Σε "συνολική συμφωνία"στοχεύει, τώρα το Μαξίμου
04/05/2015 12:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σε "συνολική συμφωνία"στοχεύει, τώρα το Μαξίμου

(Ανανεωμένο) Είναι πράγματι άγνωστο αν θα υπάρξει συμφωνία – πακέτο, ενδιάμεση λύση ή διαπραγμάτευση «κοκορέτσι». Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τις εξελίξεις, κυρίως επειδή η κυβέρνηση ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει τι τελικά θέλει. Ακόμη και οι «κόκκινες» γραμμές που θέτει μετακινούνται κατά το δοκούν και αναλόγως με το ακροατήριο που απευθύνεται.

Ωστόσο, είναι πράγματι εξωφρενικό να γίνεται η πιο κρίσιμη διαπραγμάτευση για τη χώρα και οι αρμόδιοι που κρατούν τις τύχες της στα χέρια τους να αγνοούν το στοιχειώδες: Ότι δηλαδή δεν μπορεί να αλλάζεις γνώμη και στρατηγική όποτε σου γουστάρει και όταν ξυπνήσεις διαφορετικά. Ο Τσίπρας αποφάσισε χθες να κάνει σύσκεψη στο Μαξίμου, παρουσία και του Βαρουφάκη, για να ανακοινώσει ότι δεν θέλει τώρα ενδιάμεση συμφωνία αλλά «πακέτο», συνολικό deal που θα περιλαμβάνει και τη χρηματοδότηση της διετίας 2015-2016. Μάλιστα, για να δείξουν ότι έχουν κάνει προεργασία οι κυβερνητικοί λένε ότι η συμφωνία αυτή θα πρέπει να κλείσει μέσα στον Μάιο και να ξεκινήσει να υλοποιείται τον Ιούνιο.

Ταχύτητα φωτός δηλαδή και αναρωτιέται κανείς: Τρεις μήνες δεν κατάφεραν να κλείσουν μια ενδιάμεση συμφωνία που περιλάμβανε «μικρά» μέτρα και μεταρρυθμίσεις. Πώς θα προλάβουν σε 20 μέρες να κλείσουν ένα «πακέτο» που θα περιλαμβάνει και εργασιακά και ασφαλιστικό και κλείσιμο της τρύπας των δύο επόμενων ετών καθώς ούτε πλεόνασμα θα έχουμε ούτε ανάπτυξη;

Αιφνιδιαστικά ανακοινώνει ο Τσίπρας την ουσιαστική κατάργηση της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου η οποία προέβλεπε αυτό ακριβώς. Δηλαδή αξιολόγηση, συμφωνία – γέφυρα μέχρι τον Ιούνιο και τότε θα δούμε τα μεγάλα θέματα, την πιο «καυτή» ατζέντα.

Και γιατί δεν το έκαναν τόσο καιρό είναι το ερώτημα; Γιατί αφού είναι τόσο μάγκες δεν έκλειναν μια συνολική συμφωνία ώστε να αρθεί το αδιέξοδο στην οικονομία και να φύγει το μαύρο σύννεφο πάνω από τη χώρα; Μήπως έφταιγε ο Βαρουφάκης; Δεν ήταν κεντρική επιλογή η κατεύθυνση της ενδιάμεσης συμφωνίας; Εμείς θυμόμαστε ότι ο ίδιος ο Τσίπρας το ζητούσε μετ' επιτάσεως. Γιατί άλλαξε γνώμη και γιατί εμφανίζονται τόσο αισιόδοξοι ότι μπορούν να σώσουν τη χώρα όταν την έχουν ήδη φτάσει στο χείλος της αβύσσου;

Αν πράγματι υπάρξει μια τέτοια συνολική συμφωνία θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε τις δεσμεύσεις που θα λάβει η κυβέρνηση Τσίπρα. Γιατί μην ξεχνάτε: Όταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις υπέγραφαν κάποια συμφωνία ή μνημόνιο με την τρόικα η τότε αντιπολίτευση έλεγε ότι δεσμεύεται για πολλά χρόνια ο ελληνικός λαός, ότι είναι εσχάτη προδοσία, ότι θα λογοδοτήσουν στα ειδικά ή λαϊκά δικαστήρια και άλλα πολλά.

