#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/12/2012 11:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σκέψεις για τους νέους εξοπλισμούς που εξάγγειλε ο υπουργός ΆμυναςΟ υπουργός Εθνικής Άμυνας κ Π. Παναγιωτόπουλος, στη Χριστουγεννιάτικη συνάντηση που είχε προ ημερών με τους συντάκτες του υπουργείου, τους είπε ότι το υπουργείο σκοπεύει να προβεί σε σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα. Κάτι που προκάλεσε την έκπληξη ακόμα και των υψηλόβαθμων αξιωματικών που παραβρίσκονταν εκεί.

Δεν είπε τι οπλικά συστήματα θα αγοραστούν, αλλά πρόκειται μάλλον για ακριβά όπλα, όπως φρεγάτες (Γαλλία το πιθανότερο) και αεροσκάφη (ΗΠΑ; - Γερμανία;) και άλλα.

Όταν ρωτήθηκε πως θα πληρωθούν αυτά, είπε ύστερα από επτά χρόνια - κάτι ανάλογο έλεγαν όμως και κάποιοι άλλοι υπουργοί Άμυνας

Ως ένα από τα επιχειρήματα που επικαλέστηκε ο κ. Παναγιωτόπουλος για τις αγορές είναι η ΑΟΖ κ.λ.π.

Τα ζητήματα και τα ερωτηματικά που προκύπτουν από μία τέτοια κίνηση είναι πολλά και σημαντικά.

1. Καταρχήν αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα δεν είναι η αγορά νέων και πανάκριβων οπλικών συστημάτων, αλλά η αποκατάσταση του επιπέδου διαβίωσης του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και η συνακόλουθη άνοδος του ηθικού

2. Το δεύτερο που χρειάζονται σήμερα οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι η αύξηση του επιπέδου διαθεσιμότητας του υπάρχοντος υλικού. Να αγοραστούν ανταλλακτικά και πυρομαχικά, κινητήρες για τα αεροσκάφη, μπαταρίες για τα υποβρύχια, οβίδες για τα Λέοπαρντ κλπ κλπ

3.Πως μια χρεοκοπημένη Ελλάδα θα μπορέσει να αρχίσει να πληρώνει έστω και μετά από επτά χρόνια.

2.Η διεθνής αγορά όπλων πάει, σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις καλά. Η Μέση Ανατολή θα ανοίξει, η Τουρκία είναι καλά οικονομικά και θα συνεχίσει να αγοράζει, και η Ασία (Κίνα, Ινδία) επίσης αγοράζουν. Ως εκ τούτου, γιατί μια μεγάλη πολεμική βιομηχανία να θέλει να πουλήσει σε μια χώρα που μπορεί να μην την πληρώσει ποτέ;

4.Προσωπικά είμαι πολύ επιφυλακτικός για τα περί ΑΟΖ. Εάν για παράδειγμα μπουν μπροστά αμερικανικές, ισραηλινές, ρωσικές κλπ  εταιρείες, και άρα υπάρχει πολιτική πίεση προς την Τουρκία δεν χρειάζονται όπλα για να λυθεί το ζήτημα.  Η ΑΟΖ είναι πρωτίστως πολιτικό ζήτημα.

Εκτός των άλλων, κανείς δεν θέλει κλιμάκωση στην περιοχή -μέσω και των εξοπλισμών- εφόσον θέλουν να εκμεταλλευτούν το φυσικό αέριο. Μια κλιμάκωση θα πάει πίσω δεκαετίες την εκμετάλλευση. Πολύ περισσότερο, μέχρι να ετοιμαστούν τα οπλικά συστήματα που θέλουν να αγοράσουν και να έρθουν (σε κάποια χρόνια δηλαδή), ποια θα είναι τότε η χρησιμότητά τους για την ΑΟΖ;

