Σε ναρκοπέδιο κινείται η κυβέρνηση
10/11/2014 11:42
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σε ναρκοπέδιο κινείται η κυβέρνηση

Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις στο Eurogroup και όσα πρέπει η κυβέρνηση να κάνει στο θέμα των προαπαιτούμενων που πρέπει να τελειώσουν έως τον Δεκέμβριο, η χώρα κινείται και πάλι σε μια κλωστή, την ίδια στιγμή που εξελίσσονται κινήσεις στο παρασκήνιο για το χρέος και την προεδρική εκλογή.

Σε ναρκοπέδιο εξελίσσεται η επόμενη περίοδος έως τα τέλη του έτους για την κυβέρνηση. Ουδείς μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί, ειδικά στο μείζον θέμα του χρέους, αλλά και εάν ο βίος του κυβερνητικού συνασπισμού θα διακοπεί λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις στο Eurogroup και όσα πρέπει η κυβέρνηση να κάνει στο θέμα των προαπαιτούμενων που πρέπει να τελειώσουν έως τον Δεκέμβριο, η χώρα κινείται και πάλι σε μια κλωστή, την ίδια στιγμή που εξελίσσονται κινήσεις στο παρασκήνιο για το χρέος και την προεδρική εκλογή.

Εν μέσω των κρίσιμων διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές, μια λανθασμένη κίνηση ενδέχεται να ανατρέψει τις ισορροπίες και κυριολεκτικά, όπως λένε έμπειροι πολιτικοί, οι πολιτικές δυνάμεις «παίζουν με τη φωτιά». Ποιος θα καεί είναι άγνωστο, ωστόσο η κάθε πλευρά - ΝΔ, ΠαΣοΚ και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις - κινείται με βάση τη δική της στρατηγική και δεν τέμνονται πουθενά ώστε να υπάρξει έστω και ένα μίνιμουμ πεδίο εθνικής συνεννόησης.

Ο Αντώνης Σαμαράς θα επιχειρήσει αλλαγή του κλίματος με κινήσεις και πρωτοβουλίες όπως αυτή των 100 δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα ταμεία που ισχύει από σήμερα, κ.α., αλλά το βασικό είναι ότι στηρίζει πολλά στην εξεύρεση μιας θετικής λύσης για το ελληνικό χρέος.

«Όχι άλλο Μνημόνιο» είναι το μήνυμά του και εάν επαληθευθεί η εξαγγελία του ότι «η εποχή των μνημονίων τελειώνει», πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση των αγορών και με το τι επιτόκια θα δανειστεί η χώρα.

Είναι δεδομένο ότι η επίτευξη της προεδρικής πλειοψηφίας για την αποφυγή των πρόωρων εκλογών, όπως αναγνωρίζει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, περνάει μέσα από την αλλαγή του κλίματος και των συνθηκών.

Στην κυβέρνηση αναμένουν ότι πριν από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα έχουν στα χέρια τους τελικό σχέδιο συμφωνίας για το χρέος με τους εταίρους. Η συμφωνία όμως πιθανότατα δεν θα έχει κλείσει, καθώς η κυβέρνηση θέλει να έχει ανοιχτά διλήμματα για το ενδεχόμενο εκλογών και οι εταίροι έναν μοχλό πίεσης προς την επόμενη κυβέρνηση, ειδικά αν σχηματιστεί με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα δεν αποκλείεται η πιθανότητα η τελική συμφωνία με τους εταίρους να τεθεί στην κρίση των πολιτών, οι οποίοι θα κληθούν να απαντήσουν στο δίλημμα «εάν αποδέχονται και στηρίζουν την ολοκληρωμένη, συμφωνημένη και ασφαλή λύση ή εάν θα αποδεχθούν μια περιπέτεια και μια πορεία στο άγνωστο».

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει σαφές ποιο θα είναι το πλαίσιο για το νέο μηχανισμό στήριξης, μέσω της προληπτικής πιστωτικής γραμμής, αλλά είναι σαφές ότι η πολυπλοκότητα του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο προσπαθεί να επιπλεύσει η κυβέρνηση γίνεται κατανοητή αν επιμετρήσει κανείς πολλούς παράγοντες.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Άγγελος Εξάγγελος avatar
  Άγγελος Εξάγγελος 10/11/2014 12:16:05

  Πολύ μπέρδεμα κατάντησε η ζωή μας. Τα πράγματα θα πρέπει να γίνουν πιο απλά. Να λέγονται ξεκάθαρα οι αλήθειες, να μη ζαχαρώνονται εντέχνως τα δύσκολα, να μην παραπλανώνται οι πολίτες, να μη χάνουμε άσκοπα τον πολύτιμο χρόνο μας, σε πολυτελείς κομματικούς διαξιφισμούς. Οι μονομάχοι έχουνε λύσει τα προβλήματά τους και το μόνο που στ΄αλήθεια ''παίζεται'' κορώνα ή γράμματα, είναι η δική μας ζωή. Ας σοβαρευτούμε όλοι επί τέλους.

  • Παππούς avatar
   Παππούς @ Άγγελος Εξάγγελος 10/11/2014 18:51:10

   Έχεις δει πουθενά στον πλανήτη πολιτικό να μιλά καθαρά και ξάστερα ? Η δουλειά τους ει ναι να σε μπερδεύουν. Δεν ειναι ελληνικο προνομιο αυτο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.