17/11/2008 23:03
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σημεία κατάθεσης κ. Πάπιστα, της ΑΝΘΕΜΙΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ Α.Ε

Σημεία κατάθεσης κ. Πάπιστα - ιδιοκτήτη της ΑΝΘΕΜΙΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ Α.Ε, στην οποία μεταβιβάστηκαν και από την οποία αξιοποιούνται κατασκευαστικά τα ακίνητα που εκχωρήθηκαν στην Μονή Βατοπεδίου μέσω των αδιαφανών ανταλλαγών - στην Εξεταστική Επιτροπή, την 17.11.08

Ο κ. Πάπιστας, επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης της ΑΝΘΕΜΙΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ Α.Ε, στην οποία μεταβιβάστηκαν και από την οποία αξιοποιούνται κατασκευαστικά τα ακίνητα που εκχωρήθηκαν στην Μονή Βατοπεδίου μέσω των αδιαφανών ανταλλαγών, σήμερα, 17/11/08, στην Εξεταστική Επιτροπή, μεταξύ άλλων:

(α) Δήλωσε ότι η προσφορά της ΑΝΘΕΜΙΑΣ για την αγορά των 62 οικοπέδων που μεταβιβάστηκαν μέσω ανταλλαγών από το Δημόσιο στη Μονή Βατοπεδίου έγινε την 21-11-06. (Δηλαδή 6 ολόκληρές ημέρες πριν από την ολοκλήρωση της σύστασης της Εταιρείας ΑΝΘΕΜΙΑΣ με την δημοσίευση περίληψης του καταστατικού της στο ΦΕΚ ΤΑΕ ΕΠΕ 12901/27-11-06). Στη συνέχεια παραδέχτηκε ότι η σύσταση της Εταιρείας έγινε αφού είχαν συμφωνηθεί με τη Μονή τα διαδικαστικά για την μεταβίβαση και κατασκευαστική αξιοποίηση των οικοπέδων.

(Σελ. 151- 153 Πρακτικών Εξεταστικής 17/11/08)

(β) όταν ρωτήθηκε σχετικά με το πώς επηρέασε τα επενδυτικά σχέδιά του το γεγονός ότι από τον Ιούλιο του 2007 είχε ανακινηθεί πολιτικά το θέμα των σκανδαλωδών μεθοδεύσεων των ζημιογόνων ανταλλαγών με σχετική ερώτηση τότε του ΠΑΣΟΚ, απέδωσε το σύνολο των αποκαλύψεων για το Βατοπέδιο σε στοιχεία που προέρχονταν από εκβιαστές...

(Φαίνεται ότι τα επικοινωνιακά κατασκευάσματα περί σκευωρίας εκβιαστών αποτελούν κοινή γραμμή όλων των εμπλεκομένων στο σκάνδαλο, είτε σε Κυβερνητικό είτε σε επιχειρηματικό επίπεδο... Τέτοια σενάρια όμως προσβάλλουν την νοημοσύνη της κοινής γνώμης, αφού σκοπίμως «αποσιωπούν» σωρεία εγγράφων και πραγματικών γεγονότων, όπως η παραίτηση από ήδη κερδισμένη δίκη ή όπως το όργιο υποεκτιμήσεων και υπερεκτιμήσεων στις ανταλλαγές, που αποδεικνύουν κεντρικό Κυβερνητικό συντονισμό παράνομων και ζημιογόνων για το Δημόσιο συμφέρον ενεργειών. )

(σελ. 121 Πρακτικών Εξεταστικής 17-11-08)

(γ) παραδέχτηκε ότι ο κ. Καραμπέρης Μάρκος, που εμφανίζεται να διαπραγματεύεται τα ανταλλάγματα που ζητά ο κ. Κουκουβίνος στο επίμαχο βίντεο, είναι κουμπάρος του, καθώς έχει βαφτίσει τον 5ο γιο του, τον Εφραίμ.

