#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/03/2013 11:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σιωπηρή αλλαγή στην αυστηρή τήρηση των δημοσιονομικών προγραμμάτωνΗ πολιτική κρίση στην Ιταλία και η επιστροφή της αβεβαιότητας στην Ευρωζώνη επιταχύνουν τη διαδικασία ικανοποίησης αιτημάτων μνημονιακών αλλά και άλλων χωρών, για χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής, μέσω της χορήγησης επιπλέον χρόνου για την επίτευξη της εξυγίανσης.

Οπως επισημαίνουν κοινοτικές πηγές, η λογική αυτή των «εκπτώσεων», που έχει τη μορφή σιωπηρής απόφασης, κρίθηκε πολιτικά επιβεβλημένη λόγω της έκρηξης της ανεργίας σε όλες τις «προβληματικές» χώρες, αλλά και της έντονης λαϊκής δυσαρέσκειας που μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνικές εκρήξεις.

Επισήμως, δεν πρόκειται να φανεί ως αλλαγή του μείγματος της οικονομικής πολιτικής, γιατί κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε τεράστιο πολιτικό πρόβλημα στην καγκελάριο Μέρκελ εν όψει των φθινοπωρινών εκλογών.

Και τούτο γιατί αυτό που «πλασάρει» στους ψηφοφόρους της η κα Μέρκελ είναι ότι βάζει τάξη στα δημοσιονομικά των χωρών της Ευρωζώνης, ώστε να μην κληθεί στο μέλλον ο Γερμανός φορολογούμενος να συνεισφέρει σε διασώσεις χωρών.

Προβλέψεις του Συμφώνου Σταθερότητας

Την αλλαγή πολιτικής «φωτογράφισε» προχθές το βράδυ και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Ολι Ρεν, με αφορμή ερώτηση που δέχθηκε για τα αιτήματα κυβερνήσεων να τους δοθεί περισσότερος χρόνος στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Οπως είπε, το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν είναι «ηλίθιο», αλλά καθορίζει επακριβώς τους κανόνες αντιμετώπισης αυτών των περιπτώσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Ρεν, μπορεί να δοθεί πρόσθετος χρόνος σε μια χώρα υπό δύο προϋποθέσεις:

1) να έχει τηρήσεις τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του προγράμματός της και

2) η ύφεση να είναι μεγαλύτερη από εκείνη που είχε υπολογιστεί αρχικά.

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι κάθε αίτημα θα εξετάζεται χωριστά και δεν πρόκειται να υπάρξει ομαδοποιημένη εξέταση των αιτημάτων.

Χθες το Συμβούλιο Υπουργών Ecofin επικύρωσε την απόφαση που έλαβε λίγες ώρες νωρίτερα το Εurogroup, η οποία προβλέπει την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που πήραν Ιρλανδία και Πορτογαλία από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), στο πλαίσιο των προγραμμάτων διάσωσής τους.

Οι δύο χώρες είχαν υποβάλει κοινό αίτημα, ζητώντας ανάλογη μεταχείριση με εκείνη που αποφασίστηκε για την Ελλάδα, το Δεκέμβριο.

Οπως δήλωσε χθες ο προεδρεύων του Συμβουλίου Ecofin, Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μάικλ Νούναν, μετά την κατ’ αρχήν απόφαση ζητήθηκε από την τρόικα να εξετάσει την κατάσταση και τις ανάγκες της καθεμιάς από τις δύο χώρες και να φέρει πρόταση σχετικά με την ακριβή περίοδο της επιμήκυνσης.

Οπως είπε, η τελική απόφαση θα ληφθεί στην άτυπη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ecofin τον Απρίλιο στο Δουβλίνο και στη συνέχεια θα επικυρωθεί και επίσημα.

Την ικανοποίησή του για την απόφαση εξέφρασε ο Ολι Ρεν, επισημαίνοντας ότι «η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων θα επιτρέψει στις δύο χώρες να προετοιμάσουν με τον καλύτερο τρόπο την ομαλή έξοδό τους στις αγορές για δανεισμό.

Η Κομισιόν θα κάνει τα πάντα από την πλευρά της για να διευκολύνει την εφαρμογή της απόφασης, ενώ περιβάλλει με απόλυτη εμπιστοσύνη τις δύο χώρες».

Επίσης σημείωσε με ικανοποίηση το γεγονός ότι «η Ιρλανδία τα δύο τελευταία τρίμηνα αυξάνει την απασχόληση», κάτι που χαρακτήρισε σημαντική εξέλιξη. Η περίοδος της επιμήκυνσης θα καθοριστεί από την τρόικα, ωστόσο οι δύο χώρες ζητούν να είναι πάνω από 15 χρόνια.

Τέσσερις χώρες εκτός στόχων

Συνολικά τέσσερις χώρες, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία, αδυνατούν να τηρήσουν τους στόχους που έχουν τεθεί σχετικά με τη μείωση του ελλείμματος το 2013, ενώ η Ιταλία και η Ελλάδα, μπορεί να φαίνεται ότι πετυχαίνουν τους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά έχουν βυθιστεί στην ύφεση.

