#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
05/07/2010 15:29
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σε λίγο ο κ. Παπακωνσταντίνου θα μας πει και ότι βλέπουμε κακό όνειροΜήπως η οικονομία μας πάει καλά και δεν το έχουμε καταλάβει εμείς οι κοινοί θνητοί;

Μήπως είμαστε ένα βήμα από την έξοδο από την ύφεση (επομένως και από το ΔΝΤ) και όλα αυτά που ακούγονται περί αναδιάρθρωσης του χρέους και εξόδου από το ευρώ είναι φήμες και διακαείς πόθοι από κοινούς συκοφάντες;

Με την εικόνα που θέλει να εμφανίσει η κυβέρνηση, βοηθούμενη από δικά της όργανα όπως το ΙΟΒΕ και ο κ. Στουρνάρας, όλα είναι πιθανά.

Για εντυπωσιακή μείωση του ελλείμματος μας μίλησε σήμερα ο Γ. Παπακωνσταντίνου, για αισιοδοξία ότι όλα πάνε καλά και ότι είμαστε μέσα στους στόχους, για αύξηση του ΑΕΠ και έξοδο από την ύφεση το 2012.

Να δεχθούμε ότι οι δημόσιες δαπάνες πάνε καλά και μειώνονται 40% και πάνω. Είναι αυτό, όμως, στοιχείο για πανηγυρισμούς;  Όταν έχουν κοπεί όλα τα κονδύλια και το κράτος δεν πληρώνει επιστροφές ΦΠΑ, εφημερίες, υπερωρίες, δεν γίνονται έργα που χρειάζονται κρατική επιδότηση. Όταν κόβονται μισθοί και συντάξεις, ακόμη και πείνας ή όταν τα κονδύλια για την υγεία και την παιδεία συρρικνώνονται.

Δηλαδή μια χώρα σε απόλυτη ύφεση, χωρίς αναπτυξιακή διάσταση και με χρεοκοπημένους πολίτες δημιουργούν μια εικόνα που ο κ. Παπακωνσταντίνου θεωρεί καλή.

Γιατί, επίσης, δε μας λέει ο υπουργός για το πώς θα καλυφθεί η μαύρη τρύπα του 1 δισ ευρώ από την υστέρηση των εσόδων, τρύπα που θα μεγαλώσει αφού δεν προβλέπεται έκρηξη των εσόδων από επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που έχουν φαλιρίσει;

Μήπως το 1 δισ. θα το βρει από νέους φόρους και έκτακτα μέτρα; Γιατί ο Ολι Ρεν διαβεβαιώνει ότι δεν πιέζει η Τρόικα για μέτρα μέσα στο 2010, αλλά τι θα γίνει από τον ερχόμενο Ιανουάριο; Μήπως θα αυξηθούν έως και 200% οι αντικειμενικές αξίες; Ή μήπως σκοπεύουν να μεταφέρουν πολλά προϊόντα από τον ΦΠΑ 11% στον ανώτερο 23%;

Και στο κάτω – κάτω της γραφής, οι πολίτες δεν μπορούν να λειτουργούν με απόλυτα μονεταριστικούς σκοπούς. Δε θα μετράνε δηλαδή αν το έλλειμμα υποχωρήσει στο 8% το 2010, αλλά αν η αγοραστική τους δύναμη είναι τέτοια που να ζουν αξιοπρεπώς.

Με πληθωρισμό πάνω από 6%, ανεργία πάνω από 13%, κομμένους μισθούς και συντάξεις, χωρίς επιδόματα και χωρίς επιπλέον αυξήσεις την επόμενη τριετία, τι είδους αισιοδοξία έχει το οικονομικό επιτελείο;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Factorx avatar
  Factorx 05/07/2010 15:41:17

  Το ρεπορτάζ:

