#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/01/2014 10:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σοβαρό πλήγμα στην (ενεργειακή) καρδιά της οικονομίας

Η κατάσταση διάλυσης, στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, εξαιτίας των μνημονίων, φαίνεται ότι πλήττει καίρια νευραλγικούς τομείς της οικονομίας. Και ένας από αυτούς είναι ο ενεργειακός, και ειδικότερα η ΔΕΗ. Εξάλλου, είναι γνωστό ακόμα και στους πρωτοετείς φοιτητές των Οικονομικών Σχολών, ότι, δίχως ενέργεια, μια οικονομία πεθαίνει, και μοιάζει με έναν άνθρωπο που του κλείνουν το οξυγόνο.

Στις σημερινές συνθήκες μάλιστα, που η παραγωγή ηλεκτρενέργειας είναι υψίστης προτεραιότητας, προκειμένου να καλυφθούν τόσο οι παραγωγικές ανάγκες της χώρας, όσο και των απλών νοικοκυριών, η λειτουργία της ΔΕΗ στα απαιτούμενα επίπεδα, είναι απολύτως αναγκαία. Αντί αυτού, όμως, κι εκεί παρατηρούνται σοβαρότατα προβλήματα, ενώ η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία περί άλλα τυρβάζουν και το μόνο που τους ενδιαφέρει, είναι το ξεπούλημά της.

Το –προ οκταημέρου- γεγονός της κατολίσθησης ενός ολόκληρου βουνού στην «ενεργειακή καρδιά» της χώρας, στο τεράστιο ορυχείο της Μαυροπηγής, η οποία «ταΐζει» με πρώτη ύλη (λιγνίτη) τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρενέργειας στην Πτολεμαΐδα, είναι ένα εξαιρετικά σοβαρό συμβάν. Τα μεγάλα ΜΜΕ στην Αθήνα, βέβαια, με ελάχιστες εξαιρέσεις, το αποσιώπησαν. Οι «αρμόδιοι», από τη μεριά τους, προσπάθησαν να το υποβαθμίσουν, δηλώνοντας ότι σε μια εβδομάδα θα έχει αποκατασταθεί η καταστροφή, ενώ προέβαλαν ιδιαίτερα το ότι δεν υπήρξαν θύματα μεταξύ των εργαζομένων από την κατολίσθηση.Σήμερα, το Antinews παραθέτει σειρά φωτογραφικών ντοκουμέντων που τραβήχτηκαν μόλις προχτές, για να δείξει ότι: 1.Τίποτε δεν έχει αποκατασταθεί στο ορυχείο της Μαυροπηγής έως σήμερα. 2. Το τεράστιο μέγεθος της καταστροφής, αλλά και το πολύ μεγάλο κομμάτι του ορυχείου που κατολίσθησε.

Η κατολίσθηση σημειώθηκε στις15-1-2014 στα νοτιοδυτικά όρια του ορυχείου Μαυροπηγής της ΔΕΗ. Στην πραγματικότητα λοιπόν, όπως δείχνουν οι ίδιες οι φωτογραφίες, έχει κατολισθήσει ένα ολόκληρο βουνό. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό, σύμφωνα με τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα; Ότι είναι λίαν αμφίβολο –για να μην πει κανείς αδύνατον- να ξαναλειτουργήσει αυτό το κομμάτι του ορυχείου. Κατά συνέπεια, η παραγωγή ηλεκτρενέργειας στη χώρα μας, και συγκεκριμένα η τροφοδοσία του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και Καρδιάς, θα στερηθεί πολύτιμων πρώτων υλών. Η ζημιά που προκλήθηκε δηλαδή, εκτός των δύο κατεστραμμένων ταινιοδρόμων (πάνω σε αυτούς μεταφέρεται η εξορυγμένη πρώτη ύλη), είναι ανυπολόγιστη.

