Σκηνικό βελούδινης αποστασίας
10/10/2014 11:53
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σκηνικό βελούδινης αποστασίας

Κάποιοι περίεργοι κύκλοι από διάφορα κόμματα, τάσεις και κύκλους αναζητούν νέο... Παπαδήμο ή... Παπαδήμιο της Ελλάδας.

Και ξαφνικά, κάποιοι περίεργοι κύκλοι από διάφορα κόμματα, τάσεις και κύκλους αναζητούν νέο... Παπαδήμο ή... Παπαδήμιο της Ελλάδας. Ξαναζεσταίνουν το σενάριο της αποχώρησης του Σαμαρά από την πρωθυπουργία και της δημιουργίας κυβέρνησης εθνικού σκοπού, εθνικής ενότητας και ... άλλα χαριτωμένα.

Είναι το γνωστό σχέδιο επιχειρηματικών κύκλων που επιδιώκουν τέτοιες μεσοβέζικες λύσεις οι οποίες το μόνο που θα κάνουν είναι να δημιουργήσουν μπάχαλο στη χώρα από το οποίο θα βγουν κερδισμένοι συγκεκριμένα συμφέροντα από το χώρο των επιχειρήσεων και των μέσων ενημέρωσης. Διότι όπως καλά γνωρίζουμε, στις μεγάλες πολιτικές κρίσεις γίνονται και οι μεγάλες συμφωνίες κάτω από το τραπέζι.

Πριν τις δημοτικές εκλογές διακινήθηκε ξανά το σενάριο αυτό, με μυστικά δείπνα και κουβέντες πίσω από τις κουρτίνες. Το διακινούσαν πολιτικοί όπως η Ντόρα, ο κυρ Φώτης και διάφοροι άλλοι αργόσχολοι που τους έχει χαλάσει τη μανέστρα ο Σαμαράς γιατί αντέχει εν μέσω θύελλας. Τώρα λοιπόν και με αφορμή την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, την εκλογή Προέδρου και τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, ξαναστήνεται ένα σκηνικό βελούδινης αποστασίας, κατάρρευσης της κυβέρνησης και αναζήτησης ενός «προβάτου» που θα αναλάβει πρωθυπουργός, προφανώς με τις ευλογίες και του Τσίπρα που όσο πλησιάζει στην εξουσία τόσο τρέμει γιατί θα πρέπει να πάρει αυτός την καυτή πατάτα του χρέους.

Κυβέρνηση κοινού σκοπού ζήτησε ο Σπύρος Λυκούδης της ΔΗΜΑΡ: είπε πως οι πρόωρες εκλογές δεν είναι η λύση στη φάση αυτή. Οι εκλογές, όπως δείχνουν τα στοιχεία όλων των δημοσκοπήσεων, δεν θα δώσουν λύση. Θα περιπλέξουν το πρόβλημα ακόμη περισσότερο γι’ αυτό και «νομίζω πως πρέπει να τολμήσουμε προς άλλη κατεύθυνση. Στη μεταβατική αυτή φάση, χρειαζόμαστε πολιτική σταθερότητα μέσα από μια συμφωνία των βασικών πολιτικών δυνάμεων της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης για μια νέα κυβέρνηση ειδικού σκοπού που θα αναδειχθεί από την παρούσα Βουλή. Μια συμφωνία η οποία θα εξαντλήσει τον εναπομείναντα χρόνο ως την άνοιξη του 2016 και θα περιέχει τα κρίσιμα θέματα που θα έχουμε στην ατζέντα το επόμενο διάστημα προς αντιμετώπιση. Διαπραγμάτευση για το χρέος, εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλαγές στον εκλογικό νόμο και στο Σύνταγμα».

Τη σκυτάλη πήρε ο Τέρενς Κουίκ των ΑΝΕΛ ο οποίος είπε πως «υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας, μετά όμως από εθνικές εκλογές. Θα μπορούσε σε αυτή να συμμετέχουν και κόμματα της σημερινής συγκυβέρνησης, χωρίς όμως τους σημερινούς τους αρχηγούς».

