#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
04/09/2010 12:48
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σε πέντε χρόνια θα πάρουν το εφάπαξΥστερα από 5 χρόνια θα λάβουν το εφάπαξ όσοι δημόσιοι υπάλληλοι σπεύδουν τώρα να βγουν στη σύνταξη υπό τον φόβο των συνεπειών του νέου Ασφαλιστικού. Το πρώτο εξάμηνο φέτος οι αιτήσεις συνταξιοδότησης εμφανίζουν αύξηση 85% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009.

Τον περασμένο μήνα έφτασαν στο Γενικό Λογιστήριο, το οποίο εκδίδει τις αποφάσεις συναξιοδότησης, άρα κατατέθηκαν από τους ενδιαφερομένους στις οικείες υπηρεσίες τους μέχρι τα τέλη Ιουνίου 17.825 αιτήσεις έναντι 9.653 πέρυσι. Από αυτές οι 13.880 (έναντι 6.485 το 2009) κατατέθηκαν από πολιτικούς υπαλλήλους (όχι ένστολους). Δηλαδή, στο πολιτικό προσωπικό η αύξηση ξεπέρασε το 114%. Υπήρξε υπερδιπλασιασμός των αιτήσεων συνταξιοδότησης εν σχέσει με πέρυσι.

Τα στοιχεία αυτά οδηγούν στη βάσιμη εκτίμηση ότι οι συνταξιοδοτήσεις δημοσίων υπαλλήλων φέτος θα αγγίξουν τα 40.000 άτομα, με δεδομένο ότι ο ασφαλιστικός νόμος ψηφίστηκε στις αρχές Ιουλίου, εκτός του επίμαχου διαστήματος κατάθεσης των αιτήσεων συνταξιοδότησης, που είναι διαθέσιμα, ενώ οι εκπαιδευτικοί καταθέτουν τις αιτήσεις τους τον Αύγουστο κάθε χρόνο.

Ουρά στο Πρόνοιας

Σε μια τέτοια περίπτωση η ουρά στο ταμείο Πρόνοιας θα φτάσει στις «37.000 στα τέλη του χρόνου» (σ.σ.: δεν λαμβάνουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι παροχή από το ταμείο Πρόνοιας), σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Ταμείου Ν. Καλάκο. Μέχρι τον Αύγουστο, στο ταμείο Πρόνοιας έφτασαν 12.686 αιτήσεις λήψης της εφάπαξ παροχής έναντι 5.199 πέρυσι. «Χωρίς να υπολογίζονται άλλοι 11.000 εκπαιδευτικοί, οι οποίοι καταθέτουν την πρώτη παραίτηση στις 10/8 και ακολούθως, αφού πάρουν το κλιμάκιο μέσα στον τρέχοντα μήνα, συνταξιοδοτούνται στις αρχές Οκτωβρίου», σύμφωνα με πηγή των εκπαιδευτικών. Και αυτές οι αιτήσεις θα προστεθούν στις ήδη 25.500 εκκρεμούσες που βρίσκονται σωρευμένες στο ταμείο Πρόνοιας.

Με δεδομένο ότι «το Πρόνοιας δύναται να δώσει έως 7.000 εφάπαξ το χρόνο, όσοι δημόσιοι υπάλληλοι καταθέσουν αιτήσεις το επόμενο τετράμηνο, θα λάβουν τα ποσά που δικαιούνται ύστερα από 5 χρόνια, στα τέλη του 2015, αν δεν ληφθούν τα αναγκαία μέτρα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Καλάκος. Διαφορετικά, για την ικανοποίηση όλων των δικαιούχων, απαιτούνται ποσά που ξεπερνούν το 1,7 δισ. ευρώ. Είναι προφανές ότι δεν μπορεί να βρεθεί από πουθενά ένα τέτοιο ποσό.

