#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/11/2012 08:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σκάει γαλλική βόμβα στις αρχές του νέου έτους. Η Μέρκελ ακούει;Και τώρα η Γαλλία. Μπορεί όλοι να ασχολούμαστε με την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία και να περιμένουμε να «σκάσει» η ιταλική οικονομία, όμως, το πρόβλημα είναι η γαλλική οικονομία. Η οποία αν σκάσει θα διαλύσει οριστικά και αμετάκλητα την Ευρωζώνη. Το άρθρο του συντηρητικού βρετανικού περιοδικού Economist, το οποίο όμως διαβάζεται από εκατομμύρια σε όλον τον κόσμο, βάζει στο τραπέζι το πραγματικό πρόβλημα. Η Γαλλία είναι μια βραδυφλεγής βόμβα στην καρδιά της Ευρώπης. Σύμφωνα με το κεντρικό άρθρο του περιοδικού: «Ο κ. Ολάντ δεν έχει πολύ χρόνο στη διάθεσή του για να απενεργοποιήσει τη βόμβα στην καρδιά της Ευρώπης». Και συνεχίζει: «Εδώ και χρόνια η ανταγωνιστικότητα της Γαλλίας υποχωρεί συνεχώς έναντι της Γερμανίας, με την τελευταία να έχει προχωρήσει σε περικοπές δαπανών και μεταρρυθμίσεις στην οικονομία της».

«Η Γαλλία αντίθετα, χωρίς πλέον το περιθώριο της υποτίμησης του εθνικού της νομίσματος, έχει στραφεί σε αύξηση των δημοσίων δαπανών και του χρέους της». Κι ενώ άλλες χώρες, κατά τον Economist, προσπαθούν να μειώσουν τον δημόσιο τομέα τους, το γαλλικό Δημόσιο έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια καταλαμβάνοντας το 57% του ΑΕΠ. Και όχι μόνο: «εξαιτίας της αδυναμίας της να πετύχει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό από το 1981, το δημόσιο χρέος της Γαλλίας έχει αυξηθεί από το 22%, πάνω από 90% σήμερα».

«Αλλά και το επιχειρηματικό κλίμα στη χώρα έχει επιδεινωθεί. Οι γαλλικές επιχειρήσεις επιβαρύνονται από τις υπερβολικά άκαμπτες εργασιακές σχέσεις, τις ρυθμίσεις αγοράς-προϊόντος, αλλά και τις υψηλότερες κοινωνικές εισφορές στην Ευρώπη. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι νέες επιχειρήσεις είναι σπάνιες. Η Γαλλία διαθέτει λιγότερες μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις σημερινές μηχανές οικονομικής ανάπτυξης, από τη Γερμανία, την Ιταλία ή τη Βρετανία. Η οικονομία έχει μείνει στάσιμη, ενδέχεται να πέσει σε ύφεση το τρέχον τρίμηνο και να μην αναπτυχθεί καθόλου τον επόμενο χρόνο. Πάνω από το 10% του εργατικού δυναμικού και πάνω από το 25% των νέων είναι άνεργοι. Το έλλειμμα εξωτερικών συναλλαγών έχει εκτοξευθεί και από ελαφρώς πλεονασματικό το 1999, έχει γίνει από τα μεγαλύτερα της ευρωζώνης. Με λίγα λόγια, πολλές από της επιχειρήσεις της Γαλλίας δεν είναι ανταγωνιστικές και η κυβέρνηση ζει πέρα από τις δυνατότητές της».

«Η κρίση μπορεί να χτυπήσει ακόμα και στις αρχές του νέου έτους», υποστηρίζει το περιοδικό.

Θα διαβάσει άραγε η Μέρκελ το περιοδικό την Παρασκευή; Διότι αν το κάνει θα καταλάβει πόσο λάθος πολιτική εφάρμοσε με πειραματόζωο την Ελλάδα. Ή θα πρέπει να γίνει εδώ και τώρα αλλαγή πολιτικής και αντιμετώπιση του προβλήματος με πραγματικά όπλα ή ας αφήσει η Γερμανία την Ευρώπη να καταρρεύσει. Τα πράγματα είναι απλά. Τώρα ακόμη «μαζεύεται» η κατάσταση, αργότερα δε θα μπορεί να το κάνει.

Κι ελπίζουμε να δοθεί η συνολική λύση για όλους. Αποδεικνύεται πόσο σημαντικό είναι που η Ελλάδα δεν έχει πεταχθεί έξω από όλη αυτή την προσπάθεια που γίνεται.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. anonymous avatar
  anonymous 16/11/2012 08:27:57

  Κι αν ο στόχος της Μέρκελ ήταν εξ αρχής να διαλύσει τη Γαλλία;

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ anonymous 16/11/2012 10:54:27

   Ο στόχος της είναι να μετατρέψει την Αφροδίτη και τον Άρη σε δορυφόρους της Γής.

   • Γιώργος avatar
    Γιώργος @ Ο Θείος 16/11/2012 10:58:24

    Μην, μπαίνει ο χειμώνας, δεν θέλουμε κρύα αστεία.

 2. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 16/11/2012 08:31:11

  Και τι δηλαδη μπορει να κανει η Μερκελ;
  Το αρθρο ειναι σαφες.Οι Γαλλοι ειναι που αρνουνται να γινουν ανταγωνιστικοι,απο που προκυπτει οτι πρεπει να τρεχει η Μερκελ;Eκεινο φυσικα που υποκρυπτεται ειναι η επιθυμια να βγουν ευρωοομολογα χωρις να γινουν σοβαρες μεταρρυθμισεις που θα καλυψουν τις αδυναμιες των Γαλλων και άλλων πολλων αλλά θα υποτιμησουν την αξια του νομισματος και μαζι τις καταθεσεις των πλεονασματικων.

