29/08/2008 12:25
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σκηνικό σύγκρουσης

«Θρυαλλίδα για τη διαμόρφωση σκηνικού οξύτατης αντιπαράθεσης αλλά και κοινωνικών εντάσεων, που θα χαρακτηρίζουν την πολιτική σκηνή τούς επόμενες μήνες, αποτέλεσε η δέσμη των έκτακτων φορολογικών μέτρων της κυβέρνησης», γράφουν ακόμα και φιλοκυβερνητικές εφημερίδες (Καθημερινή) σήμερα.

Έτσι στο ΠΑΣΟΚ «βλέπουν» πλέον με περισσότερη αισιοδοξία το πολιτικό σκηνικό. «Η οικονομία πονάει, η τσέπη αφορά τους πάντες και δεν πρέπει να ξεφύγουμε από αυτό το γήπεδο. Είναι η ευκαιρία μας, τώρα από εμάς εξαρτάται», λέει στον ΕΤ στενός συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου.

Θύελλα αντιδράσεων προκαλούν στο μεταξύ στις οργανώσεις των εμπόρων, των ελευθέρων επαγγελματιών και των επιστημόνων προκαλούν τα νέα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης, ενώ προετοιμάζονται κινητοποιήσεις τον Οκτώβριο.

Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας (ΒΕΑ) κάνει λόγο για πλήγμα της «επιχειρηματικότητας και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας εκτιμά ότι « τα μέτρα οδηγούν στον...θάνατο του εμποράκου ».

Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο υποστηρίζει ότι « το μέτρο της κατάργησης του αφορολόγητου εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών και επιτηδευματιών
εντείνει τη φορολογική αδικία».

Οι έμποροι της Αθήνας ανακοίνωσαν ότι « τα νέα μέτρα αποτελούν στην πραγματικότητα ομολογία αδυναμίας εκτέλεσης του προϋπολογισμού, η οποία οφείλεται στη στέρηση εσόδων εξαιτίας της έλλειψης βούλησης και της ανικανότητας σύλληψης και πάταξης της φοροδιαφυγής και στην υπέρβαση εξόδων εξαιτίας του κρατικού δανεισμού και της κρατικής σπατάλης ».

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορίων και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) θεωρεί ότι « η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα στοχοποίησε τους ελεύθερους επαγγελματίες»

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο δήλωσε ότι τα νέα μέτρα θα επηρεάσουν αρνητικά την ανταγωνιστικότητα του κλάδου.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος θεωρεί « οικονομικά απαράδεκτα και κοινωνικά άδικα » τα νέα φορολογικά μέτρα και σημειώνει ότι « παρασιωπήθηκε σκοπίμως ότι ένα μεγάλο ποσοστό εκείνων οι οποίοι στα χαρτιά εμφανίζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες στην πραγματικότητα είναι οι πλέον χαμηλόμισθοι (στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα) οι οποίοι τελούν υπό το απαράδεκτο καθεστώς του δελτίου παροχής υπηρεσιών. Ένα καθεστώς το οποίο τα τελευταία χρόνια συνιστά τον κανόνα σε ό,τι αφορά τους διπλωματούχους μηχανικούς ».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 29/08/2008 12:35:19

  Μέσα σε 2 μέρες αντίστοιχο άρθρο που έχω αναρτήσει στο ιστολόγιό μου κάνει για τα δεδομένα του ιστολογίου μου τρελά νούμερα. Αν συνεχίσει έτσι θα ξεπεράσει όλα τα άρθρα ακόμη κι αυτά που είναι ενός έτους και λόγω μεγάλου χρονικού διαστήματος έχουν περισσότερα κλικ. Σε απλά ελληνικά τα μέτρα αυτά έριξαν την κυβέρνηση. Απομένει να δούμε την πτώση.

  Επίσης ο Έλληνας εκ φύσεως υποχωρητικός δε μπορεί να υποχωρήσει άλλο πλέον.

 2. mesas avatar
  mesas 29/08/2008 12:41:42

  κι επειδή - λογικά - το πρόβλημα δε πρόκειται να αντιμετωπιστεί, του χρόνου τέτοια εποχή θα έχουμε επαναφορά των τεκμηρίων διαβίωσης!
  μήπως μοιάζει λίγο από ρεπετισιόν; λέω μήπως...

  ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ "ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ", ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΠΟΙΟΙ ΘΙΓΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΕΥΝΟΟΥΝΤΑΙ

 3. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 29/08/2008 12:52:04

  Το ζήτημα ήταν ότι υποσχέθηκαν ανάπτυξη, αύξηση παραγωγής και επενδύσεων κι έκαναν ότι περνούσε από το χέρι τους για να μη γίνει τίποτε από όλα αυτά και να φεύγουν οι νέοι πτυχιούχοι στο εξωτερικό. Γιατί? Γιατί ήθελαν να φάνε όλα τα φράγκα μόνοι τους και να κουνιούνται στη Μύκονο. Οι μίζες για τα προγράμματα της ΕΕ είναι 50%, η διαφθορά της εφορίας τεράστια, η μαφία της νύχτας ανεξέλεγκτη. Στέλνουν τους δικούς τους δήθεν ελεγκτές και τους λένε φέρτε τόσα σε μίζες. Και μετά τα μοιράζονται. Αποτέλεσμα: Κανένας δεν επενδύει όλοι κοιτάνε να την κάνουν, παραγωγή δεν υπάρχει, ανάπτυξη δεν υπάρχει, λεφτά δεν υπάρχουν και δεν μπορεί να φορολογήσει. Η πίτα με τις βλακείες που κάνουν αντί να μεγαλώσει μικραίνει. Κι έχεις κι όσους έχουν μια καρέκλα και θέλουν περισσότερα. Που θα φτάσουμε αν δεν έχουμε ήδη φτάσει? Στη διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής.

  Απέτυχαν παταγωδώς σε όλους τους τομείς.

 4. ΠΕΛΙΑΣ avatar
  ΠΕΛΙΑΣ 29/08/2008 13:15:16

  TO ΠΑΙΔΙΟΝ ΠΑΙΖΕΙ ΕΝ ΟΥ ΠΑΙΚΤΟΙΣ . . .
  ======================================
  Kάποιο δημοσιογραφικό καρφί έγραφε σήμερα ότι, τα εγγλέζικα Πανεπιστήμια υποχρεώνουν με υπεύθυνη δήλωση κάθε ξένο φοιτητή, που θα σπουδάσει οικονομικές επιστήμες, να δεσμευθεί ότι, στην ζωή του ΠΟΤΕ δεν θα γίνει υπουργός οικονομικών για να δυσφημίζει το Πανεπιστήμιο αυτό. Γιατί κανένα ξένο Πανεπιστήμιο και καμία Σχολή Οικονομικών Επιστημών δεν θέλει να δυσφημίζεται απο έναν Αλογοσκούφη, Υπουργό Εθνικής Οικονομίας, που έφτιαξε έναν Προϋπολογισμό, που απέτυχε, και μετά ληστεύει τους ιθαγενείς του για να τον μπαλώσει. Προφανώς το ξένο Πανεπιστήμιο ξεχωρίζει τους επιστήμονες πο τους πολιτικούς για ευνοήτους λόγους.

  Κύριε Υπουργέ της Εθνικής μας Οικονομίας,

  παρακολουθήσαμε με όση υπομονή διαθέταμε την χθεσινή σας συνέν-τευξη μέχρι το τέλος. Στυλ και γλώσσα Άγγλου λογίου και διανοουμένου σε ελληνική μετάφραση και απόδοση, δεν άφηνε κανένα περιθώριο αντιλήψεως όσων εσείς μας μεταδίδατε. Χρειάσθηκε να περιμένουμε τις απογευματινές και βραδινές ειδήσεις για να μας πούν αυτοί, που σας κατάλαβαν ότι, αν δεν επρόκειτο για την αναγγελία οικονομικής αφαιμάξεως με σχετικό ελληνικό κείμενο, θα έπρεπε άμεσα να επέμβει το πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα ηθών για να σας συλλάβει λόγω διαπράξεως του αδικήματος του βιασμού κατ’επανάληψιν. Θα μπορούμε να γράφουμε τουλάχιστον μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους αναλύοντας όσα μας είπατε. Πρόκειται για το «κατ’επανάληψιν». Δεν είναι όμως στα καθήκον-τα και στις υποχρεώσεις του αμφιτρύονος να δέχεται κάθε μέρα και ένα θέμα της αρμοδιότητός σας, που θα προβάλλει αφ’ενός την ανικανότητά σας και αφ’ετέρου την ζημιά στην τσέπη μας.