Η εξαγγελία της ΑΟΖ πρέπει να γίνει τώρα. Ο μόνος λόγος για να χρησιμοποιηθεί στρατιωτική δύναμη στη συνέχεια, είναι για να προστατευθούν πλατφόρμες άντλησης φυσικού αερίου (εφόσον βρεθεί) και ερευνητικά σκάφη. Αυτή η περίπτωση όμως, προϋποθέτει χοντροκομμένες προκλήσεις από τους Τούρκους, σε σημείο ημι-θερμού επεισοδίου.5. Βέβαια, υπάρχει ένα σοβαρό θέμα. Η Τουρκία σύντομα θα αποκτήσει τα υπερ-αεροσκάφη F-35A  (είναι μέλος της διεθνούς κοινοπραξίας, με τις ευλογίες των ΗΠΑ που είναι ο επικεφαλής στην κατασκευή του αεροσκάφους) και άρα η ισορροπία στην περιοχή ανατρέπεται. Θα πάρει λοιπόν και η Ελλάδα τέτοια αεροσκάφη; Και με τι λεφτά θα τα πληρώσει; Είναι πανάκριβα.

6. Τίθεται λοιπόν, το εξής σημαντικό ζήτημα: Θέλουν οι Αμερικανοί να περιορίσουν τον επεκτατισμό της Τουρκίας, από τη στιγμή που θα καταρρεύσει το βασικό γεωπολιτικό "αγκάθι" για την Άγκυρα στην περιοχή, η Συρία, και μετά, πιθανώς το Ιράν; Θέλουν να δημιουργήσουν μια συμμαχία Ισραήλ-Ελλάδας και γι αυτό θέλουν να εξοπλιστεί παραπέρα η Ελλάδα;

7. Όπως και να χει, μείζον θέμα είναι το τι θα γίνει με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.  Ακούγεται ότι στη μοναδική σε όλη τη Μεσόγειο μεγάλη δεξαμενή των Ναυπηγείων, που χωράνε αεροπλανοφόρα, οι Αμερικάνοι θέλουν να δουλεύονται εκεί δικά τους αεροπλανοφόρα. Αυτό, εάν γίνει (μένει να το δούμε) αφενός είναι δώρο στον Σαμαρά, αφετέρου θα δείξει ότι έχουν επιλέξει την Ελλάδα ως μια σημαντική βάση τους για την περιοχή της Μ.Ανατολής. Εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο -που επαναλαμβάνω πρέπει να δούμε την εξέλιξή του- δένει κάπως και η ιστορία με τα παραπάνω εξοπλιστικά.

Κώστας Αμυντικός

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αναξιμανδρος avatar
  Αναξιμανδρος 29/12/2012 11:42:56

  Πράγματι το μόνο σημείο που δίνει μια λογική εξήγηση για τους εξοπλισμούς (εκτός απο το αυτονόητα για τις μίζες που όλοι οι εμπλεκόμενοι πάντα επιδιώκουν με πάθος), είναι το σημείο 7. Αλλά αν οι Αμερικάνοι θέλουν το Σκαραμαγκά και την Ελλάδα για τα αεροπλανοφόρα τους γιατί δεν κάνουν κάτι για να σ΄ψσουν το Σαμαρά απο τα μέτρα των 13,5 που σίγουρα θα τον "φάνε"?
  Εκτός αν τάχουν βρεί καλύτερα με τον Τσίπρα...

 2. Gianis avatar
  Gianis 29/12/2012 12:11:05

  Στο προηγούμενο άρθρο σας αναφέρατε τη ρήση του ΥΕΘΑ«Έχουμε προτάσεις που μετακυλύουν το κόστος πολλά χρόνια μετά ».Ερώτηση :Βάσει προτάσεων?????????????? σχεδιάζουν?.

 3. NF avatar
  NF 29/12/2012 12:24:32

  Ο κ. ΥΕΘΑ αγαπαει τα λογια, οχι ομως και τα εργα

 4. Γεωργία avatar
  Γεωργία 29/12/2012 13:28:49

  Σκέψεις για νέους εξοπλισμούς, την στιγμή που αλλάζουν τα φώτα στο προσωπικό των ΕΔ!!!
  Τι άλλο να πεις.