Ωστόσο, από την άλλη, δεν προωθείται και καμία ενδιάμεση λύση. Το Δημόσιο τυπικά δεν έχει υποχρέωση κάλυψης των ελλειμμάτων (στο ταμείο Πρόνοιας εισφέρουν μόνον οι εργαζόμενοι), ενώ προβάλλει σαν εξαιρετικά δύσκολη εξέλιξη η επιβολή πρόσθετων-εφάπαξ εισφορών στους νεοεισερχόμενους για να λάβουν την παροχή οι ήδη συνταξιούχοι, όταν οι «χαρατσωθέντες» δεν θα έχουν βάσιμη προσδοκία για λήψη της αντίστοιχης παροχής όταν συνταξιοδοτηθούν.

Στην οικονομική κατάρρευση του Ταμείου, ρόλο έπαιξε η «κλοπή» των εισφορών από τους δικαστικούς (σ.σ.: λάμβαναν συμπληρωματικό εφάπαξ μετά τη δικαστική αναπροσαρμογή των μισθών σε ευθυγράμμιση με τις αποζημιώσεις των βουλευτών, αν και οι ίδιοι ήταν ήδη συνταξιούχοι και δεν είχαν πληρώσει σχετικές εισφορές), η καταβολή του εφάπαξ με βάση τον τελευταίο μισθό και, κυρίως, οι συνεχείς νομοθετικές παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό, οι οποίες προκάλεσαν πανικό και οδήγησαν τους ασφαλισμένους σε πρόωρη και μαζική έξοδο από την εργασία.

Ανάλογα προβλήματα με το Πρόνοιας αντιμετωπίζουν τα μετοχικά ταμεία πολιτικών και στρατιωτικών, τα οποία καθυστερούν για πολλούς μήνες την καταβολή των μερισμάτων, καθώς και το επικουρικό ΤΕΑΔΥ, του οποίου ορισμένοι κλάδοι παρουσιάζουν τεράστια αναλογικά ελλείμματα. *

Χ.ΜΕΓΑΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Paranoia avatar
  Paranoia 04/09/2010 14:22:38

  "Σε πέντε χρόνια θα πάρουν το εφάπαξ"

  Το άλλο με τον Τοτο το ξέρετε;...

 2. H pena tis orghs avatar
  H pena tis orghs 04/09/2010 15:08:28

  Καλά άμα πάρουν εφάπαξ εγώ θα παρω Νόμπελ Φυσικής.Χμμ τώρα που το σκέφτομαι το Νόμπελ ίσως είναι εφικτό. Χεχεχεχε.

 3. ΣΠΥΡΟΣ avatar
  ΣΠΥΡΟΣ 04/09/2010 15:22:25

  Εκτός εκείνων πού μπήκαν στό δημόσιο μέ εξετάσεις,οι υπόλοιποι πληρώνουν
  τά επιχειρα τών πελατειακών τους σχέσεων μέ τό πολιτικό προσωπικό από τό
  1981 καί μετά.

  Η οργή τών εκτός δημοσίου καί εκτός πελατειακών σχέσεων θυμάτων,πότε θά
  πάρει τή δίκαιη εκδίκησή της??????

 4. κοινή λογική avatar
  κοινή λογική 04/09/2010 15:47:14

  Ο νεκροθάφτης θα το εισπράξει, ούτως ή άλλως, οπότε στη συμφωνία για μαόνι, καρυδιά ή μελαμίνη του φέρετρου, "κλείστε" με υπογραφή το "εξόφληση σε 5 χρόνια"....

