#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/03/2012 09:11
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σκέφθηκε κανείς τι θα γίνει αν δεν πετύχει το κούρεμα;Όσα ακούγονται και γράφονται τις μέρες αυτές είναι μάλλον ανέξοδα και πάσχουν από έλλειψη αξιοπιστίας.  Σε όλο τον κόσμο γίνεται ο κακός χαμός, όλοι είναι ανήσυχοι γύρω από τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει μια ελληνική χρεοκοπία στις αδύναμες –λόγω κρίσης- οικονομίες τους και ο ελληνικός τύπος επιδίδεται στο γνωστό βαλκάνιο αυτισμό του.  Άλλος ασχολείται με τον Κούβελο, άλλος με τα απομεινάρια του ΛΑΟΣ και άλλος με το φλέγον ζήτημα της διαδοχής του 5ου κόμματος.  Αρκετοί πολιτικοί πιστεύουν μάλιστα ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο.  Άλλοι πιο τολμηροί έχουν κλειδώσει τις εκλογές για τις 29 Απριλίου.  Ακόμα και ο πρωθυπουργός - κούριερ προορίζεται για αρχηγός κόμματος ή για πρωθυπουργός μιας κυβέρνησης συνεργασίας.  Διασκεδαστικά όλα αυτά, αλλά τελούν υπό μία καθοριστική αίρεση.  Βασίζονται στην ανίσχυρη πρόβλεψη ότι το PSI θα στεφθεί με επιτυχία και στη συνέχεια ένας πακτωλός ευρωπαϊκού χρήματος θα εισρεύσει στις ελληνικές τράπεζες σώζοντας την παρτίδα.

Ωστόσο η αίσθηση που αποκομίζουμε καθημερινά συνομιλώντας με στελέχη τραπεζών, αναλυταράδες και swapατζήδες είναι κάθετα αντίθετη.  Οι πιθανότητες μιας επιτυχούς έκβασης παραμένουν ελάχιστες, άλλωστε δεν άλλαξε κάτι συγκλονιστικό μετά το φιάσκο του Οκτωβρίου, μάλλον χειροτέρεψε, αφού έφυγε από το προσκήνιο η βεβαιότητα της δανειακής, που μετατράπηκε αίφνης σε πιθανότητα και αυτή υπό αίρεση.

Μάλιστα συγκεκριμένα γεγονότα των τελευταίων ημερών έχουν προβληματίσει ακόμα και τα ελληνικά ΜΜΕ.

Η πρώτη προειδοποίηση ήρθε βέβαια από τη σύνοδο κορυφής, όπου ο κούριερ έφαγε πόρτα ακόμα μια φορά και παρά την απαράμιλλη διαπραγματευτική του δεινότητα, το μόνο που κατάφερε να αποσπάσει είναι μια χλιαρή δέσμευση ότι αν πετύχει το PSI, ο EFSF θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και θα καλύψει τα συμφωνηθέντα ποσά που έχουν λαμβάνειν οι αγνοί τραπεζίτες.

Να θυμίσουμε επίσης για μία ακόμη φορά, ότι τα βασικότερα προβλήματα της διαδικασίας, και λέμε της διαδικασίας γιατί τα προβλήματα ουσίας είναι σαφώς ανυπέρβλητα εφόσον αυτό το έκτρωμα ολοκληρωθεί, δεν έχουν ακόμα επιλυθεί, ούτε κανένας ασχολείται επισήμως με αυτά, λίγες μέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας.  Λέτε να ξέρουν κάτι, όπως η ατάκα που ξέφυγε του συμπαθούς κατά τα άλλα κ. Γιουνκέρ περί plan B;  Υπενθυμίζουμε ότι:

Εφόσον η συμμετοχή είναι χαμηλή, θα πρέπει να ενεργοποιηθούν οι ρήτρες, απόφαση που σαφώς θα πυροδοτήσει με τη σειρά τους τα CDS, ενέργεια που θα καταστήσει την εθελοντική διαδικασία ακόμα ένα φιάσκο και θα αναγκάσει το Εurogroup να αποδεχθεί ένα πιστωτικό γεγονός σε κράτος μέλος.

Αυτό όμως που είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικό είναι το ίδιο το πρόγραμμα (και οι προεκτάσεις του), που συνοδεύουν PSI και δανειακή.  Διαβάζοντας κανείς το σαδομαζοχιστικό πρόγραμμα, αντιλαμβάνεται ότι γράφτηκε με σκοπό να απορριφθεί.  Είναι σαφές ότι οι συντάκτες του μνημονίου επιδίωκαν οπωσδήποτε την απόρριψή του από τους έλληνες βουλευτές.  Το γεγονός αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι στη Γερμανία δεν επιθυμούν την ολοκλήρωση του PSI και έχουν χίλιους λόγους για να το πράττουν.

