25/04/2009 06:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σπάστε τα καρτέλ και ρίξτε τις τιμές


______________________________________________________________________________________________
Αυτό που έγινε με την μείωση της τιμής στο γάλα (ότι σπάει δηλαδή από τα μέσα το κλαδικό καρτέλ) μακάρι να γίνει και σε άλλα προϊόντα, μακάρι να γίνει και στις τοκοχρεολυτικές δόσεις των ήδη υφισταμένων δανείων, εξηγεί ο αναγνώστης μας Θ. Κ., σε άρθρο του  για την ανάγκη  προσαρμογής της αγοράς προς τα κάτω σε συνθήκες κρίση και τονίζει:

Όλα αυτά θα επιτρέψουν στα νοικοκυριά να ανασάνουν (χωρίς να χρεώνεται το κράτος για να τα στηρίξει) και αναδιανέμουν εισόδημα από σημεία συγκέντρωσης επιχειρηματικής ισχύος (καρτέλ) σε σημεία διάχυσης αγοραστικής δύναμης (νοικοκυριά και αποκεντρωμένες επιχειρήσεις).

Αυτό είναι θετικό σημάδι αν συμβαίνει από μόνο του και ορθότατη στρατηγική αντιμετώπισης της κρίσης (αν συμβαίνει συστηματικά με κρατική κατεύθυνση και πρωτοβουλία).

Στην περίπτωσή μας, βέβαια, μάλλον δεν είναι κρατική πολιτική. Αλλά δεν παύει να είναι θετικό, αν γενικευτεί. Και - κυρίως - αν συμπεριλάβει και το σπάσιμο του τραπεζικού καρτέλ. Του πιο ισχυρού ,του πιο επικίνδυνου και αντι-αναπτυξιακού.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ: Η προσαρμογή της αγοράς σε συνθήκες κρίσης

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 25/04/2009 09:04:35

  Το εντελώς άρρωστο στην Ελλάδα είναι ότι οι περισσότεροι κλάδοι υπάρχουν επειδή είναι συνεννοημένοι στην τιμολογιακή στμπεριφορά. Έτσι αν είμαστε 10 σε έναν κλάδο, που, πραγματικά, σηκώνει μόνο 3, ΔΕΝ πρόκειται να αφήσουμε να πέσουν οι τιμές γιατί αυτό θα ήταν ομαδική αυτοκτονία. Αν ΕΝΑΣ, μονομερώς αποφασίσει να το κάνει, πρέπει να είναι απόλυτα σίγουρος ότι θα κλέισουν οι άλλοι και όχι αυτός. Ένα είδος prisoners' dilemma.

  Το πρόβλημα είναι οξυμένο από ηλίθιες επιδοτήσεις και κρατικές παρεμβάσεις. Από το γεγονός ότι με στημμένες τιμές, ένα ο,τιδήποτε βγάζει μεροκάματο, και το κράτος ρυθμίζει πόσος ώρες ή ποιές μέρες είναι το ο,τιδήποτε ανοικτό.

  Η μόνη ελευθερία που έχει η αγορά είναι να χρεώνει ό,τι της λείπει για να βγαίνει.

  Και πως συντηρείται αυτή η αναποτελεσματικότητα τόσα χρόνια; Πως υπάρχουν τόσες μάντρες με πλακάκια και υλικά οικοδομών; Tόσα μαγαζάκια με είδη ρουχισμού; Τόσες βιοτεχνίες σφολιάτας; Κάποιο input πρέπει να έχει το σύστημα... Η απάντηση είναι απλή: Παραοικονομία: μαύρες και γκρίζες εισροές, και ελεημοσύνες.

  Έτσι ΟΛΗ η οικονομία μας βασίζεται στην διοικητική συνεννόηση είτε παράνομο καρτέλ, είτε κρατικά ρυθμιζόμενο καρτέλ, στην παραοικονομία, και έτσι εξηγώ εγώ γιατί αυτή η χώρα είναι κα-τα-δι-κα-σμέ-νη.