Γιατί λοιπόν θα συμφωνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα; Κάνει μυστικές διαβουλεύσεις στην πλάτη του ελληνικού λαού και σε 20 μέρες θα κλείσει ένα πακέτο που θα επηρεάσει όλη τη χώρα για τα επόμενα χρόνια;

Όλη αυτή η σπουδή είναι πολύ περίεργη, όχι γιατί δεν πρέπει πράγματι να τελειώνουμε μια και καλή με όλο αυτό το σκηνικό, αλλά γιατί γίνεται από μια κυβέρνηση που δεν ξέρει τι θέλει, που κάνει αλλοπρόσαλλες κινήσεις και που έχει αποτύχει παταγωδώς σε κάθε εκτίμησή της μέχρι σήμερα. Με πρώτη και καλύτερη την επιλογή Βαρουφάκη ως επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας με τα γνωστά καταστροφικά αποτελέσματα. Κι όμως, ο Βαρουφάκης στην πιο κρίσιμη ημέρα της διαπραγμάτευσης έκανε βόλτες με τη Δανάη στην Αίγινα ενώ στο Μαξίμου υπήρχε έκτακτη σύσκεψη για αλλαγή της διαπραγματευτικής τακτικής. Ενώ σήμερα το πρωί μέσω twitter έλεγε ότι παραμένει επικεφαλής και τίποτε δεν έχει αλλάξει.

Είναι ένα δείγμα της εκτός τόπου και χρόνου διαπραγμάτευσης που γίνεται και που βασίζεται στο δόγμα «ό,τι κάτσει, όπου κάτσει». Από τη μια η κυβέρνηση κατηγορεί εξωθεσμικούς παράγοντες για πιέσεις ώστε να κλείσει η συμφωνία γρήγορα κι ότι οι επιθέσεις στον Βαρουφάκη γίνονται γι' αυτό το λόγο κι από την άλλη γυρίζουν το καράβι τώρα που είδαν ότι έχουν κάνει απίστευτες γκάφες.

Απίστευτη προχειρότητα και διαπραγματευτικοί ερασιτεχνισμοί που θα κάνουν μεγάλο κακό στη χώρα γιατί δείχνουν στους δανειστές ότι δεν είμαστε σοβαροί άνθρωποι.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Διογένης avatar
  Διογένης 03/05/2015 21:35:21

  Κλασικά κολπάκια του ΣΥΡΙΖΑ για να παρακάμψουν την τελευταία αξιολόγηση και το κλείσιμο του δεύτερου Μνημονίου. Ούτε επίτηδες να το έκαναν. Αφού αυτό τους το έχουν ξεκόψει εξαρχής. Τι πάνε και το ζητάνε εκ νέου; Δεν είναι καλά οι άνθρωποι, κάτι συμβαίνει εδώ...

  • Vassilis avatar
   Vassilis @ Διογένης 03/05/2015 21:55:16

   Τι πανε και ζητανε.... Χρονο αγαπητε Διογενη χρονο για να τελειωσουν αυτο που αρχισαν.

