#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
01/02/2013 12:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σκηνικό έντασης ετοιμάζει η Τουρκία με ένα νέο Σισμίκ να βγαίνει στο ΑιγαίοΞαφνικά η Τουρκία απέκτησε ένα νέο «Σισμίκ», ένα νέο ερευνητικό σκάφος, γεγονός που δείχνει ότι σχεδιάζει να ξεκινήσει άμεσα έρευνες στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και να ανεβάσει την ένταση με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Την αγορά του νέου πλοίου σεισμικών ερευνών ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ.

Το μήκους 85 μέτρων πλοίο με την ονομασία «Polarcus Samur», το οποίο αγοράστηκε από νορβηγική εταιρία έναντι 130 εκατομμυρίων δολαρίων, θα μετονομαστεί σε «Βarbaros Hayrettin Paşa» και θα πραγματοποιεί τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες.

Το σκάφος ήδη βρίσκεται στα ναυπηγεία Τούζλα της Κωνσταντινούπολης και σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Τουρκικής Εταιρίας Ερευνών Πετρελαίου (TPAO) Αλι Ριζά Τοϊγκάρ, «το συγκεκριμένο πλοίο μπορεί να πραγματοποιεί έρευνες σε βάθος 6 χιλιομέτρων με τρισδιάστατη μορφή, διαθέτει μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας και έχει ναυπηγηθεί μόλις το 2011. Είμαστε υπερήφανοι που το αποκτήσαμε». Ο ίδιος τόνισε πως το πλοίο θα βαφτεί στα ερυθρόλευκα χρώματα «όπως η τουρκική σημαία». Ο Τοϊγκάρ ανέφερε πως το «Barbaros Hayrettin Paşa» θα ξεκινήσει τις εργασίες σεισμικών ερευνών περίπου στις 20 Φεβρουαρίου από τη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Τανέρ Γιλντίζ όμως ανακοίνωσε πως οι έρευνες αρχικά θα ξεκινήσουν μεν στη Μαύρη Θάλασσα, αργότερα όμως θα συνεχιστούν και στη Μεσόγειο. «Το συγκεκριμένο πλοίο έχει αποδείξει την αξία του σε διεθνές επίπεδο και σε δισδιάστατες και σε τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες», τόνισε ο τούρκος υπουργός Ενέργειας.

Η Τουρκία άλλαξε γρήγορα τα σχέδιά της και αυτό δεν προοιωνίζεται κάτι καλό.

Πριν από λίγους μήνες ανακοινώθηκε ότι η TPAO είχε ξεκινήσει διαγωνισμό ναυπήγησης πλοίου σεισμικών ερευνών από τουρκικά ναυπηγεία και είχε ήδη λάβει προσφορές για την κατασκευή του νέου υπερσύγχρονου σκάφους.

Ομως, η παραλαβή του προβλεπόταν ότι θα ολοκληρωθεί το 2015 κι αυτή η ημερομηνία φαίνεται πως θεωρήθηκε μακρινή για τους σχεδιασμούς της Αγκυρας.Tούρκοι αξιωματούχοι είχαν αναφέρει στην εφημερίδα «Zaman» πως «μετά τις έρευνες που ξεκίνησαν οι Ελληνοκύπριοι στη Μεσόγειο θεωρήθηκε άμεση ανάγκη η προμήθεια ενός σύγχρονου σκάφους θαλάσσιων ερευνών από την εταιρία TPAO».

Το γνωστό στη χώρα μας «Σισμίκ», το οποίο είχε σταλεί ανοιχτά της Κύπρου για να κάνει σεισμικές έρευνες, θεωρείται πεπαλαιωμένο σε σχέση με μηχανήματα μιας άλλης εποχής, απλά η Αγκυρα το χρησιμοποιούσε περισσότερο για συμβολικούς λόγους προκαλώντας κρίση με την Ελλάδα και την Κύπρο. Με το νέο υπερσύγχρονο σκάφος που απέκτησε όμως φαίνεται πως θα αρχίσει σεισμικές έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο οπουδήποτε θέλει…

Η αγορά από την Τουρκία ερευνητικού σκάφους, αντί ναυπήγησης, δείχνει βιασύνη της γείτονος η οποία κατά τις εκτιμήσεις αρμόδιων παραγόντων σχετίζεται και με τη συζήτηση περί ΑΟΖ στην Ελλάδα.

