Σε όργανο της ρωσικής διπλωματίας μετατράπηκε ο Τσίπρας
13/05/2014 11:52
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σε όργανο της ρωσικής διπλωματίας μετατράπηκε ο Τσίπρας

Ο εχθρός του εχθρού μου, δηλαδή ο Τσίπρας που έχει καταγγελτική ρητορική κατά της ΕΕ, είναι φίλος μου, λένε οι Ρώσοι. Μια τακτική και διπλωματική κίνηση σε βάρος της Ευρώπης ήταν η πρόσκληση Τσίπρα και αυτός πάτησε την μπανανόφλουδα

Σε όργανο της ρωσικής διπλωματίας μετατράπηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και η αντιπροσωπεία που επισκέφτηκε την Μόσχα, μια επίσκεψη που τελειώνει σήμερα χωρίς βεβαίως ο κ. Τσίπρας να συναντήσει τον υπουργό Εξωτερικών, Σ. Λαβρόφ. Η συνάντηση που είχε η ελληνική αντιπροσωπεία με την πρόεδρο της Άνω Δούμας και στενή συνεργάτη του προέδρου Πούτιν, Βαλεντίνα Μετβιένκο και οι δηλώσεις της τελευταίας αποκάλυψαν ότι οι Ρώσοι ήθελαν τον Τσίπρα στην παρούσα χρονική στιγμή για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για την ΕΕ και τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κ. Ματβιένκο εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για την ελληνική κυβέρνηση που συμφώνησε στις κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση για τις σφαγές στην Ουκρανία. Η κ. Ματβιένκο φέρεται να είπε στον κ. Τσίπρα ότι η ρωσική κυβέρνηση λυπάται για το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει στην επιβολή κυρώσεων κατά προσώπων του περιβάλλοντος του προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν, μεταξύ των οποίων και η ίδια.

Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι είπε πως την λυπεί ιδιαιτέρως το γεγονός ότι δεν μπορεί υπό τις παρούσες συνθήκες να ταξιδέψει στην Ελλάδα.

Δηλαδή η ρωσική πλευρά ήθελε η Αθήνα να ασκήσει βέτο για τις κυρώσεις; Ήθελε δηλαδή να πάει κόντρα στην Ευρώπη προκειμένου να κάνει τα χατίρια της Μόσχας από την οποία η Ελλάδα δεν έχει δει και πολλά καλά εδώ που τα λέμε. Ούτε καμιά σημαντική στήριξη έδωσε το «ξανθό γένος» όταν η χώρα μας ήταν με το κεφάλι στο νερό ενώ θυμάστε τα παιχνίδια που έπαιξαν με τη ΔΕΠΑ. Πώς λοιπόν απαιτούν τώρα να μη δεχθούμε τις κυρώσεις που επιβάλλονται γιατί οι Ρώσοι τα έχουν κάνει επιεικώς σκ…ά στην Ουκρανία; Αλλά και σιγά τις κυρώσεις ή την δυναμική εξωτερική πολιτική της Ευρώπης ενάντια στον Πούτιν που έτσι κι αλλιώς κάνει ότι θέλει.

Ο δε κ. Τσίπρας και η αντιπροσωπεία του άκουγαν και δεν μιλούσαν καθώς ξέρουν ότι η Μόσχα τους κάλεσε λίγες μέρες πριν τις εκλογές προκειμένου να μπουν στο μάτι της Ευρώπης. Ο εχθρός του εχθρού μου, δηλαδή ο Τσίπρας που έχει καταγγελτική ρητορική κατά της ΕΕ, είναι φίλος μου, λένε οι Ρώσοι. Μια τακτική και διπλωματική κίνηση σε βάρος της Ευρώπης ήταν η πρόσκληση Τσίπρα και αυτός πάτησε την μπανανόφλουδα διότι πίστευε ότι θα βγάλει… selfies με τον Λαβρόφ, που του έριξε πόρτα κανονικά.. Μάλιστα κάποιοι στην Κουμουνδούρου διακινούσαν και σενάρια για προσπάθεια συνάντησης του κ. Τσίπρα με τον… Β. Πούτιν. Αλλά αυτός είχε κανονίσει να πάει για… γκολφ.