Τι είναι όμως, αυτό που προκάλεσε την καταστροφή, η οποία δεν αποκλείεται –όπως γίνεται συνήθως- να σημαίνει και νέες αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος; Το βέβαιον είναι, όπως τονίζουν ειδικοί σε τέτοια θέματα, ότι «καμιά κατολίσθηση δεν εκδηλώνεται στιγμιαία. Χρειάζεται χρόνο. Έτσι και στην συγκεκριμένη περίπτωση, τα σημάδια στην επιφάνεια του συγκεκριμένου τμήματος του ορυχείου, έδειχναν εδώ και καιρό (δορυφορικές μετρήσεις, κλεισιόμετρα, κ.λ.π.) το πρόβλημα». Πρόκειται, λοιπόν, για αμέλεια ή για κατάσταση διάλυσης της ΔΕΗ; Αν ναι, σε αυτή την περίπτωση, κάποιος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, τόσο σε πολιτικό όσο και σε υπηρεσιακό επίπεδα.Την εκδοχή αυτή πάντως, έρχεται, εμμέσως πλην σαφώς, να επιβεβαιώσει και η ανακοίνωση του συνδικάτου εργαζομένων στην Πτολεμαΐδα, «Σπάρτακος». Το σωματείο, λοιπόν, εφιστά την προσοχή στο θέμα των ελέγχων και καλεί τις Διοικήσεις των Ορυχείων «να δίδουν μέγιστη βαρύτητα στην παρακολούθηση των συνθηκών-φαινομένων που δημιουργούνται στα σημεία εξόρυξης έτσι ώστε, όταν υπάρξουν ενδείξεις, να μπορούν να λαμβάνονται άμεσα μέτρα και να αποσοβούνται αρνητικές εξελίξεις». Επίσης, επιμένει ότι η εκμετάλλευση των ορυχείων, πρέπει «να δίδει πρωτίστως βαρύτητα στον ορθολογικό τρόπο».Να σημειωθεί πάντως, ότι τα προβλήματα στην «ενεργειακή καρδιά» της Ελλάδας δεν είναι σημερινά. Έχουν ξεκινήσει ήδη από τη δεκαετία του 1990, εντάθηκαν ιδιαίτερα από το 2000 και μετά και τώρα κορυφώνονται. Βέβαια, στην περίοδο των παχέων αγελάδων, όπου κυριαρχούσε το «σημητικό σύστημα», όλα τα προβλήματα της ΔΕΗ τα σκέπαζαν σαν σκουπίδια κάτω από το χαλί του Χρηματιστηρίου. Και εκείνοι ακριβώς οι άνθρωποι που βρέθηκαν να κουμαντάρουν τότε τη ΔΕΗ, και να μην κάνουν τίποτε για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά της, είναι εκείνοι που αργότερα βρέθηκαν στο πλευρό μεγάλων διαπλεκόμενων παραγόντων των ΜΜΕ. Το ποιοι βγήκαν κερδισμένοι από το μείζον σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, και ποιοι «τα έφαγαν», είναι γνωστό, αν και ουδείς τιμωρήθηκε. Το ίδιο γνωστό είναι και ποιος βγαίνει χαμένος από τα σκάνδαλα και τη διάλυση της ΔΕΗ: Ο ελληνικός λαός.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Διογένης avatar
  Διογένης 24/01/2014 11:37:27

  Αμέλεια ή δόλος; Λίγο δύσκολο ένα σοβαρό ζήτημα να είναι αμέλεια.

  Αν σκεφτεί κανείς τον πόλεμο που δέχεται ο λιγνίτης για να επικρατήσει αντ' αυτού το "οικολογικό" (και τέσσερις φορές ακριβότερο) φυσικό αέριο.

  Αν σκεφτεί κανείς την εσκεμμένη παράλειψη να τοποθετηθούν τα αναγκαία φίλτρα στα εργοστάσια της Πτολεμαΐδας, με αποτέλεσμα ο μεν λιγνίτης να συκοφαντείται ως καρκινογόνος (ενώ θα μπορούσε να μην είναι), οι δε κάτοικοι της περιοχής να πεθαίνουν από καρκίνο.

