#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/01/2014 13:59
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σε υγεία και παιδεία τα κλεμμένα από τις μίζεςΤο ποσό των 17 εκατ. ευρώ έχουν επιστρέψει στο ελληνικό κράτος όσοι ενεπλάκησαν στο πάρτι με τις μίζες στα εξοπλιστικά. Ο Αντώνης Κάντας έχει επιστρέψει συνολικά 9.821.298 ευρώ, ο Γιώργος Καμάρης (ο οποίος κατηγορείται για την υπόθεση του οπλικού συστήματος Tor Μ1) κατέθεσε 7.352.222 ευρώ, ενώ ακόμα ένας κατηγορούμενος κατέθεσε ποσό ύψους 219.005 ευρώ.

Θα πει κανείς, «ψίχουλα σε σχέση με τα όσα έχουν φάει τόσα χρόνια ο Ακης, η συμμορία του και τόσοι άλλοι». Όμως είναι μια καλή αρχή και στο κάτω – κάτω 17 εκατ. ευρώ δεν τα βρίσκει κανείς έτσι εύκολα.

Με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών το «ταμείο της μίζας» θα μοιραστεί στην Υγεία και την Παιδεία, εκεί που υπάρχει μεγάλη ανάγκη.  Έτσι, τα πρώτα 17,3 εκατ. ευρώ που επεστράφησαν από εγκληματικές ενέργειες θα δοθούν κατά κύριο λόγο στον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Κων. Αρβανιτόπουλο.

Σε σύσκεψη που έγινε αποφασίστηκε ότι τα 13 εκατομμύρια θα χρησιμοποιηθούν από τον ΕΟΠΥΥ για ανασφάλιστους πολίτες που χρήζουν άμεσης χειρουργικής επέμβασης, ενώ άλλα 4 εκατομμύρια στην Παιδεία θα διατεθούν για την κάλυψη στέγασης 3.000 φοιτητών με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα αλλά και για τον εφοδιασμό τυφλών μαθητών με ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Κι όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, κάθε ευρώ που επιστρέφεται πίσω από μίζες ή άλλα οικονομικά εγκλήματα θα δίνεται για την ανακούφιση του πληθυσμού. Ήδη πολλοί από τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση με τις μίζες έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να επιστρέψουν χρήματα στο ελληνικό δημόσιο. Και είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο και τα λεφτά αυτά να δίνονται για τα νοσοκομεία ή για τα σχολεία.

Υπάρχουν και καλές ειδήσεις και από κάπου πρέπει να αρχίσει αυτή η κυβέρνηση να αποκαθιστά τις αδικίες αφού πρώτα τιμωρεί τους ενόχους.

 

Ακολουθούν οι δηλώσεις των Υπουργών:

Δήλωση Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα:

Σήμερα, εδώ στο ΓΛΚ, είχαμε μια ουσιαστική και συμβολική συνεργασία με τον Υπουργό Υγείας, κ. Γεωργιάδη, τον Υφυπουργό Υγείας κ. Μπέζα και τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Αρβανιτόπουλο. Η σύσκεψη έγινε μετά από οδηγία του Πρωθυπουργού κ. Σαμαρά. Στόχος της συνεργασίας ήταν η κατανομή των 17,6 εκατ. ευρώ, που έχουν ήδη συγκεντρωθεί στον ειδικό λογαριασμό  του Ελληνικού Δημοσίου στη Τράπεζα της Ελλάδος.

Όπως γνωρίζετε από προηγούμενες ανακοινώσεις του Υπουργείου Οικονομικών το κράτος προέβη, για πρώτη φορά, πριν από ένα μήνα στο άνοιγμα του ειδικού λογαριασμού στην ΤτΕ. Στο λογαριασμό αυτό συγκεντρώνονται χρηματικά ποσά που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες κατά του Ελληνικού Δημοσίου.

Αυτό το ποσό, τα 17,6 εκατ. ευρώ, που αποτελούν προϊόν έκνομων δραστηριοτήτων, έχει συγκεντρωθεί στον εν λόγω λογαριασμό από καταθέσεις ατόμων που ελέγχονται σε διάφορες υποθέσεις, τις οποίες διερευνά η ελληνική Δικαιοσύνη, και αποδίδονται πλέον στην ελληνική κοινωνία.

Το  μέχρι σήμερα συγκεντρωθέν ποσό κατανέμεται ως εξής: περίπου 13 εκατ. ευρώ στο Υπουργείο Υγείας και περίπου 4 εκατ. ευρώ στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Για τις συγκεκριμένες δράσεις που πρόκειται να χρηματοδοτηθούν ανά Υπουργείο θα μιλήσουν οι αρμόδιοι Υπουργοί.

Δήλωση του Υπουργού Παιδείας, Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου:

Κατ΄ αρχήν θα ήθελα να ευχαριστήσω στον Πρωθυπουργό για την ευαισθησία που τον διακρίνει στα θέματα της Παιδείας. Αποφάσισε να διατεθεί  ένα τμήμα του ποσού που επιστρέφεται στους Έλληνες πολίτες στο χώρο της εκπαίδευσης. Ειδικότερα σε πολιτικές επ΄ ωφελεία των ανθρώπων, των συμπολιτών μας, που αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε πρόβλημα πρόσβασης στη γνώση.

