#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
01/12/2010 06:01
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σε ότι αφορά το ιδιωτικό χρέος, η Ελλάδα είναι το αστέρι της ΕυρωζώνηςΕίναι πλέον ξεκάθαρο πως οι οικονομικές προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η Ιρλανδία, είναι εντελώς διαφορετικές με αυτές τις Ελλάδας, ωστόσο και αυτή ζει την δική της κρίση. Όμως, υπάρχει μία τεράστια διαφορά-κλειδί, η οποία αποτελεί σήμερα και τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την υλοποίηση του σεναρίου της κατάρρευσης της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Η Ελλάδα έχει ένα τεράστιο πρόβλημα δημόσιου χρέους και δημοσιονομικού ελλείμματος, όχι όμως ιδιωτικού χρέους. Αντίθετα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία έχουν υπέρογκο ιδιωτικό χρέος σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας τους, με την Ιρλανδία να είναι στη χειρότερη θέση όλων.

Όπως σημειώνει σε νέα έκθεσή της η Morgan Stanley, και στην Πορτογαλία έχει συμβεί μία είδους υπερκατανάλωση, τροφοδοτούμενη από την πιστωτική αγορά ( προ της χρηματοπιστωτικής κρίσης, φυσικά). Αυτό δείχνει πως η κατανάλωση των νοικοκυριών στην Πορτογαλία αυξήθηκε με την ίδια μεγάλη ταχύτητα όπως στην υπόλοιπη Ευρωζώνης, παρά την πολύ πιο αδύναμη ανάπτυξη του κατά κεφαλήν εισοδήματος.

Με άλλα λόγια, επισημαίνει ο διεθνής οίκος, πριν το ξέσπασμα της χρηματοοικονομικής κρίσης, η πορτογαλική οικονομία είχε ακολουθήσει τον δρόμο της υπερβολικής καταναλωτικής δαπάνης σε σχέση με τα ίδια της τα θεμελιώδη, γεγονός που την φέρνει και αυτήν προσεχώς, στην πόρτα της κρίσης.

Όπως υπογραμμίζει η Morgan Stanley, μπορεί η Ελλάδα να είναι στη χειρότερη θέση σε ότι αφορά την κρίση δημόσιου χρέους, ωστόσο, σε ότι αφορά το ιδιωτικό χρέος της χώρας, αποτελεί το αστέρι της Ευρωζώνης.

Η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο ιδιωτικό χρέος ( νοικοκυριά και επιχειρήσεις) ως ποσοστό του ΑΕΠ της, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη και ειδικά σε σχέση με την Ιταλία, την Γαλλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Σύμφωνα με το οίκο, το χρέος των ελληνικών επιχειρήσεων και των ελληνικών νοικοκυριών, αγγίζει το 110% του ΑΕΠ της, ελάχιστα χαμηλότερο από αυτό της Γερμανίας, όμως στην Ιταλία φτάνει το 140%, στη Γαλλία το 160%, στην Ισπανία το 230%, στην Πορτογαλία το 35% και στην Ιρλανδία το… 330% περίπου.

Η κρίση στην Ιρλανδία «έσκασε». Μήπως λοιπόν, η παραπάνω εικόνα δείχνει ξεκάθαρα, παρά τις επίσημες διαψεύσεις, ότι κάποιος ( και ποιός ), σίγουρα ακολουθεί;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. perastikos avatar
  perastikos 01/12/2010 11:31:31

  Αυτός ο τεμπέλης ο Καραμανλής φταίει για τα πάντα όλα!

 2. Enzo avatar
  Enzo 01/12/2010 12:15:46

  ο βουδας?

 3. against New World order avatar
  against New World order 01/12/2010 12:37:53

  το χρέος της Ελλάδας είναι χρέος δημοσίου, αυτό εννοεί ότι οι κυβερνήσεις ήταν σπάταλες και εξακολουθούν να είναι σπάταλη και η κυβέρνηση του ΓΑΠ, θυμήσου τους 18 που προσέλαβε 5 μέρες πριν τις δημοτικές εκλογές στη Βουλή, χρειαζόντουσταν; δεν νομίζω και άλλα πολλά που συνεχίζει το δημόσιο να κατασπαταλάει. Το ιδιωτικό χρέος είναι το χαμηλότερο στην ΕΕ. Θα βγει κανένας δοτός δημοσιογράφος να το πει στις ειδήσεις; ΟΤΙ ΟΙ ΠΙΟ ΣΟΦΡΩΝΕΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΣΤΟ ΝΑ ΔΑΝΕΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΗΤΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ; όχι δεν θα το πουν γιατί πρέπει οι Έλληνες να αισθάνονται τελείως ξεφτυλισμένοι. Γι αυτό οι δημοσιογράφοι πρέπει να πάνε στο δι@β@λο όσο είναι καιρός. Και να βλέπουμε μόνο ΚΟΝΤΡΑ CHANNEL που έχει θάρρος και μιλάει.

