05/11/2013 14:44
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας, βλέπουν Ολι Ρεν και Κομισιόν

Μπορεί οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα να είναι κρίσιμες, αυτό δε σημαίνει ότι θα είναι και δύσκολες, όπως νομίζαμε μέχρι σήμερα και πάντως δεν επιβεβαιώνεται το πολεμικό κλίμα που θα επικρατούσε. Δεν είναι καθόλου τυχαίες οι δηλώσεις Ρεν για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, ούτε και η έκθεση της Κομισιόν που επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις ότι η Ελλάδα εισέρχεται σε φάση ανάπτυξης. Ούτε είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση πήγε στις διαπραγματεύσεις με αναθεωρημένα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, τα έσοδα προ επιστροφών φόρων ανήλθαν στα 4,8 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 750 εκατ. ευρώ ή 24% έναντι του μηνιαίου στόχου.

Η υπέρβαση του στόχου παρατηρείται για 4ο συνεχόμενο μήνα.

Με αποτέλεσμα, σε επίπεδο 10μηνου, τα φορολογικά έσοδα να κινούνται πλέον υψηλότερα από τους στόχους.

Αναφορικά με την έκθεση της Κομισιόν, προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα και ισχυρή ανάπτυξη από το 2015. Συγκεκριμένα, εκτιμά ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,6% το 2014, ενώ η ανεργία εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 26%, αρκετά υψηλή αλλά αποκλιμακούμενη.

 

Ωστόσο, η Κομισιόν προειδοποιεί ότι ενδεχόμενη αποτυχία από την πλευρά της Ελλάδας να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί, μπορεί να υπονομεύσει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη χώρα και να «καταπνίξει» οποιαδήποτε επενδυτική δραστηριότητα στη χώρα.

Η Κομισιόν αναμένει ότι το ελληνικό χρέος θα διαμορφωθεί στο 176,2% φέτος έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης για 175,2%, και θα υποχωρήσει στο 175,9% του ΑΕΠ το 2014% και στο 170,9% το 2015. Οπως αντιλαμβάνεται κανείς δεν είναι βιώσιμο χρέος και θα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση.

 

Ακόμη, εκτιμά ότι φέτος η Ελλάδα θα εμφανίσει πλεόνασμα του προϋπολογισμού 1,2% φέτος το οποίο θα υποχωρήσει στο 1% το 2014 και θα εμφανίσει έλλειμμα 0,1% το 2015. Επίσης, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στο 2% το 2014 και στο 1,1% το 2015. Για φέτος, το έλλειμμα της Ελλάδας αναμένεται να εκτιναχθεί στο 13,5% του ΑΕΠ καθώς περιλαμβάνει το κόστος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Η Κομισιόν αναφέρει στην έκθεσή της ότι το α΄ εξάμηνο του 2013 σημαδεύτηκε από μια συνολική επιβράδυνση της ύφεσης και τις πρώτες ενδείξεις ότι φτάσαμε στον «πάτο» του κύκλου. Στα τρία τελευταία τρίμηνα, το πραγματικό ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί κατά: 5,7% σε ετήσια βάση στο τελευταίο τρίμηνο του 2012, κατά 5,6% στο α΄ τρίμηνο του 2013 και κατά 3,8% στο β΄ τρίμηνο.

Η ανεργία αναμένεται να διαμορφωθεί στο 27% το 2013 εξαιτίας της υποχώρησης της συνολικής ζήτησης. Ωστόσο, οι μεταρρυθμίσεις στον καθορισμό των μισθών έχουν ήδη συμβάλλει στην κατακόρυφη πτώση του κόστους ανταγωνιστικότητας, οδηγώντας σε μια σχετικά ισχυρή προβλεπόμενη μείωση της ανεργίας στο 26% το 2014 και στο 24% το 2015.

 

Οι τιμές καταναλωτή αναμένεται να υποχωρήσουν ελαφρώς κατά 0,8% το 2013 και 0,4% το 2014, αποτυπώνοντας την ασθενή εγχώρια ζήτηση, τη μείωση του εργατικού κόστους και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Σε όρους προγράμματος, αφαιρώντας τους παραπάνω παράγοντες, το έλλειμμα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 4% του ΑΕΠ.

Το 2014, το ονομαστικό έλλειμμα αναμένεται να υποχωρήσει στο 2% του ΑΕΠ. Εάν περαιτέρω κόστη από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πρέπει να εγγραφούν στο 2014, το ονομαστικό έλλειμμα θα αυξηθεί περαιτέρω από ό,τι προβλέπεται τώρα.

 

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. 05/11/2013 18:50:41

    Αυτό που δε λέμε όσοι ξέρουμε, είναι ότι αν εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους με όποιον τρόπο το αποφασίσουν οι δανειστές, η αξιοιστία της ελληνικής οικονομίας και οι άμεσες επενδύσεις θα απογειωθούν. Και τότε η ανάπτυξη ως αύξηση του ΑΕΠ θα είναι πολύ μεγαλύτερη του αναμενομένου, το οποίο θα μειώσει ανεργία πολύ δραστικά. Το σημείο καμπής λοιπόν είναι ο Απρίλης του 2014 με την επισημοποίηση του πρωτογενούς από την ΕΛΣΤΑΤ. Που ουσιαστικά θα είναι γνωστό από το Γενάρη.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.