#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/07/2010 12:58
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σκέψεις για την Στρατηγική Εξόδου από το ΜνημόνιοΘα σας φανεί παράξενο, αλλά θα δείτε ότι θα επαληθευτεί: Ο Αντώνης Σαμαράς δεν θα δυσκολευτεί να βγάλει τη χώρα από το Μνημόνιο. Αυτό θα μπορούσε να το κάνει και κάποιος με λιγότερες ικανότητες και γνώσεις στα οικονομικά από αυτόν. Η Ελλάδα δεν έχει οικονομία τριτοκοσμικού τύπου, τέτοια σαν κι αυτές που συνήθως στηρίζει το ΔΝΤ. Επιτέλους, είναι χώρα της Ευρωζώνης!

Παραδόξως, όμως, ενώ το να βγει η Ελλάδα από το Μνημόνιο θα είναι αρκετά πιο εύκολο από όσο φαίνεται, ο Αντώνης βρίσκεται αυτή τη φορά με ένα πρόβλημα πολύ πιο δύσκολο:

Να πείσει τον εξαιρετικά δύσπιστο κόσμο ότι είναι πραγματικά σε θέση να επιτύχει την έξοδο από το Μνημόνιο.

Το παράδοξο αυτό έχει διπλή εξήγηση:

Η ευκολία συνίσταται, από τη μια, στο ότι το μόνο που χρειάζεται να γίνει, για να τελειώσει η κωμικοτραγική ιστορία του Μνημονίου, είναι, να ανακτήσει η Ελλάδα την αξιοπιστία της. Προσωπικά είμαι βέβαιος ότι μόλις αλλάξει η κυβέρνηση, η Ελλάδα θα ανακτήσει την αξιοπιστία της σε μερικούς μήνες. Όμως αυτό άλλο είναι να το πιστεύει κάποιος, που, ας πούμε, το ψάχνει και από μόνος του το ζήτημα, και άλλο να περάσει στο σύνολο του λαού, που δεν καταλαβαίνει πόσο απλή είναι η λειτουργία της οικονομίας και φαντάζεται ότι είναι τίποτε σύνθετα και μπερδεμένα πράγματα.

Από την άλλη, η δυσκολία συνίσταται στο ότι, έτσι που τα κατάφερε ο ΓΑΠ, είναι αντικειμενικώς αδύνατον η αξιοπιστία της χώρας να ανακτηθεί με το να δοθούν πίσω τα δώρα ή με το να μειωθούν ο ΦΠΑ και οι φόροι στα καύσιμα, ώστε να επανέλθουν τα πράγματα στην προ Μνημονίου κατάσταση. Είναι επίσης αδύνατον να παγώσουν οι συνταξιοδοτήσεις, όταν πια όλοι όσοι δεν έπρεπε να βγουν τώρα (από 1-1-2010) στη σύνταξη, θα έχουν ήδη βγει και θα έχει φορτωθεί το ασφαλιστικό μας σύστημα με ένα σωρό καινούργιους πενηντάρηδες συνταξιούχους.

Ο Αντώνης είναι λοιπόν αναγκασμένος να πει κάτι διαφορετικό από το «καταργώ όλα όσα έκανε το ΠΑΣΟΚ», για το λόγο ότι αυτό δεν γίνεται πριν βγούμε από το μνημόνιο. Κι εδώ αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι το να χτίσεις είναι πολύ πιο δύσκολο από το να καταστρέψεις.

Τι πρέπει λοιπόν να πει ότι θα κάνει ο Αντώνης για να βγούμε από το μνημόνιο; Επαναλαμβάνουμε: Όχι τι πρέπει να κάνει. Αυτό είναι πιο εύκολο και θα το κάνει, όταν βγει. Το δύσκολο είναι να πει κάτι πειστικό σήμερα.

1) Να πει πρώτα-πρώτα την αλήθεια για τις τεράστιες ευθύνες του ΠΑΣΟΚ, χωρίς να φοβάται τώρα πια μήπως τον κατηγορήσουν ότι αυτός ανεβάζει τα σπρεντς. Να καταλάβει με δυο απλές κουβέντες ο κόσμος, πώς φτάσαμε στο μνημόνιο. Κάποια στιγμή ο Πρόεδρος της ΝΔ είχε πει ότι το ΠΑΣΟΚ έκανε όλα τα πιθανά και απίθανα λάθη στην οικονομία. Τώρα πια πρέπει να τα εξήγησε και να μην αφήσει να πλανάται η ψεύτικη εντύπωση ότι "φταίει ο Καραμανλής" ενώ η αλήθεια είναι ότι για όλα αυτά που βιώνουμε φταίει ο Παπανδρέου;

2) Να μη διστάσει να καταγγείλει την ατολμία Παπανδρέου, που δεν είχε το θάρρος να πάρει πέντε σωστά μέτρα μόνος του, αλλά πήρε πενήντα με την "κάλυψη" του ΔΝΤ και της Ε.Ε., κάνοντας το λαό να υποφέρει για να αποφύγει αυτός (έτσι νομίζει) το πολιτικό κόστος. Έχει ήδη πει ο Πρόεδρος της ΝΔ ότι, με τα μέτρα του Μνημονίου, το φάρμακο κινδυνεύει να φανεί πιο επικίνδυνο από την ασθένεια. Αυτό πρέπει να γίνει λιανά γράμματα για τον κόσμο.

3) Ως πρώτο και κυριότερο μέτρο σωτηρίας της οικονομίας πρέπει να εξαγγείλει την άμεση εξόφληση όλων των υποχρεώσεων του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα. Το μέτρο αυτό θα πρέπει να συμφωνηθεί σε συνεννόηση με Ε.Ε. και ΔΝΤ, γιατί θα τινάξει, φαινομενικά, το ονομαστικό έλλειμμα στα ύψη. Όμως, στην πραγματικότητα, όσο και αν θέλει να δείχνει ο Παπακωνσταντίνου ότι μειώνει το έλλειμμα, έχει δημιουργηθεί από τα χρέη του κράτους προς τους ιδιώτες ένα άλλο τεράστιο κρυφό, αλλά πολύ πραγματικό έλλειμμα, γύρω στο 4-5% του ΑΕΠ. Στην πραγματικότητα, δηλαδή, η μείωση του ελλείμματος που εμφανίζεται σήμερα είναι «μηδέν εις το πηλίκιο». Ο Αντώνης πρέπει να εξηγήσει πειστικά στους ξένους ότι ο Παπανδρέου κάνει μια τρύπα στο νερό και ότι, αν θέλουμε να δούμε άσπρη μέρα στην ελληνική οικονομία, θα πρέπει να μας επιτρέψουν να εμφανίσουμε αυτό το κρυφό έλλειμμα στα νούμερά μας και να εξοφλήσουμε τα χρέη αυτά που ήδη υπερβαίνουν τα 12 δις, με προκαταβολή κάποιας από τις δόσεις δανείων του πακέτου (αναγκαστικά, μια που ο ΓΑΠ μας έφτασε να μην μπορούμε να δανειστούμε από τις αγορές). Αν το ΔΝΤ και η Ε.Ε. θέλουν το καλό μας, πρέπει να καταλάβουν ότι αν πεθάνει ο ασθενής, τότε θα χάσουν τα λεφτά τους, ακόμη και αν ξεπουλήσουν την Ακρόπολη στους Σόθμπις.

4) Να επανεκκινήσει μεγάλα κατασκευαστικά έργα που πάγωσε το ΠΑΣΟΚ. Οι επεκτάσεις της Αττικής οδού, είναι έργα με εξασφαλισμένη ιδιωτική χρηματοδότηση και ικανά από μόνα τους να φέρουν αύξηση στο  ΑΕΠ σχεδόν 2%! Τα κατασκευαστικά έργα δεν είναι η προτιμότερη μορφή ανάπτυξης, όμως χρειαζόμαστε άμεσες αναπτυξιακές ενέσεις που ο κλάδος των κατασκευών μπορεί να τις δώσει.

5) Να εξαγγείλει ουσιώδεις μειώσεις του δημόσιου τομέα, ειδικά του αντιπαραγωγικού τμήματός του. Ας πούμε: Καλός ο συνήγορος του πολίτη και οι λοιποί «συνήγοροι», αλλά τι να τους κάνεις σε καιρούς κρίσης; Καλύτερα να πάρεις τους νέους επιστήμονες που εργάζονται εκεί (οι περισσότεροι με μεταπτυχιακά και πολλά προσόντα), να τους επιμορφώσεις στα φορολογικά, να τους βάλεις στις εφορίες (όπου θα πληρώνονται και καλύτερα) και να τους στείλεις να μαζέψουν φόρους. Επίσης: καλά τα ΚΕΠ, αλλά σε καιρούς κρίσης ας ταλαιπωρηθεί λίγο παραπάνω ο πολίτης (που δεν είναι καν ανάγκη, γιατί με την ηλεκτρονικοποίηση και ιντερνετοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών σύντομα θα γίνονται όλα μέσω Ίντερνετ) και τους υπαλλήλους των ΚΕΠ να τους στείλουμε στο ΙΚΑ που χρειάζεται προσωπικό για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής.

6) Να τολμήσει την κατάργηση της κυριότερης γραφειοκρατίας που κανένας δεν τολμάει να ακουμπήσει: της φορολογικής γραφειοκρατίας. Φορολογικές ενημερότητες, μη θεώρηση βιβλίων και στοιχείων, προσκόμιση διοικητικών αδειών, μισθωτηρίων κλπ. στις Δ.Ο.Υ. Αυτά όλα είναι πράγματα εξωφρενικά που δεν ισχύουν σε καμία χώρα της Ε.Ε. Και, κατά σύμπτωση, καμία χώρα δεν έχει το εξωφρενικό πρόβλημα φοροδιαφυγής που έχει η Ελλάδα. Η κατάργηση της φορολογικής γραφειοκρατίας θα απελευθερώσει τις δημιουργικές δυνάμεις του Ελληνισμού στο σύνολο της οικονομίας.

7) Κατάργηση και όλων των άλλων "ζωτικών" μορφών γραφειοκρατίας. Ένα απλό παράδειγμα είναι η απαίτηση να δίνει άδεια η Δ.Ε.Η. για την εγκατάσταση οικιακών φωτοβολταϊκών. Σκεφθείτε πόσο θα είχε αναπτυχθεί η βιομηχανία των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα, εάν ο καθένας μπορούσε να τα τοποθετήσει ελεύθερα. Πιο τολμηρό παράδειγμα: Κατάργηση των αδειών της πολεοδομίας. Ο κάθε επιβλέπων μηχανικός θα είναι απόλυτα υπεύθυνος για τη συμμόρφωση με τους πολεοδομικούς κανονισμούς και, αν πιαστεί να μην συμμορφώνεται, αμέσως ποινική δίωξη και στις δυο-τρεις φορές υποτροπή, οριστική αφαίρεση αδείας ασκήσεως επαγγέλματος. Να δούμε τότε για πότε "τελειώνουν" την άλλη στιγμή οι ημιϋπαίθριοι, αν το κράτος αρχίσει να δρα κατασταλτικά αποφασιστικά, αλλά και με εντιμότητα.

8) Αντικατάσταση της γραφειοκρατίας από μια ξεχασμένη, αλλά βασική αποστολή του κράτους: την αποτελεσματική, αλλά όχι εξοντωτική, καταστολή κάθε μορφής παρανομίας. Από το παραεμπόριο, μέχρι τη φορολογική παρανομία. Π.χ.: σήμερα έχουμε προληπτικό (δηλαδή: γραφειοκρατικό) πόθεν έσχες. Δεν μπορούμε να αγοράσουμε τίποτα αν δεν δικαιολογήσουμε από πριν πού βρήκαμε τα λεφτά. Αυτό από τη μια μπλοκάρει την οικονομία και από την άλλη βοηθάει τους πραγματικούς φοροφυγάδες να παρακάμπτουν τους γραφειοκρατικούς κανόνες. Με το κατασταλτικό πόθεν έσχες, αντιθέτως, αγοράζεις ότι θέλεις ελεύθερα, και έρχεται εκ των υστέρων η εφορία και ελέγχει πού βρήκες τα χρήματα. Έτσι, ενώ με το προληπτικό πόθεν έσχες, μπορεί να αγοράζει καθένας τρεις σπιταρώνες, μία για αυτόν και από μία στα παιδιά του και ξεφεύγει η κάθε μία, ως "πρώτη κατοικία", το πόθεν έσχες, με το κατασταλτικό πόθεν έσχες, θα λέει η εφορία, πώς αγόρασε "πρώτη κατοικία" το παιδί σου, αφού δεν δουλεύει; Και να επιβάλλει τότε το κράτος τους φόρους, χωρίς εξοντωτικές ποινές, αλλά μαζί με μια, ανύπαρκτη σήμερα, ποινή φυλάκισης, ώστε να συνειδητοποιηθεί ως "κακό" κοινωνικά πράγμα το να μην πληρώνεις φόρους.

9) Σταδιακή μείωση των εξοντωτικών φόρων που μας επέβαλε ο Παπανδρέου. Αυτό θα είναι δύσκολο να πείσει τους ξένους, ιδίως ΔΝΤ και Ε.Ε. Όμως θα πρέπει να πεισθούν ότι το βασικό μας πρόβλημα είναι η τεράστια ύφεση, που περιορίζει τη φοροδοτική ικανότητα. Κλασική συνταγή είναι ότι, όταν θέλεις να αυξήσεις τα φορολογικά έσοδα, μειώνεις τους συντελεστές. Στοιχειώδες, Watson. Δεν είπαμε να πάμε σήμερα πίσω στο 19% ΦΠΑ, αλλά μπορούμε να μειώσουμε κάπως την τιμή της βενζίνης, ώστε να αυξηθεί η κατανάλωσή της και να διευκολυνθεί η οικονομική δραστηριότητα. Το διανοείστε ότι αυτό το καλοκαίρι φτάσαμε στο σημείο να το σκεφτόμαστε να πάμε για μπάνιο λόγω της βενζίνης;

10) Με μια κουβέντα, ο Αντώνης πρέπει να δώσει στον κόσμο ρεαλιστική προοπτική, πείθοντας ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι τρόποι για να ξαναπάρει μπρος η οικονομία, πείθοντας ότι μπορεί να σταματήσει να κινείται ο πολίτης με κριτήριο το φόβο, τον αυτοκαταστροφικό αυτό εθνικό φόβο που έχει ενσπείρει σε όλους μας σήμερα η κυβέρνηση Παπανδρέου.

Αν οι ξένοι δουν ότι: α) η χώρα αποκτά υπαρκτή προοπτική οικονομικής ανάκαμψης, β) σταματά να υπάρχει η προσδοκία κοινωνικής αναταραχής και, γ) σταματά να υπάρχει η γενική προσδοκία "χρεωκοπίας", haircut κλπ, τότε σύντομα θα ανοίξουν οι αγορές για τα ελληνικά ομόλογα και, αυτομάτως, θα πέσουν τότε και τα spreads σε φυσιολογικά επίπεδα.

Τι θέλει ο Έλληνας, τι θέλει κι ο ξένος από την ελληνική κυβέρνηση για να πιστέψει ότι μπορεί η Ελλάδα να ξαναδανειστεί χρήματα χωρίς πρόβλημα; Λίγη, τόση δα στοιχειωδώς σωστή λειτουργία του κράτους. Και θα την έχει. Ο Αντώνης θα μπορέσει. Οποιοσδήποτε με στοιχειώδη νοημοσύνη θα μπορούσε, πόσο μάλλον ο  Αντώνης. Είπαμε, πιο δύσκολο είναι να περάσει αυτό το μήνυμα στον κόσμο, παρά να τα καταφέρει σε επίπεδο διακυβέρνησης.

Επώνυμος

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 06/07/2010 13:27:29

  Εξαιρετικό το άρθρο σου, Επώνυμε, και με βρίσκει να διαφωνώ μόνο ως προς το σημείο 4 (με το οποίο διαφωνώ απολύτως:4 δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί η άθλια επιδότηση των μπετατζήδων, ούτε να καταστραφεί ολότελα περιβαλλοντικά η Αττική για πάρτη τους) και ως προς το σημείο 5 (εν μέρει: δεν είναι σωστό να καταργούνται ή να ακρωτηριάζονται θεσμοί/λειτουργίες που εξυπηρετούν τον πολίτη απέναντι στο δαίδαλο της γραφειοκρατίας και του χαρτοβασιλείου -όπως τα ΚΕΠ- ή που τον στηρίζουν απέναντι στην κρατική αυθαιρεσία ως αποτέλεσμα της διαφθοράς).

  Θα επικροτήσω, με χέρια και με πόδια, ειδικά το σημείο 8. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής μεταπασοκικής ('81+) κοινωνίας, είναι η πλήρης απειθαρχία σε κανόνες και η γενικευμένη ατιμωρησία.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Αυριανιστής 06/07/2010 14:33:05

   Για το 4 συμμερίζομαι κι εγώ τις επιφυλάξεις. Όμως το ερώτημα είναι τι χρειαζόμαστε από όλα αυτά τα μπετατζίδικα. Χρειαζόμαστε τις επεκτάσεις τις Αττικής οδού, ναι ή όχι; Εγώ λέω τις χρειαζόμαστε. Δεν είναι δασικό το περιβάλλον της Αττικής, αλλά αστικό. Χωρις εκτενείς αυτοκινητόδρομους, πώς θέλουμε να γίνει στοιχειωδώς ανθρώπινη αυτή η πόλη; Ας σκεφτούμε μόνον πόσο την ωφέλησε η ίδια η Αττική Οδός. Πας μισή ώρα νωρίτερα σπίτι σου (και βάλε) και βλέπεις τα παιδιά σου. Άραγε αυτό δεν είναι βελτίωση του περιβάλλοντος; Του αστικού περιβάλλοντος. Αν πάλι λέμε ως κοινωνία "όχι", ας πούμε όχι. Ας επικρατήσει η γνώμη των πολλών, δημοκρατία έχουμε. Αλλά δεν δέχομαι τη λογική να μην γίνουν για να μη βγάλει λεφτά ο Μπόμπολας. Ας τις δώσουμε στον Εμφιετζόγλου ρε παιδιά αν δεν μας αρέσει ο Μπόμπολας. Λύσεις υπάρχουν για όλα.

   Με την ίδια λογική, σαφώς και δεν χρειαζόμαστε αύξηση του συντελεστή δόμησης. Την απορρίπτουμε, όχι. Εγώ δηλαδη την απορρίπτω. Με την ίδια λογική που επικροτώ τις επεκτάσεις της Αττικής οδού.

   Το ΚΕΠ, Αυριανιστή, είναι γραφειοκρατία στο τετράγωνο. Αντί να καταργήσουνε τη γραφειοκρατία, βάζουμε ακόμη έναν γραφειοκρατικό θεσμό να μας εξυπηρετεί σε... θέματα γραφειοκρατίας! Και λέμε και "μπράβο" στη γραφειοκρατία που μας κάνει το "χατήρι" να γίνεται γραφειοκρατία στο τετράγωνο! Το ΚΕΠ είναι το απόλυτο άλλοθι της γραφειοκρατίας! Όχι στα ΚΕΠ! Ναι, πολύ σοβαρά το λέω, όχι στα ΚΕΠ!

   Δηλαδή την κατάργηση των ΚΕΠ την συνδυάζω με την παράλληλη κατάργηση της γραφειοκρατίας. Για σκεφτείτει πόσον κόσμο πληρώνουμε για να αυτοεξυπηρετείται και ανα δικαιώνεται το γραφεοκρατικό σύστημα!

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ Επώνυμος 06/07/2010 14:55:30

    Για το θέμα των "αυτοκινητοδρόμων Αττικής": δεν είμαι συγκοινωνιολόγος, αλλά έχω διαβάσει από πολλές πηγές ότι αποτελεί βασικό αξίωμα των συγκοινωνιολόγων το "όσο δίνεις χώρο στο ΙΧ, με νέους δρόμους, τόσο ενισχύεις την κυκλοφορία νέων ΙΧ". Επομένως, πεταμένα λεφτά για μια τρύπα στο νερό. Η Αττική Οδός έχει κορεστεί εδώ και 2-3 χρόνια, ανατρέποντας τις "μελέτες" που ήθελαν να αντέχει για δεκαετίες. Για δοκίμασε κατά τις ώρες αιχμής να δεις αν μπορείς "να πας νωρίτερα στα παιδιά σου"...

    Για το θέμα των ΚΕΠ: σε ιδεολογικό επίπεδο καταλαβαίνω τι εννοείς, αλλά υπάρχει και η πρακτική διάσταση. Είναι τυχαίο που σε διάφορες μετρήσεις κοινής γνώμης τα ΚΕΠ απολαμβάνουν... σταλινικών ποσοστών αποδοχής από τους πολίτες; Και, εν πάση περιπτώσει, γιατί να μην υπάρχει ένας one-stop-shop θεσμός εξυπηρέτησης των πολιτών για τις συναλλαγές τους με το δημόσιο; Από εκεί θα βρούμε να κάνουμε περικοπές;

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Επώνυμος 06/07/2010 15:05:42

    Λοιπόν, το επιχείρημα με το ΙΧ σου το αντιστρέφω για τα ΚΕΠ: Όσο δίνεις "χώρο" στη γραφειοκρατία, τόσο περισσότερη γραφειφοκρατία "νομιμοποιείς" πολιτικά.

    Η διαφορά όμως με το ΙΧ είναι ότι το ΙΧ χρειάζεται, ενώ η γραφειοκρατία δεν χρειάζεται.