 4. δαιμονάκι avatar
  δαιμονάκι 01/12/2010 15:06:52

  Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας στις 30/06/2010 ήταν 316,95 δις ευρώ.

  http://www.minfin.gr/content-api/f/binaryChannel/minfin/datastore/cb/9f/e1/cb9fe18249b0ea1510cf35bbf6d5d60a167a60a6/application/pdf/100819_debt_gr.pdf

  Από το συνολικό δημόσιο χρέος περίπου 45-48 δις ευρώ κατείχαν στις 30/06/2010 οι ελληνικές τράπεζες.

  Ακόμα το εξωτερικό χρέος της Ελλάδας(δημόσιο + ιδιωτικό) για το δεύτερο τρίμηνο του 2010 ήταν 434,304 δις ευρώ

  Πιο συγκεκριμένα, το δεύτερο τρίμηνο του 2010 οι ελληνικές τράπεζες είχαν δάνεια από το εξωτερικό ύψους 139,632 δις ευρώ ενώ οι λοιπές επιχειρήσεις είχαν δάνεια από το εξωτερικό ύψους 24,043 δις ευρώ.

  Άρα το εξωτερικό χρέος του ιδιωτικού τομέα της Ελλάδας το δεύτερο τρίμηνο του 2010 ήταν 163,675 δις ευρώ.

  http://www.bankofgreece.gr/BoGDocuments/Πίνακας_ακαθάριστο_εξωτερικό_χρέος.xls

  Το συνολικό εξωτερικό χρέος της Ελλάδας ήταν το 2009 συνολικά περίπου το 170% του ΑΕΠ, όταν ενδεικτικά το 2009 :

  Το εξωτερικό χρέος της Ιρλανδίας ήταν περίπου το 1.312% του ΑΕΠ
  Το εξωτερικό χρέος της Μεγάλης Βρετανίας ήταν περίπου το 426 % του ΑΕΠ
  Το εξωτερικό χρέος της Ελβετίας ήταν περίπου το 382 % του ΑΕΠ
  Το εξωτερικό χρέος της Ολλανδίας ήταν περίπου το 377% του ΑΕΠ
  Το εξωτερικό χρέος του Βελγίου ήταν περίπου το 329% του ΑΕΠ
  Το εξωτερικό χρέος της Δανίας ήταν το 316% του ΑΕΠ
  Το εξωτερικό χρέος της Σουηδίας ήταν περίπου το 264% του ΑΕΠ
  Το εξωτερικό χρέος της Αυστρίας ήταν περίπου το 256%του ΑΕΠ
  Το εξωτερικό χρέος της Γαλλίας ήταν το 248% του ΑΕΠ
  Το εξωτερικό χρέος της Πορτογαλίας ήταν περίπου το 236% του ΑΕΠ
  Το εξωτερικό χρέος της Ισπανίας ήταν περίπου το 186% του ΑΕΠ
  Το εξωτερικό χρέος της Γερμανίας ήταν το 182.5% του ΑΕΠ

 5. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 01/12/2010 17:23:40

  Φαντάζομαι ότι, πολλοί αντιλαμβάνεστε γιατί έχουμε τόσο πολύ δημόσιο χρέος και τόσο λίγο ιδιωτικό: Επειδή έχουμε τεράστιο Δημόσιο τομέα και επίσης τεράστια Παραοικονομία, λόγω και της ανικανότητας αυτού του τεράστιου Δημόσιου τομέα (λέγεται ότι, αν ικανοποιηθούν όλες οι απαιτήσεις του Δημόσιου τομέα μας σε προσλήψεις, δεν φτάνουμε όλοι εμείς οι Έλληνες, θα πρέπει να φέρουμε και μετανάστες).

