#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/12/2009 08:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σε ποιούς θα ξεπουλήσει το ΠΑΣΟΚ τα "ασημικά";Στα μέσα της δεκαετίας του '90 ο Γιώργος Αλογοσκούφης κατακεραύνωνε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τις ιδιωτικοποιήσεις που έκανε λέγοντας: «Πουλάτε τα ασημικά του σπιτιού».

Λίγα χρόνια αργότερα, όταν ο ίδιος ο Αλογοσκούφης αποφάσισε να πουλήσει τον ΟΤΕ στην  Deutsche Telekom το ΠΑΣΟΚ εξαπέλυε επίθεση εναντίον του για ξεπούλημα των ασημικών και για τραγωδία εθνικών διαστάσεων. Μάλιστα, ο Παπανδρέου και άλλοι κορυφαίοι του ΠΑΣΟΚ έκαναν λόγο ακόμη και για επανεθνικοποίηση εταιρειών κρίσιμων για τη χώρα όπως ο ΟΤΕ και η Ολυμπιακή.

Πριν αλέκτωρα φωνήσαι, οι ίδιοι οι πολιτικοί κάνουν ακριβώς αυτά τα οποία έχουν κατακρίνει. Τώρα είναι η σειρά του ΠΑΣΟΚ να ξεπουλήσει ότι απέμεινε από τα ασημικά μπροστά στον κίνδυνο της χρεοκοπίας. Και καλά, να μη μιλήσουμε για συνέπεια λόγων και πράξεων, αλλά μήπως οι ιδιωτικοποιήσεις που πρόκειται να γίνουν τελικά θα γίνουν... κοψοχρονιά και κάποιοι επιτήδειοι θα βρουν ευκαιρία να πάρουν εταιρείες – φιλέτα σε τιμή ευκαιρίας;

Όπως όλα δείχνουν, και σύμφωνα με τις δηλώσεις του Γ. Παπακωνσταντίνου, φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι να εισπραχθούν 2,5 δισ. μέσα στο 2010. Αυτό σημαίνει ότι το κράτος θα πουλήσει τις συμμετοχές του σε εταιρείες όπως ο ΟΠΑΠ, η Αγροτική τράπεζα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ και τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Αυτό σημαίνει ότι οι επικυρίαρχοι αυτής της χώρας ετοιμάζονται να κάνουν πάρτι. Ποιοι ενδιαφέρονται για τις εταιρείες αυτές. Μα φυσικά όλοι:

Στον ΟΠΑΠ, το φιλέτο του δημοσίου, το κράτος έχει ποσοστό κοντά στο 35% του οποίου η χρηματιστηριακή αξία ανέρχεται σήμερα σε περισσότερα από 1,6 δισ. ευρώ. Μνηστήρας σίγουρος όταν μπει το θέμα στο τραπέζι θα είναι ο Κόκκαλης σε συνεργασία με ξένη εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο, ενώ σίγουρα θα υπάρξουν κι άλλοι παίκτες που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον.

Στα Ελληνικά Πετρέλαια, το πάνω χέρι φυσικά έχει ο Λάτσης και το δημόσιο κατέχει το άμεσα ή έμμεσα περί το 35%. Όσο ποσοστό κι αν πουλήσει το κράτος θα το πάρει ο Λάτσης ενισχύοντας την ήδη ισχυρή θέση του.

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, όποτε βγει προς πώληση θα προσελκύσει το ενδιαφέρον των μεγάλων τραπεζών καθώς διαθέτει όνομα αξιόπιστο και ένα καλό δίκτυο καταστημάτων.

Για τις δύο εταιρείες του νερού μάχη θα δώσουν όλα τα γνωστά επιχειρηματικά ονόματα. Για παράδειγμα ο Μπόμπολας έχει συμμαχήσει με την περίφημη Suez για να διεκδικήσουν την Εταιρεία Ύδρευση της Θεσσαλονίκης με απώτερο στόχο την ΕΥΔΑΠ. Και ο Λάτσης θέλει να μπει στο παιχνίδι του νερού αλλά και πολλοί άλλοι γνωστοί επιχειρηματίες και τραπεζίτες.