  Αν σκεφτεί κανείς ότι όλος ο ενεργειακός σχεδιασμός της "πράσινης ανάπτυξης" αποσκοπεί στο να αποφευχθεί η χρήση της φθηνής και άφθονη ενέργεια που δίνει το κάρβουνο για να φορτωθούμε την ακατάλληλη από πολλές απόψεις (και οικολογικές απόψεις...) "πράσινη" ενέργεια.

  Αν σκεφτούμε ότι, όχι, δεν έχει βαρέσει τόσο πια διάλυση η ΔΕΗ, λειτουργεί στοιχειωδώς.

  Τότε η δικαιολογία της "αμέλειας" φαίνεται μάλλον ως δικαιολογία και όχι ως αιτία του κακού...

 2. ataktos avatar
  ataktos 24/01/2014 13:56:42

  καμία κατολίσθηση δεν εκδηλώνεται στιγμιαία , χρειάζεται χρόνο ..Ετσι και εδώ τα σημάδια στην επιφάνεια της Γης δείχνανε από καιρό ,όπως και οι δορυφορικές μετρήσεις με τα κλεισιομέτρα που είναι εγκατεστημενα . Δυστυχώς δεν έκαναν τίποτα ..απλά επέλεξαν την …πάπια
  Και όποιος δεν κατάλαβε τι σημαίνει η κατολίσθηση στο Ορυχείο Μαυροπηγης για τη Εθνική Οικονομία και για την τσέπη μας κατά την ταπεινή μου γνώμη ….να το κάνω ποιο λιανά ..ύφεση -12,5% του ΑΕΠ για το 2014

 3. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 24/01/2014 17:36:14

  Το θέμα της ΔΕΗ, έχει εξέχουσα θέση παρά του ότι δεν του έχει δοθεί η πρέπουσα σημασία.
  Η οικονομική αντίληψη για τη θέση της ΔΕΗ μέσα στη σύγχρονη οικονομία, έχει πέσει θύμα της επικρατούσας νεοφιλελεύθερης τάσης, αλλά και της καταλυτικής (προς το χειρότερο), επέμβαση των Συνδικαλιστών της!
  Έτσι σήμερα πολύ δύσκολα μπορεί να μη πεισθεί ο απλός καταναλωτής, ότι είναι προς συμφέρον του να υπάρχει μια Επιχείρηση παράγουσα ένα ζωτικής σημασίας προϊόν, υπό Μονοπωλιακό καθεστώς!
  Και είναι ακόμα πιο δύσκολο να πιστέψει ότι με την κατάργηση αυτού του Μονοπωλιακού καθεστώτος η τιμή του ρεύματος και οι παρεχόμενες υπηρεσίες δεν θα βελτιωθούν.
  Η πρακτική όμως καταδεικνύει το εντελώς αντίθετο!
  Η ΔΕΗ από την Ιδρυτική της Διακήρυξη, είχε ως σκοπό τον εξηλεκτρισμό της χώρας, στην συντήρηση των εγκαταστάσεων και την προσφορά του προϊόντος της στη πιο δυνατή χαμηλή τιμή!
  Όπερ και εγένετο, με συνέπεια η ΔΕΗ να παρέχει το ρεύμα, στη φθηνότερη τιμή της Ευρώπη ,να μην επιβαρύνει ούτε δραχμή τον Κρατικό Προϋπολογισμό, αντιθέτως να δανείζεται από το εξωτερικό για λογαριασμό του Ελληνικού Κράτους, καθότι πετύχαινε επιτόκια πιο συμφέροντα, λόγω καλύτερης πιστοληπτικής ικανότητας και από το ίδιο το Δημόσιο και επιπλέον να πριμοδοτεί εμμέσως τον Προϋπολογισμό, παρέχοντας μειωμένη τιμή σε επιλεγμένες ή ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, (πχ. σε αγρότες, σε αναξιοπαθούντες, σε Δήμους ,σε Στρατιωτικές Υπηρεσίες, κλπ, κλπ.)!
  Επίσης διέθετε το ρεύμα σε τιμές δύο και τρεις φορές κάτω του κόστους , στα Νησιά , καθώς επίσης προέβαινε σε αντιοικονομικές επενδύσεις και συντηρήσεις σε απρόσφορες ή απομακρυσμένες περιοχές, έχοντας ως γνώμονα το συμφέρον του Έλληνα πολίτη και όχι το κέρδος, γιατί όπως είπαμε ήταν μια μη κερδοσκοπική αλλά εξισωτική Επιχείρηση!
  Τα πράγματα άλλαξαν από τη στιγμή που άρχισε να μπαίνει στη λογική της ιδιωτικοποίησης.
  Και ως απολύτως λογικό φαινόμενο, ο ιδιώτης ποσώς ενδιαφέρεται για τον πολίτη παρά μόνο για το ατομικό του συμφέρον, έτσι φυσική κατάληξη θα έχουμε , πλημμελείς συντηρήσεις διακοπή των παρεχομένων διευκολύνσεων και επιχορηγήσεων και ως εκ τούτου περαιτέρω επιβάρυνση των φορολογουμένων.
  Ήδη τα πρώτα σημάδια άρχισαν να φαίνονται , με το συμβάν της Μαυροπηγής και τις επανειλημμένες αυξήσεις (και που ήμαστε ακόμα)!
  Βέβαια η κακή εικόνα της ΔΕΗ δημιουργήθηκε από τον ..άκρατο Συνδικαλισμό, και τους ...Πατρίκιους της ΓΕΝΟΠ, αλλά όλοι αυτοί ήταν παιδιά του κομματικού σωλήνα, που κάποια στιγμή, όταν πλέον οι Πατεράδες τους θεώρησαν ότι τους είναι άχρηστοι, τους "πούλησαν", δίνοντας τους βορά στα ΜΜΕ, αναγκάζοντάς τους να καταφύγουν στη ...φιλόξενη στέγη του ΣΥΡΙΖΑ!!!!

