#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/06/2010 07:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σκιές στην επένδυση του ΑστακούΠροεκλογικά το ΠΑΣΟΚ υποσχόταν πράσινες επενδύσεις στην οικονομία και διαφάνεια στην πολιτική ζωή. Στη μοναδική επένδυση όμως, που έχει να επιδείξει, στον Αστακό της Αιτολωακαρνανίας, υπάρχουν πολλά ερωτήματα και για το πόσο «πράσινη» είναι, αλλά και για τη... διαφάνεια στις αποφάσεις.
Την ώρα που ο υφυπουργός Εξωτερικών, Σπ. Κουβέλης, χαρακτηρίζει την επένδυση του Αστακού «απάντηση στο φάντασμα της ύφεσης», αρκετά στελέχη της κυβέρνησης κρατούν αποστάσεις στο παρασκήνιο, όπως η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, της οποίας οι συνεργάτες επισημαίνουν ότι η ίδια έχει υπογράψει μόνο για το ένα από τα δύο σχέδια (τη μονάδα που αφορά το φυσικό αέριο) και ότι το άλλο υπέγραψε ο Σπ. Κουβέλης (τη μονάδα υγροποιημένου αερίου πετρελαιοειδών).

Ποιοι θα υλοποιήσουν, όμως, την πολυδιαφημισμένη επένδυση; Βασικός επενδυτής είναι η QPI (Qatar Petroleum International) που συμμετέχει, ωστόσο, μόνο με 33%, ενώ με το ίδιο ποσοστό (33%) συμμετέχει και η Shabbagh & Khoury SAL, του κατασκευαστικού κολοσσού της CCC - δύο εταιρείες με διεθνή φήμη.

Παλιοί, καλοί φίλοι

Ο τρίτος εταίρος (με το άλλο 33%) αποτελεί μάλλον έκπληξη, καθώς πρόκειται για μία άγνωστη εταιρεία, με την επωνυμία Rosebud Energie Deutschland GmbH και εκπρόσωπό της τον, επίσης όχι γνωστό επιχειρηματία, Ιωάννη Αντωνιάδη Σπορίδη. Πρόκειται για μία εταιρεία που δεν διαθέτει ιστοσελίδα και τη μόνη πληροφορία που μπορεί να βρει κανείς για το επενδυτικό παρελθόν της είναι ένα πρότζεκτ για καύσιμα από φύκια στο Ισραήλ.

Η εταιρεία εμφανίζεται να έχει έδρα τη Φραγκφούρτη της Γερμανίας, ενώ η σύσταση του ελληνικού παραρτήματός της έγινε μόλις πριν από τρεις μήνες. Σε αίτημα της «Κ.Ε.» για πληρέστερη ενημέρωση σχετικά με το βιογραφικό του Ιωάννη Αντωνιάδη Σπορίδη, αλλά και το ιστορικό της εταιρείας, λάβαμε τις εξής -γενικόλογες- πληροφορίες: «Ο κύριος τομέας ενασχόλησης της εταιρείας είναι η ανάπτυξη, κατασκευή, διαχείριση και λειτουργία έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (κυρίως αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα) και έργων περιβάλλοντος, καθώς και συμβατικών έργων. Η εταιρεία μέχρι σήμερα δραστηριοποιείται σε πολλές χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, καθώς και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Ο κύριος Ι. Αντωνιάδης, γενικός διευθυντής της εταιρείας, τα τελευταία 10 χρόνια δραστηριοποιείται σε διάφορες χώρες στον τομέα της ενέργειας, έχοντας στο ενεργητικό του τόσο πράσινα, όσο και κάποια συμβατικά έργα».

Ρωτήσαμε τον Ι. Αντωνιάδη Σπορίδη εάν έχει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ (και κάτι) που απαιτείται για να συνεισφέρει ως εταίρος (κατά το ένα τρίτο). Απάντησε ότι δεν χρειάζεται να διαθέσει χρήματα, καθώς θα αναθέσει το έργο σε υπεργολάβο. Οι υποψήφιες εταιρείες για να το αναλάβουν είναι τρεις: η Mitsubishi, η General Electric και η Siemens. Ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη αποτελεί η εμφάνιση του πρώην επικοινωνιακού συμβούλου του Γ. Παπανδρέου και φίλου του αδελφού του Νίκου, Γιώργου Σεφερτζή, ως εκπροσώπου της κοινοπραξίας.