Ποια είναι τα σενάρια μετά την αποτυχία;

Hard default εντός του ευρώ και σύναψη νέας δανειακής συμφωνίας με ρεαλιστικότερους όρους και ελαφρά δημοσιονομική χαλάρωση.  Αυτή είναι η πιθανότερη εκδοχή, το πρόβλημα όμως οξύνεται όσον αφορά ελληνικές τράπεζες και ταμεία και αναμένεται να χυθεί είμαι στις διαπραγματεύσεις επανακεφαλαιοποίησης
2.     Πλήρης αποκοπή κράτους και τραπεζών από την ΕΚΤ, πράγμα που εξαναγκάζει τη χώρα σε άτακτη χρεοκοπία και προφανώς οικειοθελή έξοδο από το ευρώ
Έκτακτη χορήγηση δανείου για την πληρωμή των ομολόγων του Μαρτίου και στη συνέχεια έναρξη διαπραγματεύσεων για νέο ρεαλιστικότερο πρόγραμμα βοήθειας.

Τα πονηρά σημεία της διαδικασίας:

Το επόμενο Σαββατοκύριακο είναι βιτριολικό.  Την Πέμπτη θα γνωρίζουμε τελικά ποια θα είναι η ‘’εθελοντική’’ συμμετοχή στο PSI και την Παρασκευή το απόγευμα το Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης θα αποφανθεί, αν τελικά έχουμε εθελοντική αναδιάρθρωση ή πιστωτικό γεγονός.  Μέσα στο Σαββατοκύριακο και ανάλογα, τόσο με την εξέλιξη των πραγμάτων, όσο και με την πολιτική βούληση της Γερμανίας, η ελληνική κυβέρνηση, δυστυχώς υπό τον κ. Παπαδήμο και τους νεκραναστημένους εκσυγχρονιστές που τον πλαισιώνουν, θα κληθεί να λάβει τις κρισιμότερες μεταπολεμικές αποφάσεις της Ελλάδας.

Αν και το παράδειγμα είναι ακραίο, ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστεί και οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι και ως κρατικός μηχανισμός, αλλά και προσωπικά ως πολίτες ο καθένας για τον εαυτό του και την οικογένειά του:

Αν τελικά η διαδικασία αποτύχει και αν τελικά οι Γερμανοί αρνηθούν είτε το bridge loan είτε μια νέα διαπραγμάτευση επί νέας αναδιάρθρωσης και ενίσχυσης των τραπεζών, η Δευτέρα θα ξημερώσει χαοτική και θα θυμίζει έντονα Αργεντινή.

Είναι ιδιαίτερα ενοχλητική η χαλαρότητα που επιδεικνύουν οι κομματικές ηγεσίες μπροστά σε μία κατάσταση, που μπορεί να φαίνεται εκ πρώτης όψεως μακρινή, ωστόσο αποτελεί φυσική εξέλιξη γεγονότων που η ελληνική κυβέρνηση δυστυχώς δεν ελέγχει. Ποιος μπορεί να εγγυηθεί την επιτυχία της αναδιάρθρωσης ή τον Γερμανικό αλτρουισμό, έναν αλτρουισμό που ουδέποτε επέδειξαν στην ιστορία τους;  Υπάρχει plan B ή η χώρα βρίσκεται έρμαιο στις ορέξεις αρπακτικών κάθε μορφής ή κοινωνικής προέλευσης;

Θα ήμασταν ευτυχείς, αν ακούγαμε από την πολιτική ηγεσία, εκτός από τα αναπτυξιακά παραμύθια και τις ιστορίες με τα καλά πλεονάσματα και τις κακές συντεχνίες, ένα συγκροτημένο σχέδιο δράσης, σε περίπτωση αποτυχίας της αναδιάρθρωσης.  Αν μη τι άλλο, για να ξέρουμε ο καθένας πώς πρέπει να αντιδράσουμε σε φαινόμενα βίας ή εκτροπής και για να βεβαιωθούμε ότι θα υπάρξει μέριμνα και κρατική συνέχεια.

Κακοφωνίξ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αδέξιος Δεξιός avatar
  Αδέξιος Δεξιός 06/03/2012 09:36:00

  Σκέφτηκε κανείς τι θα γίνει, αν ...επαληθευθούν οι Μάγια;

  • silence.t avatar
   silence.t @ Αδέξιος Δεξιός 06/03/2012 11:32:39

   Εκείνο που ξέρω είναι ότι ο Ερμής είναι ανάδρομος !