Το ρεπορτάζ από τη Μόσχα λέει επίσης ότι η ρωσική πλευρά φέρεται να εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για κάποιες κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης και για το ότι δεν προχωρούν οι διμερείς σχέσεις

Από την πλευρά του ο Τσίπρας είπε τα αυτονόητα και δεν χρειαζόταν να πάει στη Μόσχα για να τα πει. Ότι δηλαδή «ασφάλεια στην Ευρώπη δεν νοείται χωρίς την Ρωσία» και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί την ανάφλεξη μίας νέας εστίας κρίσης στην καρδιά της Ευρώπης. Η αντιπροσωπεία σημείωσε ότι «πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει διπλωματική λύση στην Ουκρανία και η Ουκρανία να είναι γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας και όχι ένα πεδίο νέου διχασμού, καθώς και ότι χρειάζεται προσπάθεια για να διατηρηθεί το επίπεδο σχέσεων Ελλάδας Ρωσίας. Υπογραμμίστηκε επίσης ότι εμείς βλέπουμε τη Ρωσία ως αναπόσπαστο κομμάτι μιας Ευρώπης από τον Ατλαντικό μέχρι τα Ουράλια.

Βεβαίως δεν απέφυγε ο κ. Τσίπρας να το παίξει μεγάλος ηγέτης με διεθνές κύρος λέγοντας μεταξύ άλλων: . «Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση, στο πλαίσιο της προεδρίας θα εργαζόταν για την αποκλιμάκωση και όχι την κλιμάκωση της κρίσης. Και βέβαια δεν θα ταξίδευε στην Ουκρανία για να αναγνωρίσει την κυβέρνηση του Κιέβου η οποία μπήκε στη θέση της με αντισυνταγματικές διαδικασίες».

Πέραν της Ματβιένκο η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ είχε και ορισμένες άλλες συναντήσεις επιπέδου «πάμε να πιούμε καμιά στολίσναγια».

Συμμετείχε επίσης σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, το οποίο υπάγεται στο Κρεμλίνο. Στην ημερίδα μάλιστα αναφέρθηκε από κάποιους ομιλητές, ότι η αποδυνάμωση της Ελλάδας ίσως και να μην ήταν τυχαία στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι το Ινστιτούτο καταρτίζει μελέτη με θέμα τις προοπτικές των ρωσοελληνικών σχέσεων, σε περίπτωση που ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση στην Ελλάδα. Και γιατί δεν έκαναν τίποτε οι Ρώσοι για να μην αποδυναμωθεί η Ελλάδα; Και τι εννοούν όταν λένε ότι καταρτίζουν μελέτη για τις σχέσεις των δύο χωρών με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ; Άλλες σχέσεις θα είναι; Ο κ. Τσίπρας αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι γιατί δέχεται να το παίξει;

Το ταξίδι άνευ ουσίας τελειώνει την Τρίτη αφού περιλαμβάνει συναντήσεις, με τον Α΄ Αναπληρωτή ΥΠ.ΕΞ. της Ρωσίας, υπεύθυνο για τις σχέσεις Ρωσίας - Ευρώπης, Βλαντιμίρ Τιτόφ, τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Δούμα, Αλεξέι Πουσκόφ και τον Α’ αντιπρόεδρο της Δούμα, Ιβάν Μέλνικωφ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αzarias avatar
  Αzarias 13/05/2014 12:30:08

  Για να δούμε λίγο τι λέει το άρθρο: Oι Ρώσοι τα έχουν κάνει σκ... στην Ουκρανία. Αλήθεια; Μήπως οι Ρώσοι πυροβολούσαν στο Μαϊντάν; Μήπως οι Ρώσοι έκαιγαν με φωτιά και αέρια τους διαδηλωτές στο κτίριο των Συνδικάτων στην Οδησσό και αποτελείωναν όσους ξέφευγαν; Οι Ρώσοι πυροβολούσαν άοπλους που περίμεναν στην ουρά να ψηφίσουν; Οι Ρώσοι έχουν μισθώσει την Blackwater; Μήπως προκαλείτε υπερβολικά το κοινό αίσθημα πολλών δυνητικών ψηφοφόρων του Σαμαρά; Πρέπει να θυμίσω ότι η πάμπτωχη Βουλγαρία και η μικρή Κύπρος ψέλλισαν δυο λόγια για τις κυρώσεις στη Ρωσία. Εμείς; Συμβολικά έστω; Ο προεκλογικός πανικός δεν είναι καθόλου καλός σύμβουλος. Δήθεν προφητείες οσίου Πορφυρίου, τώρα πλειοδοσία στον πιο στυγνό ατλαντισμό, όλα αυτά δείχνουν ότι δεν υπάρχει πυξίδα. Και δίχως πυξίδα το καράβι βουλιάζει.