Γι αυτό ανακοινώνουμε σήμερα δύο πολιτικές παρεμβάσεις που έχουν κοινωνικό χαρακτήρα αλλά και άμεση ανταποδοτικότητα.

Η πρώτη αφορά την ενίσχυση, την επιδότηση 3.000 φοιτητών εκ των οικονομικά ασθενέστερων για να καλυφθούν οι ανάγκες στέγασης στην πόλη όπου φοιτούν, πέρα από τους φοιτητές που ήδη καλύπτονται από τα τρέχοντα προγράμματα.

Η δεύτερη πολιτική αφορά  τον εφοδιασμό με ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τεχνολογίες όλων των τυφλών μαθητών, όλων των συμπολιτών μας που αντιμετωπίζουν αυτό το σοβαρό πρόβλημα ούτως ώστε να έχουν πρόσβαση στη γνώση.

Είναι δύο πολιτικές κοινωνικού χαρακτήρα, που θα πιάσουν τόπο.

Δήλωση του Υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη:

Μείζον αίτημα της ελληνικής κοινωνίας ήταν το σύνθημα «φέρτε πίσω τα κλεμμένα». Αυτό το σύνθημα και αίτημα της κοινωνίας ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς το κάνει πράξη. Ευχαριστούμε τον κ. Σταϊκούρα και το ΓΛΚ για αυτά τα 13 εκατ. ευρώ τα οποία το Υπουργείο Υγείας σκοπεύσει να χρησιμοποιήσει ως εξής:

Σήμερα οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας, οι εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που μέσα στην κρίση έχασαν την ασφαλιστική τους κάλυψη, δεν μπορούν να κάνουν τακτικά προγραμματισμένα χειρουργεία  στα νοσοκομεία, παρά μόνο όταν φτάσει η ασθένειά τους σε προχωρημένο στάδιο και προχωρήσουν στην εισαγωγή τους μέσω των επειγόντων περιστατικών.

Αυτά τα χρήματα θα μπουν σε ειδικό λογαριασμό και, σε συνεργασία με την Υγειονομική Επιτροπή του ΕΟΠΥΥ, θα εκδώσουμε επείγουσα εγκύκλιο σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, ώστε όσοι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας έχουν προβλήματα υγείας και χρήζουν τακτικού χειρουργείου για την αντιμετώπισή τους, να μπορούν να απευθυνθούν πλέον στα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία μέσω αυτού του ειδικού λογαριασμού θα αναλάβουν το κόστος του χειρουργείου και της θεραπείας που ακολουθεί την επέμβαση.

Στόχος μας τα κλεμμένα του ελληνικού λαού να δοθούν πίσω στους Έλληνες πολίτες που τα έχουν περισσότερο ανάγκη.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. liberal queer avatar
  liberal queer 28/01/2014 15:02:48

  Πάντως αν ήμουν Πρωθυπουργός (ευτυχώς δεν είμαι) με αυτά τα λεφτά θα έφτιαχνα ένα ταμείο και θα χρηματοδοτούσα καινοτόμες ιδέες νέων επιχειρηματιών κάτω των 30 με ένα ποσό 20.000-30.000 ευρώ (επιδιώκοντας και τη συμμετοχή ιδιωτών) που θα είχε πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία και την κοινωνία μέσω της διάχυσης της καινοτομίας. Αντίθετα τα λεφτά που δίνονται τώρα εκεί που δίνονται θα μπορούσαν να βρεθούν μόνο από τον περιορισμό της τεράστιας σπατάλης του δημοσίου είτε μέσω καταρτισμού ετήσιων προϋπολογισμών μηδενικής βάσης είτε μέσω συγχωνεύσεων και καταργήσεων χιλιάδων άχρηστων οργανισμών (οικονομίες κλίμακας). Βέβαια αν σκεφτούμε ότι πριν 3 μήνες συζητούσαμε στα σοβαρά αν θα πρέπει ή όχι στη χρεοκοπημένη ελλάδα των 2.000.000 ανέργων να κάνουμε πανάκριβες παρελάσεις με άρματα μάχης ή όχι, τότε δύσκολα θα μπορούσε να γίνει συζήτηση αν τα αυτά τα 17 εκ. ευρώ μήπως θα έπρεπε να πάνε αλλού από εκεί που θα πάνε.

  • δραχμοτρομος avatar
   δραχμοτρομος @ liberal queer 28/01/2014 15:55:44

   liberal queer είπε:
   "Πάντως αν ήμουν Πρωθυπουργός (ευτυχώς δεν είμαι) με αυτά τα λεφτά θα έφτιαχνα ένα ταμείο και θα χρηματοδοτούσα καινοτόμες ιδέες νέων επιχειρηματιών"

   Κατι αντίστοιχο δηλαδή με τα σοβιετικά Iνστιτούτα Ερευνών και Design Bureau(ΟΚΒ)...

