#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/12/2012 10:01
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σςςςς, η Δημοκρατία κοιμάταιΌλο και περισσότεροι λένε κάθε μέρα πως διαμορφώνεται μελλοντικό σκηνικό με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και αξιωματική αντιπολίτευση ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ! Αυτό φυσικά πόρρω απέχει από την αλήθεια αλλά όταν η κοινωνία αρχίζει να εθίζεται σε αυτό το απερίγραπτο ενδεχόμενο, είναι η ώρα να σκεφτούμε πως «κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας».

Η αλήθεια είναι πως στην οικονομία, όπως γράψαμε και πρόσφατα, υπάρχουν δύο εικόνες : η καλή, αυτή των αριθμών δηλαδή που λέει πως πάμε καλά με το πρωτογενές έλλειμμα και το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου και η κακή, αυτή των ανθρώπων, που λέει πως η κοινωνία είναι στα όριά της. Και πράγματι έτσι είναι, όταν η ανεργία πλησιάζει στο 30%, τα λουκέτα πάνε σύννεφο, μεγάλο μέρος του πληθυσμού διαβιεί κάτω από τα όρια της φτώχειας, υπάρχουν πολλοί ανασφάλιστοι που δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, οι άρρωστοι δεν παίρνουν τα φάρμακά τους εγκαίρως, πολλοί σιτίζονται στα συσσίτια των ενοριών και των Δήμων, οι νέοι μας επιστήμονες ξενιτεύονται για να βρουν δουλειά, τα Πανεπιστήμια έγιναν άντρα ανομίας και βρωμιάς, υπάρχουν νοικοκυριά που μένουν χωρίς ρεύμα και νερό, υπάρχουν οικογένειες που παγώνουν από το κρύο γιατί δεν έχουν να βάλουν το πανάκριβο πετρέλαιο.

Ταυτόχρονα, λεφτά για τα χαράτσια δεν υπάρχουν, η ΔΕΗ ζητά αυξήσεις έως 49% (!), οι φόροι δεν πληρώνονται λόγω ανέχειας (11 δις καθυστερούμενα μόνο μέσα στο 2012), οι καινούριοι φόροι που θεσπίστηκαν με τον νέο φορολογικό νόμο δεν φαίνεται δυνατόν να πληρωθούν από πολλούς συμπατριώτες μας, τα δάνεια (κυρίως τα στεγαστικά) μπαίνουν στο «κόκκινο» λόγω αδυναμίας πληρωμής των δόσεων, οι λαθρομετανάστες αυγαταίνουν στα κέντρα των πόλεων άεργοι και ανέστιοι και γι αυτό διπλά επικίνδυνοι για τους κατοίκους.

Από την άλλη, υπάρχει μια βουβαμάρα και μια αδικαιολόγητη αδράνεια από την πλευρά της κυβέρνησης. Μονάχα ο Πρωθυπουργός μοιάζει να κινείται αλλά τι να κάνει μονάχος του; Κατά τα άλλα, δεν αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες αλλαγών και βαθιών τομών. Δεν δίνεται ξεκάθαρο μήνυμα μεταρρυθμίσεων και νέου ξεκινήματος. Τα αξιώματα στον δημόσιο τομέα μοιράζονται αναλογικά στα τρία κόμματα της τρικομματικής κυβέρνησης και τα πρώτα πρόσωπα που ανακοινώθηκαν δεν προμηνύουν τίποτε το ελπιδοφόρο και ρηξικέλευθο. Ουδείς ασχολείται με τα κλειστά επαγγέλματα, με την διαφθορά, με την τιμωρία ενόχων, με τον περιορισμό και το κλείσιμο των χιλιάδων άχρηστων δομών του δημόσιου τομέα, με τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, την ηλεκτρονική επανάσταση στις υπηρεσίες και την εξάλειψη της γραφειοκρατίας.

Η Δημοκρατία βρίσκεται σε διαρκή αμφισβήτηση και κινδυνεύει να περιπέσει σε ανυποληψία. Πολιτικά, η κοινωνία είναι μετέωρη, χωρίς πίστη και όραμα, έτοιμη να παραδοθεί στα άκρα με την παραμικρή αφορμή. Η φασιστική ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ φλερτάρει ήδη με διψήφια ποσοστά, παριστάνοντας τον «καλό Σαμαρείτη» σε μια κοινωνία ανίκανη πια να διαχωρίσει την κοινωνική προσφορά από την πολιτική υστεροβουλία. Το μίγμα οικονομικής στεναχώριας και πολιτικής απραξίας γίνεται ολοένα και περισσότερο επικίνδυνο και το σημείο ανάφλεξης έρχεται όλο και πιο κοντά. Όσο περισσεύουν οι εξαθλιωμένοι που δεν έχουν να χάσουν τίποτε και οι απελπισμένοι που βλέπουν μπροστά τους τα νέα χαράτσια και τους νέους φόρους που τους περιμένουν το 2013, χωρίς αντίστοιχη ελπίδα και καταφυγή, τόσο θα θεριεύουν τα άκρα.

