Σοβαρή εμπλοκή με την Τρόικα
05/03/2014 00:14
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σοβαρή εμπλοκή με την Τρόικα

Η Τρόϊκα κλιμακώνει τις απαιτήσεις της και ρίχνει μια τελική ζαριά, προτού ξεκουμπιστούν μια και καλή

Η σοβαρή εμπλοκή που παρουσιάστηκε στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα θέτει πλέον ένα σοβαρό ενδεχόμενο. Τη ρήξη με την κυβέρνηση η οποία θα οδηγήσει τον Γ. Στουρνάρα στο Γιούρογκρουπ με άδεια χέρια. Εκτός κι αν μέχρι την Κυριακή το απόγευμα που φεύγει για τις Βρυξέλλες η ελληνική αποστολή, προκύψουν συγκλίσεις σε μια σειρά από θέματα, με πιο καυτό την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ωστόσο, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία θα υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή των δόσεων εκτός κι αν η τρόικα εκδώσει μια ανακοίνωση που θα αναφέρει ότι σημειώνεται σημαντική πρόοδος στην ελληνική οικονομία, οπότε μπορεί οι δόσεις να δοθούν σε... δόσεις.

Ένα ακόμη σοβαρό ενδεχόμενο είναι να υπάρξει έκτακτο Γιούρογκρουπ το οποίο θα γίνει στην Αθήνα με αποκλειστικό θέμα το ελληνικό ζήτημα, κι εκεί να κλείσει η διαπραγμάτευση.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που βλέπουν όλοι στην Αθήνα είναι μια κλιμάκωση των απαιτήσεων της τρόικας, μια τελική ζαριά προτού ξεκουμπιστούν μια και καλή.

Όπως γράφαμε πρόσφατα, οι δανειστές επιθυμούν διακαώς να διασφαλίσουν τα χρήματά τους, κι αυτό θα το καταφέρουν -έτσι πιστεύουν- μόνο με νέο δανεισμό και νέους όρους. Κι αυτός είναι ο λόγος που «σηκώνουν» το θέμα των τραπεζών. Αν και δεν έχουν καμιά δουλειά να υπολογίσουν το ύψος του ποσού που απαιτείται για την ανακεφαλαιοποίηση, αν και ανεξάρτητος φορέας όπως η black rock έκανε τα stress tests και αποφάσισε ότι δεν είναι πάνω από 6 δισ. ευρώ, οι τροικανοί το αμφισβητούν. Ειδικά το ΔΝΤ επιμένει σε μια στείρα και εκτός τόπου και χρόνου συζήτηση. Αδιαφορεί για το πολιτικό πρόβλημα που προκαλεί, αδιαφορεί για το γεγονός ότι τα 20 δισ. ευρώ που η ίδια λέει είναι εξωπραγματικά. Δεν προκύπτουν από πουθενά και οι εκτιμήσεις τους είναι απολύτως λανθασμένες.

Το θέμα των τραπεζών θα βρίσκεται πρώτο στη λίστα των θεμάτων προς συζήτηση και ίσως να αποτελέσει και «αιτία πολέμου» με την κυβέρνηση. Όχι γιατί αφορά ένα θέμα αποκλειστικά τραπεζικό, άλλωστε υπάρχουν κι άλλα θέματα που καίνε τον κόσμο. Αλλά γιατί είναι ουσιαστικά το θέμα που θα κρίνει την πορεία της οικονομίας. Χωρίς ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες η ενίσχυση της ρευστότητας δεν μπορεί να υπάρξει. Όπως και δεν μπορεί να βγει η Ελλάδα στις αγορές και να επέλθει η πολυπόθητη ανάπτυξη. Για το λόγο αυτό είναι πολύ κρίσιμες οι συσκέψεις που έχει συνεχώς το οικονομικό επιτελείο με το Μέγαρο Μαξίμου και ειδικά με τον πρωθυπουργό.

Tα έσπασαν στο θέμα των φαρμάκων

Κατά τα λοιπά, οι τροικανοί τα έσπασαν με την κυβέρνηση και στο θέμα των φαρμάκων.

Στη συνάντηση του Αδ. Γεωργιάδη με τους Π. Τόμσεν, Κλ. Μαζούχ και Μ. Μορς, οι επικεφαλής της τρόικας επέμειναν στην διάθεση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τα σούπερ μάρκετ και άνοιξαν περαιτέρω την ατζέντα των απαιτήσεών τους. Απαίτησαν δηλαδή κι άλλα θέματα τα οποία δεν ήταν καν στο τραπέζι.

Ζήτησαν να μπορούν να ανοίγουν φαρμακεία, επαγγελματίες οι οποίοι δεν θα είναι κατ΄ ανάγκη φαρμακοποιοί (ο ιδιοκτήτης δηλαδή να μπορεί να είναι διαφορετικός και μη φαρμακοποιός από τον πωλητή ο οποίος θα πρέπει να είναι φαρμακοποιός), να καταργηθούν τα πληθυσμιακά κριτήρια και τα κριτήρια απόστασης για τη δημιουργία φαρμακείων και να μειωθεί περαιτέρω το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών.

