#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
13/09/2011 07:51
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σοβαρές αποκαλύψεις για τα μυστικά κονδύλια του υπουργείου ΕξωτερικώνΝέα σοβαρά πολιτικά ερωτήματα εγείρονται για τη διαχείριση των μυστικών κονδυλίων του υπουργείου Εξωτερικών, θέμα που επανήλθε στην επικαιρότητα με την αποκάλυψη ότι μετά τις εκλογές του 2009 και την ανάληψη της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ τα ποσά του αποκαλούμενου και «μαύρου ταμείου» του ΥΠΕΞ αυξήθηκαν, εν μέσω Μνημονίου, και μάλιστα με μεταφορά χρημάτων από άλλους κωδικούς.

Όπως προκύπτει από έγγραφα του υπουργείου Οικονομικών, στις 30/11/2009, όταν υπουργός Εξωτερικών ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου με αναπληρωτή υπουργό τον Δημήτρη Δρούτσα, διατυπώθηκε αίτημα να αντληθεί το υπόλοιπο των μυστικών κονδυλίων που είχε μείνει από τη χρήση της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου, δηλαδή της προκατόχου του κ. Παπανδρέου, Ντόρας Μπακογιάννη. Σε έγγραφο του ΥΠΟΙΚ με αριθμό πρωτοκόλλου 2/84132 εγκρίνεται από τον υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου η εκταμίευση ποσού μέχρι ποσοστού 90% επί του συνολικής διαμορφωμένης πίστωσης για το 2009, η οποία ανέρχετο σε 38.917.990 ευρώ.

Σημειωτέον ότι τα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ μίας χρονιάς δεν μεταφέρονται στην επομένη, άρα ό,τι έχει μείνει αχρησιμοποίητο επιστρέφει στο κρατικό ταμείο. Προφανώς ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Δρούτσας θα χειρίζονταν εκείνη την περίοδο κάποια επείγουσα εθνική υπόθεση, η οποία απαιτούσε την άμεση εκταμίευση όλου του ποσού αλλά και αυτό δεν έφτασε, διότι δέκα ημέρες αργότερα, στις 10/12/2009, ζητείται η μεταφορά επιπλέον 15 εκατομμυρίων ευρώ από τον κωδικό της Διεθνούς Αναπτυξιακής Βοήθειας στα μυστικά κονδύλια.

Την επόμενη χρονιά, το 2010, τα μυστικά κονδύλια πήραν την «ανηφόρα». Ενώ η αρχική πίστωση ήταν 18 εκατ. ευρώ, τελικά έφθασαν τα 68 εκατ., υπερέβησαν δηλαδή το αρχικό προϋπολογισθέν ποσό κατά 50 εκατ. ευρώ! Αυτά σε χρονιά Μνημονίου και ενώ κόβονταν μισθοί και συντάξεις, ψαλιδίζονταν δραματικά οι αποδοχές των διπλωματικών υπαλλήλων και ακολούθησε η κατάργηση διπλωματικών Αρχών στο εξωτερικό στο πλαίσιο περικοπών. Το γεγονός ότι κανείς πέραν του άμεσου διαχειριστή και του προϊσταμένου υπουργού δεν γνωρίζει πώς γίνεται η διαχείριση δεκάδων εκατομμυρίων κάθε χρόνο, χωρίς να υπάρχει εμπιστευτική ενημέρωση έστω κάποιας ολιγομελούς επιτροπής της Βουλής και δικαστικών, όπως έχει προτείνει η Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων, αποτελεί μία «μαύρη τρύπα» στη λειτουργίας της Πολιτείας και στα όσα περί διαφάνειας και λογοδοσίας επαγγέλλεται ο κ. Παπανδρέου. Για το θέμα έχει καταθέσει ερώτηση στη Βουλή ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, και η συνέχεια αναμένεται με ενδιαφέρον.


ΜΚΟ σε ρόλο «πλυντηρίου»

Τα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ σχετίζονται ευθέως με μία άλλη «αμαρτωλή» ιστορία, αυτή των ΜΚΟ, ορισμένες εκ των οποίων στήθηκαν ως «βιτρίνες» με μοναδικό σκοπό την απορρόφηση κονδυλίων, είτε από το ΥΠΕΞ είτε από άλλα υπουργεία. Σε άλλες περιπτώσεις φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκαν εν αγνοία τους, όπως καταγγέλλουν, ως «πλυντήρια» για τη δικαιολόγηση ποσών που κατέληξαν αλλού. Υπενθυμίζεται ότι όταν προ μηνών ο τότε υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας παρουσίασε στη Βουλή τα στοιχεία για τη χρηματοδότηση των ΜΚΟ τα τελευταία χρόνια, κατόπιν ερώτησης του βουλευτή της Ν.Δ. Αργύρη Ντινόπουλου, αποκαλύφθηκαν αποκλίσεις εκατομμυρίων μεταξύ των ποσών που φέρονται να διατέθηκαν από το υπουργείο σε συγκεκριμένες ΜΚΟ και των ποσών που οι ίδιες ΜΚΟ υποστηρίζουν ότι έλαβαν.