  Συγκρατημένα αισιόδοξος ότι η πορεία της οικονομίας είναι "σε σωστό δρόμο" και τα πρώτα αποτελέσματα είναι ορατά, κάτι που αποτελεί "σημαντικό μήνυμα" προς την κοινωνία και τις αγορές, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, παρουσιάζοντας σε συνέντευξη Τύπου τον απολογισμό εξαμήνου και τις επόμενες κινήσεις του υπουργείου. Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι "γενικώς είναι καλά τα νέα" για την εκτέλεση του προϋπολογισμού το α΄ εξάμηνο και εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξος ότι, μετά και τις πρώτες ενδείξεις ότι η ύφεση το β΄ τρίμηνο εφέτος θα είναι -3% (από μείωση του ΑΕΠ κατά 2,5% το α΄ τρίμηνο), η μείωση του ΑΕΠ κατά 4% στο σύνολο του έτους (όπως προβλέπεται στο μνημόνιο) είναι "υπερβολικά απαισιόδοξη". Σε έντονο, μάλιστα ύφος, είπε ότι "δεν υπάρχει περίπτωση νέων μέτρων. Τέλος πια με την τρομολαγνία". Και ζήτησε "να σταματήσει να περνά η φοβία στους πολίτες, οι οποίοι πρέπει να ηρεμήσουν και να έχουν σιγουριά".

  Απαντώντας, εξάλλου, σε σχετικές ερωτήσεις, ο υπουργός Οικονομικών,

  " Απέδωσε σε ασάφεια του νόμου για τους ημιυπαίθριους τους πρόσθετους φόρους που ζητούν οι Εφορίες από πολίτες που τους δηλώνουν. Είπε ότι δεν θα υπάρχει αναδρομική φορολογία και οι φόροι που βεβαιώθηκαν "θα τεθούν στο αρχείο"

  " "Θα αφήσουμε τους κοινωνικούς εταίρους στον ιδιωτικό τομέα να κάνουν συλλογικές διαπραγματεύσεις, που θέλουμε να έχουν συγκράτηση μισθών"

  " Εάν υπάρξει κόπωση στο "κίνημα των αποδείξεων" θα γίνουν διορθωτικές και βελτιωτικές κινήσεις, όπως τα περαιτέρω κίνητρα για μεγαλύτερη μείωση του φόρου για αποδείξεις από ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών, στους οποίους υπάρχει μεγάλη φοροδιαφυγή

  " Εντός της εβδομάδας, εξάλλου, θα ανακοινωθεί η πρώτη ομάδα καταστημάτων που θα κλείσουν λόγω φορολογικών παραβάσεων

  " Τον Σεπτέμβριο θα υπάρχει "πακέτο" κοινωνικών και αναπτυξιακών αντίβαρων. Διευκρίνισε ότι δεν θα είναι "παταγώδες κοινωνικό πακέτο πολλών δις. ευρώ", αλλά βελτιώσεις με τους υπάρχοντες πόρους (όπως π.χ. το καλύτερο δίκτυο για την φροντίδα παιδιών γονέων που εργάζονται, ή δράσεις για διευκόλυνση των επενδύσεων)

  " Οι όποιες διαπραγματεύσεις για συγχωνεύσεις στις τράπεζες δεν προανακοινώνονται

  " Το νομοσχέδιο για τα τυχερά και τεχνικά παιχνίδια θα δοθεί προς διαβούλευση τον Ιούλιο, χωρίς να είναι προκαθορισμένος ο αριθμός των αδειών που θα δοθούν

  " Η συνεχιζόμενη αύξηση του πληθωρισμού οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η αγορά λειτουργεί ολιγοπωλιακά και δεν απορροφά τις αυξήσεις των φόρων. Κάτι, που όπως είπε, είναι κοινή άποψη με την υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη

  " Οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών και η μετάταξη του 30% των αγαθών και υπηρεσιών στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23% από το 11%, θα προβλέπονται στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού και θα ισχύσουν από το 2011. Για το επόμενο έτος, εξάλλου, υπάρχει αισιοδοξία ότι η Ελλάδα θα επανέλθει στις αγορές για δανεισμό.

  Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών, το α΄ 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου θα εισρεύσει η δεύτερη δόση του δανείου ύψους 9 δισ. ευρώ, ενώ μεταξύ 20 ή 26 Ιουλίου και 6 Αυγούστου θα έρθει εκ νέου στην Αθήνα για έλεγχο το κλιμάκιο της τρόικας. Ο κ. Παπακωνσταντίνου διέψευσε ότι έχει προγραμματισθεί και επίσκεψη του αρμοδίου επιτρόπου Όλι Ρεν. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, τα προσωρινά στοιχεία δείχνουν για το α΄ εξάμηνο αύξηση των εσόδων κατά 7,1% (αύξηση ΦΠΑ κατά 1,5%). Αναμένει, όμως, περαιτέρω έσοδα το β΄ εξάμηνο κατά 2 δις. ευρώ (0,8% του ΑΕΠ), λόγω είσπραξης του ΕΤΑΚ 2009, του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας 2010, της δεύτερης αύξησης του ΦΠΑ και της τρίτης αύξησης στα τσιγάρα, η οποία δεν έχει περάσει ακόμη στην κατανάλωση. Στο πλαίσιο της ενίσχυσης των εσόδων, τον Σεπτέμβριο θα δοθεί το νομοσχέδιο για την πλήρη αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών. Όσον αφορά στις δαπάνες και στο πλαίσιο της περαιτέρω περικοπής τους, τις επόμενες εβδομάδες οι εταιρίες των ορκωτών λογιστών θα μπουν πιλοτικά σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα (ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία).

  Όπως, πάντως, ανέφερε ο υπουργός, υπάρχουν και κίνδυνοι στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, οι οποίοι αφορούν:

  Α) Στα διαρθρωτικά μέτρα: την πιθανή καθυστέρηση στη νομοθετική διαδικασία και την περιορισμένη ετοιμότητα της δημόσιας διοίκησης στην υλοποίηση διαρθρωτικών πολιτικών

  Β) Στους ποσοτικούς στόχους: την υστέρηση εσόδων (ΦΠΑ, νομικά πρόσωπα), τις υπερβάσεις δαπανών στη Γενική Κυβέρνηση (προμήθειες νοσοκομείων, δαπάνες ΟΤΑ, κ.λπ.), το έλλειμμα και το χρέος των ΔΕΚΟ (π.χ. ΟΣΕ) που θα ενσωματωθεί στο έλλειμμα και το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης και στην ασάφεια που υπάρχει ως προς τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων.

  Απαριθμώντας, τέλος, τις επόμενες νομοθετικές κινήσεις του υπουργείου, ο κ. Παπακωνσταντίνου συμπεριέλαβε σε αυτές τη ρύθμιση της αγοράς τυχερών και τεχνικών παιχνιδιών, την αναδιοργάνωση των φορολογικών υπηρεσιών, την τεχνική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, την κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, τον Κώδικα Εισπράξεως Δημόσιων Εσόδων και την αναδιοργάνωση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

 2. Il marinero avatar
  Il marinero 05/07/2010 15:42:06

  Να δεις που κάποτε...μας έχουν ήδη πει μακάκες!

 3. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 05/07/2010 15:43:50

  η πορεία της οικονομίας είναι σε άριστο δρόμο σε σχέση με αυτό που θέλει το ΠΑΣΟΚ

 4. Orestios avatar
  Orestios 05/07/2010 16:00:33

  Έχουν αποκοπεί από την κοινωνία. Να κλείσουν θέσεις στο resort Κορυδαλλός.

 5. ataktos avatar
  ataktos 05/07/2010 16:05:16

  φαίνεται ότι... ζήλεψε την ιστορία του παπου του ..που επι γερμανικής κατοχής το παιδί..και βάλθηκε το όνειρο του...ντε και καλά να γίνει πραγματικότητά..κουνιαμ που σε κούναγε...

