#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
19/06/2013 12:45
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Σπασμένο τηλέφωνο» για την ΕΡΤ – Όλο το μεταβατικό στάδιοΤο σπασμένο τηλέφωνο με τις δηλώσεις του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Κ. Μπενουδάκου, παίζουν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, οι κυβερνητικοί εταίροι (ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) και φυσικά οι συνδικαλιστικές ενώσεις, με αποτέλεσμα να χάνονται στη …νομική μετάφραση με σαφείς πολιτικές σπέκουλες και στοχεύσεις.

Αυτό δεν εμποδίζει την κυβέρνηση να προχωρά με συνοπτικές διαδικασίες στην κατάρτιση σχεδίου  για τη μεταβατική φάση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης σύμφωνα και με την προσωρινή διαταγή του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μάλιστα θέλει να παρουσιάσει το σχέδιο σήμερα το απόγευμα στην κρίσιμη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που συγκροτούν τη συγκυβέρνηση. Το μόνο βέβαιο προς το παρόν είναι ότι το νέο σχήμα θα υπάγεται απευθείας στο υπουργείο Οικονομικών και στον υπουργό Οικονομικών, εν προκειμένω στον Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος καλείται να συστήσει για τον σκοπό αυτό την αρμόδια διεύθυνση.

Σύμφωνα με ασφαλείς κυβερνητικές πηγές ετοιμάζεται η σύσταση προσωρινής διοικούσας επιτροπής στην οποία ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, αν επιθυμούν, θα τοποθετήσουν δικά τους στελέχη όπως δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στο μοντέλο 4-2-1, δηλαδή 4 για τη ΝΔ, 2 για το ΠΑΣΟΚ και 1 για τη ΔΗΜΑΡ.

Παράλληλα αναζητείται το πρόσωπο εκείνο που θα αναλάβει να εκτελεί χρέη υφυπουργού, αρμόδιου για την ΕΡΤ προκειμένου να συνεργαστεί με τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό, Σίμο Κεδίκογλου που είναι υπεύθυνος στον τομέα της επικοινωνίας.

Δύο είναι τα ονόματα που έπεσαν στο τραπέζι της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών και φαίνεται ότι υπάρχει απόλυτη συμφωνία και των κυβερνητικών εταίρων και του πρωθυπουργού. Κατ’ αρχάς από την αρχή ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι ο νέος υφυπουργός δεν θα προέρχεται από τους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας αλλά από τα κόμματα των δύο εταίρων.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ λέγεται ότι προτάθηκε το όνομα του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, στενού συνεργάτη του Βενιζέλου, ενώ ο Ανδρέας Παπαδόπουλος, εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ είναι ο δεύτερος υποψήφιος από την πλευρά του Φώτη Κουβέλη. Το όνομα αναμένεται, εκτός απροόπτου, να οριστικοποιηθεί σήμερα το απόγευμα και  άμεσα θα προχωρήσουν οι διαδικασίες ορκωμοσίας.  Το μεταβατικό σχήμα θα στελεχωθεί με 200-300 άτομα ενώ θεωρείται βέβαιο ότι οι 2.656 εργαζόμενοι είναι απολυμένοι και θα αποζημιωθούν. Για να λειτουργήσει η μεταβατική δημόσια τηλεόραση, θα γίνουν προσλήψεις με συμβάσεις έργου δίμηνης διάρκειας. Υπολογίζεται ότι περί τα 30 άτομα θα βγάζουν στοιχειώδες πρόγραμμα προκειμένου να φύγει το «μαύρο» από τους δέκτες το οποίο θα περιλαμβάνει και τρία δελτία ειδήσεων. Το προσωπικό αυτό θα λειτουργήσει την κρατική ραδιοτηλεόραση στο σύνολό της (ΝΕΤ-ΕΤ1-ΕΤ3, ραδιόφωνα, κ.λπ.).

Παράλληλα, οι δύο υπουργοί θα πρέπει να ορίσουν και τον διαχειριστή της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, ο οποίος θα «στρώσει τον δρόμο» για τη λειτουργία της νέας ΕΡΤ, όπως την προβλέπει το νομοσχέδιο, που έχει δοθεί στη δημοσιότητα.

Αυτός ο διαχειριστής, λοιπόν, θα κρίνει ποιος είναι ο αναγκαίος αριθμός προσωπικού (δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί υπάλληλοι, κ.λπ.) για τη λειτουργία της νέας ΕΡΤ, ενώ θα καθορίσει και τον αριθμό και τα πρόσωπα που θα επαναπροσληφθούν, όπως και εκείνα που θα απολυθούν.

Από που θα εκπέμψει σήμα

Εν τω μεταξύ οι συχνότητες παραμένουν ανενεργές ακόμη, εξ ου και η μήνυση που κατέθεσαν κατά των υπουργών Γιάννη Στουρνάρα και Σίμου Κεδίκογλου οι ενώσεις στον Τύπο.