 4. ERASMUS avatar
  ERASMUS 24/01/2014 22:38:05

  Στοιχεία από την eurostat

  http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/table.do?tab=table&init=1&language=en&pcode=ten00115&plugin=1

  Electricity prices for household consumers
  EUR per kWh
  This indicator presents electricity prices charged to final consumers.

  Σύγκριση τιμών ρεύματος στους οικιακούς καταναλωτές Γερμανιας και Ελλάδας από το 2003

  2003
  Germany 0.1267
  Greece 0.0606
  2004
  Germany 0.1259
  Greece 0.0621
  2005
  Germany 0.1334
  Greece 0.0637
  2006
  Germany 0.1374
  Greece 0.0643
  2007
  Germany 0.1433
  Greece 0.0661
  2008
  Germany 0.1299
  Greece 0.0957
  2009
  Germany 0.1401
  Greece 0.1055
  2010
  Germany 0.1381
  Greece 0.0975
  2011
  Germany 0.1406
  Greece 0.1025
  2012
  Germany 0.1441
  Greece 0.1065
  2013
  Germany 0.1493
  Greece 0.1170


  Ας μου απαντήσει κάποιος σε μια γελοία ερώτηση. Γιατί η ΔΕΗ δεν πουλάτε όλη την παραγωγή που μπορούσε να περάσει από τις διασυνοριακές διασυνδέσεις στην Γερμανία αφού οι Γερμανοί καταναλωτές πληρώνουν το ρεύμα σε διπλάσια τιμή από την Ελλάδα και να ήταν η πιο πλούσια επιχείρηση στην Ευρώπη και την πουλαγε στην Ελλάδα στην μισή τιμή μειώνοντας τα κέρδη των μετόχων ?

 5. Nik avatar
  Nik 24/01/2014 23:05:15

  Ξεχνάτε τα οικολογικά τσαλίμια της Μπιρμπίλως που φόρτωσε την ενεργειακή παραγωγή με χιλάδες άχρηστες αεροτουρμπίνες για να δείξουμε ότι είμαστε οικολογοι. Λες και μια χώρα με 2% παραγωγής της Ευρώπης μπορει να κάνει καμία διαφορά στις εκπομπές διοξειδίου όσα μέτρα και αν πάρει. Οσο δε για τον ανεκδιήγητο ΓΑΠ και τις αμερικανιές του, με δημιουργία υπουργείου κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα, λες και έχουμε την παραγωγή που χρειάζεται τέτοια κόλπα.