  • dim avatar
   dim @ ψυχραιμια 16/11/2012 15:51:36

   Γιατί μια ζωή πρέπει να κάνουμε ή το ένα ή το άλλο, και έτσι να πετυχαίνουμε μια τρύπα στο νερό, ενώ αν τα συνδυάσουμε και τα 2 ταυτόχρονα, έχουμε τη συνταγή της επιτυχίας?

   Γιατί να μη συνδυάσει και η Γαλλία, και η Ισπανία και η Ελλάδα και όλες οι χώρες που έχουν δημοσιονομικό πρόβλημα, ταυτόχρονα λιτότητα και αναπτυξιακή πολιτική με κάθε δυνατό εργαλείο, ακόμα και τα ευρωομόλογα?

   Η καλύτερη στιγμή για να εφαρμόσεις λιτότητα σε ένα λαό, είναι όταν η οικονομία βρίσκεται σε ανάπτυξη... τι καλύτερο λοιπόν, να εφαρμόζεις λιτότητα και ταυτόχρονα να παίρνεις και μέτρα αναπτυξιακά, ώστε το ένα να αναιρεί το άλλο ως προς το σκέλος της ανάπτυξης μεν, αλλά να σου μένει καθαρό το αποτέλεσμα της δημοσιονομικής προσαρμογής...

 3. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 16/11/2012 10:53:37

  Η πρόσφατη έκθεση του OECD προβλέπει τα ακριβώς αντίθετα, του λάχιστον για την μεσοπρόθεσμη εξέλιξη …
  h**p://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2251344

 4. Geros avatar
  Geros 16/11/2012 10:58:11

  Οι Κεϋνσιανές φούσκες της Ευρώπης σκάνε η μια μετά την άλλη και στο τέλος φταίνε οι φιλελεύθεροι!
  Η Merkel διαβάζοντας το άρθρο το μόνο που θα συμπεράνει είναι ότι έχει δίκιο , ότι το τεράστιο , σπάταλο , γραφειοκρατικό , κράτος - πατερούλης του Ευρωπαϊκού Σοσιαλισμού χρεοκόπησε. Απλά δεν υπάρχουν άλλα δανεικά για να το ταΐζουν.
  Ο Κέυνς είχε πει : "Μακροπρόθεσμα θα έχουμε όλοι πεθάνει" . Το πρόβλημα είναι ότι το μακροπρόθεσμα είναι σήμερα , ο Κέυνς έχει πεθάνει , αλλά εμείς όχι.

  Η πίστη στην σωτηρία με δανεικά στην Ευρώπη έχει γίνει κάτι σαν θρησκευτικό δόγμα , άσχετα αν δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα οι πιστοί τις την επικαλούνται κάθε μέρα.
  Ακόμα και σήμερα στην Ελλάδα λένε ότι μια αόρατη πηγή εξωφρενικού δανεισμού είναι αυτό που θα μας βγάλει από την κρίση χωρίς ύφεση και μνημόνια. Για να καταλάβουμε το μέγεθος της ηλιθιότητας λέω απλά ότι το 2009 είχαμε 35 δις έλλειμμα και 3,5% ύφεση. Αυτό σημαίνει ότι για να μην είχαμε ύφεση θα έπρεπε κάποιος να μας δανείσει 50 δις 2010! Και έτσι να αυξάνεται το ποσό κάθε χρόνο! Σε λίγα χρόνια θα έπρεπε να δανειζόμαστε κάθε χρόνο ποσό ίσο με το ΑΕΠ τη Αφρικανικής ηπείρου!
  Δεν φταίει η Merkel λοιπόν για όλα , τι να κάνει αυτή αν δεν καταλάβουν οι νότιοι Ευρωπαίοι ότι βάσισαν τις οικονομίες τους σε έναν αντιπαραγωγικό μοντέλο?

  • alpha avatar
   alpha @ Geros 16/11/2012 12:11:14

   Eμείς γέρο δεν ανησυχούμε. Περιμένουμε απο σένα το Παραγωγικό-σούπερανταγωνιστικό μοντέλο. Δεν πιιστεύω να περιμένεις εσύ απο εμάς τους τεμπέληδες να το φτιάξουμε. Αν το περιμένεις την έβαψες γιατί εμείς πιστευουμε μόνο στο εικονικό χρήμα που είναι και το πιό πολύ.
   Η παραγωγικώτερη επιχείρηση είναι ο τζόγος. γ αυτό τα πλουσιώτερα κράτη στη γή είναι το Λουξεμβούργο και η Ελβετία.
   Πάντως αν βρείς το παραγωγικό μοντέλο θα το εφαρμοσουμε. Περιμένουμε να σε κάνουμε Διευθύνοντα σύμβουλο...

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ alpha 16/11/2012 13:01:06

    Εσύ πάλι έχεις άλλο καπέλο, την εμμονή με το τζόγο...

    • alpha avatar
     alpha @ Ο Θείος 16/11/2012 13:21:25

     Θείο είσαι συνήγορος του διαβόλου?
     Πάντως η απάντησή σου στο Γέρο εδώ παρακάτω με καλύπτει απόλυτα...

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ alpha 16/11/2012 14:20:46

      οχι. κρατάω ισορροπίες μεταξύ Βεελζεβούλ και Αγίου Πέτρου.
      Όταν έλθει η ώρα θα στήσω αντίσκηνο ανάμεσα στα 2 "ιδρυματα", και θέλω καλές σχέσεις με τους γείτονες..