Η απόφαση της Αγκυρας να αποκτήσει νορβηγικό πλοίο σεισμικών ερευνών, με μεγάλες τεχνολογικές δυνατότητες, τρισδιάστατης απεικόνισης, προϊδεάζει για το επόμενο βήμα που θα είναι να προβεί σε προκλήσεις. Σε Αθήνα και Λευκωσία αναμένουν (το θεωρούν σχεδόν βέβαιο) ότι το πλοίο θα χρησιμοποιηθεί για τη διενέργεια ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ -και μάλιστα στα οικόπεδα για τα οποία η κυβέρνηση ήδη έχει προκηρύξει διαγωνισμούς και έχει προχωρήσει σε αναθέσεις-και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Στόχος, στη μεν κυπριακή ΑΟΖ να αμφισβητήσει εμπράκτως το δικαίωμα της Λευκωσίας να προχωρά σε διαγωνισμούς με ξένες εταιρίες για έρευνες και αξιοποίηση των κοιτασμάτων, στις δε ελληνκού ενδιαφέροντος θαλάσσιες περιοχές να προκαταλάβει τις κινήσεις της Αθήνας ενόψει πιθανής ανακήρυξης ΑΟΖ ή κατάθεσης συντεταγμένων στο ΟΗΕ για την υφαλοκρηπίδα.

Τυχόν κλιμάκωση των προκλήσεων από μέρους της Τουρκίας πάντως θα έρχεται σε αντίθεση με τη δρομολογημένη για τις 4-5 Μαρτίου σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας, δηλαδή της κοινής συνεδρίασης των Υπουργικών Συμβουλίων των δύο χωρών.

Οι δηλώσεις Ερντογάν, εξάλλου, μετά τη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά στο Κατάρ, όπως και τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, έχουν ήδη δημιουργήσει κλίμα το οποίο κάθε άλλο παρά σε διάθεση συνεννόησης παραπέμπει. Το επισήμανε και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.


Οτι η Αγκυρα δεν σκοπεύει να ρίξει τους τόνους φαίνεται και από άλλες κινήσεις και δηλώσεις. Σε συνέχεια της παρέμβασης Ερντογάν για τη μειονότητα στη Θράκη και το τζαμί στην Αθήνα, ήρθε μία ακόμα πρόκληση, αυτή τη φορά από το νέο υπουργό Υγείας της Τουρκίας Μεχμέτ Μουεζίνογλου, ο οποίος έχει καταγωγή από την Κομοτηνή, ήταν Έλληνας πολίτης και τώρα αποκαλεί όλους τους μουσουλμάνους της Θράκης «Τούρκους» και τονίζει πως η πατρίδα τους είναι η Τουρκία!

Από τον Ελεύθερο Τύπο 


ΣΧΟΛΙΑ

 1. Θεόδωρος avatar
  Θεόδωρος 01/02/2013 12:54:10

  "Κλάψτε τώρα σαν γυναίκες για όσα δεν μπορέσατε να υπερασπισθείτε σαν άνδρες"

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Θεόδωρος 01/02/2013 14:02:50

   Μερικοί μάλιστα είναι τόσο "άντρες", που έστησαν τρελό χορό κοινωνικού αυτοματισμού κατά των αξιωματικών που σπεύδουν να αποχωρήσουν σωρηδόν από τις Ε.Δ. εν όψει της εξαθλίωσης των αποδοχών τους. Για να δούμε λοιπόν, αν όλοι αυτοί οι "άντρακλες" θα συνεχίσουν να επιχαίρουν για τη φυγή των αξιωματικών, όταν ο νταβραντισμένος Τούρκος θα μπουκάρει με εφ' όπλου λόγχη στο δωμάτιο όπου θα κρύβουν τις κόρες τους.

