24/05/2010 13:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σε συναγερμό οι αγορές μετά τη διάσωση ισπανικής τράπεζας

Οι διεθνείς αγορές βρίσκονται σε καθεστώς έκτακτου συναγερμού σήμερα μετά την υποχρεωτική κίνηση που έκανε η Ισπανία το σαββατοκύριακο προκειμένου να διασώσει μία από τις μεγαλύτερες περιφερειακές της τράπεζες, αυξάνοντας έτσι τις ανησυχίες σχετικά με την εύθραυστη κατάσταση της Ευρωζώνης.

Το Σάββατο, η ισπανική κεντρική τράπεζα διοχέτευσε 500 εκατομμύρια ευρώ και ανέλαβε τον λειτουργικό έλεγχο της CajaSur, μιας από τις 44 μεγάλες περιφερειακές τράπεζες που συγκεντρώνουν το 50% της ισπανικής τραπεζικής αγοράς.

Η είδηση ανανέωσε τις ανησυχίες σχετικά με το περιφερειακό τραπεζικό δίκτυο της Ισπανίας, το οποίο εκτιμάται πως έχει πρόβλημα με 300 δις ευρώ κακά χρέη μετά τη κατάρρευση της ισπανικής αγοράς ακινήτων.

Η ενέργεια της κεντρικής τράπεζας κορύφωσε τις ανησυχίες σχετικά με τις ισπανικές τράπεζες, οι οποίες βρίσκονται στο προσκήνιο τις τελευταίες εβδομάδες.

Προσθέτοντας στις ανησυχίες της Ευρωζώνης, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ προειδοποίησε την Πορτογαλία πως πρέπει να δράσει άμεσα για να περικόψει το δημοσιονομικό της έλλειμμα

http://www.enet.gr/

ΣΧΟΛΙΑ

 1. καινός avatar
  καινός 24/05/2010 13:08:44

  (Ξανά)αρχισαν τα όργανα

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ καινός 24/05/2010 13:11:57

   τώρα κουρδίστηκε το τέταρτο βιολί

 2. Orestios avatar
  Orestios 24/05/2010 13:23:38

  Μην ανησυχείτε. Το GAP μεταλαμπάδευσε το ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ που είχε για την ελληνική οικονομία στους Ισπανούς.
  ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ.

 3. Προφήτης avatar
  Προφήτης 24/05/2010 13:31:00

  Έχοντας χρηματοδοτήσει το μπετονάρισμα των ισπανικών ακτών με ευτελούς κατασκευής διαμερίσματα, από Ρουμάνους εργάτες που πλέον λόγω ανεργίας επιστρέφουν μαζικά στη χώρα τους, προορισμένα να αποτελέσουν "εξοχική κατοικία" για "κοσμοπολίτες" -κυρίως Βρεταννούς- Δυτικοευρωπάιους, οι οποίοι πλέον δεν μπορούν να τα αγοράσουν, οι ισπανικές τράπεζες είναι σοβαρά εκτεθειμένες.

  Πόσο πιο εκτεθειμένες από τις ελληνικές που "έσπευσαν" να χρηματοδοτήσουν με τις καταθέσεις των Ελλήνων την μετάβαση των ξυπόλητων της Ανατολικής Ευρώπης και της Βαλκανικής από τη σοσιαλιστική ανέχεια στον "παράδεισο" της άφρονης δυτικής υπερκατανάλωσης θα δείξει.

 4. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 24/05/2010 21:10:25

  Στην Ισπανία η φούσκα των ακινήτων έχει σκάσει για τα καλά. Οι αγοραίες τιμές έχουν κατρακυλήσει, οι τράπεζες "γράφουν" ζημίες λόγω υποβάθμισης των χαρτοφυλακίων υποθηκών που κατέχουν. Δεν έχει να κάνει τόσο με αμερικάνικα subprimes, όσο με Ισπανικά ακίνητα.
  Εδώ ακόμη δεν έχουμε ουσιαστική πτώση τιμών. Τα νέα μέτρα αναχρηματοδότησης στεγαστικών δανείων που ανακοίνωσαν οι Ελληνικές Τράπεζες, προσπαθούν να εμποδίσουν μαζική "διείσδυση" του φαινομένου των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα (ο μηχανισμός πτώσης των τιμών στα ακίνητα αρχίζει συνήθως με μαζική "απόρριψη" δανειακών υποχρεώσεων).
  @ Προφήτης
  Οι περισσότερες οικονομίες Ανατολικής Ευρώπης και Βαλκανικής είναι πολύ πιό σταθερές από των λεγόμενων "PIIGS", επειδή οι Ανατολικοί δεν είχαν (ή δεν πρόλαβαν να "τρομπάρουν") φούσκα. Οι "ξυπόλυτοι" μπορεί σε λίγο να μας δανείζουν υποδήματα και κάλτσες, μη τους προγκάμε λοιπόν, για καλό μας!

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ Sic transit gloria mundi 24/05/2010 22:13:53

   Με κάλτσες από Βουλγαρία, παπούτσια από Αλβανία και κοστούμι από Ρουμανία θα γίνει όπως το ανέκδοτο: Άλα, κουστουμιά ο ανάπηρος!

   Οι Βαλκάνιοι απλά δεν πρόλαβαν να τρομπάρουν αέρα στη φούσκα.
   Και οι ελληνικές τράπεζες, επίσης, απλά δεν πρόλαβαν να εκτεθούν, τόσο, στα "τοξικά" της Wall Street.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.