  • George N avatar
   George N @ Διογένης 03/05/2015 22:52:18

   Δεν συμβαίνει τίποτα απλά δεν έχουν άλλο πλάνο από το αρχικό. Θέλανε μια συμφωνία γέφυρα όπου είτε λόγω βούλησης να διαπραγματευτούν, είτε λόγω κάποιων ανώδυνων μέτρων θα παίρνανε αύξηση στα T-Bills από την ECB για να την βγάλουν μέχρι την συνολική συμφωνία. Δεν θέλανε δλδ την τελευταία δόση όπως έλεγε άλλωστε και ο Βαρουφάκης. Η συνολική συμφωνία θα γινόταν αφού η Ελλάδα θα έκανε call the German bluff (το Grexit) και ως αποτέλεσμα θα μετέθετε τις πληρωμές στα ομόλογα που κρατάει η ECB αφού αυτά θα είχαν κουρευτεί μέσω τρίτου για μετά το 2020 ή αφού θα είχαν γίνει perps. Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα βγαίνει αυτόματα από μνημόνια μια και δεν έχει πληρωμές μέχρι τότε παρά μόνο προς IMF. Είναι και ο λόγος που λένε ότι δεν υπάρχει περίπτωση για τρίτο μνημόνιο. Τα όποια μέτρα για την συνολική συμφωνία θα μπορούσαν επομένως να αναιρεθούν στην συνέχεια. Λογικά το πλάνο δεν προβλέπει default προς IMF αλλά αν χρειασθεί προς ECB. Θέλουν να φτάσουν εκεί κατά προτίμηση μέσω T-Bills αλλά αν όχι ακόμα και μέσω μη καταβολής τμήματος μισθών/συντάξεων. Προβλέπουν δε ότι η ECB δεν θα τραβήξει την πρίζα από τις Ελληνικές τράπεζες στο ενδιάμεσο. Ουσιαστικά η EZ θα πρέπει να διαλέξει αν θα έχει μια ανεξέλεγκτη Ελλάδα που δεν έχει αλλάξει και επομένως κινδυνεύει με νέο default με ότι αυτό σημαίνει για την αξιοπιστία της ή μια Ελλάδα σε default. Πάντως όχι μια Ελλάδα που πρέπει να αλλάξει ή σε syriza-speak "αποικία χρέους". Είναι η μητέρα όλων των μαχών μιας χώρας (ενός runaway δημοσίου πιο σωστά) που αρνείται να προσαρμοσθεί στον κόσμο και που αν χρειασθεί προτιμά την πλήρη αποκοπή από αυτόν.

   • οδυσσεύς Κ. avatar
    οδυσσεύς Κ. @ George N 04/05/2015 10:24:44

    Πολύ σωστα τα λες φίλτατε George. Kάθε άλλο παρά άσχετοι λοιπόν οι Συριζαίοι, απλά αντιμέτωποι με έναν πανίσχυρο εχθρό, ως Δαυίδ εναντίον Γολιάθ... "Είναι η μητέρα όλων των μαχών μιας χώρας (ενός runaway δημοσίου πιο σωστά) που αρνείται να προσαρμοσθεί στον κόσμο ( των Banksters) και που αν χρειασθεί προτιμά την πλήρη αποκοπή από αυτόν." Θα μου επιτρέψεις όμως να αμφισβητήσω οτι ΔΕΝ προτιμά την πλήρη αποκοπή από αυτόν, αφού η εντολή της προς τον Τσίπρα ήταν όχι άλλη λιτότητα (μη προσαρμογή στον "κόσμο των Τραπεζιτών") αλλά όχι και πλήρη αποκοπή από αυτόν (euro)... Εξ ού και η αμφιταλάντευση και το τραινάρισμα.