Επίσης, πρόβλημα φαίνεται να υπάρχει και με τις απολύσεις και κάποιες φήμες έλεγαν ότι ζήτησαν επιπλέον 5.000 αλλά αυτό δεν επιβεβαιώνεται.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Φωτεινή avatar
  Φωτεινή 05/03/2014 01:44:52

  Κ. Σαμαρᾶ, ἐπιτέλους χτυπῆστε τήν γροθιά στό τραπέζι, μιλῆστε τους μέ τά γαλλικά πού ξέρετε καί ἀπαλλάξτε μας ἀπό τήν μισητή, ἐμμετική παρουσία τους. Τό μόνο πού ἀκοῦμε τά 3 τελευταῖα χρόνια εἶναι, ΤΡΟΙΚΑ, ΤΡΟΙΚΑ, ΤΡΟΙΚΑ. ΟΧΙ ἄλλους ἐκβιασμούς!!!!!!!!!!!!!!!

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Φωτεινή 05/03/2014 18:31:59

   Αμήν! Μακάρι να βρει τρόπο να τους βγάλει από τη μέση και να γίνει πολιτική διαπραγμάτευση απευθείας μεταξύ πρωθυουργών και υπ. οικονομικών. Το ΔΝΤ είναι που συνεχώς βάζει εμπόδια. Ναι, οι φίλοι μας οι αμερικάνοι που για να την σπάσουν στην ΕΕ πληρώνουμε εμείς την κόντρα τους. Και τους στηρίζουν από την Ελλάδα ο Καμμένος και ο Τσίπρας.

   • Φωτεινή avatar
    Φωτεινή @ Γεώργιος Τ. 06/03/2014 01:25:35

    ᾿Ακριβῶς, Γεώργιε! Περιμένω τόν Πολιτικό Σαμαρᾶ νά λύση γόρδιους καί ὄχι τόν Οἰκονομολόγο Σαμαρᾶ. ῾Ο πόλεμος εὐρώ-δολλαρίου σέ ποιά φάση βρίσκεται τώρα;;; ῎Εχω χάσει τήν μπάλλα πλέον. . .

    • Yet avatar
     Yet @ Φωτεινή 06/03/2014 07:34:36

     Οι Γόρδιοι αγαπητή Φωτεινή ποτέ δε λύνονται. Μονάχα ΚΟΒΟΝΤΑΙ. Καλημέρα σας.

     • Φωτεινή avatar
      Φωτεινή @ Yet 06/03/2014 12:37:39

      Εὐχαριστῶ γιά τήν διόρθωση. Αὐτό ἐννοοῦσα, ΚΟΒΟΝΤΕ.

 2. blue nile avatar
  blue nile 05/03/2014 04:00:21

  Tα 6,5 δις που υπολογίζει η Black Rock αφορούν μόνο την Εθνική και την Eurobank χωρίς να συμπεριληφθούν σ'αυτά οι κοκκινίλες των δανείων τους.
  Γι'αυτό και το ΔΝΤ υπολογίζει τις μαύρες τρύπες όλων των τραπεζών σε είκοσι δις που στην πραγματικότητα είναι μόνο ένα μέρος των όσων χρειάζεται το ελληνικό τραπεζικό σύστημα για να ορθοπηδήσει και να μπορεί να είναι ικανό να προσφέρει τραπεζική πίστη, να χρηματοδοτεί τον ιδιωτικό τομέα δηλαδή. Στον λογαριασμό του ESM έχουν μείνει μόνο 9 δις για να χρησιμοποιήσουμε οπότε είναι απαραίτητο ένα νέο μνημόνιο μόνο και μόνο για τις τράπεζες . Αυτό ουσιαστικά λέει το ΔΝΤ και είναι πολύ κοντά στην πραγματικότητα σε αντιδιαστολή με τα φτηνά ψέμματα που λέει ο Προβόπουλος .

  • cynthia avatar
   cynthia @ blue nile 05/03/2014 06:46:16

   Έχεις απόλυτο δίκιο .Με τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς χρειάζονται είκοσι δις τουλάχιστον . Αλλοι αναλυτές που καθολου αρνητικά δεν διάκεινται προς την χώρα μας , ανεβάζουν αυτο το ποσό στα 40 δις προκειμένου να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες .

   • Διογένης avatar
    Διογένης @ cynthia 05/03/2014 16:35:37

    Ποιοι είναι αυτοί οι "άλλοι αναλυτές"; (Κάτι μου λέει ότι θα ακούσω ένα πολύ συγκεκριμένο όνομα...).

  • Άλυτη εξίσωση avatar
   Άλυτη εξίσωση @ blue nile 05/03/2014 07:27:45

   '' οπότε είναι απαραίτητο ένα νέο μνημόνιο μόνο και μόνο για τις τράπεζες'' Αγαπητέ αν είναι ....απαραίτητο άλλο ένα μνημόνιο και εξτρά επώδυνα μέτρα για τα οποία ΚΑΝΕΙΣ δεν μας είχε προειδοποιήσει (ως όφειλε), τότε είναι απαραίτητες Εθνικές εκλογές για να αποφασίσουμε αν δεχόμαστε να τα επωμιστούμε. Δεν έχει το δικαίωμα ν΄αποφασίζει για εμάς κανένας εξασφαλισμένος, με σταθερό εισόδημα. Υπάρχει βέβαια κι εκείνη η ...κλωτσιά που καιρό τώρα τους χρωστάμε κι αν επιμένουν, θα πρέπει να ξεχάσουμε τις ...ευγένειες και ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ, να λακτίσουμε.

