#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/07/2011 09:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σε λίγο θα μας πουν και ότι ο Όμηρος ήξερε τουρκικά!Διαβάστε ένα καταπληκτικό άρθρο των New York Times:

«Την τιμητική του θα έχει φέτος το καλοκαίρι το μουσείο Sakip Sabanci της Κωνσταντινούπολης καθώς εκεί θα γίνει η κοινή έκθεση αρχαιοτήτων από την χώρα μας και την γειτονική Τουρκία.Η έκθεση θα τιτλοφορείται, «Απέναντι: Οι Κυκλάδες και η Δυτική Ανατολία στην 3η π.Χ. χιλιετία» και θα αποτελέσει τον πρώτο δεσμό συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών.  Ο επισκέπτης θα μπορέσει να θαυμάσει αρχαιότητες και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου, όπως κοσμήματα, ειδώλια, πήλινα αγγεία, μαγειρικά σκεύη και όπλα.

Η διαδικασία συλλογής όλων των, προς έκθεση, αντικειμένων λέγεται ότι έχει βοηθήσει πολύ τους ειδικούς ανάλογων εκθέσεων αλλά και τους αρχαιολόγους να κατανοήσουν τη σχέση ανταλλαγής αγαθών και τρόπου ζωής –κατά την αρχαιότητα- μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

 

Σε μία περιοχή με έντονες διαμάχες –ακόμα και σήμερα- σχετικά με πολιτικά, πολιτιστικά και πολιτισμικά προβλήματα που ανακύπτουν μονίμως, πολλά από τα Αιγαιοπελαγίτικα νησιά, στα τεφτέρια των μελετητών διατηρούν… δύο ονομασίες, ανάλογα με την γλώσσα στην οποία θα αναφερθούν.

 

Ο υπεύθυνος του τουρκικού μουσείου που θα φιλοξενήσει την έκθεση, Nazan Olcer, δήλωσε ότι, «θέλουμε το γεγονός αυτό να υπερνικήσει τις γνωστές προκαταλήψεις των τελευταίων ετών και να γίνει πρόσκληση για να μοιραστούμε την υπερηφάνεια του παρελθόντος μας».  Από την πλευρά του, ο Νικόλας Σταμπολίδης του μουσείου Γουλανδρή είπε ότι τα συγκεκριμένα εκθέματα «είναι το κάλλιστο που μπορεί να προσφέρει η αρχαιολογική μελέτη μέσα στα τελευταία εκατό χρόνια». Μάλιστα, εντύπωση και θαυμασμό προκαλεί το γεγονός ότι πολλά από τα εκθέματα υπήρξαν έμπνευση για καλλιτέχνες του 20ου αιώνα όπως είναι οι Πικάσσο και Τζιακομέτι. 

 

Προφανώς και υπήρχε Τουρκία στην αρχαιότητα, απλά οι εθνικιστική παράδοση της ελληνικής παιδείας μας κράτησε στο σκοτάδι. Διαβάζαμε για Ιωνία, Λυδία, Κιλικία, Πέρσες κατακτητές, προσωκρατικούς φιλοσόφους και άλλα φανταστικά διηγήματα.

Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι  όλα τα νησιά του Αιγαίου έχουν δύο ονόματα. Όχι μόνο η Σαντορίνη που την λένε και Θήρα, προς τιμήν του Δωριέα αρχηγού των αποίκων. Το Σαντορίνη είναι παραφθορά του «Σάντα Ειρήνη», ή υπάρχει κάποια πιο φρέσκια θεωρία με τούρκικη ρίζα;

Τον Πειραιά πειράζει που τον έλεγαν Πόρτο Λεόνε; Ήταν και νησί κάποτε, όπως απέδειξαν οι σύγχρονοι  ερευνητές δικαιώνοντας τον Στράβωνα. Λέτε να αποτελέσει γκρίζα ζώνη στο μέλλον;

Το Πασαλιμάνι να φανταστούμε ότι δεν ενοχλεί που ακόμη έτσι το λέμε…

Η  ελληνοτουρκική φιλία φαίνεται ότι στο μυαλό κάποιων περνά μέσα από μια πρωτοφανή παραχάραξη της ιστορίας, πολλές φορές ακόμη και της λογικής:

