#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
23/09/2011 09:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών το κόλπο με το έλλειμμα; 

«Ο τρόπος που συνυπολογίστηκε ο ΟΣΕ ήταν τέτοιος ώστε μειώθηκε το ΑΕΠ και αυξήθηκε το έλλειμμα»

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για τα… green statistics και το ρόλο της Eurostat στην αναθεώρηση του ελλείμματος της χώρας μας. Η καθηγήτρια και μέλος του συμβουλίου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ζωή Γεωργαντά προχώρησε σε νέα καταγγελία-βόμβα αναφορικά με τον συνυπολογισμό του ΟΣΕ στο έλλειμμα, ενώ ο ραδιοφωνικός σταθμός «Ράδιο 9» έφερε χθες στη δημοσιότητα έγγραφα της Eurostat που δείχνουν πόσο στενή ήταν η καθοδήγηση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας προς τον πρόεδρο της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Ανδρέα Γεωργίου για την αναθεώρηση του ελλείμματος.

 

Επιπλέον, επιβεβαιώνουν πως το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών ήταν ενήμερο για όλη αυτή τη διαδικασία -σε αντίθεση με όσα είχε υποστηρίξει ο κ. Γεωργίου την περασμένη Τρίτη στη Βουλή- και ότι η Στατιστική Αρχή επέδειξε ιδιαίτερη προθυμία και σπουδή να εντάξει τις ΔΕΚΟ στο έλλειμμα.

 

Καταγγελία - βόμβα

Η κ. Γεωργαντά κατήγγειλε χθες ότι «ο τρόπος που συνυπολογίστηκε ο ΟΣΕ στα στοιχεία για το αναθεωρημένο έλλειμμα του επίμαχου έτους 2009 ήταν τέτοιος ώστε μειώθηκε το ΑΕΠ και αυξήθηκε το έλλειμμα»! Όπως είπε στον «Ε.Τ.», «ο ΟΣΕ προστέθηκε χωρίς να εξεταστούν οι δαπάνες, το παθητικό του, με τις επιστημονικές διαδικασίες που θα έπρεπε, με αποτέλεσμα να αυξηθεί το έλλειμμα. Σαν να μην έφθανε αυτό όμως, στελέχη της ΕΛ.ΣΤΑΤ. με ενημέρωσαν ότι το ενεργητικό του Οργανισμού, που συμπεριελήφθη στο ΑΕΠ της χώρας, ήταν σε τιμές του 1970, ενώ οι δαπάνες του σε τρέχουσες τιμές. Αν το ενεργητικό του ΟΣΕ είχε υπολογιστεί βάσει των τιμών του 2009, τότε θα αυξανόταν το ΑΕΠ και θα περιοριζόταν το έλλειμμα».

Το γεγονός ότι η αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων της περιόδου 2001-2009 οφειλόταν στα «αμαρτωλά» swaps της Goldman Sachs επί κυβερνήσεως Σημίτη και ότι η αναθεώρηση αυτή έγινε από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. ακολουθώντας πλήρως τις υποδείξεις της Eurostat, εν πλήρει γνώσει του υπουργείου Οικονομικών, αποδεικνύουν τα δύο έγγραφα που αποκάλυψε χθες το «Ράδιο 9».

 

Το περιεχόμενο των εγγράφων

Το πρώτο είναι μια δισέλιδη επιστολή του Γερμανού γενικού διευθυντή της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Βάλτερ Ραντερμάχερ προς τον κ. Γεωργίου, με ημερομηνία 25/8/2010, ενώ το δεύτερο έχει ημερομηνία 28/9/2010 και αποτελεί έκθεση των συμπερασμάτων που προέκυψαν από τηλεφωνική επικοινωνία Ραντερμάχερ-Γεωργίου οκτώ ημέρες νωρίτερα.Όπως προκύπτει από αυτά:

1. Οι κυριότερες οδηγίες της Eurostat για την αναθεώρηση του ελλείμματος, συνεπεία των swaps του 2001, όχι απλώς ήταν γνωστές, αλλά και είχαν γίνει αποδεκτές από το υπουργείο Οικονομικών: «Η Eurostat έστειλε την τελική ανάλυσή της για την επίπτωση του swap της Goldman Sachs στα στατιστικά για τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος (EDP), τον Αύγουστο του 2010. Ο κ. Γεωργίου ήταν σε επικοινωνία με την ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, για να της μεταφέρει τις αντιλήψεις του κ. Ραντερμάχερ για τα ζητήματα των swaps», αναφέρει η έκθεση, ενώ στην επιστολή σημειώνεται: «Οι ελληνικές αρχές επιβεβαιώνουν την ανάλυση της Eurostat σχετικά με το swap του 2001 με την Goldman Sachs». Επιπλέον, η Eurostat είχε συμφωνηθεί να παρέχει στην ΕΛ.ΣΤΑΤ. τεχνική βοήθεια και για το σκοπό αυτό η ευρωπαϊκή υπηρεσία είχε στείλει προτάσεις στον αντιπρόσωπο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Επιτροπή (EFC), Γιώργο Ζανιά.

