#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/01/2012 19:17
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σκηνικό μεγάλου "κουρέματος" ή χρεοκοπίαςΣκηνικό μεγαλύτερους κουρέματος στο ελληνικό χρέος ή και χρεοκοπίας, στήνουν σιγά – σιγά οι ξένοι με δηλώσεις και προσεγμένες αναλύσεις για το γεγονός ότι το 50% δε φτάνει. Το ΔΝΤ βλέπει ότι η βιωσιμότητα του χρέους είναι αδύνατη και ήδη κάποια σχέδια κάνουν λόγο για haircut ακόμη και στο 65% ή και παραπάνω, ακυρώνοντας στην ουσία τη συμφωνία του Οκτωβρίου.

«Τα στοιχεία για το ελληνικό χρέος δεν είναι καλά. Χρειάζεται σημαντική μείωση ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να πάρει ανάσα» ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ.

Αλλά και ο σύμβουλος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Κλέμες Φουστ εκτιμά πως το κούρεμα 50% δεν είναι αρκετό και η συμμετοχή σε αυτό θα πρέπει να είναι υποχρεωτική ακόμη και εάν προέκυπτε ο κίνδυνος χρεοκοπίας.

Όσο για το τι θα σήμαινε αυτό, δηλαδή η μεγαλύτερη μείωση του χρέους μέσω κουρέματος; Προφανώς ακόμη περισσότερες και σκληρότερες μεταρρυθμίσεις, μεγάλη μείωση μισθών και συντάξεων, περικοπές παντού, ιδιωτικοποιήσεις παντού, κοινώς ξεπούλημα προκειμένου η Ελλάδα να έλθει εκεί που θέλουν οι δανειστές μας.

Ο κ. Μπλανσάρ του ΔΝΤ προειδοποίησε πως κάθε συμφωνία για μείωση του ελληνικού χρέους θα απαιτήσει την υιοθέτηση περισσότερων μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένης, όπως είπε, της «μισθολογικής προσαρμογής».

Οι φήμες λένε ότι το PSI έχει σχεδόν κλείσει και ακόμη και μέσα στην εβδομάδα θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες. Αυτό που είναι υπό διαπραγμάτευση είναι το ποσοστό για τα μελλοντικά δάνεια που θα είναι πιθανότατα 4%,5% και 6%, ανάλογα με το χρόνο τους (10ετή, 20ετή κ.λπ.). Το βρετανικό δίκαιο έχει κλειδώσει και το μόνο που απομένει είναι το ποσοστό του κουρέματος. Ωστόσο, ένα μεγαλύτερο κούρεμα μπορεί να δημιουργούσε πιστωτικό γεγονός καθώς οι δανειστές δεν θα πήγαιναν με τη θέλησή τους να χάσουν 65% και πάνω.

To ερώτημα είναι επίσης τι θα κάνουν οι τράπεζες. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ένα διπλό σχέδιο: Τα κεφάλαια που θα πρέπει να μπουν από το κράτος για τους ελέγχους της Blackrock θα καλυφθούν με κοινές μετοχές, τα κεφάλαια λόγω PSI με προνομιούχες.

Κάποιοι, μάλιστα, δεν αποκλείουν οριστική χρεοκοπία της Ελλάδας και ήδη έχουν αρχίσει κάποιες συζητήσεις. Ο πρόεδρος του CSU, αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών στη Βαυαρία και εταίρος της κυβέρνησης της Μέρκελ, Χορστ Ζίχοφερ,

δήλωσε: «Δεν το προτείνω, αλλά μία αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν θα προκαλούσε ζημιά στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωσή ή καταστροφή της ΕΕ»

«Το να "πετάξουμε" κάποιον έξω -από την Ευρωζώνη- είναι σκληρός όρος, αλλά η απομάκρυνση θα έπρεπε να είναι δυνατή ως έσχατο μέτρο, αυτήν είναι η θέση μας εδώ και μήνες» πρόσθεσε.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Δημήτρης Σκαμπαρδώνης avatar
  Δημήτρης Σκαμπαρδώνης 08/01/2012 20:32:30