Και ακολούθησε από το ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Σηφουνάκης για να κλείσει το τρίο μπελκάντο. «Ποια η στρατηγική της αντιπολίτευσης και κυρίως της αξιωματικής; Αυτοσκοπός είναι η κυβέρνηση; Μπορεί να εξηγήσει πως θα κυβερνήσει σε αυτό το κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό;» αναρωτήθηκε ο κ. Σηφουνάκης για να συνεχίσει «όλα δείχνουν ότι ακόμα και αν υπάρξει αυτοδυναμία, καμία κυβέρνηση στο εξής δεν θα μπορεί με οριακή πλειοψηφία για πολύ χρόνο να κυβερνήσει... έχουν ευθύνη να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων πλειοψηφία και μειοψηφία... Όπως είπε και ο κ. Λυκούδης θα υπάρξει μια στιγμή που καμία κυβέρνηση δεν θα μπορεί να κάνει τομές και να υλοποιήσει όσα εξαγγέλλει».

Ο κ. Σηφουνάκης καλούμενος από δημοσιογράφους να ξεκαθαρίσει εάν και ο ίδιος τάσσεται υπέρ του σχηματισμού του λεγόμενου και ως «μεγάλου συνασπισμού» είπε πως θεωρεί αναγκαία την δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας, πως θα έπρεπε ήδη να έχει γίνει, τόνισε όμως πως «δεν διαφαίνεται κάτι τέτοιο από την παρούσα Βουλή».

Υπενθυμίζεται ότι πριν μερικές ημέρες για κυβέρνηση... τραβεστί είχε μιλήσει και ο κ. Τζιτζικώστας και ακολούθησε μέχρι και ο προσφάτως... ανανήψας Ν. Κακλαμάνης.

Ασφαλώς όλα αυτά τα σενάρια δεν είναι καθόλου τυχαία. Οι παρεμβάσεις δεν είναι καθόλου τυχαίες και υποκρύπτουν σχέδιο το οποίο προωθείται από συγκεκριμένα κέντρα.

Η ουσία είναι να δούμε πόσο αυτό συμφέρει τη χώρα. Ας αναρωτηθούμε το εξής: Φταίει ο Σαμαράς για την κατάσταση στη χώρα; Ε, τότε ας φύγει. Όμως θα πρέπει να εξηγήσουν κάποιοι ποιος θα αναλάβει το δύσκολο ρόλο της τελικής διαπραγμάτευσης για το χρέος και των διευθετήσεων με την τρόικα.

Αν δηλαδή η κυβέρνηση είναι αυτή που μπλοκάρει τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν ή που ευθύνεται γιατί η Γερμανία είναι αδιάλλακτη, τότε ας φύγει και ας αναλάβουν άλλοι. Αν είναι ο μεγάλος συνασπισμός η λύση για να μην καταρρεύσει η χώρα τότε κι εμείς είμαστε μαζί τους. Αλλά μπορεί κάποιος να μας πει ποιος θα είναι ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση; Πώς θα τα βρουν δηλαδή για το χρέος όταν ο ένας λέει διαγράψτε το κι άλλος ζητά διευθέτηση; Τι θα γίνει με τα σκουπίδια της Δούρου; Τι θα γίνει με την τρομοκρατία, με την εξωτερική πολιτική, με την ΑΟΖ και τόσα άλλα θέματα;

Γιατί όλα αυτά τα φαγητά που ξαναζεσταίνονται στις πολιτικές κουζίνες κάποιων υπογείων, θα εξυπηρετήσουν αρχικά συγκεκριμένα συμφέροντα και στη συνέχεια τον Τσίπρα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Άλυτη Εξίσωση avatar
  Άλυτη Εξίσωση 10/10/2014 12:33:49