 5. aristarxos avatar
  aristarxos 29/12/2012 13:35:12

  Τα μονα οπλα που χρειαζεται η χωρα ειναι κορυφαια αντιπυραυλικα (S-400?) και τιποτα αλλο.
  Αλλα δεν νομιζω οτι θελουν πραγματικη λυση. Απλα μιζες.

  • Ελλην-1821 avatar
   Ελλην-1821 @ aristarxos 29/12/2012 19:35:44

   ρωτα τον λιακοπουλο

 6. roadrunner avatar
  roadrunner 29/12/2012 14:17:03

  "Δεν είπε τι οπλικά συστήματα θα αγοραστούν, αλλά πρόκειται μάλλον για ακριβά όπλα, όπως φρεγάτες (Γαλλία το πιθανότερο) και αεροσκάφη (ΗΠΑ; – Γερμανία;) και άλλα. "
  Θα ρισκάρω να πω μια γνώμη, γιατί είναι πολύ λογικοί οι προβληματισμοί σας.
  Ειδικά, επειδή, τα όσα λέτε για το χαμηλό επίπεδο διαβίωσης των εξειδικευμένων χειριστών οπλικών συστημάτων και για τις ελλείψεις στα "αναλώσιμα" τους, δεν συνάδουν, με νέες πανάκριβες αγορές.
  Mέχρι αυτή τη στιγμή, πιο πολύ, διπλωματική κίνηση μου φαίνεται.
  Το μυστήριο γύρω από τις λεπτομέρειες των εξοπλισμών, των χωρών από τις οποίες θα γίνουν οι αγορές, των πιθανών συμμαχιών, κτλ. δημιουργεί προβληματισμό, όπως σε εμάς, και στις αντίπαλες πλευρές (ελπίζω). Κι αυτό είναι ίσως χρήσιμο, όταν θα ξεκινήσει η ανακήρυξη της ΑΟΖ.

 7. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 29/12/2012 15:00:40

  Μόνο τυφλοί δεν καταλαβαίνουν τι παίζεται στη Μεσόγειο και ειδικά κοντά στα τεράστια ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα. Αφού σε 4-5 χρόνια θα έχουμε έσοδα από αυτά, γιατί να μην αγοράσουμε ως επένδυση όπλα που θα τα πληρώσουμε μετά για να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια της χώρας; Άλλωστε αν πάρεις αυτά τα όπλα με διακρατικές συμφωνίες θα σε προστατεύει διπλωματικά και πολιτικά η χώρα αυτή από τους τούρκους για να πάρει τα λεφτά της πίσω. Δεν είμαστε όλοι σύριζα πια για να έχουμε χαζέψει στα εθνικά συμφέροντα και να βοηθάμε τούρκους και σκοπιανούς να πάρουν κάτι από εμάς...

  • Ελλην-1821 avatar
   Ελλην-1821 @ Γεώργιος Τ. 29/12/2012 19:37:02

   εισαι στα καλα σου ημαρτον πια. οσο μας βοηθησε η Αμερικη και το νατο

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ Ελλην-1821 29/12/2012 21:03:13

    Μόλις απέδειξες ποιος δεν είναι στα καλά του έτσι που αντέδρασες. Είσαι προκατειλημμένος ή δεν ξέρεις να διαβάζεις προσεκτικά; Ποιος είπε ποιες χώρες θα μας βοηθήσουν;

 8. panos2 avatar
  panos2 29/12/2012 17:40:37

  χωρις οπλα ξεχαστε την αοζ
  ακομα πιστευετε σε Ευρωπες και Αμερικες
  στην αοζ ισχυει το δικαιο του ισχυρου!

  το θεμα ειναι οτι υπαρχουν και φθηνες λυσεις ως απαντηση στην Τουρκια
  αντι για f 35 εγω λεω t50 sukhoi η καποια επιπλεον mirage,f16
  και ασε τους Τουρκους να ψαχνονται..