   • Α. Πέτρόπουλος avatar
    Α. Πέτρόπουλος @ Αυριανιστής 01/02/2013 20:00:01

    Μπράβο χαρακτήρα. Πως αποκαλύπτεστε ότι το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι η Λούφα και τα φράγκα.
    Σας είδαμε και στις άλλες κρίσεις τι κάνατε και πως την κοπανάτε από το στράτευμα από τα 42 σαν τις γυναικούλες. Οι Τούρκοι θα βρουν και τις δικές σας κόρες εκτός και τις κρύψετε , γιατί να τις υπερασπιστείτε με τα προκοίλια που έχετε οι περισσότεροι και την αφασία , δεν το βλέπω. Ντροπή.

    • freggata avatar
     freggata @ Α. Πέτρόπουλος 01/02/2013 22:55:21

     ΨΙΛΟΛΙΓΝΕ..... ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΑΝ ΜΟΥ ΓΙΝΕΙ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΩ ΛΕΦΤΑ ΝΑ ΒΑΛΩ ΒΕΝΖΙΝΗ ΚΑΙ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΜΕΡΑ ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟ......

     • Ρηνα avatar
      Ρηνα @ freggata 01/02/2013 23:34:19

      Το υπηρεσιακο θα εχει βενζινη;

     • partyman avatar
      partyman @ Ρηνα 02/02/2013 00:09:07

      ...ποιό υπηρεσιακό?

     • Α. Πέτρόπουλος avatar
      Α. Πέτρόπουλος @ freggata 02/02/2013 10:31:37

      Να κάνεις τον άρρωστο . Ερευνήθηκε ποτέ πόσοι ασθένησαν ξαφνικά τις ημέρες της κρίσης των Ιμίων; Πόσοι ήταν σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, τι βαθμούς είχαν, τι ασθένειες ήταν; Θα ήταν χρήσιμο να μάθουμε;
      Πολύ υποκρισία και παρακμή ΠΑΝΤΟΥ.

    • freggata avatar
     freggata @ Α. Πέτρόπουλος 01/02/2013 22:59:24

     ΑΛΛΩΣΤΕ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΦΡΑΓΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΑΛΙΚΙ ΑΦΟΥ ΕΠΙΣΗΜΑ ΠΛΕΟΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝΕ. ΕΤΣΙ ΘΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΟΜΑΣΤΕ. ΔΕΣ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΡΙΝ ΠΕΡΙΠΟΥ 2 ΧΡΟΝΙΑ. ΑΣ ΠΑΕΙ Ο ΝΕΡΟΚΟΥΒΑΛΗΤΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΙ Ο ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΟΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ.

     • Α. Πέτρόπουλος avatar
      Α. Πέτρόπουλος @ freggata 02/02/2013 12:42:47

      Που αλλού θέλατε να σας έχουν, στους βουλευτές ή τους δικαστικούς; Μισθοφόροι σε καιρό ειρήνης είστε με σκανδαλώδη προνόμια , να μην τα επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά.

     • Giannis S. avatar
      Giannis S. @ Α. Πέτρόπουλος 02/02/2013 16:32:07

      Για πες μας που ησουν εσύ στην κρίση Ιμίων; Μετρούσες πόσοι πήραν αναρρωτική άδεια; Ντροπή σου να λες ψέμματα. Ρωτα καλύτερα να σε ενημερώσουν πόσοι ήταν σε άδεια και επέστρεφαν πριν καν πέσει το σήμα της ανάκλησης. Πόσα νέα παιδιά που υπηρετούσαν την πατρίδα τους επίσης, ζητούσαν οικοιοθελώς να φύγουνε μαζί με τα πλοία. Είσαι τόσο απαράδεκτα κακοηθέστατος που αν και εξοργίζομαι με αυτά που γράφεις, δεν θα ασχοληθώ πάλι μαζί σου γιατί είσαι ένας μικρόψυχος ψεύτης τεμπέλης Δημόσιος Υπάλληλος. Ντροπή σε σένα μικρέ και ανάξιε ανθρωπε που το μόνο σου ενδιαφέρον είναι να χύνεις χολή και καφρίλα. Για κάτι τέτοιους σαν κι εσένα εύχομαι να πάμε άπατοι γιατί δεν μας αξίζει να σωθούμε. Και που'σαι...στην επόμενη κρίση να πας εσύ γιατί εγώ για σένα και κάτι ίδιους σαν κι εσένα, δεν το κουνάω από το σπίτι μου.