 2. Δικερως avatar
  Δικερως 06/03/2012 10:20:02

  Το σκεφτηκαν πολλοι.Το ανελυσαν περισσοτεροι.
  Δεν χανει η Ελλαδα.Δεν ειναι το "worst case scenario".

 3. Επιδέξιος Αριστερός avatar
  Επιδέξιος Αριστερός 06/03/2012 10:28:59

  Τι γίνεται αν οι.....Σωτήρες έχουν Παίξει και CDS ????
  Ασφαλώς δε θέλουν τη Σωτηρία και την Επιτυχία του PSI
  ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ??????
  Για να Κυβερνήσει κάποιος την Υπόδουλη Χώρα πρέπει να έχει τη συγκατάθεση των Αφεντικών ??? Άρα γιατί να έχουν σενάρια έτοιμα μετά τη Χρεωκοπία ???
  Μετά τη Χρεωκοπία ό,τι πουν πάλι τα Αφεντικά ????

 4. franc avatar
  franc 06/03/2012 10:51:10

  Aγαπητέ Κακοφωνίξ,
  Πισω απο την κρίση και την εσωτερική υποτίμηση της ΕΕ βρίσκεται οπως θα γνωρίζεις η Αυτοκρατορία του χρήματος:http://english.pravda.ru/business/finance/18-10-2011/119355-The_Large_Families_that_rule_the_world-0/

  Δική τους είναι και η ΙΙF και η ΙSDA και η Μέρκελ.
  Aν αυτοί έφτιαξαν to PSI μόνο και μονο για να κερδίσουν χρόνο (να τον κάνουν τι?), τότε εχεις δίκιο, θα το κάνουν να αποτύχει. Αν το έφτιαξαν επειδή κερδίζουν, επειδή αυτοί έχουν και το πεπόνι (χρήμα) και το μαχαίρι (ISDA) τότε θα το κάνουν να πετύχει παση θυσία.
  Αν πάλι κατέληξαν σ' αυτό τυχαία, απο ασχετοσύνη, μην ξέροντας τι άλλο να κάνουν, τότε τί να πούμε και τι να κάνουμε εμείς? Σ' αυτή την περίπτωση δικαιώνεται και ο ΓΑΠ...Oπότε μην αγχώνεσαι και αγωνιάς. Η θα πάμε εκεί που μας οδηγούν οι μεγάλοι ή θα πάμε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα...

 5. undercover gpr avatar
  undercover gpr 06/03/2012 11:13:52

  Μακάρι να μην πετύχει το PSI.

  Hard default 90% με σίγουρη συνέχιση της χρηματοδότησης από πλευράς Ε.Ε δλδ εντός ευρώ.

 6. Βαγκούκος avatar
  Βαγκούκος 06/03/2012 12:48:50

  Πριν κανένα χρόνο , όταν η Ελλάδα ήταν ήδη πτώμα , άνοιξαν οι ορέξεις των αγορών βάζοντας στο στόχαστρο την Ισπανία. Την ίδια μέρα βγήκε ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας και είπε ότι ανέθεσε στις μυστικές Υπηρεσίες να αναλάβουν δράση αναζητώντας φυσικά πρόσωπα πίσω από την επίθεση. Ως δια μαγείας τις επόμενες μέρες οι αγορές ηρέμησαν και άρχισαν να γλυκοκοιτάζουν την Ιταλία.

  Εδώ ένας ηλίθιος συναντιόνταν κρυφά με τον Σώρος και φανερά με τον Ρουμπινί , τον κήρυκα της χρεοκοπίας της Ελλάδας.

 7. Γιώργης avatar
  Γιώργης 06/03/2012 12:53:04

  Ὁ Α.Σ. πού θέλει νἀ ἀναλάβει τήν Χώρα, τό σκέφθηκε αὐτό τό ἐνδεχόμενο πρίν
  δεχθεῖ νά συγκυβερνήσει, ...ναί ἤ ὄχι ;
  Ἤ...,
  θά τοῦ σκάσει στά μοῦτρα τώρα...;;;

 8. rofos1959 avatar
  rofos1959 06/03/2012 16:16:08

  αν δε πετυχει ειναι ο μονος τροπος να γλυτωσουμε

 9. victoria (true) avatar
  victoria (true) 06/03/2012 16:53:03

  Νομίζω πως οι Γερμανοί δεν μπορούν να αρνηθούν νέο δάνειο, έστω και σπασμένο, σε περίπτωση αποτυχίας του psi.
  Αποτυχία η οποία βέβαια θα είναι μεγάλη αναταραχή, ασχέτως αν μπορεί κάποια στιγμή να καταλήξει καλύτερα για την Ελλάδα.