  Επειδή είναι εύκολο να είμαι απαισιόδοξος μαύρος πρωί πρωί, επισημαίνω ότι υάρχει "λύση", ή "ξεκίνημα λύσης": 1. Τράπεζες, 2. Media

  Οι τράπεζες είναι καρτέλ. Το πιο ισχυρό, και μην ακούτε τι λένε περί αμείλικτου ανταγωνισμού. Καρτέλ που ζεί κάτω από την τιμολογιακή πολιτική της Εθνικής. Η Εθνική μπορεί με ελάχιστο δικό της κόστος να αναγκα΄σει σε άλλη συμπεριφορά (και μάλλον κλέισιμο και συγχώνευση) τους υπόλοιπους. Τολμάτε κύριε Παπαθανασίου; Ούτε για αστείο.

  Τα media είναι επίσης διαπλεκόμενα. Πιέζουν για λεφτά του κρατους και των φορολογουμένων. Τολμάτε κύριε Πρωθυπουργέ; Επίσης ούτε για αστείο.

  Οταν ένας πολιτικός μου πει, δημόσια και πειστικά ότι θα ασχοληθεί με αυτούς τους δύο καρκίνους θα τον ψηφίσω.

  Καλήμέρα σας.

 2. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 25/04/2009 09:07:52

  Υπάρχει και παράπλευρη στρατηγική: Εμφανίζεται κάποιος Βγενόπουλος με ρευστότητα. Σε καιρό ύφεσης, αγοράζει όλα τα σαπάκια, πετάει στα σκουπίδια τα μισά, μένει με τα υπόλοιπα. Του ανήκουμε.

  Και ασχολείστε με το αν η μια αδερφή ή η άλλη είναι κατάλληλοι...

 3. Θ.Κ. avatar
  Θ.Κ. 25/04/2009 11:05:58

  Συμφωνώ με την ανάλυση του archaeopteryx.Συμφωνώ σχεδόν απόλυτα. Συμφωνώ, μάλιστα, σε όλα - και στα πολιτικά συμπεράσματα - εκτός ίσως απο την τελική απαισιοδοξία του. Αλλά η απαισιοδοξια (όπως και η αισιοδοξία) είναι συναισθηματική κατάσταση μάλλον, παρά λογικό επιχειρημα.

  Το συμπέρασμα που ήθελα να καταλήξω σε αυτο το άρθρο είναι οτι η διάρκεια και το βάθος μιας κρίσης, είναι ανάλογη με την ελαστικότητητα - προσαρμοστικότητα μιας οικονομίας να προσαρμόσει τις τιμές της προς τα κάτω.
  Και η προσαρμοστικότητα αυτή είναι αντιστρόφως ανάλογη με την ύπαρξη καρτέλ και στρεβλώσεων συγκέντρωσης "επιχειρηματικής ισχύος".
  Νομιζω ότι archaeopteryx δεν αμφισβητεί καθόλου αυτό το συμπέρασμα. Αντίθετα το ενισχύε από την πλευρά της microanalysis. Και του είμαι υπόχρεως γι' αυτό.
  Απλώς εκφράζει αμφιβολία για το αν η σημερινή κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα μπορεί να σπάσει τα καρτέλ. Συμμερίζομαι τις επιφυλάξεις του. Αλλά στην Πολιτική όσα φέρνει η ώρα...
  Αυτό μόνο.

 4. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 25/04/2009 11:06:08

  Παντου υπαρχει εμας μυθος, Αρχαιε.


  ΠΠ

 5. Κασσάνδρα avatar
  Κασσάνδρα 25/04/2009 11:14:38

  Εκτός όλων αυτών πρέπει να μάθουμε να δανειζόμαστε σωστά και μέχρι εκεί που φτάνει το χέρι μας που έλεγαν και οι παππούδες μας.

 6. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 25/04/2009 11:36:33

  Με το καρτελ της κινητης τηλεφωνιας δεν ασχολειται κανεις ! ολοι χρεωνουν τα ιδια και θησαυριζουν.

  Εχουν κανει και παο 1-2 εταιριες κατροκινητης - spin-off και κλεινουν την αγορα.

  Οταν ειναι 3 οι παικτες ευκολα τα βρισκουν σε πια πιτα καποιων Δις Ευρω.

  Οι δε εταιριες 901χχχχ χρεωνουν τα αχρεωτα.

  Τα SMS σε διαγωνισμου φτανουν τα 2 ευρω το ενα και οι πονηροι μοιραζονται τα εσοδα οποτε τα "δωρα" τουε βγαινουν τσαμπα και βγαζουν και $$ απο πανω.
  -------------------------

  Εταιριες παροχης ευρυζωνικων υπηρεσιων !! μεγαλος ο κουβας ! Υπηρεσιες - για υπηρετες ( πελατες ) και χρεωσεις αντιγραφη !! ΚΑΡΤΕΛ του κερατα.