     • Α. Πέτρόπουλος avatar
      Α. Πέτρόπουλος @ Giannis S. 02/02/2013 20:02:02

      Ανακληθείς το '87. Συμφωνώ με τα περιστατικά που γράφεις και τα έζησα και το '96. Καμιά φορά υπάρχει και ο παράγων άνθρωπος και μεμονωμένα περιστατικά. Είναι γνωστά σ' αυτούς που πολέμησαν σε προηγούμενους πολέμους. Σε περιόδους κρίσης δεν υπάρχει πολυτέλεια παρόμοιων διαφωνιών. Χαρακτηρισμούς όπως εσύ δεν έκανα ούτε είχα πρόθεση να θίξω το αξιόμαχο έφεδρων και μόνιμων που έζησα επί μακρόν . Στην επόμενη κρίση σε βλέπω πάλι να τρέχεις και ας λες.Όσο για τους Τούρκους παριστάνουν τους γενναίους μόνον όταν "τους παίρνει" μετά όπου φύγει - φύγει.

 2. Νικ avatar
  Νικ 01/02/2013 12:56:40

  Για το τζαμί τα είπαμε, έναν θρησκευτικό πολυχώρο όπου θα φτιάξουν και άλλες θρησκείες τους χώρους λατρείας- ενδέχεται οι Ινδουιστές στην Αθήνα να είναι ισάριθμοι των ισλαμιστών.

  Αν αυτή η απαίτηση στην ίδια την πρωτεύουσα δεν σας δείχνει τα σχέδια των Τούρκων για την εισαχθείσα ισλαμική "κοινότητα" που οι ίδιοι μας έστειλαν, τότε είστε άξιοι της μοίρας σας. Ο Ερντο διεκδική την υπόσταση προστάτη όλων των μουσουλμάνων στην Ελλάδα.

  Η ΑΟΖ διευθετείται, το ισλαμικό δεν φτιάχνει.

 3. Vrennus avatar
  Vrennus 01/02/2013 13:09:34

  Κατά "σύμπτωση", η αντίδραση αυτή της Τουρκίας έρχεται αμέσως μετά την συνάντηση Σαμαρά - Ερντογάν στη Ντόχα. Κατά "σύμπτωση" επίσης είχαμε και το mea culpa του Ανδρέα μετά από συνάντησή του με τον Οζάλ στο Νταβός.

  Το ανέκδοτο με το λαγό και την τίγρη θα το ξέρετε ασφαλώς...

  • Ιαπετός avatar
   Ιαπετός @ Vrennus 01/02/2013 16:28:18

   «Κατά “σύμπτωση”, η αντίδραση αυτή της Τουρκίας έρχεται αμέσως μετά την συνάντηση Σαμαρά – Ερντογάν στη Ντόχα.»

   Κατά “σύμπτωση”, η αντίδραση τής Ελλάδας ήρθε όταν πρίν από λίγους μήνες ανακοινώθηκε ότι η TPAO είχε ξεκινήσει διαγωνισμό ναυπήγησης πλοίου σεισμικών ερευνών από τουρκικά ναυπηγεία και είχε ήδη λάβει προσφορές για την κατασκευή του νέου υπερσύγχρονου σκάφους.
   Η διαρροή γιά τήν απόφαση τής Ελλάδας νά ανακυρήξει ΑΟΖ μόνον τυχαία διαρροή δέν ήταν.
   Τό περίφημο πλέον θέμα τού διορισμού των ιμάμηδων πού πέρασε από τήν Βουλή μόνον τυχαίο δέν ήταν.
   Η επίσκεψη Σαμαρά στό Κατάρ (αφού προηγήθηκε μιά μέρα η συνάντησή του μέ τούς εκπροσώπους κατασκευής τού αγωγού ΤΑΡ) μόνο τυχαία δέν ήτανε.

   Υπάρχουν πολλά ανέκδοτα μέ λαγό καί άλλα ζώα.
   Τό ανέκδοτο μέ τόν λαγό καί τήν αρκούδα τό ξέρεις;

 4. aristidis D. avatar
  aristidis D. 01/02/2013 13:47:55

  Μη φοβάστε, τώρα έχουμε το Δένδια...

