10/10/2009 01:54
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σκούρα τα πράγματα στην οικονομίαΤο 1994, το δημόσιο χρέος ήταν ως ποσοστό του ΑΕΠ κοντά στο 110% και ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ λίγο κάτω από το 0%. Επίπεδα, δηλαδή, ίδια με τα σημερινά. Μάλιστα, η κατάσταση ήταν τόσο δύσκολη που όλοι περίμεναν πως τον Σεπτέμβρη εκείνης της χρονιάς, ο τότε υπουργός Οικονομίας, Αλ. Παπαδόπουλος, θα πήγαινε στον πρωθυπουργό για να του ζητήσει να υπογράψει τη στάση πληρωμών του Δημοσίου, που θα σηματοδοτούσε την πτώχευση της ελληνικής οικονομίας.

Αλήθεια, από τότε μέχρι σήμερα τι έχει αλλάξει προς το καλύτερο; Κατʼ αρχάς ο πληθωρισμός. Από 16% τότε, σήμερα βρίσκεται κοντά στο 0,5%. Επίσης, η νομισματική σταθερότητα της χώρας, ως μέλος της ΟΝΕ, είναι αλήθεια πως δεν απειλείται.

Τι έχει μείνει ίδιο; Η δυσκολία δανεισμού της χώρας. Ένα ζήτημα στη λύση του οποίου το ενιαίο νόμισμα δεν βοήθησε. Οι διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί δεν στέκονται στο γεγονός πως η χώρα είναι μέλος της ευρωζώνης. Αντίθετα, διαμορφώνουν τα επιτόκια δανεισμού τους συμφώνα με τη γενικότερη δημοσιονομική κατάσταση κάθε χώρας και τις δυνατότητες που αναγνωρίζονται σε κάθε τοπική- εθνική οικονομία.

Τι έχει αλλάξει προς το χειρότερο; Σίγουρα η διεθνής οικονομική συγκυρία είναι αρνητική. Ακόμη χειρότερο όμως είναι το ιδιωτικό χρέος. Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα περασμένα χρόνια, κατά κοινή σήμερα ομολογία, βασίστηκαν στην αύξηση της δραστηριότητας στον τομέα των κατασκευών (εν όψει και της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων) και, κυρίως, σε μια διαρκώς διευρυνόμενη και δανειακά εξαρτώμενη ενίσχυση της κατανάλωσης. Τα νοικοκυριά σήμερα χρωστούν 110 δισ. ευρώ! Τα ίδια και περισσότερα, χρωστούν και οι επιχειρήσεις.

Επομένως, το οικονομικό στοίχημα που οφείλει να κερδίσει η νέα κυβέρνηση, με δεδομένη την υπερχρέωση νοικοκυριών και επιχειρήσεων και την αποτυχία του μοντέλου ανάπτυξης που βασίστηκε στην κατανάλωση, έχει τρεις παραμέτρους.

Σε συνθήκες διεθνούς ύφεσης, πρέπει να περιοριστεί το δημόσιο έλλειμμα και να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές που θα καλυτερέψουν τα επιτόκια δανεισμού της χώρας. Στη συνέχεια, με την επίτευξη φθηνότερου δανεισμού, πρέπει να υποστηριχθούν οι δημόσιες επενδύσεις με σκοπό να συμπαρασύρουν και τις ιδιωτικές και να φέρουν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτοί οι ρυθμοί ανάπτυξης, με τη σειρά τους, θα αποφέρουν έσοδα από φόρους και θα επιτρέψουν τη μείωση του δημοσίου χρέους. Δύσκολο; Είναι. Ακατόρθωτο; Στο επόμενο διάστημα θα μάθουμε.

 A.X.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. vas avatar
  vas 10/10/2009 09:31:45

  όλη η Ελλάδα έβλεπε ότι η οικονομία είναι χάλια ο νέος υπουργός δεν τόξερε?
  άρχησαν τα διάφορα για νάρθει το πράγμα εκεί που θέλουν και να πάρουν πίσω αυτά που υποσχέθηκαν ή είναι ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ

 2. Χρήστος avatar
  Χρήστος 10/10/2009 11:35:10

  Ο Προβόπουλος …τρελάθηκε!
  Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου 2009 - Προβόπουλος (ΔΤτΕ), μετά από τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου: "Εγώ αισιοδοξώ ότι το έλλειμα φέτος δε θα ξεπεράσει το 10%." (απόΝαυτεμπορική)

  Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου 2009 - Προβόπουλος, στη συνάντησή του με τον υπ. Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου: "Δυστυχώς πάμε για έλλειμα 12% φέτος." (από ΣΚΑΙ)

  Κάτι πολύ περίεργο συμβαίνει! Οφείλει εξηγήσεις τόσο ο ίδιος ο κ. Προβόπουλος, αλλά έχει ενδιαφέρον και η άποψη της κυβέρνησης επί τούτου, καθώς σε έναν από τους 2 (είτε στον υπ. Οικονομικών είτε στον ίδιο τον Πρωθυπουργό) ο κ. Προβόπουλος είπε ψέματα ...;

  Κάτι μου λέει ότι όλα τα κανάλια θα υιοθετήσουν τη σημερινή δήλωση, αποσιωπώντας τη χθεσινή ...;

  http://akatalliloteros.wordpress.com/2009/10/09/ο-προβόπουλος-τρελάθηκε/

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.