  Στο πλαίσιο αυτό, έναν κίνδυνο βλέπω: είναι σημαντικό οι Βενιζέλος και σια, που ανάθεμα την ώρα που είναι υπεύθυνοι για τις τύχες μας σε μια τέτοια συγκυρία, να μην κάνουν καμιά βλακεία που να δώσει οποιοδήποτε πάτημα στους Γερμανούς να πουν πως οι Έλληνες φταίνε για την αποτυχία του psi.

  • franc avatar
   franc @ victoria (true) 06/03/2012 19:42:27

   Aγαπητή (ειλικρινά) Βικτώρια,
   Αν οι Γερμανοί είχαν το θάρρος να ρίξουν το φταίξιμο στην Ελλαδα δεν θα χρειάζονταν πάσα απ' το Βενιζέλο και ΣΙΑ.
   Εδω (σκέψου το λίγο και μετά αναθεμάτισέ με) βλέπεις τη χρησιμότητα της Αριστεράς. Και μάλιστα της Ευρωπαικής Αριστεράς, που δεν θα ξεχάσει ποτέ τι σημαίνει Φασισμός, Αουσβιτς και Νταχάου.
   Μόλις ο Σόιμπλε απεκάλυψε το φασιστικό πρόσωπό του και ξεστόμισε τα περι επιτρόπου, η Ευρωπαική Αριστερά ξύπνησε με τον εφιάλτη πάνω απ' την Ακρόπολη και φώναξε είμαστε όλοι Ελληνες.(εντάξει υπήρχαν και δεξιοί).
   Ο Σόιμπλε και η Μέρκελ, ως θρασύδειλοι φασίστες που είναι αμέσως χ@@τηκαν και κατάπιαν τη γλώσσα τους. Αν το ξανατολμήσουν η αντίδραση θα είναι ακαριαία. Πριν το τέλος του έτους, κυρίως λόγω αυτής της συμπεριφοράς η Αριστερά θα κυριαρχεί στην Ευρώπη και ο Νεοφιλελευθερισμός που την είχε θαμπώσει κάποτε, τώρα είναι ενα κουρελόχαρτο που οδηγεί στον Κρατικό Καπιταλισμό! Αυτό κι αν είναι οξύμωρο σχήμα...

   • victoria (true) avatar
    victoria (true) @ franc 07/03/2012 14:44:30

    Συνεχίζεις σε μια βάση που δεν προτίθεμαι να συζητήσω, πχ η εθνική Αντίσταση στην Ελλάδα ήταν των αριστερών και στο Άουσβιτς οι Εβραίοι επίσης αριστεροί (!). Κι επειδή σχολίασες για φανατισμό, φανατισμός είναι να θες να ξαναγράψεις την ιστορία για να ταιριάζει στα πιστεύω σου...

    Αντιπαρέρχομαι και πάω στο σήμερα. Η ευρωπαϊκή αριστερά, όταν η Ελλάδα ήταν στο έρμαιο του ...Σοσιαλιστή ΓΑΠ τα τελευταία δύο χρόνια, έκανε τουμπεκί ψιλοκομμένο, για να στο πω λιμανίσια που λες κι εσύ, τουμπεκί για το δράμα των Ελλήνων!
    Και τα εργατικά δικαιώματα που σφαγιάζονταν, και όλα αυτά για τα οποία έχει τη διαχρονική αποκλειστικότητα της ευαισθησίας.
    Το ίδιο και η εντός αριστερά, που ούρλιαζε επί δεκαετίες όταν δεν ήταν ανάγκη και όταν μας τα πήραν τα σπίτια και τους μισθούς, είδαμε τι (δεν) έγινε! Εξ ου και η απαξίωση του συνδικαλισμού και πολλές άλλες αποδείξεις για το δίκαιο του ισχυρισμού, που αν θέλει κανείς να τις δει τις βλέπει, είναι μπροστά στα μάτια μας.

    Τώωωωρα λοιπόν, που μέχρι και οι πέτρες σηκώθηκαν και όλη η υφήλιος λέει πως το πρόγραμμα έχει πρόβλημα κλπ, ενώ ο δικός μας το έλεγε και έτρωγε ξύλο μόνος του, το πήρε σύνθημα κι ο κάθε Ολλάντ ή Κουβέλης για την προεκλογική του εκστρατεία και θυμήθηκε η αριστερά να καπηλευθεί πάλι το κλίμα.