     • Geros avatar
      Geros @ alpha 16/11/2012 14:28:42

      Εγώ δηλαδή είμαι ο διάβολος ?
      Καλά λέω ότι η ένταξη στην αριστερά είναι θρησκευτικής φύσης, πάντα καταλήγει σε δαιμονοποιήσεις , δογματισμούς και σχίσματα.

     • alpha avatar
      alpha @ Geros 16/11/2012 18:19:59

      Eλα τώρα Γέρο, μην το παίρνεις κατα λέξη...Σχήμα λόγου είναι.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Geros 16/11/2012 12:59:40

   Αγαπητέ Γέρο, το ερώτημα είναι ένα και είναι εμφανώς οικονομολογικό αλλά στο βάθος πολιτικό:
   "Πώς αντιμετωπίζεις ως κράτος τους ανοδικούς και καθοδικούς κύκλους της οικονομίας"; Δηλαδή, σε απλή, μη οικονομολογική γλώσσα: "Πώς αντιμετωπίζεις την ανεργία";
   Και από πίσω παραμονεύει η παγίδα: Μπορείς να αντιμετωπίσεις ένα υψηλό χρέος βαθαίνοντας τον καθοδικό κύκλο; Δηλαδή αυξάνοντας την ανεργία;
   Ιστορικά, εδώ χωρίζουν πάντοτε οι πολιτικές: Ή Χούβερ ή Ρούσβελτ.
   Ποιός είχε δίκιο και ποιός άδικο είναι γνωστό.

  • Γιώργος Αχαιός avatar
   Γιώργος Αχαιός @ Geros 16/11/2012 14:02:08

   "Οι Κεϋνσιανές φούσκες της Ευρώπης σκάνε η μια μετά την άλλη και στο τέλος φταίνε οι φιλελεύθεροι!"

   Πάντως η θεραπεία που σκοτώνει τους ασθενείς τον έναν μετά τον άλλο, κάθε άλλο παρά κεϋνσιανή είναι!!!!!

 5. alpha avatar
  alpha 16/11/2012 11:46:04

  Εκείνο που ξέρουν πολύ καλά οι Νομπελίστες Οικονομολόγοι που διαβάζουν ακόμα Κέυνς και που εφαρμόζουν πιστά με επιτυχία ο Ομπάμα και η FED,
  εδω στην Ευρώπη οι αθεράπευτοι νεοφιλελεύθεροι δεν το πήραν χαμπάρι. Δεν κατάλαβαν ακόμα οτι ο Νεοφιλελευθερισμός , το συνειδητό ψέμμα του Φρίντμαν κατέρρευσε παταγωδώς με το σκάσιμο των Αγγλοσαξωνικών τραπεζών (Northroc bank στην Αγγλία και leehman bros στις ΗΠΑ). Οταν ο Αρχιτραπεζίτης Paulson γονατιστός μπροστά στον Oμπάμα τον ικέτευε να κρατικοποιήσει τις τοξικές τράπεζες για να μην καταρρεύσει το σύμπαν.
  Δεν αντιλήφθηκαν οτι τα περι ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξης της πραγματικής οικονομίας είναι φούμαρα όσο θα διατηρείται η υπερφούσκα των Υπερτραπεζών και το Παγκόσμιο δίκτυο των Offshore που κάνουν κάθε ηρωική προσπάθεια Πραγματικής ανάπτυξης να φαίνεται στα μάτια των Τραπεζιτών σαν την προσπάθεια του ποντικού να αρπάξει το δόλωμα που θα τον παγιδέψει.
  Δεν αντιλήφθηκαν ακόμα οτι άν στησεις μια πολύ πετυχημένη επιχείρηση με διεθνή απήχηση που θα τραβήξει την προσοχή τους , θα στην αγοράσουν αμμέσως για να πολλαπλασιάσουν το πραγματικό της χρήμα επι 98,5% καλύπτοντας τα μισά κέρδη τους που είναι κατα κανόνα προιόν εγκλήματος...
  Το πραγματικό χρήμα του οποίου το 70% ανήκει στις 10-12 μεγαλύτερες Υπερτράπεζες του κόσμου, είναι μόλις το 1,5% του συνολικού χρήματος στη γή . Ητοι το 98,5% είναι εικονικό χρήμα που οι υπερτράπεζες πολλαπλασιάζουν μέσω του παγκόσμιου δικτύου των offshore και των χρηματοτραπεζικών παραγώγων που τζογάρουν καθημερινά και απολύτως ανεξέλεγτα ανα την υφήλιο.
  Χωρίς Εθνικό έλεγχο των τραπεζών κάθε απόπειρα ανάπτυξης είναι μάταια.
  Πρέπει να το αντιληφθούμε ΟΛΟΙ ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων οτι απ' τη μιά πλευρά είναι οι Τραπεζίτες -το 1% και στην απέναντι είμαστε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ εμείς οι υπόλοιποι-το 99%. Οσο πιό γρήγορα το καταλάβουμε τόσο περισσότερες ελπίδες θα έχουμε να σωθούμε...

  • Geros avatar
   Geros @ alpha 16/11/2012 12:09:00

   Τι λες βρε άνθρωπε? Η Γαλλία με 57% κρατική δραστηριότητα στο ΑΕΠ είναι νεοφιλελεύθερη?
   Αν δεν ήταν δηλαδή πόσο έπρεπε να έχει, 95% ?
   Με φορολογία στον Θεό είναι νεοφιλελεύθερη?
   Με παρεμβατισμό στα πάντα είναι νεοφιλελεύθερη?
   Με διασώσεις εταιρειών σχεδόν κάθε μέρα είναι νεοφιλελεύθερη?