  • Γιώργης avatar
   Γιώργης @ blue nile 05/03/2014 09:40:43

   To έχουμε ξαναπεί αγαπητέ blue Nile οτι κάνεις τις πλέον εμπεριστατωμένες, ειλικρινείς και έντιμες αναλύσεις. Ο Προβόπουλος δεν λέει ψέμματα εκ φύσεως, αλλά "κάνει πολιτική" (λεω ψέμματα=κάνω πολιτική, επι το ευγενικώτερον) για λογαριασμό της κυβέρνησης που το έχει ανάγκη, λόγω εκλογών. Αλλά και να μην το έλεγε η Τρόικα, το λένε οι αγορές, οτι η κρίση στην Ευρώπη όχι μόνο δεν τελείωσε, αλλά μάλλον τείνει να μονιμοποιηθεί αλλά Ιαπωνία (στασιμοπληθωρισμός). Μην ξεχνάμε οτι το Ελληνικό χρέος ακόμα και με τον διπλασιασμό του απο την τρόικα χάριν των Γαλλογερμανικών Τραπεζών, είναι ασήμαντο μπροστά στο Ιταλικό που αγγίζει αυξανόμενο το 1 τρίς!!! ευρώ. Θα ήταν ανέκδοτο να πούμε οτι βγαίνει η Ελλάδα απο την κρίση και μένουν μέσα η Ιταλία και τα άλλα PIIGS και η Κύπρος, ιδίως τώρα που μας προέκυψε και η Ουκρανία. Βεβαίως όπως παρατηρεί και η "άλυτη εξίσωση" παρακάτω, πριν απο τοσο σοβαρές αποφάσεις πρέπει να ερωτάται ο λαός όπως γίνεται σε όλες τις Ευρωπαικές χώρες, αλλά αφου αυτό δεν έγινε για τα τρία προηγούμενα μνημόνια, δεν θα γίνει ούτε τώρα γιατι ο Ελληνικός λαός είναι υπανάπτυκτος και η γνώμη του, για τους πολιτικούς μας, δεν μετράει. Θα πεί κανείς, μα γιατί δεν κάνει η Μέρκελ λιγο τα "στρβά μάτια" να βοηθήσει τον Σαμαρά για να μην βγεί ο Τσίπρας και δεν θα μπορεί καν να συνομιλήσει μαζί του? Η απάντηση νομίζω είναι όπως φάνηκε και με την Ουκρανία, οτι η Μέρκελ δεν θέλει να πληρώσει δεκάρα για τους "τεμπέληδες του Νότου" ή για τους αχαίρευτους πρώην κομμουνιστές του Βορρά, διότι πιστεύει οτι το Γερμανικό πλεόνασμα οφείλεται στην "ανωτερότητα" της Γερμανικής φυλής και όχι στην εκμετάλλευση των αδυνάτων. Μέχρι να βγεί ο Τσίπρας και μετά κι άλλοι "Τσίπρες" στην Ευρώπη ώστε να αλλάξουν τον συσχετισμό δυνάμεων, η Μέρκελ με τον Σόιμπλε θα κρατούν ερμητικά κλειστό το Γερμανικό χρηματοκιβώτιο. Αλλωστε τότε δεν θα είναι πλέον Καγγελλάριος η Μέρκελ...

  • Διογένης avatar
   Διογένης @ blue nile 05/03/2014 16:34:57

   Μου κάνει εντύπωση η ελαφρότητα με την οποία υιοθετείτε την άποψη του ΔΝΤ. Γνωρίζετε ότι οι παραδοχές, που αποτέλεσαν την βάση των stress tests, είχαν προσδιοριστεί με κοινή απόφαση της τρόικας (περιλαμβανομένου και του ΔΝΤ) και της ΤτΕ; Τώρα έρχεται το ΔΝΤ και λέει "όχι, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας χειρότερες παραδοχές", χωρίς καμία αιτιολογία και, μάλιστα, ενώ η ελληνική οικονομία πηγαίνει καλύτερα του αναμενομένου. Με ποια αιτιολογική βάση το κάνει αυτό; Ποια βασιμότητα πολιτική ή έστω οικονομική-επιστημονική έχει μια τέτοια αλλοπρόσαλλη προσέγγιση σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα από το ΔΝΤ; Με δεδομένη τη σοβαρότητα του ζητήματος, δεν είναι υπερβολή κανείς να χαρακτηρίσει στην στάση του ΔΝΤ έως τυχοδιωτική στο συγκεκριμένο ζήτημα. Με πόση ελαφρότητα λοιπόν υιοθετείτε εσείς τώρα την ανεύθυνη και τυχοδιωκτική στάση του ΔΝΤ σε ένα ζήτημα που εμφανώς δεν γνωρίζετε; Αλλά που ίσως ικανοποιεί τον ηροστράτειο ψυχισμό σας, όταν με ηδονικότητα βλέπετε με τη φαντασία σας την Ελλάδα να καταστρέφεται για να μπορείτε μετά με καμάρι να λέτε μέσα σας "τα έλεγα εγώ". Αν δεν γνωρίζετε λοιπόν ένα θέμα, καλύτερα να μην μιλάτε. Και μου κάνει εντύπωση και η πλειάδα σχολιαστών που σπεύδουν με ενθουσιασμό να συμφωνήσουν μαζί σας, χωρίς βέβαια και αυτοί να έχουν μεγαλύτερη γνώση του θέματος. Τι να πει κανείς... Αν φτάσαμε ως εδώ φταίει, όχι λιγότερο και από τις υπόλοιπες κακοδαιμονίες μας, η ημιμάθεια και η ευκολία με την οποία ο καθένας υιοθετεί ώς θέση και άποψη ό,τι του καπνίσει.

