13/10/2008 14:25
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σκληρή παρέμβαση Πούτιν στην κρίση

Οι σκληρές δηλώσεις Πούτιν στο περιθώριο της συνάντησης του με το Γάλλο πρωθυπουργό σηματοδοτούν τις διεθνείς εξελίξεις που προκαλεί η κρίση στο Αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Για πρώτη φορά ο Ρώσος πρωθυπουργός ζήτησε "αλλαγή της αρχιτεκτονικής της διεθνούς οικονομίας" τονίζοντας ότι "Το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα δε μπορεί να εξαρτάται από μία μηχανή εκτύπωσης χρήματος".

Ο Πούτιν γνωρίζει πολύ καλά πως η αυθαιρεσία της εξουσιαστικής μηχανής των ΗΠΑ στηρίζεται στην οικονομική αυθαιρεσία της κρατικής της μηχανής, που με πραξικοπηματικές μεθόδους καταλύει κάθε έννοια διεθνούς νομιμότητας αλλά και της όποιας καπιταλιστικής ηθικής και ελευθερίας. Η ασυδοσία των ΗΠΑ ως προς την εκτυπωτική αύξηση της ρευστότητας της είναι και η αιτία της παγκόσμιας κυριαρχίας της. Κυριαρχία που μέχρι πρότινος δεν είχε αντίπαλο, διότι στον αντίποδα υπήρχε μια Σοβιετική οικονομία εκτός μονομερούς ή αμφίδρομης επιρροής και βεβαίως μια Μαοϊκή εσωστρεφής και αποξενωμένη διαχείριση.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου »

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 13/10/2008 15:02:23

  Να προτεινω να παρουμε δανειο απο τον Πουτιν ο οποιος δεν τυπωνει ορυβλα κατα βουληση...

  Φερανε και την KEDR bank στην Ελλαδα ( http://www.kedrbankgreece.gr/ ). Που πατε γαμω το κεφαλι σας? Εaατε κι αγοραστε μια δικη μας πρωτα...

  ε ρε γλεντια !!!

  ΠΠ

 2. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 13/10/2008 15:07:56

  με συγχωρείτε, τρίχες. Και εγώ αν ήμουν Πούτιν τα ίδια θα έλεγα μπας και εντυπωσιαστούν οι Αμερικάνοι και μειώσουν την ρευστότητα και πάνε στο 1929 ή το 1650.

  Η Αμερική τυπώνει δολλάρια, κατά τον κύριο που βασίζεται σε μαύρη ζώνη και προστατεύει τίγρεις και διασχίζει γυμνός τα παγωμένα ποτάμια.

  Αντι να πει ευχαριστώ για το δώρο των 100 και 150 το βαρέλι...

 3. Basil avatar
  Basil 13/10/2008 15:27:18

  Πάντα ακλόνητος στις θέσεις σου dear archaeopteryx και πάντα προβλέψιμος.!!!

 4. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 13/10/2008 15:45:17

  συγγνώμη, δεν μπορώ να μπω στις ατέλειες του καπιταλιστικού συστήματος ή στο γιατί έχουμε κρίσεις. Νομίζω ότι άλλοι εδώ τα είπαν και γενικά συμφωνώ. Η απληστία είναι ανθρώπινη. Ελεγχεται με τρεις τρόπους: υψηλή παιδεία (Χ.Ψ. και Α.), με κνούτο (βλέπε φωτό) και με θεσμούς. Προτιμώ τήν τρίτη μέθοδο.

  Στην διαχείριση της κρίσης, οι Αμερικάνοι είναι ευκίνητοι αλλά παραδέχονται ότι έκαναν λάθη ή έχασαν χρόνο. Οι Αγγλοι από πίσω, αλλά λίγο Ευρωπαϊκά. Φαντάσου να πας στο γκισέ της RBS και να σου μιλάει εκπρόσωπος της H.M. Government.

  Οι μισοί Ευρωπαίοι θα ακολουθήσουν το Αγγλικό μοντέλο, οι Γερμανοί θα αλαζονέψουν κομματάκι, οι Γιαπωνέζοι Ουφο, οι Κινέζοι να μου το θυμηθείς θα ανακαλύψουν την Παν-Ειρηνική συμμαχία. Εγώ που διάβαζα κλασσικά εικονογραφημένα και μικρό ήρωα, βλέπω τον κόσμο από την μία και το σύμφωνο Μολότοφ-Ριμπεντροπ (πως τους λέγαν δεν θυμαμαι) από την άλλη. Τι άλλη προβλεψιμότητα περιμένεις?