 5. ΧΡΗΣΤΟΣ avatar
  ΧΡΗΣΤΟΣ 04/09/2010 15:58:06

  Δεν χρειαζεται "κακια" κατα των συνανθρωπων/συνελληνων δημοσιων υπαλληλων...Ολοι, ειτε λιγο ειτε πολυ "χτυπησαμε" την πορτα της σιγουριας, ειτε ανοιξε ειτε οχι...Μακαρι να πληρωθουν.Ακομη και σε ομολογα.Αν το Κρατος περασει τον σκοπελο...Φαινεται ομως κομματακι χλωμο, κ ρ ι μ α!!!
  Θα συνεχισει να υπαρχει, αλλα τα ομολογα που θα "φορτωθουν" εις ανταλλαγμα οι συνελληνες δημοσιοι υπαλληλοι, ισως να να μην τα παιρνει κανενας...
  Ειλικρινα, δεν το ευχομαι.

  • νεοφωτιστη avatar
   νεοφωτιστη @ ΧΡΗΣΤΟΣ 04/09/2010 17:35:14

   Συμμεριζομαι απόλυτα την άποψή σου.'Επειτα καλώς ή κακώς πολλοί ήταν εκείνοι που έχτισαν τη ζωήτους βασιζόμενοι στο εφάπαξ.

   • The Saint avatar
    The Saint @ νεοφωτιστη 04/09/2010 17:50:33

    Αγαπητή νεοφώτιστη, ΟΛΟΙ μας χτίζαμε τόσα χρόνια τη ζωή μας, βασισμένοι σε μιά διαφορετική ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ απο αυτη που ζούμε τώρα.
    Τα πράγματα δεν έρχονται δυστηχώς όπως τα θέλουμε πάντα. Το αυτό ισχύει, -και θα ΕΠΡΕΠΕ να ισχύει- γιά τους δημόσιους υπαλλήλους. Εφτασαν να παίρνουν με αναπροσαρμογές οχι απλώς ίδιους μισθούς με τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, αλλά έπαιρναν και εφ'άπαξ, που σημαίνει ότι είχαν ουσιαστικά μεγαλύτερους μισθούς απο των Ι.Υ.
    Τωρα έφτασαν τα σκούρα. Πιά σκούρα δλδ?
    ΜΗΝ τους λυπάσαι ΚΑΘΟΛΟΥ!
    Ηταν ΕΙΝΑΙ ακόμη και σήμερα με τη λαιλαπα που σαρώνει την Ελλάδα, και θα είναι σε καλύτερη μοίρα απο ολους όσους Ι.Υ.
    Και ακόμη δεν είδαν τίποτα... Ο καιρός γαρ εγγύς...

 6. zackii avatar
  zackii 04/09/2010 17:23:07

  Mε εκπλήσει το πόσο εύκολα επιτυγχάνουν το σκοπό τους.Να στρέψουν δηλαδή τη μιά τάξη ενάντια στην άλλη, και αυτοί να καταστρέφουν ανενόχλητοι. Μπράβο τους.

  • The Saint avatar
   The Saint @ zackii 04/09/2010 17:54:39

   Ολα βαίνουν ΡΟΛΟΙ αγαπητέ...

   • michal avatar
    michal @ The Saint 04/09/2010 18:33:21

    Yparxei taksikos polemos. Bolemenoi tou dhmosiou pou boleuthkan epi PASOK vs avoleutous tou idiwtikou.

   • aengus avatar
    aengus @ The Saint 04/09/2010 19:47:34

    Oxi vre, ekplhssomai me thn taksikh sou analush!!!!!!!!

   • michal avatar
    michal @ The Saint 04/09/2010 19:50:22

    Eidikh koinwnikh taksh pronomiouxwn einai o DY

 7. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 04/09/2010 18:17:54

  Μόλις γονατίσει ο ΔΥ και δεν θα έχει λεφτά για να αγοράζει το οτιδήποτε, τότε να δούμε πως θα κρατήσουν τις δουλειές τους και οι ΙΥ, αφού τα αφεντικά τους θα κηρύξουν πτώχευση, απολύοντας και βάζοντας λουκέτο.
  Μην είστε τόσο χαιρέκακοι, μερικοί.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Strange Attractor 04/09/2010 18:29:06

