#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/10/2012 07:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σκληρό πόκερ με τον Κουβέλη... μπαλαντέρΜια σκληρή παρτίδα πόκερ μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων αλλά και σε σχέση με την τρόικα, παίζεται τις τελευταίες ώρες. Η κυβέρνηση διά του Γ. Στουρνάρα ο οποίος ανέλαβε τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ανακοίνωσε ότι έκλεισε το πακέτο και με τα εργασιακά πετυχαίνοντας, όπως τουλάχιστον δηλώνει, σοβαρές βελτιώσεις σε σχέση με τις απαιτήσεις της τρόικας.

Παράλληλα, ανακοίνωσε και την επίτευξη συμφωνίας για τη διετή επιμήκυνση. Μάλιστα την είδηση επιβεβαίωσαν και μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης όπως το CNN και η El Pais.

«Δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω» ήταν η δήλωση του Β. Σόιμπλε ο οποίος μάλιστα είπε ότι είναι σπέκουλα η δήλωση Στουρνάρα ενώ συγκρατημένος ήταν και ο Μ. Ντράγκι ο οποίος δήλωσε: «Η έκθεση της τρόικας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Καταλαβαίνω ότι έχει υπάρξει πρόοδος αλλά μένουν ακόμη σημεία που πρέπει να οριστικοποιηθούν και δεν ξέρω τίποτα περισσότερο από αυτά. Δεν μπορώ να σχολιάσω αυτές τις φήμες».

Αναφορικά με τα εργασιακά το ανώτατο πλαφόν στον μισθό επί του οποίου θα υπολογίζεται η αποζημίωση για τα πλέον των 16 ετών απασχόλησης αυξάνεται από τα 1.800 ευρώ που ήταν μέχρι χθες, στα 2.000 ευρώ, ενώ ο χρόνος προειδοποίησης για απόλυση αυξάνεται από 1-3 μήνες που ζητούσε η τρόικα στους 4 μήνες.

«Όλο το βράδυ μίλαγα με την τρόικα. Έχει ήδη κάνει σημαντικές υποχωρήσεις: δέχτηκε να ανέβει η αποζημίωση στις 2.000 ευρώ και ο χρόνος προειδοποίησης απόλυσης από τους 3 στους 4 μήνες», είπε στη Βουλή ο Γ. Στουρνάρας ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανότατα δε θα μπει ψαλίδι στα επιδόματα γάμου.

Ουσιαστικά για τις αποζημιώσεις δε θίγονται όσοι εργαζόμενοι έχουν εργασία μέχρι 28 χρόνια αφού θα πάρουν τους μισθούς που θα έπαιρναν αν απολύονταν. Οι πάνω από 28 χρόνια θα πάρουν 12 μισθούς και θα υπάρχει και το πλαφόν των 2.000 ευρώ.

Αυτό λοιπόν το πακέτο πήγε στο ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ με τον Βενιζέλο να μην έχει πρόβλημα, αλλά με τον κ. Κουβέλη να συνεχίζει να... στυλώνει τα πόδια.

Aργά το βράδυ, ο Φ. Κουβέλης πρότεινε στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ την καταψήφιση των μέτρων στα εργασιακά. Ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε πως είτε η ΔΗΜΑΡ εκβιαστεί, είτε κατατεθούν τα μέτρα σε ξεχωριστό άρθρο,  «θα στηρίξουμε τη στάση μας με όλα τα ρίσκα που εμπεριέχει». Ωστόσο, όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, δεν επιθυμεί να οδηγήσει σε ενδοκυβερνητική κρίση.

Λίγο νωρίτερα, μετά τη συνάντηση Σταμάτη – Χατζησωκράτη ο τελευταίος είπε πως, ναι μεν έχουν υπάρξει κάποιες βελτιώσεις, ωστόσο, υπάρχει «κώλυμα» σε δύο σημεία των μέτρων για τα εργασιακά: το επίδομα γάμου και την επεκτασιμότητα της εθνικής συλλογικής σύμβασης.

«Έγιναν πράγματα αλλά δεν συνθέτουν το όλον» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Χατζησωκράτης, μετά τη συνάντηση με τον κ. Σταμάτη, τόνισε πως υπάρχουν πλέον μόνο τρεις εναλλακτικές επιλογές:

1)    Να πάρει πίσω η κυβέρνηση τα μέτρα για τα εργασιακά

2)    Να αποσύρει τα συγκεκριμένα μέτρα προσωρινά και να συζητηθούν εκ νέου εν ευθέτω χρόνο

3)    Να έρθουν στη Βουλή για ψήφιση οπότε και η ΔΗΜΑΡ θα τα καταψηφίσει

Σε ερώτηση για το τι θα πράξει η ΔΗΜΑΡ αν ο υπουργός Οικονομικών καταθέσει στη Βουλή τα εργασιακά σε ένα νομοσχέδιο και ένα άρθρο με τα δημοσιονομικά, ο κ. Χατζησωκράτης απάντησε πως: «Ο κ. Στουρνάρας δεν είναι πολιτικός και δεν είναι εκείνος που έχει την ευθύνη των κοινοβουλευτικών ομάδων».