  • παγωτατζής avatar
   παγωτατζής @ ΠΗΛΕΑΣ 01/12/2010 17:42:36

   Nαι Πηλέα μου,αλλά από την άλλη όμως, τό Δημόσιο χρέος μιάς χώρας είναι(ισούται με) ο ιδιωτικός πλούτος των πολιτών της.
   Δεν αναιρεί βέβαια τό σπαταλο Δημόσιο,ή την ανισοκατανομή τού ιδιωτικού πλούτου.
   Και τα δύο ειναι καθαρά θέμα πολιτικών αποφάσεων.

   • ΠΗΛΕΑΣ avatar
    ΠΗΛΕΑΣ @ παγωτατζής 01/12/2010 22:00:55

    Το ότι το δημόσιο χρέος ισούται με τον ιδιωτικό πλούτο των πολιτών της είναι θεωρητική προσέγγιση και ισχύει με χρηστή διοίκηση.
    Γιατί εγώ ξέρω ότι το χρέος μας είναι σκουροσίδερα αλα Καλατράβα, υποβρύχια που γέρνουν, C4I που δεν λειτουργε;i, SS300, που δεν τολμάμε να αγίξουμε και μύρια άλλα όσα.
    Και σκέψου τα παιδιά σου: Για πόσο θα τα αφήσουν να απολαμβάνουν τον ιδιωτικό σου πλούτο οι πιστωτές;
    Και ποιός αφελής είπε ότι θα ξεπληρώνουμε για 15 χρόνια; Όταν ο προϋπολογισμός είναι (όπως είναι) ελλειμματικός, ο χρόνος αποπληρωμής είναι πέρα από το άπειρον!
    Συνεπώς, τα δύσκολα θα γίνουν ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ δυσκολότερα, χωρίς ανάπτυξη.
    Κλπ, κλπ, κλπ.

 6. cornelsen avatar
  cornelsen 02/12/2010 12:21:32

  Στην Ελλάδα συνέβη κάτι απλό:
  αντί να δανείζονται οι επιχειρήσεις για να λειτουργήσουν ΔΕΝ πλήρωναν φόρους -σε αντίθεση με όσα προπαγανδίζουν τα κανάλια. Τα τελευταία 50, τουλάχιστον, χρόνια η πραγματική φορολογική επιβάρυνση τού κεφαλαίου στην χώρα μας ήταν συνεχώς κάτω από το 20% όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ ήταν στο 33% (στην Δανία γύρω στο 45%). Με τις φορολογικές απαλλαγές και την φοροδιαφυγή που έκαναν -τόσο το κεφάλαιο όσο και οι μικρομεσαίοι- ο κρατικός κορβανάς γέμιζε μόνο με τα δανεικά και τούς φόρους που πλήρωνε η μισθωτή εργασία (η οποία, μάλιστα, έχει την χαμηλότερη συμμετοχή στο ΑΕΠ σε όλη την ΕΕ). Να προσθέσουμε τα θαλασσοδάνεια των επιχειρήσεων (που φορτωνόταν το κράτος), τις υπερτιμολογημένες "δουλειές" με το δημόσιο, την εισφοροδιαφυγή κλπ. που φορτώνονταν πάντα στο κράτος ενώ ταυτόχρονα γίνονταν κέρδη τού κεφαλαίου και καταθέσεις στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό (σιγά μην τα έκαναν επενδύσεις).
  Στην υπόλοιπη ΕΕ ένα μεγάλο μέρος των δημοσίων εξόδων πλήρωνε και το κεφάλαιο.
  Αναλυτικά τα στοιχεία στα:
  http://cornel.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=27635&blid=95
  http://cornel.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=27636&blid=95
  http://cornel.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=23294&blid=95
  http://cornel.capitalblogs.gr/listArticles.asp?blid=95

  Προσοχή όμως: είτε έτσι, είτε αλλιώς το κεφάλαιο μεταφέρει τα χρέη του στις πλάτες των εργαζομένων. Στην Ελλάδα αυτό συνέβη ΠΡΙΝ το ξέσπασμα τής κρίσης. Στην Ιρλανδία συμβαίνει τώρα, δλδ. ΜΕΤΑ το ξέσπασμα τής κρίσης. Το ίδιο θα συμβεί στην υπόλοιπη ΕΕ το επόμενο διάστημα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.