Αν πάμε προς οριστική πτώχευση τότε η κυβέρνηση δε θα έχει πρόβλημα να βγάλει στο σφυρί και το 51% της ΔΕΗ οπότε εκεί θα γίνει ο μεγάλος χαμός από ελληνικές και ξένες εταιρείες από το χώρο της ενέργειας.

Στα ασημικά περιλαμβάνονται φυσικά και τα καζίνο, όπως της Πάρνηθας με το ποσοστό του δημοσίου να φτάνει το 49% το οποίο αν πουληθεί θα είναι “δωράκι” στην κοινοπραξία που έχει σήμερα το υπόλοιπο ποσοστό, δηλαδή στον Μπόμπολα. Τέλος, σκέψεις γίνονται για τη ΔΕΠΑ και το αεροδρόμιο.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 21/12/2009 08:15:20

  Τα ΕΛΠΕ έχουν ήδη "πετάξει". Εκτός αν αγοράσει η Εθνική την Eurobank, και με τα λεφτά "αγορασθεί" το ποσοστό των ΕΛΠΕ. Εγώ δεν θα έδινα φράγκο για τα ΕΛΠΕ, αφου΄κανω κουμάντο ούτως ή αλλέως.

  Οι Γάλλοι ξερογλείφονται για ΕΥΔΑΠ ΕΥΑΘ από την εποχή Σημίτη. Χαχαχαχα... πως ξεχνάμε. Εκτός του αναφερόμενου Έλληνα, υπάρχει και ο νέος Ελληνας σύμμαχος της Veolia, και σε αυτήν αρέσουν τα νερά. Εκτός αν δώσουν τον αέρα στην μία και το νερό στην άλλη.

  Η Αγροτική δεν πάει πουθενά. Έχει δύσκολο χαρτοφυλάκιο και είναι τό μόνο μαγαζί που προσφέρεται για δληιουγική λογιστική.

  Το Ταχταμ το θέλουν οι δικοί μας... όμορφο μαγαζί. Σιγά μην το αφήσουν σε ξένο...

  Τα φιλετάκια του Αεροδρομίου έχουν φύγει. Με την σύμβαση Λαλιώτη πρέπει να είναι κάποιος λίγο μαζώχας να το θέλει. Αλλά who knows...

  Μην ξεχνάτε την ΔΕΗ... Η ΔΕΗ είναι το μέγα ασημικό. Θα την "πρασινίσουν" να γίνει προβληματική, "κακός" και ο λιγνίτης... στημένη η δουλειά.

  Για τον ΟΠΑΠ.. τι να πω... δείγμα ηθικής κατάπτωσης σε έναν λαό που έχει τα τυχερά παιχνίδια σαν "αναπτυξιακή πολιτική"

  Η λογική της ΕΕ έχει αρχίσει να φαίνεται, και φάνηκε από τον καιρό της ΑΓΕΤ. Το ελληνικό κεφάλαιο δεν θα υπάρχει. Μπορεί να προτιμούμε το ξένο κεφάλαιο, αλλά ας έχουμε επίγνωση των επιλογών και των συνεπειών.