  Φυσικά και είμαι ακλόνητος, αλλά δεν έιμαι δογματικός. Απλά βλεπω συστήματα, ατέλειες και θεωρίες που άλλες αντέχουν τα τεστ και άλλες όχι. Και το λέω ξεκάθαρα: μπορεί να μας συμφέρει το τάδε ή δείνα αέριο, αλλά θεωρώ το "οι φίλοι μας οι ορθόδοξοι" μία μα_ακία και μισή.

  Τα σέβη μου

 5. Basil avatar
  Basil 13/10/2008 16:01:14

  μα εσύ βάζεις λέξεις στο στόμα μου. Είπα ποτέ ζήτω το ξανθό γένος του βορρά;; Ετερον εκάτερον. Ενα αστείο έκανα και έγραψες ένα κατεβατό. Ενδιαφέρον δε λέω.

  Μάλλον η κρίση επιρεάζει και το χίουμορ.
  (Και άλλο αστείο).


  Τους θερμούς χαιρετισμούς μου.

 6. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 13/10/2008 16:20:40

  μα κάθομαι και τσακώνομαι με φίλους μου που έχουν αγχωθεί τι θα γίνει με τις καταθέσεις τους και τις πάνε βόλτα από τράπεζα σε τράπεζα, ένα απόλυτο θέατρο παραλόγου. -500 την μια μέρα ο δείκτης +500 την άλλη, τρελλαίνονται. Ευτυχώς εγώ δεν έχω τίποτα και δεν έχω χάσει ύπνο!

 7. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 13/10/2008 17:20:04

  @archaeopteryx: Είδα ότι στην κρίση της Γεωργίας οι WASP διασπάστηκαν: η Βρετανία ΔΕΝ υποστήριξε την Αμερική. Τώρα, ΞΑΝΑ το ίδιο. Επειδή η Θάτσερ ξεκίνησε τον άκρατο Νεοφιλελευθερισμό και ακολούθησε ο Ρήγκαν, πιστεύω ότι οι Εγγλέζοι έχουν διαγνώσει, ΗΔΗ, το αδιέξοδο του Νεοφιλελευθερισμού και "κάνουν πίσω". Ομολογώ ότι είμαι της άποψης πως οι Βρετανοί είναι οι πνευματικοί πατέρες των ΗΠΑ, τουλάχιστον, στην παρούσα μεταπολεμική εμπειρία. Τους έχω απείρως πιο ικανούς των αμερικανών. Στην ουσία οι ΗΠΑ είναι "αχυράνθρωπος"- "front-man"- "αυτοφωριάκιας" των Εγγλέζων.

  Κατά την άποψή μου, μετά την πτώση του Κομμουνισμού, διανύουμε και την κατάρρευση του Καπιταλισμού. Μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο, φυσικά, αλλά είναι μη αναστρέψιμη η κατάσταση. Στην καλύτερη περίπτωση, ο ασθενής θα περιέλθει σε κώμα και θα αναγκαστεί ο κειδαιμόνας του να τραβήξει το καλώδιο από την μπρίζα.

  Αυτό δεν είναι αναγκαστικά κακό, καλέ μου, e- φίλε! Κοίτα πως, ήδη, εδώ μέσα, συνεχώς, αναδεικνύεται η ανάγκη "να κάνουμε κάτι, ρε, παιδιά! Δεν πάει άλλο"! "Ψαχνόμαστε", δηλαδή. ΓΙΑΤΙ διαισθανόμαστε ότι, τα παλιά μοντέλα διοίκησης, τα κόμματα και οι ιδεολογίες από τις οποιές εκτρέφονταν, έχουν τελειώσει.

  Με άλλα λόγια: "“οι φίλοι μας οι ορθόδοξοι” μία μα_ακία και μισή" + οι φίλοι μας οι Προτεστάντες = τρεις ολόκληρες. Πάντα, μαλα...ς, όμως, οπότε, "μηδέν εις το πηλίκον". Στην φάση 0, βέβαια, εγείρεται η Θεία Πρόνοια που σου λέει: "Συν Αθηνά και χείρα κίνει", ή "Βοήθησε τον εαυτό σου, φιλαράκι, και ο Θεός των Θεών του Θείου θα σε βοηθήσει".