Ο Γ. Σεφερτζής εμφανίζεται να συνεργάζεται στενά με τον Ι. Αντωνιάδη Σπορίδη και σύμφωνα με πληροφορίες είναι οι άνθρωποι που κινητοποίησαν τις διαδικασίες για τη σύσταση της κοινοπραξίας του Αστακού, αλλά και την έκδοση αδειών. Εκείνοι, δηλαδή, που κινούν την «ελληνική μηχανή».

Ο Γ. Σεφερτζής μιλώντας στην «Κ.Ε.» δήλωσε ότι τον επέλεξαν οι άραβες επενδυτές και όχι η ελληνική κυβέρνηση, καθώς πρόκειται για ιδιωτικό έργο. «Οι άνθρωποι του Κατάρ ήθελαν κάποιον που να γνωρίζει το ελληνικό πολιτικό τοπίο για να τους βοηθήσει και για να μην υπάρξουν αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία». Αντιδράσεις όμως, αν και όχι ιδιαίτερα έντονες, υπάρχουν. Η Κίνηση Πολιτών Αστακού αμφισβητεί έντονα την «οικολογική» πλευρά της επένδυσης και όχι μόνο. Οπως παραδέχονται οι Σεφερτζής και Αντωνιάδης, η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής δεν αφορά το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), αλλά το υγροποιημένο πετρελαϊκό αέριο, LPG, που «περισσεύει» από την επεξεργασία πετρελαίου στο Κατάρ. Σήμερα αναγκάζονται να το καίνε, προκαλώντας τεράστιο πρόβλημα ρύπων (το οποίο από το 2013 θα επιφέρει και πρόστιμα).

Οι αντιρρήσεις των οικολόγων

Με την επένδυση του Αστακού θα μεταφέρουν το LPG στην Ελλάδα, για να μετατραπεί σε ηλεκτρική ενέργεια και να εξαχθεί (κυρίως) στην Ιταλία, γλιτώνοντας ρύπους και πρόστιμα. Οσοι εγείρουν περιβαλλοντικές ενστάσεις για το LPG, αναφέρουν ότι «πρόκειται για μείγμα βουτανίου με προπάνιο και άλλα αέρια, που αποφεύγονται στην ηλεκτροπαραγωγή μεγάλης κλίμακας στην Ευρώπη, γιατί απαιτούνται πολύ αυστηρές προφυλάξεις με ιδιαίτερα υψηλό κόστος επένδυσης». Ο Ι. Αντωνιάδης Σπορίδης επιμένει ότι η επένδυση είναι ασφαλής και «πράσινη». Αναφέρει, μάλιστα, ότι μελλοντικά θα φτιάξουν και μονάδα παραγωγής βιοκαυσίμων (με τα οποία θα μπορούν να πετούν αεροπλάνα), από άλγη (φύκια) στα χωράφια πέριξ του Αστακού απορροφώντας έτσι και τους ρύπους του CO2.

Ο Ηλίας Γεωργαλής, από την Κίνηση Πολιτών, εκφράζει τις αντιρρήσεις του: «Στη μελέτη αναφέρεται η μονάδα βιοκαυσίμων, σε δέκα γραμμές, που θα δεσμεύει υποτίθεται το διοξείδιο του άνθρακα. Δεν υπάρχει καμία τεκμηρίωση σχετικά με το πώς γίνεται και αυτό είναι λογικό αφού δεν υπάρχει πουθενά ασφαλής και οικονομικά συμφέρουσα μέθοδος δέσμευσης του CO2. Αλλά αν η συγκεκριμένη εταιρεία έχει αυτή την τεχνογνωσία, γιατί την περιορίζει στον Αστακό και δεν τη διαθέτει σε παγκόσμια κλίμακα;». Τα μέλη της Κίνησης Πολιτών Αστακού αναφέρονται, μεταξύ πολλών άλλων, στους «επικίνδυνους αέριους ρύπους (καρκινογόνους) που παράγει το LPG και τα μεγάλα ατυχήματα από εκρήξεις τέτοιων μονάδων που έχουν καταγραφεί διεθνώς».

Βασιλική Σιούτη
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=174951

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 21/06/2010 07:44:16

  Μεγαλύτερη π@π@ρ@ από καύσιμο για αεορπλάνα από φύκια, δεν υπάρχει. Χοντρό δούλεμα. Όσο για το LPG, έχει όνομα στην Ελλάδα: Πετρογκαζ. Εισάγουμε και στον σταθμό κάτω από την Λίμνη Κουμουνδούρου.