  • σκεπτικιστης avatar
   σκεπτικιστης @ Αzarias 13/05/2014 15:13:48

   Πολύ σωστά τα λες φίλε μου. Ο ελληνας ΥΠΕΞ, έτρεξε πρώτος να νομιμοποιήσει την πραξικοπηματική κυβέρνηση του Κιέβου. Νομίζει ότι παίζοντας το χαρτί των Αμερικανών, θα τον σώσουν από την απόδοση ευθυνών; Κατά τα άλλα, η Ελλάδα είναι πολύ μικρή για να κάνει μεγάλη πολιτική. Ομως αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να γίνεται ουρά των ισχυρών της ΕΕ, ούτε να κάνει εχθρό ολόκληρη Ρωσία.

   • Επισκέπτης avatar
    Επισκέπτης @ σκεπτικιστης 14/05/2014 08:26:11

    Βουλγαρία και Σερβία δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να επιβάλουν κυρώσεις στην Ρωσία, διότι αυτό βλάπτει τα εθνικά τους συμφέροντα. Εμείς γιατί δεν μπορούμε να το πούμε; Έχομε κανέναν λόγο να δυσαρεστήσουμε τους Ρώσους, που είναι οι καλύτεροι τουρίστες μας;

  • pacifist avatar
   pacifist @ Αzarias 13/05/2014 15:48:24

   +1000 Πολύ σωστή και ψύχραιμη αναφορά. Ήμαρτον πια. Το να ψελίσεις έστω κάτι το οποίο δεν ευθυγραμίζεται απολύτως με Ουάσιγκτον-Βρυξέλλες δεν είναι και η συντέλεια του κόσμου. Αν πρόλαβε ο Τσίπρας και πρέπει τώρα να μαζευτούν τα ασυμάζευτα, αυτό είναι άλλο θέμα, αλλά όχι και να υποτιμάται η νοημοσύνη μας. Και οι ειρωνείες για ξανθά γένη και τα σχετικά είναι επιπέδου νηπιαγωγείου

   • pythagorean avatar
    pythagorean @ pacifist 13/05/2014 18:56:20

    +1000. Αμάν πια ρε antinews με τα περί ξανθού γένους που μας σερβίρεις κάθε λίγο και λιγάκι. Υποτίθεται ότι το φόρουμ απευθύνεται όχι σε μοναχούς - προφήτες αλλά σε σκεπτόμενους ανθρώπους. ... και φυσικά για την άγονη προκήρυξη της ΔΕΠΑ δεν ευθύνεται η Μόσχα αλλά οι Βρυξέλλες (προφανώς και με πίεση της Ουάσιγκτον)

 2. ΚΜ avatar
  ΚΜ 13/05/2014 14:30:04

  Σιγά το όργανο. Όταν ξαναπάει στη Νούλαντ, θα λέει τα αντίθετα.

 3. odysseas avatar
  odysseas 13/05/2014 14:51:14

  Δε βλέπω πολλά σχόλια. Αμηχανία ε?

  • airman avatar
   airman @ odysseas 13/05/2014 17:09:01

   " Ο εχθρός του εχθρού μου, ...... , είναι φίλος μου, λένε οι Ρώσοι." Στη διπλωματία και γενικότερα στις διεθνείς σχέσεις δεν υπάρχουν φιλίες αλλά συμφέροντα. Στην προκειμένη πρίπτωση η Ρωσία κρίνει πως είναι προς το συμφέρον της να προσκαλέσει επίσημα έναν πολιτικό ο οποίος αμφισβητεί την Ευρωπαϊκή Ένωση. Από την άλλη ο κ. Τσίπρας κρίνει πως είναι προς το συμφέρον του ΣΥΡΙΖΑ η ανάδειξή του σε μοχλό πίεσης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, αξιοποιώντας την πρόσκληση που του απευθύνθηκε. Το συμφέρον της Ελλάδας ποσώς ενδιαφέρει αμφότερες τις πλευρές! Και αυτό δεν προκαλεί αμηχανία! Απλά προκαλεί!

 4. Naruto avatar
  Naruto 13/05/2014 14:54:10

  Πάντως αυτό που λέχθηκε ότι δηλαδή η αποδυνάμωση της Ελλάδας την συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεν ήταν τυχαία ειναι σωστό . Και μόνο που μας αποκαλύπτουν οι Ρώσοι ,για το δικό τους συμφέρον,τις βρωμιές και τις μπαμπεσιές των συμμάχων μας ειναι αρκετό για μας.