Υπάρχει κατά την γνώμη μου ελάχιστος χρόνος για την κυβέρνηση να δράσει και για την ίδια την αστική μας Δημοκρατία να αντιδράσει, πριν το εφιαλτικό σκηνικό μεταβληθεί σε αδυσώπητη πραγματικότητα. Οι κινήσεις της πρέπει να είναι στοχευμένες και αποφασιστικές. Οι ρήξεις πρέπει να είναι μετωπικές και αποτελεσματικές. Εξεύρεση πόρων για ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, με σύλληψη και φορολόγηση του παράνομου πλούτου ή αν αυτό είναι αδύνατον, με νομιμοποίησή του και προσέλκυσή του ξανά στην εγχώρια οικονομία. Αστραπιαίο κλείσιμο χιλιάδων άχρηστων οργανισμών του δημόσιου τομέα και αναδιοργάνωση των απαραίτητων για την λειτουργία του δομών. Επιστροφή των χρωστούμενων του δημοσίου σε ιδιώτες, με προτεραιότητα στον ΦΠΑ. Άμεση θέσπιση του μέτρου του συμψηφισμού των χρεών από και προς το δημόσιο. Καταρτισμός και ψήφιση την άνοιξη ενός εντελώς νέου, δίκαιου και φιλικού προς την μικρομεσαία οικογένεια φορολογικού νόμου, που να μπορεί να εισπράξει όσα προβλέπει και όχι να δημιουργεί καινούριες γενιές αθέλητων «μπαταχτσήδων» προς τις εφορίες. Αυτός ο φορολογικός νόμος που μόλις ψηφίστηκε, πρέπει να γίνει παρελθόν χωρίς ποτέ να εφαρμοστεί. Αξιοκρατία στις τοποθετήσεις στελεχών στις δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς, με προτίμηση εργατικών και τίμιων ανθρώπων, με γνώσεις και όρεξη για δουλειά, έξω από τους κομματικούς σωλήνες και τα αρχηγικά θερμοκήπια. Επιμονή και σταθερότητα στην εφαρμογή των νόμων κατά της λαθρομετανάστευσης και οποιουδήποτε παρανομεί από οπουδήποτε και να προέρχεται. Τέλος, προσανατολισμός της οικονομίας προς την παραγωγική και εξωστρεφή επιχειρηματικότητα, με άμεσα μέτρα πάταξης της γραφειοκρατίας και του φαβοριτισμού.

Αν δεν γίνουν αυτά τα απλά πράγματα σε εύλογο χρόνο και η Δημοκρατία εξακολουθήσει τον αξύπνητο ύπνο στον οποίο έχει περιπέσει, φοβάμαι πως η επέλαση του φασισμού των άκρων από τυχαίο και απίθανο ενδεχόμενο, θα γίνει απτή και αναπότρεπτη πραγματικότητα.

Ηλίας Τσιαμήτρος

ΣΧΟΛΙΑ

 1. akis51 avatar
  akis51 24/12/2012 11:02:06

  Καλά, εντάξει... Ο Παπαντωνίου έχει βαφτίσει την κόρη τού Στουρνάρα και θα ..κυνηγήσουν την σύζυγο τού Παπαντωνίου..! Και μετά ξημέρωσε..

 2. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 24/12/2012 11:38:34

  Η θεωρία των άκρων στην πολιτική επιστήμη καταδεικνύει ότι η ενίσχυσή τους συναρτάται με το βαθμό που ο ενδιάμεσος πολιτικός χώρος χάνει το Μέτρον και καταρρέει στη μετριότητα...στην σήψη και την παρακμή.

  ”…υπάρχει μια βουβαμάρα και μια αδικαιολόγητη αδράνεια από την πλευρά της κυβέρνησης.”, επισημαίνεις.
  Όπως η φύση, έτσι και το κοινωνικό γίγνεσθαι δεν ανέχεται το κενό.
  Αναμενόμενα τα γεγονότα προβλέψιμες οι εξελίξεις.
  Δυστυχώς, τα δρώμενα των τελευταίων 30 χρόνων δεν μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι. Όσοι προειδοποιούσαν χαρακτηρίζονταν γραφικοί.