  Γνωρίζουμε αμφότερα και για τον λόγο αυτό θα προβούμε στην πλέον συμπεπυκνωμένη σύνοψη, που θα σας αφιερώσουμε για να μην νομίσετε ότι, συμφωνούμε με τις ταχυδακτυλουργίες σας που έχουν στόχο το πορτοφόλι μας ακόμα και αν το, κρύψουμε κάτω από το μαξιλάρι ή εκεί που η γιαγιά παλιά έφτιαχνε το κομπόδεμα. Θα σας αφιερώσουμε λοιπόν κύριε Υπουργέ κάτι που δεν μάθατε ΠΟΤΕ στο αγγλικό Πανεπιστήμιο, γιατί είναι καθαρά ελληνικό οικονομικό στοιχείο, που ποτέ δεν σκεφθήκατε να το μάθετε και να το συμπεριλάβετε στους Προϋπολογισμούς σας.

  Διαβάστε λοιπόν κύριε Υπουργέ τι έγινε ΜΟΝΟ ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑ-ΔΑ

  Κάτι λαμαρινοδουλειές στον φανοποιό, τις οποίες μου δημιούργησαν πε-ραστικοί, είτε με καρφιά και κλειδιά, που ξύνουν και καταστρέφουν το χρώμα των αυτοκινήτων για πλάκα, είτε με αυτοκίνητα-ντουλάπες, που δυστυχώς δεν χωρούν σε όλους τους ελληνικούς δρόμους, αλλά οι ανα-βάτες τους πιστεύουν το αντίθετο, ανέβασαν τον λογαριασμό λαμαρινά, βαφέα σε 500 Ευρώ σύν ΦΠΑ άλλα 100 Ευρώ. ΕΚΤΟΣ αν δεν θέλω απόδειξη, οπότε το σύνολο των 600 Ευρώ μειώνεται στα 350! Δέλεαρ μέγα στην οικονομική μας ύφεση με «υποχρέωσε» στο ΟΧΙ στο πρώτο και ΝΑΙ στο δεύτερο. Το σκεπτικό είναι φυσικά ότι, την θεωρημένη απόδειξη δεν θα μπορέσω να περάσω ποτέ στα φορολογικά μου έξοδα, που μειώνουν τα έσοδά μου, ούτε και θα μπορέσω να μειώσω την φορολογία μου κατά το ΦΠΑ, που θα συμπλήρωνε τα 500 Ευρώ. Δηλαδή κ. Υπουργέ είτε μέσω εμού είτε μεσω του λαμαρινά το κράτος, που σας αναθέσμε να διοικείτε ποτέ δεν θα έχει αποτυπώσει έστω και ίχνοις της οικονομικής αυτής συναλλαγής.

  Στην πολυκατοικία μας, όπου από πέρισυ τυγχάνω διαχειριστής, χρειάσ-θηκε να έλθει και να δουλέψει επειγόντως ένας υδραυλικός για να σταματήσουν διαρροές στο σύστημα του καλοριφέρ. Είδος δυσεύρετο πλέον. Και αν δεν είσαι και τόσο τυχερός, κινδυνεύεις να χρειασθείς και δεύτερον, που θα διορθώσει τις κακοτεχνίες του πρώτου. Καλημέρα σας λοιπόν κ. υδραυλικέ και περάστε από εδώ να δείτε πρώτα την ζημιά. Πέρασε ο κύριος. Την είδε και σε λίγο μας αναγγέλλει ότι, θα στοιχίσει τόσο επι τόσο σύν τα υλικά σύν, σύν 1350 Ευρώ. ΑΛΛΑ παρακαλεί να μην κόψει απόδειξη. Ούτε πρόχειρη. Γιατί διαφορετικά θα μπεί και ο ΦΠΑ και κάτι ψιλά ακόμα για τον κόπο του και θα φθάσουμε στο τέλος στα 1.800 Ευρώ. Το δέλεαρ και εδώ είναι δικαιολογημένο, αφού τα κοινόχρηστα οι περισσότεροι τα αφήνουν να μπαγιατιάζουν για μερικούς μήνες απλήρωτα. Λέμε λοιπόν ΝΑΙ και στην πρόταση αυτή κατόπιν αποφάσεως της γενικής συνελεύσεως. Δηλαδή κιαι πάλι κ. Υπουργέ έχουν χαθεί από το οπτικό πεδίο του κράτους τα ίχνη και αυτής της οικονομικής συναλλαγής.

