04/09/2009 23:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σε μια κλωστή κρέμεται η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑΤο ανέκδοτο με την ξανθιά που μαδάει τη μαργαρίτα θυμίζει τελευταία η στάση του Αλέκου Αλαβάνου. «Παραιτούμαι, δεν παραιτούμαι, παραιτούμαι, δεν παραιτούμαι, παραιτούμαι και … περισσεύει και ένα»… Έτσι, μετά το θρίλερ των τελευταίων ωρών με διαρροές να θέλουν τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ να μην θέτει εκ νέου υποψηφιότητα στις προσεχείς εκλογές, η στάση του στη σημερινή τρίωρη (και πλέον) συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ -όπου, μετά από πολύ καιρό, έκατσε στο ίδιο τραπέζι με τον Αλέξη Τσίπρα- υπήρξε τελείως διαφορετική. Εμφανίστηκε πρόθυμος να ηγηθεί του σχήματος στις εκλογές, αποδεχόμενος σχετική πρόταση των συνιστωσών (πλην του ΣΥΝ) να παραμείνει στην ηγεσία για τουλάχιστον έξι μήνες ακόμα, έως ότου συνέλθει η οργανωτική συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ και τεθούν εκ νέου όλα τα ζητήματα, μεταξύ αυτών και της ηγεσίας.  

Την πρόταση αυτή όμως, απέρριψε κατηγορηματικά ο ΣΥΝ, θεωρώντας ότι πρόκειται για μία ‘λευκή επιταγή’ στον Αλέκο Αλαβάνο, χωρίς καμία δέσμευση να παραδώσει τα ηνία της συμμαχίας σε έξι μήνες, η οποία ταυτόχρονα ‘καταργεί’ τρόπον τινά τον ΣΥΝ, επιφυλάσσοντάς του ρόλο ‘παραρτήματος’. Άλλωστε, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ μία μέρα νωρίτερα, είχε αποφασιστεί ομόφωνα ότι επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να είναι ο πρόεδρος του ΣΥΝ, δηλαδή ο Αλέξης Τσίπρας. Αυτή ήταν και η πρόταση της μεγαλύτερης συνιστώσας, η οποία όμως και  πάλι ομόφωνα απορρίφθηκε από τις υπόλοιπες. Ακολούθησε νέα, έκτακτη συνεδρίαση της Π.Γ. του ΣΥΝ και η κατάληξη ήταν πάλι η ίδια. Έτσι, στη νέα συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ αύριο, ο ΣΥΝ προσέρχεται με την ίδια πρόταση, με το ενδεχόμενο της διάσπασης της συμμαχίας 30 ημέρες πριν από τις εκλογές να επικρέμαται σε περίπτωση που απορριφθεί εκ νέου… Πληροφορίες θέλουν τον ΣΥΝ, αποφασισμένο να προχωρήσει μόνος στις προσεχείς εκλογές, «με όποιον άλλο θέλει να ακολουθήσει», όπως λένε, εφόσον βρεθεί και πάλι να χτυπά ‘στου κουφού την πόρτα’…

Από την άλλη, συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν ότι το σχήμα δεν θα διαλυθεί με δική τους ευθύνη. Ως εκ τούτου, στην ατελέσφορη σημερινή συνεδρίαση, πρότειναν και άλλες λύσεις, όπως για παράδειγμα την ‘συναρχηγία’ των δύο, ή την ‘συναρχηγία’ Αλέκου Αλαβάνου, Αλέξη Τσίπρα και τρίτου προσώπου, οι οποίοι θα κατέθεταν από κοινού το ψηφοδέλτιο στο Πρωτοδικείο. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, ο ίδιος ο κ. Αλαβάνος υποστήριξε ότι θα μπορούσε ο επικεφαλής του σχήματος να είναι τρίτο άτομο, όπως για παράδειγμα η ανεξάρτητη Νάντια Βαλαβάνη. Επίσης, φέρεται να υποστήριξε πως κατά την κατάρτιση των ψηφοδελτίων, οι υποψήφιοι θα πρέπει να υπογράφουν δήλωση, σύμφωνα με την οποία, σε περίπτωση που τεθεί ζήτημα στήριξης στη νέα κυβέρνηση, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η απόφαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. που είναι αντίθετη σε κάτι τέτοιο).