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ Διογένης 05/03/2014 18:34:29

    Σωστός όσο δεν πάει Διογένη. Αφού υπάρχουν άνθρωποι στην Ελλάδα να υπερασπίζονται το ΔΝΤ ακόμη στις λογικές που έχει να χαλάει οποιαδήποτε οδό διαφυγής προς τα εμπρός για να ξεφύγουμε από τα μνημόνια και τη μιζέρια, όπως και να τους χαρακτηρίσω επιεικής θα είμαι.

 3. Βούλα Ελευθεριάδου avatar
  Βούλα Ελευθεριάδου 05/03/2014 08:46:02

  εντάξει τώρα έχουν γίνει και χειρότερα σαυτή τη χώρα από την απελευθέρωση των μησυφα και του επαγγέλματος του φαρμακοποιού,,, αλλά νέο μνημόνιο;;; γουστάρουν τον Αλέξη;

 4. EVA avatar
  EVA 05/03/2014 09:18:19

  Εγώ θα μείνω στις πρόσφατες δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Αντώνη Σαμαρά, του μόνου υπεύθυνου και εξουσιοδοτημένου να μας εκπροσωπεί : ΟΧΙ ΣΕ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ, ΟΧΙ ΣΕ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ. Περιμένω να σταθεί αμετακίνητα συνεπής σε αυτό που η πλειοψηφία του Ελληνικού λαού απαιτεί. ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ λοιπόν, στις εκβιαστικές απαιτήσεις των κάθε είδους αρπακτικών.

 5. JIM BEAM avatar
  JIM BEAM 05/03/2014 09:48:34

  Ειναι η τελική αναμέτρηση, να έχετε εμπιστοσύνη στον Πρωθυπουργό, δεν θα υποκύψει στην Τρόικα και δεν υπάρχει περίπτωση να μην πετύχει το καλύτερο δυνατό για την χώρα. Είναι παίχτης με στρατηγική και μεθοδολογία, δεν κάνει τυχαία τίποτα και είναι στην τελική ευθεία. Έχουν αναγνωριστεί οι θυσίες του Ελληνικού λαού απο τους εταίρους και περιμένουμε να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα.

  • ΗΛΕΚΤΡΑ avatar
   ΗΛΕΚΤΡΑ @ JIM BEAM 05/03/2014 11:59:53

   !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 6. blue nile avatar
  blue nile 05/03/2014 11:39:40

  Tο νέο μνημόνιο δεν σημαίνει και νέα μέτρα. Στην κατάσταση που βρισκόμαστε μπορούμε να προχωράμε μόνο σε διαρκή συμφωνία με τους δανειστές. Τώρα αν αυτό λέγεται μνημόνιο ή κάπως αλλιώς, μικρό ρόλο παίζει. Οι τράπεζες με κάποιο τρόπο πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν. Το χειρότερο είναι να μείνουν έτσι. Το πρόβλημα είναι ότι σε αντίθεση με τις ΗΠΑ που για τις προβληματικές τράπεζες επιπέχτηκε η λύση του TARP, εδώ στην Ευρώπη τα φορτωνόμαστε όλα οι φορολογούμενοι. Με τους Γερμανούς που μπλέξαμε και προωθούν τέτοιες πρακτικές τι να πεις....