    • George N avatar
     George N @ οδυσσεύς Κ. 04/05/2015 10:54:44

     Ποιόν Bankster άφησε ζωντανό το Ελληνικό Δημόσιο και η χρεοκοπία του? Δεν έμεινε τίποτα. Από τον ποιο ταπεινό μικρομέτοχο μέχρι τους μεγαλομετόχους, πλήρης καταστροφή. Πλήρης απαξίωση με την άρνηση του δημοσίου να επιστρέψει τα δάνεια που είχε πάρει. Εκτός κι αν εννοείς τις τράπεζες του εξωτερικού. Το μόνο που θα είχε γίνει τότε θα ήταν η στήριξη τους με μεγάλο μέρος των 240 δις που δόθηκαν στην Ελλάδα άμεσα και όχι έμμεσα. Την Ελλάδα όμως τι την αφορά αυτό? Μήπως πληρώνει ή θα πληρώσει ποτέ τα δάνεια? Της το ζήτησε κανείς? Το κάνει κάποια άλλη οικονομία παγκοσμίως? Όλοι ανακυκλώνουν χρέη και επομένως όταν η χώρα πατήσει στα πόδια της αυτά θα ανακυκλωθούν από την αγορά. Η λιτότητα που ζητήθηκε από την Ελλάδα ήταν να ζει με αυτά που βγάζει. Μα μην παράγει νέα πρωτογενή ελλείμματα. Το έκανε. Το επόμενο που ζητιέται είναι να σταματήσει να κυκλοφορεί ζωσμένη με ωρολογιακές βόμβες. Δεν είθισται στα Ευρωπαϊκά σαλόνια. Ήταν αστείο και φολκλόρ στην αρχή αλλά όταν έσκασε μία σταμάτησαν απότομα τα γέλια. Φυσικά μπορεί αν θέλει να κατέβει στα Βαλκάνια και να κάνει ότι θέλει. Αυτό είναι και το δίλημμα που της θέτουν. Η πρώτη βόμβα που πρέπει να ασφαλίσει είναι το.....Ασφαλιστικό (όνομα και πράμα). Δεν μπορεί να είναι κόκκινη γραμμή...

     • οδυσσεύς Κ. avatar
      οδυσσεύς Κ. @ George N 04/05/2015 18:02:42

      Οταν λέω Banksters εννοώ τους 10-12 πλουσιώτερους Τραπεζίτες του Κόσμου που κατέχουν πάνω απο το 50% του παγκόσμιου πλούτου και ελέγχουν όλες τις Διεθνείς αλλά και σχεδόν όλες τις κεντρικές τράπεζες των χωρών της Γης. Κατέχουν επίσης τουλάχιστο το 70% των κρατικών χρεών του πλανήτη, καθώς και τους 4 μεγάλους Αμερικάνικους "οίκους αξιολόγησης". Banksters τους απεκάλεσαν οι Αμερικανοί με την κρίση του 2008, εξ αιτίας του ότι είναι Bankers και συμπεριφέρονται ως Gangsters, διότι όπως οι γκάνγστερς, σε αγαστή συνεργασία ή και με απειλές σε βάρος των πολιτικών, χρεώνουν τα κράτη και μετά μέσω των "οίκων" τους τα οδηγούν "εκτός αγορών" . Σαφώς ελέγχουν τις δύο Γαλλικές και τις δύο Γερμανικές Μεγάλες τράπεζες που κατείχαν περίπου τα 2/3 του Ελληνικού χρέους, και αυτοί επέβαλαν τη διάσωσή τους μέσω της περαιτέρω χρέωσης της Ελλάδας με άλλα 240 δις και την αποβολή της απο τις αγορές, ώστε να μπεί σε μνημόνια μαζί με τα άλλα PIIGS και να πληρώνει κατα προτεραιότητα τα παλιά της δάνεια των οποίων το μεγαλύτερο μέρος κατέχουν πάλι αυτοί, αντί να πληρώνει μισθούς-συντάξεις και κοινωνικές παροχές. Δεν εννοώ βεβαίως τον Στουρνάρα, τον Φιλιππίδη και τους άλλους εγχώριους "υπαλλήλους" τους. Ολοι ξέρουμε άλωστε οτι τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος όσο και η Εθνική αλλά και το μεγαλύτερο μέρος τών άλλων "Ελληνικών" τραπεζών ελέγχονται απ' αυτούς. Οι τρείς πλουσιώτεροι εξ αυτών είναι οι Rotchild, Rocfeller και Paulson. Και η ναυαρχίδα τους η Black Rock Βank που πρόσφατα ολοκλήρωσε τον έλεγχο ΚΑΙ των ελληνικών Τραπεζών, μαζί με εκείνον των Ευρωπαικών. Ο Τσακαλώτος την ξέρει πολύ καλά, διότι γνωρίζει σε βάθος τον σημερινό Καπιταλισμό και τον τρόπο λειτουργίας του, όπως άλλωστε και ο Βαρουφάκης. Ως προς το τι επιθυμούν απο τα κράτη-αποικίες χρέους τους και λίγα λες. Η Μιράντα Ξαφά λέει πολύ περισσότερα. Δεν τους αρκεί απλά να απασφαλίσουν ξεδοντιάζοντάς το το ασφαλιστικό, αλλά να πάρουν πίσω ΟΛΑ τα κοινωνικά δικαιώματα των πληβείων που πολλά κατα την εκτίμησή τους απέσπασαν "οι άπλυτοι" την χρυσή εποχή του Σοσιαλισμού και της Σοσιαλδημοκρατίας. Δεν τους αρκεί η νίκη τους . Θέλουν να πάρουν και τη ρεβάνς,και τα σώβρακα που λέμε, και ει δυνατόν να εξαφανίσουν τη φτωχολογιά, απλά πετώντας την στον Καιάδα.