  καλησπερα σας. 8 γεναρη σημερα. αρα τελιωσανε οι γιορτες. τα ΜΜΕ αρχισαν παλι να σκορπιζουν δεξια και αριστερα εκβιασμους και φοβο στον κοσμακη. ως ποτε ρε φουκαρα ΕΛΛΗΝΑ θα τα υπομενεις αυτα? μηπως ειναι καιρος να αρχισεις σιγα σιγα να σηκωνης ψηλα το πηγουνι και να κανεις καμποσα βηματα παρακατω?

 2. blue nile avatar
  blue nile 08/01/2012 20:34:06

  Κάποιοι φρόντισαν να βάλουν την Ελλάδα στα δεσμά του μνημονίου και τώρα κάθονται αναπαυτικά και περιμένουν να εισπράξουν τα κέρδη.
  Όμως μάλλον δεν πάνε καλά τα πράματα.
  Υπάρχει πλέον πολύ μεγάλη πιθανότητα να μην μπορεί η Γερμανία να είναι μέλος της ευρωζώνης. Με απλά λόγια να πάρει τα μπογαλάκια της μαζί με Αυστρία, Φιλανδία, Ολλανδία και μετά μάλλον μαζί με Πολωνία , Σλοβακία να πάνε σε ένα νέο βόρειο ευρωμάρκο. Θ'αφήσει και παγωτό τη Γαλλία και πολύ θέλω να δω τα μούτρα του Σαρκοζύ όταν ακούσει ότι η Μέρκελ την κάνει για άλλες πολιτείες χωρίς την Γαλλία.
  Τα κλειδιά στις εξελίξεις είναι δύο: Η προδιαγραφόμενη αποτυχία του PSI λόγω της στάσης του Hedge Fund που αγόρασε δις ελληνικών ομολόγων και απαιτεί τώρα το 100% της αξίας τους. Αν το τραβήξει το σκοινί θα απειλήσει με ενεργοποίηση των CDS την οποία και θα καταφέρει ύστερα από την προσφυγή του στο αρμόδοιο ελβετικό όργανο όπου θα τεκμηριώσει ότι η ανταλλαγή ομολόγων δεν είναι εθελοντική οπότε : ΜΠΑΜ ...
  Βέβαια δεν σημαίνει ότι η γοργά επερχόμενη διάλυση της ευρωζώνης δεν θα σταματήσει τις ύαινες που επιβουλεύονται την δημόσια και ιδιωτική περιουσία της χώρας. Όμως παρά το αποτρόπαιο της πανευρωπαικής κατάρευσης μια υπαγωγή μας σε ένα νέο νότιο ευρώ (το οποίο τάχιστα θα υποτιμηθεί) μαζί με Ιπσνία, Ιταλία και Πορτογαλία μπορεί να θέσει τις βάσεις για μια επανεκίνηση της ελληνικής οικονομίας εφόσον περάσει το πρώτο σοκ.
  Ο Παπαδήμος για την επόμενη μέρα θα έπρεπε να φροντίζει και όχι να χαριεντίζεται με τους εταίρους κλείνοντας τους πονηρά το μάτι και τάζοντας τους υδρογονάθρακες. Που είναι τα ταξίδια του, φροντίζει καθόλου για τα μελλούμενα ή νοιάζεται μόνο για τα πρώην του αφεντικά τους τραπεζίτες;
  Οι εκλογές είναι πιο απαραίτητες από ποτέ. Η μεταβατική κυβέρνηση έδωσε εξετάσεις και απέτυχε. Καιρός να αναλάβει η νέα πατριωτική ηγεσία με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά για να διαχειριστεί αυτός τους οικονομικούς γρίφους, όσο και αν η άνευρη ΝΔ αποδυναμώνει τη συνολική του παρουσία.
  Εκλογές και γρήγορα !