 5. Σταύρος Πετρολέκας avatar
  Σταύρος Πετρολέκας 01/02/2013 16:01:00

  Δεν υπάρχει καμμία σύμπτωση. Ούτε ενδιαφέρεται Ο TPAO γιά έρευνες στο Αιγαίο.

  1) Ο TPAO έχει προ πολλού (από το 2011) ανακοινώσει ότι ήθελε να αποκτήσει σκάφος σεισμικών ερευνών. Τώρα το κατόρθωσε.

  2) Το κεντρικό εξερευνητικό (exploration) ενδιαφέρον γιά ανεύρεση υδρογονανθράκων των Τούρκων βρίσκεται στην Μαύρη Θάλασσα. Μετά από μιά σειρά 6, ανεπιτυχών αλλά μόνο αρχικών, υπερβαθέων (ultra deepwater) γεωτρήσεων το 2011/12 με συμμετοχή της ExxonMobil, της Petrobras και της ΒΡ στα εκεί υπεράκτια οικόπεδα, οι Τούρκοι επιμένουν να συνεχίσουν την ανίχνευση. Εχουν ήδη αποκτήσει αρκετή τεχνογνωσία.....καί τελευταία έπεισαν την Shell να συμμετέχει και αυτή στην νέα εκστρατία.... τώρα μάλιστα που έχουν και το αναγκαίο εργαλείο καλύτερης ανίχνευσης στο υπέδαφος του βυθού.

  3) Η δεύτερη θαλάσσια περιοχή που ενδιαφέρει τον ΤΡΑΟ/Τουρκία και σκοπεύει να αρχίσει την εξερεύνηση μέσα στο 2013/4 - όπως έχει δημόσια δηλώσει - βρίσκεται στα υπεράκτια οικόπεδα της χώρας στον Κόλπο της Μερσίνης/Αλεξανδρέττας. Και σαν τον μαιτανό, κι'εδώ έχει ξεφυτρώσει, μόλις της περασμένη εβδομάδα ενδιαφέρον συμμετοχής της Shell.

  Γιά πλήρη τεκμηρίωση των ανωτέρω δείτε:
  http://elliny.gr/event.htm#42b

 6. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 01/02/2013 20:10:05

  Άσε τους λύκους να βγουν στο ξέφωτο. Τους περιμένει η Αρκούδα που "τους έχει άχτι" αιώνες τώρα και όποτε τους βρίσκει τους πατάει κάτω. Εξαιρείται η περίοδος μπολσεβίκων εννοείται που συμμάχησαν οι εβραίοι ηγέτες ΕΣΣΔ-Τουρκίας εναντίον ημών. Άλλαξαν τα πράγματα τώρα. Και μετράνε αντίστροφα...

 7. MCA avatar
  MCA 01/02/2013 22:21:32

  Το θέμα είναι εάν οι Τούρκοι μπορούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα στην περιοχή,για να μπλοκάρουν μελλοντικές ενέργειες της Ελλάδας και κατόπιν να επωφεληθούν αυτοί.Μήπως πρέπει να ενεργήσουμε για να προλάβουμε κάποιες καταστάσεις ή αυτό μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα;Από συμμαχίες πως πάμε;Από στρατό;

 8. michael eliou avatar
  michael eliou 01/02/2013 23:59:18

  ΤΟΤΕ ΘΑ ΦΑΝΕΙ ΕΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΦΙΛΟΙ ..

  • Κώστας Σταματάκης avatar
   Κώστας Σταματάκης @ michael eliou 02/02/2013 09:32:38

   Το άλλο το ανέκδοτο με τον Τοτο το ξέρεις.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ michael eliou 02/02/2013 17:13:09

   Το ΝΑΤΟ ασχολείται με ότι συμφέρει τις ΗΠΑ. Και τις συμφέρει να μην υπάρχει στην περιοχή μας ανεξάρτητη δύναμη με δικά της κοιτάσματα. Τα ΙΜΙΑ στήθηκαν για να "γκριζάρει" το Αιγαίο μας και να προχωρήσουμε σε συμβιβασμό συνεκμετάλλευσης όπως προσπάθησε ο ΓΑΠ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.