    Μια λύση είναι να γυρίσουμε στα μουλάρια και στα άλογα. Από τη στιγμή όμως που δεν θα γυρίσουμε στα μουλάρια και στα άλογα, τότε το ΙΧ πρέπει να του δώσεις το χώρο που χρειάζσεται. Η οικιστική ανάπτυξη της Αττικής χωρικά είναι περιορισμένη, ήδη έχει κορεσθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, τώρα που αναπτύχθηκαν και τα Μεσόγεια, άρα λίγο δύσκολο το βλέπω να κορεσθούν τόσο γρήγορα και οι υπόλοιποι αυτοκινητόδρομοι.

    Στο κάτω κάτω, οι άλλες μεγαλουπόλεις σε Ευρώπη και αλλού, που έχουν ένα τεράστιο πλέγμα αυτοκινητοδρόμων να τις εξυπηρετούν, έχουν χειρότερους συγκοινωνιολόγους και μόνον εμείς βρήκαμε αυτούς εδώ που μας λένε να μη δίνουμε χώρο στο ΙΧ; Ρομαντική άποψη και ενδιαφέρουσε σε επίπεδο αρχής, αλλά σε μια διαφορετική κοινωνία. Που προς το παρόν δεν φαίνεται στον ορίζονται ως ρεαλιστικό ενδεχόμενο.

   • sintonistis avatar
    sintonistis @ Επώνυμος 06/07/2010 16:35:49

    τα ΚΕΠ ειναι γραφειοκρατεια στο τετραγωνο, Επωνυμε? Απο που το εβγαλες αυτο το συμπερασμα? Εισαι αρνητικος στην Νο1 αναγνωρισιμη (με θετικο τροπο) Δημοσια Υπηρεσια απο τους Ελληνες... Απο τις σκεψεις που παραθετεις δεν εχω αποψη για τις περισσοτερες και προσπαθω να εμπλουτισω τις γνωσεις μου μεσα απο το κειμενο σου.. Οταν ομως στο θεμα των ΚΕΠ (ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΩ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ) πιανεσαι τελειως αδιαβαστος και οι αποψεις σου ειναι εκτος πραγματικοτητας.... πως ειναι δυνατον να δω θετικα τις υπολοιπες διαπιστωσεις που κανεις? (για τις οποιες, οπως προειπα, δεν εχω γνωσεις)

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Επώνυμος 06/07/2010 17:06:24

    Η αλήθεια είναι ότι για να πεις κάτι τόσο αντισυμβατικό, πρέπει να το εξηγήσεις πολύ καλύτερα.

    Λοιπόν, τι είναι η γραφειοκρατία; Γραφειοκρατία είναι όταν το κράτος πρέπει να δράσει προληπτικά για να σου επιτρέψει να κάνεις κάτι. Σε ορισμένες φορές χρειάζεται, σε ορισμένες δεν χρειάζεται.

    Ας πούμε, θέλεις να πάρεις ένα επίδομα που δίνεται σε όσους έχουν τουλάχιστον 2 παιδιά. Το κράτος έχει δύο επιλογές για να ξεχωρίσει αυτούς που έχουν δύο παιδιά, σε σχέση με αυτούς που δεν έχουν. Η μάλλον, τρεις. Η πρώτη είναι να έρθουν όσοι κάνουν αίτηση και να δηλώσουν από μόνοι τους πόσα παιδιά έχουν και το κράτος να πει ότι δέχεται να τους πιστέψει. Η δεύτερη είναι να προσκομίσουν αποδεικτικά στοιχεία για το πόσα παιδιά έχουν. Και η τρίτη είναι να ψάξει να βρει μόνο του το κράτος πόσα παιδιά έχουν.

    Η τρίτη επιλογή είναι γενικώς κάπως δύσκολη, γιατί προϋποθέτει επιπλεόν προσωπικό. Χρησιμοποιείται κυρίως για περιπτώσεις κατασταλτικής δράσης του κράτους. Η πρώτη περίπτωση προϋποθέτει εντιμότητα από τον πολίτη, που πρέπει να υπάρχει, γιατί αν δεν υπάρχει δεν λειτουργεί το σύστημα. Η δεύτερη περίπτωση είναι φαινομενικά η ασφαλέστερη ότι δεν θα γίνει καμία "στραβή" και το κράτος μας πάει συνήθως με τη δεύτερη.

    Γιατί όμως; Επειδή δεν πιστεύει τους πολίτες του; Η απάντηση είναι: ακριβώς! Υπάρχει μεγάλη και αμοιβαία δυσπιστία μεταξύ κράτους-πολίτη. Και ο ένας και άλλους θέλουν ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ για να γίνει μια δουλειά, ότι τα πράγματα είναι όντως έτσι. Και οι αποδείξεις, για να είναι πιστευτές στη σχέση αυτή, πρέπει να έχουν ένα απαραίτητο χαρακτηριστικό: να έχουν μια κρατική σφραγίδα επάνω. Ωστε το κράτος να μην μπορεί να πει στον πολίτη "λες ψέματα", ούτε ο πολίτης να μπορεί να πει στο κράτος "με αδικείς". Η γραφειοκρατία γίνεται αυτοεκπληρούμενος προορισμός.

    Σε μια ιδανική κοινωνία, θα μπορούσαμε να πούμε ότι, από τα παραπάνω συστήματα το καλύτερο είναι το πρώτο. Πιστεύουμε όλοι όλους και ξεμπερδεύουμε εύκολα και γρήγορα. Παραμένει όμως το ερώτημα, τι θα γίνει με αυτούς που λένε ψέματα. Μπορούμε να τους πιάσουμε όλους;

    Στην πραγματικότητα, γραφειοκρατία και αποτελεσματική καταστολή της παρανομίας βρίσκονται σε μια συμπληρωματική σχέση. Όσο πιο μιεωμένη είναι η καταστολή της παρανομίας, τόσο μεγαλύτερη είναι η ανάγκη για γραφειοκρατία. Σου λέει, κύριε, αν τον χάσω εγώ τώρα, μετά ποιος ζει ποιος πεθαίνει. Σιγά να μην πιαστεί ότι το πήρε νόμιμα το επίδομα του παραδείγματος. Αν, αντιθέτως, υπάρχει η εμπιστοσύνη ότι από το (δίκαιο) σύστημα νόμων που έχουμε δεν τη σκαπουλάρει κανένας, τότε δεν τολμάς να πεις ψέματα. Και δεν θέλεις κιόλας, γιατί αν το σύστημα το περνάς για δίκαιο, έχεις πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να παραδεχτείς ότι έχεις άδικο και ότι δεν δικαιούσαι να λάβεις αυτό ο διπλανός σου δικαιούται να λάβει.

    Πάμε τώρα στα ΚΕΠ και τη λειτουργία τους. Επειδή εδώ το κράτος δεν μας πιστεύει (ούτε αν είναι η υπογραφή μας δεν μας πιστεύει εκεί που υπογράφουμε και χρειάζεται συνεχώς θεώρηση γνησίου υπογραφής), χρειάζεται ότι κάνουμε σε σχέση με το κράτος να το αποδεικνύουμε με κρατικά χαρτιά. Άρα χρειαζόμαστε τόνους πιστοποιητικών, αιτήσεων, και λοιπά. Θεώρηση γνησίου υπογραφής, θεώρηση φωτοαντιγράφων, και λοιπά. Σου βγάζει ας πούμε ΑΜΚΑ (δεν μας έφτανε το ΑΦΜ!) και αναρωτιέσαι πού πρέπει να πας και τι να κάνεις. Στη γιγάντωση αυτή της ανάγκης για χαρτιά, έρχεται το ΚΕΠ και λέει "εγώ θα σε διευκολύνω να τα βγάλεις όλα αυτά χαρτιά που χρειάζεται, να κάνεις τις αιτήσεις που χρειάζεται". Συγκροτείται λοιπόν ένας δεύτερος μηχανισμός, δίπλα στο γραφειοκρατικό μηχανισμό που έχει ήδη συγκροτηθεί, που αναλαμβάνει να υπηρετήσει τον πρώτο μηχανισμό. Αντιλαμβάνεσαι τι σημαίνει αυτό για το κράτος: καινούργια κτίρια, επιπλέον υπάλληλοι, επιπλέον τηλέφωνα, επιπλέον προϊστάμενοι, επιπλέον κομπιούτερ, επιπλέον σεμινάρια, επιπλέον προμήθειες, επιπλέον μελανάκια εκτυπωτή. Επιπλέον αλληλογραφία. Το κράτος εξυπηρετεί τον πολίτη! Βέβαια, για να κάνει αυτά που το ίδιο το κράτος του επιβάλει να κάνει, επειδή δεν τον πιστεύει.

    Όλα αυτά συμβαίνουν, επειδή στην Ελλάδα μπορείς να πεις ατιμώρητα ότι "έχω δύο παιδιά" χωρίς να έχεις. Επειδή μπορείς να το πεις ατιμώρητα, αναγκάζεται το κράτος να φέρνεις από πριν πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης. Αν ήταν να περάσεις τον επόμενο μήνα στη φυλακή (δεν θέλουμε μεγάλες ποινές που δεν εκτελούνται, αρκεί να περάσεις κάνα-δυο βδομάδες στη φυλακή χωρίς να μπορείς να πληρώσεις την ποινή κλπ.), τότε θα σου έλεγα εγώ πόσο εύκολα θα πεις ότι έχεις δύο παιδιά χωρίς να έχεις.

    Σε τελική ανάλυση, τα ΚΕΠ και το σύνολο της γραφειοκρατίας εξυπηρετούν την ανάγκη της κοινωνίας να αμυνθεί απέναντι στο "δικαίωμα" του Έλληνα να λέει ψέματα στο κράτος, και ίσως και στις σχέσεις του με τους υπόλοιπους. Επειδή το ίδιο το κράτος μας του έχει δώσει αυτό το δικαίωμα, μια και αυτό είναι ένα κράτος ψεύτικο.

    Αλήθεια, σε άλλες χώρες, υπάρχουν ΚΕΠ; Όσοι έχετε ζήσει στο εξωτερικό, για προβληματιστείτε σας παρακαλώ... Σκεφτείτε αν υπάρχουν ΚΕΠ αλλού...

    Γι' αυτό αποκαλώ τα ΚΕΠ "γραφειοκρατία στο τετράγωνο". Είναι ένας γραφειοκρατικός θεσμός που δίνει άλλοθι στους υπόλοιπους. Και του δίνει γιατί, κατά βάθος, το θεωρούμε δεδομένο "δικαίωμα" του κράτους μας να μας βασανίζει με τη γραφειοκρατία.

  • sintonistis avatar
   sintonistis @ Αυριανιστής 06/07/2010 17:34:18

   φιλε μου, εχεις απιστευτα δυνατη γραφη αλλα τα επιχειρηματα σου σε σχεση με τα ΚΕΠ δεν ειναι το ιδιο δυνατα.
   ΓΡΑΦΕΙΣ..... "Συγκροτείται λοιπόν ένας δεύτερος μηχανισμός, δίπλα στο γραφειοκρατικό μηχανισμό που έχει ήδη συγκροτηθεί, που αναλαμβάνει να υπηρετήσει τον πρώτο μηχανισμό" ΤΑ ΚΕΠ ΔΕΝ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ....ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΤΟΝ "ΤΡΕΧΟΥΝ" ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ.
   ΓΡΑΦΕΙΣ "Αντιλαμβάνεσαι τι σημαίνει αυτό για το κράτος: καινούργια κτίρια, επιπλέον υπάλληλοι, επιπλέον τηλέφωνα, επιπλέον προϊστάμενοι, επιπλέον κομπιούτερ, επιπλέον σεμινάρια, επιπλέον προμήθειες, επιπλέον μελανάκια εκτυπωτή. Επιπλέον αλληλογραφία." ΣΥΜΦΩΝΩ..ΑΛΛΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΞΟΔΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΚΕΠ... ΠΟΣΕΣ ΑΛΛΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ?
   ΓΡΑΦΕΙΣ "Σε τελική ανάλυση, τα ΚΕΠ και το σύνολο της γραφειοκρατίας "..... ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣ ΝΑ ΤΑΥΤΙΖΕΙΣ ΤΗΝ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΕΙΑ ΜΕ ΤΑ ΚΕΠ. ΚΑΝΕΙΣ ΛΑΘΟΣ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΕΠΩΝΥΜΕ....ΤΑ ΚΕΠ ΕΧΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΗΝ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΔΙΕΚΠΑΙΡΕΩΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ-ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

  • sintonistis avatar
   sintonistis @ Αυριανιστής 06/07/2010 17:48:18

   θα μπορουσα να σου(σας) απαριθμησω παρα πολλες περιπτωσεις στις οποιες τα ΚΕΠ μειωνουν την γραφειοκρατεια, ελαχιστοποιουν την χρηση αναλωσιμων υλικων (χαρτι, μελανη κ.λ.π.), μειωνουν σημαντικοτατα την αλληλογραφεια, ενημερωνουν τον πολιτη για τα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ, ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ... ΤΑ ΚΕΠ δεν αποτελουν μερος της Δημοσιας Διοικησης ( εδω κανεις το μεγαλο λαθος).... ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΟΝ ΠΡΟΘΑΛΑΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΟ ΑΜΕΣΟ ΜΕΛΛΟΝ.

   ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΕ ΕΣΕΝΑ.... ΒΡΕ (μου επιτρεπεις ε?) ΕΠΩΝΥΜΕ. γιατι αναμεσα απο τοσες υπηρεσιες διαλεξες τα ΚΕΠ να βγαλεις το μενος σου( και με το δικιο σου) απεναντι στο Δημοσιο? αν καταργηθει η ΝΟΥΜΕΡΟ 1 υπηρεσια , αμεσως-αμεσως κατεβαζεις τον πηχυ. (δεν θα ηταν ορθολογικοτερο να ζητουσες την καταργηση υπηρεσιων που βρισκονται στον πατο της εξηπυρετησης του πολιτη?)

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ sintonistis 06/07/2010 18:17:49

    Η βασική μου πρόταση είναι η κατάργηση της γραφειοκρατίας. Να αρχίσει δηλαδή το κράτος να πιστεύει τον πολίτη.

    Πήγε π.χ. ένας φίλος μου τις προάλλες να βγάλει πιστοποιητικό φυσικής καταλληλότητας απο την υγειονομική επιτροπή για μια θέση στο Δημόσιο. Τα άλλα χαρτιά τα είχε. Το νόμιζε αυτό εύκολο. Τελικά ήθελε ένα σωρό άλλα χαρτιά, μεταξύ αυτών και πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης! Γενική Ούρων, ακτινογραφία, φωτογραφίες και δεν θυμάμαι κι εγώ τι άλλο. Μου έδειχνε το χαρτί και δεν το πίστευα. Λες και είμαστε στον καιρό που θέριζε η φυματίωση και ζητούμε ακτινογραφία θώρακος. Α, και πού είστε, μόνον από δημόσιο νοσοκομείο αυτά. Οι ιδιώτες τα πιάνουν και δεν τους εμπιστευόμαστε (ενώ στα δημόσια νοσοκομία, ε;).

    Πού θα πας για να βγάλεις πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης τύπου Α; Μα φυσικά στο ΚΕΠ, αν το στρατολογικό σου γραφείο είναι σε άλλη πόλη. Χρήσιμο το ΚΕΠ, ε; Πολύ χρήσιμο.

    Μόνον που ξεχάσαμε εδώ τη ρίζα του κακού που είναι η ίδια η απαίτηση για πιστοποιητικό φυσικής καταλληλότητας με τόσα άλλα επιπλέον χαρτιά. Δεν αρκεί να τον δουν εκείνη τη στιγμή οι γιατροί ότι είναι αρτιμελής; Θέλει και Γενική Ούρων για να το διασπιστώσουν; Θέλει και ακτινογραφία θώρακος; Θέλει και πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης; Όμως, ωπ, μην ανησυχείτε, εδώ είναι το ΚΕΠ. Άλλοθι για τη γραφειοκρατία του κράτους. "Τουλάχιστον έχουμε τα ΚΕΠ" λέτε εσείς, μαζί και ο περισσότερος κόσμος.

    Όμως όχι. Το ζητούμενο εδώ είναι είτε να καταργηθεί το πιστοποιητικό φυσικής καταλληλότητας, είτε να καταργηθεί η γραφειοκρατία που το συνοδεύει (Γενική Ούρων κλπ.). Το θέμα δεν είναι να καταργήσεις τα ΚΕΠ, το θέμα είναι να καταργήσεις τη γραφειοκρατία. Αν καταργήσεις τη γραφειοκρατία, τα ΚΕΠ δεν τα χρειάζεσαι καν. Αυτή είναι η ουσία της πρότασής μου.

    Φυσικά, έτσι όπως είναι σήμερα πια το σύστημα δομημένο, χωρίς ΚΕΠ δεν μπορεί πια να λειτουργήσει. Ο πολίτης έχει μάθει με το ΚΕΠ και αν δεν το έχει δεν θα μπορεί πια να κάνει τη δουλειά του. Αλλά ο στόχος δεν είναι να καταργηθούν τα ΚΕΠ. Ο στόχος είναι να καταργηθεί η δουλειά που έχουν να κάνουν: να μείνουν δηλαδή ΑΝΕΡΓΑ!

    Δεν είναι ωραίος αυτός ο στόχος; Να μην μας χρειάζονται καν; Όπως σε όλον τον πολιτισμένο κόσμο που δεν έχει ΚΕΠ;

   • sintonistis avatar
    sintonistis @ sintonistis 06/07/2010 18:41:20

    τουλαχιστον συμφωνησαμε σε κατι....ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΕΙΑΣ....

  • sintonistis avatar
   sintonistis @ Αυριανιστής 06/07/2010 17:53:14

   και οπως ειπε ο Αυριανιστης "Είναι τυχαίο που σε διάφορες μετρήσεις κοινής γνώμης τα ΚΕΠ απολαμβάνουν… σταλινικών ποσοστών αποδοχής από τους πολίτες;" και συμπληρωνω εγω..ειναι τυχαιο οτι τα ΚΕΠ δεν ειναι τοσο πολυ αποδεκτα ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ?(ειδικα αυτους της παλιας κοπιας)

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ sintonistis 06/07/2010 18:07:25

    Καθόλου τυχαίο δεν είναι. Έχουμε εθιστεί στη γραφειοκρατία και τη νομίζουμε ως κάτι φυσικό. Οπότε, οτιδήποτε μας βοηθάει με τη γραφειοκρατία το θεωρούμε ευεργετικό.

    Επαναλαμβάνω την ερώτηση αν υπάρχει θεσμός αντίστοιχος των ΚΕΠ σε άλλη χώρα του κόσμου και γιατί στο καλό σε εκείνες τις χώρες που δεν υπάρχει ΚΕΠ (εγώ έχω ζήσει σε τρεις ανεπτυγμένες χώρες, Γαλλία, Γερμανία και ΗΠΑ και σε καμία δεν υπήρχε ΚΕΠ) ο κόσμος εξυπηρετείται πολύ πιο εύκολα από την Ελλάδα.

    Αντί να κοιτάξουμε να κάνουμε καλά τον ασθενή, να περπατήσει, που είναι κατάκοιτος, του παίρνουμε νοσοκόμα και του λέμε "δεν χρειάζεται να περπατήσεις, σου πήραμε νοσοκόμα".

   • sintonistis avatar
    sintonistis @ sintonistis 06/07/2010 18:27:28

    τα ΚΕΠ ειναι η ΘΕΡΑΠΕΙΑ και οχι η νοσοκομα... ειμαι σιγουρος οτι θα ερθει η ωρα που θα με θυμηθεις...

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ sintonistis 06/07/2010 18:38:12

    Βλέπω ότι έχεις μια συναισθηματική σχέση με τα ΚΕΠ. Δουλεύεις σε ΚΕΠ;

    Θεραπεία, από ποια άποψη; Μειώνουν τη γραφειοκρατία ή απλώς την εξυπηρετούν; Και τι έκανε ο κόσμος πριν το 2001 (τότε δεν δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά;). Τώρα που υπάρχουν μπορούμε να του επιβάλουμε κι άλλη γραφειοκρατία - αφού θα εξυπηρετηθεί ο πολίτης στα ΚΕΠ. Μπορούμε, ας πούμε, να του επιβάλουμε να βγάλει ΑΜΚΑ. Θα πάει στο ΚΕΠ.

    Μήπως καλύτερα να μη βγάλει καθόλου ΑΜΚΑ; Αυτό θεωρώ εγώ θεραπεία. Να μην χρειάζεται καμία γραφειοκρατία. Η, έστω, η λιγότερη δυνατή και μόνον εκεί που εξυπηρετεί ουσιαστικό σκοπό και δεν προέρχεται από τη γενική δυσπιστία του κράτους απέναντι στον πολίτη.

   • sintonistis avatar
    sintonistis @ sintonistis 06/07/2010 18:57:13

    σου ειπα οτι το θεμα ΚΕΠ το γνωριζω αριστα. και μπορω να σου πω με βεβαιοτητα οτι :
    ΝΑΙ, το ΚΕΠ μειωνει την γραφειοκρατεια
    ΝΑΙ, το ΚΕΠ μειωνει τα λειτουργικα εξοδα
    ΝΑΙ, το ΚΕΠ ενημρωνει τον πολιτη οτι η υποθεση του, πρεπει
    να τακτοποιηθει σε 7 ημερες και οχι σε ΕΝΑ ΜΗΝΑ οπως
    του ελεγε η αγελαδα - υπαλληλος (πραγματικο συμβαν)
    πριν το 2001

   • sintonistis avatar
    sintonistis @ sintonistis 06/07/2010 19:00:38

    συμφωνω μαζι σου για το τερας της γραφειοκρατιας και τα προβληματα που προκαλει.. ΔΙΑΦΩΝΩ ΟΜΩΣ, ΟΤΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣ ΤΑ ΚΕΠ ΩΣ ΠΟΛΙΟΡΚΗΤΙΚΟ ΚΡΙΟ, ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ... ΑΔΙΚΕΙΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ sintonistis 06/07/2010 19:15:24

    Δεν το χρησιμοποιώ σαν πολιορκητικό κροιό. Απλώς νομίζω ότι πληρώνουμε πολύ κόσμο στα ΚΕΠ χωρίς να τον χρειαζόμαστε πραγματικά. Μπορεί δηλαδή να μειωθεί η γραφειοκρατία με μη γραφειοκρατικούς τρόπους, χωρίς δηλαδή μια γραφειοκρατία που είναι καλύτερη και αποτελεσματικότερη από τη στάνταρ γραφειοκρατία. Γιατί στην ουσία αυτό είναι το ΚΕΠ, μια καλύτερη γραφειοκρατία, που υπηρετεί και βελτιώνει τη στάνταρ γραφειοκρατία. Το θέμα είναι να μην υπάρχει καν η γραφειοκρατία.