 5. ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
  ΣΟΝ ΠΕΝ 13/05/2014 15:10:08

  Στις διεθνείς σχέσεις μιας χώρας οι συμμαχίες δεν είναι: όπου φυσσα ο άνεμος ούτε τις αλλάζεις σαν πουκάμισα. Ιδίως δεν τις χρησιμοποιείς για εσωτερική κατανάλωση. Η εξωτερική πολιτική δεν προσφέρεται για συναισθηματισμούς και ιδεολογίες αλλά προτίστως υπηρετεί το συμφέρον της χώρας. Αλλιώς παίζεις την Εθνική ασφάλεια της χώρας. Πίστευα ότι έχουν περάσει αυτές οι μέρες. Έτσι αποδεικνύεται πόσο επικίνδυνος είναι ο Τσίπρας.

  • Κυνας avatar
   Κυνας @ ΣΟΝ ΠΕΝ 13/05/2014 18:57:13

   Ο Αμερικανός βοηθός υπουργός Εξωτερικών Φιλ Γκόρντον αφιέρωσε μεγάλο μέρος των συναντήσεών του στην Αθήνα και σε θέματα περιφερειακής πολιτικής, όπως την ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και εμφανίστηκε αντίθετος με οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια εκ μέρους της Ελλάδος για ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ)[....] «Όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές πρέπει να καταλάβουν τις περίπλοκες συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή και καλό θα ήταν τα όποια βήματα να γίνουν συντονισμένα. Άλλωστε, υπάρχουν κανάλια επικοινωνίας ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα» Αυτα περι "φιλων & συμμαχων" Οι μονοι που τηρουν τους κανονες που εθεσαν αλλοι ειμαστε εμεις....... Για να μην βαλω και τις δηλωσεις της φραου περι "αληθινων μακεδονων" στο ψευδοκρατιδιο της βαρντασκα πριν μερικα χρονια.

   • ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
    ΣΟΝ ΠΕΝ @ Κυνας 14/05/2014 13:48:11

    Φίλε Κύνα πιστεύεις αλήθεια ότι προσωπικά δεν έχω αντιαμερικανικά αισθήματα όταν βλέπω τέτοιες συμπεριφορές. Όμως στην εξωτερική πολιτική μετράει το πακέτο. Η χώρα αντιμετωπίζει ολέθριους κινδύνους και πρέπει να διαλλέξεις στην πλάστιγα της ισορροπίας των δυνάμεων τί εξυπηρετεί καλύτερα τη χώρα. Να προβλέψεις με άλλα λόγια το νικητή στη διεθνή αντιπαράθεση.

    • Κυνας avatar
     Κυνας @ ΣΟΝ ΠΕΝ 14/05/2014 14:21:20

     Α, μαλιστα... Ετσι ονομαζεις την εθελοδουλη σταση και το συρσιμο του συνολου του μεταπολιτευτικου κοσμου πισω απο απο οποιον τους ταξει τα περισσοτερα ;

 6. pythagorean avatar
  pythagorean 13/05/2014 16:05:51

  Ο αρθρογράφος επιδεικνύει εξόφθαλμη αφέλεια αναφορικά με τις ευρω-ρωσικές σχέσεις. Αν η Ρωσία ήθελε να καταγγείλει την ΕΕ μέσω Τσίπρα, θα μεριμνούσε τουλάχιστον για μια συνάντηση Τσίπρα-Λαβρώφ. Φυσικά συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο: Ρωσία - Γερμανία επιμελώς διατηρούν άριστες σχέσεις και αποφεύγουν τις αλληλοκατηγορίες αναφορικά με την Ουκρανία. Άλλωστε οι “κυρώσεις” της ΕΕ, είναι αστείες.
  Όσο για τα σκ… στην Ουκρανία, την κύρια ευθύνη προφανώς φέρουν οι αιματοβαμμένοι νεοναζιστές πραξικοπηματίες και τα αφεντικά τους στην Ουάσιγκτον.
  Η ελληνική κυβέρνηση καλά θα κάνει όχι μόνο να αντισταθεί (συντονιζόμενη με Γερμανία, Κύπρο και Βουλγαρία) στη συνέχιση των “κυρώσεων”, αλλά και να πρωτοστατήσει στην ήδη δρομολογούμενη ρωσο-γερμανική προσέγγιση που θα δώσει ειρηνική διπλωματική λύση.