  ο λαος επισης δεν θα ανεχθει φρεγατες απο Γαλλια(κοστος 7δις!) και αλλα πολλα οταν πειναει
  '
  υπαρχουν μεταχειρισμενα που δινονται δωρεαν..αλλα χωρις μιζες

  • kosmasindikopleustis avatar
   kosmasindikopleustis @ panos2 30/12/2012 19:18:52

   Ε, ρε και να παίρναμε Σουχόϊ, πλάκες που θα χαμε να κάνουμε στο Αιγαίο!!!!

 9. Μικρασιάτης avatar
  Μικρασιάτης 29/12/2012 18:49:17

  Σε μεγαλο βαθμο εχεις δικιο...

  • Ελλην-1821 avatar
   Ελλην-1821 @ Μικρασιάτης 29/12/2012 19:39:17

   οι εμποροι οπλων ομως γνωριζουν πιο καλα απο σενα πως θα μας πεισουν να παρουμε τα χειροτερα και με μεγαλη μιζα

 10. ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ avatar
  ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ 29/12/2012 19:02:22

  ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ?

 11. GLAD avatar
  GLAD 29/12/2012 19:07:44

  Το μόνιμο προσωπικό των Ενόπλων δυνάμεων , πλην των πιλότων που σε καθημερινή σχεδόν βάση ρισκάρουν την ζωή τους , δεν κάνει κάτι παραπάνω από τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους για να δικαιούται ιδιαίτερης μεταχείρισης - άσε που ήδη την έχει.
  Πέραν τούτου , πάλι εδώ κάποιοι παριστάνουν τον ειδικό -ενώ δεν είναι- και εκφέρουν άποψη για το αν και ποιούς εξοπλισμούς χρειάζεται η χώρα κλπ.
  Προσωπικά δεν είμαι ειδικός , ξέρω όμως ότι ο περίγυρος μας δεν είναι πάλι καλός (ήταν ποτέ?) και φαίνεται ότι η ιστορία θα επαναληφθεί για μία ακόμη φορά.
  Όπως λέει και ο λαός "μάθανε ότι γ.....μαστε και πλακώσαν και οι τουρκόγυφτοι" (καλοί μας γείτονες).
  Προσέξτε λόγους και έργα από Σκόπια , Αλβανία , Τουρκία και εσχάτως και από Λιβύη παρακαλώ !!!!!
  Και καλά οι Τούρκοι , αλλά "γίναν μάγκες" και οι Αλβανοί που ζούν από εμάς και οι Σκοπιανοί (που αν κλείσουμε τα σύνορα θα πεθάνουν από ασφυξία) και οι Λίβυοι που οφείλουν τεράστια ποσά σε Ελληνικές επιχειρήσεις και τους "κανακεύουμε" στα νοσοκομεία μας .
  Θα πρέπει όλοι να παραδεχθούμε ότι η μακρά περίοδος "φινλανδοποίησης" στην οποία έχει περιέλθει η χώρα έναντι της Τουρκίας , πρέπει να λάβει τέλος.
  Και αυτό όχι μόνον όσον αφορά την Τουρκία , αλλά επειδή ακριβώς αποθρασύνονται και οι λοιποί "συγγενείς".
  Ίσως τώρα το status quo να μην είναι καλό , αλλά ίσως και να είναι.
  Πρέπει ο λαός να αναλάβει τις ευθύνες του και να τοποθετηθεί χωρίς παρωπίδες απέναντι στο μέλλον του , επιλέγοντας "θέσεις" (και βέβαια ηγεσία όταν γίνουν στο μέλλον εκλογές) .
  Και αυτό βέβαια αφορά κυρίως τον Σύριζα και την αιρετική του στάση σε όλα τα εθνικά θέματα (ως συνεπές αριστερό κόμμα) , που καρπώνεται μεν τώρα την λαϊκή δυσαρέσκεια , αλλά θα πρέπει "να του κοπεί ο βήχας" άμεσα.
  Εκτός βέβαια αν ο λαός γουστάρει (εν πλήρει συνειδήσει) όλο το πακέτο που του πουλάει ο Σύριζα , οπότε ????
  Θα πρέπει όπως σωστά έχει διατυπωθεί στο παρελθόν , "να ετοιμαζόμαστε για πόλεμο , αν λατρεύουμε και θέλουμε να ζήσουμε με ειρήνη".
  Και κάτι άλλο :
  Ο Μέγας Αλέξανδρος πριν ξεκινήσει για την απίστευτη πορεία του στην ανατολή , φρόντισε πρωτίστως -όπως λέμε στον Πειραιά- να "καθαρίσει με τις λινάτσες" της Νότιας Ελλάδας .
  Κατ΄αναλογία πρέπει να δράσει τώρα και η Ελλάδα .
  Ας τελειώνουμε -ακόμη και με δυναμικό τρόπο- με τους "λοιπούς συγγενείς" και μετά και γρήγορα να πάρει σειρά η Τουρκία (όπου και με αυτήν δεν πρέπει να αποκλείεται η δυναμική λύση).

