#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
20/03/2009 13:35
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σημαντική συμφωνία για την υφαλοκρηπίδα

Ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, κυρίως για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, χαρακτηρίζεται η μονογραφή, χθες, συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ των δύο κρατών. Οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία διήρκεσαν περίπου έναν χρόνο και έγιναν υπό συνθήκες μυστικότητας. Η υπογραφή της συμφωνίας θεωρείται «ιδιαίτερα σημαντική»  για τα ελληνικά συμφέροντα για τους εξής λόγους:

- Ενσωματώνει τις διατάξεις της Συμβάσεως των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (σύμβαση του Μοντέγκο Μπέι),  η οποία οριοθετεί την υφαλοκρηπίδα στα 12 ναυτικά μίλια και ορίζει ότι υφαλοκρηπίδα διαθέτουν και τα νησιά. Τη σύμβαση δεν έχει επικυρώσει η Τουρκία, η οποία αρνείται ότι οι πρόνοιές της έχουν εφαρμογή στο Αιγαίο.

-  Για τις περιοχές (νησιά) όπου η απόσταση μεταξύ των ακτών των δύο χωρών είναι μικρότερη των 12 ναυτικών μιλίων, η υφαλοκρηπίδα και η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) ορίζονται στη βάση της μέσης γραμμής. Αρχή που παγίως υποστηρίζει η Αθήνα έναντι της Άγκυρας. Η τουρκική πλευρά επιμένει πως τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα.

- Γίνεται ρητή αναφορά στο δικαίωμα επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων (η ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη στην περιοχή είναι έξι ναυτικά μίλια, όπως και στο Αιγαίο). Πρόκειται για ένα δικαίωμα της ελληνικής πλευράς που, αν και στηρίζεται στο Δίκαιο της Θάλασσας, δεν αναγνωρίζεται από την Τουρκία η οποία διατηρεί για τον λόγο αυτόν το casus belli.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Σπατζιώτης avatar
  Σπατζιώτης 20/03/2009 13:58:36

  Επιτέλους - και μια καλή είδηση...

 2. Le canard avatar
  Le canard 20/03/2009 14:11:46

  Σημαντικό
  Από το Κέντρο Ρωσία-Ευρασίας και ΝΑ Ευρώπης του Παντείου

  Πακιστάν: «Δούρειος ίππος» για την προσέγγιση Ιράν- ΗΠΑ;

  Ο Πακιστανός Πρόεδρος, Asif Ali Zardari, διεξήγαγε επίσημη επίσκεψη στο Ιράν στις 10 και 11 Μαρτίου. Στόχοι της επίσκεψης ήταν η διεξαγωγή συνομιλιών με την ιρανική ηγεσία καθώς και η εκπροσώπηση της χώρας στο 10ο Συνέδριο του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία (Economic Cooperation Organization- ECO) που αριθμεί δέκα μέλη μεταξύ των οποίων το Αφγανιστάν, η Τουρκία και το Ιράν.

  Εκτίμηση
  Είναι φανερό πως η πρόσκληση του Ιράν σε ένα διεθνές forum με θέμα το Αφγανιστάν δε μπορεί να συντελέστηκε χωρίς την αμερικανική έγκριση. Οι ΗΠΑ βρίσκονται στην πλέον δεινή θέση από την έναρξη του πολέμου, γι’ αυτό και επιζητούν το διάλογο τόσο με κράτη που παλιότερα δαιμονοποιούσαν όσο και με τη μετριοπαθή πτέρυγα των Ταλιμπάν. Οι εν λόγω επιλογές είναι ενδεικτικές των αμερικανικών αδιεξόδων αλλά και της νέας πολιτικής που χαράσσει σταδιακά ο Πρόεδρος Obama. H εγκατάλειψη των παρωπίδων του παρελθόντος και η υιοθέτηση ρεαλιστικών πολιτικών σε σχέση με το μείζον θέμα του Αφγανιστάν είναι αναγκαίες για την επίτευξη της ομαλότητας στην περιοχή, χωρίς, ωστόσο, να μπορούν να την εξασφαλίσουν.