2. Το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών φαίνεται πως δεν προσπάθησε καν να επιχειρηματολογήσει υπέρ μιας διαφορετικής μεθοδολογίας για την αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων, αφού στην κατακλείδα της επιστολής επισημαίνεται: «Συμπερασματικά, η Eurostat δεν βρήκε στην επιστολή των ελληνικών αρχών ουσιαστικά επιχειρήματα που θα μπορούσαν να την οδηγήσουν σε αναθεώρηση της άποψής της ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος πρέπει να διορθωθεί για το 2001, το 2005 και το 2008, συνεπεία του swap που υπεγράφη με την Goldman Sachs το 2001».

3. Ο πρόεδρος της ΕΛ.ΣΤΑΤ. συμφώνησε πλήρως με την αναθεώρηση των Εθνικών Λογαριασμών (που περιλαμβάνουν το ΑΕΠ, τις δαπάνες κ.λπ.): «Ηταν κοινή η αντίληψη ότι στο θέμα αυτό χρειάζεται δουλειά με κατάλληλο συντονισμό, προετοιμασία και επικοινωνιακή διαχείριση… Ο κ. Γεωργίου εξέφρασε την προσωπική του άποψη ότι ίσως θα ήταν σωστό να μην υπάρξει βιασύνη για αναθεώρηση, εξαιτίας των προσδοκιών εντός της χώρας, αλλά ούτε και εκ προοιμίου υπαναχώρηση».

4. Η ΕΛ.ΣΤΑΤ. βιάστηκε να εντάξει τις ΔΕΚΟ στον υπολογισμό του ελλείμματος της χώρας περισσότερο κι απ’ ό,τι ήθελε η Eurostat! «Στόχος της ΕΛ.ΣΤΑΤ. είναι να καταλήξει σύντομα σε ένα συμπέρασμα σχετικά με την ταξινόμηση των μεγάλων δημόσιων επιχειρήσεων, αλλά εκκρεμεί η επίλυση ορισμένων ζητημάτων (ιδιαίτερα για τον ΟΑΣΑ και την ΕΡΤ)», επισημαίνεται στην έκθεση.

5. Ο κ. Ραντερμάχερ χρησιμοποιούσε ύφος προϊσταμένου προς υφιστάμενο στην επικοινωνία του με την ελληνική πλευρά. «Παρατήρησα τη σημαντική καθυστέρηση που επέδειξαν οι ελληνικές αρχές προτού απαντήσουν στην επιστολή της Eurostat με ημερομηνία 11/6/2010 και περιμένω να μη σημειωθούν ανάλογες καθυστερήσεις στο μέλλον», διαβάζουμε στην επιστολή του.

6. Η Eurostat ενημερωνόταν αναλυτικά για ό,τι συνέβαινε στο Συμβούλιο της ΕΛ.ΣΤΑΤ. – ακόμα και για τις διαφωνίες μελών της με τον πρόεδρο.

Ελεύθερος Τύπος

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κρης avatar
  Κρης 23/09/2011 09:20:26

  τα πειστήρια
  h**p://www.radio9.gr/News.aspx?a_id=23371

 2. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 23/09/2011 09:28:55

  psy ops σε βάρος του Λαού από τους Λαοπρόβλητους

 3. Dark Angel avatar
  Dark Angel 23/09/2011 09:29:30

  Το καλύτερο απ΄όλα, είναι ότι ορισμένοι ακόμα αμφιβάλλουν και δεν τολμούν να πουν την απαγορευμένη λέξη.

 4. (A)θανάσης avatar
  (A)θανάσης 23/09/2011 09:53:15

  Άντε ρε παιδιά! Χ.....ν δηλαδή οι αρκούδες στο δάσος?

 5. Νίκος Θ. avatar
  Νίκος Θ. 23/09/2011 10:08:18

  The game was professionally played !! Have them cut into pieces.