   Δεν μπορούν να το κατανοήσουν, αγαπητέ. Από τη μια πρώτοι στην αντιμνημονιακή και αντί-νεοglobalική ρητορεία, κι από την άλλη βουτηγμένοι μέχρι το μεδούλι στο διχασμό του "κοινωνικού αυτοματισμού". Όταν ξεπεράσουν αυτή τη θεμελιώδη σύγχυση, θα καταλάβουν ότι δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν με τους ΔΥ. Μόνο που τότε μάλλον θα είναι πολύ αργά, όχι μόνο για ΔΥ και ΙΥ, αλλά για ολόκληρο τον Ελληνισμό...

 8. The Saint avatar
  The Saint 04/09/2010 18:36:45

  Δεν είμαι καθόλου χαιρεκακος αγαπητέ Strange.
  Δεν γίνεται όμως να μην στηλιτευθεί το γεγονός ότι η υπερπληθώρα ΔΥ φέρει σημαντικό μέρος ευθυνης, γιά την τραγική κατάσταση που παρουσιάζει σήμερα η οικονομία μας. Εχει άλλωστε εδώ μέσα αναρτηθεί απο κάποιον (δεν θυμάμαι πιά που δυστηχώς) αναλυτικά το κόστος στην Ελληνική οικονομία όλων αυτων, ολα αυτά τα χρόνια πίσω μέχρι και σήμερα.
  Βασικός και ουσιαστικός υπεύθυνος δεν παυει να είναι όλες οι παρελθούσες -και η σημερινή- κυβερνήσεις που καλλιέργησαν την κάκιστη νοοτροπία του λαουτζίκου, που θεώρησε ξαφνικά απο τα μέσα του '80 και μετά πολύ in το να είναι κανείς ΔΥ. ΟΛΟΙ όμως φέρουν μερίδιο ευθυνης!
  Και όπως όσοι είναι στην απ'έξω και δεινοπαθούν αγαπητέ, έτσι πρέπει να δεινοπαθήσουν και αυτοί... Δεν καταλαβα γιατί πρέπει να τους έχουμε ειδική μνεία?

  Οσο γιά το γεγονός ότι ο Ιδιωτικός (εμπορικός)τομέας στηριχθηκε σε μεγάλο ποσοστο στην κατανάλωση των ΔΥ, είναι έτερον εκάτερον.
  Σε ποιούς να βασίζονταν δλδ? Στο 50% των ιδιωτικών υπαλλήλων και μόνο? Θελω να πώ, ότι είτε ήταν όλοι οι άλλοι ΔΥ είτε όχι, πα΄λι απο κάπου θα έπρεπε να αγοραζουν...

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ The Saint 04/09/2010 18:41:55

   Προσπαθώ να δω τις διαφορές από αυτά που συνήθως λένε ο Παπαδημητρίου και ο Πορτοσάλτε, και ειλικρινά δεν καταφερνω να τις διακρίνω...

   • The Saint avatar
    The Saint @ Αυριανιστής 04/09/2010 18:46:01

    Δλδ αγαπητέ μου Αυριανιστή, εσύ συμφωνείς ότι οι ΔΥ στην Ελλάδα όντας κοντα 900.000 επίσημα καταγεγγραμένοι, επρεπε να είναι τόσοι...
    Δεν ξέρω ειλικρινά γιά ποιόν Παπαδημητρίου, και ποιόν Πρωτοσαλτε μιλάς, ούτε τους γνωρίζω (συγγνώμη κιόλας) ουτε και με ενδιαφέρουν οι απόψεις τους...
    Γράφω πάντα φεροντας την προσωπική μου ευθυνη γι'αυτα τα γραφόμενα...

   • aengus avatar
    aengus @ Αυριανιστής 04/09/2010 19:43:41

    Ασφαλώς και έχεις προσωπική ευθύνη. Σ΄αυτό το αίσθημα ευθύνης προσπαθεί να απευθυνθεί ο Αυριανιστής, με πολύ ευγενικό τρόπο.