 3. Δήμος avatar
  Δήμος 20/03/2009 14:29:37

  Μην βιαζόμαστε να πανηγυρίσουμε, γιατί στα ζητήματα αυτά ο διάολος κρύβεται στις λεπτομέρειες.
  Αρκούμαι σε 2-3 επισημάνσεις:
  ** Από το 1947-Διάσκεψη Ειρήνης Παρισιού-παραμένει σε εκκρεμότητα η ρύθμιση χερσαίων συνόρων μεταξύ Ελλάδας-Αλβανίας, για ευνόητους λόγους...
  ** Η υπόσχεση των 4 μεγάλων δυνάμεων ήταν ότι το ζήτημα θα ρυθμισθεί μετά την επίλυση του "γερμανικού ζητήματος", δηλαδή την επανένωση... Υπάρχουν τα σχετικά έγγραφα κι όχι μόνον, προς τον τότε Υπ.Εξ Κ. Τσαλδάρη...
  ** Στην ρύθμιση της υφαλοκρηπίδας υπάρχει γραμμή αφετηρίας επί του εδάφους, της ακτής...
  ** Από ποιό σημείο της αλβανικής ακτής προβλέπεται τώρα να γίνει ο υπολογισμός;
  Το ερώτημα υπαινίσσεται πολύ και πολλά περισσότερα απ΄όσα προκύπτουν από την απλή ανάγνωση του.
  Απλώς, για την ιστορία να θυμηθούμε ότι:
  ** Ο Κάρολος Παπούλιας μετά τη άρση του εμπολέμου,επέφυγε συστηματικά να μπεί σε συζήτηση περί υφαλοκρηπίδας και θαλασσίων διευθετήσεων, πριν από την επίλυση του εδαφικού, παρά τις συνεχείς αλβανικές οχλήσεις.
  ** Ο Μητσοτάκης, ως πρωθυπουργός, επεδίωξε την διευθέτηση σε επίσκεψη του στα Τίρανα, αλλά μαζεύτηκε μετά την έντονη αντίδραση της διπλωματικής μας υπηρεσίας, που υπενθύμισαν ορισμένες αυτονόητες αλήθειες επί του εδάφους...
  ** Τί παίρνουμε, αν είναι ακριβή όσα μεταδίδονται περί οριοθέτησης ελληνο-αλβανικής υφαλοκρηπίδας;
  ** Εξασφαλίζουμε έστω κάποια ρητή δέσμευση των Τιράνων, για όσα κατά καιρούς ανακινούν περί Τσαμουριάς, κ.λπ, κ.λπ;
  Αυτά τα υπαινικτικά προς το παρόν, ελπίζοντας ότι η Ντόρα δεν θα έχει πατήσει αυτό που απέφυγε ο πατέρας της.

 4. Αριστείδης avatar
  Αριστείδης 20/03/2009 14:57:58

  Τώρα πέστε με προκατειλημμένο πέστε με ό,τι θέτε, αλλά ...κάποιο λάκκο έχει η φάβα. Δεν θυμάμαι καμιά συμφωνία από την οποία κάτι ΟΧΙ ΝΑ ΚΕΡΔΙΖΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΝΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΝΟΥΜΕ τα τελευταία χρόνια.
  Έχω δηλαδή την εντύπωση, ότι πάλι μας τη φέρανε και περιτυλίξανε τα σκατά με χρυσόχαρτο, ώστε να τα φάμε (πάλι) εύκολα.
  Μήπως γι αυτήν την "επιτυχία" δώσαμε τίποτε "ασήμαντο" για να "κοιμόμαστε ήσυχοι"; Τη νότια Ήπειρο π.χ;
  Ακόμα κι αν δεν δώσαμε όμως, ποιός μας λέει ότι οι Αλβανοί (γνωστό πόσο μας αγαπάνε) δε θα σταθούν σε ασάφειες, ψιλά γράμματα κτλ καταργώντας τη συμφωνία στην πράξη ή δεν θα την αθετήσουν με το "έτσι θέλω", συνταγές που οι πρώτοι διδάξαντες Τούρκοι εφαρμόζουν με επιτυχία χρόοοοονια τώρα;
  ΤΙ ΝΟΗΜΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΜΕ ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΟΥΣ ΟΡΚΙΣΜΕΝΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ; ΠΟΣΕΣ ΤΕΤΟΙΕΣ ΕΙΧΕ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ Ο ΧΙΤΛΕΡ ΠΡΙΝ ΑΙΜΑΤΟΚΥΛΗΣΕΙ ΤΗΝ ΥΦΗΛΙΟ;