  ΟΧι 2play kai 3play αλλα πεοplay.
  -------------------------

  Στην χωρα του Ποτέ, οι πολιτες δεν εχουν δικαιωματα. Δεν εχουν συνηγορο, δεν εχουν Υπουργειο να τους προστατευει. Γιατι να το κανει?? να πεσουν οι τζιροι και να εισπραττει λιγοτερο ΦΠΑ και φορους στην ιδια "πιτα" ? Ολα ακριβα, σημαινει περισσοτερα εσοδα για το μπουρδελο με τις πορνες αραχτες και λαιτ.

  ΠΠ

  ΠΠ

 7. Προβοκατωρ. avatar
  Προβοκατωρ. 25/04/2009 13:01:50

  Και ποιος σου ειπε να παρεις κινητο;Δεν το ξερεις οτι ειναι ειδος πολυτελειας;
  Αφου το ξερει και το κρατος,και γι αυτο και του βαζει εξτρα φορο,που μαλιστα θα τον ανεβασει τωρα.
  Αλλα και σου λεει να στελνεις sms σε διαγωνισμους,και τηλαφωνα σε 901;
  Οι τσοντες,πληρωνονται.

 8. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 25/04/2009 13:25:18

  @7

  Μαζι σου. Θα κανω μια προχειρη λιστα --->

  - Εφημεριδες
  - Τσιχλες
  - Ψωμι
  - Βενζινη
  - Κινηματογραφος
  - Γαλα
  - Αυγα
  - Σοκολατες
  - Καφες
  - Νερο
  - Μπυρες
  - Αναψυκτικα
  - Τυροπιτες
  - Κουλουρια
  - Πανες
  - Χαρτια

  κλπ κλπ κλπ

  κανενα αγχος !!!

  ΠΠ

 9. Factorx avatar
  Factorx 25/04/2009 14:28:42

  Το μεγάλο ριφιφί με τα επιτόκια
  Ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε κατά 3% το επιτόκιο του ευρώ, οι ελληνικές τράπεζες ανέβασαν τις δόσεις των δανείων τους.
  http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artid=4513652

 10. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 25/04/2009 15:34:58

  συνεννοημένοι...τόσα τους λείπουν, τόσα χρεώνουν. κι αν τολμάς, πες τους κάτι.

  Επί Μητσοτάκη το επιχείρημα ήταν να δυναμώσουμε για να γλυτώσετε από τις απαράδεκτες (πράγματι, τότε) κρατικές

  Επί Σημίτη, η δικαιολογία του καρτέλ ήταν "να δυναμώσουμε" για να αν΄τεξουμε τον ξένο ανταγωνισμό

  Επί ΚΚ του β' ξεκίνησε "άντε και _αμηθείτε και συγνώμη για το άντε" και τώρα είναι "αφήστε να χρεώνουμε ότι θέλουμε για να προστατευθεί η ακεραιότητα του συστήματος"