  • Μαύρος Πητ avatar
   Μαύρος Πητ @ liberal queer 29/01/2014 00:22:08

   Οικονομίες κλίμακος αλά ελληνικά: συνενώσαμε δήμους και οι γραμματείς, σφραγιδοφόροι, τεχνικές υπηρεσίες, τμήματα έκδοσης λογαριασμών ύδρευσης και οι ιστοσελίδες δουλεύουν (;) άπαντες εις διπλούν. Είμαστε για γέλια (και για κλάματα).

 2. θηραία avatar
  θηραία 28/01/2014 15:38:17

  Οι " καινοτόμες ιδέες νέων επιχειρηματιών κάτω των 30 "
  ας δοκιμαστούν πρώτα για την αξία τους στην ελεύθερη αγορά
  και στην συνέχεια μπαίνουν στο κόλπο του ...κρατικοδίαιτου επιχορηγούμενου!

  ...κάτι τέτοιες δημόσιες δαπάνες άλλωστε είναι αυτές, που πρέπει να περικοπούν από συγχωνεύσεις και καταργήσεις χιλιάδων άχρηστων οργανισμών.....!

  • liberal queer avatar
   liberal queer @ θηραία 28/01/2014 15:51:50

   http://www.capital.gr/Articles.asp?id=1947469
   Εμείς εδώ περιμένουμε να δοκιμασθούν στην ελεύθερη αγορά με ένα τραπεζικό σύστημα που μισεί την καινοτομία και δεν δανείζει πια ούτε τις εσωστρεφείς επιχειρήσεις λόγω χαμηλής ρευστότητας και τους βαφτίζουμε και κρατικοδίαιτους!

   • θηραία avatar
    θηραία @ liberal queer 28/01/2014 17:42:52

    Ωραία ιδέα οι startups... για κρατική επιχορήγηση σε καλύτερες μέρες!
    Σήμερα, σε μία χώρα όπου τράπεζες και εφορία, με υπερφορολόγηση και πανωτόκια και τις συνεπακόλουθες στερήσεις στα νοικοκυριά, απειλές και κατασχέσεις, οι ανάγκες της κοινωνίας είναι συναφείς με τις βασικές ανάγκες επιβίωσης: στέγη, διατροφή, παιδεία, υγεία!
    Εκτός κι αν βιαζόμαστε να γίνουμε Τουρκία ή Ινδία, όπου το χάσμα των τάξεων έχει εξουδετερώσει κάθε ελπίδα ευημερίας και δημοκρατικής καθημερινότητας....΄

 3. Μουρουνέλαιο avatar
  Μουρουνέλαιο 28/01/2014 15:48:54

  Για την ανεργία που καταπίνει κάθε μέρα χιλιάδες μένει να δοθεί τίποτε, ή......

 4. ΝΑΥΤΗΣ avatar
  ΝΑΥΤΗΣ 28/01/2014 16:58:25

  Ας αποφασίσουμε να τα διαθέσουμε όπου θα αυγατίσουν, όπου θα είναι παραγωγικά...

 5. liberal queer avatar
  liberal queer 28/01/2014 17:15:33

  Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα αυτό ακριβώς στο μυαλό μου αγαπητέ δραχμοτρόμε!

 6. katalana cristin avatar
  katalana cristin 28/01/2014 19:03:55

  Καταπληκτικό ανέκδοτο, ευτυχώς που τελειώνει και το δεύτερο ημιχρόνιο... Τις καθυστερήσεις παίζουνε τα μπλε και πράσινα φανελάκια...

 7. CST avatar
  CST 28/01/2014 20:01:01

  Από το χώρο της άμυνας εκλάπησαν, άρα στην ενίσχυσή της θα πρέπει να κατευθυνθούν. Τελεία και παύλα.

  • Μαύρος Πητ avatar
   Μαύρος Πητ @ CST 29/01/2014 00:26:55

   Επίδομα ευθύνης σε περίπου αγράμματους οπλίτες πενταετούς υποχρέωσης, πριμ παραγωγικότητας σε αξιωματικίνες κρυμμένες σε θέσης γραμματέων στα επιτελεία ή πτητικό επίδομα σε παρκαρισμένους στην Ελευσίνα τεμπέληδες θα ήταν σίγουρα μια κάποια λύση.

 8. Datsun avatar
  Datsun 29/01/2014 11:38:27

  Σίγουρα μπορεί να γίνει μεγάλη κουβέντα για το ταμείο της μίζας. Σε κάθε περίπτωση, ειδικοί υπάρχουν, βούληση υπάρχει, πιστεύω λοιπόν ότι ότι επιστρέφει στον πολίτη είναι θετικό. Θεωρώ δε, ότι μεγαλύτερη σημασία έχει αυτές οι διαδικασίες να είναι διαφανείς. Να μαθαίνουμε που πάνε αυτά τα χρήματα. Έγινε μια μικρή αλλά καλή αρχή.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.