 6. Dal avatar
  Dal 05/07/2010 17:20:04

  Mάλλον ζούμε σε εικονική πραγματικότητα.
  Δεν υπάρχει επαγγελματίας που να μην λέει, ότι η πτώση του κύκλου εργασιών του είναι σε ποσοστό διψήφιο σε σχέση με πέρυσι.Υπάρχει υστέρηση στα έσοδα για αυτήν ακριβώς την αιτία.Ο πληθωρισμός καλπάζει προς το 6% έναντι 1,9 που προβλέπει το ΠΣΑ. Το Economist αναθεωρεί συνεχώς προς το χειρότερο τις προβλέψεις του για το ύψος της ύφεσης με την τελευταία:ύφεση για φέτος 4,5% και το 2011 -4,3% και για το έλλειμμα φέτος 9,9% η δε Κομισιόν για 9,4%-ίσως τελικά θα ξεπεράσει το 10%- και αυτοί μας λένε ότι η ύφεση θα είναι μικρότερη του -4% και το έλλειμμα στα 8%. Μάλλον ζούμε σε άλλη χώρα και δεν το έχουμε αντιληφθεί.

 7. nyfitsa avatar
  nyfitsa 05/07/2010 17:43:03

  Κρίση, κρίση, ……Να’ναι καλά τα BITOLA,και τα περίχωρα, που πηγαινοέρχονται Βορειοελλαδίτες όχι μόνο για ψώνια, για καφέ, αλλά πιο πολύ για «φουλάρισμα». Η βενζίνη η καλή έχει 1,1 Ευρώ.!!!
  Τι λέμε τώρα; Κάθε πατριώτης κοιτάει πρώτα την τσεπούλα του. Ο μικρός πηγαίναι στο Fyrom και ο μεγάλος τα λεφτά τα δίνει στις Ελβετίες,κλπ. και στις OFFSHORE ΕΤΑΙΡΙΕΣ……

  • Orestios avatar
   Orestios @ nyfitsa 05/07/2010 17:52:06

   Ας την κάνουν φθηνότερη οι πιο σοσιαλιστές. Ή μήπως έτσι στηρίζει εμέσσως η κυβέρνηση GAP το καθεστός του αλήτη Γκρουέφσκι? Αιμοδοτώντας το με ευρουλάκια.

   • nyfitsa avatar
    nyfitsa @ Orestios 05/07/2010 17:56:48

    Συμφωνώ απόλυτα. Να έχουμε εμείς φθηνότερη βενζίνη….και να έρχονται αυτοί σε μας.... Αυτό θα ήθελα να το δω, χα,χα

   • Orestios avatar
    Orestios @ Orestios 05/07/2010 17:59:34

    Με κυβέρνηση GAP μην περιμένεις να το δεις.

  • warum nicht? avatar
   warum nicht? @ nyfitsa 05/07/2010 18:41:44

   Ο Έλλην πρέπει πρώτα απ ολα να κοιτάξει το Έθνος του και μετά το Κράτος. Ας είμαστε καλά εμείς κι ας πάνε να κουρευτούν οι φοροεισπράκτορες.

 8. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 05/07/2010 18:02:24

  Παραμύθια της Χαλιμάς να πείτε στον κύριο Παπακωνσταντίνου:

  1. Το πρόγραμμα ΠΔΕ όχι κουτσουρεμένο εξαφανισμένο χωρίς χρηματοδοτήσεις από το ΥΠΟΙΑΝ
  2. Μετάθεση των οφειλών του Δημοσίου στο αύριο (ΦΠΑ Φόροι τιμολόγια)
  3. Η είσπραξη του 2010 έναντι του 2009 +2 δις και κάτι ψηλά με εισπράξεις οφειλών του 2009 το 2010, αύξηση ΦΠΑ, έμμεσων φόρων κλπ
  4. Η μόνη μείωση που έχει επιτύχει στο σκέλος των δαπανών είναι στους μισθούς, συντάξεις και δώρα (ας μας πει ΟΣΕ πχ ή νοσοκομεία..)

  Για ποιά μείωση των δαπανών κατά 40% μιλά; Εγώ κύριε Παπακωνσταντίνου μπορώ να μειώσω το έλλειμμα στο 3% από φέτος: όλοι σύνταξη 500 € όλοι μισθό 700 € .