  • Ελλην-1821 avatar
   Ελλην-1821 @ GLAD 29/12/2012 19:41:59

   και τοτε ξυπνησες νικητης ηγετης στην βαβυλονα

   • GLAD avatar
    GLAD @ Ελλην-1821 29/12/2012 19:51:10

    Πες το όλο το ποίημα. Μη το κάνεις γαργάρα. Αμαρτία είναι.

  • Tech avatar
   Tech @ GLAD 29/12/2012 19:59:22

   προφανως εισαι καποιος ιπταμενος που μολις ξυπνησε και εμαθε τα παντα! ποτε κινδυνευουν οι πιλοτοι που απλα πετανε για το επιδομα; γιατι δεν χρησιμοποιουμε τους προσομοιωτες; ποιος καθοριζει οτι πρεπει να πετατε τοσες εξοδους μηνιαιως; ειναι νατοικη προδιαγραφη; μπαινετε στην ΣΙ με 14 και αγραμματοι και ξαφνικα γινεστε ολοι top gun! καταργηση πτητικου τωρα και στο simulator ολοι!

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ Tech 30/12/2012 11:16:54

    Είσαι απλά ανεκδιήγητος! Αν οι ιπτάμενοι είναι στο sim, τους τούρκους ποιος θα τους αναχαιτίζει; Εσύ υποθέτω...

    • GLAD avatar
     GLAD @ Γεώργιος Τ. 30/12/2012 13:22:56

     Πολύ σωστό.

    • aristarxos avatar
     aristarxos @ Γεώργιος Τ. 30/12/2012 23:14:30

     Τους Τουρκους θα συνεχιζουν να τους αναχαιτιζουν οι ιδιοι ανθρωποι και οχι αυτοι που πληρωνονται πτητικο ενω καθονται σε ενα γραφειακι!
     Μια ωρα πτησης κοστιζει μονο για καυσιμα 10000 ευρω τουλαχιστον. Το ξερεις αυτο;
     Ολες οι αεροποριες του κοσμου πετανε το 90% της εκπαιδευσης στον προσομοιωτη και το υπολοιπο ειναι πτησεις. Γιατι εδω ειναι το αντιστροφο;
     Αυτο που χρειαζεται ενα αμυντικο δογμα και οχι ευσεβης ποθοι για α/φ και αλλα μεσα που απλα μας χρεωνουν.

  • Ιαπετός avatar
   Ιαπετός @ GLAD 29/12/2012 20:13:50

   «Το μόνιμο προσωπικό των Ενόπλων δυνάμεων , πλην των πιλότων που σε καθημερινή σχεδόν βάση ρισκάρουν την ζωή τους , δεν κάνει κάτι παραπάνω από τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους για να δικαιούται ιδιαίτερης μεταχείρισης – άσε που ήδη την έχει.»