 3. κωστας avatar
  κωστας 24/12/2012 16:41:44

  Oι μεταναστες ειναι ανεργοι και οχι αεργοι που αναφερεις.. Δεν νομιζω να ηρθαν εδω για διακοπες

  • akenaton avatar
   akenaton @ κωστας 24/12/2012 20:45:24

   Καλά το γράφει, άεργοι είναι. Άνεργοι θα ήταν αν μπορούσαν να βρουν νόμιμη δουλειά και δεν έβρισκαν. Πως να βρουν όμως, αφού η συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ΛΑΘΡΟ-μετανάστες;

 4. Χρηστου Νίκος avatar
  Χρηστου Νίκος 24/12/2012 20:15:57

  Αυτά που γράφεις στην πρότελευταία παράγραφο του άρθρου σου είναι το ποθούμενο για την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών.
  Φίλε μου αν ποτέ γίνουν αυτά που περιγράφεις στην Ελλάδα μας τότε μιλάμε για κοσμογονικές αλλαγές, και εννοείται ότι είμαι μαζί σου και ονειρεύωμαι κάτι τέτοιο.
  Αλλά αν περιμένουμε από τα κόμματα και τους ανθρώπους που τα αποτελούν να προχωρήσουν σε κάποιες τέτοιες αλλαγές μάλλον πρέπει να γυρίσουμε πλευρό γιατί μπορεί να πέσουμε από το κρεβάττι μας.
  Ευχές για πραγμάτωση αναλόγων στόχων γιατί αξίζουν για τα παιδιά μας.
  ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ σε όλους τους Ελληνες
  και ιδιαίτερα μαχητικό το 2013.

 5. tak avatar
  tak 25/12/2012 11:47:10

  Πολύ σημαντικό κείμενο... Τα σχόλια πάντως θα πρέπει να απευθύνονται στην κυβέρνηση και όχι στον συντάκτη, που πολύ καλά τα λέει...
  Θέλω να προσθέσω πως κάτι όρνεα του ΥΠΟΙΚ, που από αγορά δεν ξέρουν, μιλάνε συνεχώς για φοροδιαφυγή στην αγορά... Λάθος μέγα! Το εγκληματικό πρεσάρισμα της αγοράς, οδήγησε 350.000 επαγγελματίες σε κλείσιμο της επιχείρησής τους και ακύρωση των βιβλίων τους... Φυσικά και όλοι αυτοί δουλεύουν... Πώς θα τους πάρει τώρα ΦΠΑ και φόρους το πανάσχετο υπουργείο; Που κατοικείται από κουφιοκεφαλάκηδες (τους λένε και ανεγκέφαλους)...
  Η μικρή φοροδιαφυγή στους μικρομεσαίους, είναι η άμυνα της ίδιας της οικονομίας, που τους κρατάει ζωντανούς μ' αυτό τον τρόπο... Ας διαβάσουν οι ... ιθύνοντες του άσχετου υπουργείου και για το ρόλο της περιορισμένης φοροδιαφυγής σε μια προβληματική οικονομία...
  Τη μεγάλη φοροδιαφυγή, την "ακριβή" δεν την ψάχνουν! Επειδή από τους "μαστούς" της, "γαλακτίζονται" όλοι αυτοί που ... τάχατες την κυνηγούν!

 6. Ηλίας Ι. Τσιαμήτρος avatar
  Ηλίας Ι. Τσιαμήτρος 25/12/2012 12:04:34

  Εύχομαι Χρόνια Πολλά σε όλους/όλες και η Δημοκρατία επιτέλους να ξυπνήσει. Η Πολιτική πρέπει να επιβληθεί στις αγορές!

 7. blue nile avatar
  blue nile 26/12/2012 23:26:07

  Η πολιτική που συνεχίζει και επιδεινώνει την ύφεση είναι υπεύθυνη για την άνοδο των άκρων.
  Με φραστικές επικλήσεις δεν μπορεί να υποχωρήσει η ύφεση όταν επιβάλονται μέτρα ύψους 11,5 δις .
  Όσο για το πρωτογενές πλεόνασμα μην το ψάχνετε το 2013. Τζάμπα κόπος.
  Ραντεβού ξανά την άνοιξη όταν θα πρέπει να επιβληθούν νέα μέτρα και όλη αυτή η φαρσοκωμωδία θα τελειώσει σιγά σιγά.
  Χθες άκουγα στις ειδήσεις ότι η προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να συντελεστούν γρήγορα οι διαρθρωτικές αλλαγές για να μην έχουμε νέα μέτρα την άνοιξη.
  Γέλασα.
  Αν περιμένουν να αντιστρέψουν την ύφεση και την πτώση της ζήτησης με τις επονομαζόμενες μεταρυθμίσεις τότε τα νέα μέτρα είναι σίγουρα.

 8. μπαζο αααα avatar
  μπαζο αααα 28/12/2012 01:15:33

  καλα τα γραφεις φιλε..για έκθεση ιδεων σε βαζω αριστα. Αλλά απο λόγια ο κόσμος μπούχτισε πραξεις θέλει και έργα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.