 6. drider avatar
  drider 23/09/2011 10:08:58

  Καλημέρα σας, ένα βιογραφικό του κ.Γεωργίου ίσως να εξηγούσε κάποιες παραμέτρους του θέματος...

 7. Κώστας Τ avatar
  Κώστας Τ 23/09/2011 10:16:19

  Με όπλο αυτή την απάτη εις βάρος της χώρας,μπορεί ο Α.Σαμαράς να επαναδιαπραγματευθεί τα πάντα!Όσον αφορά τους πρωταγωνιστές,ας είναι οι πρώτοι που θα τιμωρηθούν πραγματικά στην Ελλάδα!

  • Ίωνας avatar
   Ίωνας @ Κώστας Τ 23/09/2011 10:28:53

   Επαναδιαπραγμάτευση? Όχι βέβαια! Τα λεφτά μας πίσω εδώ και τώρα, με τον νόμιμο τόκο και ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ.

  • ΕΛΛΑΣ avatar
   ΕΛΛΑΣ @ Κώστας Τ 23/09/2011 10:36:31

   ΕΝΑ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΟ ΘΕΜΑ ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ?
   ΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΚΑΣΤΟΥΝ ΓΙΑ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΟΛΕΜΟΥ.ΑΛΛΩΣΤΕ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ?

   • brankaleon avatar
    brankaleon @ ΕΛΛΑΣ 23/09/2011 11:58:05

    Ούτως ή άλλως όλα εμπεριέχουν ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ.
    Το ξέρει πολύ καλά ο Βενιζέλος.
    Γίναν διαμεσολαβητές εξ επί τούτου.
    Είναι ίσως η μόνη φορά που μπορούν να φαγωθούν μεταξύ τους.
    Γιατί πρέπει να συσπειρωθούν;
    Έτσι κι' αλλοιώς έχουν ήδη αυτο αποκαλυφθεί, κυβέρνηση και βολευτάδες.

    Το πρόβλημα είναι η αντιπολίτευση να μην κάνει πίσω.
    Σύμπασα η αντιπολίτευση, ...
    Εξαιρουμένων των ΛΑΓΩΩΝ. (γαλατάδες και ντορίσκοι)

 8. popolaros avatar
  popolaros 23/09/2011 10:49:34

  Φαντάζομαι μια πρόταση μομφής για τα παραποιημένα στοιχεία που μας οδήγησαν στο ΔΝΤ και την εξαθλίωση.
  Φαντάζομαι τους αντιφρονούντες νεοπασόκους....να τρέχουν να στηρίξουν την κυβέρνηση.
  Ξεγύμνωμα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

 9. anastasia avatar
  anastasia 23/09/2011 11:12:07

  http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/658613/Article.aspx
  ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΛΣΤΑΤ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΔΝΤ!!!!!!!!!!!!!!!

 10. Κανενας avatar
  Κανενας 23/09/2011 11:43:49

  ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΙΔΑΤΕ;

  [PDF] Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων Ελληνική Οικονομία - [ Translate this page ]
  content-mcdn.feed.gr/pegasus/.../pdf/weekly22092011_id3088441.pdf


  Υπόθεση «ΕΛΣΤΑΤ» και με το ΔΝΤ;


  του Στέφανου Κοτζαμάνη
  Δημοσιεύθηκε: 08:01 - 23/09/11

  Το θέμα με την ΕΛΣΤΑΤ είναι γνωστό και αφορά την… προθυμία της τρόικας και την «ανοχή» της ελληνικής κυβέρνησης, να εγγράψουν στο δημοσιονομικό έλλειμμα υπαρκτές μεν «τρύπες», οι οποίες όμως δεν συνυπολογίζονται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

  Παρόμοια τακτική φαίνεται να υιοθετεί τώρα με το ύψος του δημόσιου χρέους και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο ανέβασε το ύψος του ελληνικού χρέους για το 2012 από το 172% του ΑΕΠ (πρόβλεψη που έκανε τον Ιούλιο 2011) στο 189,1% του ΑΕΠ (η νέα πρόβλεψη που έκανε το Σεπτέμβριο του 2011), χωρίς να αιτιολογήσει το πώς και το γιατί.