  "ΑΝΑΓΚΑ ΚΑΙ ΘΕΟΙ ΠΕΙΘΟΝΤΑΙ" + "ΠΕΝΙΑ ΤΕΧΝΑΣ ΚΑΤΕΡΓΑΖΕΤΑΙ" + "ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΕΦΙΚΤΟΥ" = Θα μας φέρει η φύση, ζωή, η "Τύχη" σε τέτοιο σημείο ανέχιας (= "πενία"), που θα αναγκασθούμε, "εκ των πραγμάτων", να βρούμε ΛΥΣΗ.

  Αισιοδοξώ! που λέει και ο φίλος μας...

  "ο νοών...νοείτω":

  "Ωραίες οι αναλύσεις, γιατί βοηθούν όσους από εμάς δεν έχουμε την γνώση να ψάξουμε περισσότερο την Ιστορία. Και αυτό είναι το πρώτο συμπέρασμα που βγαίνει. Διαβάστε την Ιστορία γιατί πρέπει να είμαστε όλοι σε θέση άριστης γνώσης για το τι έχει διαμειφθεί τα τελευταία 2500 χρόνια (πολλά είναι, αλλά πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή).

  Ένα από τα πρώτα διδάγματα της Ιστορίας είναι ότι μόνο όταν γνωρίζεις την Ιστορία σου, εκτιμάς τις ρίζες σου, αγαπάς τον τόπο σου, έχεις γαλουχηθεί με τις αρχές και τις αξίες που κάποιοι πολύ παλιά δίδαξαν αλλά και πολλοί στη συνέχεια έζησαν με οδηγό τους αυτά, μπορείς να υπερασπίζεσαι με τον δέοντα τρόπο τα κεκτημένα.

  Το γεγονός ότι τίποτα από τα παραπάνω δεν υφίσταται στις σύγχρονες (;;;) κυβερνήσεις μας είναι το ανησυχητικό και επίφοβο.

  Το γεγονός ότι συνεχιστές βρίσκονται στα ιστολόγια, άσχετα εάν ορισμένοι τους ονοματίζουν εθνικιστές, είναι παρήγορο. Αυτό που μένει είναι να πληθύνουν οι φωνές, να δυναμώσει, η ένταση, να διαχυθεί η γνώση, και να δημιουργηθεί αισιοδοξία που θα πηγάζει από γνώση και πεποίθηση του περί δικαίως αισθήματος.

  Αισιοδοξώ".

 8. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 13/10/2008 17:27:45

  και που θα πάμε νήπιε? στον φεουδαρχισμό? τα τσιφλίκια ή τα παιδιά των λουλουδιών?

 9. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 13/10/2008 18:41:56

  @archaeopteryx: ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ, (: εκ των προτέρων, αλλιώς θα είμαστε δογματικοί), ΘΑ ΔΟΥΜΕ (: πού θα μας βγάλει η συν-ζήτηση) και ΘΑ ΒΡΟΥΜΕ την πορεία μας.

  Το πρώτο ζητούμενο είναι η ΑΥΤΟ-ΟΡΓΑΝΩΣΗ όσων πιστεύουν ότι, δεν είναι δυνατόν να βρεθεί λύση από το νυν πολιτικό Σύστημα και πρέπει να συνασπισθούν και να συν-ζητήσουν "γιατί κατέρρευσαν Κομμουνισμός και Καπιταλισμός", για να βρουν, ΜΕΤΑ, αυτοί την λύση.

  ΥΓ. "ΑΝ ΜΗ ΕΛΠΗΤΑΙ ΑΝΕΛΠΙΣΤΟΝ, ΟΥΚ ΕΞΕΥΡΗΣΕΙ"- Ηράκλειτος (Αν δεν ελπίζεις στο "ανέλπιστο", δεν θα σε βρει)

 10. Basil avatar
  Basil 13/10/2008 19:43:30

  Μια και άρρωστος με την γνωστή γρίππη γράφω λίγες γραμμές.

  Η γενική ανάλυση σου archaeopteryx βλέπει σωστά (κατά την γνώμη μου) τις κύριες τάσεις στο παγκόσμιο σύστημα.
  Ομως έαν έλθουμε στην περιοχή μας, βλέπουμε πως ενώ είμαστε με τους νικητές του ψυχρού πολέμου η γεωπολιτική θέση της χώρας μειώθηκε αισθητά. Το αποδίδω στους γενικότερους σχεδιασμούς των αμερικανών. Οποιο θέμα ανακύπτει στην περιοχή οι φίλοι μας κοιτούν να ικανοποιήσουν πρώτα τους φιλοαμερικανούς. (Αλβανοί, Σκοπιανοί, Τούρκοι).

