#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
09/07/2013 07:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σοβαρές πιθανότητες να εγκριθεί η μείωση στο ΦΠΑ εστίασης από 23% σε 13%Αυξάνονται σημαντικά οι ελπίδες για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, παρά το γεγονός ότι δεν ελήφθη απόφαση στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Η τελική απόφαση αναμένεται να υιοθετηθεί εντός των προσεχών ημερών και υπό τον όρο ότι θα υπάρξει συμφωνία με την τρόικα.

Ωστόσο παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών δήλωναν αισιόδοξοι χθες στις Βρυξέλλες ως προς την έκβαση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, θεωρώντας πως το δυσκολότερο τμήμα της διαπραγμάτευσης, το οποίο αφορούσε την πολιτική πτυχή του ζητήματος, έχει ήδη ξεπεραστεί.

Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες για να πείσει η Ελλάδα τους εταίρους της επί της αναγκαιότητας της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, απαιτήθηκαν όχι μόνο σκληρές διαπραγματεύσεις αλλά και κινήσεις επιπέδου κορυφής, δηλαδή στο επίπεδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

Όπως είπε από τις Βρυξέλλες ο Γ. Στουρνάρας, τις επόμενες δέκα ημέρες θα γνωρίζουμε αν η Τρόικα συμφωνεί. Αν τελικά συμφωνήσει η Τρόικα, το μέτρο θα εφαρμοστεί από την 1η Αυγούστου, σημείωσε ο υπουργός.

Κατά τα λοιπά ο υπουργός εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τις αποφάσεις καθώς τόνισε πως οι εκταμιεύσεις των δόσεων προς την Ελλάδα θα συνεχιστούν κανονικά τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με το χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, η εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων, ύψους 6,8 δισ. ευρώ, όπως προβλέπει το πρόγραμμα χρηματοδότησης του Μαΐου, θα καταβληθεί τμηματικά.

Ειδικότερα, τον Ιούλιο θα εκταμιευθούν 4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,5 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τον EFSF και τα υπόλοιπα 1,5 δισ. ευρώ από την επιστροφή των κερδών μέσω του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων (SMP).

Τον Αύγουστο αναμένεται η εκταμίευση 1,8 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ.

Τον Οκτώβριο αναμένεται η καταβολή 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 500 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τον EFSF και τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ από την επιστροφή των κερδών μέσω του προγράμματος SMP.

Αυτό σημαίνει ότι από τον EFSF αναμένεται να εκταμιευθούν συνολικά 3 δισ. ευρώ, ενώ από το πρόγραμμα SMP θα επιστραφούν 2 δισ. ευρώ.

Όπως δήλωσε ο Γ. Στουρνάρας, προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης του Ιουλίου είναι ότι ως τις 19 Ιουλίου θα έχει ψηφιστεί από την Ελληνική Βουλή το πολυνομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί αύριο και το οποίο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τη φορολογική διοίκηση, την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, τις ιδιωτικοποιήσεις, μέτρα για την υγεία και ρυθμίσεις για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Όσον αφορά τις προαπαιτούμενες δράσεις που θα πρέπει να υλοποιηθούν έως το τέλος του Σεπτεμβρίου, είναι τέσσερις, σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα. Ειδικότερα, πρόκειται για την αναδιάρθρωση της ΕΛΒΟ, των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και της ΛΑΡΚΟ, την καταβολή των οφειλομένων του ευρύτερου δημοσίου τομέα προς την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, την υπαγωγή 12.500 δημοσίων υπαλλήλων στο πρόγραμμα κινητικότητας και την έγκριση του κώδικα των δικηγόρων.

Ερωτηθείς, εξάλλου, γιατί οι αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο για εκταμίευση 4,8 δισ. ευρώ από τον EFSF, o Γ. Στουρνάρας παραδέχθηκε ότι υπήρξαν εισηγήσεις για έγκριση άνω των 3 δισ. που ήδη προβλέπονται από το πρόγραμμα, κάτι το οποίο δεν κατέστη δυνατό, καθώς απαιτούσε την έγκριση των εθνικών κοινοβουλίων. Όπως ανέφερε ο Γ. Στουρνάρας, αυτό σημαίνει ότι μετά τον Οκτώβριο ενδέχεται να εξεταστεί η έγκριση της επόμενης δόσης, ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Το ακριβές ποσό, ωστόσο, θα εξαρτηθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα που θα εμφανίσει η Ελλάδα, διευκρίνισε ο υπουργός.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΔΙΜΧ avatar
  ΔΙΜΧ 09/07/2013 10:13:34

  "για να πείσει η Ελλάδα τους εταίρους της επί της αναγκαιότητας της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, απαιτήθηκαν όχι μόνο σκληρές διαπραγματεύσεις αλλά και κινήσεις επιπέδου κορυφής, δηλαδή στο επίπεδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων"
  Xaxaxa φοβερο τρολαρισμα , μπραβο νασαι καλα φιλε μου , δακρυσα απο τα γελια!!