    Θα πάω όμως σε κάτι άλλο, παράλληλο, που λεώ στην ανάρτηση: Η κυριότερη γραφειοκρατία είναι η φορολογική γραφειοκρατία. Και εκεί βέβαια το ΚΕΠ δεν μπορεί να κάνει τίποτα.

    Άρα, ή μειώνεις συνολικά τη γραφειοκρατία, ή δεν κάνεις τίποτα και κοιτάς να βελτιώσεις τη διεκπεραίωσή της.

   • sintonistis avatar
    sintonistis @ sintonistis 06/07/2010 19:25:14

    πληρωνουμε 2500 υπαλληλους για 4.000.000 τουλαχιστον τελικες διοικητικες πραξεις.... πολυ μεγαλη ανταποδοτικοτητα.... μακραν μεγαλυτερη απο την δευτερη δημοσια υπηρεσια

   • sintonistis avatar
    sintonistis @ sintonistis 06/07/2010 19:44:06

    Επωνυμε, κοιτα τα ΚΕΠ απο αλλη οπτικη γωνια..... δες τα, ως ενα ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟ ΠΕΙΡΑΜΑ, πως τοσο λιγοι υπαλληλοι παραγουν τοσο πολυ!(με την βοηθεια της τεχνολογιας, φυσικα).

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ sintonistis 06/07/2010 19:52:21

    Το πρόβλημά μου εμένα είναι:

    α. Ότι αυτές τις 4.000.000 διοικητικές πράξεις πρέπει να τις εκδώσουν ΑΛΛΕΣ υπηρεσίες. Δηλαδή το ΚΕΠ υπάρχει για να κάνει τη δουλειά που δεν κάνουν οι καθαυτό αρμόδιες υπηρεσίες.

    β. Κυρίως, ότι χρειάζεται να υπάρχουν αυτές οι 4.000.000 διοικητικές πράξεις.

    Για μένα, το πιο επιτυχημένο πείραμα στη δημόσια διοίκηση ήταν το τριχίλιαρο των πυρκαγιών που πληρωνόταν μόνον με υπεύθυνη δήλωση χωρίς δικαιολογητικά και, όταν κάποιοι έκαναν το έξυπνο, πήγαν αυτόφωρο και ήρθαν και ένα σωρό άλλοι που είχαν κάνει ψευδείς δηλώσεις και γύριζαν τα τριχίλιαρα πίσω.

    Βέβαια, εκείνη η μη γραφειοκρατική διαδικασία είχε γίνει έτσι για λόγους προεκλογικούς. Όμως, έστω και από σπόντα, ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ! Και απέδειξε ότι το κράτος μπορεί να λειτουργήσει και χωρίς γραφειοκρατία.

    Με ενοχλεί και κάτι άλλο στα ΚΕΠ, που δεν ήθελα να σου το πω, αλλά με το θάρρος της συζήτησης θα σου το πω: Η βαθιά ασχετοσύνη των υπαλλήλων του ΚΕΠ, που μόλις τους ζητήσεις κάτι που ξεφεύγει από τα τυπικά που έχουν μάθει κουτσά-στραβά να κάνουν, κολλάνε και σου κολλάνε και την υπόθεσή σου. Μετά που κόλλησα εγώ σε κάτι δικά μου πράγματα στο ΚΕΠ, λίγο πιο πολύπλοκα από το μέσο όρο, ποτέ δεν ξαναπήγα σε ΚΕΠ παρά μόνο για θεώρηση γνησίου υπογραφής. Πάντοτε στην αρμόδια υπηρεσία που ξέρει καλύτερα και εγκυρότερα.

    Το ΚΕΠ προσπαθεί να το παίξει δικηγόρος της κοινωνίας όλης. Βάζει το κράτος ένα μέρος του να λειτουργεί ως δικηγόρος του πολίτη και με αυτό νομίζει ότι καθάρισε. Στην ουσία, το ΚΕΠ έχει αντικαταστήσει εκείνους τους περίεργους τύπους που κάθονταν σε κασόνια παλιότερα έξω από τις δημόσιες υπηρεσίες και έκαμναν αιτήσεις.

    Όχι. Το θέμα είναι να μην χρειάζεσαι καν να βάζεις ως κράτος δικηγόρο για τον πολίτη.

    Αλλά αυτά τώρα σου τα λέω off the record, μια που πιάσαμε συζήτηση.

   • sintonistis avatar
    sintonistis @ sintonistis 06/07/2010 20:14:01

    μα αυτη ειναι η επιτυχια του ΚΕΠ φιλε μου. Οτι γιαυτες τις διοικητικες πραξεις χρειαστηκαν λιγοτεροι υπαλληλοι και λιγοτερες ωρες και λιγοτερη σπαταλη αναλωσιμου υλικου. Οσο για τα τριχιλιαρα που λες ... εισαι σιγουρος οτι τα γυρισαν ολοι οι απατεωνες και οι τσιγγανοι που το πηραν ?

    Υ.Σ. εχω περιεργεια ποια ηταν η υποθεση σου ( η λιγο πιο περιπλοκη απο το μεσο ορο) που σε εκανε να αντιπαθεις τοσο πολυ τα ΚΕΠ?

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ sintonistis 06/07/2010 20:24:31

    Τίποτα σπουδαίο, έκδοση κάποιων πιστοποιητικών (δεν θυμάμαι τώρα κι εγώ ακριβώς τι) που τελικά άργησε λίγο κι όταν πήγα να τα πάρω από την κανονική υπηρεσία για πιο γρήγορα μου είπαν ότι δεν επιτρεπόταν να τα εκδώσουν γιατί είχε πάει προηγουμένως μέσω ΚΕΠ!

    Τώρα, αυτό που είναι το δικό μου πρόβλημα είναι ότι τις 4.000.000 πράξεις τις εξέδωσαν πάλι οι ίδιες υπηρεσίες που έπρεπε να τις εκδώσουν. ΔΕΝ τις εξέδωσε το ΚΕΠ. Το ΚΕΠ απλώς ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΕ για να εκδοθούν. Δηλαδή, την τελική δουλειά την έκαναν πάλι εκείνοι που έπρεπε να την κάνουν. Δεν μπορεί το ΚΕΠ να εκδώσει π.χ. πιστοποιητικό γέννησης, πάλι ο Δήμος το εκδίδει. Το ΚΕΠ απλώς σε διευκολύνει να μην τρέχεις ως το Δήμο.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ sintonistis 06/07/2010 20:25:57

    Δηλαδή, αν δεν υπήρχε το ΚΕΠ θα εκδίδονταν απευθείας από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Δεν υπήρξε καμία οικονομία, υπήρξε απλώς η επιπλέον παρέμβαση ενός ενδιάμεσου, που είναι το ΚΕΠ. Που κάθε άλλο παρά οικονομία είναι για το κράτος. Υπήρξε μόνον κάποια διευκόλυνση για τον πολίτη με δαπάνες του κράτους.

   • sintonistis avatar
    sintonistis @ sintonistis 06/07/2010 20:36:40

    απο οτι βλεπω, καλε μου φιλε, δεν μπορω να σου αλλαξω στο ελαχιστο την γνωμη σου (ισως φταιει η κατω του μετριου, ανικανοτητα μου, στον γραπτο λογο)..

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ sintonistis 06/07/2010 20:42:23

    Ίσως φταίω κι εγώ. Αλλά μην το παίρνεις ότι έχω πρόβλημα ειδικά με τα ΚΕΠ. Τα ΚΕΠ, η ανάγκη δηλαδή να υπάρχουν ΚΕΠ, είναι κατά τη γνώμη μου σύμπτωμα της γραφειοκρατικής ασθένειας, και όχι αιτία.

    Δες αν θέλεις και αυτά που λέω παρακάτω για το Κτηματολόγιο, που είναι άλλο ένα κλασικό σύμπτωμα της γραφειοκρατικής νοοτροπίας αυτού του κράτους. Πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να είχαμε πολύ "εύκολο", φθηνό και μη γραφειοκρατικό κτηματολόγιο. Αλλά δεν έβγαιναν "δουλειές" έτσι, ούτε επιπλέον διορισμοί.

    Η γραφειοκρατία είναι ανατροφοδοτούμενη ασθένεια. Ζητάει συνεχώς να γίνεται περισσότερη.

    Πάντως μη νομίζεις ότι πήγε χαμένη η προσπάθειά σου, έμαθα αρκετά πράγματα από αυτά που μου είπες και έμαθα κυρίως την αντίθετη γνώμη.

 2. Νίκος avatar
  Νίκος 06/07/2010 13:39:03

  Τελευταία τα ΑΝΤΙνέα μας έχουν συνηθήσει σε άρθρα υψηλού επιπέδου. Εύγε! Επώνυμε, καλά αιτιολογημένο σαν επιστημονική πρόταση χρηματοδότησης.

  Αν και μη οικονομολόγος θα προτείνω και κάτι αλλο, πολύ απλό: Για καταθέσεις άνω των 10000 ευρώ (10000 δολ. στην Αμερική) οι τράπεζες να υποχρεούνται απο τον νόμο να τις αναφέρουν στον ΣΔΟΕ, όπως στην Αμερική. Να δείτε πως θα πέσει η φοροδιαφυγή.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Νίκος 06/07/2010 14:35:48

   Μήπως έτσι όμως φύγουν οι καταθέσεις στο εξωτερικό. Δεν έχουμε ακόμη τέτοια φορολογική συνείδηση όπως οι ΗΠΑ όπου είναι "κακό πράγμα" η φοροδιαφυγή. Η κοινωνία μας αναγνωρίζει σήμερα "δικαίωμα" στη φοροδιαφυγή και η ίδια η τράπεζα έρχεται και σου λέει (αν έχεις καλά λεφτά), "βάλτα στη θυγατρική μου στο Λουξεμβούργο, να μην τα βρουν ποτέ".

   Στόχος δεν είναι να προβούμε σε διώξεις κατά της μαύρης οικονομίας, όπως κάνει ο ΓΑΠ, αλλά να ασπρίσουμε, με τρόπο και χωρίς να την καταστρέψουμε, τη μαύρη οικονομία. Ας μην το δούμε ηθικολογικά. Ένα μεγάλο ποσοστό συμπατριωτών μας, ίσως κι εμείς οι ίδιοι, αν το καλοσκεφτούμε, ζούμε σε κάποιο βαθμό από τη μαύρη οικονομία. Δεν είναι καλό, αλλά δεν θα κερδίσουμε τιποτα πριονίζοντας το στραβό κλαδί πάνω στο οποίο καθόμαστε, μόνο και μόνο επειδή είναι στραβό.

 3. ntante avatar
  ntante 06/07/2010 13:42:49

  Συγγνώμη αλλά δεν ήταν ο Αντώνης που δήλωσε ότι "η ΝΔ εγγυάται ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η χώρα μας με το ΔΝΤ γιατί αυτό επιβάλλει η υπευθυνότητα" ; Μήπως εννοούσε κάτι που δεν καταλαβαίνω; Θα μας βγάλει από το ΔΝΤ (μπορεί να το κάνει αναμφισβήτητα) αλλά θα τηρήσει τις δεσμέυσεις του Μνημονίου; Πως θα τετραγωνίσει τον κύκλο;

 4. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 06/07/2010 13:48:51

  Μπράβο Επώνυμε!
  Εξαιρετικό.
  Το προσυπογραφω,

 5. man8os avatar
  man8os 06/07/2010 13:50:30

  Πολυ καλο αρθρο. Συμφωνω.

 6. Νίκος Θ. avatar
  Νίκος Θ. 06/07/2010 13:50:46

  Όλα τα πιό πάνω προτεινόμενα σωστά. Η υλοποίησή τους είναι το πιό ευαίσθητο σημείο. Υλοποίηση μπορεί να γίνει μόνο από σωστά επιλεγμένους και ικανούς. Ο Αντώνης Σαμαράς δεν μπορεί μόνος του να τους επιλέξει όλους. Όπως ανακοίνωσε πρόσφατα την Επιτροπή Αξιολόγησης Βουλευτών, Στελεχών και άλλων πολλών υποψηφίων για αξιώματα, έτσι και τώρα θα πρέπει να ΣΧΕΔΙΑΣΕΙ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ για την υλοποίηση του πολύ δύσκολου έργου της αναδιάταξης της Ελλάδας, τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν και τα Πρόσωπα που ΜΠΟΡΟΥΝ να φέρουν σε πέρας τη γιγάντια προσπάθεια που θα απαιτηθεί. Κάθε επιτυχία είναι αποτέλεσμα των υπεύθυνων προσώπων και μόνο αυτών. Όλα στο τέλος της ημέρας είναι ένα παιχνίδι προσωπικοτήτων.

 7. Wolf avatar
  Wolf 06/07/2010 13:51:14

  Και 11, να πεί στον Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ ότι, όταν γίνει κυβέρνηση η ΝΔ και ο ίδιος Πρωθυπουργός, θα κάνει εξεταστική στη Βουλή, για το μνημόνιο του ΠΑΣΟΚ με το ΔΝΤ, για το πως φτασαμε σ αυτό και ποια ήταν τα δεινα που έφερε στο λαό αυτης της χώρας, η επιλογή του.

  • man8os avatar
   man8os @ Wolf 06/07/2010 13:52:39

   Στη διαλεκτο του φβ:
   like!

 8. mitsosms avatar
  mitsosms 06/07/2010 13:54:34

  Στην θεωρία όλα εύκολα είναι. Στην πράξη τα χαλάμε. Αν μπορούν να γίνουν όλα αυτά τότε θα πρέπει να πάει ο Σαμαράς στον Παπανδρέου και να του τα παρουσιάσει. Έτσι κάνει κάθε σωστός πολιτικός που νοιάζεται για την πατρίδα του.

  • mitsosms avatar
   mitsosms @ mitsosms 06/07/2010 13:57:01

   Άλλωστε η ΝΔ από μόνη της δεν μπορεί να τα κάνει. Αν ήταν θα τα είχε κάνει 5 χρόνια πριν. Η ΝΔ ίδια είναι, δεν άλλαξε και τίποτε. Τα ίδια στελέχη έχει. 5 χρόνια κοιμόντουσαν τον ύπνο του δικαίου, σιγά μην ξυπνήσουν τώρα επειδή είναι ο Αντώνης αρχηγός.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ mitsosms 06/07/2010 14:37:06

   Το μόνο που σας νοιάζει είναι να κρατήσετε την εξουσία. Τι είστε εσείς ρε;;; Μην τυχόν και κυβερνήσει κανένας άλλος. Αρρώστια είναι το ΠΑΣΟΚ, δεν είναι κόμμα.

   Ο δικός σου όμως μας έβαλε ΕΠΙΤΗΔΕΣ στο μνημόνιο. Δεν γίνεται συνεπώς να κάνει πράγματα για να βγούμε από το μνημόνιο.

   • Spm avatar
    Spm @ Επώνυμος 06/07/2010 14:39:15

    Λαθος Επώνυμος!
    Το ΠΑΣΟΚ, είναι Α.Ε.

   • mitsosms avatar
    mitsosms @ Επώνυμος 06/07/2010 14:45:00

    Για πρώτη φορά η Ελλάδα κάνει βήματα για να γίνει σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. Κάνει αυτά που έλεγε ότι θα κάνει ο Καραμανλής και δεν έκανε, την επανίδρυση του κράτους. Την διακυβέρνηση της ΝΔ την είδαμε και την χαρήκαμε. Δεν θέλουμε άλλο.

   • man8os avatar
    man8os @ Επώνυμος 06/07/2010 14:48:57

    Δεν ειναι επανυδριση του κρατους αυτο. Αυτο λεγετε πληρης καταστροφη.

    Επανιδρυση σημαινει οραμα, σημαινει σχεδιο, σημαινει καθαροι στοχοι.
    Που ειναι αυτα?

    Μονο μεσω αυτων ερχετε η αναπτυξη, η πραγματωση των σχεδιων.
    Αλλα το ΠΑΣΟΚ χαρακτηριζετε μονο απο ενα συναισθημα. Απο την λαιμαργια.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ mitsosms 06/07/2010 15:25:07

   Βρε Μήτσο, ειλικρινά πες μου... τα πιστεύεις αυτά που γράφεις; Αν ναι, τουλάχιστον έχεις ακόμα ελπίδες. Και ο τιραμόλα τα πίστευε μέχρι κάποιο σημείο, είδε κατόπιν τι εστί βερίκοκο, και τώρα του έχει μείνει η δύναμη της συνήθειας μέχρι να καταφέρει να την ξεριζώσει κι αυτή.

   • mitsosms avatar
    mitsosms @ Αυριανιστής 06/07/2010 16:18:25

    Ήδη τα πρώτα θετικά στοιχεία φαίνονται στον ορίζοντα. Η κυβέρνηση δρα, δεν κάθεται να περιμένει όπως έκανε η ΝΔ και μας έφερε σε αυτά τα χάλια. Τώρα αν εσύ θέλεις να πιστεύεις τα αντίθετα δικαίωμά σου. Όμως ο Σαμαράς δεν θα δει πρωθυπουργία πριν το 2020. Η ΝΔ είναι υπόλογη για τα χάλια της Ελλάδα.

   • Gus avatar
    Gus @ Αυριανιστής 06/07/2010 16:42:39

    Δηλαδή mitsosms να κάνει αυτό που έκανε ο Παπανδρέου τον Μάρτη του 2009 όταν ο ΚΚ ζήτησε συναίνεση για να παρθούν δύσκολα μέτρα και αυτος του απάντησε ότι για την κρίση φταίει η ΝΔ και πρέπει να γίνουν εκλογές. Το πικρό ποτήρι θα το πιούμε και θα το πιείτε μέχρι τέλους

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Αυριανιστής 06/07/2010 17:08:14

    Δρα, δηλαδή, πώς δρα, τι έχει κάνει μέχρι στιγμή. Γιατί πέρα από τα συνεχή ταξίδια του ΓΑΠ, το μόνο "έργο" που έχω δει εγώ μέχρι στιγμή είναι η καταστροφή της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας και η υπαγωγή μας στο μνημόνιο με όσα αυτό συνεπάγεται. Δηλαδή, η καταστροφη των πάντων.

    Πώς γινόμαστε "σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος". Για πες μου ένα παράδειγμα. Καλό είναι το παραμύθιασμα, αλλά ξεχνάτε ότι εμείς οι υπόλοιποι μπορεί και να μην παραμυθιαζόμαστε.

   • TopGunZ avatar
    TopGunZ @ Αυριανιστής 06/07/2010 18:25:03

    Ναι, πολύ θετικά...το αυτοκίνητο κάτω, η οικοδομή κάτω, τα έσοδα του κράτους σε σχέση με πέρισυ τον Ιούνιο κάτω, ο εσωτερικός τουρισμός κάτω...

    Όσο καλόπιστος και καλοκάγαθος να είναι κανείς ρε Μήτσο, απόψεις σαν και τις δικές σου, θα τον κάνουν να θέλει να σου καρφώσει μπετόβεργα στο λαιμό... Η προβατίλα σε εξοργιστικό βαθμο...

 9. μικρός οδυσσέας avatar
  μικρός οδυσσέας 06/07/2010 13:56:58

  Να προσθέσω και τα δικά μου συγχαρητήρια.
  Τα φορολογικά πρόστιμα δεν πρέπει να είναι εξοντωτικά, αλλά να πονάνε.
  Άρα πλήρης αναμόρφωση του φορολογικού θεσμικού πλαισίου με μεγάλο στοίχημα την απάλειψη των περιπτώσεων "κοινής ωφέλειας" και συγκρότηση σοβαρών ελεγκτικών μηχανισμών με ισχυρό εσωτερικό έλεγχο.

 10. fanfaras avatar
  fanfaras 06/07/2010 14:03:45

  Αυτο που θα εκανε τη διαφορα και θα βοηθουσε καταλυτικα ολες τις παραπανω ενεργειες θα ηταν να αλλαξει την νοοτροπια του Ελληνα για τη φοροδιαφυγη και την παραοικονομια. Θα μου πειτε τι λεω...
  Ομως εαν γινοταν δημευση περιουσιας για οσους φοροδιαφευγουν και γενικα ζημιωνουν το δημοσιο και φυλακιζονταν οι διεφθαρμενοι υπάλληλοι των ελεγκτικων μηχανισμων (με τη δικαιοσυνη να ειναι υποχρεωμενη να δρα γρηγορα σε τετοιες περιπτωσεις) τοτε θα αλλαζε η νοοτροπια των Ελληνων και θα ανεβαιναν και μια κατηγορια στο ζωικο βασιλειο (απο ζωα σε ανθρωπους).

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ fanfaras 06/07/2010 14:40:25

   Δεν είναι τόσο απλό το πράγμα, το ζήτημα είναι ευρύτερο. Η φοροδιαφυγή είναι ζήτημα νομιμοποίησης του κράτους μας, νομιμοποίησης του κοινού μας ταμείου. Χρειάζεται και η καταστολή, αλλά στη σωστή δόση, με πλήρη αποφασιστικότητα και χωρίς διακρίσεις. Αν γίνουν αυτά (αν δηλαδή πειστεί ο καθένας και ότι και ο Βαρδινογιάννης και ο Κόκκαλης πληρώνουν κανονικά τους φόρους τους), τότε μόνο θα αποκτήσουμε φορολογική συνείδηση.