  Η φτηνή και απρόσκοπτη ενέργεια είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη. Η ενέργεια είναι πιο σημαντική από το εργατικό κόστος σε μια σύγχρονη οικονομία.

 6. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 25/01/2014 07:33:49

  Πρός ERASMUS.
  Η απάντηση στην ερώτησή σου , περικλείει όλη την υπόσταση και την ιστορία της ΔΕΗ!
  Η ΔΕΗ, σύμφωνα μετ ον ιδρυτικό της Νόμο του 195ο, που ήταν και καθαρή έμπνευση του Κ.Καραμανλή, δημιουργήθηκε για το συμφέρον και την εξυπηρέτηση του Ελληνικού Λαού, ανήκουσα αποκλειστικά και μόνο στο σύνολο των Ελλήνων !
  Πράγμα και το οποίο επέτυχε πλήρως και απόδειξη της διαχρονικής επιτυχίας , μεταξύ των άλλων,(βλέπε το παραπάνω σχόλιο μου), αποτελεί και ο (σωστός) συγκριτικός πίνακας τιμών που παραθέτεις.
  Βέβαια σήμερα,με την υφισταμένη λαίλαπα του Νεοφιλελευθερισμού, είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσει κάποιος , ότι το κέρδος είναι δυνατόν να διανέμεται σε πολλούς και όχι να συγκεντρώνεται στα χέρια μερικών διαπλεκόμενων μετόχων!
  Συνεπώς η απάντηση στη "γελοία" ερώτηση σου,( όπως εσύ τουλάχιστον χαρακτηρίζεις), είναι ότι, η ΔΕΗ διέθετε το ρεύμα σε τιμή κόστους για την ανάπτυξη του Ελληνικού Λαού και όχι πωλώντας το στη Γερμανία, για την αύξηση των κερδών των Μετόχων της .
  Που νομοτελειακά αποτελούνται από νεόφερτους διαπλεκόμενους κερδοσκόπους που μυρίστηκαν "ψητό" και επέδραμαν ,ώστε να αγοράσουν όλο το σύστημα της ΔΕΗ, στη τιμή ενός και μόνο Θερμοηλεκτρικού Σταθμού!
  Συνεπώς χρειάζεται προσοχή από τους μαθητευόμενους μάγους του Νεοφιλελευθερισμού, να μην δίνομαι σοβαρά ερείσματα , στην καινούργια λαίλαπα του "ΝΕΟ-ΠΑΣΟΚΟΣΥΡΙΖΜΟΥ" !!

 7. ataktos avatar
  ataktos 26/01/2014 18:37:59

  Επανέρχομαι και θα ρωτήσω δίχως βέβαια να περιμένω καμία απάντηση
  -Γιατί δεν υλοποιήθηκε στο σύνολό του το Στρατηγικό Σχέδιο ανάπτυξης των Ορυχείων (Mine Master Plan)1995;
  -Ποιο είναι σήμερα το αντίστοιχο Επικαιροποιημένο Σχέδιο;
  -Πώς το σχέδιο αυτό εντάσσεται στη γενικότερη Ενεργειακή Πολιτική της χώρας και ποια είναι η πολιτική αυτή;
  -Ποια είναι τελικά η μορφή που θα πάρει το φυσικό ανάγλυφο της περιοχής, μετά το πέρας της εξορυκτικής δραστηριότητας και ποια θα είναι η μορφή αυτού στα ενδιάμεσα στάδια;
  -Πότε θα συνταχθεί και θα δοθεί σε Δημόσια Διαβούλευση ένα Ειδικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Ανάπτυξης της Δ. Μακεδονίας στο οποίο να εντάσσονται οι πληττόμενες περιοχές με τα προβλήματά τους και τις προοπτικές τους;
  -Να κατατεθεί το πόρισμα των Επιθεωρητών Μεταλλίων @Περιβάλλοντος Β. Ελλάδος για την κατολίσθηση
  -Τέλος τι λέει η ΔΕΗ για την κατολίσθηση. Ποίο ορυχείο θα επωμισθεί τις απώλειες παραγωγής από το ορυχείο Μαυροπηγής;…. Υπάρχει πρόβλεψη για τέτοιες περιπτώσεις;…