 11. Μακρης Κωνστ. avatar
  Μακρης Κωνστ. 25/04/2009 17:18:12

  Αγαπητε μπαινω στον πειρασμο να συμμετασχω στο αρθρο σου αν και αποφευγω να συμμετεχω σε τετοιου ειδους σηζητησεις γιατι δημιουργουν οξυτητες μιας και ακομη και μορφωμενοι ανθρωποι (που κατά τεκμηριο συμμετεχουν εδώ) αντιμετωπιζουν όλα τα θεματα ευκαιριακα και επιπολαια σαν ευκαιρια εκφρασεως ατακας και δεν εχουν την υπομονη της εις βαθος αναλυσεως . Γι`αυτό πριν μπω στην αναλυση του θεματος που εθεσες, να ξεκαθαρισω ότι ειμαι από τους ενθερμους υπερμαχους της ιδιωτικης πρωτοβουλιας και της ελευθερης οικονομιας (ελευθερης όχι ασυδοτης) παρ`ολη αυτή την ιδεολογικη μου συγκροτηση ειδικα για την Ελλαδα ( αυτή μας ενδιαφερει ,και προφανως ουτε ο Ανταμς ουτε ο Ρικαρντο αλλα ουτε και ο Μαρξ ,εγραψαν τις θεωριες τους εχοντας υπ`οψιν τους την Ελληνικη Οικονομια και τις ιδιομορφιες της) και εάν υπηρχαν εν ζωη σημερα και τους εθετες τους συγχρονους ελληνικους προβληματισμους ,φαινομενο Βγενοπουλου η το άλλο φρουτο που αγοραζει το ένα πισω από το άλλο εκδοτικα εντυπα και συμμετοχες σε Τηλεοπτικους σταθμους και με εμφανεστατο πλεον τον οικονομικο παραλογισμο αυτων των ενεργειων ,σαν διανοουμενοι θα ηρνουντο να καταδεχτουν να αναλυσουν τα φαινομενα αυτά ,και ειμαι σιγουρος θα ηρκουντο σε μια λεξη, ΔΙΑΦΘΟΡΑ. Εκτος εάν σαν «υπερτερος λαος» που πιστευουμε ότι ειμαστε εχουμε την απαιτηση ακομη και από τον Ένα ΜΑΡΞ η ΑΝΤΑΜΣ η ΡΙΚΑΡΝΤΟ να ειχαν ασχοληθει εκτενεστερα με το ελληνικο φαινομενο μας , ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΛΥΝΤΗΡΙΑ και ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΠΛΥΝΤΗΡΙΑΔΕΣ με επιχειρηματικες κινησεις που δεν ευσταθουν σε κανενα οικονομικο ορθολογισμο. Ευτυχως βεβαια που νεωτεροι καλυψαν καπως την εξηγηση του φαινομενου αυτου με τον Ορο – ΠΑΡΕΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΕΙΣΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Αυτά τα ολιγα για τον τροπο σκεψεως μου.
  Ως προς το θεμα που αναλυεις , προσπαθεις να τοποθετηθεις σε ένα θεμα ζωτικοτατο ειδικα στην Χωρα μας ,θεωρητικος δεν μπορω να διαφωνησω με την θεση σου ,αλλα ειδικα όταν μιλαμε για την Ελληνικη Οικονομια ,οτιδηποτε που αναλυετε πρεπει να λαμβανει υπ`οψιν του το «ΟΛΟΝ» και όχι το ΕΙΔΙΚΟΝ αλλιως κινδυνευεις να οδηγηθεις εκει που την πατησε και ο ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ .
  Θεωρητικα εστεκετο καλα η οικονομικη του πολιτικη. Εστοχευε στην ενισχυση των επιχειρησεων και στην επιτευξη κερδοφοριας τους ,οποτε από εκει ανεμενε και τα αντιστοιχα ωφελη , εσοδα, επενδυσεις, αυξηση απασχολησης κτλ. Αλλα του γυρισε Μπουμερανγκ διοτι και αυτος δεν ελαμβανε υπ`οψιν του το ΟΛΟΝ αλλα το ΕΙΔΙΚΟΝ.
  Τα κερδη δεν εφεραν επενδυσεις, τα κερδη δεν εφεραν φοροι , τα κερδη δεν εφεραν θεσεις εργασιας , το μονο που εφεραν ητο η σταθερα αυξηση του Δημοσιου Χρεους.
  Το ιδιο όμως μπορει να συμβει και με την δικη σου Προσσεγιση. Ηθικη, Ευχαριστη, Ιδανικη, αλλα ακριβως εκει πασχει. ΙΔΑΝΙΚΗ , προυποθετει συνισταμενες Ελβετικου Ρολογιου.