(Σελ. 114 Πρακτικά Εξεταστικής 17/11/08)

(δ) δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις στο ερώτημα γιατί εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο το επίμαχο βίντεο, που κατά τον εμπλεκόμενο επιχειρηματία και την Κυβέρνηση Καραμανλή, αποτελεί απόδειξη εκβιασμού, δεν δόθηκε ποτέ στον Εισαγγελέα. Ομολογεί, δε, ότι είχε ήδη μπει σε συναλλαγή με τον κ. Κουκοβίνο, από τον Ιανουάριο του 2007, όταν αποζημίωσε τον κ. Καραμπέρη για τα 15.000 ευρώ, που ο τελευταίος είχε ήδη δώσει, όπως κατέθεσε ο κ. Πάπιστας, στον κ. Κουκουβίνο «για να τον  ξεφορτωθεί».

(Σελ. 116 - 117  και 142 - 143 Πρακτικά Εξεταστικής 17/11/08) 

(ε) Όταν ρωτήθηκε ποιος δικηγόρος παραστάθηκε από την πλευρά της Μονής κατά την υπογραφή του υπ΄ αριθμ. 22.006/2007 Συμβολαίου, απάντησε ότι δεν θυμάται, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ήταν παρών στην υπογραφή του συμβολαίου. Όταν του επισημάνθηκε ο δικηγόρος της Μονής ήταν ο κ. Χατζηαλεξάνδρου, το πρόσωπο στο γραφείο του οποίου είχε διενεργηθεί η άκαρπη δημοπρασία της Μονής, πριν προβεί η ΑΝΘΕΜΙΑΣ σε προσφορά και μέλος του ΔΣ της εταιρείας του κ. Πάπιστα ΑΝΘΕΜΙΑΣ, επέμεινε ότι δεν είναι δυνατόν να θυμάται, καθώς κάνει συχνά τέτοιες συναλλαγές.

(Σελ. 128 - 129 Πρακτικά Εξεταστικής 17/11/08)

(στ) Κατέθεσε ότι η Κυπριακή εταιρεία RASSADEL είναι το 30% της ΑΝΘΕΜΙΑΣ.

(Σελ. 134 Πρακτικά Εξεταστικής 17/11/08)

ΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΗΣ

(Σελ. 218 επ Πρακτικών Εξεταστικής)

Σύμφωνα με την κατάθεση του κ. Πάπιστα:

Αύγουστος 2006:             Επισκέφτηκε το Βατοπέδι

Οκτώβριος 2006:            Ο κ. Κοιρανίδης ενημερώνει τον κ. Πάπιστα ότι θα πουληθούν από την Μονή Βατοπεδίου τα επίμαχα οικόπεδα.

Οκτώβριος 2006:            Ο Κ Πάπιστας παραγγέλνει σε διεθνή οίκο μελέτη - κοστολόγηση για την αξιοποίηση 64 οικοπέδων.

Σύμφωνα με την κατάθεση του κ. Χατζηαλεξάνδρου:

Οκτώβριος 2006:            Ο κ. Κοιρανίδης του ζήτησε (του κ. Χατζηαλεξάνδρου) να συστήσει την ΑΝΘΕΜΙΑΣ Α.Ε. με ποσοστό 30% στη RASSADEL και 70% στον κ. Πάπιστα.

Νοέμβριος 2006:             Η Μονή Βατοπεδίου διενεργεί την 13/11/06 αδιαφανή δημοπρασία στο γραφείου του κ. Χατζηαλεξάνδρου για τα 64 οικόπεδα που είχαν εκχωρηθεί από το Δημόσιο στη Μονή με τις οργιώδεις ανταλλαγές. Οι δημοσιεύσεις για τη δημοπρασία γίνονται στις εφημερίδες ΕΓΝΑΤΙΑ και ΑΥΡΙΑΝΗ. Δίνεται μόνο μία προσφορά από την εταιρεία ΔΟΥΡΟΣ Ο.Ε., εταιρεία που ήδη συναλλάσσεται με την Μονή για άλλα ακίνητα, η οποία κρίθηκε ασύμφορη. Η δημοπρασία αποβαίνει άκαρπη και η ΑΝΘΕΜΙΑΣ προσέρχεται με προσφορά την 21/11/07, 6 μέρες δηλαδή πριν την ολοκλήρωση της σύστασή της με δημοσίευση του καταστατικού της που έγινε στο ΦΕΚ ΤΑΕ-ΕΠΕ 12901/27-11-06. Στην ΑΝΘΕΜΙΑΣ, ο κ. Χατζηεμμανουήλ συμμετείχε, όπως δήλωσε, γιατί του το ζήτησε ο κ. Κοιρανίδης, επενδυτικός σύμβουλος της Μονής Βατοπεδίου.