   Στην αρχή έβλεπα γραφικό το ότι πολλοί κατηγορούσαν για τα πάντα κάποιους αόρατους κακούς νεοφιλελεύθερους.
   Μετά το έβλεπα απλά ένδειξη ασχετοσύνης με το αντικείμενο κλασικών Ελληναράδων που είναι ξερόλες και δεν ξέρουν την τυφλά τους.
   Τώρα πια δεν είναι αστείο , είναι ναζιστική προπαγάνδα ! "κατηγόρησε τον εχθρό σου για τα χειρότερα ΔΙΚΑ ΣΟΥ εγκλήματα".

   • Bixiou avatar
    Bixiou @ Geros 16/11/2012 14:40:40

    Δυστυχως τα παθηματα δεν μας εχουν γινει μαθηματα. Ορισμενοι εχουν ηδη ξεχασεi την subprime mortgage crisis - δημιουργημα της παντοδυναμιας των τραπεζων -που τιναξε το χρηματοπιστωτικο συστημα στον αερα και βρισκεται στην βαση των οσων υφισταμεθα σημερα.

   • alpha avatar
    alpha @ Geros 16/11/2012 22:09:15

    Η Γαλλία γέρο μου έχει κρατικούς σιδηροδρόμους με τραίνα που τρέχουν με 580 χλμ/ωρα. κατασκευάζει τα μεγαλύτερα και ταχύτερα αεροπλάνα στον κόσμο και είναι η τρίτη πυρηνική δύναμη στη γή. Στον δε πολιτισμό την τέχνη και την ιατρική ειναι μακράν πρώτη παγκόσμια δύναμη. Ακόμα και στον αγροτικό τομέα είναι υπεραυτάρκης . Εχει τη σύνταξη στα 62, την εβδομάδα εργασίας στις 35 ώρες, το καλύτερο ΕΣΥ για ΟΛΟΥΣ , ακόμα και Μεσογειακό ήλιο και θάλασσα...Να πώ κι άλλα?

  • ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ avatar
   ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ @ alpha 16/11/2012 12:22:08

   Τί ακριβώς πέτυχε ο Obama και η Fed τα προηγούμενα χρόνια (εκτός απο το να γεμίσουν τον πλανήτη χαρτί ταπετσαρίας με την αστερόεζα);
   Όσο οι υπερτραπεζίτες δάνειζαν αφειδώς με επιτόκια Γερμανίας ανύπαρκτες οικονομίες ήταν καλοί;
   Οι γαλλικές τράπεζες είχαν το 2010 τριπλάσια ποσότητα ελληνικών ομολόγων απο οτι οι γερμανικές. Οι γάλλοι υπετραπεζίτες ευθύνονται για την ελληνική φούσκα ή όχι;

   • alpha avatar
    alpha @ ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ 16/11/2012 13:37:15

    Ρωτάς αγαπητέ ΑΠΟΓΟΝΕ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ :
    1.)"Όσο οι υπερτραπεζίτες δάνειζαν αφειδώς με επιτόκια Γερμανίας ανύπαρκτες οικονομίες ήταν καλοί;"

    Ακριβώς το αντίθετο λέω εγώ. Οταν δημιουργούσαν εν γνώσει τους τις φούσκες ήταν πιό κακοί απο τώρα που τις φορτώνουν στους φορολογούμενους. Δεν ηταν ποτέ καλοί. Πάντα άπληστοι σαν ζώα ήταν και παραμένουν κι αν δεν τους σταματήσουμε θα καταστρέψουν τη γη ολόκληρη γιατί η αρρώστια τους είναι ανίατη...

    2.)"Οι γάλλοι υπετραπεζίτες ευθύνονται για την ελληνική φούσκα ή όχι;"

    Ακριβώς, οι Γάλλοι Υπερτραπεζίτες δημιούργησαν κυρίως μέσω BNP και Societe Generale (η οποία πρό μηνός πέρασε στον έλεγχο Rotchild-Rocfeller) σε αγαστή συνεργασία με Λαλιώτη, Τσουκάτο, Μαντέλη, Παπαντωνίου, Ακη και ΣΙΑ και με υπεργολάβους τους Νταβατζήδες του Καραμανλή , το μεγαλύτερο μέρος της Ελληνικής φούσκας. Και τώρα η Μέρκελ ξεφόρτωσε αυτές τις δύο υπερτράπεζες μαζί με τις δικές της Bundesbank και Deuchebank που ευθύνονται για την υπόλοιπη φούσκα ,
    φορτώνοντας τα χρέη στην ΕΚΤ και τις Ευρωπαικές τράπεζες δηλαδή σε όλους τους Ευρωπαίους φορολογουμένους που τώρα το ΔΝΤ τους βγάζει τη γλώσσα και τους λέει κουρέψτε τους...