 3. η Dimi avatar
  η Dimi 08/01/2012 20:47:35

  Επί 72 χρόνια, με ανεδαφικούς ισχυρισμούς και αναβολές η γερμανία, αρνείται τις αποζημιώσεις γιά τη χιτλερική “σταύρωση” της Ελλάδας. Ωρα τώρα να βάλει το χέρι βαθειά στις τσέπες και να πληρώσει τα έντοκα απαιτητά 1.2 Τρις Ευρώ (Εκθέσεις κ. κ. Μ. Γλέζου και Στ. Ληναίου). Ποσό το οποίο κατόπιν έξυπνης επαναδιαπραγμάτευσης με Ελληνα Ηγέτη-Κυβερνήτη, όχι μόνο αποπληρώνει αυτό το ειδεχθές χρέος (οdious debt), αλλά με χρηστή διαχείρηση, δίνει ανάσες ανάπτυξης της Ελλάδας σε πολλούς κρίσιμους Τομείς.

  Αρκετά η οφειλέτης και νυν τοκογλύφος δανειστής γερμανία μάς δάνεισε τα δικά μας κλεμμένα λεφτά. Αυτή τη φορά, συγγενείς θυμάτων των SS είναι διατεθειμένοι "να πάρουν σώβρακα".

 4. ελληνας τραπεζιτης avatar
  ελληνας τραπεζιτης 08/01/2012 21:11:45

  Βρε τους φασιστες,τους αλητες τους γερμαναραδες,θελουν να μας κοψουν το χρεος, και δεν φτανει που ανεχθηκαμε το 50% ,τωρα συζητανε και για 80%.
  Αντισταθειτε αδελφια, αγωνιστειτε να τους τα δωσουμε ολα.

  • Evro-skeptikos avatar
   Evro-skeptikos @ ελληνας τραπεζιτης 08/01/2012 22:27:37

   Το θέμα δεν είναι οι γερμαναράδες αλλα οι ελληναράδες τραπεζίτες που κρατάνε ποιο πολλά τοξικά ομόλογα από τους γερμαναράδες τραπεζίτες και έχουν άσχημα στριμωχτεί μήπως χάσουν τις τράπεζες και τη διαπλοκή μετά το κούρεμα... Ευτυχώς που υπάρχει ο Παπαδήμος για να τους προστατέψει!

 5. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 09/01/2012 00:46:23

  Eγω αλλα ακουσα στις ειδησεις : το εγγραφο του ΔΝΤ λεει οτι ΕΙΤΕ θα χρειασθουν νεα μετρα ΕΙΤΕ θα γινει μεγαλυτερο κουρεμα ΕΙΤΕ θα χρειασθει μεγαλυτερο δανειο.
  Δηλαδη το μεγαλυτερο κουρεμα θα γινει για να ΜΗΝ υπαρξουν νεα μετρα.
  Το γιατι μεγαλυτερο κουρεμα ειναι κακο ειναι απο τα μυστηρια των μαθηματικων.

 6. Νikos Draxma avatar
  Νikos Draxma 09/01/2012 03:28:45

  Να εξαφανιστούν πολιτικά από προσώπου γης ατιμασμένοι και διαρκώς κυνηγημένοι από το λαό μέχρι το βιολογικό τους τέλος από βαθιά γεράματα! Να γίνουν σύμβολα ατίμωσης, πολιτικής ανηθικότητας και χλεύης και προδοσίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ελληνικού λαού. Οσοι υπουργοί και βουλευτές ψηφίσουν τέτοια μέτρα πρέπει να θεωρούνται αδίστακτα πολιτικά καθάρματα που δικαίως θα συγκεντρώνουν το αιώνιο μίσος των εργαζομένων μέχρι να ξεβρωμίσει ο τόπος από την πολιτική παρουσία τους.  h@@p://stoxasmos-politikh.blogspot.com/2012/01/blog-post_1535.html

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.