#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
11/12/2010 19:17
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σε τεντωμένο σχοινί η «εσωκομματική ανακωχή» στο ΠΑΣΟΚΟι καμπάνες που χτύπησαν στις αυτοδιοικητικές εκλογές και τα καμπανάκια των τελευταίων μυστικών ή φανερών δημοσκοπήσεων συνθέτουν πλέον έναν ενοχλητικό ήχο για το μέγαρο Μαξίμου και την Ιπποκράτους.

Το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ γίνεται πλέον επισφαλές, η άποψη των πολιτών ότι η κυβέρνηση ακολουθεί λάθος και αδιέξοδη πολιτική παγιώνεται, ενώ και η εικόνα του πρωθυπουργού σκιάζεται όλο και πιο πολύ. Σε κυβερνητικά και κομματικά στελέχη εδραιώνεται όλο και πιο πολύ η αίσθηση ότι, από τη στιγμή που δεν έγιναν εκλογές τον Νοέμβριο, τώρα πλέον η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αντέξει όσο περισσότερο μπορεί, γιατί ήδη ο χρόνος μετράει αντίστροφα και δημιουργούνται μέρα με τη μέρα δυσμενείς εκλογικές συνθήκες. Το 2011 θα είναι μια χρονιά δύσκολη και ίσως η τελευταία ευνοϊκή για το ΠΑΣΟΚ όσον αφορά τους συσχετισμούς, αν δεν αρχίσουν να αποδίδουν τα μέτρα.

Αυτή τη στιγμή, πάντως, στην κυβέρνηση το μόνο που σκέφτονται είναι πώς θα προωθήσουν στη Βουλή όλες τις μνημονιακές απαιτήσεις με διαδικασίες εξπρές και κλείνοντας μάτια και αυτιά στις αντιδράσεις, σαν να αρνούνται την κοινωνική πραγματικότητα. Είναι χαρακτηριστικό, όπως μας έλεγαν υπουργοί, ότι προχθές στο υπουργικό συμβούλιο υπήρχε απροθυμία να μιλήσουν για το εργασιακό νομοσχέδιο, μοιάζοντας παραδομένοι σε μια κατάσταση που δεν έχει γυρισμό και πρέπει να φύγει από μπροστά τους το συντομότερο δυνατό. Η μόνη ελπίδα τους, λένε, είναι να περάσει ο χρόνος, μήπως και αρχίσει η χώρα να βγαίνει από τη μεγάλη κρίση και αρχίσουν να αποδίδουν κάποια οικονομικά μέτρα.

Σύμφωνα με έρευνες σε ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, όπως μια έρευνα της ΑΛΚΟ, μόνο το 55-65% δείχνουν αυτή τη στιγμή να έχουν ακόμα εμπιστοσύνη στο ΠΑΣΟΚ και να πιστεύουν ότι η κυβέρνηση το παλεύει και δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Το υπόλοιπο ποσοστό είναι κατά βάση αναποφάσιστο. Στη δημοσκόπηση της ΜΡΒ, που δημοσιεύτηκε μέσα στην εβδομάδα, η ψαλίδα μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. είναι στο πιο χαμηλό επίπεδο, μόλις 4,1%, παρότι η Ν.Δ. χάνει και προς το κόμμα της κ. Μπακογιάννη. Την ίδια στιγμή η διαφορά Παπανδρέου και Σαμαρά κλείνει, καθώς το ποσοστό του πρώτου μειώνεται και του δεύτερου αυξάνεται.

Αναβρασμός

Οσον αφορά το εσωκομματικό μέτωπο, υπάρχει έντονος αναβρασμός εδώ και καιρό, γεγονός που ανάγκασε τον πρωθυπουργό προ δεκαημέρου να ζητήσει «εσωκομματική ανακωχή για ένα χρόνο και μέχρι να περάσουν τα δύσκολα».

* Πριν από μερικές εβδομάδες, 11 βουλευτές που είχαν στηρίξει το 2007 τον Ευάγ. Βενιζέλο, συγκεντρώθηκαν στο σπίτι του βουλευτή Δ. Λιντζέρη, ενώ άλλοι τρεις -Κ. Καρτάλης, Ν. Αλευράς και Γ. Φλωρίδης- συγκρότησαν πρωτοβουλία παρέμβασης με κοινή αρθρογραφία, ζητώντας κυρίως επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου. Ο κ. Βενιζέλος, πάντως, στηρίζει με καθαρό τρόπο τον πρωθυπουργό και την κυβερνητική πολιτική. Θεωρεί αναγκαίες τις θυσίες και, για την ώρα, αυτό που ζητάει επιμόνως είναι να αποκατασταθούν οι αδικίες μετά την υπέρβαση της κρίσης, η κυβέρνηση να πει πότε βλέπει το χρόνο εξόδου από την κρίση και να παρουσιάσει ένα εθνικό σχέδιο, γιατί το Μνημόνιο δεν μπορεί να είναι το εθνικό σχέδιο. Χθες δήλωσε στη Θεσσαλονίκη ότι σε αυτή τη φάση οι θυσίες είναι αναπόφευκτες και δυσάρεστο γεγονός οι περικοπές των αποδοχών, κάλεσε όμως τους Ελληνες να συμβάλουν στο μέτρο που ο καθένας υποχρεούται με βάση τις δυνατότητές του.