     • George N avatar
      George N @ οδυσσεύς Κ. 04/05/2015 19:31:47

      Ας λύσουμε πρώτα το Ασφαλιστικό και μετά σώζουμε την υφήλιο αγαπητέ. Δεν νομίζω όμως ότι ο σύγχρονος καπιταλισμός δουλεύει με την μορφή που το σκέφτεσαι. Πάντως αν όντως επιχειρείται η κατάργηση της Διαύγειας για δαπάνες της Κεντρικής διοίκησης τότε η πίστη σου για σύγχρονο κράτος που θα χτίσει ο ΣΥΡΙΖΑ δέχεται ισχυρό πλήγμα. Περιμένω αναθεώρηση απόψεων αν αληθεύει :-)

  • Μεγάλες στιγμές avatar
   Μεγάλες στιγμές @ Διογένης 04/05/2015 16:38:26

   Μάλλον τα πολλά μικρά ψεματάκια αρχίζουν να μην ανεβάζουν τις δημοσκοπήσεις και προχωράμε σε ένα μεγάλο

 2. MantisKalhas avatar
  MantisKalhas 03/05/2015 21:42:47

  Για τους ρεαλιστές η κατάσταση ήταν γνωστή πριν από τις εκλογές. Η διαφορετική προοπτική που θέλησε ο ΣΥΡΙΖΑ να εμφυσήσει στους ψηφοφόρους ήταν απλά ... ψέματα. Δύο ήταν και είναι οι ρεαλιστικές εκδοχές. Ή θα φτιάξει οικονομία βιώσιμη δηλαδή μνημόνιο ή θα πτωχεύσει. Η πρώτη εκδοχή απαιτεί βιοτικό επίπεδο χαμηλότερο από αυτό που είχαμε αλλά δεν δικαιούμαστε ενώ η δεύτερη οδηγεί σε βιοτικό επίπεδο Βουλγαρίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά υποστήριζε ότι το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων μπορεί να βελτιωθεί και ταυτόχρονα να επιστρέψουμε στο μοντέλο της οικονομίας που αποδόμησε ο Σαμαράς. Αυτό είναι ασύμβατο. Μάλλον έλεγε ψέματα εν γνώσει του .... Η πρώτη προοπτική είναι μονόδρομος, αδυνατώ να πιστέψω ότι η κυβέρνηση θα επιλέξει το χειρότερο σενάριο. Αφού όμως τελειώσει ο χρόνος και το δημόσιο χρήμα κάποτε θα ανακοινωθεί αυτή η προοπτική. Τα προβλήματα για τον Τσίπρα τότε αρχίζουν, γι'αυτό το καθυστερεί. Οι πολιτικοί του πάτρονες επενδύουν στο χρόνο όμως ο Σαμαράς φαίνεται ότι μπορεί να περιμένει.