  Τι άλλαξε όμως μέσα σε μόλις δύο μήνες και προστέθηκαν στο χρέος μας, επιπλέον 36 δις ευρώ;

  Με βάση αυτά τα δεδομένα, ενδιαφέρον παρουσιάζει το σχετικό κομμάτι από το χθεσινό Οικονομικό Δελτίο της Alpha Bank, που επισημαίνει:

  "Προς το παρόν γνωρίζουμε ότι το ΔΝΤ διόγκωσε το χρέος της γενικής κυβέρνησης της Ελλάδας στο 172% τον Ιούλιο του 2011, διότι συμπεριέλαβε σε αυτό το χρέος και τα 30 δις ευρώ, τα οποία προβλέπονται για την αναχρηματοδότηση των τραπεζών, εάν κάτι τέτοιο καταστεί αναγκαίο, καθώς και καταπτώσεις εγγυήσεων ύψους 11,7 δις το 2012".


  Μοιραστείτε
  το άρθρο Σχολιάστε
  παρακάτω
  Το άρθρο συνεχίζεται παρακάτω

  --------------------------------------------------------------------------------  --------------------------------------------------------------------------------


  Και συνεχίζει ο συντάκτης του Δελτίου: "Προς το παρόν όμως, καμιά ελληνική τράπεζα δεν έχει χρησιμοποιήσει τα χρήματα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και κανείς δεν ξέρει τι μέρος από αυτά τα χρήματα θα χρησιμοποιηθεί τελικά.

  Αλλά και αυτό που θα χρησιμοποιηθεί, μπορεί να χρειαστεί για ένα ή και δύο έτη και στη συνέχεια να επανέλθει στο κράτος με την πώληση των σχετικών μετοχών στον ιδιωτικό τομέα, ενδεχομένως με σημαντικό κέρδος, όπως έχει γίνει σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου. Ούτε είναι δυνατόν να πιθανολογήσει κανείς ότι θα καταπέσουν οι προαναφερθείσες εγγυήσεις".

  Η ουσία είναι πως η πρόσφατη εκτίμηση (Σεπτέμβριος) για εκτίναξη του ελληνικού χρέους στο 189,1% το 2012, από τη μια πλευρά δεν εξηγείται από το ΔΝΤ για το πώς προκύπτει και από την άλλη επιδεινώνει δραστικά το κλίμα για την ελληνική οικονομία, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την προσέλκυση επενδύσεων, για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων, κ.λπ.

 11. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 23/09/2011 11:49:12

  Μα εδώ το έγκλημα είναι οργανωμένο από πολύ ψηλά, από την ίδια την ΕΕ ο Γεωργίου είναι ιμάντας μεταβίβασης εντολών.
  Οι κεφαλές της ΕΕ δεν ήταν γνώστες;
  Το Λιμό και την Εθνοκτονία αυτοί τη σχεδιασαν μαζί με το εθελόθουλο και επιδεικτικό ΤΣΙΡΑΚΙ.

 12. TopGunZ avatar
  TopGunZ 23/09/2011 12:23:11

  Proxy war οικονομικού επιπέδου. Ο παππούς Παπανδρέου είχε ήδη διεξάγει δύο πειράματα υπό την καθοδήγηση των αφεντικών του, μία χρησιμοποιώντας τους αριστερούς (εμφύλιος) και μία τους δεξιούς (χούντα). Ο εγγονός τώρα παίζει το μεγάλο παιχνίδι χρησιμοποιώντας τα δικά τους εθελοδουλικά γιουσουφάκια, πιέζοντας όσο μπορεί την υπομονή των ευνουχισμένων λοβών τους. Το μόνο θετικό, ελπίζω, είναι πως από αυτό το παιχνίδι θα βγούμε έχοντας γκρεμίσει τους περισσότερους διχασμούς των προηγούμενων δύο γεγονότων.

 13. Orestios avatar
  Orestios 23/09/2011 12:28:03

  H φυλακή σε περιμένει Παπακωνσταντίνου

  • Θάνος avatar
   Θάνος @ Orestios 23/09/2011 14:17:00

   Δέν θά εἶναι τόσο τυχερός. Λαϊκά Δικαστήρια καί κρεμάλα.

 14. victoria (true) avatar
  victoria (true) 23/09/2011 12:28:29

  Αναφέρεται μέχρι και στην ενδιάμεση έκθεση του 2010 της Τράπεζας της Ελλάδος, πως «το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης για το 2009 προσαυξήθηκε αισθητά προς τα άνω» λόγω της «συμπερίληψης ορισμένων ελλειμματικών δημοσίων επιχειρήσεων, κυρίως του τομέα των συγκοινωνιών και της αμυντικής βιομηχανίας, καθώς και άλλων φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που προηγουμένως εθεωρείτο ότι βάσει των ορισμών του Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών δεν ανήκαν στη γενική Κυβέρνηση».

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.