  Οι περισσότεροι από αυτούς που σήμερα καταθέτουν τη...βαρυσήμαντη (και αδίκως καλοπληρωμένη) ευκαιριακή άποψή τους για το τι μέλλει γενέσθαι στη ζωή και στην πατρίδα μας, πολύ σύντομα θα βρίσκονται στα σπίτια τους, με ρόμπες και παντούφλες, ...απαλλαγμένοι της βαριάς ευθύνης που επί χρόνο πολύν μας απέδειξαν, οτι δεν δύνανται να σηκώσουν με αξιοπρέπεια. Θα φυσήξει ο αέρας, θα τους σηκώσει και θα διαλύσει όμορφα και τα ιδιοτελή βολικά παραμύθια τους, περί συγκυβέρνησης ...εθνικής ενότητας. Το ''Ναι σε όλα'' τους, ούτε ανήκει ούτε χρεώνει προσωπικά τον κ. Α. Σαμαρά. ΕΙΝΑΙ ΟΛΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ. Των υποκριτών απατεωνίσκων καιροσκόπων, που απελπισμένα ψάχνουν σήμερα αποδιοπομπαίο τράγο, μήπως και διασωθούν οικονομικοκοινωνικοπολιτικά. Ε, δεν θα διασωθούν. Θα έρθει η ώρα να λάβει ο καθένας τους, αυτό ακριβώς που του αναλογεί. Και μόνο που επιμένουν να μας αγνοούν, μας εξοργίζουν. Θα περιμένουμε με ψυχραιμία και σοβαρότητα όμως την ώρα, και θα τους απαντήσουμε καταλλήλως. Ας μην κουράζονται λοιπόν να υφαίνουνε σενάρια, θα τα σαρώσει η ζωή, όπως συμβαίνει πάντα.

 2. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 10/10/2014 12:37:50

  Δεν είναι μόνο τα οικονομικά συμφέροντα.Είναι πολύς ο πολιτικός κόσμος που θα ξεβρακωθεί εάν λύσει το ελληνικό πρόβλημα ο Σαμαράς και δεν θέλει.Από την άλλη ούτε τον Τσίπρα θέλουν γιατί είναι απρόβλεπτος. Μοχλό παρέμβασης δεν έχουν γιατί και ο Βενιζέλος έχει συνδέσει την τύχη του με την επιτυχία της κυβέρνησης και ψάχνουν να βρουν.

  • Ρεαλιστης avatar
   Ρεαλιστης @ ψυχραιμια 10/10/2014 12:51:47

   Σωστα. Ο Σαμαρας δειχνει οτι δεν παιζει. Πιθανη επιτυχια του, γκρεμιζει ολα τα τζακια . Αλλωστε λιγο DNA να εχει απο την γιαγια του και τους προγονους του αυτο φτανει.

 3. M.V avatar
  M.V 10/10/2014 13:15:57

  Αυτά τα μεσοβέζικα για να μη χάσουνε τις καρεκλίτσες, δεν περνούν πια. Είναι αναξιόπιστοι απέναντι στον Ελληνικό λαό. Υπάρχει Σύνταγμα και προβλέπει.

 4. Σωκράτης avatar
  Σωκράτης 10/10/2014 14:00:10

  Μα γιατί ασχολείσθε και μας αναγκάζετε να ασχολούμαστε, με ετερόφωτες μαριονέτες, ομολούσες κεφαλές; Ποιό είναι το ειδικό τους βάρος και ποιός τους δίνει σημασία, εκτός από αυτούς που υπαγορεύουν τους ρόλους τους; Έχουμε, στην καθημερινότητά μας σοβαρότερα προβλήματα, ατομικά και δημοσίου συμφέροντος, που μας απασχολούν. Αυτά θα πρέπει να προβάλλετε και να να μας προτρέπετε να απαιτήσουμε τη λύση τους.