Ο Πικάσσο και ο Τζιακομέτι εμπνεύσθηκαν τα έργα τους από αρχαίους Τούρκους καλλιτέχνες;

Μ.Ο.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. EΛΛΗΝΑΣ avatar
  EΛΛΗΝΑΣ 29/07/2011 09:28:30

  O Aλλάχ να σας ευλογεί ορέ Αμερικλάνοι που ανοίγετε τα μάτια του κόσμου !!!
  Ο "πολιτισμός" των Τούρκων φαίνεται σε όλες τις εκδηλώσεις τους. Για παράδειγμα χρησιμοποιούν το αρχαίο θέατρο της Εφέσου για αγοραπωλησίες ζώων (τα ζώα). Πρόσφατα έβλεπα ένα αγγλικό ντοκυμαντέρ για τις υπόγειες πόλεις της Καππαδοκίας και δεν αναφέρθηκε ούτε για πλάκα η λέξη "Βυζάντιο" αλλά συνεχώς μιλούσαν για Χετταίους και Χριστιανούς. Μη σου κάνει εντύπωση λοιπόν φίλε μου η παραχάραξη. Περισσότερο πρέπει να μας εντυπωσιάζει που αυττή η παραχάραξη βρίσκει υποστηρικτές και προθύμους εντός των συνόρων ..... Ο νοών νοείτω ........

 2. Κρης avatar
  Κρης 29/07/2011 10:07:06

  και η Αφροδισιάς των '' τουρκων της αρχαιότητας'' ειναι ;

  ντοκυμαντερ του History channel που μετεδωσε μεταγλωτισμενο
  η ΕΡΤ3 πριν καιρο
  h**p://documentarygr.blogspot.com/2010/12/blog-post_16.html
  στο 7:50'
  η Αμερικανα Αρχαιολογος στις ελληνικες λεξεις παθαινει συσκότιση ομιλιας.

  h**p://en.wikipedia.org/wiki/Aphrodisias
  φωτος
  h**p://www.pbase.com/dosseman/aphrodisias&page=all

  ...

 3. xenios avatar
  xenios 29/07/2011 10:09:53

  Ο Όμηρος ήταν ο Homer, ο Ομέρ Βρυώνης ήταν ...απόγονος του.
  Αυτό που αναρωτιέμαι είναι, πιο Ελληνικό υπουργείο πολιτισμού, επιχορήγησε, με πόσα λεφτά, αυτή την έκθεση, όταν την ίδια ώρα, δεν δίνουν δεκάρα, σε οργανώσεις και ιδρύματα που παράγουν και προάγουν τον Ελληνικό πολιτισμό;

  • τάσος avatar
   τάσος @ xenios 29/07/2011 16:32:24

   o ομέρ βρυώνης ήταν πάντως έλληνας κι από ονομαστό σόι.

 4. Enzo avatar
  Enzo 29/07/2011 10:17:18

  εχει καταργηθει πλεον οτιδηποτε ειναι εθνικο.
  η χωρα τελει υπο καταληψη .

 5. Στέργιος avatar
  Στέργιος 29/07/2011 11:01:45

  Σχετικά με την "αρχαία Τουρκία" τώρα...

  Τους αφήνουμε και κάνουν.
  Οι Σκοπιανοί έχουν οικειοποιηθεί τη Μακεδονία.
  Οι Βούλγαροι έχουν οικειοποιηθεί την αρχαία Θράκη.
  Οι Τούρκοι, όπως πολύ σωστά γράφει το άρθρο, θα φτάσουν να λένε ότι ο Θαλής ο Μιλήσιος ήταν Τούρκος μουσουλμάνος.
  Οι Αλβανοί οικειοποιούνται την αρχαία Ήπειρο και αρχίζουν να "σκοτώνονται" με τους Σκοπιανούς για το αν ο Αλέξανδρος, του οποίου η μητέρα ήταν ιλλυρικής καταγωγής, ήταν Αλβανός ή όχι.
  Οι Νεοκύπριοι και οι κύκλοι τού Παντείου διαλαλούν ότι δεν υπάρχουν Ελληνοκύπριοι, αλλά ελληνόφωνοι Κύπριοι.
  Πολλοί Κρητικοί αυτοπροσδιορίζονται ως Κρητικοί σε αντιδιαστολή και όχι παράλληλα με τον αυτοπροσδιορισμό τους ως Ελλήνων γιατί θέλουν να ζήσουν σε ένα μαφιοκρατούμενο κρητικό κράτος.
  Οι κυβερνήσεις, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αποδέχονται συγκυριαρχία με την Τουρκία στη Θράκη και στο Αιγαίο.
  Το ΚΚΕ δηλώνει αμετανόητο που αγωνίστηκε κατά τον Εμφύλιο για να φτάσει η Ελλάδα στη Λαμία, ενώ κανένα κόμμα τής Αριστεράς δεν έχει καταδικάσει τους καταστροφικούς για το έθνος μας "αγώνες" των Αριστερών κατά τον Εμφύλιο.
  Πολλοί πολιτικοί, από τον Αλαβάνο ως τον Βαρβιτσιώτη τζούνιορ, θεωρούν ότι η σημαία μας είναι απλά και μόνο ένα πανί.