 7. Aegean times avatar
  Aegean times 13/05/2014 16:23:23

  Δεν χρειάζεται την δεδομένη στιγμή να γίνουμε βασιλικότεροι του βασιλέως, ήδη στην Γερμανία υπάρχουν πολλές φωνές και ενστάσεις για την στάση που κρατά η Ευρώπη στο συγκεκριμένο θέμα. Οι Γερμανοί με τους Ρώσους δεν ήταν κατά βάθος εχθροί και σήμερα τους συνδέσουν πολλά οικονομικά συμφέροντα. Ας κάνουμε υπομονή να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

 8. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 13/05/2014 16:56:23

  Eγώ πάντως δεν έχω καμμιά αμηχανία Οδυσσέα.Πολλές φορές έχω γράψει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελείται βασικά από παλιά μέλη του ΚΚΕ που ήσαν παλαιόθεν όργανα της ρωσικής διπλωματίας. Όσο πλησιάζει στην εξουσία η αληθής φύση των πραγμάτων θα αποκαλύπτεται προς μεγάλη θλίψη πολλών που προσπαθούν να κάνουν το άσπρο μαύρο.

  • pythagorean avatar
   pythagorean @ ψυχραιμια 13/05/2014 19:19:05

   Ψυχραιμία: "ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελείται βασικά από παλιά μέλη του ΚΚΕ που ήσαν παλαιόθεν όργανα της ρωσικής διπλωματίας." Έχεις χιούμορ και φαντασία!

 9. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 13/05/2014 17:08:18

  Γιατί ο Λαβρόφ που τον κάλεσε έλειπε; Και γιατί αφού το ήξεραν ημέρες πριν δεν ανέβαλαν τη συνάντηση που κατέληξε σε φιάσκο για τον Τσίπρα; Μήπως η Μόσχα ασκεί λίγη πίεση στο Σαμαρά αλλά δε θέλει να τα χαλάσει μαζί του επειδή είναι ανοιχτές οι ιδιωτικοποιήσεις σε λιμάνια και ΟΣΕ;

  • pythagorean avatar
   pythagorean @ Γεώργιος Τ. 13/05/2014 19:14:52

   Σωστός, Γεώργιε Τ. Οι μεσαίου επιπέδου επαφές Τσίπρα στη Μόσχα ενέχουν το ρόλο πίεσης προς την ελληνική κυβέρνηση, όχι προς την ΕΕ. Και καλά θα κάνουν προς το συμφέρον της χώρας οι Σαμαράς & Βενιζέλος να λάβουν σοβαρά το μήνυμα.

 10. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 13/05/2014 17:24:11

  Έλειπε γιατί ο Τσίπρας την Τετάρτη έχει ντιμπέιτ με τους άλλους υποψήφιους της ΕΕ και θα έκανε πολύ άσχημη εντύπωση η συνάντηση του με αυτόν. Βλέπεις στην υπόλοιπη Ευρώπη η Ρωσία ειδικά αυτόν τον καιρό δεν θεωρείται αγαθή δύναμη.Αυτά πιάνουν στην Ελλάδα,όχι στο ευρωπαικό ακροατήριο.

 11. Επισκέπτης avatar
  Επισκέπτης 13/05/2014 17:51:09

  Aποκάλυψη: Ο Βασίλης Μαρκεζίνης είναι πίσω από το ταξίδι Τσίπρα στη Μόσχα [εικόνες] Είναι έτσι άραγε;

 12. roadrunner avatar
  roadrunner 13/05/2014 19:35:19

  Όταν σηκώθηκαν οι δίκαιες διαμαρτυρίες μας για το φιάσκο του ανθελληνικού ψηφοδελτίου του Σύριζα (περίπτωση Χριστόπουλου που εξοβέλισε τη Σουλεϊμάν ), έσπευσαν όλοι και από το Σύριζα, τη Δημάρ, το Πασοκ, δημοσιογράφοι και άλλοι τηλεοπτικοί, να μας κάνουν μάθημα, ότι θέματα που άπτονται της εξωτερικής πολιτικής της χώρας είναι πολύ σοβαρά, για να θίγονται κατά την προεκλογική περίοδο. Τώρα που ο Τσίπρας αποπειράται να δώσει την εικόνα ότι πειραματίζεται με τις Ελληνορωσικές σχέσεις δεν άκουσα κανέναν να τον κατακρίνει για ανευθυνότητα, ούτε κόμματα, ούτε τηλεοπτικούς.

  • Νίκος Αργεάδης avatar
   Νίκος Αργεάδης @ roadrunner 14/05/2014 14:23:03

   τον θεωρούν ωε επόμενο πρωθυπουργό αγαπητέ, θα τους χαρίζει δανεια κα. δι ο και η σιωπή.

 13. Βρασίδας avatar
  Βρασίδας 14/05/2014 15:03:48

  Σύριζα, ΚΚΕ, Ανεξάρτητοι Ψεκασμένοι, Χρυσή Αυγή, Καρατζαφέρις... Τα πουτινολαλάκια της Ελλάδας...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.