Τέλος, υπήρξε τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών έπειτα από πρωτοβουλία του κ.Βενιζέλου, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο κ. Κουβέλης ανέφερε στον κ. Βενιζέλο ότι η Κ.Ο. της ΔΗΜΑΡ είναι αδύνατο να ψηφίσει τα εργασιακά. Άφησε, πάντως, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ανοιχτή κάποια χαραμάδα να τα ψηφίσει, σε περίπτωση που υπάρξει περαιτέρω βελτίωση.

Ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τον κ. Σαμαρά για τη συνομιλία του με τον κ. Κουβέλη. Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συμφώνησαν να συνεχίσουν την προσπάθεια ώστε να υπάρξει συμφωνία.

Πάντως, δύο φαίνεται να είναι τα σενάρια που παίζουν:

1. Το πρώτο λέει ότι ο Φ. Κουβέλης πάει σε σύγκρουση με τα άλλα δύο κόμματα και αποχωρεί από την κυβέρνηση αρνούμενη να δεχθεί τα εργασιακά και το νέο συμβιβασμό. Τότε πιθανότατα τα εργασιακά θα πάνε με ξεχωριστό νομοσχέδιο στη Βουλή και θα πρέπει να περάσουν με τις ψήφους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που με βάση τις εκλογές του Ιουνίου είναι 160. Ωστόσο, υπάρχει η ανεξαρτητοποίηση του κ. Σταυρογιάννη ενώ υπάρχουν και οι λεκτικές τουλάχιστον διαφοροποιήσεις κι άλλων βουλευτών.

2.Το δεύτερο σενάριο, και πιο πιθανό, είναι ότι ο Φ. Κουβέλης παίζει το πόκερ μέχρι τέλους. Δηλαδή θα προσπαθήσει με την άρνησή του να κερδίσει το περισσότερο από τη διαπραγμάτευση. Δηλαδή να υποχωρήσει κι άλλο η τρόικα ώστε η ΔΗΜΑΡ να μπορεί να δικαιολογήσει στους ψηφοφόρους της την απόφαση για μια στήριξη στο πακέτο μέτρων. Κάτω από αυτό το πρίσμα, τα πάντα θα εξαρτηθούν την Πέμπτη καθώς στο Euro Working Group θα πρέπει να υπάρχουν οριστικές αποφάσεις.

Με δεδομένο ότι τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν για λίγες ημέρες ο βασικός φόβος της κυβέρνησης είναι ένα «ατύχημα» που θα οδηγούσε την Ελλάδας χρεοκοπημένη και εκτός ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Aris. A avatar
  Aris. A 24/10/2012 22:52:19

  Ρε παιδιά της τρόικας βάλτε κάτι παραπανω κάντε 2100 την αποζημίωση ανά μήνα για πάνω από 16 χρόνια για να λυθεί το πρόβλημα και να ικανοποιηθεί ο Κουβέλης.

  Βάλτε να ρίχνει και ένα κλάμα ο εργοδότης για να τελειώνουμε.

 2. ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
  ΚΥΘΗΡΙΟΣ 24/10/2012 22:52:28

  Πού νά τό περίμενε ὁ γερο-Κουβέλης λίγο πρίν τόν τάφο,ὅτι ἡ ταλάντευση μιᾶς ὁλόκληρης χώρας,μέσα στό εὐρώ ἤ στό χάος,θά ἐξαρτιόταν ἀπό μιά δική του ὑπογραφή...

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 25/10/2012 14:43:06

   Είναι μόνον 64 χρονών, γεννηθείς το 1948.
   Απλώς "γεροντοφέρνει"...
   Τι διάολο αγαπητέ, βαλθήκαμε να τους θάψουμε όλους όσοι πρόλαβαν ζωντανό τον Παπάγο;
   Και ποιούς θα πάρω μετά στην ποδοσφαιρική ομάδα "over sixties" που σκέφτομαι να ετοιμάσω;

   • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
    ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Ο Θείος 25/10/2012 23:30:05

    Θείε μου,μαζί μέ τόν Κουβέλη πάρε καί τό Μητσοτακάκι,μέχρι πέρυσι ἔκανε τό boy ball,τρέχει σά μηχανάκι,φουνταριστός φυσάει.Εἶναι μόνο λίγο ἄτυχος στήν τελική προσπάθεια,ἀλλά μετά τά ἑκατό...θά στρώσει.

 3. Σχετικά Ασχετος avatar
  Σχετικά Ασχετος 24/10/2012 23:11:21

  Aν ο Κουβέλης είναι .......μπαλαντέρ,τότε η παρτίδα είναι........θανάσης.

  • Δρυς avatar
   Δρυς @ Σχετικά Ασχετος 24/10/2012 23:34:01

   ΘΕΟΣ!!!