  Το θέμα που θίγει το άρθρο είναι, τελικά, το κερασάκι στην τούρτα τής αποδόμησης τού έθνους και της κουλτούρας τού απόλυτου μηδενισμού που καλλιεργήθηκε και εμπεδώθηκε στην Ελλάδα από το 1981 και μετά. Η έκθεση των "τουρκικών αρχαιοτήτων" είναι απλά και μόνο ένα σύμπτωμα τής φοβερής νόσου από την οποία πάσχουμε.

  • ό παγωτατζής avatar
   ό παγωτατζής @ Στέργιος 29/07/2011 11:36:10

   Γειά σου ρε Στέργιο....!!

  • μεταρρυθμιστής avatar
   μεταρρυθμιστής @ Στέργιος 29/07/2011 21:37:39

   Σωστός ο Στέργιος.

 6. Απορία avatar
  Απορία 29/07/2011 11:17:01

  Είμαστε μια χώρα χωρίς κεφαλή, χωρίς ηγεσία, κοινώς σκορποχώρι. Τι άλλο μπορούμε να περιμένουμε να γίνει εκτός από τέτοια περιστατικά; Ή μήπως περιμένουμε να μας υπερασπίζονται συνέχεια οι ξένοι;

 7. man8os avatar
  man8os 29/07/2011 12:47:53

  Οι Τουρκοι μετα το 1071 αποκαλουνται απο τους Ελληνες Περσες , σε ταυτιση με τον αρχαιο μεγαλο εχθρο. Υποσεινηδητα οι Τουρκοι εκτρεφουν αυτη την ιστορικη αυταπατη για να υποδηλωσουν την μονιμοτητα του καθεστωτος (η και την σημαντικοτητα του κρατους τους). Εν παση περιπτωσει, ναι ιστορικα οι Τουρκοι ηταν και ειναι ο μεγαλυτερος εχθρος του Ελληνισμου, αλλα σε τιποτε δεν τους δινει δικαιο αυτο στο να σφετεριζονται την ιστορια ενος αλλου μεγαλου λαου της περιοχης των Περσων.
  Οσον αφορα τωρα τους αρχαιους Τουρκους-κατοικους της δυτικης Μικρας Ασιας αυτα ειναι παραμυθια, καθως οι πρωτοι μη μισθοφοροι Τουρκοι που αντικρυσαν το Αιγαιο ηταν λιγο μετα το 1200.

 8. Φαίφρα avatar
  Φαίφρα 29/07/2011 13:08:59

  Η προπαγάνδα έχει αρχίσει πολλές δεκαετίες νωρίτερα!
  Οι έλληνες (?) πολιτικοί συνέβαλλαν βέβαια όσο κανείς! Μόνο αηδία και οργή μπορεί να αισθανθεί κανείς...

 9. victoria (true) avatar
  victoria (true) 29/07/2011 14:00:44

  Η Σμυρνιά γιαγιά μου δεν μιλούσε παρά πέντε λέξεις τουρκικά.

 10. Γυναίκα του Καίσαρα avatar
  Γυναίκα του Καίσαρα 29/07/2011 14:19:34

  To πρωτότυπο κείμενο λέει τα εξής:
  "The process of gathering the materials from both countries, curators say, has helped researchers shed new light on the exchange of goods and ideas between the 5,000-year-old civilizations in western Anatolia and the Greek islands known as the Cyclades, where livestock was raised and where lentils, olives, figs and almonds were cultivated as traders crossed what Homer called the wine dark sea..."