Πιο συγκεκριμένα προσέφυγαν στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Δ. Τρίμης, ο πρόεδρος της ΕΣΠΗΤ, Θ.Μπερεδήμας και της ΕΤΕΡ, Δημήτρης Καμαρινόπουλος  για τη μη εφαρμογή της απόφαση του ΣτΕ -ως προς την επαναφορά του σήματος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, σύμφωνα με άρθρο 232 (παρ.Α) του  ποινικού κώδικα.

Η κατάσταση, βεβαίως, παραμένει πολύπλοκη. Γνωμοδότηση επί της δημοσιευμένης απόφασης του ΣτΕ εξέδωσε χθες Τρίτη η νομική υπηρεσία της ΕΡΤ ΑΕ και υποστηρίζει πως η ΕΡΤ ΑΕ παραμένει σε ισχύ αφού δεν υπάρχει ρητή κατάργηση της εταιρείας. «Από το περιεχόμενο της δικαστικής απόφασης δεν φαίνεται να υπάρχει ρητή κατάργηση της παραπάνω διάταξης», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Όπως αναφέρεται αναλυτικά «δεν καταλείπεται η παραμικρή αμφιβολία ότι διατηρείται η υπόσταση της ΕΡΤ ως δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, προκειμένου, κατά το μεταβατικό αυτό στάδιο, να συνεχίσει να ασκεί την αποστολή της ως δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας μεταδίδοντας ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές, που διεκόπησαν με την ανασταλείσα κοινή υπουργική απόφαση και λειτουργώντας τους διαδικτυακούς τόπους. Για τους ίδιους νομικούς λόγους, παραμένουν σε ισχύ οι συμβάσεις των εργαζομένων για την επίτευξη του στόχου της μετάδοσης των ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και της λειτουργίας των διαδικτυακών ιστοτόπων».

Το προσωπικό της ΕΡΤ ΑΕ, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση αυτή, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που εργάζονται στη «Ραδιοτηλεόραση», το Αρχείο Μουσείου και τα Μουσικά Σύνολα, θεωρείται «αυτοδικαίως ως μηδέποτε απολυθέν».

«Σε σχέση τέλος με την πρόβλεψη της προσωρινής διαταγής του ΣτΕ για τη συνέχιση της μετάδοσης ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και τη λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων από το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, επισημαίνουμε το αυτονόητο ότι η ΕΡΤ αποτελεί, προφανώς και σήμερα, το μοναδικό υφιστάμενο ραδιοτηλεοπτικό φορέα στη χώρα μας που σύστησε το κράτος προς εκπλήρωση της συνταγματικής διαταγής, παρά το γεγονός ότι τούτο, δεν αναφέρεται ρητά στο κείμενο αυτής», καταλήγει η γνωμοδότηση.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του ΣτΕ Κ. Μενουδάκος δήλωσε αργά το βράδυ της Τρίτης, ότι δεν δόθηκαν από τον ίδιο οδηγίες ως προς τον τρόπο εφαρμογής της προσωρινής διαταγής του για την ΕΡΤ.

Ο κ. Μενουδάκος προσέθεσε ότι τα σχόλια και οι διευκρινίσεις που διατυπώνονται σχετικά με αυτή δεν προέρχονται από τον ίδιο, αλλά ενδεχομένως από άλλους δικαστικούς και νομικούς κύκλους.

Σκληρή ανακοίνωση ΠΑΣΟΚ 

Να σημειωθεί, εξάλλου, ότι το βράδυ της Τρίτης το ΠΑΣΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για επικίνδυνα παιχνίδια σε βάρος της πολιτικής σταθερότητας. Τόνισε: «Προσβάλλουν την Δικαιοσύνη και παίζουν αφελή κι επικίνδυνα παιχνίδια σε βάρος της πολιτικής σταθερότητας όσοι διακινούν αντισυνταγματικά, παράνομα και πρακτικώς ανεφάρμοστα σενάρια δήθεν "συμμόρφωσης" στην προσωρινή διαταγή του Προέδρου του ΣτΕ για την άμεση επανάληψη των εκπομπών της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης».

«Κάποιοι νομίζουν», υποστηρίζει η Ιπποκράτους, «ότι το θέμα είναι να βρεθούν κουτοπόνηροι -και παράνομοι- τρόποι εικονικής συμμόρφωσης στην διαταγή του ΣτΕ,», για να υπογραμμίσει ότι «το θέμα όμως είναι ο σεβασμός του δημοκρατικού κράτους δικαίου και η διασφάλιση των προϋποθέσεων ύπαρξης της κυβέρνησης συνεργασίας».

«Οποίος κάνει ότι δεν το καταλαβαίνει αυτό, αναλαμβάνει πολύ βαριά ευθύνη» καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.

Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ καταγγέλλουν «την προσπάθεια να στηθεί προσωρινός μηχανισμός εντός και εκτός ΕΡΤ για να εκπέμψει σήμα και πρόγραμμα, μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου για το νέο φορέα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης».

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.