   Αυτό είναι σήμερα σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά για αυτό μιλάμε, αυτό πρέπει να γίνει.

  • Il marinero avatar
   Il marinero @ fanfaras 06/07/2010 19:18:18

   Θα μπορούσα να το αλλάξω λίγο, αγαπητέ?
   Από έρποντα σαλιγκάρια τα οποία ελίσσονται με τα σάλια τους και με τα κέρατά τους, σε τετράποδα?!
   Μετά από μερικούς αιώνες ίσως και να κερδίζαμε τον τίτλο του Ανθρωποειδούς!!!

 11. ΓΙΩΡΓΟΣ avatar
  ΓΙΩΡΓΟΣ 06/07/2010 14:08:17

  Επώνυμε μάλλον τώρα ήρθες στην Ελλάδα ,τον ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ στα κεραμίδια μάλλον δεν τον υπολογίζεις ,για να μην σου πώ για το δημοσιογραφικό κατεστημένο ,αλλά μάλλον αυτό το σταματάς με την τέταρτη προτασή σου ,περί μπετατζήδων ,που ως γνωστόν γνωρίζουμε ,ότι μπετατζήδες (δηλαδή εργολάβοι δημοσίων έργων)είναι οι μεγαλοιδιοκτήτες των ρ/δ μέσων .Δεν λύνει όμως τα προβλήματα ,αλλά τα συντηρεί

  Πάντως να προτείνω και εγώ στον ΣΑΜΑΡΑ τρόπους επιτυχίας ,επαναφορά και αυτή την φορά ψήφιση του νόμου περί βασικού μετόχου ,ακόμα και αν έχει χαρακτηρισθεί από το ευρωπαικό συνταγματικό δικαστήριο πως αντίκειτε στο Ευρωπαικό δίκαιο ,γιατί άλλωστε το μνημόνιο που μας επέβαλλαν δεν είναι αντισυνταγματικό.

 12. undercover gpr avatar
  undercover gpr 06/07/2010 14:11:40

  Όλα μα όλα καταλήγουν στην αποτελεσματικότητα των ελεγκτικών μηχανισμών , κύριοι , η οποία δεν εξαρτάται πάντα από την πολιτική βούληση.

  Το αυγό του φιδιού στην Νεοελληνική μας Ιστορία.

 13. Misha avatar
  Misha 06/07/2010 14:16:12

  Πού βλεπετε το εξαιρετικό του άρθρου, δεν μπορώ να το καταλάβω.
  Όλα επαφίενται στις «μυθικές» δυνατότητες κάποιου επίδοξου πρωθυπουργού , ο οποίος θα πρέπει να πείσει τις κατοχικές δυνάμεις ΔΝΤ-ΕΕ ότι το μνημόνιο (που αυτοί μας επέβαλαν και η κυβέρνηση ΓΑΠ αποδέχτηκε, και με το οποίο οι Τρισέδες, και Στροσκάνηδες κερδίζουν δεκάδες δις ευρώ), πρέπει να αλλάξει.

  Ποιος μας λέει πως αυτοί θέλουν να πεισθούν; Χαζοί είναι οι κερδοσκόποι του ΔΝΤ-ΕΕ να θέλουν να αλλάξουν το μνημόνιο;

  Για το άλλο το αμίμητο στο (4) με την πρόταση για συνέχιση της μπομπολοποιησης της χώρας, τι να πεί κανείς; Ποια «ανάπτυξη» προωθησαν τα ολυμπιακά έργα, τα Mall, οι ιδιωτικοποιημένοι δρόμοι; Κοροϊδεύομαστε μεταξύ μας ή δε βλέπουμε τα αυτονόητα; Σε αυτή τη «λογική» γιατί να μη προταθεί διπλασιασμο΄ς του συντελεστή δόμησης σε όλη τη χώρα , έτσι ώστε εκεί που είναι σήμερα 5όροφες πολυκατοικίες να χτιστούν 10όροφες κ.ο.κ.
  Θα έχουμε έτισ άμεση «ανάπτυξη», ανάλογη με αυτή του γέρου Καραμανλή; θα δίνονται αντιπαροχη οι παλιές πολυκατοικίες για να χτιστούν καινούριες , «οικολογικές» και διπλές σε ύψος.


  Και όλα τα υπόλοιπα προτεινόμενα, κινούνται στον κύκλο απόψεων που ακούμε από τους νεοφιλελεύθερους κύκλους για το «κακό κράτος που δε μπορεί να είναι επιχειρηματίας», για ιδιωτικοποιήσεις, για πάταξη της γραφειοκρατίας και μπλα μπλα...

  Από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, αυτά τα άκουγα από τους Μανοανδριανοπουλαίους τού Μητσοτού, από κάποιοις σημιτικούς εκσυγχρονιστές (Αλ.Παπαδόπουλο κλπ) μέχρι και από τον Αλογοσκούφη προσφάτως.

  • Misha avatar
   Misha @ Misha 06/07/2010 14:32:17

   Προσθέτω κάτι ακόμα που νομίζει πως έχει πρακτική αξία:
   Η συμφωνία με τους δανειστές είναι διεθνής συμφωνία και για την κύρωση της απαιτούνται οι θετικές ψήφοι 180 βουλευτών.
   Έτσι αν ο Σαμαράς θέλει πράγματι να μάς βγάλει από το μνημόνιο , οφείλει να αναθεωρήσει τη στάση του και να διακηρύξει ότι θεωρεί τη συμφωνία ΓΑΠ+Μητσοτακικών-ΔΝΤ ως άκυρη και να θέσει τα πάντα από μηδενική βάση στη διαπραγματευση.
   Αυτη, ναι είναι μια πραγματιστική και άμεσα εφαρμόσιμη λύση που μπορεί να βάλει στη γωνία και τον ΓΑΠ και τους νεοφιλελεύθερους συνοδοιποόρους του.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Misha 06/07/2010 14:55:50

    Το θέμα δεν είναι νομικό, το θέμα είναι να βρεις λεφτά. Και αντισυνταγματικό να το βγάλεις, αυτή τη στιγμή έχουμε μηδέν πιστοληπτική ικανότητα, δεν μας δανείζει κανένας. Οπότε, πώς να βρούμε τα χρήματα που χρειάζονται;

    Θα μπορούσες να πεις "δεν πληρώνω τους δανειστές μου και πληρώνω όλα τα άλλα", αλλά αυτό μέχρι την ώρα που υπέγραψες το μνημόνιο. Τώρα το μνημόνιο σε έχει νομικά δεμένο και δεν μπορείς να μην πληρώσεις αυτούς που σου έδωσαν χρήματα, ούτε να "τολμήσεις" να σκεφτείς να μην πληρώσεις τους άλλους, γιατί θα σε σφάξουν ΔΝΤ και ΕΕ μέσω του μνημονίου.

   • Misha avatar
    Misha @ Misha 06/07/2010 15:05:13

    Aγαπητέ Επώνυμε, η νομική επιχειρηματολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εκκινήσει η διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους (με τρώει το χέρι μου να αντικαταστήσω το «αι» με «ε» αλλά με εμποδίζει η θητεία μου στο κατηχητικό :) ) από μηδενική βάση, δλδ με «το πιστόλι οπλισμένο» και την απ να απευθύνεται και προς τους «εταίρους» μας στην Ευρώπη.

    Η προσωπική μου επιλογή θα ήταν αποχώρηση από το ευρώ και άρνηση αναγνωρισης του χρέους αλλά καταονοώ πως αυτά είναι πολλά για να τεθούν από ένα κόμμα υπέρμαχο του Μάαστριχτ και της Λισσαβώνας.

   • tiramola avatar
    tiramola @ Misha 06/07/2010 15:06:46

    Μετά θα πρεπει να βρει λεφτά να πληρώσει μισθούς, συντάξεις και επιδόματα αγαπητέ Misha αφού δεν θα μπορεί να δανειστεί από πουθενά...

    Και όπως καταλαβαίνεις το μυαλό του δεν πάει σε αντισυστημικές λύσεις όπως ίσως το δικό σου...
    Εκτός και αν εσένα σε ενδιαφέρει μόνο να μπει ο ΓΑΠ στη γωνία ακόμα και αν πέσει λοιμός στη χώρα...

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Misha 06/07/2010 15:07:46

    Πάμε τότε ακόμη πιο πίσω στο "θέλω". Αν θέλεις, όπλα βρίσκεις. Και νομικά, όπως λες, και οικονομικά ένα σωρό. Και πολιτικά. Αλλά εδώ ΔΕΝ θέλουμε. ΔΕΝ θέλει η κυβέρνησή μας.

    Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που πιστεύω ότι η έξοδος από το μνημόνιο είναι πολύ πιο εύκολη από όσο φαίνεται.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Misha 06/07/2010 15:14:02

    Μα τιραμόλα μου, νομίζω το λέω ότι αυτή η επιλογή άρνησης αναγνώρισης του χρέους υπήρχε μέχρι το μνημόνιο. Δεν έχω πρόβλημα με τις αντισυστημικές λύσεις, αρκεί να πάμε προετοιμασμένοι (ακόμη και για πόλεμο) και όχι με τη λογική "γιούρια".

    Αν τώρα θέλουμε να πούμε και ότι "δεν αναγνωρίζουμε το μνημόνιο" (π.χ. με το επιχείρημα ότι ήθελε 180 ψήφους), τότε μπαίνουμε σε μια συνολικά συγκρουσιακή λογική, για την οποία θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να θυσιάσουμε πολλά. Είπαμε, ακόμη και πόλεμο. Δεν έχω πρόβλημα εγώ να πάμε προς τα εκεί, γουστάρω κιόλας, αλλά δεν μου αρέσει και τόσο ως λογική να του πω του δανειστή μου "πήρα τα λεφτά σου, τα έκανα ρουσφέτια, άχρηστα έργα, μίζες, συντάξεις στα 40 και κοινωνικές παροχές μιας χρήσεως, και τώρα δεν σου τα δίνω που να σκάσεις". Όχι. Εγώ θέλω να του τα δώσω, στο βαθμό που μου αναλογεί λόγος ως πολίτη.

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ Misha 06/07/2010 15:16:19

    Αχ, βρε τιραμόλα... Και να θες ν' αγιάσεις, δεν σ' αφήνουν! Μόλις τα πράγματα σφίξουν λιγάκι, σε κυριεύει η προθυμία (ας πούμε ότι είναι προ- και όχι επι-) να δικαιολογήσεις τον καημένο τον ΓΑΠ... που πήγε κι έπεσε στο λάκκο των λεόντων του ελλείμματος που του άφησε η κακιά Δεξιά...

   • Misha avatar
    Misha @ Misha 06/07/2010 15:16:41

    Τiramola

    Toν Σαμαρά τον συμπαθώ γιατί έδιωξε τον Μητσοτάκη και αποστράτευσε τη Ντόρα.Έχει ανθρώπους δίπλα του , όπως ο Φαήλος κι ο Χρυσανθος, οι οποίοι μπορούν να σκεφθούν αντισυστημικά.Προσωπικά, είμαι αντίθετος, απολύτως πλέον, στη συμμετοχή σε αυτή την κιμαδομηχανή που λέγεται ΕΕ.

    Επώνυμε

    Μακάρι ο Σαμαράς να λειτουργήσει και στην παρούσα φάση, όπως λειτούργησε το 1993.

   • undercover gpr avatar
    undercover gpr @ Misha 06/07/2010 15:22:31

    Όποιος θέλει άμεση έξοδο από το μνημόνιο κηρρύτει στάση πληρωμών κι απεγκλωβίζεται κι από υποθήκες κι από όλες τις υποχρεώσεις του , ακριβώς όπως έκανε και η Αργεντινή , κι έγινε το όνειρό του πραγματικότητα .

    Αυτά που λέει ο Μίσα είναι ρομαντικές επιδιώξεις επιστροφής στις κολεκτίβες , πράγμα που αντιβαίνει την λαική θέληση...

   • tiramola avatar
    tiramola @ Misha 06/07/2010 15:40:13

    @Misha
    Έχει και Ζουράρι και Καραμπελιά, πλούσιο επιτελείο...
    Αλήθεια το δίκτυο 21 ξέρει και από οικονομικά?

   • Misha avatar
    Misha @ Misha 06/07/2010 15:45:25

    Tiramola

    Ξέρουν οικονομικά ο εγγονός του δικτάτορα, ο πωλητής του Οτσαλάν, και ο δισεγγονος του Μινέικο, του πολωνοέβραίου μηχανικού που έφτιαξε τα οχυρωματικά έργα για λογαριασμό των Οθωμανών.
    Αρκούν στη μικρή Ελλάδα οι οικονομικές γνωσεις αυτών των δύο ογκόλιθων του σοσιαλισμού.

   • Ατσαλάκωτος avatar
    Ατσαλάκωτος @ Misha 06/07/2010 15:46:44

    Δεν γουστάρεις καταγγέλλεις το μνημόνιο και απ΄ ότι συμπεραίνω από τα γραφόμενα του undercover gpr, ακολουθείς τη μοίρα σου χωρίς βοήθειες, χωρίς πιστοληπτικές δυνατότητες με μια στάμπα μόνο στην πλάτη που να γράφει:
    « Δεν πληρώνω χρεοκόπησα» και όπου σε βγάλει η άκρη.
    Δεν γίνεται και είναι αφύσικο να ζητάς δανεικά και να επιβάλεις και τους όρους που σε βολεύουν.
    Τι να κάνουμε?
    Όποιος χρωστάει και δεν μπορεί να πληρώσει, γίνεται ο «μασκαράς των σκυλιών».
    Το ίδιο συμβαίνει και στην πραγματική μας την ιδιωτική ζωή..
    Ας προσέχαμε σαν Ελλάδα για 36 χρόνια τώρα.
    Όλο δάνεια και δάνεια είμαστε και έτσι φτάσαμε στο μη παρέκει…

   • mitsosms avatar
    mitsosms @ Misha 06/07/2010 16:29:16

    Ωραία, να βγούμε από το μνημόνιο για να αρχίσουμε τα ρουσφέτια και τον λαικισμό για μια ακόμα φορά. Αφού δεν το μπορούμε μόνοι μας, πως να το κάνουμε. Θέλουμε τον μπαμπούλα. Και αν πεις ότι δεν πληρώνω με πρωτογενές έλλειμμα γύρω στα 10 δις γιοκ οι συντάξεις. Ύστερα αντισυστημικές λύσεις από μια κουραδίτσα όπως είναι η Ελλάδα; Μα τι χαζομάρες είναι αυτές; Δεν υπάρχουν τέτοια πράγματα. Εκτός και να θέλουμε να γίνουμε χειρότεροι από την Βενεζουέλα (εκείνοι έχουν και πετρέλαια). Μόνο σε μια κοινή πορεία με άλλα μεγαλύτερα κράτη ίσως, λέω ίσως και όχι σίγουρα, να περάσουν αντισυστημικές λύσεις. Όλα τα άλλα είναι παπαριές.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Misha 06/07/2010 14:53:54

   Για τα μπετά τα είπαμε και παραπάνω. Τώρα, ως προς το "χαζοί είναι", you miss something important. Από τη στιγμή που θα εξοφληθούν τα δάνεια του Μνημονίου, ή πούμε ότι "δεν θέλουμε άλλα λεφτά" από τα λεφτά του μνημονίου και εξοφλήσουμε τα προηγούμενα, τότε το Μνημόνιο ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ!

   Δηλαδή, το μόνο που χρειάζεται για να τελειώσουν ΟΛΕΣ οι δεσμεύσεις του μνημονίου είναι να βγούμε στις αγορές για δανεικά και να γυρίσουμε στους δανειστές του Μνημονίου όλα τους τα λεφτά. Τόσο απλό!

   Το ζητούμενο είναι δηλαδή να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών, την εμπιστοσύνη των δανειστών της "ελεύθερης αγοράς" (δεν το λέω νεοφιλελεύθερα, αλλά περιγραφικά, ως μηχανισμό), αυτών δηλαδή που έχουν και διαχειρίζονται λεφτά και σκέφτονται ποια θα ήταν η καλύτερη επένδυση για τα λεφτά τους. Η Ελλάδα με τα σπρεντ σε επίπεδα φθινοπώρου 2008-φθινοπώρου 2009 ήταν η ιδανική επένδυση σταθερής απόδοσης, γιατί ήταν ομόλογα χώρας ευρώ σε επιτόκια αρκετά υψηλότερα από αυτά της Γερμανίας και των λοιπων χωρών. Οπότε γίνονταν ανάρπαστα. Ακόμη και στη δημοπρασία της 25ης Ιανουαρίου 2010, θυμόμαστε ότι η Ελλάδα βγήκε με σπρεντ 300 για να ζητήσει 3 έως 5 δις και της πρόσφεραν 25!

   Από κει και πέρα, εγώ δεν έχω καμιά αντίρρηση να φτιάξει το κράτος τις επεκτάσεις της Αττικής οδού. Να δημιουργήσει ένα χρηματοδοτικό φορέα, ας πούμε, μια εταιρία ελεγχόμενη από το ίδιο, να βάλει και λίγο αρχικό κεφάλαιο, να βγει στις διεθνείς αγορές για να συμπληρώσει τα 5,7 δις ευρώ που κοστίζουν και να δει ότι θα παρακαλάνε να χρηματοδοτήσουν τέτοιο ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟ έργο. Στη σημερινή φάση πλήρους οικονομικής απραξίας, το αν θα ανήκει στο κράτος το έργο ή σε ιδιώτη, είναι ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ. Αλλά για να ανήκει στο κράτος πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα υπάρξει σωστή διαχείριση και αποφυγή πελατειακής λογικής ("ας πάρουμε την κόρη του κουμπάρου μου λογίστρια, το κορίτσι δεν μπορεί να βρει δουλειά γιατί στο πανεπιστήμιο πήρε πτυχίο αντιγράφοντας και δεν έχει ιδέα σε βασικά πράγματα").

   Η βασική δική μου ιδέα, που προσπαθώ να περιγράψω, είναι να απελευθερωθεί ο Έλληνας από το βραχνά του ελληνικού κράτους. Να περιοριστεί σε μια έντιμη καταστολή των παρανομιών το ελληνικό κράτος και να αφήσει τη δημιουργικότητά του να θριαμβεύσει, όπως γίνεται στη ναυτιλία.

   Κατά τα άλλα, η άμεση σωτηρία της χώρας και η σύντομη έξοδος από το μνημόνιο, θα προέλθει από το 3, που θα ρίξει πραγματικό χρήμα στην αγορά, θα αποτρέψει τις χρεωκοπίες και θα σώσει το τραπεζικό σύστημα (δηλαδή: τα λεφτά όλων μας) από τις επισφάλειες. Αυτό θα είναι και το πιο δύσκολο να υλοποιηθεί, γιατί θα προσθέσει πολύ πράμα στο φανερό έλλειμμα και θα ρίξει την "προσπάθεια" πίσω. Αλλά μόνον έτσι θα μπορέσουμε να το μειώσουμε γρήγορα τα αμέσως επόμενα χρόνια.

   • Misha avatar
    Misha @ Επώνυμος 06/07/2010 15:11:21

    Το 3 δε μπορεί να γίνει όπως απέδειξε η προσφατη αναδιάρθρωση χρέους των δημ.νοσοκομείων.
    Το μνημόνιο ΔΥΣΤΥΧΩΣ επιβάλλει όχι μόνο τους οικονομοτεχνικούς στόχους αλλά και τον τρόπο που αυτοί πρέπει να επιτευχθούν, και η συνταγή του είναι η γνωστή νεοφιλελεύθερη : αναγκάζω το γάιδαρο τού Χότζα να μη τρώει κι αν ψοφήσει δε με νοιάζει, αφού θα βρώ άλλο πρόθυμο γαϊδούρι που θα θελήσει να τού μάθω τι εστί «νευρική ανορεξία»

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Επώνυμος 06/07/2010 15:19:23

    Δεν αναγκάζει όμως το κράτος να μην πληρώνει τα χρέη του.

    Εν πάση περιπτώσει, εκεί θα τα βρεις σε διμερές επίπεδο με τη Μέρκελ, που θα της εξηγήσεις ότι δεν έχει νόημα να κοροϊδευόμαστε, το έλλειμμα είναι αυτό κι αυτό στην πραγματικότητα, αλλά για να μπορέσουμε να το μειώσουμε και να μην τιναχτεί το ευρώ στον αέρα, θέλουμε μια αβάντα δάνειο 10-12 δις να ξοφλήσουμε τώρα τα χρέη του κράτους για να πάρει μπρος η οικονομία, το τραπεζικό σύστημα, και μετά η φοροεισπρακτική μηχανή.

    Πιστεύω ότι αυτή, σαν καλή Γερμανίδα που είναι, θα τα δώσει, γιατί θα είναι χρήσιμα λεφτά και όχι με την εκβιαστική λογική που πήγε να πάρει λεφτά ο Παπανδρέου.

   • Misha avatar
    Misha @ Επώνυμος 06/07/2010 15:25:45

    Με τη Μέρκελ όποιος έχει κότσια ξεικνά την απίτηση των πολεμικών αποζημιώσεων και αγωγές εναντίον ης Ζημενς και της κόβει το βήχα, μπορεί και τα ήπατα.