  • Ερωτηματική avatar
   Ερωτηματική @ blue nile 05/03/2014 13:46:10

   Μνημόνια, Βοήθειες, Σύμφωνα στήριξης, Συμπληρωματικά πακέτα, Πρόσθετα προγράμματα περιορισμένης έκτασης και λοιπές μεγαλόψυχες ...προσφορές, ούτε δόθηκαν έως σήμερα, ούτε και πρόκειται να δοθούν ποτέ δίχως επιβολή επώδυνων μέτρων είτε αυτά θα τα ονομάσουμε οριζόντιες περικοπές σε μισθούς-συντάξεις, είτε ''διαρθρωτικές αλλαγές'' που θα σημάνουν διαλυτικές επεμβάσεις στην υγεία, στην παιδεία, στην κοινωνική πρόνοια, κ.λπ. Το συμπέρασμα είναι οτι με διάφορα προσχήματα, δικαιολογίες και αιτιάσεις, εξυπηρετούνται από τους εκβιαστές συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα, ενώ σκοπίμως αποδυναμώνεται η χώρα και εγκλωβίζεται σε ατέρμoνα κοχλία δυσβάσταχτων υποχρεώσεων και μόνιμης υπανάπτυξης. Τα ποσοστά ανεργίας δε, συνεχώς μεγαλώνουν και τα προτεινόμενα ...εξυγιαντικά ''μέτρα τους'' όχι μόνο δεν την αντιμετωπίζουν, αλλά έχουν ως στόχο να την αυξήσουν περαιτέρω. Αυτό και μόνον, αποδεικνύει περίτρανα οτι στόχος τους είναι η πλήρης υποταγή του λαού και ο απόλυτος έλεγχος της πατρίδας μας. Χωρίς κούρεμα του χρέους τέρατος που συνεχώς ανατροφοδοτείται (εντέχνως), δεν υπάρχει ούτε παρόν ούτε και μέλλον που να μας χωράει ως μη δούλους. Τουλάχιστον ας μην κοροϊδευόμαστε πια μεταξύ μας. Θα είναι κι αυτό μία ...αρχή.

  • Διογένης avatar
   Διογένης @ blue nile 05/03/2014 17:07:50

   Ενώ το TARP ας πούμε (Troubled Assets Relief Program), δεν το "φορτώθηκε" ο Αμερικανός φορολογούμενος. Το κακό με το Ίντερνετ είναι ότι πιάνει ο καθένας το πληκτρολόγιο και γράφει ό,τι του κατέβει. Ανωνυμία έχουμε, δεν εκτίθεται ο ίδιος, μπορεί να γράψει ο,τιδήποτε. Όπως θα έλεγε και ο Σαίξπηρ, "έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε". Δεν υπάρχουν μεγαλύτεροι φίλοι των Μνημονίων, από τους ηττοπαθείς που βαυκαλίζονται να αναμασούν ότι η Ελλάδα "δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια της μόνη της" και τα τοιαύτα. Αυτή η νοοτροπία ΕΙΝΑΙ το Μνημόνιο. Η νοοτροπία της ψευτοανάγκης για διαρκή εξάρτηση. Ο Σαμαράς, αφού δοκίμασε μερικές φορές τα κότσια του, κάθησε και μελέτησε τα λάθη που έγιναν τις προηγούμενες φορές και νομίζω ότι τώρα παίζει αριστοτεχνικά το παιχνίδι. Θα τρίβουμε τα μάτια μας με αυτά που θα γίνουν στους επόμενους μήνες. Κρατήστε αυτό το σχόλιο.

   • blue nile avatar
    blue nile @ Διογένης 05/03/2014 17:35:28

    Αγαπητέ Διογένη νομίζω ότι όλοι μας θέλουμε να έχουμε την κατάληξη που περιγράφεις. Να τρίβουμε δηλαδή τα μάτια μας με τα αποτελέσματα στην οικονομία. Όσο για τις ΗΠΑ ναι και εκεί οι φορολογούμενοι φορτώθηκαν πολλά από τα τραπεζικά βάρη με το ύπουλο Geithner-Summers banking plan (αν δεν απατώμαι πάνω από έξη τρις δολλάρια) αλλά απαλλάχτηκαν από πολλά βάρη με το TARP. Tι έγινε με αυτό στην ουσία: Ας υποθέσουμε ότι η τράπεζα ενός τραπεζίτη κόστιζε καθαρή 100 δις και οι ζημιές της από κόκκινα δάνεια και έκθεση σε τοξικά ομόλογα ήταν 30 δις. Τότε η FED έδινε τα 70 στον τραπεζίτη , έβαζε και τα 30 των ζημιών και πουλούσε πλέον καθαρή την τράπεζα για 100 και κάτι σε όποιον πλήρωνε. Έτσι και ο αμερικανός φορολογούμενος δεν χρεωνόταν και η τράπεζα λειτουργούσε με τον μόνο χαμένο τον τραπεζίτη που στο κάτω κάτω αυτός την είχε χρεοκοπήσει. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει και στις ελληνικές τράπεζες με την ΕΚΤ ή το ESM να βάζουν αρχικά τα χρήματα για να καθαρίσουν τις τράπεζες και μετά να τις πουλούσαν και να έβγαζαν την χασούρα. Δυστυχώς οι ευρωπαίοι ηγέτες προκρίνουν λύσεις όπως το κούρεμα καταθέσεων μόνο και μόνο για να διατηρήσουν οι χρεοκοπημένοι τραπεζίτες τις τράπεζες τους που τις χρεοκόπησαν. Και αποφεύγουν ότι μπορεί να φέρει την πραγματική τραπεζική ενοποίηση που είναι απαραίτητο κομμάτι της λύσης στο ευρωζωνικό πρόβλημα. Όταν δε λέμε ευρωπαίοι ηγέτες για να μην παρεξηγιόμαστε ξέρουμε ποιοι ξανθοί καταναλωτές μπύρας σκαρφίζονται και επιβάλουν κάτι τέτοια...

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ Διογένης 05/03/2014 18:36:07

    Συμφωνούμε απόλυτα. Είθε να επιβεβαιωθούμε λοιπόν. Θα είνα καλό για όλους μας.