 2. κοψοχέρης avatar
  κοψοχέρης 21/12/2009 08:37:23

  Όποιος δεν είχε μέχρι σήμερα καταλλαβει γιατί έκαναν τόσο μεγάλο και παρατεταμένο πόλεμο οι μεγαλοεπιχειρηματίες εναντίον του Κώστα Καραμανλή, τώρα ξέρει.
  Προφανώς επίσης τώρα εξηγείται και η διστακτικότητα και η ατολμία του (βλ. ήπια προσαρμογή) να πάρει ριζοσπαστικές αποφάσεις εναντίον των ντόπιων φεουδαρχών και να απελευθερώσει την οικονομία.
  Ο Κ.Κ. είχε καταλάβει ότι του την έχουν στημένη αλλά ήλπιζε ότι σταδιακά θα επικρατήσει, υποτίμησε όμως τη δύναμη των Μέσων Μαζικής Εξαπάτησης αλλά και την επίπτωση της παγκόσμιας κρίσης στα δημόσια έσοδα.
  Τώρα είναι αργά πιά.
  Ας αποδεχθούμε ότι, σε αντίθεση με τις κλασσικές αμερικάνικες ταινίες δράσης, οι κακοί νίκησαν.
  Shit happens.
  Όσο για τον απλό λαό, αλλοίμονο σε όποιον μείνει άνεργος και δεν μπορεί να πληρώνει τις δόσεις των δανείων του.

 3. «Κασσάνδρα» avatar
  «Κασσάνδρα» 21/12/2009 10:00:12

  Εγώ άλλο θα ρωτήσω κερδοφόρες επιχειρήσεις γιατί να ξεπουληθούν;

  Γιατί να μην υπάρχει καμιά κρατική τράπεζα;

  • «Κασσάνδρα» avatar
   «Κασσάνδρα» @ «Κασσάνδρα» 21/12/2009 10:01:49

   Γιατί από τα δύο διαλυστήρια να είναι στα χέρια ιδιωτών και τα δύο;

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ «Κασσάνδρα» 21/12/2009 10:02:26

   μα για ξεπληρώσουμε την υπηρέτρια...

   • «Κασσάνδρα» avatar
    «Κασσάνδρα» @ archaeopteryx 21/12/2009 10:11:36

    να παγώσουν και οι μισθοί/συντάξεις των ΔΥ για 4 χρόνια πάνω 800-900€ ...
    να μην δίνονταν το +1δις φέτος στην παιδεία ας δύνονταν +200εκ
    Να κοπούν διπλές/τριπλές συντάξεις/μισθοί
    Να πληρώσουν όσοι φοροδιαφεύγουν
    Να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις ζημιογόνες κρατικές επιχειρήσεις

    κοκ

    • «Κασσάνδρα» avatar
     «Κασσάνδρα» @ «Κασσάνδρα» 21/12/2009 10:14:57

     Τι εννοώ δεν μπορεί να παραδίδονται όλα σε ιδιώτες ακόμα και επιχειρήσεις στρατηγικού τομέα.

     ΔΕΗ-ΛΙΜΑΝΙΑ-ΤΡΑΠΕΖΕΣ-ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

     Βέβαια έχουν ευθύνη και οι εργαζόμενοι που μην βάζοντας νερό στο κρασί τους επιτείνουν την κατάσταση.

 4. F avatar
  F 21/12/2009 11:10:27

  Οὔτως ἤ ἄλλως, ἀπὸ τὴν ἵδρυση τοῦ νεοελληνικοῦ κρατιδίου προτεκτορᾶτο εἴμαστε...

 5. parsifal avatar
  parsifal 21/12/2009 11:12:43

  Σωστά archaeopteryx ! Το ελληνικό κεφάλαιο απλώς θα πάψει να υπάρχει ως τέτοιο σε κάθε τι που θυμίζει ανάπτυξη και παραγωγή. Θα μείνει η ΙΝΤΡΑΛΟΤ και ο Μπόμπολας με τα τσιμέντα και τα χωματουργικά. Αυτό θέλει και ο "λαός", τζόγο και εργα, οπου εργα είναι δρόμοι για να τρέχουν τα τζίπ. Τώρα απο που θα τα πληρώνουν...Δεν το εχουν σκεφθεί ! Απο ντέρμπυ σε ντέρμπυ, απο την πρεμιέρα του Ρουβά στο next top model, που χρόνος για σκέψη !