 2. Στέργιος avatar
  Στέργιος 09/07/2013 10:25:34

  Πόση εθνική κυριαρχία απέμεινε σε μια χώρα τής οποίας η κυβέρνηση δεν έχει την εξουσία ούτε να μειώσει τον ΦΠΑ από 23% σε 13% χωρίς αυτό να συζητηθεί σαράντα φορές στους διαδρόμους των Βρυξελλών και της Ουάσινγκτον;

 3. Ο.Υ.Κ avatar
  Ο.Υ.Κ 09/07/2013 12:56:31

  Η Ελλάδα οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε νέο οικονομικό αδιέξοδο.
  Το χρέος ήδη βρίσκεται στα 317,8 δισεκ. ευρώ και αν η Ελλάδα λάβει νέο δάνειο γέφυρα 20 δισεκ. τότε θα εκτιναχθεί το χρέος στα 330 δισεκ.
  Δηλαδή το ελληνικό χρέος θα βρεθεί σύντομα σε επίπεδα υψηλότερα από τα επίπεδα που ήταν προ του PSI+.

  Η εξέλιξη αυτή δεν είναι μόνο δραματική, αποδεικνύει ότι απέτυχε η προσπάθεια μείωσης του χρέους, απέτυχε παταγωδώς το PSI+.
  Το χρέος θα καταστεί βιώσιμο μόνο αν υπάρξει haircut 30% με 35% στο χρέος του επίσημου τομέα δίνοντας ένα όφελος στην Ελλάδα κοντά στα 70 δισεκ. ευρώ.
  Ταυτόχρονα να μεταφερθούν τα κεφάλαια που αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δηλαδή τα 50 δισεκ. ή μέρος των 50 δισεκ. στον ESM στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης.
  Με τα μέτρα αυτά το χρέος καθίσταται βιώσιμο.
  Ωστόσο αν η Ευρώπη αποδεχθεί να προσφέρει στην Ελλάδα μια τόσο γενναία προσφορά….το ερώτημα είναι τι θα ζητήσει ως αντιστάθμισμα;
  Θα ζητήσει haircut στις καταθέσεις ανεξαρτήτως ποσού;
  Η Γερμανία παραμονές των εκλογών της τον Σεπτέμβριο σε καμία περίπτωση δεν θα θέλει να βάλει στην πολιτική ατζέντα θέμα που θα πλήξει τον Γερμανό και ευρωπαίο φορολογούμενο πολίτη.
  Μετά της γερμανικές εκλογές θα ανοίξει ξεκάθαρα το θέμα «πως το ελληνικό χρέος θα καταστεί βιώσιμο».
  Ωστόσο αν προχωρήσει το haircut στο χρέος και οι φορολογούμενοι πολίτες υποστούν ζημίες, εξέλιξη πιθανή, θα πρέπει να προετοιμάζονται και οι έλληνες καταθέτες να υποστούν ζημίες εξέλιξη ακόμη πιθανότερη.
  Όσοι πιστέψουν ότι η Γερμανία και η Ευρώπη θα κάνει ένα μεγάλο δώρο στην Ελλάδα χωρίς αιματηρές θυσίες των ελλήνων αυταπατώνται.
  Το haircut στις καταθέσεις, μπορεί να μην σχετιστεί με τις τράπεζες αλλά να αποτελέσει συνεισφορά της ελληνικής κοινωνίας στην μείωση του χρέους.

  • Hrthe_to_telos avatar
   Hrthe_to_telos @ Ο.Υ.Κ 09/07/2013 22:12:53

   Κατι ξερεις εσυ!

 4. Χ.Α avatar
  Χ.Α 09/07/2013 13:21:27

  Τι αστείοι και μικροί που είναι όλοι τους !!! Πια Ευρωπαϊκή Ένωση; Αυτοί οι άνθρωποι είναι άτολμοι κομπάρσοι και εμπαθείς συμπλεγματικοί. Σε τουριστική περίοδο, ούτε να κατεβάσουμε το Φ.Π.Α στην εστίαση δεν αποφασίζουν να επιτρέψουν εγκαίρως. Αγώνα για το αυτονόητο, με κουφούς και στενόμυαλους ...εταίρους.