 7. Βαγγελης avatar
  Βαγγελης 05/03/2014 12:35:54

  Δεν ειναι κρατικο μυστικο μυστικο οτι οι ελεγχοι της Blackrock γινονται απο τον..καναπε.Οτι στοιχεια παρουν απο τις τραπεζες,τα βαζουν σε ενα μοντελο,και..εγενετο φως. Η κυβερνηση για να αποφυγει το μνημονιο πασχιζει να παρουσιασει μικρες τις κεφαλαιακες αναγκες των τραπεζων.Σε οτι αφορα αποκλειστικα τις τραπεζες,αυτο θα εχει ως αποτελεσμα να παραμεινουν ανικανες να χρηματοδοτησουν οτιδηποτε (πλην ΔΟΛ,T-bills κτλ)

  • Γιώργης avatar
   Γιώργης @ Βαγγελης 05/03/2014 15:40:27

   Δικαιώνεις τον Τσίπρα αγαπητέ Βαγγέλη που λέει οτι αν είναι το κράτος να δώσει τόσα λεφτά στις τράπεζες,( που μάλλον οταν τα πάρουν δεν θα τα ρίξουν στην αγορά αφου θα είναι ιδιωτικές, αλλα θα τα φυγαδεύσουν όπως έκαναν και οι "μεγάλοι" Ελληνες πατριώτες επενδυτές και τραπεζίτες τύπου Φιλιππίδη), καλύτερα να κρατικοποιηθούν ώστε το κράτος να προωθήσει τα λεφτά τους στην ανάπτυξη όπως έκαναν στις ΗΠΑ το 1929.

  • Διογένης avatar
   Διογένης @ Βαγγελης 05/03/2014 17:10:12

   Ο έλεγχος της Blackrock έγινε ακριβώς όπως είχε υποδείξει η τρόικα και του ΔΝΤ. Τώρα που τα αποτελέσματα δεν τους φαίνονται τόσο άσχημα όσο θα ήθελαν, το ΔΝΤ λέει "μα πρέπει να λάβετε υπόψη σας χειρότερες παραδοχές", και αυτό μάλιστα τη στιγμή που η οικονομία πηγαίνει καλύτερα του αναμενομένου (άρα, λογικά θα έπρεπε να ληφθούν καλύτερες και όχι χειρότερες παραδοχές). Μα το ίδιο το ΔΝΤ ήταν που υπέδειξε τις αρχικές παραδοχές! Τώρα ξαφνικά δεν του αρέσουν;;; Αυτό, για να καταλάβουμε με τι απίθανους τύπους έχουμε να κάνουμε.

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ Διογένης 05/03/2014 18:38:32

    Το σοβαρό θέμα δεν είναι το ΔΝΤ και οι σκοπιμότητες των ΗΠΑ να ελέγχουν και την Ευρώπη μέσω αυτού. Το πιο σοβαρό είναι η οπτική συγκεκριμένων ελληνόφωνων σχολιαστών εδώ μέσα που παίρνουν το μέρος του. Λες και ΔΕ θέλουν να φύγουμε από τα μνημόνια ένα πράγμα. Μήπως το ίδιο δε θέλει και ο Σύριζα καθώς τότε απλά θα χάσει το 80% όσων τον ψήφισαν ως αντιμηνομιακή κασσάνδρα;

 8. X Rhodesian s.a.s avatar
  X Rhodesian s.a.s 05/03/2014 14:52:31

  ''σοβαρή εμπλοκή με την τροικα...'' έλεος ρε παιδιά... έλεος... το ίδιο χιλιοπαιγμένο επεισόδιο, εδω και τεσσερα χρόνια, κάθε φορά που έρχονται τα τροικανά τζιμάνια... έλεος πια... μα καμιά πρωτοτυπία επιτέλους;

 9. Σαρακατσανος avatar
  Σαρακατσανος 05/03/2014 16:25:57

  Σε όλα τα ζητήματα που θέτει η Τρόικα έχει απόλυτο δίκιο. Όποιος έχει αντίθετη άποψη ας μας τα γράψει με επιχειρήματα......Ως πότε θα προστατεύεται το σύστημα στη Χώρα????Χορτάσαμε αναλύσεις και απόψεις με δανεικά.........

  • Διογένης avatar
   Διογένης @ Σαρακατσανος 05/03/2014 17:12:29

   Έχω εγώ αντίθετη άποψη. Το επιχείρημά μου είναι ότι οι παραδοχές των stress tests τέθηκαν από την ίδια την τρόικα και το ΔΝΤ. Τώρα το ΔΝΤ λέει ότι χρειάζονται σκληρότερες παραδοχές. Και αυτό, τη στιγμή που η ελληνική οικονομία πηγαίνει καλύτερα του αναμενομένου. Από πού κι ως πού αλλάζουν τους κανόνες επειδή το αποτέλεσμα δεν ήταν τελικά αυτό που περίμεναν; Ας μας πει λοιπόν το ΔΝΤ πρώτα τα επιχείρημά του να απαντηθούν. Η απάντηση είναι απλή: Δεν έχουν επιχειρήματα. Πετάνε κάτι και όποιον πάρει ο χάρος.