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ alpha 16/11/2012 12:46:08

   Άν και συμφωνώ με την αποψή σου για Ομπάμα και Κέυνς, το πραγματικό πρόβλημα είναι στην πραγματική οικονομία και στην παραγωγική διαδικασία - και πώς αντιμετωπίζει η πολιτική τους αναπόφευκτους ανοδικούς και καθοδικούς κύκλους της. Αντικυκλικά ή pro-κυκλικά.
   Αυτά που αποκαλείς "υπερτράπεζες" κτλ καθώς και το υπαρκτό σοβαρότατο πρόβλημα με τα παράγωγα, με τους διαχειριστές golden boys κτλ, είναι δευτερογενή επιφαινόμενα. Ο καπιταλισμός στηρίζεται στην αξιοποίηση (= δημιουργία αξίας μέσω της αγοράς) του εμπορεύματος, όχι στον τζόγο. Και οι κρίσεις του είναι κρίσεις αξιοποίησης, όχι συνωμοσίες τζογαδόρων.
   Στο θέμα αυτό παραμένω "ορθόδοξος μαρξιστής" - συμφωνούν άλλωστε πλέον ακόμη και μερικοί σκληροί νεο-Κευνσιανοί.

   • alpha avatar
    alpha @ Ο Θείος 16/11/2012 15:54:56

    Αγαπητέ θείε οταν λές κρίσεις αξιοποίησης, τι εννοείς?
    Ας πούμε οταν οι τράπεζες ΟΛΩΝ των PIIGS στέγνωσαν και οι "οίκοι" έριξαν βροχή τις υποβαθμίσεις πετώντας τις χώρες εκτός αγορών πως ακριβώς λειτούργησε αυτή η "κρίση αξιοποίησης" πχ. στην Ιρλανδία?
    Οσον αφορά τους Υπερτραπεζίτες, αν εσύ τους λες golden boys για μενα το ίδιο είναι. Είναι αυτοί που έχουν το πάνω χέρι στη διαχείριση μιας Υπερτράπεζας όπως πχ. οι Rotchild & Rocfeller εδώ και ενα μήνα πάνω στη Societe Generale. Αυτοί μη μου πείς οτι δεν επηρρεάζουν τους "οίκους" αν θέλουν να στριμώξουν μια υπερδανεισμένη (κυρίως)απο τους ίδιους (βεβαίως υπάρχει και το ΙΚΑ Νορβηγίας που συμμετέχει κατά 2% στο Ελληνικό χρέος αλλά το ψητό το έχουν οι Γαλλικές και Γερμανικές Υπερτράπεζες όπως έχεις δηλώσει και σύ)) χώρα, καθιστώντας σχεδόν τα χρέη τους ληξιπρόθεσμα όπως στη περίπτωσή μας?

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ alpha 16/11/2012 13:16:33

   Έχω ρωτήσει και άλλη φορά: Τι ακριβώς θα πεί "τραπεζίτες";
   Τα ενεργά μετοχικά κεφάλαια των σημερινών εμπορικών τραπεζών του Δυτικού κόσμου (κξαι της Ιαπωνίας) στην μεγάλη τους πλειοψηφία είναι στην πραγματικότητα κοινωνικοποιημένη ρευστότητα (αποθεματικά συνταξιοδοτικών και υγειονομικών ταμείων και ασφαλιστικών εταιρειών, τιτλοποιημένος δημόσιος δανεισμός σε ομόλογα κτλ). Δεν προσθέτω την άμεση δημόσια ρευστότητα των "ανακεφαλαιοποιήσεων", διότι είναι προσωρινή και αύριο οι αντίστοιχες μετοχές θα πωληθούν.
   Ο όρος "ιδιωτικές" τράπεζες είναι στην πραγματικότητα παραπλανητικός, τυπικός μόνον. Δεν υπάρχει πια τέτοιο πράγμα, τουλάχιστον για τις μεγάλες.
   Απέναντι σ' αυτή την μετοχική σύνθεση υπάρχουν οι "διαχειριστές" της. Τα λεγόμενα golden boys. Η εξουσία που τους έχει δοθεί - μαζί με τα οικονομικά τους "φεουδαρχικά" προνόμια - είναι ΠΟΛΙΤΙΚΟ, όχι οικονομικό πρόβλημα. Πολιτική διαχείριση και χρηματοπιστωτικοί διαχειριστές έχουν ενωθεί με δεσμούς "κοινής τύχης" και "κοινού πλούτου".
   Αυτοί οι δεσμοί πρέπει να σπάσουν.

   • alpha avatar
    alpha @ Ο Θείος 16/11/2012 15:56:45

    "Πολιτική διαχείριση και χρηματοπιστωτικοί διαχειριστές έχουν ενωθεί με δεσμούς “κοινής τύχης” και “κοινού πλούτου”.
    Αυτοί οι δεσμοί πρέπει να σπάσουν."

    Πώς θα γίνει αυτό θείο?

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ alpha 17/11/2012 14:49:14

     Ο "θείος Νούριελ ξέρει".
     Oχι η θεία Όλγα πάντως.
     Το σημαντικότερο οικονομικό άρθρο της εικοσαετίας (2000 - 2020), νομίζω: "Is Capitalism Doomed?"
     h**p://www.project-syndicate.org/commentary/is-capitalism-doomed
     1. Κρίσεις αξιοποίησης: "So Karl Marx, it seems, was partly right in arguing that globalization, financial intermediation run amok, and redistribution of income and wealth from labor to capital could lead capitalism to self-destruct (though his view that socialism would be better has proven wrong). Firms are cutting jobs because there is not enough final demand. But cutting jobs reduces labor income, increases inequality and reduces final demand".
     Οι έννοιες-κλειδιά είναι "final demand" και "πτωτική τάση του ποσοστού του κέρδους". Η αξιοποίηση - δηλαδή η παραγωγή υπεραξίας - γίνεται στην κυκλοφορία, στην "αγορά", μέσω της ζήτησης. Όταν δεν έχεις ζήτηση, το εμπόρευμα απαξιώνεται, ο καπιταλισμός "αρωσταίνει".
     2. Οι δεσμοί μπορούν να σπάσουν;
     "The right balance today requires creating jobs partly through additional fiscal stimulus aimed at productive infrastructure investment. It also requires more progressive taxation; more short-term fiscal stimulus with medium- and long-term fiscal discipline; lender-of-last-resort support by monetary authorities to prevent ruinous runs on banks; reduction of the debt burden for insolvent households and other distressed economic agents; and stricter supervision and regulation of a financial system run amok; breaking up too-big-to-fail banks and oligopolistic trusts.
     Over time, advanced economies will need to invest in human capital, skills and social safety nets to increase productivity and enable workers to compete, be flexible and thrive in a globalized economy. The alternative is – like in the 1930s - unending stagnation, depression, currency and trade wars, capital controls, financial crisis, sovereign insolvencies, and massive social and political instability.
     "Απαιτείται, είναι ανάγκη, πρέπει" ("requires", "will need") λέει ο "Dr Doom". Άν μπορεί, δεν ξέρουμε. Μπορεί να υπάρξει καπιταλισμός που επενδύει σε "human capital, skills and social safety" και μάλιστα σε διαρκή βάση; Ξέρουμε;

