Ο Ρόντος με τον ΓΑΠ
Ο Ρόντος με τον ΓΑΠ
17/02/2014 15:06
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σκάνδαλο 9 εκατ. ευρώ από ΜΚΟ της εποχής του Γ. Παπανδρέου

Έστω και με καθυστέρηση η ελληνική Δικαιοσύνη και η Αστυνομία «ξηλώνουν» το μεγάλο σκάνδαλο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων τις οποίες ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε περιθάλψει τόσο στο υπουργείο όσο και στο Μαξίμου την περίοδο 2009-2011.

Η αρχή έγινε σήμερα με την αποκάλυψη της απάτης ύψους 9 εκατ. ευρώ της ΜΚΟ για την αποναρκοθέτηση περιοχών στην οποία εμπλέκονται ο πρόεδρος της ΜΚΟ, πρώην δημοσιογράφος, Κώστας Τζιβελέκος καθώς και πρώην στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών την περίοδο 2000-2004, κάποιοι εκ των οποίων συνεργάτες του κ. Παπανδρέου. Μεταξύ αυτών που διώκονται είναι και ο στενός φίλος και συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου, εν ενεργεία διπλωμάτης, Αλεξ Ρόντος.

Η έρευνα της υπόθεσης κράτησε 20 μήνες και είχε αποκαλυφθεί έπειτα από ερώτηση που είχε κάνει ο τότε βουλευτής Θανάσης Πλεύρης για τα έργα και τις ημέρες της εν λόγω ΜΚΟ και για την απάτη που είχε στηθεί με τη συνδρομή Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (Υ.Δ.Α.Σ.) του υπουργείου Εξωτερικών.

Εκτός από τον Τζιβελέκο, ο οποίος είναι προφυλακισμένος, κατηγορείται και η γυναίκα του με την οποία ζούσαν σε βίλα στα Βριλίσσια με ενοίκιο 5.000 ευρώ, είχαν φτιάξει πολυκατοικίες και εξοχικά σε Αμπελόκηπους και Ρόδο αντίστοιχα.

Σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος των οκτώ εμπλεκομένων και ο ιθύνων νους και πρόεδρος της Μ.Κ.Ο έχει προφυλακιστεί. Για την υπόθεση ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος του προέδρου της συγκεκριμένης Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Κώστας Τζιβελέκος, της συζύγου του, τέως δημοσίου υπαλλήλου, τριών εν ενεργεία διπλωματικών υπαλλήλων και τριών συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων, που την επίμαχη χρονική περίοδο υπηρετούσαν στην Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (Υ.Δ.Α.Σ.), στην Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου και Ελεγκτικού Συνεδρίου στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Κατηγορούνται για τα - κατά περίπτωση - αδικήματα της απάτης σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες («ξέπλυμα βρόμικου χρήματος»), της ψευδούς βεβαίωσης και απιστίας σχετικά με την Υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση, σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και εντός του πλαισίου του νόμου 4022/2011 «Εκδίκαση πράξεων διαφθοράς πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων, υποθέσεων μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος και μείζονος Δημοσίου Συμφέροντος και άλλες διατάξεις».