   • Γιώργης avatar
    Γιώργης @ Διογένης 05/03/2014 19:54:56

    Mήπως αυτοί εκεί στο ΔΝΤ ξέρουν κάτι που εμείς αγνοούμε αγαπητέ Διογένη, και μήπως γι αυτό επιμένουν οτι παρά την μικρή βελτίωση ορισμένων δεικτών, η Ελλάδα δεν έχει καμμία ελπίδα να βγεί απ' την κατηγορία "σκουπίδια" αν δεν κουρευτεί τουλάχιστο το 50% του χρέους της? Εχεις την εντύπωση πως αν αύριο μας αναβαθμίσουν οι οίκοι αξιολόγησης έστω και στην κατηγορία CCC εμείς δεν θα χαρούμε επειδή θέλουμε να μας σώσει ντε και καλά ο Τσίπρας και όχι ο Σαμαράς? Την θεωρείς πιθανή πριν τις εκλογές? Είναι καλή η αισιοδοξία, αλλά μόνο αν δεν στηρίζεται σε αυταπάτες και δή προεκλογικές που τις πληρώνουμε τόσο άσκημα λόγω της ευπιστίας μας Αν πάλι οπως αφήνεις να εννοηθεί το ΔΝΤ έχει τυχοδιωκτική στάση έναντι της Ελλάδος γιατί ο Σαμαράς δν το κατήγγειλε ακόμα στον Ελληνικό λαό? Διότι αν του κάνουν προεκλογικά τέτοια υπονόμευση, και την αποδέχεται, σκέψου τι θα του κάνουν μετεκλογικά. Με το ΔΝΤ να μας πολεμάει με κτυπήματα κάτω απ' τη ζώνη, δεν υπάρχει καμμία απολύτως περίπτωση να σωθούμε μέσω του δικού του δρόμου... Εκτός αν εννοείς οτι αφού πάμε σε εκλογές και κατα τύχην κάναμε και λιγη πρόοδο στους δείκτες, οφείλει και η τρόικα να πει μερικά κατα συνθήκην ψεύδη στους ψηφοφόρους και μετά τις εκλογές να τους πεί οτι την πάτησαν, όπως συνήθως κάνουν οι Ελληνες πολιτικοί...

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Σαρακατσανος 05/03/2014 18:40:38

   Το να βγάζεις λάθος το πόρισμα του στρες τεστ όταν ΕΣΥ έδωσες τις οδηγίες πραγματοποίησης επειδή ΔΕ σε βολεύει στο να πιέσεις για νέο μνημόνιο δείχνει δόλο και ανεντιμότητα. Αν είσαι με την τρόικα συμμερίζεσαι τις ίδιες ιδιότητες. Εκτός αν διορθώσεις την άποψή σου με νέο σχόλιο...

  • BM avatar
   BM @ Σαρακατσανος 05/03/2014 21:14:00

   «Ως πότε θα προστατεύεται το σύστημα στη Χώρα????» Για πoιο σύστημα ομιλείτε κύριε ; τους συνταξιούχους των 600 € , τους 1.500.000 ανέργους , ή τους 4000 αυτοκτονήσαντες ; δεν έχετε συναίσθηση για τι ομιλείτε κύριε και αυτό εξηγείται στην την επόμενη πρότασή σας ... «Χορτάσαμε ...»

   • Σαρακατσανος avatar
    Σαρακατσανος @ BM 05/03/2014 23:23:36

    Αυτούς που αναφέρεται κύριε μου ή κυρία μου είναι τα θύματα του συστήματος που κρατάει με....νύχια και με δόντια τα κεκτημένα και προστατεύει τους πελάτες του συστήματος. Όταν η Τρόικα το έδωσε τη λύση του προβλήματος στον ακατανόμαστο ΓΑΠ και τον άλλο με το σακίδιο στην αρχή της κρίσης, αυτοί για κάποιες χιλιάδες κοπρόσκυλα κομματικά προτίμησαν να εξαθλιώσουν τον υπόλοιπο ΛΑΟ. Γιατί κρύβουμε την αλήθεια από το κόσμο???? ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ. Ο Σαμαράς έπεσε στη χειρότερη συγκυρία και τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα.

    • BM avatar
     BM @ Σαρακατσανος 06/03/2014 09:36:42

     Η θεωρία ότι απολύοντας 200.000 Δ.Υ στην αρχή του μνημονίου δεν θα καταστούσε απαραίτητη τη λήψη των μέτρων που εξαθλίωσαν τον λαό είναι η μεγαλύτερη απάτη της μεταπολίτευσης. Αν τους άκουγε, ο ακατανόμαστος κατά τα άλλα, Γ.Παπανδρέου, το αποτέλεσμα (εξαθλίωση του λαού) θα ήταν το ίδιο συν 1.700.000 (1.500.00 Ι.Υ. + 200.000 Δ.Υ.) ανέργους. Το πρόβλημα της χώρας προήλθε από τις εγγενείς αστοχίες του προγράμματος το οποίο μας επέβαλαν και το οποίο δυστυχώς συνεχίζει να εφαρμόζει και η σημερινή κυβέρνηση.Αυτό το τελευταίο το παραδέχτηκε , μέσα στη αφέλειά του, και ο Α.Γεωργιάδης ο οποίος εξομολογήθηκε στον Γ.Αρναούτογλου ότι ενώ ήξερε ότι το μνημόνιο θα ήταν καταστροφικό εντούτοις το υποστήριξε (ζει) με ενθουσιασμό και αισιοδοξία.