  Καποτε πρεπει να συνηδητοποιησουμε ότι ο υπερτερος λαος ζει σε μια υπερτερη χωρα που όμως είναι ΜΙΚΡΗ και ειδικα τωρα σε μια παγκοσμιοποιημενη οικονομια γιναμε ακομη πιο μικροι. Από αυτή την διαπιστωση σαν αφετηρια πρεπει να ξεκιναμε τις αναλυσεις μας και από την διαπιστωση ότι η υπερτερη Χωρα είναι και Μικρη Αγορα. Χρειαζομαστε επιχειρησεις πιο ισχυρες και αρα πιο μεγαλες και όχι τοσες πολλες και η υπαρξη επιχειρησεων προυποθετει κερδος άλλος δεν νοειται επιχειρηση. Με αυτό τον κατακερματισμο της αγορας μονο επιχειρηση δεν λεγονται αυτά τα εκτρωματα που εχουμε. Όπως πολύ σωστα λεει ο ΑΡΧΕΟΠΤΕΡΥΞ , υπαρχουν αυτές οι μικροεπιχειρησεις βασιζομενες όχι στην πραγματικες αναγκες της αγορας αλλα στην αναγκη και επιθυμια ένα τιποτα να απαιτει να βγαλει μεροκαματο. Η στενοτης της αγορας ,οδηγει ειτε στην αναζητηση δουλειας στο δημοσιο ,ειτε στην αγωνιωδη αναγκη εξευρεσης εργασιας με το ανοιγμα μιας επιχειρησης του μεροκαματου. Αυτά όλα στηριζονται στο Φουσκωμα των τιμων. Η ελλειψη κεφαλαιου και ταυτοχρονα η μικρη αγορα δεν επιτρεπει κερδος βαση αγορας ογκου η πωλησης μαζικης. Εμποριο που αναζητα αγωνιωδως ένα σκατολοιδι από την Κινα ( όχι δυο ,ένα ,δεν μπορει παραπανω) να το φερουμε για να το πουλησουμε με υψηλο περιθωριο κερδους για να βγει το μεροκαματο. Πειραξε αυτό και ελα να δεις που θα φτασει η ανεργια. Η Ελληνικη Οικονομια εχει φτασει να βρισκει την εκφραση της απολυτα στις Ελληνικες Τραγωδιες.
  Χρειαζομαστε επιχειρησεις ισχυρες και αρα με κερδοφορια και ταυτοχρονα λογικες τιμες για τον κοσμο και ταυτοχρονα ένα Τεραστιο Δημοσιο Χρεος. Αυτά συνθετουν τον αλυτο κομπο της ελληνικης οικονομιας σε ένα πλαισιο μικρης αγορας .
  ΑΡΑ ΕΚΕΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΛΥΣΗ ΕΚΕΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΘΟΥΝ.
  Ολες οι πολιτικες που πλεον προτεινονται , μαζι με τους Διεθνεις οργανισμους που πιεζουν ,οδηγουν στο, κανετε τους ελληνες αν όχι κινεζους τουλαχιστον βαλκανικου επιπεδου εργαζομενους, οι δε κρατικοποιηστε τα παντα. Τον παραγοντα ανθρωπο όμως δεν διακρινω μεσα σε όλα αυτά.
  Θα υπηρετησουμε παλι διαφορες οικονομικες Θεωριες και Ιδεολογιες αλλα ο σκοπος δεν είναι να υπηρετησουμε αυτές αλλα αυτε να υπηρετησουντον ανθρωπο και τις αναγκες του, αλλιως ολες τους είναι για τα σκουπιδια συμπεριλαμβανομενων των ΘΕΩΡΙΩΝ των καθ`όλα εγκριτων ΑΝΤΑΜΣ, ΡΙΚΑΡΝΤΟ Η ΜΑΡΞ.
  Τα ζησαμε σαν Χωρα και τα δυο. Επι Δεξιας ειχαμε αφθονη χρηματοδοτηση από τους «τρισκαταρατους αμερικανους» και δεν ειχαμε δημοσιο χρεος ,αλλα ειχαμε Ελληνες Κινεζους που τρεφοντουσαν από το Οραμα για το αυριο και κανανε το σκατο τους παξιμαδι, και ειχαμε και τον «σοσιαλισμο» που εστηριχθει και αυτος στα ατελειωτα Δανεια και τις επιδοτησεις την ΕΟΚ, αλλιως θα τραγουδουσαμε μονον οι Τρεις του ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ με στομαχι αδειο. Να μιλησουμε λοιπον πως λυνετε αυτος ο κομπος είναι το κυριαρχο αλλα για να γινει μια τετοιου ειδους συζητηση ,προυποθετει κατ`αρχην να εχουμε σφαιρικη αντιληψη των συνισταμενων και αισθημα ευθυνης προς τον πλησιον μας. Δεν θελει Θεωριες και Δογματικες αντιληψεις, εθνικους στοχους και κοινωνικη συναινεση. Που είναι όλα αυτα; Πολύ φοβαμαι ότι μπαινουμε στον ταχυ κατηφορο και στην διαλυση και παρ`ολη την νεα εθνικη δυστυχια που θα ξαναπερασουμε δεν θα ξαναβγουμε τουλαχιστον σοφοτεροι.