Όπως αποκάλυψε η αστυνομία, η συγκεκριμένη Μ.Κ.Ο. χρηματοδοτήθηκε από κονδύλια του Ελληνικού Δημοσίου και συγκεκριμένα από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (Υ.Δ.Α.Σ.) του Υπουργείου Εξωτερικών, για την πραγματοποίηση οκτώ προγραμμάτων αποναρκοθέτησης στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, στο Λίβανο και στο Ιράκ, ύστερα από την υπογραφή συμβάσεων πραγματοποίησης προγραμμάτων αναπτυξιακής συνεργασίας. Στο πλαίσιο της έρευνας, πραγματοποιήθηκε εκτεταμένη και σε βάθος διερεύνηση οικονομικών και λοιπών στοιχείων, καθώς και συντονισμένες έρευνες σε οικίες και έδρες εταιρικών σχημάτων ιδιοκτησίας του προέδρου της Μ.Κ.Ο. σε Ελλάδα και Κύπρο, σε συνεργασία με τις κυπριακές Αρχές, κατόπιν αιτήματος δικαστικής συνδρομής από την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών. Στην πραγματικότητα το σύνολο της χρηματοδότησης εκταμιεύτηκε παράνομα, καθώς δεν πληρούνταν οι αναγκαίες προϋποθέσεις. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το υφιστάμενο πλαίσιο μόνο σε περιπτώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας προβλέπεται χρηματοδότηση που να καλύπτει το 100% του προγράμματος. Ωστόσο, σύμφωνα με τις σχετικές συμβάσεις προγραμμάτων αναπτυξιακής συνεργασίας το ποσό θα κάλυπτε το 75% του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος, ενώ το υπόλοιπο 25% θα έπρεπε να προέρχεται από συμμετοχή της Μ.Κ.Ο., τουλάχιστον 15% ως ίδια συνεισφορά σε είδος ή σε χρήμα και από τρίτες πηγές, όπως χορηγίες και δωρεές. Για να συγκαλυφθεί η ελλειμματική αυτή συμμετοχή της Μ.Κ.Ο., επινοήθηκε τέχνασμα εικονικών δωρεών. Ειδικότερα οι αλλοδαποί εργαζόμενοι στα προγράμματα αποναρκοθέτησης, όπως για παράδειγμα ναρκαλιευτές, φέρονταν ότι επέστρεφαν στη Μ.Κ.Ο. υπό τη μορφή δωρεάς το 20-30% των φερόμενων αποδοχών τους, τις οποίες η Μ.Κ.Ο. δεν καταχωρούσε, ως όφειλε, στα σχετικά βιβλία που τηρούσε, αλλά αντίθετα τα παρουσίαζε ως ίδια συμμετοχή της, εξασφαλίζοντας έτσι περαιτέρω χρηματοδότηση. Εκτός από την παραπάνω ιδιότυπη μεθοδολογία, ουσιαστικά ανακύκλωσης του δημοσίου χρήματος, όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα, δεν εφαρμόστηκαν επιπλέον διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας σχετικά με τη χρηματοδότηση των Μ.Κ.Ο.

Συγκεκριμένα:

Δεν ζητήθηκε, ως επιβαλλόταν, σε καμία περίπτωση αποναρκοθέτησης, στις χώρες εκτέλεσης των προγραμμάτων, η έγκριση της οικείας Ελληνικής Πρεσβείας, σχετικά με τη σκοπιμότητα υλοποίησης.

οι καταβολές χρηματοδότησης πραγματοποιούνταν ενώ δεν υποβάλλονταν εκθέσεις προόδου.

γίνονταν δεκτά παραστατικά στην αραβική ή τη σερβική γλώσσα χωρίς να υπάρχει ελληνική μετάφραση.

δεν πιστοποιούνταν η υλοποίηση των προγραμμάτων από τις οικείες ελληνικές Πρεσβείες, κάποιες φορές μάλιστα η εκτέλεση τελούσε σε άγνοια των διπλωματών, ενώ