 6. pikos avatar
  pikos 21/12/2009 13:15:17

  Μην ξεχνάτε και το ΜΕΤΡΟ,κακές γλωσσες λένε πως εχει δημιουργηθεί ειδικός λογαριασμός ο οποιος απλα γεμίζει τόκους,σε καμιά δεκάρια χρόνια θα τα λέμε και για το μη κερδοφόρο και ακρως ζημιογόνο ΜΕΤΡΟ...Απο την πρώτη μέρα λειτουργίας του αυτο γίνεται.

 7. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 21/12/2009 14:26:54

  Όπως και στα υπόλοιπα οικονομικά θέματα, έτσι και στο ξεπούλημα εθνικού πλούτου και την υπονόμευση κάθε αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας που γίνονται με την ονομασία 'ιδιωτικοποιήσεις', ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι συνυπεύθυνοι. Το πρώτο έχει κυβερνήσει περισσότερο αλλά και η δεύτερη δεν έκανε κάτι διαφορετικό όσο είχε την ευκαιρία (απομένει ο Σαμαράς να δείξει αν διαφέρει). Ξεπουλάνε ό,τι έχουμε χωρίς καμιά ευρύτερη στρατηγική ανάπτυξης της οικονομίας, χωρίς εγγυήσεις, χωρίς σχέδιο, μόνο για να διατηρούν τεχνητά το έλλειμμα χαμηλά (ως πότε;τι θα πουλήσουν όταν όλα τελειώσουν;) και για να λένε ότι είναι εκσυγχρονιστές κι ότι η Ελλάδα ακολουθεί τις νεότερες οικονομικές πολιτικές που εφαρμόζονται και στο εξωτερικό. Μόνο που αφενός στο εξωτερικό δεν πουλάνε ό,τι έχουν και δεν έχουν και προσπαθούν να ακολουθούν και κάποιους γενικότερους στόχους και κανόνες κι αφετέρου ακόμη κι εκεί δεν έχει αποδειχθεί ότι οι ιδιωτικοποιήσεις μπορούν συνολικά να ωφελήσουν την οικονομία. Ως συνήθως ανυπομονούμε να αντιγράφουμε ό,τι γίνεται στη Δύση, βιαστικά και χωρίς να το καταλαβαίνουμε, μην τυχόν και 'μείνουμε πίσω', σαν καλά μαϊμουδάκια.

 8. Y. avatar
  Y. 21/12/2009 15:22:30

  Μην ξεχνάτε και το Αιγαίο. Καλές γλώσσες λένε πως έχει δημιουργηθεί κοινός λογαριασμός της Ουασιγκτόνας με τη Λόνδρα και τους εδώ αντιπροσώπους τους, που είναι ήδη γεμάτος από τόκους μυστικών πρωτόκολλων και υποσχέσεων. Το πρόβλημα είναι ότι μετά από αυτή τη ρευστοποίηση, πάλι θα χρωστάμε. Όπως έγινε και με τη Κύπρο.

 9. Ένας Τυχαίος avatar
  Ένας Τυχαίος 21/12/2009 19:59:51

  Για τον ΟΣΕ γιατί δε λέμε τίποτα;

 10. top avatar
  top 18/01/2010 13:31:33

  Ρε ΕΥΔΑΠ, λίγο φιλότιμο! Σας ειδοποιήσαμε από τις 10,10 π.μ. σήμερα 18 Ιανουαρίου 2010 (Απάντησε η θέση 71) ότι υπάρχει διαρροή νερού της ΕΥΔΑΠ στο δρόμο (Γωνία 28ης Οκτωβρίου και Τερψιθέας στο Π. Φάληρο).

  Κανένας δεν ήρθε ακόμα (13,30 μμ), και η διαρροή συνεχίζεται.

  Ρε! Ρίξτε καμιά καμπάνα, διώξτε κανέναν, ποιος θα πληρώσει με τους λογαριασμούς αυτό το νερό που χύνεται άδικα:

  Ρε ΕΥΔΑΠ!!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.