουν επιρροή σε ΜΜΕ τα οποία τα έχετε ανάγκη. Διότι οι εταιρείες τους ασκούν επιρροή στο πολιτικό σύστημα. Και τα μεγάλα κανάλια που ασκούν επιρροή στο πολιτικό σύστημα, χρειάζονται τις εταιρείες και τις διαφημίσεις τους. Είναι ένας φαύλος κύκλος, μια αλυσίδα με πολλούς κύκλους.
  Και τα οικονομικά συμφέροντα ελέγχουν πλήρως την κατάσταση και μπορούν να επηρεάσουν σημαντικές αποφάσεις».

  Ο Χρυσοχοϊδης απάντησε:
  «θα το ερευνήσω και έτσι πρέπει. Είναι η δουλειά μου να το κάνω». Είπε ακόμη ότι γι’ αυτό στο νόμο για την προστασία του ελεύθερου ανταγωνισμού υπάρχει διάταξη για κώλυμα στην περίπτωση που κάποιος έχει τέτοιες σχέσεις

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.