 4. NONOS avatar
  NONOS 25/10/2012 00:08:09

  Η τσιρούρα η χασούρα και η καψούρα...πλερωνονται κυριε Κουβέλη.....α παρεμπιπτόντως σημερα καναμε συνελευση στην πολυκατοικια για το πετρελαιο και καταλήξαμε...πως η φασολάδα ειναι πολυ καλο φαί,,,καποιος δε ειπε πως αν ακους σε πολυκατοικια πως αναψαν καλοριφερ θα ειναι λες κι εκαναν ..μεγαλη "ζημιά" στα μπουζούκια............ κι ακομη δε σφιξαν τα κρύα κι ουτε ψηφιστηκαν τα μετρα............

 5. Afroditi P. avatar
  Afroditi P. 25/10/2012 01:15:35

  Τελικά , ποιά είναι η συμφωνία?
  Παραπέτασμα καπνού πάνω απ' όλα..

  Και αποψινό δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει κι άλλες απαιτήσεις από τους Γερμανούς -μεταξύ άλλων:

  ''Η γερμανικη΄κυβέρνηση ζητά ''υποχρεωτική'' προσληψη εξωτερικών είδικών για την συλλογή φόρων, καταπολέμηση διαφθοράς και ιδιωτικόποίηση στην Ελλάδα, για να συμφωνήσει σε επιμήκυνση του προγράμματος για δυό χρόνια''

  Επίσης αναφέρει το άρθρο τον ''ειδικό λογαριασμό΄΄ για αποπληρωμή χρέους.

  http://www.ft.com/intl/cms/s/0/884dfdf8-1df5-11e2-901e-00144feabdc0.html#axzz2AFDu9UNI

 6. κουβελικός avatar
  κουβελικός 25/10/2012 06:05:00

  μια χαρά το πάει ο μπάρμπα φώτης! έτσι για να σφίξουν οι κώλοι όσων έλεγαν ότι την Δημάρ την έχουν στο τσεπάκι τους και ότι θα κάνει ότι της λένε! τώρα τρεχάτε ποδαράκια μου και μεταμεσονύκτιες συσκέψεις...

 7. ΝΑΥΤΗΣ avatar
  ΝΑΥΤΗΣ 25/10/2012 07:12:18

  Κάνε εκλογές ΤΩΡΑ σαμαρά, να γίνει μπάχαλο , να σφίξουν κι άλλο οι κ@@@ι, να παίξουμε πόκερ, πρέφα και πόκα, να κάνουμε μπλόφες να φχαριστηθούμε όλοι, ΚΚΕ, Συριζαίοι, Πάτριώτες ΧΑ, Ελληνες ανεξάρτητοι και μη, και κυρίως Τούρκοι, Σκοπιανοί και Αλβανοί !
  Τώρα όμως , όχι μετά τα μέτρα...
  Μετά θα είναι αργά, θα έχουμε σωθεί...

 8. Δημήτριος Κοκκαλάκης avatar
  Δημήτριος Κοκκαλάκης 25/10/2012 07:16:02

  Απ΄ ό, τι φαίνεται η καραμέλα με την "εξάντληση των διαθέσιμων σε μερικές μέρες" είναι νόστιμη και την πιπιλάνε πολλοί.

 9. GO avatar
  GO 25/10/2012 08:11:16

  Όσο πιο αντικειμενικά μπορώ, θα πω ότι υπήρξε καθοριστική η συμβολή του Κουβέλη στην διαπραγμάτευση.
  1) Διατύπωση της ρήτρας θετικής απόκλισης (κανείς άλλος φωστήρας δεν το σκέφτηκε;).
  2) Σημαντική βελτίωση των εργασιακών (τριετίες, χρόνος προειδοποίησης, αποζημίωση). Αν του περάσει και το επίδομα γάμου, κάνει ρούμπο.

  • dim avatar
   dim @ GO 25/10/2012 13:38:44

   Αρκει βέβαια στο τέλος να τα ψηφίσει, αν έρθει όντως βελτιωμένο, γιατί αν όντως έρθουν βελτιωμένα (πχ 5 μήνες αντι για 6 για απόλυση, και όριο τα 2000 στις αποζημιώσεις κλπ) και παρολα αυτά δεν τα ψηφίσει, σπάει η κυβερνητική συνοχή, και με το ΠΑΣΟΚ να πλέει τα λοίσθια, οι εκλογές θα έρθουν πολύ γρήγορα και η χωρα με το λαϊκισμό που μας διακρίνει θα πέσει στα χέρια των άκρων. Με Σύριζα στην εξουσία και ΧΑ στο 20% ο εμφύλιος είναι δεδομένος... η εξαθλίωση και η επιστροφή στη δεκαετία του 50' θα είναι γεγονός άμεσο...

 10. Πηνελόπη avatar
  Πηνελόπη 25/10/2012 13:59:22

  Θα σας μεταφέρω το σχόλιο της μάνας μου (είναι 80 ετών) #να μην μιλάν για πατρίδα, την καρεκλά τους σκέφτονται εκεί στη ΔΗΜΑΡ#

 11. Karenin avatar
  Karenin 25/10/2012 14:24:41

  Αδιάφορο αν ψηφήσει η όχι τα μέτρα η ΔΗΜΑΡ, είναι κολώνα στήριξης οι πασόκοι που έχουν εμβολιασθεί ειδικά για τέτοιες περιπτώσεις.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.