  Οι άνθρωποι δεν παίζονται ... πέρα από ψεύτες (και να μην μιλήσω για τα λεφτά που υπάρχουν αλλά για ένα μνημόνιο που άλλα λέει στα Ελληνικά άλλα στα Αγγλικά...δεν ξέρουν οι 157 που είπαν ΝΑΙ τι έχει υπογραφεί...) είναι απλά υπάλληλοι των υπαλλήλων της τρόικας ...ο άνθρωπος που έσχιζε τα ιμάτιά του ότι θα πήγαινε στην Ευρωβουλή αλλά έμεινε εδώ να μας σώσει ο άσχετος...

  Ας μας πει λοιπόν τον ρυθμό χρηματοδότησης ΠΔΕ όχι αποφάσεων και εγκρίσεων χρηματοδοτήσεων το πρώτο εξάμηνο ας μας πει το ποσό επιστροφής οφειλών (φόρου και ΦΠΑ) ας μας πει πόσα έχει γλιτώσει από περικοπές μισθών επιδομάτων δώρων και συντάξεων και μετά μας μιλά για 40% το LSoE ...που θεωρεί τον εαυτό του πετυχημένο συγκρίνοντας τα κεράσια με τα καρπούζια... που κάθε ημέρα μιλώ με προμηθευτές που απλά είναι απλήρωτοι αλλά πέτυχε τους στόχους ...

 9. νεόπτωχος avatar
  νεόπτωχος 05/07/2010 18:23:16

  ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΧΥΔΕΡΜΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΠΛΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΛΕΣ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΕΠΙ ΧΑΡΤΟΥ.
  Λές και έχουν βάλει κάποιο στοίχημα μεταξύ τους.
  Όταν ένας πολιτικός που κέρδισε με απίστευτα ψέμματα τις εκλογές δεν έχει το θάρρος να προκηρύξει καινούργιες για να ζητήσει την ετυμηγορία του λαού με βάση τα νέα δεδομένα δεν λέγεται πολιτικός.
  Λέγεται απατεώνας.
  Λέγεται καιροσκόπος.
  Λέγεται αναίσχυντος.
  Λέγεται φασίστας.
  Τα γλυκά τα λόγια τα ωραία δεν πείθουν κανένα τώρα πιά κύριε Παπανδρέου.
  Στο μέλλον θα γραφτούν πολλά βιβλία με το βίο και την πολιτεία σου, σαν πολιτικού παραδείγματος προς αποφυγή, βέβαια.
  Στο μεταξύ ας όψονται οι βουλευτές σου που σε ακολουθούν σε αυτή την κατηφόρα.
  Τα "δεν ήξερα", "δεν κατάλαβα", "δεν με ενημέρωσαν" δεν περνάνε πιά.
  Βάζουν τη βουλευτική τους ΨΩΡΟΕΔΡΑ πάνω από τους πολίτες που τους πίστεψαν και τους ψήφισαν.
  Πώς το αντέχουν να κυκλοφορούν με το κεφάλι κατεβασμένο και να κρύβονται από τον κόσμο;
  Όμως, άς μην έχουν ψευδαισθήσεις, κανένας τους.
  Ας ετοιμάζουν και αυτοί τα πολιτικά τους μπογαλάκια, γιατί θα ακολουθήσουν και αυτοί τον Παπανδρέου στο δρόμο προς την πολιτική κόλαση.
  ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΟΥ, ΤΑ ΠΑΧΥΔΕΡΜΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΛΟ ΤΕΛΟΣ.
  Αρμαγεδώνας στους δήμιους του λαού!!!

 10. αφισοκολλητης avatar
  αφισοκολλητης 05/07/2010 18:40:51

  λιγο περισσοτερη εμπιστοσυνη στον υπουργο μας.δινει αγωνα και δεν μαυριζει στην ηλιοθεραπεια σαν καποιον ..αλλο...που τον αγκαλιαζετε στα συνεδρια.της ρηξης

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.