  Επομένως δεν μπορώ να συνταχθώ με αυτούς. Είναι quite aggressive και εμπλέκονται σε περίεργες καταστάσεις που δεν ερμηνεύονται εύκολα.

  Από την άλλη δεν ξεχνώ την προσάρτηση των βαλτικών χωρών το 39. Το Χειμερινό πόλεμο του 39 (φιλανδία-Ρωσσία) τον Πολωνο-Ρωσσικό πόλεμο του 39, το δάσος του Κατύν, την μάχη του Μεμέλ το 44-45 (Μέγιστη ειρωνία της ιστορίας). Από την δική μας την μεριά δεν ξεχνώ την στήριξη των μπολσεβίκων με όπλα και χρυσό στον Κεμάλ, η κάθετη άρνηση τους για επανάκτηση της πόλης το 15.....κλπ κλπ...
  Η Λίστα αν θέλεις γίνεται μακρύτερη.

  Γενικά δεν πιστεύω στην παροχή "εγγυήσεων" από τις μεγάλες δυνάμεις. Απλά, κρατώντας αποστάσεις από τους μυστήριους καλοθελητές (τζοντόκες, καουμπόυς, και panzergrenadiers) να αυξήσουμε τους βαθμούς ελευθερίας της χώρας. Αυτό με την πολιτική ηγεσία που έχουμε μπορεί και να μην γίνεται.

  Αν για παράδειγμα γινόταν ένα μπραφ Δύσης Ανατολής νομίζω ότι δεν με αφορά. Να στείλλουμε τα παιδιά μας να σκοτωθούν για πoιούς mοtherfuckers;

  Και πάλι με θερμούς χαιρετισμούς

  Γεια σου ΝΓ όλα καλά;

 11. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 13/10/2008 19:57:32

  Γειά σου, -κυριολεκτικά!-, basil!

  Συμφωνώ μαζί σου, βέβαια.

 12. Μποτίλια στο πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο πέλαγος 13/10/2008 22:07:18

  Ο Χρήστος Μόρφος νομίζω ότι αποτελεί ογκόλιθο (θεωρητικής) αναλυτικής ικανότητας. Ιδιαίτερη αξία έχει το θεματολογικό εύρος και βάθος της θεωρητικής εμπειρίας του, το γεγονός ότι είναι σε θέση να χειρίζεται και θέματα που συχνά θεωρούνται αιρετικά, όπως και ο απλός, λαϊκός προσωπικός χαρακτήρας, που αναδεικνύει η γραφή του. Αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο ουσίας της Ελληνικής μπλογκόσφαιρας. Βεβαίως όμως, η πραγματικότητα δεν είναι μόνο εικονική.

 13. Le canard avatar
  Le canard 13/10/2008 22:16:06

  Για να στηρίξουν τα Δυτικά κράτη τις Τράπεζές τους που κινδυνεύουν, πρέπει να δανειστούν. Υπάρχουν χρήματα στον κόσμο σήμερα; Και βέβαια. Ποιοί τα έχουν; Κυρίως η Ρωσία, η Κίνα και χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας. Το θεμά είναι, εάν ζητήσουν οι Δυτικοί ζεστό χρήμα από αυτούς, ποιοί θα δεχτούν να δανείσουν; Διότι όταν φοβάσαι εάν θα θα μπορέσουν οι δανειζόμενοί να σου ξαναγυρίσουν τα χρήματα, απλά δεν τους δανείζεις. Γι'αυτό φαίνεται ότι ο Πούτιν υψώνει τους τόνους. Διότι, ενώ οι Ρώσοι "ολιγάρχες" (καπιταλιστές) είναι μείον λόγω της κρίσης, για πρώτη φορά τα ταμεία του κράτους είναι γεμάτα. Στην ουσία δηλαδή, είναι αντεστραμμένη -για τη Ρωσία- η κρίση του 1989. Τότε το κράτος δεν είχε καπίκι και κατέρρεευσαν τα πάντα στη Ρωσία, με αποτέλεσμα ο λαουτζίκος να χάσει τις καταθέσεις του. Το θέμα είναι όμως, και πολιτικό. Και μάλιστα, πολύ σοβαρό. Δηλαδή, η Δύση θα δεθεί πιά χειροπόδαρα από Ρωσία, Κίνα, κ.ο.κ.;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.