 8. ataktos avatar
  ataktos 28/01/2014 14:07:34

  Aνοιχτή επιστολή της ΕΒΙΚΕΝ προς την κυβέρνηση για το κόστος της ενέργειας
  ΑΜΠΕ

  Έκκληση προς την κυβέρνηση «να μην επιτρέψει να δημιουργηθούν συνθήκες μη αναστρέψιμες για τη βιωσιμότητα της ελληνικής βιομηχανικής παραγωγής» απευθύνει η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας, με ανοιχτή επιστολή που εγκρίθηκε από έκτακτη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

  Η Ένωση απευθύνεται προς το Ελληνικό Δημόσιο, ως βασικό μέτοχο της ΔΕΗ με αφορμή τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της επιχείρησης που έχει προγραμματισθεί για την ερχόμενη Παρασκευή με αντικείμενο μεταξύ άλλων την τιμολόγηση της εταιρίας Αλουμίνιον.

  Η ΕΒΙΚΕΝ θεωρεί την απόφαση ως πρόκριμα για το σύνολο της βιομηχανίας και κρούει, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας μεταξύ άλλων, ότι:

  - «Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε την προσπάθεια της ΔΕΗ να δημιουργήσει τετελεσμένα για όλους τους βιομηχανικούς πελάτες, εμφανίζοντας στοιχεία κόστους που έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τα όσα ισχύουν διεθνώς αλλά και όσα προκύπτουν από αποφάσεις των εγχώριων αρμοδίων Αρχών (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, Διαιτησία κτλ)».

  - «Το μόνο που αποδεικνύεται από τα στοιχεία που τίθενται υπόψη της Γενικής Συνέλευσης είναι, ότι όχι μόνο η ΔΕΗ δεν αξιοποιεί αποτελεσματικά τον λιγνίτη, το εθνικό καύσιμο, αλλά επιμένει να το κοστολογεί και σε επίπεδα πολύ πάνω από τον μέσο όρο της Ευρώπης».

  Η ΕΒΙΚΕΝ καλεί τέλος την Ελληνική Πολιτεία «την ύστατη στιγμή, να ανακτήσει την πρωτοβουλία στη χάραξη βιομηχανικής πολιτικής στον τόπο και να πάρει ξεκάθαρη θέση στην επικείμενη ΓΣ της ΔΕΗ για την εμπορική πολιτική έναντι των βιομηχανικών πελατών της, ζητώντας την κατάρτιση βιομηχανικών τιμολογίων που να συνάδουν με τη διεθνή πρακτική».

 9. ataktos avatar
  ataktos 30/01/2014 17:42:20

  πάντα …κατά την γνώμη μου
  η κατολίσθηση στην Μαυροπηγη ……μας φέρνει Ύφεση στην Εθνική Οικονομία που την υπολογίζω στα -12,5% του ΑΕΠ για το 2014 !!
  Αυτός είναι ο λόγος που δεν απασχόλησε κανέναν!!(με φωτισμένη εξαίρεση την Μαρια ,τον Βαγγελη τον Θαναση και Γιαννη τους οποίους δημόσια ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη)

 10. ataktos avatar
  ataktos 31/01/2014 08:04:00

  Σε ορυχεία σκοτεινά
  πετάω τα σκουπίδια
  όσα μου έφερε η ζωή
  μα όσα κι εγώ της πήγα

  Εκείνα που δε λέγονται
  δε λιώνουν σε καμίνι
  που θα τα πάρει ο διάβολος
  να κάνει κομποσκοίνι

  https://www.youtube.com/watch?v=ik5nBj-8Snk

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.