    Μια ζωή τραγούδι και επανάσταση. Ωραία, όλους μας συγκινεί. Χρειάζονται και αυτά. Μόνο που τώρα θέλουμε σοβαρή πολιτική και οικονομία, δεν φτάνει το τραγούδι. Άσε που θέλω να τραγουδήσω όταν θα είμαι χαρούμενη και αξιοπρεπής στη χώρα μου, όχι μόνο όταν "διώκομαι", ή είμαι στην κατάντια και ζητώ αλληλεγγύη. Θέλω να είναι φιλέλληνες οι ξένοι γιατί μας θαυμάζουν, για το πριν και για το τώρα μας, όχι γιατί μας λυπούνται που θα πεινάσουμε. Κατανοητή η διαφορά;

    Επομένως, τη χρησιμότητα Ελληνικής, Ευρωπαϊκής, Σοβαρής, Φιλελεύθερης Αντιπολίτευσης είδα τα τελευταία χρόνια!
    Κάντε μας τη χάρη... Πληζ, που έλεγε και η Γεωργία Βασιλειάδου, πληζ...

    • franc avatar
     franc @ victoria (true) 07/03/2012 20:42:24

     Aφου συνεχίζεις θα σου απαντήσω.
     Δηλαδή εσύ πιστεύεις οτι οι Αριστεροί δεν συμμετείχαν στην Αντίσταση στην Ελλάδα ή η συμμετοχή τους ήταν τοσο μικρή που να θεωρηθεί αμελητέα? Οι συνεργάτες των Γερμανών ήταν στην πλειψηφία τους Αριστεροί ή δεξιοί? και οι εκτελεσθέντες 95% Δεξιοί και 5% Αριστεροί?
     Αμφισβητείς οτι η Ευρωπαική Αριστερά ανατριχιάζει στη μνήμη των Γερμανικών κρεματορίων γιατί είχε άπειρα θύματα απ την δική της παράταξη μαζί με τους δεξιούς πατριώτες και τους Εβραίους? Τά θύματα του Αουσβιτς ήταν αμιγώς Εβραίοι? κανένας κομμουνιστής? Μήπως επιβαβαιώνεις με τα γραφόμενά σου τον δικό σου ορισμό του φανατισμού?

     • victoria (true) avatar
      victoria (true) @ franc 07/03/2012 23:06:53

      Είπα σαφώς τι αμφισβητώ για την ευρωπαϊκή αριστερά και για το ποιος και πώς αντιτάχθηκε πραγματικά στο ό,τι μας συμβαίνει.

      Είπα επίσης πως δεν πρόκειται να μετέχω στο διαχωρισμό των θυμάτων του Ολοκαυτώματος ή της Αντίστασης με βάση ..ιδεολογίες, γιατί είναι εντελώς μα εντελώς άτοπο. Εσύ προσπαθείς να βγάλεις από κάτι τέτοιο επιχειρήματα για το σήμερα αγαπητέ, όχι εγώ. Πού τον είδες τον φανατισμό. Αμάν με τις ταμπέλες Franc...

     • franc avatar
      franc @ victoria (true) 08/03/2012 09:12:19

      Aγαπητή μου Βικτώρια,
      Τώρα μιλάς λογικά. Σε αγαπώ ειλικρινά όπως και ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ που σκέφτονται και χαίρομαι που μου απάντησες πάλι. Αλλωστε για 'σάς γράφω και αγωνίζωμαι. Εγώ έχω τη ζωή πίσω μου. Εσείς την έχετε μπροστά και πίστεψέ με, ΜΠΟΡΕΙΤΕ Ν' ΑΛΛΑΞΕΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. Η συνταγή είναι απλή και δοκιμασμένη: Συνδυάστε την νεανική ορμή με τη σοφία του Αριστοτέλη...Και μην ξεχνάτε τον φίλο μου τον Νιόνιο:Μην χαραμίζετε τζάμπα τον νεανικό και αμόλυντο ενθουσιασμό σας για χάρη οποιουδήποτε πονηρού πολιτευτή. (όλοι τους είναι πονηροί και κρύβουν μυστικά αλλοιώς δεν θα ήταν πολιτευτές)

 10. tasos avatar
  tasos 06/03/2012 18:36:29

  Αν δεν πετύχει το κούρεμα, μπορούν να μπουν επιπλέον φόροι ώστε να καλυφθεί το ποσό. η φοροδοτική ικανότητα του Έλληνα θεωρείται απεριόριστη, όπως η εκτυπωτική της ΕΚΤ.

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=V4qC_l-Sa24

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.