   Παραθέτω από τήν χθεσινή Καθημερινή, μέρος τού σχολίου του Στεφανου Κασιματη:

   «Σκέψη πρώτη. Στις σύγχρονες, συνταγματικά περιορισμένες δημοκρατίες, ιδίως όσες διαθέτουν διάχυτο και παρεμπίπτοντα έλεγχο συνταγματικότητας, ισχυρότερη των τριών εξουσιών είναι η δικαστική. Ο δικαστής έχει τον τελευταίο λόγο για το τι θα ισχύσει ως δίκαιο. Τούτο σημαίνει ότι ο δικαστής έχει τη θεσμική δυνατότητα να επιβάλει τη θέλησή του στην κοινωνία - μάλιστα να την επιβάλει ως «δίκαιο». Ας ακυρώσει λοιπόν τις περικοπές του μισθού του. Ας τον αυξήσει, μάλιστα, ενδεχομένως. Σχεδόν κανείς δεν μπορεί κατά νόμο να τον εμποδίσει. Θα πληρώσουν οι υπόλοιποι. Μπορεί όμως κανείς να αναρωτηθεί με ποιο ηθικό κύρος θα ανέβει έπειτα στην έδρα να δικάσει τον συνταξιούχο, τον άνεργο, τον υπάλληλο, τον εργάτη, αυτούς δηλαδή που θα υποφέρουν ακόμη περισσότερο για να διατηρήσει αυτός τα προνόμιά του.

   Σκέψη δεύτερη. Ακούγεται το επιχείρημα ότι η περικοπή των μισθών των δικαστών διακυβεύει την ανεξαρτησία τους. Να ένα επιχείρημα που προσθέτει προστυχιά στην ανηθικότητα. Είναι λοιπόν, τελικά, αποτιμητή σε χρήμα η ανεξαρτησία του δικαστή; Εισέρχεται ο δικαστής στο σώμα συνάπτοντας ένα συμβόλαιο με την κοινωνία της μορφής: «υπόσχομαι να είμαι αδέκαστος αν με πληρώνετε αρκετά»; ΄Η μήπως η ανεξαρτησία ήθους δεν είναι απόλυτη προϋπόθεση για να γίνει κανείς δικαστής, όσο είναι -αν όχι περισσότερο- το να γνωρίζει νομικά; Οποιος δεν διαθέτει αδιαπραγμάτευτα ανεξάρτητο ήθος απλούστατα δεν έπρεπε κατ’ αρχάς να επιλέξει το λειτούργημα ή οφείλει να παραιτηθεί.

   Σκέψη τρίτη. Συγκρίνονται οι μισθοί των δικαστικών με τους μισθούς άλλων εργαζομένων και βρίσκονται να υστερούν. Η κοινωνία δικαιούται και, ενδεχομένως, οφείλει να αμείβει ορισμένα έργα περισσότερο από άλλα, ιδίως όταν η διαφοροποίηση δικαιολογείται από το όφελος το οποίο αποκομίζει το κοινωνικό σύνολο από τα συγκεκριμένα έργα. Ομως σε κανένα μέρος του κόσμου κανείς δεν γίνεται δικαστής για να πλουτίσει. Μεγάλο μέρος της ανταμοιβής του δικαστή συνίσταται στο κύρος του λειτουργήματός του και στην ικανοποίηση που αντλεί από την ίδια τη φύση του έργου που επιτελεί. Οσοι προτιμούν ένα μεγάλο εισόδημα από την ικανοποίηση του δικάζειν μπορούν να επιστρέψουν στη δικηγορία.