 12. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 25/04/2009 18:14:25

  Μακρη Κωνστ.

  Τα θεωρητικά δεν τα καταλαβάινω, γιατί είμαι ...εμπειρικός. Θα σου πω όμως παράδειγμα. Ξεκίνησα το 1989 μια δουλειά. Βασιζμενη ας πουμε σε γνώσεις που είχα εγώ και μια παρέα. Την δουλειά την αντέγραψαν 100 άσχετοι. Από αυτούς, οι 99 βρήκαν και τρόπους να βγάζουν παράνομα λεφτά από την δουλειά. Σε κάποια φάση έριξα τις τιμές και παραλίγο να τους κλέισω όλους. Έλα που δύο απο αυτούς λάδωναν έναν που είχε επιροή στην δουλειά.... Βέβαια εγώ δεν έκανα απεργία πείνας, απλά άλλαξα δουλειά.

  Με στημένες τιμές φαρμάκων, ένας φαρμακοποιός βγαζει μεροκάματο. Βλέπουν 10 φαρμακοποιοί το μεροκάματο ανοίγουν και αυτοί φαρμακείο. Χ χρόνια αργότερα, εσύ και εγώ πληρώνουμε υπουργούς και δημόσοιους υπαλλήλους να ασχολούνται με την διατίμηση και τα ωράρια των φαρμακείων. Αυτή είναι η Ελλάς. A lot of shit, for small stakes. Εκτός αν είσαι μπιζιναδόρος και κάνεις αρπαχτές.

 13. Προβοκατωρ. avatar
  Προβοκατωρ. 25/04/2009 19:22:48

  Εγω θα ρωτησω κατι που δεν το ξερω,και ακουω τη γνωμη καποιου ειδικου.
  Απο τη στιγμη που το ιδιο το κρατος,δανειζεται με μεγαλο spread,λογω υπερχρεωσης, γιατι οι Τραπεζες δεν θα υφιστανται τα ιδια βαρη;

 14. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 25/04/2009 19:27:33

  Χωρίς να δηλώνω ειδικός, κανένα ελληνικό νομικό πρόσωπο δεν μπορεί να δανειστεί με χαμηλότερο κόστος από το ελληνικό δημόσιο. Αν θες ωστόσο να υπεραμυνθείς της τιμολογιακής πολιτικής των τραπεζών (σχετικά με την ανάρτηση) το επιχείρημά σου θα ήταν ότι αναγκαστικά δανείζουν ακριβά γιατί έχασαν την διεθνή διατραπεζική. Χαχαχα... (κουβέντα για το εκάρ...)

 15. Μακρης Κωνστ. avatar
  Μακρης Κωνστ. 25/04/2009 20:36:12

  Μηπως σας λεει τιποτε το αρθρο ;

  http://www.bnr.bg/RadioBulgaria/Emission_Greek/Theme_Ikonomika/Material/170222009_slujba_hrani.htm
  ....Μερικοί θεσμοί στη Βουλγαρία ασκούν έλεγχο στην αγορά προϊόντων γάλακτος και κρέατος, όμως λείπει μια υπηρεσία με συντονιστική λειτουργία. Με τις διαμαρτυρίες τους τα τελευταία δύο χρόνια οι γαλακτοπαραγωγοί έδειξαν ότι τα παραδοσιακά βουλγαρικά προϊόντα, όπως το τυρί και το κασέρι δεν παράγονται μόνο από φρέσκο γάλα. Συνεπώς το όφελος από την κατανάλωσή τους είναι σχεδόν μηδαμινό. Αποδεικνύεται ότι το τυρί συχνά παρασκευάζεται από γάλα σκόνη και πωλείται στην αγορά στην ίδια τιμή με εκείνο που είναι παρασκευασμένο από φρέσκο γάλα. Αυτό, από μια πλευρά, ζημιώνει τους τίμιους παραγωγούς, ενώ από την άλλη - οδηγεί τη γαλακτοπαραγωγή σε παρακμή.