 14. KΠ avatar
  06/07/2010 15:02:16

  Πρόχειρα και αποσπασματικά λόγω φόρτου εργασίας:
  4. "Τα κατασκευαστικά έργα δεν είναι η προτιμότερη μορφή ανάπτυξης", όμως μια φορά κι ένα καιρό η Ελλάς ήταν η υπερδύναμη στην παραγωγή τσιμέντου και αυτό λόγω της μεγάλης κατανάλωσης στα παρασκευαστήρια έτοιμου σκυροδέματος για κατασκευή κτηρίων και υποδομών. Και μπορεί ο πατέρας της παρ' ολίγον αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντί να νοικοκυρέψει την ΑΓΕΤ να την πούλησε στους mafiozi που με την σειρά της την πούλησαν σε Blue Circle και αυτή φαγώθηκε από τους Γάλλους (Lafarge) όμως οι λοιποί ακόμη επιβιώνουν (κυρίως ο Κανελόπουλος) και κάνουν και το ακατόρθωτο: εξάγουν και δημιουργούν συνεχώς νέες μονάδες στο εξωτερικό. Εκτός των τσιμεντάδων, με αθέμιτους αλλά και θεμιτούς τρόπους κατά την τελευταία τριαντακονταετία δημιουργήθηκαν και ορισμένοι κατασκευαστικοί όμιλοι, μικροί μεν συγκρινόμενοι με τα Ευρωπαϊκά μεγαθήρια, μεγάλοι όμως για την γειτονιά (Οροσειρά Αίμου και Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική). Το ζήτημα σε αυτήν την περίπτωση είναι το δια ταύτα για το μέλλον. Ή τους αφήνεις να πεθάνουν μαζί με θέσεις εργασίας και τεχνογνωσία ή τους βάζεις να δουλέψουν με λογικά περιθώρια κέρδους, χωρίς την κλασική "επίβλεψη" που το μόνο που ξέρει είναι να γυρεύει τζιπάρες, λεφτά από τιμολόγια - μαιμού ή και λεφτά σκέτα και δως του υπογραφές σε υπερτιμολογήσεις. Οι υποδομές δεν έχουν ολοκληρωθεί (αυτοκινητόδρομοι ΠΑΘΕ, Ιονία, Μωρέας, Άπιον Κλέος, Βόρειος Άξονας Κρήτης, αεροδρόμια όπως Καστέλι αλλά και Ελληνικό που παραλίγο να πιστέψουμε ότι δεν είναι αεροδρόμιο - αεροναυπηγοεπισκευαστική ζώνη -πιθανή πίστα F1 αλλά μια περιοχή που περιμένει να γίνει πολυκατοικίες και mall, λιμένες από ΣΕΜΠΟ3 της COSCO στο Ικόνιο ως όλοι οι αιγαιατικοί λιμένες, σιδηροδρομικό δίκτυο Πελοποννήσου με την τεράστιας αξίας γη αλλά τις αστείες διαστάσεις/ προδιαγραφές, δίκτυο βρόγχου ΔΕΗ και όχι -εν έτει 2010- ακτινικό στην Πελλοπόννησο όπου θα μπορούσε να "ρουφήξει" την ένταση από τα φωτοβολτάϊκά που ενδείκνυνται για την περιοχή, τεράστιας έκτασης έργα Δικτύων, ΒΙΠΕ, Οικιστικά κυρίως στην Θράκη για προσέλκυση Ελλήνων Χριστιανών που θα δώσουν νέα πνοή στην περιοχή -ο νοών νοείτο κλπ. κλπ.). Μάλιστα, αν όντως δεν τα έχει συμφωνήσει (κατά τα λεγόμενα) ο γιωργάκης με τους ευγενείς νομάδες από την Ασία, οι Ελληνικές κατασκευαστικές θα μπορούσαν να επεκταθούν και στα τρυπάνια σε Αιγαίο, Ιόνιο και στεριά και όχι να εκχωρηθούν δικαιώματα κατά τα συνήθη στον Τρίτο Κόσμο σε BP, Shell και λοιπούς, που απ' ότι φαίνεται, κάνουν οικονομία σε μελέτες, έρευνα και βαλβίδες (αρκεί μια μεγάλη πετρελαιοκηλίδα για να τελειώσουμε Αιγαίο, Πολιτισμό και τουρισμό). Είναι κρίμα να έχουμε τεχνικό κόσμο που εργάζεται για τον κάθε απίθανο εργοδότη από Καμερούν ως Βόρεια Θάλασσα εδώ και σχεδόν εκατό χρόνια και να μην βρίσκει δουλειά στην ίδια του την χώρα.
  5. Τα ΚΕΠ λειτουργούν μια χαρά, μάλλον θα έπρεπε υπηρεσίες της Εφορίας να "μεταναστεύσουν" στα ΚΕΠ, μπας και δεν τρώμε βδομάδες ολόκληρες για μια βεβαίωση - σφραγίδα - έγγραφο.
  9. Να επιτραπεί επιτέλους η χρήση ντίζελ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Οι αντιπροσωπείες βασικά δεν το θέλουν, λόγω των πολλών παράνομων δεξαμενών λαθραίων καυσίμων που δεν ελέγχονται από κανέναν και θα βγάζουν εντός εγγύησης knock-out τα μπεκ και τα αντλιάκια των πετρελαιοκινητήρων. Η "ντιζέλα" δεν καίει σχεδόν τίποτα σε σχέση με το παρωχημένο στην Ευρώπη βενζινοκίνητο. Άρα και με υψηλή τιμή ή με χαμηλό ρυθμό μείωσης, κάτι γίνεται. Κατά τ' άλλα, ενιαίος φορολογικός συντελεστής 10% και απλώς κλείσιμο ή δήμευση περιουσιακών στοιχείων όποιου δεν πληρώνει. Οι φτωχότεροι παρ' ότι φαινομενικά είναι άδικο να φορολογούνται, θα τα παίρνουν πίσω από δωρεάν υπηρεσίες (δωρεάν βρεφονηπιακός, παιδικός, βασική μέση, ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση, επιδότηση στην τιμή του Φυσικού Αερίου για οικία, δωρεάν δημοτικές υπεργαγορές για πένητες κλπ). Πήγα πρόσφατα να προσπαθήσω να γράψω τους γιούς μου σε βρεφονηπιακό και η διευθύντρια μου ανακοίνωσε ότι λόγω ειλικρινούς φορολογικής μου δήλωσης, καλύτερα να το ξεχάσω. Προηγούνται γνωστοί μεγαλογιατροί της γειτονιάς μου στο Χαλάνδρι με δηλώσεις 5000 και 10000 ευρώ / έτος, όσο κοστίζει μια γενική επισκευή του Cayenne τους.
  Κατά τ' άλλα, συμφωνώ ανεπιφύλακτα με τον Επώνυμο.
  Όσον δε αφορά τον Σαμαρά, ακόμη κι αν δεν υπήρχε, θα έπρεπε να τον εφεύρουμε._Κ.Π.

 15. man8os avatar
  man8os 06/07/2010 15:11:26

  Απλο το θεμα τυ μνημονιου.

  1 Η συμφωνια ειναι ακυρη εφοσον δεν ψηφιστηκε απο 180

  2 Χρειαζετε επαναδιαπραγματευση

  3 Οσο θα γινετε αυτη η διαδικασια δεν θα υπαρχουν λεφτα

  4 Προκειμενου να μην χρεοκοπησει αυτοστιγμη το κρατος θα γινει μια δραματικα συρικνωση του δημοσιου τομεα

  5 Θα πρεπει να γινουν επενδυσεις ωστε να παραχθει υπεραξια

  6 Σταση πληρομων στους δανειστες και επιμηκινση του χρονου αποπληρωμης

  7 Καταργηση της προστασιας των λαθρο ωστε να δουλεψουν αντι για ανιδεικευτοι εργατες τζαμπα

  8 Προστασια των Ελληνων απο των κινδυνο της Βουλγαροποιησης των μισθων αυξανοντας τις ωρες εργασιας, χρησιμοποιωντας λαθρο σε ανειδικευτες θεσεις εργασιας

  9 Χρειαζετε πολιτικη βουληση για ολα τα παραπανω

  Οι παραπανω ενεργειες να γινουν σε τετοιο timing που να μην ληφθουν υπερβολικα ρισκα.
  Οσα προτεινω αν γινουν λαθος ενεχουν τον κινδυνο να βρεθουμε εκτεθειμενοι σε εξωτερικη επεμβααση.

  • Misha avatar
   Misha @ man8os 06/07/2010 15:18:36

   Το μνημόνιο απαγορεύει χρηματοδότηση από άλλες πηγες πλην της ΕΕ-ΔΝΤ.
   Αν σκεφτούμε την απαλλαγή μας από το βραχνά υπάρχουν και οι Ρωσοι και οι Κινέζοι που έχουν πολύ μαρούλι και δε ξέρουν τι να το κάνουν.

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ Misha 06/07/2010 15:22:20

    Τι ρήτρες εμπεριέχει το μνημόνιο αν -λέμε τώρα- βρισκόταν μία κυβέρνηση με "αδένες" και έσπαγε το εμπάργκο δανεισμού από τρίτες χώρες;

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Misha 06/07/2010 15:29:32

    Έλα ντε!

   • Misha avatar
    Misha @ Misha 06/07/2010 15:30:02

    Επικαλείται -αυτός που έχει λειτουργούντα τεστίκολα- ότι η συμφωνία είναι άκυρη λόγω μη ψήφισης της από τα 3/5 της Βουλής αφού πρωτα έχει κάνει υπογειως τις συμφωνιες του ωστε να μην εξαρτάται από το μνημόνιο.

    110 δις μπορούν να βρεθούν εύκολα από άλλες πηγες.
    Λχ αν υποθηκευθει ο εγκέφαλος του ΓΑΠ και η κοιλιά του Mπάγκαλοού εξασφαλίζουμε τουλάχιστον 50 δις ευρω. :)

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Misha 06/07/2010 15:33:27

    50 δις ευρώ από αυτά; Ούτε για 50 ευρώ δεν τα κόβω!

   • man8os avatar
    man8os @ Misha 06/07/2010 15:39:16

    Καταρηση του μνημονιου ως κυρο σημαινει καταργηση.
    Απλα.

    Επαναδιαπραγματευση απο μηδενικης βασης.

   • tiramola avatar
    tiramola @ Misha 06/07/2010 15:47:17

    Σοβαρά Misha?
    Και εσύ υπέρ της ανάπτυξης με δανεικά?
    Γιατί όχι θα μου πεις...
    Αφού μέχρι και ο Αλαβάνος παρακολουθεί τα επιτόκια κάνοντας και αντιπολίτευση...

   • Γιώργος avatar
    Γιώργος @ Misha 06/07/2010 15:58:11

    Δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπάρχει τέτοιος όρος.Υπάρχει κάποια πηγή;
    Και πως θα μας αναγκάσουν να μη δανειστούμε από αλλού;

   • Misha avatar
    Misha @ Misha 06/07/2010 16:06:29

    Τiramola

    Προσωπικά είμαι υπέρ της πειρατείας .Επειδή είμαστε ναυτικός λαός με εναν τεραστιο στόλο μπορούμε να γινουμε ο τρόμος και φόβος των θαλασσων.Μπροστά στην ελληνική ναυτοσύνη οι Σομαλοί πειρατές είναι ανεκπαιδευτα μειράκια.
    Κάποτε στη Μεσόγειο μεσουρανούσαν ο Κοκκινογένης και ο Λυμπεράκης Γερακάρης. Αν εφαρμόσουμε την τακτική τους ξεχρεώνουμε τα 300 δις εντός τριμήνου και στέλνουμε τους Στροκάνηδες και τους Τρισέδες για βρούβες. :)

   • Misha avatar
    Misha @ Misha 06/07/2010 16:11:23

    Γιωργο

    - Δεν μπορεί η Ελλάδα, μόνη της, να πάρει δάνειο από άλλον δανειστή (πχ Κίνα, Ρωσία) καθώς δεν μπορεί να υποθηκεύσει, ούτε να ενεχυριάσει για άλλον περιουσία ή έσοδα, ή να μεταφέρει το χρέος της… σελ 119,

    h--p://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=147844&cid=21

  • undercover gpr avatar
   undercover gpr @ man8os 06/07/2010 15:45:04

   Αν επιλέξεις να κηρύξεις στάση πληρωμών δεν χρειάζεσαι δικαιολογίες απλά ανακοινώνεις την επιλογή σου και κανείς δεν μπορεί να σου πει τίποτα , απλά κανείς δεν θα σου ξαναδανείσει για καμιά 15αριά χρόνια.

   • man8os avatar
    man8os @ undercover gpr 06/07/2010 15:49:22

    Δε χρειαζομαστε αλλα δανεικα.

 16. undercover gpr avatar
  undercover gpr 06/07/2010 16:00:48

  What? Ετήσιο έλλειμα χονδρικά 22δις και αν πιάσουν τα πετσοκόμματα του Παπακ (που δεν προβλέπεται) θα φτάσει τα 15δις τουλάχιστον.

 17. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 06/07/2010 16:13:59

  Αν προτείνει τέτοια πράγματα η αξιωματική αντιπολίτευση, τέτοια δηλαδή που ΑΦΗΝΟΥΝ τα βάρη στις πλάτες του λαού ΩΣ ΕΧΟΥΝ και ίσως προσθέσουν και νέα, δεν βλέπω να έχει καμμιά τύχη. Και καλύτερα να κάτσει εκεί που κάθεται.

  Λεφτά υπάρχουν. Και κέρδη υπάρχουν. Βασικά όχι κέρδη. ΥΠΕΡΚΕΡΔΗ. Ναι στην ρημαγμένη ελλάδα του σήμερα υπάρχουν ΥΠΕΡΚΕΡΔΗ που ΔΕΝ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΗΚΑΝ ΠΟΤΕ.

  Εκεί είναι και τα λεφτά μας. Εκεί και στους τόκους των δανείων που παίρνουν οι κυβερνήσεις ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΟΜΜΑΤΩΝ τόσα χρόνια. Χωρίς να λογαριάσουν τον σοβαρό κίνδυνο να πάθουμε κάποια στιγμή αυτό που πάθαμε. Εκεί και στις υπερ-άκτιες και στα κεφάλαια που "φύγαν έξω" και σε χίλια δυο τέτοια κόλπα.

  Αν δεν πέσει ο ΦΠΑ σε λογικά επίπεδα, αν δεν αποκατασταθούν οι μισθολογικές και οι συνταξιοδοτικές ΑΔΙΚΕΣ, αν δεν ενισχυθεί η μικρο-επιχείρηση, ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΕ.

  Οσο για το μνημόνιο έχω να πω και τούτο: Τα νομικά είναι "ευλύγιστη" επιστήμη. Είμαι σίγουρος ότι δυο-τρεις νομικοί θα μπορούσαν να συντάξουν έναν τόμο με επιχειρήματα γιατί είναι άκυρή αυτή η σύμβαση.

  Αλλά όχι να πληρώσουμε πάλι εμείς τη νύφη.
  Αμα είναι να πάρουν τέτοια μέτρα, να τους πάρουμε εμείς μέτρα.

  Θραξ Αναρμόδιος

  • Θραξ Αναρμόδιος avatar
   Θραξ Αναρμόδιος @ Θραξ Αναρμόδιος 06/07/2010 16:50:24

   Εγραψα ένα σχόλιο στην σημερινή ανάρτηση "Ο Αντώνης Σαμαράς και η στρατηγική της ανατροπής" αλλά νομίζω ότι ταιριάζει κι εδώ μια χαρά. Επιτρέψτε μου λοιπόν την διπλο-αποστολή.

   Είπε η αξιωματική αντιπολίτευση να περιμένουμε μέχρι τις 7 Ιουλίου (αύριο). Θα μας εκθέσει την πρότασή της για το πως θα βγούμε από την κρίση. Αύριο λοιπόν θα ξέρουμε.

   Θεωρώ όμως ότι η ΝΔ έχει σχέδιο εξόδου. Και θεωρώ, επίσης, ότι και ο “κόσμος” το ξέρει ότι έχει.

   Αλλά από τα όσα είδαμε ως τώρα δεν φαίνεται το σχέδιο αυτό (είναι νωρίς, οκ) να συμπλέει με αυτά που έχει ο μέσος έλληνας στο κεφάλι του. Αυτά που ο καρα-φορολογούμενος έλληνας πιστεύει ότι πρέπει να γίνουν οπωσδήποτε, άμεσα, αύριο, τώρα. Και να πονάνε. Να πονάνε πολύ.

   Μέχρι τώρα ο μόνος που πονάει είναι ο λαός. Αυτό το “διαφορετικό μείγμα” της ΝΔ, θα πονέσει και κάποιον άλλον; Αυτό αναρωτιέται ο κόσμος. Θα πονέσει κανένας άλλος εκτός από τον λαό;

   Η αυτό το “διαφορετικό μείγμα” θα είναι μια παραλλαγή της διαχείρισης που ειδαμε ως τώρα; Και που πάλι θα αφήσει κλέφτες, λαμόγια και διεφθαρμένους ατιμώρητους από τη μια και τους διαφθορείς χορηγούς στο απυρόβλητο από την άλλη.

   Θα φορολογήσει το “διαφορετικό μείγμα” αυτούς που πρέπει; Θα σταματήσει να τους χορηγεί; (Πληρώνουν εισφορές στο ΝΑΤ οι εφοπλιστές, πχ;). Από ποιον “θα τα πάρει” το διαφορετικό μείγμα;

   Θα ελαφρύνει το “διαφορετικό μείγμα” τα βάρη που έπεσαν στις πλάτες του λαού; Του μισθωτού και του μικρο-επιχειρηματία και του αυτο-απασχολούμενου;

   Θα καλέσει το “διαφορετικό μείγμα” τον λαό να πάρει μέρος στην εξουσία; Με δημοψηφίσματα; Με κάτι πιο άμεσο από έναν βουλευτή 4-ετίας που μπορεί να τρώει τον αγλέορα αυτός κι οι κολλητοί του ανεξέλεγκτος;

   Θα μας δώσει το “διαφορετικό μείγμα” από μια πλαστική καρτούλα να πηγαίνουμε στο προπατζήδικο να ψηφίζουμε για να βγάζουμε τους βουλευτές, να μη μας κοστίζουν κιόλας οι εκλογές; (με τους “δικαστικούς αντιπροσώπους και τις αποζημιώσεις τους, οι δικηγόροι οι έξυπνοι…)

   Εν ολίγοις δεν θέλει ο κόσμος μόνο “διαφορετικό μείγμα”. Θέλει ΕΚΡΗΚΤΙΚΟ μείγμα.

   Τόχει η ΝΔ το εκρηκτικό μείγμα; Αν δεν τόχει, άστο.

   Θραξ Αναρμόδιος

  • JOHNY F. avatar
   JOHNY F. @ Θραξ Αναρμόδιος 06/07/2010 16:59:36

   Συμφωνω απολυτα θραξ! αν δε παρει πισω συγκεκριμενα τρελλα αδικα και παραλογα μετρα (αυξηση των εφκ-φπα μειωση μεσαιοχαμηλων μισθων-συνταξεων κτλ) με ανακατευθηνση προς αλλες κατευθυνσεις που εχουν λεφτα και επιτελους πρεπει να συμβαλλουν, τοτε θα μιλαμε για κοροιδια χειροτερης αυτης του ΓΑΠ!

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ JOHNY F. 06/07/2010 18:44:11

    Μα το θέμα είναι ακριβώς ότι, έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, δεν μπορεί να τα πάρει γιατί αν τα πάρει δεν θα πάρει τις επόμενες δόσεις του δανείου. Για να μην χρειάζεται τις επόμενες δόσεις του δανείου, πρέπει η χώρα να αποκτήσει πρώτα πιστοληπτική ικανότητα.

    Εκεί έγκειται η επικοινωνιακή δυσκολία, για μένα. Πώς θα πείσει ο Αντώνης ότι μπορούμε να βγούμε, χωρίς να ανακληθούν τα μέτρα προτού να βγούμε από το μνημόνιο, που δεν είναι, αντικειμενικά δυνατόν να ανακληθούν τα μέτρα πριν βγούμε από το μνημόνιο.

    Τετραγωνισμός του κύκλου χρειάζεται. Γιατί εσύ τώρα έρχεσαι και με το δίκιο σου γκρινιάζεις και λες "τι, δεν θα τα πάρει αμέσως πίσω τα μέτρα;". Δυστυχώς, η χώρα έφαγε το δηλητηριασμένο μανιτάρι με το μνημόνιο. Ευτυχώς τουλάχιστον ο Σαμαράς το καταψήφισε. Ενστικτωδώς, περισσότερο. Μεγάλη υπόθεση. Αλλά είναι ζόρι. Μεγάλο ζόρι το να μην μπορείς να πεις στο λαό "θα ανακαλέσω τα μέτρα μόλις γίνω κυβέρνηση.

   • undercover gpr avatar
    undercover gpr @ JOHNY F. 06/07/2010 19:05:15

    Για να μην χρειάζεται η χώρα τις επόμενες δόσεις του δανείου πρέπει η χώρα να μειώσει το έλλειμά της φίλε μου , έτσι αποκτάται πάλι πιστοληπτική ικανότητα.

    Αν δε υποθέσουμε ότι το πραγματικό έλλειμα είναι μικρότερο από το 13% που παρουσίασαν οι πασόκοι , πράγμα που κάνει την επίτευξη των στόχων πιο εύκολη , τότε ο Σαμαράς πρέπει να στοχεύσει σε μέτρα που μειώνουν τις δαπάνες του δημοσίου και δεν ακουμπούν τους χαμηλομισθωτούς και τους χαμηλοσυνταξιούχους.

    Με λίγα λόγια ο Σαμαράς για να γίνει πειστικός πρέπει να παρουσιάσει μέτρα που καταπολεμούν την κρατική ρεμούλα.