Ουσιαστικά, τον Οκτώβρη του 2006 ο επενδυτικός σύμβουλος της Μονής Βατοπεδίου κ. Κοιρανίδης, αφού ενημερώνει τον επιχειρηματία Πάπιστα για την επικείμενη πώληση των 64 οικοπέδων, ζητά από το Νομικό Σύμβουλο της Μονής κ. Χατζηαλεξάνδρου να συστήσει την εταιρεία ΑΝΘΕΜΙΑΣ (με μετόχους 70% τον Πάπιστα και 30% τον κ. Κοιρανίδη μέσω της RASSADEL) με την οποία θα αγοράσει τα 64 ακίνητα της Μονής. Την ίδια στιγμή ο κ. Πάπιστας παραγγέλνει σε διεθνή οίκο μελέτη για την αξιολόγηση και την αξιοποίηση των ακινήτων αυτών. Κατόπιν και μετά από δύο δημοσιεύσεις σε εφημερίδες περιορισμένης κυκλοφορίας, διενεργείται ο δήθεν πλειοδοτικός διαγωνισμός του ενός συμμετέχοντα (ΔΟΥΡΟΣ ΟΕ που ήδη βρισκόταν σε συναλλαγή με την Μονή) στο γραφείου του μετέπειτα μέλους του ΔΣ της ΑΝΘΕΜΙΑΣ και ταυτόχρονα δικηγόρου της Μονής κ. Χατζηαλεξάνδρου, ο οποίος αποβαίνει, όπως ήταν προγραμματισμένο άκαρπος. Η ΑΝΘΕΜΙΑΣ προβαίνει αμέσως σε προσφορά εκτός διαγωνιστικής διαδικασίας και τον Φεβρουάριο του 2007 υπογράφει το υπ΄ αριθμ. 22006 Συμβόλαιο για τα 62 από τα 64 ακίνητα.

Παράβαση της νόμιμης διαδικασίας

Ο ν. 1198/81 («επί ρυθμίσεως θεμάτων της εκτός του Άθω ακίνητης περιουσίας του Αγίου Όρους») τον οποίο ο κ. Χατζηαλεξάνδρου γνωρίζει, ως ειδικευμένος στο εκκλησιαστικό δίκαιο, προβλέπει (α) ότι για να γίνει πώληση ακινήτου αγιορειτικής Μονής εκτός Αγίου Όρους χρειάζεται να αναγράφεται ρητά για ποιο σκοπό γίνεται αυτός και (β) ότι οφείλουν να γίνονται δημοσιεύσεις για να εξασφαλίζονται τα συμφέροντα των Μονών. Ο κ. Χατζηαλεξάνδρου παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχει ρητή αναφορά του σκοπού στις δημοσιεύσεις και δεν εξήγησε για ποιο λόγο ενώ πρόκειται για πώληση 64 ακινήτων φιλέτων στα καλύτερα προάστια της Θεσσαλονίκης δεν χρησιμοποίησαν τις μεγαλύτερες σε κυκλοφορία εφημερίδες. Η μη τήρηση του νόμου ως προς τα δύο αυτά στοιχεία υποδηλώνει σκοπιμότητα και αναδεικνύει την εικονικότητα της όλης διαδικασίας δημοπρασίας με προειλημμένη απόφαση για ανάθεση στην ΑΝΘΕΜΙΑΣ!

Τέλος, ουσιαστικά δήλωσε ότι η ΑΝΘΕΜΙΑΣ πήρε το έργο (δηλ. η δουλειά ολοκληρώθηκε) αυτός ζήτησε από το Μοναστήρι να παραιτηθεί από το ΔΣ της ΑΝΘΕΜΙΑΣ, γιατί είχε εκπληρώσει το αίτημα του Μοναστηρίου να παραμείνει έως ότου υπογραφεί το συμβόλαιο!!

(σελ. 289 και 304 - 305 Πρακτικών Εξεταστικής 17/11/08)

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.