   • Ο Ιθαγενής avatar
    Ο Ιθαγενής @ Αυριανιστής 04/09/2010 22:18:23

    Η περίφημη απογραφή έβγαλε με στρατιωτικούς μετακλητούς συμβασιούχους και μέλη ΔΣ 760.000 απέχουν από τις 900.000 λοιπόν που μέχρι πριν λίγο μας έλεγαν για 1.5000.000 ΔΥ.
    Το δε εφάπαξ δεν μας το δίνουν φίλε είναι μηνιαίες κρατήσεις 35 χρόνων. Προσωπικά μακάρι να μην μας κάνουν κρατήσεις και να μας δίνουν τα αντίστοιχα χρήματα της μηνιαίας παρακράτησης περισσότερα θα μάζευα (εξαιρούνται ΔΕΚΟ) αλλά έτσι δεν θα δίνονταν πχ τα αναδρομικά των 750.000.000 στους δικαστικούς που είναι και ο λόγος που δεν μπορεί να καταβληθεί το εφάπαξ.
    Απλά, και εκφράζω προσωπική γνώμη, οι δικαιούχοι που δεν το παίρνουν είναι ηλίθιοι καθώς προσωπικά θα κατέθετα μήνυση και ασφαλιστικά μέτρα σε όλους τους συνδικαλιστές και μέλη του ΔΣ του Ταμείου των τελευταίων 10 χρόνων, λεφτά που έχουν παρακρατηθεί είναι και τίποτα άλλο. Μήνυση λοιπόν και έντοκη καταβολή για να σταματήσουν τα παπαγαλάκια το παραλήρημα τους.

  • spartaner avatar
   spartaner @ The Saint 04/09/2010 23:42:16

   pros Saint.@@@@
   Συμφωνώ με αυτά που λές αγαπητέ ΣΑΙΝΤ..Είναι πολύ δύσκολο να αλλάξεις τη νοοτροπία των Ελλήνων...πού όλοι η μάλλον πολλοί θέλουν 1 Θέση στο δημόσιο..για να αποκατασταθούν.. Αυτό δείχνει τη νοοτροπία ενός λαού ..μαλθακού, λαού που έχει πάψει να αγωνίζεται..λαού που ξέχασε να μάχεται..και να κερδίζει και να χάνει..Κανονικά το δημόσιο πρέπει να γίνει μη ελκυστικό και οι αμοιβές να είναι χαμηλώτερες του Ιδιωτικού διοτι απλά έχουν τη σιγουριά της μή απόλυσης..Άσε πιά το εννιαιο μισθολόγιο...που εξισώθηκε σχεδόν ο πτυχιούχος του Πολυτεχνείου με τον απόφοιτο του ΙΕΚ..Για να καταλάβει ΣΑΙΝΤ τι παίζεται σου λέω.. οτι η Ελλάδα έχει
   α)τους 3πλάσιους αστυνομικούς απο Αγγλία σε αναλογία πληθυσμού..μήπως εχει καλύτερη αστυνόμευση η χώρα??
   β)έχει τους διπλάσιους καθηγητές μέσης εκπαίδευσης απο οτι η Φιλανδία..στο διαγωνισμό της ΠΙΖΑς βγήκε πρώτη η Φιλανδία..

   Αυτά είναι μόνο μερικά απο τα παραδείγματα.. που υπάρχουν αμέτρητα.. Ε πώς θα πάει μπροστά η χώρα..Και αυτή τη στιγμή που μιλάμε ζητάνε προσλήψεις στα νοσοκομεία.. Αντι να τα ιδιωτικοποιήσουν μας φορτώνουν και άλλους να πληρώνουμε..