   • man8os avatar
    man8os @ JOHNY F. 06/07/2010 19:06:43

    Πρεπει να μηδενισουμε το ελλειμα και να μην εξαρτωμαστε απο τις "αγορες"

 18. Ψυλλιασμένος avatar
  Ψυλλιασμένος 06/07/2010 17:05:30

  Γενικά καλές οι προτάσεις, αλλά με την κατάργηση των ΚΕΠ διαφωνώ: Είναι μια μεγάλη ανάσα στη γραφειοκρατία που βιώνει ο πολίτης.
  Ο Συνήγορος του Πολίτη χρειάζεται επίσης, είναι μία άμυνα κατά του διεφθαρμένου κράτους, πέρα από τις υπερβολές. Αλλά κάτι άλλες περίεργες "Ανεξάρτητες Αρχές", όπως αυτή για τα προσωπικά δεδομένα (των κακοποιών...), πρέπει να φάνε λουκέτο.

  Ελεγκτικοί μηχανισμοί; Δεν είναι ανάγκη να στελεχωθούν από υπαλλήλους των ΚΕΠ. Ας γίνουν μετατάξεις από αλλού και ας κυνηγούν επιτέλους όλους τους εργοδότες που απασχολούν αλλοδαπούς με χαμηλά μεροκάματα τη στιγμή που Έλληνες μένουν άνεργοι. Δεν μιλάω μόνο για δουλειές που αποφεύγουν οι καλομαθημένοι συμπατριώτες μας: Μέχρι και ντελιβεράδες Πακιστανούς έχουμε. Δεν υπάρχουν νεαροί με μηχανάκι που να θέλουν περιστασιακά να δουλέψουν ντελίβερυ; Αλλά ο Πακιστανός κοστίζει πιο φτηνά στο σουβλατζή. Έλεγχος λοιπόν και για τους άνεργους Πακιστανούς υπάρχει λύση: Back to their country (δεν ξέρω γι' αυτούς, αλλά για μας σίγουρα είναι λύση!).

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Ψυλλιασμένος 06/07/2010 17:11:19

   Ο συνήγορος του πολίτη κάνει μόνον προτάσεις. Επιτέλους, αν από κάπου πρέπει να κόψουμε, από πού να κόψουμε; Έχουμε την πολυτέλεια να έχουμε συνήγορο του πολίτη αυτή τη στιγμή με ένα σωρό παρατρεχάμενους και υπαλλήλους;

 19. mitsosms avatar
  mitsosms 06/07/2010 17:19:50

  Αν δεν το ξέρεις Επώνυμε σε πληροφορώ ότι το 3 εμπεριέχεται στο μνημόνιο. Το κράτος είναι υποχρεωμένο να επιστρέφει τον ΦΠΑ στην ώρα του. Δεν ανακάλυψες τον τροχό.

  • mitsosms avatar
   mitsosms @ mitsosms 06/07/2010 17:21:24

   Συνεπώς ΔΝΤ-ΕΕ είναι ενήμεροι. Δεν έχει τίποτε να τους εξηγήσει ο Σαμαράς.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ mitsosms 06/07/2010 17:56:08

   Το κράτος αυτή τη στιγμή δεν πληρώνει τίποτα. Δεν είναι θέμα μόνον επιστροφής ΦΠΑ. Είναι το θέμα ότι έχει γίνει ο μεγαλύτερος μπαταχτσής που υπάρχει στην αγορά. Μόνον μισθούς και συντάξεις πληρώνει. Είναι περίπου 10-12 δις τα χρέη του κράτους. Μικρο- και μεγαλοεργολάβοι, γιατροί, φαρμακοποιοί, προμηθευτές, δικαιούμενοι επιχορηγήσεων (που έχουν εγκριθεί), όλοι στενάζουν σε μια πρωτοφανή κρίση ρευστότητας. Αυτοί με τη σειρά τους δεν πληρώνουν το προσωπικό τους, δεν πληρώνουν τα δάνειά τους στις τράπεζες, ούτε το προσωπικό τους τα πληρώνει.

   Έχετε πάει να δείτε τι συμβαίνει στην αγορά ή νομίζεται ότι μόνον επιστροφές ΦΠΑ πληρώνει το κράτος; Εκεί βέβαια, στις επιστροφές ΦΠΑ, πρόκειται για καραμπινάτη παρανομία, για να μαγειρευτούν τα νούμερα του πρώτου εξαμήνου, πριν έρθουν οι "ενισχύσεις" της 1ης Ιουλίου με τις νέες αυξήσεις φόρων.

   Η ουσία είναι ότι το κράτος χρωστάει, γενικώς, 10 με 12 δις στην αγορά. Αν αυτή τη στιγμή τα ξοφλήσει, η Ελλάδα σώζεται και το κλίμα αναστρέφεται.

 20. etsi_kai_allios avatar
  etsi_kai_allios 06/07/2010 17:27:52

  Αληθεύει η φήμη ότι σύντομα θα βγούμε στις αγορές για να δανειστούμε για ψυχολογικούς λόγους (Sic) ? Αφού θα μας το επιτρέπουν τα επιτόκια, γιατί να μην φύγουμε από το μνημόνιο? Και αν έχουμε τέτοιο πρόβλημα και δεν μπορούμε να βγούμε από τη Χούντα του Μνημονίου, γιατί να δανειστούμε από τις αγορές με επιτόκιο μεγαλύτερο από του ΔΝΤ? Πρέπει να βγάλουν λεφτά και αυτοί που δεν έβγαλαν μέχρι τώρα?

  • mitsosms avatar
   mitsosms @ etsi_kai_allios 06/07/2010 17:37:45

   Στις 13 Ιουλίου ο ΟΔΔΗΧ θα προχωρήσει σε έκδοση εντόκων γραμματίων, διάρκειας 26 και 52 εβδομάδων, ενώ ακολουθεί η έκδοση εντόκων διάρκειας 13 εβδομάδων στις 20 του μηνός, όπως δήλωσε την Τρίτη υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ etsi_kai_allios 06/07/2010 18:03:17

   Μπαααα. Ελληνικές τράπεζες θα τα αγοράσουν. Θα τις υποχρεώσει ο κυρ-Γιώργος (Προβόπουλος) να το κάνουν θέλουν-δε θέλουν.

   Οι "ψυχολογικοί" λόγοι δεν είναι ψυχολογικοί, αλλά, έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα, καθαρά επικοινωνιακοί. Ο μηχανισμός στήριξης έχει έναν σαφή στόχο: να επιτρέψει στη χώρα μέλος να βρεθεί ξανά το ταχύτερο στις αγορές για χρηματοδότηση. Μην ξεχνούμε ότι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα, είναι μια πολύ αφύσικη κατάσταση για το ευρώ, για τη ζώνη του ευρώ. Άρα, θέλει πού και πού να απευθύνεσαι και στις αγορές για να αυτο-τεστάρεσαι: πας ή δεν πας καλά; Η τρόικα δηλαδή μας είπε να πάμε σε αυτό το βραχυπρόθεσμο δανεισμό και δεν προέβλεψε άλλη δόση για αυτά τα έντοκα γραμμάτια, που υποτίθεται ότι είναι πιο εύκολος ο δανεισμός με (βραχυπρόθεσμα) έντοκα γραμμάτια.

   Πάμε λοιπόν να δανειστούμε ενώ η χώρα εξακολουθεί να έχει κατεστραμμένη πιστοληπτική ικανότητα, με μόνο σκοπό να κρυφτεί η πλήρης κυβερνητική αποτυχία από τη μέχρι στιγμής εφαρμογή του μνημονίου. Την αποτυχία δηλαδή να ξεκινήσει η αποκατάσταση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, που τόσο εύκολα αποφάσισε να καταστρέψει ο ΓΑΠ για να μας βάλει στο μνημόνιο.

   • man8os avatar
    man8os @ Επώνυμος 06/07/2010 19:01:43

    ΜΕ 800 ΣΠΡΕΝΤ ΔΕΝ ΔΑΝΕΙΖΟΜΕΘΑ.
    ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΔΑΝΕΙΖΕΤΕ ΜΕ 12%.
    ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟΙΤΟΝ ΔΑΝΕΙΖΟΥΝ... ΔΛΔ ΟΙ ΠΟΝΗΡΟΙ.

   • undercover gpr avatar
    undercover gpr @ Επώνυμος 06/07/2010 19:17:31

    Δεν τις υποχρεώνει Επώνυμε , δωράκι τους κάνει , δες τα spreads και θα καταλάβεις

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Επώνυμος 06/07/2010 19:22:40

    Δεν νομίζω. Ακριβώς λόγω των σπρεντς, θα πέσει η αξία των χρεωγράφων την άλλη στιγμή. Θα εγγράψουν δηλαδή ζημιές την άλλη ημέρα.

    Θα κερδίσουν από τη διαγραφή των υποαξιών όταν τα εισπράξουν πίσω, αλλά μέχρι τότε θα εγγράψουν ζημίες.

    Και η διαφορά του επιτοκίου από το επιτόκιο της ΕΚΤ είναι μεν μεγάλο κέρδος για τις τράπεζες, αλλά μόνον υπό την προϋπόθεση ότι θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους. Και σήμερα με τόσες φήμες για haircut καμία δεν είναι σίγουρη ότι θα πάρει πίσω τα λεφτά της. Τρέμει το φυλλοκάρδι τους, για την ακρίβεια.

   • man8os avatar
    man8os @ Επώνυμος 06/07/2010 19:25:48

    Δεν θα τα παρουν ουτως η αλλως τα λεφτα. Θα ειχαν κερδος οι τραπεζες,θεωρητικα, αν πληρωνοταν το ομολογο.
    Το προβλημα ειναι οτι στην κατασταση μας περισσοτερο πιθανο νου φαινεται το "δανεικα και αγυριστα".

   • man8os avatar
    man8os @ Επώνυμος 06/07/2010 19:26:29

    Συνεπως ξεχαστε τον δανεισμο απο τις αγορες.

   • undercover gpr avatar
    undercover gpr @ Επώνυμος 06/07/2010 19:40:37

    Τι λες μωρέ? Έντοκα γραμμάτια είναι όχι ομόλογα.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Επώνυμος 06/07/2010 19:42:27

    Μικρή η διαφορά αν είναι έντοκο γραμμάτιο ή ομόλογο, κυρίως η ονομαστική αξία είναι η διαφορά, η ουσία δεν αλλάζει.

   • man8os avatar
    man8os @ Επώνυμος 06/07/2010 19:48:47

    οκ, σορρυ.

   • undercover gpr avatar
    undercover gpr @ Επώνυμος 06/07/2010 19:51:14

    Είναι 3/6 και 12μηνα γραμμάτια τα οποία θα αποπληρωθούν εντός τριετίας (δλδ εντός της περιόδου που αποκλείεται να πτωχεύσουμε) , βρε φίλε μου , και δεν εντάσσονται σε δευτερογενή αγορά για να ανεβοκατεβαίνει η ονομαστική αξία.

    Άκου που σου λέω , δωράκι είναι.(βέβαια αν τα έδινε σε ξένα κεφάλαια θα έβγαιναν όλοι στα κάγκελα πως δίνει δώρα στους κερδοσκόπους)

 21. MARIA avatar
  MARIA 06/07/2010 18:39:07

  Ας υποθέσουμε ότι ο Αντώνης Σαμαράς προτείνει τις σωστές λύσεις για να βγεί η χώρα απο αυτή την τραγική κατάσταση και πείσει την πλειονότητα του ελληνικού λαού (ανεξαρτήτως κομματικών πεποιθήσεων) να τον ψηφίσει.

  Πως δεσμεύεται ο Αντώνης Σαμαράς και η κυβέρνησή που θα σχηματίσει ότι θα τηρηθούν όλα όσα θα προτείνει? Ποιές θα είναι οι ποινές που θα υποστεί αν δεν τηρηθούν οι προεκλογικές εξαγγελίες του ?

  Πως θα είναι σίγουρος ο κάθε πολίτης ότι 'κατόπιν εορτής' (δλδ αφού εκλεγεί κυβέρνηση) δεν θα ακούσουμε τις γνωστές αοριστολογίες, δικαιολογίες κλπ που έχουν επανειλλημένα εκστομίσει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ & ΝΔ καθώς και η ανεκδιήγητη σημερινή κυβέρνηση του GAP.

  O μελλοντικός ηγέτης που θα πείσει τους έλληνες πολίτες και όχι τους "κομματικούς έλληνες πολίτες" πρέπει να δεσμευτεί γιατί μόνο έτσι θα δείξει ότι έχει "ΚΟΤΣΙΑ" για να φέρει εις πέρας αυτά που προτείνει. Διαφορετικά θα έχουμε πάλι μια απο τα ίδια αλλά σε γαλάζιο χρώμα αντί για πράσινο. Ο έλληνας πολίτης πλέον όμως δεν ενδιαφέρεται για το 'χρώμα' αλλά για την 'ποιότητα' και την 'αξιοπιστία' του προϊόντος.

  Εσείς που πιστεύετε ακράδαντα στον Αντώνη Σαμαρά πως μπορείτε να πείσετε τον ουδέτερο ψηφοφόρο ότι θα υπάρξουν δεσμεύσεις και ποινές αν δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις ?

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ MARIA 06/07/2010 18:47:24

   Δεν ξέρω αν υπάρχει αυτό που ζητάς. Όσον αφορά εμένα, εμπιστεύομαι μερικές κρίσιμες λεπτομέρειες που κατά τη γνώμη μου τον διαφορποιούν από τους υπόλοιπους. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλείεται να κάνω λάθος.

   • MARIA avatar
    MARIA @ Επώνυμος 06/07/2010 19:01:10

    Η τύχη της χώρας και όλων των πολιτών της δεν μπορεί να αφήνεται σε 'μερικές κρίσιμες λεπτομέρειες'.

    Έχουμε φτάσει σε τέτοιο οριακό σημείο που θα πρέπει να είμαστε σίγουροι 1000% και όχι 100% για κάθε απόφαση που θα παρθεί απο την μελλοντική κυβέρνηση και θα κρίνει την ύπάρξη της χώρας μας και τη ζωή μας.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Επώνυμος 06/07/2010 19:28:36

    Τι άλλες επιλογές έχεις δηλαδή από το να εμπιστευτείς το Σάμαρά, έστω και παίρνοντας κάποιο ρίσκο; Δυστυχώς, είναι δεδομένες οι επιλογές μας. Μακάρι να υπήρχε κάποια υπερφυσική δυνατότητα να δεσμευτεί κάθε μελλοντικός πρωθυπουργός, αλλά δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα;

    Οπότε, επιλέγεις τελικά αυτόν που σου εμπνέει περισσότερη εμπιστοσύνη. Τον συγκρίνεις με τους άλλους, τι εμπιστοσύνη σου εμπνέει ο άλλος, και επιλέγεις. 100% σίγουρος εγώ δεν είμαι ούτε για τον εαυτό μου.

    Ο Σαμαράς είναι ο μόνος πολιτικός που απέδειξε έμπρακτα στην πολιτική του διαδρομή τη συνέπειά του, κινδυνεύοντας μάλιστα με οριστική πολιτική εξαφάνιση. Τώρα, με μια κυβέρνηση που καταστρέφει κάθε μέρα τη χώρα, δεν ζητάει εκλογές, αποφεύγοντας τους λαϊκισμους, όταν ο άλλος είχε φαγωθεί να ζητάει εκλογές λέγοντας "λεφτά υπάρχουν". Κάνω τη σύγκριση σε αυτές τις "κρίσιμες λεπτομέρειες" και ο Αντώνης βγσίνει κατά κράτος νικητής. Συνεπώς, στηρίζω Αντώνη. Αν δεν πάει κι αυτός καλά, δεν έχω τη δυνατότητα για κάτι περισσότερο ΤΩΡΑ, πέρα από το να κρίνω με τα δεδομένα που έχω. Η τιμωρία θα είναι για μετά.

 22. Άπιστος Θωμάς avatar
  Άπιστος Θωμάς 06/07/2010 18:46:36

  Ο Αντώνης, ο κάθε Αντώνης, γιά να πάρη τα μυαλά των σκεπτομένων Ελλήνων, μόνο ένα πράγμα χρειάζεται να ειπή :
  Σχεδιάζω την Ελληνική οικονομία, έτσι ώστε, σε τριάντα χρόνια, η Αθήμα να έχει μείνει με τους μισούς κατοίκους. Θέτω στην κρίση των πολιτών το σχέδιο με δημοφψήφισμα, ώστε να μην μπορεί να το αλλάξη ο κάθε μελλοντικός τυχάρπαστος και το θέτω αμέσως σε εφαρμογή.
  Όποιος μιλάει γιά οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα και δεν αναφέρεται στην μείωση του πληθσυμού της Αθήνας τουλάχιστον στο μισό, έστω και με βομβαρδισμό, λέει φούμαρα και πουλάει φύκια γιά μεταξωτές κορδέλες.
  .-

  • ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ avatar
   ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ @ Άπιστος Θωμάς 06/07/2010 19:10:33

   Ο Αντώνης σας να πάρει τα φωτισμένα μυαλά των Αβραμόπουλου και Δήμα και να σχεδιάσει την τακτική της ΝουΔούλας για αντιπολίτευση πολλών ετών, γιατί ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά.

   • Ο Ιθαγενής avatar
    Ο Ιθαγενής @ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ 06/07/2010 19:13:52

    ΠΑΘΟΚ για πάντα:

    ΠΑ γκαλος
    ΘΟ δώρα
    Κ αρατζαφέρης

    Εθνικοσιαλισμός όχι απλά δεξιά....

    ΥΓ

    αλήθεια ο Δήμας είναι ο κύριος που εξυμνούσε ο κωπηλάτης και συνεπέστατος όπως πάντα έστειλε την μεταγραφή;

  • undercover gpr avatar
   undercover gpr @ Άπιστος Θωμάς 06/07/2010 19:11:55

   Το πρόβλημα είναι ότι κανείς μέχρι τώρα δεν στόχευσε στα μυαλά των σκεπτόμενων Ελλήνων , όλοι στους βλάκες στοχεύουν που είναι και οι περισσότεροι.

   "έστω και με βομβαρδισμό" χαχαχαχαχα σωστός ο παίκτης !!

 23. man8os avatar
  man8os 06/07/2010 18:59:21

  Περισσοτερο με φοβιζουν τα μυστικα αρθρα του μνημονιου και τα προτοκολλα πουεχουν υπογραφει στα κρυφα.
  Εαν μπορουμε να φυγουμε απ το μνημονινο πρεπει να φυγουμε το συντομοτερο. Το ερωτημα ειναι το εξης: Μπορουμε?
  Υπαρχουν εγγυητες τηρησης του μνημονιου?
  Υπαρχουν μυστικες ποινικες ρητρες?
  Αν κατι τετοιο υπαρχει δεν μπορουμε να φυγουμε για λογους εθνικης ασφαλειας.
  Εαν ομως δεν προβλεπονται πρεπει να φυγουμε αυριο κα να αξιοποιησουμε καθε δυνατοτητα που υπαρχει για να ισοσκελισουμε τον προυπολογισμο ΑΥΡΙΟ!

 24. ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ avatar
  ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ 06/07/2010 19:08:37

  Δεν καταλαβαίνω γιατί τρομοκρατείτε τον λαό. Κοιτάξτε να ασχοληθείτε λίγο με τη ΝουΔούλα και αφήστε τον Κυβερνήτη μας να βγάλει την χώρα από την μεγάλη δυσκολία. Κοιτάξτε να δείτε τι θα γίνει με τους άχρωμους και άγευστους αντιπροέδρους σας Αβραμόπουλο και Δήμα.

  • Ο Ιθαγενής avatar
   Ο Ιθαγενής @ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ 06/07/2010 19:10:47

   Σωστός ενώ ο άνθρωπος που θα έφευγε από την χώρα αν κυβερνούσε ο ΓΑΠ και που έχασε από τον ένα άγευστο είναι έγχρωμος και γευστικός;

   Φιλόσοφε ειλικρινά με διασκεδάζεις που συγκρίνεις πχ τον Δήμα με ΠΑΓΚΑΛΟΥΣ

   • ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ avatar
    ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ @ Ο Ιθαγενής 06/07/2010 19:13:19

    Ο Πάγκαλος έχει δοκιμαστεί σε πολιτικές αιχμής και είναι απόλυτα επιτυχημένος. Ο Δήμας τι έχει να δείξει; Μια θητεία σαν επίτροπος όπου δεν έκανε ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ!!

 25. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 06/07/2010 19:18:38

  Οντως:

  ΙΜΙΑ
  ΟΤΣΑΛΑΝ
  μαύρες τρύπες στο ΥΠΠΟ μετά Βενιζέλο
  που οι αντίπαλοι που τον νικούν είναι ο κύριος τίποτα
  που η γυναίκα του έχει τη στήριξη Βορίδη και ΛΑΟΣ
  που η κόρη του νόμιμα και ηθικά μπήκε στο Καποδιστριακό μέσο Βουλής
  Που @@@@@@ τον Ανδρέα για να πάει με 4 τον Σημίτη
  Που @@@@@@ τον Σημίτη
  Που @@@@@@ τον Βενιζέλο
  που είχε χαστουκίσει μεταφράστριες
  Ο ¨θα φύγω αν ποτέ κυβερνήσει ο Γιωργάκης"


  ΠΑΣΟΚΙΚΗ συνέπεια 30 χρόνων

 26. loretta avatar
  loretta 06/07/2010 19:26:57

  Eξαιρετικες οι θεσεις σου Επωνυμε...παρα ταυτα να σου υπενθυμισω οτι οι ελληνες ολα τα βλεπουν δυστηχως; εκ του πονηρου...αν καταφερναν να αποβαλουν αυτο το κουσουρη οι θεσεις σου ειναι απολυτα φυσιολογικες και ....μακαρι να σκεφτοταν ολοι ετσι...!!


  Καλη συνεχεια.

 27. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 06/07/2010 19:39:40

  Συντονιστή, ας αφήσουμε τα ΚΕΠ, όπου διαφωνούμε. Πάρε το Κτηματολόγιο. Άλλη μία τεράστια και πολυέξοδη γραφειοκρατία.