  Η δέσμευση CO2 γίνεται από την πιο σημαντική πηγή ενέργειας που δέχεται ο πλανήτης: την ηλιακή ενέργεια. Θαυμάσια για δέσμευση CO2 (φωτοσύνθεση το λένε), λίγο άχρηστη για παραγωγή ρεύματος.

  Η δέσμευση CO2 γίνεται σε δάση, βουνά, δέντρα, και στην θάλασσα. Ας καταστρέψουμε λίγα δάση για να βάλουμε φύκια. ΓΙΑ ΠΟΣΟ ΗΛΙΘΙΟΥΣ ΜΑΣ ΠΕΡΝΑΝΕ οι Παπατζήδες;

  • Y. avatar
   Y. @ archaeopteryx 21/06/2010 10:46:01

   Η επένδυσή τους στη καθομιλουμένη, “Φύκια για μεταξωτές κορδέλες”.

 2. Orestios avatar
  Orestios 21/06/2010 08:24:35

  Καλλιέργεια φυκιών για να τα μετατρέψουν σε ενεργειακό υλικό ώστε να πετούν τα αεροπλάνα???? χο! χο! χο!
  Τί άλλο θα ακούσουμε?
  Καραμπινάτη μαμουτιά μάλλον είναι το "πρότζεκτ". Έχω μια καλύτερη ιδέα. Πουλάω "πράσινα" αεροπλάνα που δεν καταναλώνουν καύσιμα! Έχουν επίστρωση με άλγη (απ'ευθείας χρήση της παραγώμενης ενέργειας από τον ήλιο) χο! χο! χο!
  Τί είναι τούτοι ρεεεεεεεεεεεεεεεεεε!

  • ΒΡΑΧΟΣ avatar
   ΒΡΑΧΟΣ @ Orestios 21/06/2010 08:33:29

   Γιατί δεν βάζουνε και μερικές "γλάστρες" της τηλεόρασης, γεμάτες "φυτά", υψηλου μορφωτικού επιπέδου; Σίγουρα είναι καλή επένδυση.Δεν θα μας λείψουν και πολύ...

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ Orestios 21/06/2010 09:42:40

   Γιατί βρε Ορέστιε; Τόσα φύκια για μεταξωτές κορδέλες ευδοκιμούν στη πατρίδα μας, να πάνε χαμένα;

 3. Thraphsorchis avatar
  Thraphsorchis 21/06/2010 09:23:36

  Λίγη εγκυκλοπαιδική γαρνιτούρα:
  Η επένδυση εγκρίθηκε σε χρόνο ρεκόρ ~21 ημερών από τη ΡΑΕ, επειδή ήταν διακρατική συμφωνία με το Κατάρ. Η ονομαστική ισχύς είναι περίπου 800 MW!
  Αυτό κάτι έχει να μας πει για το πόσο ανεξάρτητη αρχή είναι η ΡΑΕ.

  Το «ελληνικό» LPG είναι κατά κανόνα 50% πραγματικό LPG (μίγμα προπανίου – βουτανίου) και 50% αέρια απόβλητα (αιθυλένια κλπ) που δεν κατέληξαν στον πυρσό των διυλιστηρίων. Το «δικό» μας έχει την κακή συνήθεια να μην καίγεται σωστά σε κινητήρες εσωτερικής καύσης με αποτέλεσμα η υγραεριοκίνηση των ταξί να γνωρίσει δόξες το ‘92 και μετά να μειωθεί. Τώρα με τον πανικό στη βενζίνη η υγραεριοκίνηση ξαναπήρε τα πάνω της.

  Επίσης «άλγη» δεν είναι τα απλά φύκια αλλά η πρασινωπή μιξομπίχλα που εμφανίζεται συνήθως ως αποτέλεσμα του ευτροφισμού των νερών από λιπάσματα. Γιατί κάποιος θα καλλιεργούσε κάτι τέτοιο;

 4. paliopasokos avatar
  paliopasokos 21/06/2010 10:18:18

  Μήπως, λέω μήπως, εμπλέκεται στη δουλειά ο Νίκος Παπανδρέου :

  • αθανασιος Ι. avatar
   αθανασιος Ι. @ paliopasokos 21/06/2010 11:43:43

   Αι αι και συ είναι δυνατών ..τόσο καλό παιδί είναι ..αυτός δεν βάζει την μούρη του στο κμας .απλά δεν το βγάζ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.