Στην Πορτογαλία, η κυβέρνηση εμφανίστηκε δημόσια να ζητάει έναν ακόμη χρόνο για τη δημοσιονομική προσαρμογή γιατί το πρόγραμμα δεν βγαίνει.

Η ύφεση βαθαίνει, μάλιστα αναθεωρήθηκε πριν από λίγες μέρες από το 1% στο 2% για φέτος, και είναι βέβαιο ότι τους επόμενους μήνες, εάν δεν χαλαρώσει η δημοσιονομική προσπάθεια, θα υπάρξει και νέα αναθεώρηση προς το χειρότερο. Στην Ισπανία, το έλλειμμα αυξάνεται αντί να μειώνεται. Η Κομισιόν εκτιμά ότι, χωρίς πρόσθετα μέτρα, το 2013 θα φτάσει στο 7,9% από 6,7% του ΑΕΠ που ε

κτιμάται ότι έκλεισε το 2012. Η κυβέρνηση ζητάει επίσης, και μάλιστα για δεύτερη χρονιά, ένα επιπλέον έτος για τη δημοσιονομική προσαρμογή, γιατί εάν λάβει πρόσθετα μέτρα θα βαθύνει η ύφεση και θα αυξηθεί περαιτέρω η ανεργία που βρίσκεται ήδη σε ιστορικά υψηλά (27% στο σύνολο και 57% στους νέους).

Στην Ιρλανδία, ο πρωθυπουργός Εντα Κένι, ενώπιον της μεγάλης αύξησης της φτώχειας (30% του πληθυσμού και 38% στους νέους), αδυνατεί να λάβει πρόσθετα μέτρα προκειμένου να πετύχει το στόχο μείωσης του ελλείμματος, το οποίο το 2012 ανήλθε στο 7,7% του ΑΕΠ και φέτος εκτιμάται ότι θα μείνει στα ίδια επίπεδα, δηλαδή πολύ μακριά από τη δέσμευση που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του μνημονίου.

Η Ελλάδα

Είναι προφανές ότι η Ελλάδα, που έχει σήμερα τους χειρότερους δείκτες όχι μόνο στην Ευρωζώνη αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη στην ανάπτυξη και στην ανεργία, δεν μπορεί να μείνει έξω από αυτήν την προωθούμενη λογική των «εκπτώσεων» για χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής.

Υπάρχει βεβαίως δέσμευση στο πλαίσιο της συνολικής απόφασης του Δεκεμβρίου για περαιτέρω μείωση του δημόσιου χρέους το 2014, ωστόσο, η ύφεση και η ανεργία είναι πολύ ισχυρά επιχειρήματα που μπορεί να επικαλεστεί η χώρα για επιπλέον διευκολύνσεις, που θα βοηθήσουν στην έξοδο από το «τούνελ». Πολιτικά, έχοντας τηρήσει μέχρι σήμερα όλες τις δεσμεύσεις που ανέλαβε, η ελληνική κυβέρνηση έχει κερδίσει σε αξιοπιστία απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους της, κάτι που την εξυπηρετεί στη διεκδίκηση νέων διευκολύνσεων για την υλοποίηση του δημοσιονομικού προγράμματος.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ - naftemporiki.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ειδωλοκλάστης avatar
  ειδωλοκλάστης 06/03/2013 11:12:17

  Οταν ο Βαλερί Ζισκάρ ομολογεί ότι γιά τό συμφέρον τους έβαλαν τήν Ελλάδα στήν τότε ΕΟΚ ενώ "ήξεραν", τό μόνο πού μένει πλέον,πέραν τού σιχτιρίσματος, είναι νά διεκδικήσουμε αποζημίωση ώς δολίως -καί ηλιθιωδώς φεύ- εξαπατηθέντες.

 2. blue nile avatar
  blue nile 06/03/2013 12:07:47

  Δουλεύουν όλοι για να εξασφαλίσουν έναν εκλογικό περίπατο στην Μέρκελ.
  Λογαριάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο.
  Μέχρι το καλοκαίρι θα ακουστεί πολύ μεγάλο μπαμ...πολύ μεγάλο...
  Και όχι μόνο εδώ...

  • Ρηνα avatar
   Ρηνα @ blue nile 06/03/2013 13:27:33

   blue nile συμφωνω με τον προλαλησαντα και περιμενουμε αναλυση.