     • alpha avatar
      alpha @ Ο Θείος 20/11/2012 10:53:21

      Πολύ ωραία η κατάληξή σου θείε, τώρα την πρόσεξα...
      Τό 'φερες απο δώ το πήγες απο κεί τελικά όμως συμφώνησες μαζί μου: " Μπορεί να υπάρξει καπιταλισμός που επενδύει σε “human capital, skills and social safety” και μάλιστα σε διαρκή βάση; "
      H απάντηση εννοείται είναι ΟΧΙ όσο τα goden boys κατ'εσέ, Τραπεζίτες κατ' εμέ, και τα δύο κατα Helmout Schmitt, θα έχουν το πάνω χέρι στην παγκόσμια οικονομία και θα σέρνουν απ' τη μύτη τους πολιτικούς...Βεβαίως και το πρόβλημά μας είναι πολιτικό και δευτερευόντως οικονομικό. Αυτό όμως δεν το αλλάζει σε τίποτα. Αν η τράπεζα σου πάρει το σπίτι επειδή χρωστάς, δεν θα στο επιστρέψει αν της αποδείξεις οτι φταίνε οι πολιτικοί που της έδωσαν το δικαίωμα να στο πάρουν...

 6. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 16/11/2012 12:36:34

  Καλό είναι να αποφεύγονται οι χονδροειδείς απλουστεύσεις. Αφενός τα δεδομένα είναι εξαιρετικά πολύπλοκα, αφετέρου η "επιστήμη" της οικονομίας (όπως επίσης η κοινωνιολογία και η πολιτική επιστήμη) δεν είναι ντετερμινιστική, δεν είναι φυσική ή χημεία:
  Η Αργεντινή αποκλείστηκε απο τις αγορες και χρεωκόπησε με χρέος ύψους 40 % του ΑΕΠ.
  Η Εσθονία, αμέσως μετά την στεγαστική κρίση του 2008 στις ΗΠΑ, κατέφυγε στο ΔΝΤ με με χρέος ύψους 9,5 % του ΑΕΠ! Τότε δεν ήταν ακόμη μέλος της Ευρωζώνης...
  Το 1993 το Βέλγιο είχε χρέος 135% του ΑΕΠ, κατόρθωσε όμως να το μειώσει χωρίς να καταφύγει σε μέτρα περιστολής (ήταν βέβαια τότε ανοδική φάση του οικονομικού κύκλου στην κεντρική Ευρώπη).
  Ο Economist - σε αντίθεση με τους FT - έχει συνήθως μονεταριστική και μετριοπαθώς ευρωσκεπτικιστική γραμμή και δεν συμπαθεί τα πάγια "Γαλλικά ήθη". Οι Γερμανοί οικονομολόγοι είναι βαθύτατα διηρημένοι: Απο την μιά έχουμε τους πλειοψηφικούς Ordoliberalisten γύρω από τον Hans Werner Sinn του IFO, απο την άλλη υπάρχει το Handelsblatt και η πλειοψηφία της "επιτροπής σοφών" με τον Bofinger, που γέρνουν σαφώς προς την Κευνσιανή πλευρά και θέλουν τροφοδότηση της πραγματικής οικονομίας με Δημοσια Ευρωπαική ρευστότητα και αμοιβαιοποίηση του χρέους.
  Το πραγματικό πρόβλημα των μονεταριστών δεν είναι η Ευρώπη, αλλά η εξέλιξη στις ΗΠΑ: Η μεγαλύτερη οικονομία έχει χρέος 100 % του ΑΕΠ και έφθασε εκεί ασκώντας σκληρή μονεταριστική - νεοφιλελεύθερη πολιτική ! Η φούσκα είναι ένα νεοφιλελεύθερο κατασκεύασμα και τώρα προσπαθούν να την καταπολέμήσουν με Κευνσιανή πολιτική !!! Ο κόσμος ανάποδα;
  Λάθος ! Έτσι ήταν πάντα: Η Βρετανία βγήκε το 1945 απο τον πόλεμο με τεράστιο χρέος. Το χρέος αυτό καταπολεμήθηκε από την πρώτη αμιγώς Εργατική κυβέρνηση (Άτλη), με σκληρά Κευνσιανή πολιτική διοχέτευσης ρευστότητας και δημόσιες επενδύσεις (υγεία, εκπαίδευση, καταπολέμηση ανεργίας).
  Το μεγάλο όπλο που καταπολεμεί την καθοδική πορεία ενός ΑΕΠ και το χρέος, είναι πάντοτε η δημιουργία θέσεων εργασίας: Ιστορικά, ποτέ κανείς "Χούβερ" ή "Σόιμπλε" δεν μείωσε δημόσιο χρέος χώρας.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Ο Θείος 16/11/2012 13:50:39

   O Economist δεν ειναι καθολου ευρωσκεπτικιστης,ασχετα με το τι θελει το αγγλικο κατεστημενο.Ηταν παντα υπερ της ενωσης της Ευρωπης αν και φιλελευθερος.

