08/09/2009 02:05
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σε λίγο θα τρώμε και … βαμβάκι



Μια πρόσφατη επιστημονική ανακάλυψη, μπορεί να αλλάξει τις διατροφικές μας συνήθειες,  αλλά και να συμβάλλει στην καταπολέμηση της πείνας  που επικρατεί στις περισσότερο φτωχές περιοχές του πλανήτη. Όπως αναφέρει το περιοδικό  Time, οι επιστήμονες ερευνητές, δημιούργησαν μια νέα τεχνική γενετικής μηχανικής, η οποία καθιστά τους πλούσιους σε πρωτεΐνες σπόρους του βάμβακα, σε βρώσιμη τροφή!

Το συγκεκριμένο φυτό, συμπεριλαμβανομένων και των σπόρων του, παράγει μια τοξική χημική ουσία που ονομάζεται gossypol (κατακάθι)  και η οποία το προστατεύει από τα έντομα και τα μικρόβια. Κανένα θηλαστικό, ακόμη και τα γουρούνια, δεν είναι σε θέση να χωνέψει τη συγκεκριμένη ουσία, οπότε και το βαμβάκι δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ για τροφή. Όπως όμως λένε οι ερευνητές, αν αφαιρεθεί η εν λόγω ουσία, τότε απομένει μια πλούσια σε πρωτεΐνες  πολύτιμη τροφή.

Μια παρόμοια προσπάθεια είχε γίνει και τη δεκαετία του `50, αλλά απέτυχε, καθώς το βαμβάκι χωρίς την συγκεκριμένη τοξική ουσία, έπεφτε αμέσως θύμα μόλυνσης. Η νέα τεχνική που αναπτύχθηκε, στοχεύει αποκλειστικά στους σπόρους του φυτού και μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα είναι άκρως  ενθαρρυντικά σε συνθήκες θερμοκηπίου.  Και όπως διατείνεται ο  επικεφαλής της προσπάθειας : «Αν κάτι πετύχει στο θερμοκήπιο, τότε θα πετύχει και στο χωράφι…».

Αν τυχόν η όλη προσπάθεια ευοδωθεί, και η μέθοδος πάρει έγκριση, τότε οι σπόροι θα δοκιμαστούν αρχικά ως ζωοτροφή, ενώ  η κατανάλωση τους από ανθρώπους δεν θα αργήσει πολύ! Αυτοί που δοκίμασαν ήδη κάποιους σπόρους, μας λένε πως δεν είναι άσχημη η γεύση τους, «μοιάζει πολύ με τη γεύση του ρεβιθιού». Και όπως αναφέρει ο Νομπελίστας αγρονόμος Norman Borlaug, «Η έρευνα αυτή, ανοίγει επιτέλους το δρόμο για την ασφαλή αξιοποίηση περισσοτέρων από 40 εκατομμύρια τόνους σπόρων βάμβακος, που παράγονται ετησίως, και που αποτελούν μια πλούσια πηγή πρωτεΐνης».

 ΤΙΜΕ

ΣΧΟΛΙΑ

  1. sawas avatar
    sawas 08/09/2009 02:17:55

    Aντίστροφα

    μήπωϛ θα ήταν καλύτερα να χρησιμοποιήσουν την ουσία αυτή (gossypol) για να προστατευσουν τα υπόλοιπα φυτά από την μόλυνση?....

  2. Δημήτρης avatar
    Δημήτρης 08/09/2009 03:14:15

    Ευτυχώς έχουμε πια διδαχθεί πόσο επικίνδυνο είναι να επεμβαίνεις στη φύση.

  3. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
    ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 08/09/2009 08:20:11

    Εφυγα για Λαρισα να επενδυσω σε μπαμπακι.

    Δε ου λετε... Νερο που θα βρουν(με) για να καλλιεργησουμε βρωσιμο μπαμπακι? Θα εισαγουμε απ το φεγγαρι??

    Λετε να τροποποιησουν γεννετικα το κατουρο σε νερο??

    ΠΠ

  4. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
    ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 08/09/2009 08:21:10

    Θα φαω τα μπλουζακια και τα πουκαμισα μου μ αυτα π ακουω.

    Αντε και κανενα σουτιεν .. μην πω τπτ αλλο πρωι πρωι !

    ΠΠ

    • archaeopteryx avatar
      archaeopteryx @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 08/09/2009 08:24:01

      Π-Π, έχουν υπάρξει εσώρουχα (το κάτω, όχι το πάνω) γεύση σοκολάττα και γέυση φράουλα.

      • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
        ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ archaeopteryx 08/09/2009 08:30:49

        καλημερα, εχω λαβει δωρο κατω σε φραουλα.. ρε συ σα χαρτινο ηταν, ασε π σκιζοταν ευκολα ( δεν ειν κακοο !! χαχα ).

        φυσικα οταν το ανοιξα δεν ηξερα τι ηταν !! σαν πανα για τον παππου.. ειναι πολυ πισω η τεχνολογια ( φαε το ρουχο σου ).

        προς το παρο τρωμε φουσκες και αερα( καλα τα λες για ΑΣΕ πιο πανω ). Θα φαμε και υποσχεσεις μεχρι τις 4/10. Αργοτερα θα φαμε "ξυλο". Αντεχουμε ομως. Νομιζω ειναι γονιδικη η διαφορα μας με αλλους λαους. Αντεχουμε !

        Λες να φταιει ο φραπες και ο γυρος πιτα?

        http://www.youtube.com/watch?v=iFFYd24hdDo

        xaxaa δες το !!! τα παντα ειναι "γυρος"

        ΠΠ

  5. archaeopteryx avatar
    archaeopteryx 08/09/2009 08:52:00

    τζίβα ή τσουβάλι, ή δερμάτινο με φεύση φράουλα δεν θα τρωγόταν. θα ήταν για άλλο βίτσιο. Φαντάσου όμως γεύση γύρο... εκεί θα φαινόταν οι προτεραιότητες του ανδρός!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.