Παραδοσιακά πάντως, στην Αριστερά, οι μάχες δεν δίνονταν ποτέ για την καρέκλα. Και ειδικά, πριν από τις μάχες -και μάλιστα πολύ σημαντικότερες από τις εκλογικές- ήταν ενωμένη. Όπως επίσης παραδοσιακά, οι αριστεροί στην Ελλάδα δεν συνήθιζαν να υπογράφουν δηλώσεις…

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, η ενότητα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ένα μήνα πριν από τις κρισιμότερες ίσως εκλογές των τελευταίων ετών για τον χώρο (ήδη στις δημοσκοπήσεις εμφανίζεται να περνάει οριακά μόνο το κατώφλι του 3% για την είσοδό του στη Βουλή), κρέμεται από μία κλωστή. Μία κλωστή, που είτε θα σπάσει αύριο στην συνεδρίαση του ΣΥΡΙΖΑ, είτε θα αποδειχθεί … μισινέζα, δίνοντας τη δυνατότητα στο σχήμα να δώσει ‘ενωτικά’ τον προεκλογικό του αγώνα.

Τώρα, πόσο ‘ενωτικά’ μπορούν να λειτουργήσουν ομάδες που δείχνουν να διαφωνούν ριζικά πια σε ουσιώδη ζητήματα, είναι άλλο θέμα… Ενδεικτικά του κλίματος που επικρατεί ήταν όσα υποστήριζαν σε ιδιωτικές συζητήσεις τους μετά τη συνεδρίαση, στελέχη διαφόρων συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ. «Τέτοιου είδους εκβιασμοί (σ.σ. από την πλευρά του ΣΥΝ), δεν περνάνε… Θέλουν να τον κάνουν ‘Αλέξιο πασών των Ρωσιών’, αλλά εμείς δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε κάτι τέτοιο… Αν θέλουν, ας κατέβουν μόνοι ο ΣΥΝ και οι φίλοι του», έλεγαν χαρακτηριστικά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν επιλέξει την αυτόνομη πορεία προς τις εκλογές, ο ΣΥΝ θα μείνει εκτός Βουλής και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας θα φέρει την ευθύνη που δεν θα εκλεγεί ούτε εκείνος βουλευτής…

Ες αύριον λοιπόν τα σπουδαία, με τον ΣΥΝ πάντως να έχει ήδη ανακοινώσει τη συνεδρίαση εκτάκτως της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος την Κυριακή (μόλις οκτώ μέρες μετά την προηγούμενη), προκειμένου να χαραχτεί η πορεία του κόμματος προς τις εκλογές. Αυτόνομα ή μη…

ΣΧΟΛΙΑ

 1. kaiti avatar
  kaiti 05/09/2009 02:12:07

  i aristera den exei ikonismata oyte agiopii kanenan distixos agiopoiisame ton alavano distyxos

 2. helen avatar
  helen 05/09/2009 09:40:58

  Οι αριστεροί τό έχουν το κουσούρι πάνω από δύο διασπώνται.Μωρέ καλύτερα
  οι εποχές του 3% καλύτερα οι εποχές εξωκοινοβουλευτικά με το Κ.Κ.Εσ
  Μόνοι και ας μείνουμε έξω από τη Βουλή.Δηλαδή και τώρα από το 2004
  και μετα τι κάναμε?Οι συνιστώσες πήραν χρήματα - που δικαιούντο-αλλά
  κάτι συμφωνημένο εξ αρχής στο παραπέντε διαφωνούν.Οτι και να λένε
  για το Τσίπρα, εγώ που δεν τον ψήφισα, ξέρω ότι είναι νέος και αν τον
  βοηθήσουμε όλοι μα όλοι θα πάμε καλά σαν ΣΥΝ και όποιος θέλει ας ακολουθήσει.
  Δηλαδή ο Γλέζος πως μιλάει όταν αυτός έχει πάει στο ΠΑΣΟΚ ενώ ο Κουβέλης,
  ο Κωνσταντόπουλος και ο Παπαγιαννάκης κατηγορούνται ότι θα πηγαίνανε.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ helen 05/09/2009 21:07:34