  Και πριν να κλείσει αυτή η ιστορία, να σου και ένας ηλεκτρολόγος, που θα διορθώσει στο μέγαρο, όπου βρίσκεται το γραφείο μου, κάποιες παλιές εγκαταστάσεις, που κοντεύουν να αρπάξουν φωτιά λόγω φθορών χρόνου και χρήσεως. Η επανάληψη σαν μήτηρ των σπουδών έχει κάνει κανόνα την κοπή αποδείξεων προχείρων χωρίς ΦΠΑ. ΑΛΛΑ κοπή αποδείξεως με άγνωστο και ανύπαρκτο όνομα και με επίσης άσχετο ΑΦΜ βλέπω για πρώτη φορά. Και όταν κατά την πληρωμή τον ρώτησα σχετικά, μου απάντησε ότι, . . . έχω πολλά να μάθω ακόμα! Με την σειρά μου αναγκάσθηκα να γίνω το ίδιο απατεώνας με αυτόν και να του δώσω ακ-ριβώς τα μισά αφού πλέον έμαθα πώς παίζεται το παιγνίδι εκεί που το επίσημο κράτος αγνοεί ή αρνείται επιμόνως να βλέπει το γίνεται κάτω από την μύτη του.

  Είναι προφανές κ. Υπουργέ ότι, στο Πανεπιστήμιο που σπουδάσατε ποτέ δεν διδαχθήκατε την ύπαρξη και την αντιμετώπιση τέτοιου είδους οικονομικών συναλλαγών. Δυστυχώς όμως κ. Υπουργέ μέχρι σήμερα αφ’ ενός δεν πήρατε χαρτί και μολύβι για να αθροίσετε την ζημία από τις συν αλλαγές αυτές και να την συγκρίνετε με το έλλειμμα του προϋπολογισμού σας, για να διαπιστώσετε ότι, αν συλλάβετε την ζημία που γίνεται, θα διαγράφατε, αντί να φορτώνετε νέους φόρους στον Έλληνα, ο οποίος σε λίγο θα σας κυνηγήσει με τις πλέον άγριες διαθέσεις και αφ’ετέρου δεν θελήσατε να μάθετε αυτά, που χρειάζεστε για να ασκείτε την ελληνική οικονομία.

  Γιατί και εσείς, αν κάνατε αντί για υπουργός τον υδραυλικό, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο θα γεμίζατε το πορτοφόλι σας. Και όχι μόνο κ. Υπουργέ, γιατί σίγουρα το ίδιο θα συνιστούσατε στα παιδιά σας, που σήμερα οι Έλληνες δίνουν και την ψυχή τους για το master του κανακάρη τους, που μετά την κτήση του θα βολοδέρνει άνεργος από το πρωϊ σε κάποιο ορθάδικο με ένα φραππέ ή με ένα ουϊσκυ στο χέρι, ροκανίζοντας από το χαρτζιλίκι του που φυσικά δεν μπορεί να είναι μικρότερο από τα 700 ευρώ που κερδίζει σήμερα ο εργάτης, αντί να τον ωθούν προς την τανάλια, το σφυρί και το κατσαβίδι, τα μόνα απαραίτητα εργαλεία, για να γίνει ο κανακάρης εκατομμυριούχος σε μία χώρα, όπου οι Υπουργοί Οικονομικών είναι Αλογοσκούφηδες.

  Καταλαβαίνουμε τον πόνο σας κ. Υπουργέ, τώρα που έμμεσα ομολογείτε ότι, αποτύχατε. Δεν καταλαβαίνουμε όμως και δεν συγχωρούμε την ανάληψη οποιουδήποτε κλειδιού στο ελληνικό γίγνεσθαι από κάποιον κομπογιαννίτη, που δεν γνωρίζει το αντικείμενο και προσπαθεί να το μάθει στου κασίδη το κεφάλι. Και όποιον πάρει ο Χάρος . . .

  ΠΕΛΙΑΣ

 5. ο νοών....νοείτω avatar
  ο νοών....νοείτω 29/08/2008 16:11:12

  Πελία,
  Στείλε το σχόλιο στο ΥπΟικ. με μορφή ερώτησης ενός φορολογουμένου πολίτη, και αν δεν σου απαντήσουν να το στέλνεις κάθε ημέρα, και αν δεν σου απαντήσουν να μας πεις να το στέλνουμε και εμείς κάθε ημέρα (αφού το φτιάξεις λίγο....).
  Όταν αναγκαστούν να απαντήσουν θα ανεβάσουμε την απάντηση σε ανάλογη ανάρτηση και αφού γελάσουμε, θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό κοινοποιώντας ταυτόχρονα όλη αυτήν την αλληλογραφία σε όλα τα ιστολόγια.
  Θα ζητήσουμε και βοήθεια στην σύνταξη έγκριτων οικονομολόγων για να μην αφήσουμε στεγανά και γίνουμε ρεζιλι.
  Εφικτό;;;;

 6. ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΣΤΟΡΑΚΗΣ avatar
  ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΣΤΟΡΑΚΗΣ 29/08/2008 17:44:59