  Σύμφωνα με τον καθ. Ιβάν Στάνκοφ, μέλος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου υπό τον υπουργό Γεωργίας και Τροφίμων, στη Βουλγαρία εισάγεται σε μεγάλες ποσότητες ουκρανικό γάλα σκόνη άγνωστης προέλευσης και ποιότητας: " Στη Βουλγαρία πρέπει να γίνει αντικειμενική ανάλυση της σύνθεσης των προϊόντων γάλακτος, κρέατος και άλλων τροφών, να αυξηθεί ο έλεγχος της παραγωγής τους", λέει ο καθ. Στάνκοφ. "Κάθε προϊόν στην αγορά πρέπει να φέρει ετικέτα για τα συστατικά και τις ποσότητές τους που επίσης πρέπει να ελέγχονται. Χρειάζεται επιτέλους πρέπει να τεθεί σε λειτουργία η Υπηρεσία τροφίμων".....

 16. Vass avatar
  Vass 25/04/2009 21:21:35

  @Αρχαίε
  Στη sequence της αναφοράς σου να προσθέσω μερικά ακόμη βήματα που ίσως παρέτειναν τον επαγγελματικό σου βίο.
  Πριν ρίξεις τις τιμές θα έπρεπε να έβγαζες φθηνά αντίγραφα της δουλειάς για εξαγωγές εκεί που σηκώνει βέβαια.
  Μετά ανοίγεις σημείο παραγωγής εκτός Ελλάδος.
  Κατόπιν ρίχνεις τις τιμές για να βγάλεις τους ανταγωνιστές εκτός αγοράς.
  Στο μεταξύ οφείλεις να κάνεις τα κονέ ώστε να μην παράγεις αλλά να εμπορεύεσαι. Πριν σε προλάβουν οι διαπλεκόμενοι "αετοί" αμπαλάρεις το πακέτο ώστε να βρεθεί ένας στυλ Βγενό να το βάλει στον όμιλο του.
  Αν είσαι τυχερός μπορείς μετά να απολαμβάνεις τα επιχειρηματικά σου ρίσκα κάνοντας διακοπές ή μετέχοντας στα κοινά από την θέση πχ του προεδρίου του ΣΕΒ.

 17. Προφήτης avatar
  Προφήτης 25/04/2009 21:30:33

  Αρχαίε, Μακρή
  εγώ έχω τη "θεωρία"
  "μια πλατεία, 12 γωνίες, 12 σουβλατζίδικα".

  Ας φαντασθούμε μια "ιδανική" πολεοδόμηση, που συναντάται ευρύτατα, από την πραγματικότητα έχω διαμορφώσει το "ελληνικό οικονομικό μοντέλο".

  Σε μια ορθογώνια πλατεία, σε κάθε γωνία καταλήγει/ξεκινά ένας δρόμος, εφαπτόμενος σε κάθε πλευρά της πλατείας.

  Διαμορφώνονται 12 γωνίες με ακίνητα που έχουν πρόσωπο στην πλατεία.
  Στο ισόγειο κάθε γωνιακού ακινήτου υπάρχει ένα κατάστημα που μπορεί να καταλάβει αντίστοιχο με το "πρόσωπο" του ακινήτου στην πλατεία πεζοδρόμιο.

  Στο ένα γωνιακό κατάστημα υπάρχει ένα σουβλατζίδικο.
  Πηγαίνει καλά ή μπορεί όχι και τόσο, βγάζει μεροκάματο.
  Το βασικό : φαίνεται γεμάτο.

  Στην διπλανή γωνία, κάποιος, πουλώντας τα χωραφάκια του πατέρα του, δίνει όσο-όσο "αέρα" στον υπάρχοντα μαγαζάτορα, που πουλάει ας πούμε παιδικά, για να φύγει, και ανοίγει και αυτός σουβλατζίδικο.

  Για να μη μακρηγορώ, όλα τα γωνιακά καταστήματα καταλαμβάνονται από σουβλατζίδικα - θα μπορούσαν νάναι καφετέριες.

  [Ζωντανό παράδειγμα του Ψυρρή και το Γκάζι, με τα κωλάδικα που άνοιξαν ραγδαία. Αυτή είναι και η "ανάπτυξη" που "οραματίζονται" πολιτικοί σαν τον Ν. Κακλαμάνη και το Σπηλιωτόπουλο].

  Τα 12 σουβλατζίδικα εννοείται ότι και "σφάζονται" μεταξύ τους και φυτοζωούν και πουλάνε σκουπίδια.

  Ας υποθέσουμε ότι ο αρχικός ή και κάποιος επόμενος σουβλατζής είναι σωστός επαγγελματίας.
  Δυστυχώς, είναι καταδικασμένος.
  Αυτή είναι η Ελλάδα.