  • alpha avatar
   alpha @ Ο Θείος 16/11/2012 16:02:04

   "Το μεγάλο όπλο που καταπολεμεί την καθοδική πορεία ενός ΑΕΠ και το χρέος, είναι πάντοτε η δημιουργία θέσεων εργασίας: Ιστορικά, ποτέ κανείς “Χούβερ” ή “Σόιμπλε” δεν μείωσε δημόσιο χρέος χώρας."

   ΕΔΩ ΚΙ ΑΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΓΑΠΗΤΕ ΘΕΙΟ!!!
   Τρία χρόνια περιμένω να το ακούσω αυτό απο κάποιον πολιτικό.
   Κάπου το είπε ο Τσίπρας, αλλά ποιός να το αναμεταδώσει ωσπου να ακουστεί?...Τους πιτσιρικάδες θα ακούμε τώρα?

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ alpha 17/11/2012 14:52:30

    Οι σημερινοί πολιτικοί της γενιάς που γεννήθηκε μετά το 1950 δεν μελετούν ιστορία.
    Είναι δούλοι του εφήμερου - γι αυτό την επόμενη ημέρα της συνταξιοδότησής τους ξεχνιούνται...
    Πλήν ελαχίστων εξαιρέσεων.

 7. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 16/11/2012 12:51:22

  Συμπέρασμα Νο 1 :
  Οι πιό πολλοί σύγχρονοι οικονομολογούντες δεν μελετούν ιστορία.
  Ο Ρικάρντο, ο Μάρξ, ο Κέυνς, ο Σουμπέτερ, ο Σράφφα, ο Κοντράτιεφ, ο Γκαλμπραίηθ (πρεσβύτερος), η Ρόμπινσον, μελετούσαν εμβριθέστατα...
  Γι αυτό είναι μεγάλοι και μερικοί από αυτούς κλασικοί. Και μετά από 200, 300 χρόνια, θα διαβάζονται σαν επίκαιροι.

 8. dim avatar
  dim 16/11/2012 20:35:41

  Το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, μπορεί να μειωθεί με τρεις τρόπους: α) Μειώνεις τον αριθμητή σε μεγαλύτερο ποσοστό από τη μείωση του παρανομαστή, β)Αυξάνεις τον αριθμητή σε ποσοστό μικρότερο από την αύξηση του παρανομαστή, γ) Μειώνεις τον αριθμητή, και κρατάς σταθερό ή αυξάνεις τον παρανομαστή….

  Το α) ονομάζεται λιτότητα
  Το β) ονομάζεται ανάπτυξη
  Το γ) ονομάζεται λιτότητα με ανάπτυξη

  Το α) και το β) δεν είναι σίγουρες συνταγές, γιατί μπορεί να σου ξεφύγουν τα νούμερα. Για παράδειγμα, στο α) μπορεί τελικά να έχεις μεγαλύτερη μείωση του παρανομαστή, από τη μείωση του αριθμητή (% ύφεσης, μεγαλύτερο από το % του πρωτογενούς σου πλεονάσματος), να μπεις δηλαδή στον λεγόμενο φαύλο κύκλο της ύφεσης ή στο β) μπορεί στη προσπάθεια σου να επιτύχεις ανάπτυξη, να σου ξεφύγουν σε ποσοστό οι δαπάνες περισσότερο από το ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ που θα πετύχεις τελικά, να έχεις δηλαδή αυτό που λέμε «ανάπτυξη με δανεικά», και να τρέχεις μετά και να μη φθάνεις στο να μαζέψεις τα ελλείμματα σου…

  Το γ) είναι η ενδεδειγμένη λύση, λιτότητα με ανάπτυξη μαζί… αυτό που φωνάζει ο Σαμαράς εδώ και 2 χρόνια και κανένας δεν τον ακούει…. Το πώς γίνεται αυτό? Απλό, αρκεί να έχεις σχέδιο και αποφασιστικότητα …. Για τη λιτότητα δε χρειάζεται να πούμε πολλά, ξέρουμε όλοι πολύ καλά τι σημαίνει…. Περικοπές δημόσιων δαπανών με μείωση μισθών, συντάξεων, επιδομάτων, κατάργηση οργανισμών, απολύσεις στο δημόσιο κλπ κλπ, ώστε τα έξοδα του κράτους να περιοριστούν στα απολύτως απαραίτητα…. Ένα σύγχρονο κράτος πρεπει να έιναι μικρό σε μέγεθος, και αποτελεσματικό σε επιδόσεις. Να έχει λίγους, αλλά άξιους υπαλλήλους, που να αμείβονται αξιοπρεπώς, και να αξιολογούνται συνεχώς.