 5. Σαος avatar
  Σαος 20/03/2009 15:08:39

  @Δήμος

  Μάλλον είναι εις βάρος μας αν σκεφτούμε πως έχει παραβιαστεί έτσι και αλλιώς το Σύμφωνο της Κέρκυρας βάση του οποίου η Β. Ήπειρος θα ήταν ανεξάρτητο κράτος με προοπτική την ένωση με την Ελλάδα.

 6. Σπατζιώτης avatar
  Σπατζιώτης 20/03/2009 15:15:49

  Είπαμε να είμαστε επιφυλακτικοί, αλλά όχι κι έτσι. Άκου να δώσουμε τη Νότια Ήπειρο... (Εξαιρείται η τεκμηριωμένη άποψη του Δήμου)

 7. Αριστείδης avatar
  Αριστείδης 20/03/2009 15:27:05

  @8 Και λίγα λέω αδερφέ. Όταν ασκεί εξωτερική πολιτική η κυρία "κατουριέμαι από τη χαρά μου επειδή ο Μπερνς υπονόησε ότι ο Άγιος Ευστράτιος είναι Ελληνικός", όλα να τα περιμένει κανείς!

 8. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 20/03/2009 19:07:09

  Όταν διάβασα το ποστ θυμήθηκα που λέγαμε κάπου αυτές τις μέρες ότι "με τη Ντόρα στο ΥΠΕΞ, και καλό να γίνει στην εξωτερική μας πολιτική, ας μην το πιστέψουμε".

  Διάβασα λοιπόν το κεντρικό ποστ και λέω μέσα μου "για δες που διαψευστήκαμε και που έγινε τελικά κάτι καλό". Και έρχεται ο Δήμος στο 5, πριν αλέκτωρ λαλήσει και μας λέει ότι, όχι! τελικά όντως, και καλό να δείτε επί Ντόρας στο ΥΠΕΞ, καλά θα κάνετε να μην το πιστέψετε!

  Τι να πούμε άλλο βρε παιδιά!...

 9. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 20/03/2009 21:31:37

  Η ρυθμιση των χερσαιων συνορων παραμενει σε εκκρεμοτητα επειδη εμεις δε θελουμε να λήξει.
  Αυτο που εκκρεμει απο το 1947 και δεν κλεινει είναι το ζητημα της Βορειου Ηπειρου.
  ΕΔω όμως πρεπει να ειμαστε καθαροι.Θελουμε να ληξει η εκκρεμοτητα ή δεν θελουμε;
  Αν ειμαστε υπερ του αμεταβλητου των συνορων πρεπει να θελουμε.Δεν μπορει ταυτοχρονα να λεμε ότι φοβομαστε απαιτησεις Αλβανων και να μην κλεινουμε το θεμα επειδη την ιδια στιγμη εχουμε εμεις απαιτησεις.
  Η ρυθμιση συνορων χερσαιων ή θαλασσιων σταθεροποιει την υπαρχουσα κατασταση συνορων.
  Ευνοει οσους θελουν τη μη αλλαγη τους.Οσοι σκεφτονται επεκτασεις προς οποιαδηποτε κατευθυνση δεν τη θελουν.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.