 3. Geros avatar
  Geros 04/05/2015 15:00:33

  Όπως πάντα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκτός τόπου και χρόνου. Δεν υπάρχουν κάπου σε έναν λογαριασμό τα 30-40 δις που χρειαζόμαστε για να μην χρεοκοπήσουμε το καλοκαίρι, δεν τα έχει κλεισμένα ο Σόιμπλε στο σεντούκι του. Τα λεφτά αυτά πρέπει να τα δανειστούν από τις αγορές τα κράτη μέλη της ευρωζώνης και μετά να τα παραχωρήσουν σε εμάς αφού πρώτα πάρουν έγκριση από την βουλή τους. Πως στο καλό θα πας και θα πεις στις χώρες αυτές να δανειστούν για λογαριασμό σου την στιγμή που δεν μπορείς να ολοκληρώσεις την προηγούμενη αξιολόγηση και όταν με κάθε τρόπο τους λες ότι θα χάσουν τα λεφτά τους? Άρα κάθε προσπάθεια για να πας κατευθείαν σε συνολική συμφωνία είναι απλά βλακεία στερούμενη νοήματος. Είναι τρελοί αυτοί οι Συριζαίοι ..... και πιό τρελοί αυτοί που τους πιστεύουν και τους στηρίζουν.

  • George N avatar
   George N @ Geros 04/05/2015 15:28:55

   Δεν χρειάζονται 30-40 δις το καλοκαίρι. Αυτά απαιτούνται τα επόμενα χρόνια αν υπάρξει εγκατάλειψη του αρχικού σχεδίου Βαρουφάκη, πλήρης ανατροπή της στρατηγικής τους και πάνε σε κανονικό μνημόνιο με πολλές αξιολογήσεις. Τότε ουσιαστικά συγχωνεύεται το δεύτερο και το τρίτο μνημόνιο και για αρχή το ταμείο θα έχει τα 7 δις που έχουν απομείνει από το δεύτερο, ενδεχομένως τα 11 του TXΣ ενώ τα υπόλοιπα θα πρέπει να τα βρει το ESM από τις αγορές τα επόμενα χρόνια. Φυσικά όλα αυτά θα πρέπει πρώτα να συμφωνηθούν και να εγκριθούν. Για αρχή όμως θα πρέπει να ενημερώσουν τον Βαρουφάκη και τους εταίρους οι οποίοι δεν το ξέρουν ακόμα...

   • Μεγάλες στιγμές avatar
    Μεγάλες στιγμές @ George N 04/05/2015 16:41:33

    Να ενημερώσουμε και το κοινό οτι εκτός απο τον "αντιμνημονιακό" ενφια του 2015,φαίνεται οτι μια συνολική συμφωνία θα περιέχει και τον "σούπερ πατριωτικό " ένφια του 2016

   • Geros avatar
    Geros @ George N 04/05/2015 16:49:07

    Έχεις δίκιο, έτσι όπως το γράφω μοιάζει σαν να χρειαζόμαστε όλα τα 30-40 δις το καλοκαίρι. Στην πραγματικότητα εννοούσα πως το ποσό αυτό είναι το σύνολο των αναγκών για ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αλλά η διαπραγμάτευση πρέπει να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι.
    Όσο αφορά την πηγή των χρημάτων αυτών δεν είμαι καθόλου σίγουρος πως εσύ έχεις δίκιο. Όσες δηλώσεις έχω διαβάσει μιλάνε για ανάγκη εξεύρεσης του ποσού από τις χώρες της ευρωζώνης και έγκριση των κοινοβουλίων τους.
    Νομίζω πως δεν ξεκινάμε με καμία "κάβα", τα 11 δις του ΤΧΣ θα χρειαστούν προφανώς για τον σκοπό που αρχικά είχαν εγκριθεί (τα δεδομένα άλλαξαν από τότε που λέγαμε ότι περίσσεψαν), ενώ τα αδιάθετα 7 δις δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός που τα μεταφέρει αυτομάτως στην επόμενη συμφωνία.
    Αν φυσικά έχεις άλλες πληροφορίες ευχαρίστως να τις ακούσω, έτσι και αλλιώς μεταφέρω κομμάτια του ρεπορτάζ απλά.