  Το πρόβλημα είναι ότι με την μείωση των δαπανών του κράτους, περιορίζεται και το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, και άρα μειώνεται η κατανάλωση και άρα μειώνονται τα έσοδα του κράτους, και έτσι δεν επιτυγχάνεται τελικά ούτε η μείωση του αριθμητή (πρωτογενές πλεόνασμα), ενώ μειώνεται δραστικά και ο παρανομαστής (ΑΕΠ). Πως λύνονται όλα αυτά? Δυο τρόποι μόνο υπάρχουν. 1) Σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, με προγράμματα χρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε με μειωμένη συμμετοχή του κράτους, ώστε να μην επιβαρύνεται με νέα έξοδα (ΠΔΕ) ο κρατικός προϋπολογισμός, αλλά ταυτόχρονα να εισρέει νέο χρήμα στην ελληνική οικονομία. 2) Νέες επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα.


  Και για τα 2 απαιτούνται μια σειρά από προϋποθέσεις που αφορούν μόνο πολιτικές, και δεν κοστίζουν τίποτα, και που είναι οι εξής: 1) Ασφαλές οικονομικό περιβάλλον, δηλαδή παραμονή στο ευρώ, και εξάλειψη της αβεβαιότητας περί επιστροφής στη δραχμή, 2) Μείωση της γραφειοκρατίας και των εμποδίων όπως προσφυγές και δικαστικές διαμάχες για κάθε τι επενδυτικό που πάει να γίνει στη χώρα, 3) Σταθερό φορολογικό σύστημα για τουλάχιστον μια δεκαετία, για να ξέρει ο καθένας που καλείται να επενδύσει σε αυτή τη χώρα τους «οικονομικούς όρους σε σχέση με το κράτος» που συνοδεύουν την επένδυση του…

  Αν πετύχουμε τα παραπάνω, θα έρθουν επενδύσεις, και το κράτος θα έχει πολύ μικρή συμμετοχή σε αυτές. Δεν χρειάζονται κεϋνσιανές προσεγγίσεις, είπαμε, ανάπτυξη με δανεικά δεν είναι καλή ανάπτυξη, ανάπτυξη με ιδιωτική πρωτοβουλία, και με επιδοτούμενα προγράμματα από την Ε.Ε χρειάζεται… Αν φτιάξουμε το κατάλληλο επενδυτικό περιβάλλον, και αξιοποιήσουμε τη δημόσια περιουσία σωστά, με αποκρατικοποιήσεις, και παραχωρήσεις δημόσιων εκτάσεων για μακροχρόνια εκμετάλλευση, θα πετύχουμε υγιή και στέρεα ανάπτυξη για δεκαετίες….

  • alpha avatar
   alpha @ dim 16/11/2012 21:36:42

   Εχεις δίκιο αγπητέ dim .
   Eμε'ις δοκιμάσαμε το α) και το β). Αποτύχαμε παταγωδώς και στα δύο.
   Τώρα βρισκόμαστε στο 3) όπου ξεκινήσαμε την λιτότητα και την πήγαμε πέρα απ' το επιτρεπτό όριο χωρίς ακόμα να έχουμε καν συζητήσει αν πότε και πώς θα αρχίσουμε κάποτε την περίφημη ανάπτυξη.
   Απαραίτητη προυπόθεση όμως για την ανάπτυξη είναι να βγούμε πρώτα απο την κρίση. Και αυτό δεν εξαρτάται πλέον καθόλου απο εμάς.
   ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΑΠΟΛΥΤΑ :
   "ανάπτυξη με δανεικά δεν είναι καλή ανάπτυξη, ανάπτυξη με ιδιωτική πρωτοβουλία, και με επιδοτούμενα προγράμματα από την Ε.Ε χρειάζεται"…
   Εγώ θα έλεγα μάλιστα ποτέ άλλα δάνεια μόνο ιδιωτική πρωτοβουλία, και επιδοτούμενα προγράμματα από την Ε.Ε .
   Εμείς έχουμε έτοιμη την ιδιωτική πρωτοβουλια με χιλιάδες κατατεθειμένα σχέδια που περιμένουν την επιδότηση απο την ΕΕ . Θα μας τη δώσουν?

 9. Greco avatar
  Greco 16/11/2012 21:53:57

  Απο που προκυπτει αγαπητε Gero οτι ο Κευνς ειπε οτι το κρατος πρεπει να υπερδανειζεται ωστε να αντιμετωπιζει τις οικονομικες κρισεις?

  Προσωπικα απ,ο,τι εχω διαβασει η κευνσιανη πολιτικη ηταν απαντηση στη καπιταλιστικη κριση του 29 και με λιγα λογια ελεγε "μην περιμενετε απτους ιδιωτες να σωσουν την παρτιδα, αν δεν αναλαβει η συλλογικη βουληση - το κρατος στη συγκεκριμενη περιπτωση - ενεργο ρολο για επενδυσεις και αναπτυξη, η υφεση δε θα ανακοπει"

  Βεβαια η κριση του 29 εχει πολλες ομοιοτητες με τη σημερινη κριση, η οποια ξεκινησε παλι απο τις ΗΠΑ, ας μη το ξεχναμε

 10. kimon avatar
  kimon 17/11/2012 02:11:04

  Ωραίες οικονομικές αναλύσεις...! Δεν απαντάται όμως το ερώτημα ποιός θα σιτίζει από δω και πέρα τους αριστερούς τεμπέληδες της έφορης κοιλάδας.Με ένα δύο τρία πολλά πολυτεχνεία, αριστερή κουλτούρα και Μαρξιστική ανάλυση να περιφέρονται ερωτικά στον αέρα έρχεται μεγάλη πείνα. Η φύση και η οικονομία μισούν την παραγωγή ενέργειας εκ του μηδενός. Μόνο η μεταπολιτευτική οικονομική σχολή παραλίγο να εφεύρει το αεικίνητο. Οι προσπάθειες πάντως συνεχίζονται. Καλή επιτυχία παιδιά.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.