  Επειδή ο ένας "καθηγητής" απέτυχε (επειδή δεν είχε προυπηρεσία, που ζητείται ακόμη κι από ανιδείκευτους σχεδόν στην αγορά), θα πληρώσουν όσοι προσπαθούν να κάνουν κάτι στη ζωή τους χωρίς να φορτώσουν το τομάρι τους στο δημόσιο;
  Το σίγουρο είναι πως θα τα πάρει, αφού δεν αντιδρούν όλοι συντονισμένα να τον πάρουν με τα γιαούρτια, να τελειώνουμε με αυτούς τους ανίκανους, έχουμε τη δική μας ζωή να φροντίσουμε αντί να πληρώνουμε τις μαλακίες τους...

 7. ΠΕΛΙΑΣ avatar
  ΠΕΛΙΑΣ 30/08/2008 12:15:04

  Αγαπητέ "οι νοών .. νοείτω",

  ευχαριστώ για την συ-σκεψη. Ξέχασα όμως να προσθέσω όσα έγραψα σε δεύτερο ποστ για το θέμα αμέσως μετά το πρώτο. Και τούτο διότι, όσο σκιτζής και να είναι ακόμα και ο πιο άσχετος οικογενειάρχης και νυκοκύρης, αποκλείεται να μήν κάνει κάθε μέρα την αποτύπωση της οικονομίας του.

  Εύκολη δουλειά, άν θέλει κάποιος να δουλέψει. Αλλιώς να πάει σπίτι του και να μας αδειάζει την γωνιά.

  Του έγραψα λοιπόν,

  Σίγουρα κ. Υπουργέ και φίλοι αναγνώστες έγινα κακός με την εθνική οικονομία, που δεν είναι του καθ’ ενός.

  Αλλά, αν μπορεί κάποιος να προλάβει το κακό που επέρχεται, καθώς οι οικονομικές διαρροές άδειασαν τα ταμεία, που δεν γεμίζουν επειδή δεν θέλει ή δεν μπορεί ο κ. Υπουργός και το επιτελείο του να αντιγράψει το πλέον επιτυχημένο σύστημα που λέει:

  - Απόδειξη για κάθε τι που πληρώνεται ή εισπράττεται. Ακόμα και η απόδειξη από δημόσιο ουρητήριο, αν σου τύχει να σπεύσεις εκεί καθ’ οδόν για να ανακουφισθείς.

  Αποδείξεις λοιπον κ. Υπουργέ για οποιαδήποτε οικονομική πράξη και συστηματική συγκέντρωση και παρουσίασή τους στην Εφορία. Από ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΗ. Για να είναι χωρίς τα τερτίπια της κυρα Κατίνας, τα γνωστά τεκμαρτά και τα αντικειμενικά, έσοδα και έξοδα αυταπόδεικτα και αδιαμφισβήτητα. ΣΥΝ και ΠΛΗΝ για κάθε φορολογική δήλωση, έτσι ώστε επι τέλους να υπάρξει για πρώτη φορά αποτύπωση της πραγματικής εικόνας της οικονομίας μας και της λειτουργίας της. Και για να πληρωθούν φόροι ανάλογοι των εσόδων και των εξόδων απο τον κάθε Έλληνα, χωρίς να βρεθεί κάποιος και να τολμήσει να κατακρίνει το σύστημα αυτό.

  Τολμήστε το κύριε Υπουργέ, αν θέλετε να προλάβετε την πτώχευση της Ελλάδας μας και να εξασφαλίσετε την εύφημη μνεία του ανανήψαντος υπουργού, που είδε, διαπίστωσε, μελέτησε και έδωσε την λύση του επι γενεές χρονίζοντος προβλήματος. Τολμήστε το για να εξαφανίσετε παντελώς την φοροδιαφυγή εις την υγείαν των κορόϊδων. Τολμήστε να τα βάλετε με όσους έχουν το συμφέρον εκεί που περιέγραψα στο προηγούμενο ποστ. Τολμήστε το για να πάρουμε και πάλι τ’ απάνω μας.

  ΠΕΛΙΑΣ

 8. ο νοών....νοείτω avatar
  ο νοών....νοείτω 01/09/2008 13:12:07

  Αγαπητέ Πελία,
  Η συνέχεια είναι πολύ καλή και ιδιαίτερα αξιοπρεπής. Το κείμενο απλό και η προτροπή σου πιστεύω ότι εκφράζει τον κάθε υγιή φορολογούμενο.
  Και βεβαίως χτυπάει και τον κάθε έναν από εμάς όλους που συν-ευθύνεται για αυτήν την κατάντια.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.