  Κατέληξα ότι δεν είναι για μακρόπνοες προσπάθειες.
  "Καβάλησε" το κύμα, σαν νάσαι σερφίστας, και όσο είσαι στον αφρό μάζεψε μερικά.
  Μόλις το κύμα πάει να σε κλείσει μέσα, φύγε.
  Πάνε γι' άλλα.

  Ξέρω, είναι δύσκολο έως αδύνατο. Δεσμεύσεις κλπ.
  Το εύχομαι σε όποιον το μπορεί, η ευχή μου πιάνει - "άγιος" άνθρωπος είμαι. Χαχαχα

 18. Μακρης Κωνστ. avatar
  Μακρης Κωνστ. 25/04/2009 21:39:07

  @17 Προφητη
  υποκλινομαι στην σοφια σου ,
  τα πολλα λογια είναι περιτα , για άλλη γη για αλλα μερη… που λεει και το τραγουδι.

 19. Θ.Κ. avatar
  Θ.Κ. 25/04/2009 23:05:40

  Το τραπεζικό καρτέλ, διότι ελέγχει τη ρευστότητα. Και ελέγχοντας τη ρευστότητα ελέγχει την υπόλοιπη οικονομική δραστηριότητα. Μία από τις επιπτώσεις αυτού του ελέγχου είναι ότι μπλοκάρουν κάθε παραγωγική δραστηριότητα που δεν ελέγχουν εκ των προτέρων. Κι έτσι εξαναγκάζουν την υπόλοιπη οικονομία να εξαρτηθεί από τις τράπεζες.
  Ασφαλώς πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν δανειζόμαστε όπως παρατηρεί η Κασσάνδρα στο #5. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι το τραπεζικό καρτέλ εξαναγκάζει τους πάντες να δανειστούν. Ας πούμε: Δημιουργεί τεχνητή ζήτηση δανείζοντας κάποιους, αυξάνει υπέρμετρα τις τιμές, ελέγχει και την προσφορά (δημιουργώντας ποικίλα καρτέλ σε άλλους κλάδους) κι ύστερα όλοι οι υπόλοιποι, για να αγοράσουν σπίτια ή να δημιουργήσουν μικρές επιχειρήσεις σε περιβάλλον πολύ υψηλών (και ανελαστικών προς τα κάτω) τιμών είναι αναγκασμένοι να δανειστούν (για ιδρυτικά κεφάλαια) και να ξαναδανειστούν (για κεφάλαια κίνησης).
  Για να το κατανοήσετε αυτό, δέστε τι συνέβαινε ως πρόσφατα με τις διαφημίσεις σε τηλεόραση, ραδιόφωνα εφημερίδες κλπ. για δάνεια (καταναλωτικά, εορτοδάνεια, κλπ.) Πολλές απ' αυτές σε άλλες χώρες θα θεωρούνταν ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ, γιατί ενθαρρύνουν τους καταναλωτές σε υπερδανεισμό (πέρα από τις αντοχές τους) ή ως "παραπλανητικές".
  Συνεπώς το τραπεζικό καρτέλ ελέγχοντας αποφασιστικά τη ρευστότητα προσπαθεί να ελέγξει και κάθε άλλη δραστηριότητα.
  Κι όταν σε συνθήκες κρίσης δημιουργείται "παγίδα ρευστότητας", το καρτέλ πνίγει την υπόλοιπη οικονομία για να ανεβάσει τα ποσοστιαία κέρδη του (σε συνθήκες κρίσης) και να αυξήσει το βαθμό ελέγχου της οικονομικής δραστηριότητα (μετά την κρίση).
  Κάνοντας, όμως αυτό, σφίγγει το βρόγχο γύρω από τον ίδιο το λαιμό του (τραπεζικού συστήματος): Διότι όσο περισσότερο σπρώχνουν την υπόλοιπη οικονομία σε χρεοκοπία, τόσο περισσότερο πλησιάζουν την χρεοκοπία οι ίδιες οι τράπεζες!
  Κι έτσι για τη σωτηρία του τραπεζικού συστήματος και της υπόλοιπης οικονομίας πρέπει να σπάσει το καρτέλ των τραπεζών.
  Όχι να "χαρισθούν" τα δάνεια των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Αλλά να διευκολυνθούν να τα αποπληρώσουν με χαμηλότερα επιτόκια, αντίστοιχα με τη μείωση των βασικών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

  *

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.