  • The Camel avatar
   The Camel @ Χ.Α 09/07/2013 15:28:04

   Απο που θα αναπληρωθούν τα έσοδα που θα λείψουν απο τον προυπολογισμό; Απο τους γερμανούς;

   Η μηπως αποδεχεται κανείς το παραμύθι του κλάδου οτι θα αυξηθούν τα έσοδα γιατί θα ανέβει ο τζίρος απο την μείωση του ΦΠΑ στο 13% απο 23%. Λες κι ήταν η αύξηση του ΦΠΑ ή τα 3 ευρώ σε λογαριασμό 30 ευρώ που εμποδίζει ένα ζευγάρι να πάει σε ταβέρνα.

   Ας μην λέμε οτι θέλουμε. Ρουσφέτι στους έχοντες εστιατόρια κ..τλ. είναι η μείωση του ΦΠΑ.

   • X.A avatar
    X.A @ The Camel 09/07/2013 17:47:56

    ''Ρουσφέτι στους έχοντες εστιατόρια κ..τλ. είναι η μείωση του ΦΠΑ.''
    Δεν ξέρω τι λέτε, ξέρω οτι όταν όλες οι τουριστικά ανταγωνίστριες χώρες σου έχουν χαμηλότερο Φ.Π.Α, είναι ανοησία εσύ για οποιονδήποτε λόγο να το παίζεις άνετος, ενώ βουλιάζεις. Τα λοιπά, είναι ασήμαντες λεπτομέρειες.

    • Hrthe_to_telos avatar
     Hrthe_to_telos @ X.A 09/07/2013 22:15:44

     Πως να ειμαστε σιγουροι οτι η διαφορα του ΦΠΑ δεν θα παει στην τσεπη των εσιατορων ?
     Πως εξασφαλιζουμε οτι θα απεσουν οι τιμες?

 5. foros1 avatar
  foros1 09/07/2013 15:20:10

  σκεφτηκαν αραγε να συνδυασουν την μειωση του ΦΠΑ με την χρηση απο τους τουριστες, μιας καρτας αποδειξεων, που στο τελος θα τους επεστρεφε για παραδειγμα ενα 3%;
  επειδη οι περισσότεροι ξερουμε πως οι περισσότεροι ξενοι τα μετρουν ολα, μηπως θα ηταν αλλο ενα πετραδακι για την καταπολεμηση της φοροδιαφυγης;

 6. Μυρμιδών avatar
  Μυρμιδών 09/07/2013 15:36:12

  Επιτέλους και κάτι θέτικο για αυτούς που πραγματικά αγωνίζονται.

 7. KΩΣΤΑΣ Π. avatar
  KΩΣΤΑΣ Π. 09/07/2013 16:15:32

  Αν πετύχει αυτόν τον στόχο κατά της Τρόικας η κυβέρνηση, δεν θα μπορεί κανείς να την κατηγορεί πλέον οτι επι ένα χρόνο δεν πέτυχε τίποτε...

 8. el greco avatar
  el greco 09/07/2013 16:52:11

  Όχι ακόμα το φθινόπωρο που θα έχουν φύγει οι τουρίστες τον μειώνουμε ......

 9. λειβαδιτης avatar
  λειβαδιτης 09/07/2013 17:41:46

  πιστευετε αληθεια οτι αν μειωθει ο ΦΠΑ θα πεσουν οι τιμες; Δεν το πιστευω.Θα πουν ολοι οτι τη προηγουμενη αυξηση την απορροφησαν οι καταστηματαρχες αρα καιρος να παρουν πισω κατι απο αυτα που εχουν χασει εως τωρα.Τζαμπα ντορος γινεται.

 10. tassos.κ avatar
  tassos.κ 09/07/2013 17:51:43

  Όλη αυτή η ιστορία του ΦΠΑ είναι ένα μεγάλο παραμύθι. Φωνάζουν(κυβέρνηση) οι μεν - δήθεν- και πιέζουν, οι άλλοι (Τροικα) αρνούνται και το γαϊτανάκι συνεχίζεται. Φοβούνται - λένε- ότι θα χαθούν έσοδα. Ποιον κοροϊδεύουν; Αν φοβόντουσαν να μην χαθούν έσοδα, πώς γίνεται εν μια νυκτί κλείνοντας την Ρ/Τ χωρίς καμμία διαβούλευση(!) να χρεώσουν τον Κρατικό κορβανά με τουλάχιστον 300 εκατ. ; Σ΄αυτή την περίπτωση η Τροικα δεν είχε λόγο; Τελικά ποιος δουλεύει ποιον; Και κάτι ακόμη. Αυτή η περιβόητη μείωση του ΦΠΑ στην τσέπη μας δεν θα φτάσει ποτέ. Να το θυμάστε.

 11. Παραμύθι με καλό τέλος avatar
  Παραμύθι με καλό τέλος 09/07/2013 21:07:41

  Μέχρι να πάρουνε αυτοί μπροστά, έφυγε το καλοκαίρι.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.