  Είχα καταθέσει κάποτε εδώ στο antinews την εξής πρόταση για το πώς μπορεί να γίνει κτηματολόγιο στις εντός σχεδίου περιοχές και οι δικηγόροι της σελίδας την είχαν βρει πολύ καλή την πρόταση.

  Κτηματογραφείς σε βάση δεδομένων μόνον τα γεωτεμάχια, που τα έχεις ήδη στις πολεοδομίες και τις τεχνικές υπηρεσίες των δήμων. Δίνεις κωδικό αριθμό σε κάθε γεωτεμάχιο και περνάς μετά τον κωδικό αριθμό στα υποθηκοφυλακεία. ΔΕΝ δίνεις κωδικό αριθμό σε κάθε δικαίωμα που υπάρχει πάνω στο οικόπεδο, διαμερίσματα κλπ. Έτσι κάνεις κτηματοκεντρικό το σύστημά σου με ελάχιστο κόστος και διατηρείς την απλότητα του σημερινού συστήματος, αποφεύγοντας το καινούργιο γραφειοκρατικό τέρας.

  Σε πληροφορώ ότι το κτηματολόγιο αντί να διευκολύνει τα πράγματα (εκεί όπου ηδη λειτουργεί) με τα ακίνητα, τα δυσκολεύει περισσότερο, πολύ περισσότερο. Ούτε εκεί μπορούν να κάνουν κάτι τα ΚΕΠ.

  Η διαφορά είναι ότι αν γινόταν το κτηματολόγιο έτσι απλά όπως το λέω, δεν θα είχε καθόλου μα ΚΑΘΟΛΟΥ φαί (μόνον στα εκτός σχεδίου θα είχε κάποιο φαϊ, κι εκεί μόνον για τοπογράφους), οπότε δεν είχε ενδιαφέρον για τα μεγαλολαμόγια.

  Πόσα λεφτά άραγε θα είχε γλιτώσει η χώρα αν είχαμε φτιάξει ένα απλό κτηματολόγιο όπως το λέω εγώ εδώ; Ή έστω κάτι σε αντίστοιχη απλότητα; Εγώ αυτό το σκέφτηκα χωρίς να είμαι ειδικός, από την προσωπική μου εμπειρία, οι ειδικοί δεν μπορούσαν να σκεφτούν κάτι πιο απλό από το γραφειοκρατικό τέρας που φτιάχνουν;

  • sintonistis avatar
   sintonistis @ Επώνυμος 06/07/2010 21:04:36

   δεν το "εχω το θεμα" , φιλε μου. μονο επιδερμικα . και μια εμπειρια πανικου στην εφορια, οπου γινοταν μεγαλος χαμος.

 28. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 06/07/2010 19:56:07

  Δεν πιστευω οτι ειναι τοσο ευκολο να φυγουμε απο το μνημονιο.
  Ωστοσο ακομη πιο δυσκολο ειναι να πεισει ο Σαμαρας τον κοσμο οτι εχει καποια μεθοδο.Δεν ειναι μονο η εχθροτητα των ΜΜΕ και του κατεστημενου αλλα κυριως η αντιληψη του ελληνικου λαου ως προς τις κοινωνικοοικονομικες αντιθεσεις και επιλογες που δεν εχει συνηθισει να σκεφτεται πραγματα περα απο τα τετριμμενα στον αξονα δεξιας - αριστερας.
  Αυτο παει και στο αλλο αρθρο με τον Λουλη.Αυτη τη στιγμη πραγματι πολλοι ανθρωποι σκεφτονται οτι ο Σαμαρας λαικιζει.Οταν αυριο θα παρουσιασει προτασεις που θα περιλαμβανουν ιδιωτικοποιησεις τα ΜΜΕ θα πουν οτι "εκανε στροφη" και διαφοροι αριστεροι που τον καλοβλεπαν θα απογοητευθουν.
  Φυσικα ο ιδιος καμμια στροφη δεν θα εχει κανει αφου ποτε δεν ηταν κρατιστης αλλα απλως η εναλλακτικη λυση δεν υπαρχει στα μυαλα των ανθρωπων που στην Ελλαδα σκεφτονται χοντρικα με το διπολο καπιταλισμος - σοσιαλισμος και μια ενδιαμεση λυση ,μικτη οικονομια.
  ΕΝ προκειμενω διδακτικα ειναι οσα συνεβησαν τη δεκαετια του 90 με την ενταξη στην ΟΝΕ.ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τοτε ησαν υπερ της ενταξης και την προωθουσαν και το ΚΚΕ εναντιον.
  Ο Σαμαρας ως Πολ.Αν ειχε μια θεση υπερ της ενταξης με αλλο τροπο και αλλη ισοτιμια της δραχμης με τακτικη διολισθησης της δραχμης και οχι σκληρης δραχμης για να κρατηθει η ανταγωνιστικοτητα της οικονομιας.
  Η θεση αυτη πηγε ΑΠΑΤΗ.Δεν την κοντραρε κανεις,δεν την πολεμησε κανεις,απλως την αγνοησαν και ο λαος δεν ασχοληθηκε καθολου.
  Η σπλοικη σκεψη ηταν ναι ή οχι στο ευρω και τα υπολοιπα ηταν λεπτομερειες που δεν απασχολουσαν κανενα.
  Τον ιδιο κινδυνο θα διατρεξουν και σημερα οι οποιες προτασεις : η απλοικη σκεψη θα ψαξει να μαθει αν ειναι "με το λαο" ή με τους "μεγαλους" και το κεφαλαιο και για να πιστεψει το πρωτο θελει αυξηση του δημοσιου τομεα οποτε βεβαια ειναι λαικισμος και μονο τα αριστερα κομματα και παντως οχι η ΝΔ δικαιουνται να λενε ενω το δευτερο σημαινει οτι ειναι μια απο τα ιδια με το μνημονιο.
  Με δυο λογια υπαρχει ασπρομαυρη σκεψη στα οικονομικα και απλοικα διλημματα τα οποια φυσικα τα ΜΜΕ τα ενισχυουν.
  Αυτο ειναι μεγαλο εμποδιο.

 29. denkserotipota avatar
  denkserotipota 06/07/2010 20:03:08

  Αυτάρκεια και επιστροφή στην ύπαιθρο. Σε λίγο όλο και περισσότεροι, θα μιλούν για αυτά τα δύο. Τότε η Ελλάς, θα βρει το δρόμο της. Τότε οι Ελληνες θα θυμηθούν ποιοι είναι.

 30. ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ avatar
  ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ 06/07/2010 20:15:03

  Μακάρι η Ελλάδα να είχε και άλλους φωτισμένους και ικανούς πολιτικούς όπως οι Παπανδρέου, Πάγκαλος, Μπακογιάννη, Καρατζαφέρης, Μάνος και Ανδριανόπουλος. Τότε όλα θα ήσαν διαφορετικά. Φτάσαμε εδώ που φτάσαμε γιατί επιτρέψαμε στην δεξιά να έρθει στην εξουσία. Αλλά το λάθος αυτό δεν θα ξαναγίνει ΠΟΤΕ ! Τη ΝουΔούλα δεν την σώζει ο Δήμας. Είναι και αυτός καμένο χαρτί. Πιστός υπηρέτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των μονοπωλίων της. Έδωσε δείγματα γραφής τα προηγούμενα χρόνια.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ 06/07/2010 20:44:39

   Ναι μωρέ, να μην το επιτρέψετε. Είναι πράγματα αυτά, η δεξιά στην εξουσία τώρα; Προτείνω μάλιστα, αν στο τέλος της τετραετίας δεν σας βγαίνουν οι δημοσκοπήσεις, να αναβάλλετε τις εκλογές μέχρι να σας βγαίνουν. Τι λες κι εσύ, έτσι δεν είναι το σωστό; Δεν είναι δυνατόν να επιτρέψετε ξανά να έρθει η δεξιά στην εξουσία.

  • Orestios avatar
   Orestios @ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ 06/07/2010 20:52:13

   Ξέφυγε από τον ΟΚΑΝΑ ο φιλόσοφος?
   Ή του τα μοιράζει το GAP?
   χο! χο!
   Πες κι άλλα μεγάλε!

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ 07/07/2010 00:41:47

   Ενώ ο Μάνος και ο Ανδριανόπουλος... πέρα κι έξω από κάθε μονοπώλιο, ε;

   Πες κι άλλα τέτοια, να γελάσει το χειλάκι μας.

 31. firiki2010.wordpress.com avatar
  firiki2010.wordpress.com 06/07/2010 20:22:15

  Από την ανάρτηση έχω την αίσθηση ότι παρουσιάζει τα πράγματα μάλλον ευκολότερα από ό,τι είναι. ΔΕΝ "παίζουμε μόνοι μας πια!
  Ενα λιγότερο τεχνικό αρθράκι "Προυποθέσεις μιας ... πρότασης" ανέβασα στο http://firiki2010.wordpress.com/

 32. ανέστης avatar
  ανέστης 06/07/2010 20:43:31

  Εσύ φιλόσοφε δεν παιζεσαι με τίποτε η είσαι βαλτός η είσαι ευτυχισμένος στο κόσμο σου , όσο γαι την άποψη σου ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά δείχνει το επίπεδο και την ποιότητά σου . Απίστευτος και όμως αληθινός .
  Επώνυμε το άρθρο εξαιρετικό θεωρώ κομβικό σημείο το γεγονός οτί ο κόσμος πρέπει να καταλάβει τον ρόλο του ΓΑΠ στην σημερίνη κατάσταση πρέπει να δείξει ο Σαμαράς σέ όλον τον κόσμο πως μας έφτασε ο ΓΑΠ στο σημείο που είμαστε και οτι κατέβαλε και καταβάλει πολύ σκληρή προσπάθεια . Ας αποκαλυφθεί επιτέλους ο καταστροφικός ρόλος του

 33. σιδεράκιας avatar
  σιδεράκιας 06/07/2010 20:46:00

  Πολύ καλό το άρθρο, συμφωνώ.
  Νομίζω όμως ότι παραβλέπουμε κάτι βασικό, την νοοτροπία που έχει πιά επικρατήσει. Θα περιοριστώ στο φορολογικό για να εξηγήσω τι εννοώ.
  Είχα σήμερα έναν ασθενή, είχαμε συμφωνήσει με τους γονείς του νεαρού για την αμοιβή μου. Ο πατέρας λοιπόν, όταν τελείωσα την προεργασία, μου λέει, μπορούμε να κάνουμε κάτι καλύτερο; δε θέλω απόδειξη. Οσο κι αν προσπάθησα να του εξηγήσω ότι ακριβώς αυτή η στάση μας οδήγησε στο γκρεμό, το μόνο που βρήκε να μου πει είναι πως έχει ήδη μαζέψει τις αποδείξεις για το αφορολόγητό του. Οταν του είπα πως αν εγώ δεν αποδώσω φόρο πλήττεται κι αυτός, μου απάντησε ότι δεν πρόκειται να καλύψει κανείς τη θεραπεία του γιού του, κι έχει δίκιο βέβαια! Δυστυχώς η έλλειψη ανταποδότικότητας των φόρων έχει γεννήσει την απαξίωση. Φυσικά κι εγώ τσατίζομαι που πληρώνω τέλη κυκλοφορίας κι όταν βρέξει και κινούμαι με τη μηχανή μου προσεύχομαι μην κρύβεται καμιά λακούβα κάτω από το νερό. Φυσικά τσατίζομαι που η προκαταβολή του φόρου που πρέπει να πληρώσω είναι μεγαλύτερη από το υπόλοιπο του φόρου για το '09. Κατά τη γνώμη μου αυτή την εδραιωμένη νοοτροπία πρέπει να αντιμετωπίσει ο Σαμαράς. Αλλιώς τίποτε δε θα γίνει.

  και ναι! του έκανα του πατέρα καλύτερη τιμή, αλλά την απόδειξη θα την πάρει.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ σιδεράκιας 06/07/2010 21:01:01

   Το παράδειγμά σου είναι κλασικό, αλλά πάντοτε επίκαιρο.

   Τελικά, το πρόβλημα του κράτους μας είναι ότι δεν έχει δομές που να ανταποκρίνονται στον έμφυτο ατομισμό του Έλληνα. Θέλει μια εμβριθή μελέτη πολιτικής κοινωνιολογίας, που να μας δείξει τι είδους κράτος θέλει τελικά αυτός ο Έλληνας. Α, ρε Μαξ Βέμπερ, γεννήθηκες Γερμανός. Εδώ σε χρειαζόμασταν.

   Και κάτι ακόμη. Στις ΗΠΑ μέχρι το 1913 ο φόρος εισοδήματος θεωρούνταν αντισυνταγματικός. Το 1913 πέρασαν τροποποίηση στο Σύνταγμά τους για να νομιμοποιήσουν το φόρο εισοδήματος. Ξέρετε με ποια αιτιολογία θεωρούνταν αντισυνταγματικός; Ότι ήταν θεσμός όμοιος με την κολληγία, την δουλοπαροικία της μεσαιωνικής φεουδαρχίας (serfdom) και θα αντέκειτο στην ελευθερία του ανθρώπου το να μην εξουσιάζει όλο το προϊόν της εργασίας του! Βρε μπας κι είχαν δίκιο;;;

   Όσο περνάει ο καιρός, τόσο πιο δίκιο μου φαίνεται ότι είχαν. Η έμφυτη τάση για ελευθερία του Έλληνα, δεν μπορεί να ανεχθεί να μην εξουσιάζει το σύνολο του προϊόντος της εργασίας του. Γι' αυτό και του (μας) είναι τόσο δύσκολο να πληρώνει (πληρώνουμε) το φόρο εισοδήματος.

   Αν δει κανείς και το The Money Masters (κινδυνεύω να γίνω βαρετός), αναφέρονται και σε αυτό το θέμα και το συνδέουν ευθέως με την ίδρυση της FED την ίδια χρονιά. Η λογική ήταν ότι το κράτος, από τη στιγμή που θα εξέδιδε χρέος, έπρεπε να έχει εξουσία πάνω στα εισοδήματα των πολιτών του, για να μπορεί να εγγυηθεί το κρατικό χρέος μέσω των εισοδημάτων των πολιτών.

   Στις ΗΠΑ υπάρχει ακόμη ο σχετικός προβληματισμός και είναι πολύτιμη η γνώση της συζήτησης που γίνεται εκεί.

   • firiki2010.wordpress.com avatar
    firiki2010.wordpress.com @ Επώνυμος 06/07/2010 21:19:11

    Σχετικά με τα θέματα της φορολογίας μια βόλτα στο "Σύνταγμα της ελευθερίας" του Hayek θα μας έβαζε σε γόνιμες σκέψεις έστω και αν δε4ν καταλήγαμε στις απόψεις του.

 34. ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ avatar
  ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ 06/07/2010 21:11:05

  Ο λαός της Ελλάδας χαίρεται και είναι ευτυχισμένος που το τιμόνι της χώρας το κρατάει ο Γιώργος Παπανδρέου. Είναι ευτυχία για την Ελλάδα, αυτές τις δύσκολες ώρες, που ο υγιής πολιτικός κόσμος συμπορεύεται μαζί του. Όλοι και όλες θα τον στηρίξουμε μέχρι τέλους κάνοντας οποιαδήποτε θυσία μας ζητήσει για το καλό της πατρίδας. Και όταν έρθουν ακόμη καλύτερες μέρες όλοι μαζί θα πορευτούμε τον δρόμο της προόδου και του σοσιαλισμού, επιβραβεύοντας τις άοκνες προσπάθειες του Γιώργου Παπανδρέου για πολλές πολλές τετραετίες.

  • firiki2010.wordpress.com avatar
   firiki2010.wordpress.com @ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ 06/07/2010 21:14:53

   Μήπως μας κάνεις πλακίτσα?

   • Orestios avatar
    Orestios @ firiki2010.wordpress.com 06/07/2010 21:15:40

    Μη το λες!

   • ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ avatar
    ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ @ firiki2010.wordpress.com 06/07/2010 21:17:20

    Πλάκα κάνετε όλοι εσείς οι δεξιοί που δεν μπορείτε να διαχειριστείτε την ψήφο σας και ψηφίζετε πολιτικές τύπου Καραμανλή και Σαμαρά που γύρισαν την Ελλάδα χρόνια πίσω. Αλλά είπαμε η Ελλάδα δεν θα ξεπέσει και πάλι στον δρόμο των μονοπολίων και της δεξιάς.

   • Orestios avatar
    Orestios @ firiki2010.wordpress.com 06/07/2010 21:18:59

    χαχαχαχαχαχαχαχαχα
    Πες κι άλλα μεγάλε!
    Χώσ'τα

   • firiki2010.wordpress.com avatar
    firiki2010.wordpress.com @ firiki2010.wordpress.com 06/07/2010 21:27:42

    Φιλόσοφε, συγγνώμη
    Μόλις κατάλαβα ότι σοβαρολογείς. Πίστεψε με όμως, πρέπει να βρεις ένα πιο πειστικό τρόπο να προωθήσεις τις απόψεις σου.

   • man8os avatar
    man8os @ firiki2010.wordpress.com 06/07/2010 21:30:11

    Να παει σε ειδικους να τον φροντισουν. Και να αφαιρεθουν τα πολιτικα δικαιωματα του! Δεν μπορει μερικες χιλιαδες ειδικων περιπτωσεων να καταδικαζουν ενα εθνος...

  • σιδεράκιας avatar
   σιδεράκιας @ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ 06/07/2010 21:15:33

   Το άλλο με τον Τοτό;!
   ¨Οπως λένε κι ο φίλοι μου οι Γερμανοί, κάποιοι, για τους δικούς τους λόγους, εξακολουθούν να βλέπουν τα πράγματα μέσα από rosarote Brille.
   κοινώς...ροζ γυαλιά

 35. Orestios avatar
  Orestios 06/07/2010 21:12:06

  Το GAP μας καταχρεώνει για να σωθούν οι Τράπεζες?
  Τί είδους λεφτά θα τους δώσει ο κ. Ρεν?

 36. δρόμος avatar
  δρόμος 07/07/2010 00:37:14

  αντισυμβατικέ φίλε Επώνυμε, σαν τυπικός υδροχόος που είμαι σε πάω με χίλια, και για όσα γράφεις, και για το κουράγιο σου να απαντάς στη μεγάλη πλειοψηφία των σχολιαστών σου, και για το πατριωτικό υπόβαθρο των προτάσεων (μόνο σκέψου και κάτι για κλωνισμό δικό σου, του Αντώνη, και μερικών -λίγων- ακόμη πατριωτών για να επανδρωθούν οι μηχανισμοί ελέγχου, για να μην καταντήσουν παραμάγαζα εκβιαστών και χρυσοθήρων).

  Πριν διαβάσω το κείμενό σου και τα σχόλιά του αστειευόμουνα στην περί Πάγκαλου ανάρτηση (http://www.antinews.gr/?p=52703#comment-482649) για εναλλαγή των δημοσίων υπαλλήλων με τους του ιδιωτικού τομέα. Όσο το σκέπτομαι τώρα, τόσο πιό λογικό μου φαίνεται. Να στείλουν όλους τους δημόσιους υπάλληλους για υποχρεωτική θητεία ενός έτους στον ιδιωτικό τομέα, και αντίστροφα. Χαμός θα γίνει. Οι πρώτοι θα συνειδητοποιήσουν επιτέλους γιατί τόσον καιρό τους βρίζουμε, ενώ οι δεύτεροι, με ελάχιστο κόπο, θα διορθώσουν κακώς κείμενα δεκαετιών. Είχα την τύχη να συνυπάρξω για έξι μήνες στον ίδιο χώρο με πρώην δημόσιο υπ.(από τους χρήσιμους και παραγωγικούς) που μεταπήδησε με τη θέλησή του στον ιδ. τομέα: δεν πέρασε μέρα που να μην τον δω να εντοπίζει, έκπληκτος, τη διαφορά.

  Λοιπόν, είσαι αστέρι. Επειδή λειτουργείς θετικά, και ξεκινάς διάλογο, και ρίχνεις στο τραπέζι ιδέες, άσχετα με την εφικτότητα εφαρμογής τους . Αυτό χρειαζόμαστε τώρα περισσότερο, ιδέες. Αν όλοι το κάνουμε αυτό, σίγουρα κάτι θα προκύψει από τη διαδικασία.

  Και κάτι άλλο. Το The Money Masters το είχα δει (ολόκληρο) πολύ καιρό πριν το αναφέρεις, και αναρωτιόμουνα αν μπορούσα να το εμπιστευθώ. Όταν είδα τις πρώτες σου αναφορές πριν από καμμιά εικοσαριά μέρες, αν δεν κάνω λάθος, το ξαναείδα. Έχεις δίκιο, είναι ένα μικρό σχολείο για όλους.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ δρόμος 07/07/2010 09:53:15

   Μερσί. Το φοβερό με το The Money Masters είναι ότι περιγράφει το υπόβαθρο και τη διεργασία τεχνητής δημιουργίας κρίσεων. Συμπληρώνει γνώσεις της οικονομικής επιστήμης προφανείς μεν και όχι περίπλοκες, αλλά που, πιστεύω, επίτηδες δεν διδάσκονται στις οικονομικές σχολές, για να μην πάρει ο κόσμος (ειδικά οι οικονομολόγοι) χαμπάρι του τι ακριβώς γίνεται.

   Ο λόγος που το εμπιστεύτηκα είναι γιατί είχε πάρα πολλά facts, είχε επαληθευσιμότητα στα στοιχεία του και, το κυριότερο, μου έδωσε απαντήσεις για πράγματα που η ερώτηση υπήρχε υποσυνείδητα μέσα μου, χωρίς να την έχω διαμορφώσει. Ήξερα δηλαδή πριν πέντε και τώρα ξέρω άλλα πέντε, που δεν συγκρούονται καθόλου με τα πέντε που ήξερα.