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ spartaner 05/09/2010 00:58:33

    ΟΚ, κατανοητόν. Άλλος ένας νεοφιλελεύθερος που θέλει να πεθαίνουν σαν το σκυλί στο αμπέλι οι μη έχοντες να νοσηλευτούν. Εκ βάθους καρδίας σου εύχομαι, αν είσαι κανένα κακομαθημένο νεόπλουτο γιαπάκι, να έχανες τη δουλειά σου και κατόπιν να χρειαζόταν να νοσηλευτείς σε "ιδιωτικοποιηθέν" νοσοκομείο.

 9. 11888 avatar
  11888 04/09/2010 19:10:16

  Αν και ειμαι κατα του διχασμου ,ειναι σκανδαλωδες καποιοι ανθρωποι με γνωσεις και προσοντα να ξεροσταλιαζουν καθε τρεις και πεντε στον ΟΑΕΔ εξυπηρετουμενοι απο ΔΥ χαμηλης νουμοσυνης οι οποιοι και τις διακοπουλες τους πανε καθε χρονο και τις ζωουλες τους φτιαξανε μια χαρα και με την ψηφο τους φροντιζουν να

 10. 11888 avatar
  11888 04/09/2010 19:28:58

  Παντως ειναι σκανδαλωδες ατομα με γνωσεις και προσοντα να ξεροσταλιαζουν σαν ζητιανοι καθε τρεις και λιγο σε καποιο γραφειο του ΟΑΕΔ εξυπηρετουμενοι απο ΔΥ στην πλειοψηφια τους, χαμηλου επιπεδου.Οι οποιοι ΔΥ μπηκαν οι περισσοτεροι(στον ΟΑΕΔ αμφιβαλλω αν μπηκε καποιος με ΑΣΕΠ) με βυσμα αδιαφορωντας για το αν καταπατανε το δικαιωμα του διπλανου τους ,απολαμβανουν τις διακοπουλες τους καθε χρονο,και φυσικα εχουν καταφερει να οικοδομισουν τις ζωες τους.
  Δεν μου αρεσει το παιχνιδι του διαιρει και βασιλευε που παιζει η υπουλη κυβερνηση -το κομμα της οποιας ειναι και υπευθυνο για το σημερινο χαλι-,αλλα απο την αλλη δεν εχω δει και καμμια κινηση υποστηριξης των ΔΥ προς την υπολοιπη κοινωνια.Μονο για τα δικαιωματα τους δειχνουν να νοιαζονται.

 11. 11888 avatar
  11888 04/09/2010 19:31:37

  Αχ αυτο το μαπα πληκτρολογιο που εχω ευθυνεται για το λαθος....

 12. aengus avatar
  aengus 04/09/2010 19:36:34

  Ta 8eleis kai ta les h sou ksefeugoun vre?

 13. aengus avatar
  aengus 04/09/2010 19:40:46

  Πολύ σωστά τα λέτε Attractor και Αυριανιστή. Αλλά φαίνεται ότι πολλοί ακόμη δεν αντιλαμβάνονται τα στοιχειωδέστερα…ούτε τα πλέον αυτονόητα…

 14. michal avatar
  michal 04/09/2010 19:42:59

  Se diorise o Pipergias kai enoxleisai?

 15. aengus avatar
  aengus 04/09/2010 20:01:05

  Δηλαδή, αν κατάλαβα καλά, κάποιοι θα χαρούν αν δεν πάρουν το εφάπαξ (που προέρχεται από τις κρατήσεις τους) οι ΔΥ. Αν δηλαδή έχουμε πολλαπλασιασμό της κλοπής, της πολιτικής αλητείας και της απάτης, μετά την καταλήστευση των ασφαλιστικών ταμείων, τις παράνομες περικοπές συντάξεων, τον νέο ΛΑΦΚΑ κ.λπ.… Bravo Yorgos! (που είπε και ο Πάουελ στον πρωτοστατήσταντα στον αφανισμό του Ιρακ! Σειρά έχει τώρα το Μαλακιστάν!)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.