 5. Epifanios avatar
  Epifanios 10/10/2014 14:40:44

  Νομιζω οτι στοχος τους ειναι να παραμεινουν βουλευτες μεχρι το 2016.
  Οι εκλογες μπορουν να γινουν : (α) τωρα , (β) σε 4-5 μηνες, (γ) σε 20-22 μηνες Στην περιπτωση (α) ο Τσιπρας κυβερναει 3-4 μηνες και μετα ξανα εκλογες για προεδρο (εαν ΣΥΡΙΖΑ και φιλοι < 180). Στην περιπτωση (β) ο Τσιπρας κυβερναει 4 χρονια φουλ. Στην περιπτωση (γ) ο Τσιπρας κυβερναει 3.5 χρονια τουλαχιστο.

  • common sense avatar
   common sense @ Epifanios 10/10/2014 16:03:12

   Εννοείται ότι αυτός είναι ο στόχος τους. Έχω μια ένσταση μόνο ως προς το σενάριο α. Αν γίνουν τώρα εκλογές, δεν πρόκειται να ξαναγίνουν τον Φεβρουάριο με τίποτα. Το σύνταγμα δίνει την δυνατότητα να ξεκινήσει η διαδικασία προεδρικής εκλογής και λίγο νωρίτερα του κανονικού (ως 2-3 μήνες αν δεν κάνω λάθος). Το απώτερο όριο είναι 10 Φεβρουαρίου, οπότε ανετότατα μπορεί ο τσίπρας να ξεκινήσει την διαδικασία για πρόεδρο κατευθείαν με το που θα εκλεγεί. Ε, δεν πιστεύω να νομίζει κανείς ότι θα προκαλέσει η νδ ή οποιος άλλος δεύτερες εκλογές στο καπάκι. Αν τρελλαθούν και το κάνουν, ο τσίπρας με τον αέρα νίκης και το κλίμα αποσυσπείρωσης που θα υπάρχει σε νδ-πασοκ θα κάνει πάρτυ με 40-45%. Άρα και στην κουρτίνα Α και στην Β και στο κουτί Γ, πάλι τσίπρας τετραετίας βγαίνει. Εδώ που τα φτάσανε τα πράγματα θα τον λουστούνε. Επόμενο ήταν. It's too late για οτιδήποτε άλλο...

 6. η Dimi avatar
  η Dimi 10/10/2014 19:50:36

  “Γελοιογραφίες του Κώστα Μητρόπουλου από το βιβλίο «Ποτέ πιά». Κυκλοφόρησε το 1965 από τις εκδόσεις Ταχυδρόμου και περιλαμβάνει 88 σκίτσα του Κώστα Μητρόπουλου, δημοσιευμένα στο Βήμα και στον Ταχυδρόμο την περίοδο Ιουνίου – Οκτωβρίου 1965. http://www.sarantakos.com/istoria/apostasia/potepia.html - ΠΡΙΝ ΞΕΣΠΑΣΕΙ Η ΚΡΙΣΗ
  - 10-14 ΙΟΥΛΙΟΥ: Ο ΓΑΡΟΥΦΑΛΙΑΣ - 15 ΙΟΥΛΙΟΥ - αρχές ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: Ο ΝΟΒΑΣ - Συνεχείς διαδηλώσεις και στις 22 Ιουλίου ένας νεκρός: ο Σωτήρης Πέτρουλας - 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: Ο ΤΣΙΡΙΜΩΚΟΣ - 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ: Ο ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ - Η αποστασία του 1965 δοσμένη από το πενάκι των γελοιογράφων Τα γεγονότα του 1965 που έμειναν στην ιστορία με την ονομασία «Ιουλιανά» ή «Αποστασία» ήρθαν πρόσφατα στην επικαιρότητα με αφορμή το συμπόσιο που οργάνωσε τον Μάϊο (2008) το Ίδρυμα Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με αντικείμενο την περίοδο 1961-1967. Σκέφτηκα λοιπόν να διοργανώσω κι εγώ ένα… αντισυμπόσιο, μόνο που σ’ αυτό δεν θα πρωταγωνιστούν πολιτικοί και καθηγητές, αλλά γελοιογράφοι που σχολίασαν με το πενάκι τους τα γεγονότα τότε που συνέβαιναν."

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.