   Δεν έχεις άδικο. Νομίζω ότι πια η μόνη λύση για τον ΣΥΝ, αν δεν θέλει να ξεβρακωθεί ολότελα, είναι να κατέβει μόνος του και ό,τι βγει. Άλλωστε, τι συνεισφέρουν τα αριστερίστικα γκρουπούσκουλα; Τι εκπροσωπεί η ΚΟΕ, για παράδειγμα; 0,1-0,2%;

 3. Βανζέτι avatar
  Βανζέτι 05/09/2009 11:33:33

  Πριν από λίγο βγήκε στο Κόκκινο ο Παπαδημούλης και κάλεσε τον Αλαβάνο να σεβαστεί τις επιλογές του και να στηρίξει τον Αλ. Τσίπρα.
  Από την άλλη είναι φανερό πως οι συνιστώσες στηρίζουν Αλαβάνο με τα μπούνια.

 4. Προφήτης avatar
  Προφήτης 05/09/2009 21:47:44

  Στηρίζουμε ΣΥΡΙΖΑ - κόβουμε αυτοδυναμία

  Ο μεγαλύτερος ρόλος που μπορεί να παίξει ο ΣΥΝ-ΣΥΡ.
  Όπως όταν ματαίωσε το Βωβοmall.

 5. Ε όχι και ευνουχισμός avatar
  Ε όχι και ευνουχισμός 05/09/2009 22:36:01

  Γι αυτό η "Νδ", ώς υποτιθέμενη δεξια. κατασκύλευσε ένα χώρο που είχε και αρχές και πατριωτισμό και ηθική!
  Στρατηγικές και στησίματα για μπιλιαρδάδες , με μπίλιες και στέκες στα χέρια αργόσχολων κομπιναδόρων που έχουν την εξουσία και την διακυβέρνηση της χώρας για στιγμές χαλάρωσης!
  Ιδεολογικά ξεβράκωμα σε ένα χώρο που σταθερά και συστηματικά υποδαύλισε κάθε καταστροφική κίνηση στα "χρόνια των ηΛιθίων", υπέσκαψε κάθε ευκαιρία και προοπτική υποστηρίζοντας την διάλυση από τους γνωστους επαγγελματίες εμπρηστες της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής, μόνο και μόνο για να κερδίσει η χώρα το χάος και την ακυβερνησία!
  Μπράβο!!! Και σ΄ αλλα!! Κατώτερα!!!

  ΜΕ μια ερώτηση: γιατί να στηρίξουμε τους νεκροθάφτες μος και όχι ένα άλλο μικρό κομματικό σχήμα;;( και δεν εννοώ βέβαι «αυτό» που καλεί σε…συναγερμό έναν ...ανορθόδοξο Κολωνακιώτη Ψιψινάκη!)
  Ακόμα δεν έχουν βρεί οι "Αλέκοι" του τον ντορό τους, εμείς θα ζευτούμε στο κάρο τους;;;
  ΥΓ Τελικά μάχονται τον "Μεγαλέξανδρο" τα κόμματα της αριστεράς, αλλά με τρείς συνονόματους του, παιδεύονται να επιβιώσουν!
  η εκδίκηση του Στρατηλάτη απέναντι στους Αλέκους , τις Αλέκες και τους Αλέξηδες! Τους "μικρούς" και "υποκοριστικούς", που καλούμαστε κι όλας να τους ...στηρίξουμε...
  Μη και χάσουμε την αυτοΑδυναμία!!! Εκτός του άλατος εμωράνθησαν και άλλοι!

  • Μποτίλια στο πέλαγος avatar
   Μποτίλια στο πέλαγος @ Ε όχι και ευνουχισμός 05/09/2009 22:55:43

   Στήριξε όποιο σχήμα θέλεις. Η πορεία δεν κρίνεται από τα σχήματα, αλλά από την οριοθέτηση αρχών στις στοχεύσεις, τις οποίες υπηρετούν οι συμμαχίες επιδίωξης.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.