* Στον εσωκομματικό αντίποδα υπάρχει η υπό τον Γ. Παναγιωτακόπουλο αριστερή τάση, που αμφισβητεί την οικονομική πολιτική με έντονο τρόπο, ασκεί σκληρή κριτική και στον ίδιο τον πρωθυπουργό. Από την ίδια οπτική γωνία βλέπουν τις εξελίξεις και οι συνδικαλιστές του κόμματος, που ηγούνται και του συνδικαλιστικού κινήματος της χώρας, με τους οποίους αναμετράται ήδη και αναμένεται να αναμετρηθεί πιο πολύ το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση.

Του ΠΑΝΟΥ ΣΩΚΟΥ

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=232302

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Maximilien avatar
  Maximilien 11/12/2010 19:58:17

  βουλιάζει το πλοίο και τα ποντίκια ετοιμάζονται να το εγκαταλείψουν

 2. Orestios avatar
  Orestios 11/12/2010 20:00:25

  Κολοκύθια.
  Το ΠΑΣΟΚ είναι μπετό. Κανείς δεν τολμά να παραιτηθεί από κομματικά πόστα.
  Μόνο λόγια βόλια, για να κάνουνε χαβαλέ όταν ο κόσμος εξαθλιώνεται ραγδαία.

 3. Maximilien avatar
  Maximilien 11/12/2010 20:05:22

  Θα δεις τι έχει να γίνει όταν ανακοινωθεί η "ελεγχόμενη χρεοκοπία" aka πτώχευση. Τα 'δαμε και μετά τη χούντα. Όλοι αντιστασιακοί έγιναν.

 4. παγωτατζής avatar
  παγωτατζής 11/12/2010 20:29:03

  Εξαιρετική ή φωτό με τόν παραλληλισμό της!!

 5. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 11/12/2010 20:36:02

  Διαφωνούν.
  Αλλά ψηφίζουν.
  Τα πάντα.
  Όσο αντεργατικά και αντικοινωνικά και αν είναι.
  Αλλά είναι " αντάρτες ".

  Πως το είχε γράψει ο Λεμπέσης αν θυμάμαι καλά ;
  Η τεράστια κοινωνική σημασία των βλακών στη σύγχρονη κοινωνία.

  ή όπως λέω και εγώ

  δεν έχω δει ηλίθιο δυστυχισμένο, απλά αυτοικανοποιημένο.
  Το πρόβλημα είναι που οι "μακάριοι" εκπρόσωποί μας που θα κληρονομήσουν την βασιλεία των ουρανών θεωρούν την κοινωνία όλη ηλίθια

 6. vardarskian avatar
  vardarskian 11/12/2010 20:52:41

  Το ερώτημα, λοιπόν, είναι αν η ελληνική κοινωνία θα μπορέσει να αντέξει αυτήν την παρέμβαση. Και αν το πολιτικό σύστημα θα αποδειχθεί ικανό να την απορροφήσει. Ειλικρινά, δεν μου αρέσουν οι προβλέψεις. Αλλά, καλού- κακού, ας έχουμε έτοιμο κανένα ελικόπτερο...

  jpretenteris@dolnet.gr

  ct=6&artid=371419&dt=05/12/2010#ixzz17pXipyziτα εξαπτέρυγα αρχίζουν να ανησυχούν...

  http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=6&artid=371419&dt=05/12/2010

 7. stam avatar
  stam 11/12/2010 21:25:51

  "Ο κ. Βενιζέλος, πάντως, στηρίζει με καθαρό τρόπο τον πρωθυπουργό και την κυβερνητική πολιτική." Μπορεί να κάνει και αλλιώς μετά την ήττα μαϊμού;
  Το βαθύ ΠΑΣΟΚ δεν αστιεύεται.

 8. salmonellas avatar
  salmonellas 11/12/2010 21:26:21

  Το κοινωνικο καζανι βραζει και οταν σκασει πολλοι θα καουν. Αλλοιμονο σ' αυτους που θα μεινουν πισω. Οσο για αυτους που θα το σκασουν, θα εχουν να κανουν με την ιστορια με τον χαρακτηρισμο του προδοτη.

 9. Tem avatar
  Tem 11/12/2010 21:46:33

  πάνω απ όλα είναι βάρβαροι σοσιαληστές. Και έτσι θα παραμείνουν στη μνήμη του λαού. Για χρόνια , ίσως και για πάντα.

 10. Konstantinos avatar
  Konstantinos 11/12/2010 23:25:42

  "... κάλεσε όμως τους Ελληνες να συμβάλουν στο μέτρο που ο καθένας υποχρεούται με βάση τις δυνατότητές του."

  ο καθένας ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ!!!!!

  Μας δουλεύουν ψιλό γαζί!

 11. aristeidis avatar
  aristeidis 12/12/2010 04:44:43

  Ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ δεν αποδέχεται την τραγική πολιτική στροφή της ηγεσίας του. Είναι σίγουρο ότι η εκλογική συντριβή που θα υποστεί το ΠΑΣΟΚ θα είναι στρατηγικού χαρακτήρα. δειτε τι λεει ο βουλευτης Αττικης Οικονομου που εκλεχθηκε με το ΠΑΣΟΚ
  http://logia-starata.blogspot.com/2010/12/blog-wwwlogia-staratablogspotcom.html

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.