   Σκέψη τέταρτη. Ας ξαναπιάσουμε τον συλλογισμό περί της κοινωνικής ωφελιμότητας κάθε έργου και της αντίστοιχης αμοιβής του. Οταν απαιτώ οφείλω να μετρώ τι προσφέρω. Είναι ικανοποιημένοι οι δικαστές μας από την απόδοση της ελληνικής δικαιοσύνης; Δεν είναι υπερβολή να υποστηρίξει κανείς πως αν οι δικαστές μας έκαναν καλά και έγκαιρα τη δουλειά τους, η χώρα δεν θα είχε περιέλθει στην κρίση στην οποία βρίσκεται σήμερα. Οι απατεώνες θα ήσαν έγκαιρα στη φυλακή, η ασφάλεια συναλλαγών και η ταχεία επίλυση των διαφορών θα επέτρεπαν την εδραίωση ενός υγιούς επιχειρηματικού κλίματος, αδικαιολόγητες μισθολογικές και άλλες ευνοϊκές ρυθμίσεις θα είχαν καταπέσει. Με λίγα λόγια θα είχε εξοικονομηθεί πολύ χρήμα. Οι δικαστές ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τις συνθήκες που καθιστούν σήμερα αναπόφευκτη τη μείωση των μισθών τους. Δεν δικαιούνται να διαμαρτύρονται.

   Η λευκή απεργία δεν είναι απλώς παράνομη. Είναι πρωτίστως ανήθικη...»

   Τελικά εθνικό είναι ότι αποκαθιστά τήν καλοζωΐα καί ευτροφία κάθε συντεχνίας καί παραπονεμένου.

   Άς αποκαταστηθούν όλοι οι δημόσιοι οικονομικά (μαζί και ο σχολιαστής Ελλην-1821) καί τότε θά δείτε κράτος καί άμυνα καί θά τρίβεται τά μάτια σας.
   Όλα θά δουλεύουν ρολόϊ. Όπως πρίν τό 2010.

 12. Σ. avatar
  Σ. 29/12/2012 19:41:02

  Οι Ένοπλες Δυνάμεις χρειάζονται κατεπειγόντως α) βλήματα 120mm για τα άρματα μάχης και β) νέες τορπίλες και συσσωρευτές για τα υποβρύχια.

  Ιδιαίτερα στο ΠΝ, απαιτείται η ολοκλήρωση των ναυπηγήσεων των υποβρυχίων Τύπου 214 και η παράδοση του εκσυγχρονισμού ΩΚΕΑΝΟΣ από τα ΕΝΑΕ, όπως επίσης και η παράδοση μιας πυραυλακάτου Super Vita από τα ΝΒΕΕ. Ο εκσυγχρονισμός των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ-200 είναι επιβεβλημένος.

  Η ΠΑ χρειάζεται ανταλλακτικά και καύσιμα για να βελτιωθεί η διαθεσιμότητα των αεροσκαφών και να αυξηθούν οι ώρες πτήσεις.

  Ο ΕΣ πρέπει να παραλάβει τα 400 άρματα μάχης M1A1 Abrams που προσφέρονται δωρεάν από τις ΗΠΑ, όπως επίσης και τα εκατοντάδες τεθωρακισμένα και λοιπά οχήματα.

  Η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει να ικανοποιεί τους οπλάδες και να κινηθεί έξυπνα για την αναβάθμιση του οπλοστασίου της, λύσεις υπάρχουν αρκεί να τις αναζητήσει...

 13. GLAD avatar
  GLAD 29/12/2012 22:03:34

  Για αποκατάσταση της αλήθειας και μόνο , σε διαβεβαιώνω ότι δεν έχω καμία σχέση με το "άθλημα".
  Διετύπωσα μία γνώμη μόνο από την άποψη που έχω ως απλός άνθρωπος και πάντα μη "ειδικός".
  Για τα υπόλοιπα ίσως είσαι εσύ ειδικός , αλλά μη μένεις στα οικονομικά και προχώρα και λίγο πιο πέρα για να μας διαφωτίσεις .

 14. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 30/12/2012 11:21:45

  Πολύ βασικό είναι να τηρήσουμε και την υπογραφή του τότε πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή για τα αμφίβια και να τα πάρουμε από τη Ρωσία με αντάλλαγμα αγροτικά προϊόντα. Έτσι και αγοράζουμε κάτι καλής ποιότητας που χρειάζεται, και είμαστε τίμιοι στις συμφωνίες μας, και η αγροτική παραγωγή θα πωλείται-εξάγεται χωρίς να τα τρώνε οι μεγαλέμποροι.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.