ο έλεγχος των παραστατικών που υποβάλλονταν από τη Μ.Κ.Ο., από πλευράς της αρμόδιας διεύθυνσης της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών, ήταν ανύπαρκτος.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι μέρος των κονδυλίων που εκταμιεύονταν προς την Μ.Κ.Ο. διοχετεύονταν στην κάλυψη μη επιλέξιμων δαπανών, σύμφωνα με τον Ειδικό Οδηγό για τις Μ.Κ.Ο., που δεν σχετίζονταν με λειτουργικά έξοδα για την εκτέλεση των προγραμμάτων, αλλά σε δαπάνες όπως η ενοικίαση γραφείων της Μ.Κ.Ο στην Αθήνα, προμήθεια αναλώσιμων, ακόμα και σε αγορές σε super market, πληρωμή εστιατορίου και parking του αυτοκινήτου ιδιοκτησίας του Προέδρου. Όπως προέκυψε από την έρευνα οι κατηγορούμενοι, εν ενεργεία ή τέως δημόσιοι υπάλληλοι, κατά περίπτωση, ανάλογα με την θέση και τα καθήκοντα που κατείχαν την επίμαχη χρονική περίοδο, βεβαίωναν εν γνώσει τους ψευδώς σε δημόσια έγγραφα σχετικά με την νομιμότητα και κανονικότητα των κονδυλίων που εκταμιεύονταν προς την Μ.Κ.Ο. για την υλοποίηση των προγραμμάτων, ως συμμετοχή του Δημοσίου και προέβαιναν στην σχετική εκκαθάριση και εντολή πληρωμών προς την Μ.Κ.Ο. Με βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου Αθηνών, απαγορεύτηκε η εκποίηση περιουσιακών στοιχείων του προέδρου της Μ.Κ.Ο. και της συζύγου του, μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Μ.Κ.Ο. και συγκεκριμένα δύο ακινήτων στους Αμπελόκηπους και δύο στη Ρόδο, συγχρόνως δε, θα κατασχεθεί και παραδοθεί στον Ο.Δ.Δ.Υ. πολυτελές επιβατηγό όχημα, περιουσιακό στοιχείο της Μ.Κ.Ο., το οποίο χρησιμοποιούσε κατά τις μετακινήσεις του ο πρόεδρός της.

Έρευνες στην Κύπρο

Ύστερα από αίτημα δικαστικής συνδρομής των ελληνικών δικαστικών Αρχών πραγματοποιήθηκαν έρευνες από τις κυπριακές Αρχές, σε οικίες ιδιοκτησίας ή διαμονής του προέδρου και της συζύγου του στην Κύπρο, όπου είχαν μετεγκατασταθεί από τον Αύγουστο του 2013, κατά τις οποίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

έγγραφα σχετικά με τη δράση της Μ.Κ.Ο., όπως αρχικές και τελικές εκθέσεις υλοποίησης προγραμμάτων αποναρκοθέτησης και τραπεζικά παραστατικά πιστωτικές κάρτες

ένας οπτικός δίσκος και μια κινητή μονάδα αποθήκευσης δεδομένων (USB stick), ενώ, σε φερόμενες ως έδρες εταιρικών σχημάτων ιδιοκτησίας του προέδρου της Μ.Κ.Ο. στην Κύπρο, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: χρήσιμα έγγραφα, αναφορικά με τη ίδρυση και λειτουργία των εταιρειών αυτών.

Επιπλέον, σε έρευνα που διενεργήθηκε σε κατοικία ιδιοκτησίας της συζύγου του προέδρου της Μ.Κ.Ο. στη Ρόδο, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων:

εκθέσεις προόδου και υλοποίησης προγραμμάτων αποναρκοθέτησης

καταστατικά και τραπεζικά παραστατικά αναφορικά με οικονομικές συναλλαγές της Μ.Κ.Ο.

φορολογικά στοιχεία

τραπεζικές κάρτες

εξωτερικές μονάδες

αποθήκευσης δεδομένων

χειρόγραφες σημειώσεις

Επίσης, σε έρευνα που διενεργήθηκε από την 4η Ειδική Ανακρίτρια του Πρωτοδικείου Αθηνών σε διαμερίσματα και αποθήκη στους Αμπελόκηπους, ιδιοκτησίας της συζύγου του προέδρου της Μ.Κ.Ο., βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

αποδείξεις ανταλλακτηρίων συναλλάγματος

τραπεζικά παραστατικά

αλληλογραφία

επαγγελματικές κάρτες

χειρόγραφες σημειώσεις

κλειδιά τραπεζικής θυρίδας

τραπεζικά βιβλιάρια

τρεις (3) σφραγίδες του Υπουργείου Ανάπτυξης (εκ των οποίων μία στρογγυλή)

λειόκανο κυνηγετικό τυφέκιο μάρκας SAIGA-410 με γεμιστήρα που περιέχει τέσσερα φυσίγγια τύπου 410*73MAG