   Ας πούμε, ήξερα για τη σημασία της τιμολόγησης του πετρελαίου σε δολάρια, για την παγκόσμια κυριαρχία του, αλλά μόνον όταν είδα πώς λειτουργούσε ο χρυσός όλους αυτούς τους αιώνες, μέχρι το 1971, το συνδύασα με την ύπαρξη συνολικά οργανωμένου σχεδίου για να είναι το πετρέλαιο κυρίαρχο και ολιγοπωλιακά ελεγχόμενο εμπόρευμα. Κι εκεί βλέπεις ότι ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να έρχεται η πρώτη πετρελαϊκη κρίση δύο χρόνια ΜΟΝΟΝ μετά το Bretton-Woods και στην ουσία εκ του μη όντος, επειδή, υποτίθεται, ξυπνησαν ΤΑ ΑΠ0ΛΥΤΑ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ αραβικά καθεστώτα.

   Άρα, επιβεβαιώνεται ΚΑΙ από τις πετρελαϊκές κρίσεις (στις οποίες νομίζω ότι δεν αναφέρεται τόσο αναλυτικά το The Money Masters) ότι υπάρχει οργανωμένος μηχανισμός πρόκλησης τεχνητών κρίσεων για την προστασία και την επέκταση της παγκόσμιας κυριαρχίας των αμερικανικών τραπεζών.

   Και βλέπεις ότι η παγκόσμια οικονομική ιστορία του τελευταίου αιώνα είναι μια ιστορία προστασίας του δολαρίου και υπερχρέωσης των κρατών.

   Και όταν συνειδητοποιείς ότι και η ελληνική κρίση εντάσσεται σε ένα σχέδιο απεγνωσμένης προστασίας της κυριαρχίας του δολαρίου, και βλέπεις ταυτόχρονα και ένα σωρό κινήσεις τεχνητής πρόκλησης της δικής μας κρίσης (από τα "ψευδή στοιχεία" που ακόμα τα ψάχνουμε, τη ρητορική περί Τιτανικού και, κυρίως, το σκάνδαλο Τ+10), τότε καταλαβαίνει ότι η δική μας κρίση δεν είναι παρά ένα ακόμη επεισόδιο στο σήριαλ της κυριαρχίας του διεθνούς τραπεζο-πετρελαϊκού καρτέλ (δλδ, της Νέας Τάξης) και ότι είναι απολύτως τεχνητή, για να μπουν και να μας τα πάρουν όλα (και πρώτα-πρώτα τις τράπεζές μας, δηλαδή τα λεφτά μας).

   Και τότε καταλαβαίνεις ποιος είναι ο εχθρός και πόσο δύσκολη, αλλά όχι αδύνατη, είναι η αντιμετώπισή του. Γιατί, αν δεν γνωρίζεις πλήρως τον εχθρό σου, δεν μπορείς να τον εξουδετερώσεις. Και το ντοκυμαντέρ αυτό σου δίνει να γνωρίσεις πλήρως τον εχθρό σου.

   • δρόμος avatar
    δρόμος @ Επώνυμος 07/07/2010 18:57:30

    τι μου θύμισες τώρα... στην πρώτη πετρελαϊκή κρίση έτυχε να βρεθώ Σαββατοκύριακο στη Φλωρεντία: πλήρης απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων, και κάποιοι ιταλοί έχουνε βγει στην πόλη καβάλα στα άλογά τους... από τις εντονώτερες εικόνες-βιώματα που έχω φυλάξει, σε ένα ιδιαίτερα καθεστωτικό και φορτισμένο πολιτισμικά μεσαιωνικό πλαίσιο.

 37. k avatar
  k 07/07/2010 01:02:08

  Δήλωση Αντώνη Σαμαρά στις 4 Μαίου 2010: "Ασφαλώς εμείς δεσμευόμαστε από τις συμβάσεις που υπογράφει το Ελληνικό κράτος, ακόμα κι όταν διαφωνούμε. Η Ελληνική Πολιτεία έχει συνέχεια."

  Το Μνημόνιο είναι διεθνής σύμβαση που έχει υπογράψει το Ελληνικό κράτος.

 38. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 07/07/2010 09:05:40

  Φοβάμαι ότι απλοποιείς πολλά πράγματα, από έλλειψη οικονομολογικών γνώσεων, αγαπητέ Επώνυμε.
  Οι επενδύσεις σε Δημόσια Έργα ευνοούν την κατανάλωση και δι' αυτής την αναθέρμανση της οικονομίας (Κέυνες) μόνο όταν έχεις δικά σου οικονομικά σύνορα και νόμισμα. Και αυτά επιλέξαμε να τα χάσουμε προ πολλού.
  Τώρα, σε συζητήσεις αν θα καταργήσουμε ή όχι τα ΚΕΠ κλπ δεν έχω τον χρόνο να υπεισέλθω. Απλά, οι γενικόλογες προτάσεις σου, χωρίς να στερούνται βάσεως, δεν είναι αυτό που θα λέγαμε πρωτότυπες, ούτε άμεσα εφαρμόσιμες. Και το ΠΩΣ θα γίνουν πράξη είναι το πραγματικό ζητούμενο. Πήξαμε στις εκθέσεις-επικεφαλίδες έργου.
  Και η Ελλάδα, και η ΝΔ είναι σε αναζήτηση ΠΡΩΤΟΤΥΠΩΝ λύσεων και επακριβών διαδικασιών, που δεν βλέπω (όσο μου επιτρέπουν τα ΜΜΕ) να προσφέρει κανένας.

 39. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 07/07/2010 09:32:22

  Δεν είπα ότι έχω το αλάνθαστο, αλλά με εξοργίζει ο κενά αφοριστικός λόγος. Ο αφοριστικός λόγος δηλαδή που δεν έχει να πει απολύτως τίποτα.

  Πες μας πρώτα εσύ λοιπον τις ΠΡΩΤΟΤΥΠΕΣ λύσεις που τόσο θέλεις και τις επακριβείς διαδικασίες και μετά το ξανασυζητάμε.

  Σε μία συγκυρία όπου έχουμε φλομώσει από την pensée unique της κυβέρνησης Παπανδρέου σε σχέση με τη "σωτηρία της πατρίδας" δια του μνημονίου, είναι ανάγκη να ακουστεί αντίλογος. Πόσος αντίλογος ακούγεται; Εγώ κάθησα από ψώνιο, αν θέλεις, να καταγράψω τις σκέψεις μου για τον αντίλογο αυτόν, ενόψει μάλιστα και των σημερινών ανακοινώνσεων Σαμαρά για αυτό το θέμα, προσπαθώντας να συμβάλω στη ζύμωση σκέψης γύρω από το θέμα αυτό.

  Όσο εσύ όμως δεν προτείνεις κάτι, δεν μπορείς να απαξιώνεις όσους προσπαθούν να προτείνουν. Μπορείς να λες "λάθος" για αυτά που λένε οι άλλοι, αν δεν συμφωνείς, αλλά δεν μπορείς να απαξιώνεις έτσι, χωρίς να λες αυτά που κατηγορείς τους άλλους ότι δεν είπαν.

  Πάμε λοιπόν στα "δικά μας οικονομικά σύνορα και νόμισμα".

  Αγαπητέ, μια που έχεις σαφώς περισσότερες οικονομολογικές γνώσεις από μένα, θα γνωρίζεις ότι το ζητουμενο από ένα δημόσιο έργο είναι η δημιουργία προστιθέμενης αξίας. Όντως, αν δεν υπάρχουν οικονομικά σύνορα, κάποια προστιθέμενη αξία θα φύγει εκτός της χώρας. Θα φύγει όλη εκτός της χώρας; Από πού κι ως πού; Αντιθέτως, η περισσότερη θα μείνει εντός της χώρας. Και Πακιστανός να είναι ο εργάτης, θα καταναλώσει εδώ το μεγαλύτερο μέρος, και θα κάνει κι ένα έμβασμα στην οικογένεια στο Πακιστάν, που όμως δεν θα είναι το μεγαλύτερο μέρος του μεροκάματου. Όσον αφορά δε τα χρηματοοικονομικά οφέλη του έργου για τους (αλλοδαπούς) χρηματοδότες, αυτά θα έρθουν στη συνέχεια, όταν θα εισπράττουν τα διόδια για το χρόνο εκμετάλλευσης του έργου και θα πληρώνονται τοκοχρεωλύσια. ΟΧΙ ΤΩΡΑ, που το επενδυόμενο κεφάλαιο θα αναλωθεί στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του εντός της Ελλάδας.

  Τέλος, δεν καταλαβαίνω τι σχέση το νόμισμα εδώ. Το ζητούμενο είναι η δημιουργία προστιθέμενης αξίας, που είναι αύξηση της παραγωγής, που είναι αύξηση του ΑΕΠ, που είναι χρήμα, που είναι φόροι, ασφαλιστικές εισφορές, κατανάλωση, ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος, ρευστότητα στην αγορά και λοιπά και λοιπά. Αν μπορείς να με διαφωτίσεις με τις δικές σου οικονομολογικές γνώσεις, θα σου ήμουν ευγνώμων.

 40. Κωνσταντίνος avatar
  Κωνσταντίνος 07/07/2010 11:34:27

  Είναι εξαιρετικό το άρθρο σας και έτσι είναι όντως τά πράγματα. Πρέπει κάποιος να είναι τυφλός διά να μην βλέπει ότι φθάσαμε εις αυτό το σημείο ΕΣΚΕΜΜΕΝΑ. Αυτήν την διαταγή είχαν και αυτήν εξετέλεσαν. Αλλά ας έλθουμε εις το τι πρέπει να γίνει ώστε να φύγουμε από την μιζέρια πού δεν μας πάει καθόλου σαν λαός. Κατά την ταπεινή μου γνώμη:

  1.- Οι Δημόσιοι υπάλληλοι να χάσουν την μονιμότητα. Αυτή η μονιμότης είναι ανασταλτικός παράγων διά την δημόσια διοίκηση. Ο δε αριθμός των είναι υπέρογκος διά τά Ελληνικά δεδομένα. Να πάψει πλέον να είναι το καταφύγιο της ρουσφετολογίας, πού γίνεται εις βάρος των φορολογουμένων πού βλέπουν ότι τά χρήματά τους αντί να πιάνουν τόπο κατασπαταλώνται εις μισθούς διά να βγαίνουν μερικοί στην Βουλή.

  2.- Οι Δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να επιμορφωθούν και να κάνουν κτήμα τους ότι πληρώνονται από τους πωλήτας καί είναι υποχρεωμένοι να τους εξυπηρετούν και όχι να γίνονται δήμιοι τους.

  3.- Ας μού αναφέρει κάποιος ένα παράδειγμα πού π.χ. πήγε στην εφορία και ο/η υπάλληλος εκεί του είπε πιά είναι τά δικαιώματά του. Σε βλέπουν οσάν απατεώνα και προσπαθούν με διάφορα «κόλπα» να σού πούν ότι μόνον υποχρεώσεις έχεις. Κάποτε ένας Χωρικός μού έλεγε ότι οι Έλληνες δεν είναι φοροφυγάδες απλώς προσπαθούν να καλυφθούν από τις απατεωνιές του κράτους.

  4.- Κάποτε έλεγαν «η φτήνια τρώει το παρά». Αν λοιπόν το κράτος δεν μειώσει τους φόρους γενικώς δεν θα εισπράξει χρήματα ποτέ. Από την άλλη θα πρέπει το κράτος να αποδείξει εμπράκτως ότι τά χρήματά του δεν πάνε διά να πλουτίζουν μερικοί αλλά πιάνουν τόπο ήτοι παιδεία, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, κτλ.

  5.- Πώς περιμένουμε να γίνουν επενδύσεις στην Πατρίδα μας όταν το φορολογικό σύστημα είναι άδικο και δεύτερον και σπουδαιότερον αλλάζει κάθε λίγο και λιγάκι. Ποιός σωστός επιχειρηματίας θα επιθυμήσει να επενδύσει εις την Ελλάδα μας;

  6.- Να μάθουν οι αγρότες ότι πρέπει να καλλιεργούν και να είναι αι τιμές των προϊόντων τους ανταγωνιστικές. Δεν είναι δυνατόν να επαφίονται στις επιχορηγήσεις και ο τόπος να μην παράγει τίποτα.

  7.- Διά να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε βιομηχανίες ειδών ευρείας καταναλώσεως είναι ουτοπία το παιχνίδι χάθηκε. Αλλά υπάρχουν μυαλά Ελληνικά πού είναι δυνατόν να ασχοληθούν με την βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας. Δεν βοηθά το κράτος κάποιος να σκεφτεί σοβαρά, όταν αυτό πού πλανάται είναι ότι όλοι από τους βολευτάς μέχρι τον τελευταίο ανθρωπάκο, να κάνουν κάτι να οικονομήσουν σήμερα.

  8.- Ο τουρισμός μας πρέπει να γίνει υψηλών προδιαγραφών. Αυτός θα επιφέρει πράγματι χρήματα στο Κράτος.

  9.- Ο Πειραιάς θα έπρεπε να ήταν το κέντρο της Ναυτιλίας όλου του κόσμου αλλά με τί προσόντα;

  Κοντολογίς χρειαζόμεθα κυβερνήτες νοικοκυραίους πού θα νοικοκυρέψουν τον τόπο και όχι να τον έχουν ως μέσον πλουτισμού.

 41. δρόμος avatar
  δρόμος 07/07/2010 12:33:09

  Μόλις ολοκληρώθηκε η παρουσίαση της πρότασης της ΝΔ στο Ζάππειο. Αγαπητέ Επώνυμε, πιστεύω τώρα η τρυφερή αγωνία σου για το περιεχόμενό της να έχει ξεπεραστεί εντελώς. Άντε και εις ανώτερα, και ο Θεός να σε φυλάει Αντώνη Σαμαρά.

 42. eiraman avatar
  eiraman 07/07/2010 14:45:29

  Κατά την ταπεινή μου γνώμη τόσο η είσοδος όσο και η μελλοντική "έξοδος" από την επικυριαρχία του IMF είναι θέμα αμιγώς Πολιτικό και όχι Τεχνοκρατικό. Επεκτείνοντας τη σκέψη μου είναι ζήτημα Παγκόσμιο και σε συνάρτηση με τις παραπάνω αναφορές περί του The Money Masters είναι ζήτημα Εθνικό για όλες τις χώρες που διατηρούν ακόμα Εθνικό χαρακτήρα.
  Το ως άνω Ντοκυμαντέρ πράγματι είναι άξιο διδασκαλίας και ανάλυσης σε Οικονομικές σχολές αλλά αυτό δεν πρόκειται ποτέ να συμβεί όσο οι οικονομιοί και πολιτιοί κύκλοι της Παγκοσμιοποίησης διαμορφώνουν σήμερα τα προγράμματα σπουδών των Δυτικών και όχι μόνο σχολείων.
  Δεν θα μπορούσαν σήμερα να ομιλούν αυτοί περί αυτών των Οικονομικών τεχνασμάτων (μνημόνια, χρηματοδοτήσεις, προγράμματα ανάπτυξης κ.λ.π) εάν δεν υπήρχαν οι έχοντες την κατάλληλη "παιδεία" να τα κατανοήσουν, να τα εξειδικεύσουν και να τα εφαρμόσουν. Αυτοί δεν είναι άλλοι από τους σημερινούς "καθηγητές" της Οικονομικής Επιστήμης που ελεγχόμενα και για λογαριασμό της Παγκοσμιοποίησης -είτε εν γνώσει, είτε εν αγνοία - μεταλαμπαδεύουν τεχνογνωσία περί της Παγκομιοιποιημένης ασυδοσίας, φροντίζοντας να κατακερματίζουν τη γνώση χάριν της εξειδίκευσης ώστε να είναι πολύ δύσκολη ή και αντισυμβατική κάθε επιστημονική επαγωγική, αναλυτική και συνθετική αποκρυπτογράφηση της σημερινής πραγματικότητας.
  Τι όμως απέδωσαν αυτές οι εξειδικευμένες σπουδές στην Παγκοσμιοποιημένη ανθρωπότητα που δήθεν προάγουν; Επέλυσαν κάποια από τα προβλήματα που προηγουμένως έντεχνα δημιούργησαν; Βοήθησαν στο να προαχθούν πρακτικές ανάπτυξης; Και εαν ναι, πως νοούν την ανάπτυξη;
  Είναι ποτέ δυνατόν να υπάρξει ανάπτυξη όταν αυτή εξαρτάται από τη χρηματοδότηση με αδιαφανή Ιδιωτικά Τραπεζικά κεφάλαια που ενώ εξ ορισμού τους κερδοσορούν 1000% όταν επενδύονται μέσα από δεσμευτικές συμβάσεις να αποδίδουν για τους οφειλέτες 10% ή 20% ή 30% αλλά ποτέ ισάξιο με τον χρηματοδότη κέρδος;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
  Εάν δεν πιέσουμε σε άτοκες χρηματοδοτήσεις ο κόσμος μας θα βυθίζεται συνεχώς στο σκοτάδι! Οι Τράπεζες λοιπόν που κόπτονται μέσω των Πολιτικών Δομών περί ανταγωνιστικότητας θα πρέπει να κερδίζουν και αυτές μόνο μέσα από την επένδυση και όχι από το δικαίωμά τους να "παράγουν" ανέξοδες πιστώσεις τις οποίες και ασύδοτα γεννούν αλλά και επιλεκτικά παρέχουν...
  ΑΣ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΘΗΡΙΟ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΗΣ!!!ΕΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΠΡΑΞΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΑΝΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΓΙΓΑΝΤΩΝΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΘΗΡΙΟ...........!!!!!!!!!!!!!!!!!

 43. tzager avatar
  tzager 20/07/2010 07:30:33

  Η κρίση και ο μηχανισμός στήριξης είναι ευκαιρία. Ευκαιρία όχι φυσικά για αντιπολιτευτικές κορώνες, υπεραπλουστεύσεις και ισοπέδωση για να γίνουμε αρεστοί στους δοκιμαζόμενους πολίτες. Ευκαιρία, υπό το καθεστώς του μνημονίου, να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα που ταλανίζουν τη δημόσια διοίκηση και καθιστούν εδώ και χρόνια το κράτος διεφθαρμένο και αντιπαραγωγικό.

  Είναι κακό να ξέρουμε πόσοι επιτέλους απαρτίζουν την κρατική μηχανή?

  Είναι κακό να υπάρξει αναδιάρθρωση των υπηρεσιών στο στενό δημόσιο τομέα με συγχωνεύσεις, καταργήσεις και μείωση προσωπικού?

  Είναι κακό να υπάρξει επιμόρφωση, αξιολόγηση και αυτοδιοίκηση στα νοσοκομεία, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια?

  Είναι κακό να απαλλαγεί ο φορολογούμενος πολίτης από χρεοκοπημένους οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα?

  Είναι κακό να μην υπάρχουν κλάδοι του δημοσίου (και μόνο) τομέα που τα μέλη τους βγαίνουν στη σύνταξη στην παραγωγική ηλικία των 40 και 45 ετών?

  Είναι κακό να εξορθολογιστεί και να αναμορφωθεί ο κλάδος των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων?

  Είναι κακό να υπάρξει αναδιάρθρωση των ΟΤΑ σε επίπεδο διαχείρισης προσωπικού και υπηρεσιών?

  Αυτές είναι μερικές δομικές αλλαγές στο κράτος και στην ασφάλιση που κάθε κυβέρνηση ονειρευόταν να είναι σε θέση να εφαρμόσει. Όμως στην πράξη καμία δεν εφάρμοσε (ακόμα και όταν διέθετε άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία) φοβούμενη το πολιτικό κόστος.

  Τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά για όλους. Και αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Μάλλον έπρεπε σ'αυτή τη χώρα να υπάρχει ένας μπαμπούλας για να προχωρήσουν έστω και με αδυναμίες κάποια αυτονόητα πράγματα κυρίως στο κράτος. Δε μας ήταν αρκετό ότι ανήκουμε σ'ένα σκληρό πυρήνα κρατών με προηγμένες δομές δημόσιας διοίκησης, παιδείας και υγείας. Εμείς είμασταν οι πονηροί Βαλκάνιοι ανατολίτες που συμπεριφερόμασταν στη λογική 'τα δικά μας δικά μας και τα δικά τους δικά μας'!

  Ο κάθε πολιτικός φορέας δικαιούται να προτείνει λύσεις για την γρηγορότερη έξοδό μας από το μηχανισμό στήριξης. Με μία παραδοχή όμως: ότι πρώτα θα αλλάξουμε ριζικά τις απαρχαιωμένες δομές στο κράτος, τις δυσλειτουργίες στην αγορά εργασίας και τις κατάφορες αδικίες στην ασφάλιση και μετά θα μιλάμε για εναλλακτικές πολιτικές ανάπτυξης. Αναπτυξιακές πολιτικές χρόνια αναγγέλονται και πότε εφαρμόζονται ανεπαρκώς ή ποτέ δεν εφαρμόζονται. Γιατί? Γιατί τόσα χρόνια προσέκρουαν στις αναχρονιστικές δομές του κράτους και μίας νομενκλατούρας εργαζομένων που καθιστούσαν αδύνατη ή αδύναμη οποιαδήποτε αλλαγή που έθιγε 'κυριαρχικά' τους συμφέροντα.

  Τώρα είναι καιρός να κάνουμε ταμείο και σίγουρα δεν ισχύει ότι μετά την απομάκρυνση από το γκισέ ουδέν λάθος αναγνωρίζεται...

 44. denkserotipota avatar
  denkserotipota 20/07/2010 10:14:43

  Ως τότε κάντε καμμιά βόλτα.....

  h--p://archaeopteryxgr.blogspot.com/2010/07/blog-post_19.html

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.