   • blue nile avatar
    blue nile @ Ρηνα 06/03/2013 17:02:29

    Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.
    Μάντης δεν είμαι ...πολύ περισσότερο δεν μπορώ να ξέρω τι έχει συμφωνήσει η Μέρκελ με τους ηγέτες των νοτίων χωρών , συμπεριλαμβανομένου και του Σαμαρά, ώστε να αποδεχτούν πολιτικές που δεν είναι απλά αδιέξοδες αλλά καταστροφικές.
    Το καλό σενάριο λέει ότι η Μέρκελ έταξε άρση της μονόπλευρης λιτότητας μετά τις γερμανικές εκλογές.
    Η αλήθεια είναι ότι ο Σόιμπλε συζητούσε ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους αντί της πλήρως ανεπιτυχούς αγοράς ομολόγων αλλά οι κυβερνητικοί του εταίροι δεν ήθελαν να ακούσουν με τίποτα για ελληνικό κούρεμα πριν τις εκλογές.
    Τελικά το κούρεμα δεν έγινε αλλά μένει η πρόθεση η οπία κομίζει ελπίδα.
    Το μεγάλο θέμα είναι όμως το πως θα πορευτούμε μέχρι τις γερμανικές εκλογές γιατί ο χρόνος είναι πολύς...
    Ο κόσμος ασφυκτιά από τα χαράτσια και την υπέρμετρη φορολόγηση ενώ η ύφεση καλπάζει.
    Είναι αδιανόητο το πόσο πολλοί πολίτες φλερτάρουν με την εξαθλίωση και να είμαστε σίγουροι ότι μέρα με τη μέρα η οργή και η τυφλή μανία θα αντικαταστήσουν την κατάθλιψη και την απογοήτευση.
    Η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα κρατήσει την κατάσταση μέχρι τον Σεπτέμβρη.
    Εγώ πιστεύω ότι η κοινωνική έκρηξη θα έρθει πιο μπροστά.
    Εύχομαι να έχω εγώ το άδικο...

 3. Φοιτητης avatar
  Φοιτητης 06/03/2013 12:09:33

  Χαλαρωση της λιτοτητας;! Χαχαχα! Με αυτο το πλευρο να κοιμαστε...

 4. Κώστας Π. avatar
  Κώστας Π. 06/03/2013 12:50:39

  "Και τούτο γιατί αυτό που «πλασάρει» στους ψηφοφόρους της η κα Μέρκελ είναι ότι βάζει τάξη στα δημοσιονομικά των χωρών της Ευρωζώνης, ώστε να μην κληθεί στο μέλλον ο Γερμανός φορολογούμενος να συνεισφέρει σε διασώσεις χωρών."

  Αυτό το βλέπουμε δυό χρόνια τώρα σχεδόν μια και δυό φορές το μήνα. Οι Γερμανοί δεν το είδαν ακόμα? Κι αν το είδαν δεν κατάλαβαν τίποτε? Και θα ψηφίσουν Μέρκελ η οποία την άλλη μέρα θα κάνει για χάρη των Λεχριτών του Νότου μεγαλειώδη κωλοτούμπα και θα πεi : "Koρόιδα Γερμανοί πληρώστε τώρα τα χρέη του Νότου?

  Εγω πάντως έχω πεισθεί οτι σε εμάς απευθύνεται αυτό το "πόρισμα" για να καταπίνουμε το "φάρμακο που σκοτώνει τον ασθενή " μέχρι να το συνηθίσουμε και να ζούμε μόνιμα με το κεφάλι σκυφτό προς όφελος των Γερμανών, άντε και των Γάλλων "συμμάχων" τους. Αν η Μέρκελ επανεκλεγεί θα μονιμοποιήσει τα μνημόνια στο Νότο. Και θα έχει δίκιο να το κάνει γαιτί και τότε θα «πλασάρει» στους ψηφοφόρους της ότι βάζει τάξη στα δημοσιονομικά των χωρών της Ευρωζώνης, ώστε να μην κληθεί στο μέλλον ο Γερμανός φορολογούμενος να συνεισφέρει σε διασώσεις χωρών. Αλλωστε ποιός θα την αναγκάσει να μην συνεχίσει? Ο Μπερλουσκόνι, ή ο Τσίπρας?

 5. Κώστας Π. avatar
  Κώστας Π. 06/03/2013 12:56:09

  ΠΕΣΤΑ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΕ!!!!
  H πιό έγκυρη πέννα του antinews...
  Δώσε μας λεπτομέρειες αγαπητέ Blue Nile έστω με μορφή παραβολής ή παραμυθιού. Δεν θα σου ζητήσουμε ευθύνες ακόμα κι αν διαψευστείς, που δεν το πιστεύω. Γράψε ενα φανταστικό σενάριο όπου "τα πρόσωπα και τα γεγονότα δεν σχετίζονται με την Πραγματικότητα".

 6. Καβαλιώτης avatar
  Καβαλιώτης 06/03/2013 14:17:22

  Παρηγοριά στον άρρωστο ...
  Η παροχή περισσότερου χρόνου είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για την έξοδο από την κρίση. Αν δεν υπάρξουν επενδύσεις και ανάπτυξη, καμμία προσπάθεια δεν θα φέρει σοβαρό αποτέλεσμα. Η επιβληθείσα όμως και ασκούμενη πολιτική (φόροι, μείωση εισοδημάτων στον ιδιωτικό τομέα) όχι μόνο δεν ενισχύει αλλά αντιστρατεύεται την ανάπτυξη.
  Η πρώτη μας προτεραιότητα θα έπρεπε να είναι η διαμόρφωση παραγωγικής και εξαγωγικής οικονομίας -και οποιαδήποτε άλλη πολιτική ΝΑ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ στον σκοπό αυτό. Όσο αυτό δεν γίνεται ο δρόμος θα είναι κατηφορικός ...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.