    • George N avatar
     George N @ Geros 04/05/2015 17:16:45

     Οχι δεν έχω. Για τα 7 δεν νομίζω ότι υπάρχει πρόβλημα. Αυτά μάλλον αρκούν κι αν οριακά όχι, με extra T-Bills βγάζουμε το καλοκαίρι. Για τα 11 θέλει απόφαση και κυρίως συμφωνία της ECB. Που προφανώς θα κρίνει αν πρώτα μπορεί να γίνει ΑΜΚ στις τράπεζες. Και για αυτά (ή μέρος αυτών) αλλά και για τα υπόλοιπα συμφωνία από κοινοβούλια όπου προβλέπεται και μάλιστα πριν κλείσουν για το καλοκαίρι. Υπάρχουν κάποια προαπαιτούμενα όμως καθόλου σίγουρα: a. Οτι αυτή είναι η νέα πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Για την ώρα μιλάει για συνολική συμφωνία αλλά όχι για 30-40 δις και νέο μνημόνιο. Αυτή είναι απλά η εύλογη ανάλυση που γίνεται από τους απέξω. Πλην όμως η συνολική συμφωνία είναι συμβατή και με το σχέδιο Βαρουφάκη με μετάθεση πληρωμής μετά από κούρεμα των ομολόγων της ECB μέσω τρίτου ή την μετατροπή τους σε perps. (συμβατή εννοώ στο μυαλό του ΣΥΡΙΖΑ) b. Οτι κι αν ακόμα θέλει συνολική συμφωνία και νέο μνημόνιο ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό το θέλουν και οι εταίροι χωρίς δλδ την ολοκλήρωση του δευτέρου.

     • οδυσσεύς Κ. avatar
      οδυσσεύς Κ. @ George N 04/05/2015 18:23:28

      Αν στις 11 Μαίου υπάρχει η "έντιμη συμφωνία" Μέρκελ-Τσίπρα, τα 11 δίς του ΤΧΣ με μια τυπική απόφαση της ECB θα επιστρέψουν όπως έφυγαν, διότι με την ανοδική πορεία των τραπεζών στο ΧΑ που ήδη άρχισε, σίγουρα θα μπορει να γίνει ΑΜΚ στις τράπεζες. Η συμφωνία απο τα κοινοβούλια με εντολή της Μέρκελ στην Budenstag είναι δεδομένη , όπως δεδομένα είναι και τα προαπαιτούμενα a) και b) που θέτεις, ανεξαρτήτως του τρόπου που θα σερβιριστούν, καθ΄ότι πολύ απλά το Grexit έχει αποκλεισθεί "άνωθεν", και όπως λες παραπάνω: " Μήπως η Ελλάδα πληρώνει ή θα πληρώσει ποτέ τα δάνεια της Ε.Ζ.? Όλοι ανακυκλώνουν χρέη και επομένως όταν η χώρα πατήσει στα πόδια της αυτά θα ανακυκλωθούν από την αγορά."

     • George N avatar
      George N @ οδυσσεύς Κ. 04/05/2015 19:41:54

      "Αν" είχαν απαντήσει οι Σπαρτιάτες στις απειλές του Αλεξάνδρου για κάθοδο στην Λακωνία! Μπορεί να έχεις δίκιο αλλά αυτό θα απογοητεύσει τον Βαρουφάκη και το πλάνο του να χρεοκοπήσει η χώρα στα ομόλογα που διακατέχει η ECB για να αποδείξει (αν αυτή δεν έκανε πίσω) ότι όχι μόνο δεν είναι lender of last resort αλλά προκαλεί χρεοκοπία της χώρας στην οποία είναι κεντρική τράπεζα γράφοντας ταυτόχρονα ζημιές που θα την οδηγήσουν σε AMK. Και ότι επομένως το οικοδόμημα του Ευρώ είναι έωλο. Θα το φέρει βαρέως αν δεν γίνει και δύσκολα θα παραμείνει ΥΠΟΙΚ :-)

 4. μαρα avatar
  μαρα 04/05/2015 17:47:57

  Mάλλον οι αγαπητοι μας εταίροι έψαχναν ενα άλλοθι για να δείξουν καλή θέληση στς διαπραγματευσεις και το βρήκαν με την υποτιθέμενη απομάκρυνση Βαρουφακη.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.