Διαψεύδουν το ΥΠΕΞ για τα ποσά που έλαβαν


Στο υπουργείο Εξωτερικών ακόμα  ψάχνουν να βρουν τι έγιναν περίπου 2 εκατ. ευρώ που λείπουν από τη χρηματοδότηση των ΜΚΟ ΚΕΣΣΑ «Δήμητρα» και Οικολογική Κίνηση Δράμας. Η ΜΚΟ ΚΕΣΣΑ «Δήμητρα» φέρεται να έλαβε από το 1999 έως το 2003 -επί υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου, στενός συνεργάτη του οποίου στο υπουργείο ήταν εκείνη την περίοδο ο Δ. Δρούτσας- 2.357.480 ευρώ. Ο επικεφαλής της ΜΚΟ, Νίκος Πιτσούλης, όταν πληροφορήθηκε τα στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή τον περασμένο Μάρτιο ο τότε υπουργός Εξωτερικών κ. Δρούτσας, παρουσίασε παραστατικά σύμφωνα με τα οποία η ΜΚΟ μέχρι το 2003 ενισχύθηκε με 1.002.861,71 ευρώ, και όχι 2.357.480 όπως υποστήριζε το ΥΠΕΞ, και κάλεσε τον κ. Δρούτσα να επανορθώσει…

Αυτό δεν ήταν το μόνο κρούσμα ανακριβών στοιχείων. Σύμφωνα με τη λίστα χρηματοδότησης του υπουργείου Εξωτερικών, την περίοδο 2002-2003 εκταμιεύτηκαν 532.500 ευρώ προς την Οικολογική Κίνηση Δράμας, η οποία, μόλις ενημερώθηκε για τα στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή ο κ. Δρούτσας, τα αμφισβήτησε και αυτή, δηλώνοντας ότι με βάση τις συμβάσεις που έχει στο αρχείο της εγκρίθηκαν 105.000 χιλιάδες ευρώ και μάλιστα η τελευταία δόση δεν καταβλήθηκε ποτέ και ότι τελικά εισέπραξε 84.000. Αρα αναζητείται η τύχη ακόμα 448.500 ευρώ, πέραν των 1.354.618 που αγνοούνται από τη χρηματοδότηση της ΜΚΟ ΚΕΣΣΑ «Δήμητρα».

Υπό το βάρος των διαψεύσεων από τις ενδιαφερόμενες ΜΚΟ, ο τότε ΥΠΕΞ κ. Δρούτσας είχε αποδώσει την απόκλιση των στοιχείων σε… σφάλματα του ηλεκτρονικού συστήματος καταγραφής. Φταίει το λογισμικό δηλαδή, που στην πορεία χάνονται εκατομμύρια. Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, είχε ανακοινώσει ότι συστάθηκε επιτροπή η οποία θα διερευνούσε την υπόθεση και θα συνέτασσε πόρισμα, το οποίο επρόκειτο να δημοσιοποιηθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου. Πέρασε η άνοιξη, τέλειωσε το καλοκαίρι, μπήκε το φθινόπωρο και η επιτροπή ακόμα ψάχνει τα εκατομμύρια…

Λάμπρος Καλαρρύτης στον Ελεύθερο Τύπο

ΣΧΟΛΙΑ

 1. tpe avatar
  tpe 13/09/2011 08:25:14

  Να προσθέσω και το εξής:
  Με 14.000.000€ θα είχαμε μία φρεγάτα ετοιμοπόλεμη. Αλλά το μνημόνιο δεν μας άφησε λέει (επί υπουργείας χοντρού). Κι έτσι η Μπουμπουλίνα πάει για στόχος και βύθιση. Πηγή: defencenet.gr.

  Αν όντως ισχύει, σε μία περίοδο που η Τουρκία βγάζει την ολοκαίνουργια stealth κορβέτα στο Αιγαίο, ετοιμαστείτε και γι' άλλα...

 2. σάκος με απίδια avatar
  σάκος με απίδια 13/09/2011 15:22:05

  ρε μανία με αυτά το κονδύλια. Αμα είναι έτσι να το πάμε καμια εικοσαετία πίσω το πράμα να δούμε από τότε μεχρι σήμερα τι έχει παιχτεί.

 3. ΠΕΤΡΟΣ avatar
  ΠΕΤΡΟΣ 13/09/2011 16:39:15

  ΑΣΤΑ ΝΑ ΠΑΝΕ

 4. Απόστολος Γ. avatar
  Απόστολος Γ. 14/09/2011 01:13:40

  Είναι προφανές ότι τα μυστικά κονδύλια ενθυλακώνονται από αυτούς που υποτίθεται τα μοιράζουν για Εθνικούς σκοπούς (λαδώματα ξένων αξιωματούχων , κατασκοπίες , χρηματοδοτήσεις λόμπυ κλπ). Είναι το λάφυρο της εξουσίας και κάθε φορά το κάθε κόμμα περιμένει την σειρά του. Δεν έχουν καμμία σχέση με ΜΚΟ όπου άλλα χρεώνουν και άλλα δίνουν (τι έγινε με τους γιατρούς χωρίς σύνορα; τους χρεώσανε 3 εκ. ευρώ και τους δώσανε 1 εκ, το έψαξε κανείς;). Θυμάστε το '93 την φασαρία που έκαναν κάποιοι όταν κατηγόρησαν τον Σαμαρά και αμέσως το θέμα έκλεισε;

  ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ , δεν αξίζουμε τίποτα καλλίτερο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.