     • Σαρακατσανος avatar
      Σαρακατσανος @ BM 06/03/2014 15:47:53

      Δεν είναι απάτη αλλά η πραγματικότητα που αποφεύγει το σύστημα για τις συχνές εκλογ.αναμετρήσεις και για τη....καρέκλα. Καλό είναι στατιστικά να δείτε το σύνολο της Ελλην.κοινωνίας το ποιοι είναι εργαζόμενοι-συνταξιούχοι κ.λ.π. Οι ΑΣΤΟΧΙΕΣ ήταν τα ενναλακτικά μέτρα που εξαθλίωσαν τη κοινωνία για να προστατευθούν οι κομματικοί στρατοί στις ΔΕΚΟ- ΝΠΙΔ-ΝΠΔΔ-ΟΤΑ και όχι στα...εύκολα θύματα της Υγείας και παιδείας.

     • BM avatar
      BM @ Σαρακατσανος 06/03/2014 20:47:12

      Η επιχειρηματολογία σου πάσχει σε δυο τομείς πρώτον τον οικονομικό και δεύτερο το πολιτικό. Το να απολύσεις 200.000 Δ.Υ. έχει το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα με το να μειώσεις π.χ. κατά 20 % το μισθό σε 1.000.000.000 Δ.Υ χωρίς να υπολογίζεται το κόστος των αποζημιώσεων κ.λ.π. της απόλυσης. Δε φαντάζομαι ότι υπάρχει κανείς καλόπιστος , ακόμη και υπέρμαχος του μνημονίου να είναι, που να μη παραδέχεται ότι αυτή η μείωση έχει επέλθει και μάλιστα σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό. Δεύτερο το πολιτικό, ποιος πολιτικός όσο και ανόητος αν ήταν δε θα προτιμούσε να είχε 200.000 εν δυνάμει ψηφοφόρους απέναντί του παρά την υπόλοιπη κοινωνία. Μπορείς επίσης να μου εξηγήσεις τι σχέση έχουν οι έστω «υπεράριθμοι» και «τεμπέληδες» Δ.Υ. με τις μειώσεις των μισθών στον ιδιωτικό τομέα που μας επέβαλαν με το πρόσχημα της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας; Αυτό το τελευταίο αποδεικνύει περίτρανα ότι αυτοί που σχεδίασαν αυτό το πρόγραμμα δεν είχαν ιδέα για τις αιτίες χαμηλής ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας που είναι κατά σειρά 1) υπέρμετρη φορολόγηση , 2 ) γραφειοκρατία 3) ποιότητα των προϊόντων και .... τέταρτο και καταϊδρωμένο το μισθολογικό κόστος.

 10. synt avatar
  synt 05/03/2014 20:08:28

  το γαρ πολυ της θλιψεως γεννα παραφροσυνη.

 11. George N avatar
  George N 05/03/2014 20:58:14

  Πως μπορεί η Τρόικα που εμπεριέχει την ΕΚΤ να διαφωνεί με την ΤτΕ που εμπεριέχεται στην ΕΚΤ?

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ George N 05/03/2014 22:01:56

   Το ένα μέρος από τα 3 της Τρόικας είναι το ΔΝΤ που ντε και καλά πιέζει την ΕΕ να κάνει κούρεμα χρέους για να είναι κατ' αυτούς βιώσιμο το χρέος. Και χτυπούν την Ελλάδα για να αποδεχθούν όλοι ότι ότι και να κάνουμε εμείς σαν χώρα και όσο καλά και να πηγαίνουμε δεν είναι βιώσιμο το χρέος. Για αυτό το λόγο και το ΔΝΤ δεν αποδέχεται δεδομένα θετικά. Το πρωτογενές μέχρι τον Δεκέμβριο το έβλεπαν στα 10 εκατομύριο ευρώ. Κάτω από το 1 εκατοστό του τελικού. Τυχαίο; Και ζητούσαν μέτρα 3 δις ενώ τώρα δεν μπορούν να πιέσουν για μέτρα με μηδενισμένο το δημοσιονομικό κενό για το 2014. Βρήκαν λοιπόν να πιέζουν για τις τράπεζες που μέχρι πρότινος δε τους απασχολούσαν. Μα ς έπρηξαν με τις βλακείες τους κοινώς. Γιατί αν είχαν δίκιο δε θα είχαν πέσει 3,5 χρόνια τώρα έξω σε ΌΛΕΣ τις προβλέψεις τους. Και τώρα που έπεσαν στις αρνητικές τους έξω χάνουν τους τρόπους να ασκούν πίεση και να εκβιάζουν όπως μέχρι πέρυσι. Και λύσσαξαν να βρουν τρόπους να συνεχίζουν τον έλεγχο πάνω στην Ελλάδα. Σε κάποια ζητήματα όπως το γάλα και τα φαρμακεία δε, είναι γελοία τα επιχειρήματά τους.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.