περίστροφο μάρκας SMITH & WESSON

κουτί με πενήντα (50) φυσίγγια διαμετρήματος 38 mm special, καθώς και ξίφος

Σε βάρος του πρόεδρου της M.K.O. Κώστα Τζιβελέκου είχε εκδοθεί Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης καθώς και Ερυθρά Αγγελία Αναζητήσεων της INTERPOL για την υπόθεση. Την προηγούμενη Παρασκευή , μετά την απολογία του στην 4η Ειδική Ανακρίτρια, κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος, ενώ για τους συγκατηγορούμενούς του αναμένονται σχετικές αποφάσεις των δικαστικών Αρχών

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Φωτεινή avatar
  Φωτεινή 17/02/2014 15:26:43

  ῎Ελεος, ὁ ἡθικός αὐτουργός ὑπεράνω πάσης ὑποψίας;; Μέχρι πότε θά τό παίζει χαζοχαρούμενος ὁ "δολοφόνος" τῆς Πατρίδας μας;;;;

  • Κόρη καραβοκύρη avatar
   Κόρη καραβοκύρη @ Φωτεινή 17/02/2014 15:56:07

   Μέχρι τότε που θα γίνει εκείνη η περιβόητη εξεταστική επιτροπή για το πως φτάσαμε στα μνημόνια και στην χρεοκοπία ...........δηλαδή για πάντα, για να μπορεί να μας προκαλεί ανερυθρίαστα.

   • Φωτεινή avatar
    Φωτεινή @ Κόρη καραβοκύρη 17/02/2014 21:06:41

    Θά τήν κάνη (τήν ἐξεταστική) ἐάν καί ὅταν φορέση πρωθυπουργικό κουστοῦμι ὁ ἀλέξης. Μόνο πού θά τοῦ πέση λίγο βαρύ γιά τούς ὥμους του, χαχαχα.

    • my way avatar
     my way @ Φωτεινή 17/02/2014 21:15:18

     Ο Σαμαράς έχει υποχρέωση, όχι μόνο απέναντι σε μας αλλά προς όλο τον λαό, να κάνει τη μία και μόνη εξεταστική επιτροπή που υποσχέθηκε. Οι ευθύνες για τον κοινωνικό όλεθρο που ζει η πατρίδα μας πρέπει να αποδοθούν. Η ασυλία του ΓΑΠ πρέπει να λάβει τέλος.

 2. Y. avatar
  Y. 17/02/2014 17:40:04

  Η εμπλοκή Ρόντου στα συγκεκριμένα προγράμματα είχε ακουστεί επί ΚΚ. Σε κάποια φάση εκελινη τη περίοδο, ΥφΥπΕξ με αρμοδιότητα στην ΥΔΑΣ, ήταν και ο Μαγκριώτης

 3. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 17/02/2014 18:44:55

  Και να οι αποδείξεις ότι "τα συνεταιράκια του μνημονίου" (Σαμαράς και ΓΑΠ) που έλεγε ο Καμμένος, δεν είναι καθόλου συνεταιράκια. Και είναι τόσο χαώδης η διαφορά μεταξύ τους στις αρχές και τις αξίες του Σαμαρά και την ανυπαρξία τους στην περίπτωση του ΓΑΠ που μοιάζουν με μέρα και νύκτα σε σύγκριση. Ο ΓΑΠ και ο ΠΑΠΑΚ ελέγχονται από τη δικαιοσύνη και δεν ασχολείται κανείς από την κυβέρνηση να καλύψει κάποιον παρότι το Πασόκ συμμετέχει. Ας ξυπνήσουμε επιτέλους και να παραδεχθούμε ότι πρωθυπουργός σε ήθος και αποτέλεσμα δεν ξαναϋπήρξε στην μεταπολίτευση.

 4. η Dimi avatar
  η Dimi 18/02/2014 22:15:00

  O κ. Γιώργος Ανδρέα Παπανδρέου, με την ιδιότητά του ως ΥΠΕΞ, δεν είχε "χαρίσει" ποσά άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ, στην ΜΚΟ-ΚΕΔΕ (Κέντρο Ερευνας και Δράσης για την Ειρήνη) της οποίας, Ιδρυτικό Στέλεχος είναι η "ελληνολάτρης" μαμά του, κ. Μαργαρίτα Παπανδρέου-Τσαντ;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.