  Που ειναι αυτά που γράφει ο Μ.Ο.?

 11. Skinious avatar
  Skinious 29/07/2011 14:20:56

  Μη ξεχνατε οτι ειμαστε και μια χωρα χωρις λεφτα... Πολλα, αν οχι ολα τα αρθρα τετοιου ειδους ειναι πληρωμενες καταχωρησεις. Ασχετα ομως απο αυτο, δεν υπαρχει και κυβερνηση να στειλει μια αποστομωτικη επιστολη σε καθε εμπλεκομενο...

 12. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 29/07/2011 14:39:45

  Βυζάντιο...μύθος
  Άλωση της Πόλης..μύθος
  Καταστροφή Ψαρών, Σφαγή της Χίου, Σούλι-Ζάλογγος, Μεσολόγγι, Αρκάδι, Αλαμάνα, Φεραίος, Καραϊσκάκης, Παπαφλέσσας, Κολοκοτρώνης, Νικηταράς. Μαυρογένους...μύθος..
  Καταστροφή Σμύρνης...μύθος
  Τουρκικές παραβιάσεις...μύθος
  Αλλοδαποί-λάθρο στην Ελλάδα..μύθος
  Σκοπιανό..μύθος
  Η Ιστορία μελετάται πρώτα από το παρελθόν και φτάνει στο σήμερα...μύθος
  Νέα παγκοσμιοποιημένη Ιστορία....πραγματικότητα..

  • Κεφαλλονίτης avatar
   Κεφαλλονίτης @ ΕΥΑ 30/07/2011 00:17:32

   Από καθαρή ιστορική πλευρά παίρνοντας το θέμα για την πρώτη εμφάνιση Τούρκου στο Αιγαίο θα συμφωνήσω με τον Μαν8ο. Εάν ορίσουμε την έννοια του σημερινού Τούρκου όμως, περιλαμβάνει και τους παλιούς κατοίκους της Μ.Α. που υποδούλωσαν. Το ίδιο είχαν κάνει και οι αρχαίοι Έλληνες. Άρα υπάρχει και κάποιος πληθυσμός που προϋπήρχε πως θα τον ονομάσουμε σήμερα;
   Τώρα Eva άντε να μου εξηγήσεις γιατί σε λένε Ρωμιά;
   Γιατί Ελληνίδα γιατί Γραικιά;
   Βυζάντιο μάλιστα. Πτώση της Πόλις, έχεις διαβάσει κανένα ιστορικό της εποχής;
   Τα ολοκαυτώματα και όχι μόνο αυτά που αναφέρεις, φυσιολογικά όταν επαναστατείς πριν 200 χρόνια τι αντιμετώπιση ήθελες; Εμείς ήμασταν αγγελούδια;
   24.000 νεκροί Τούρκοι κατά την άλωση της Τριπολιτσάς από στόματος Κολοκοτρώνη και 2-4 χιλιάδες βυζαντινοί από την πτώση της Πόλις. Ξέρεις ποια ήταν η διαφορά; Οι Τούρκοι κονομάγανε περισσότερα από την πώληση σκλάβων και τους ενδιέφεραν οι ζωντανοί, ενώ τους Έλληνες τους βόλευε περισσότερο το πλιάτσικο. (Απομνημονεύματα του Κολοκοτρώνη). Η ιστορία λοιπόν έξω από φανατισμούς γράφεται πάντα από τον νικητή και επειδή έχει στοιχεία καθημερινότητας και πρακτικής λογικής, πρέπει να «εξερευνάται» από τον νου ώστε να φτάνουμε πιο κοντά στην πραγματικότητα.

 13. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 29/07/2011 16:53:07

  Τάσο
  ''Καταγόταν από παλιά ελληνοαλβανική οικογένεια χριστιανών του Μεσαίωνα''.
  Τα έργα του δεν τον κάνουν Έλληνα...

  • τάσος avatar
   τάσος @ ΕΥΑ 29/07/2011 17:40:45

   έλληνας που τούρκεψε, ή από έλληνες που τούρκεψαν. για την ακρίβεια. πάντως ας θεωρήσουμε πως ο υπουργός πολιτισμού κάνει στον τούρκο ομόλογό του μια πρόταση: ανταλλάζουμε τον όμηρο, που μάλλον γεννήθηκε στα παράλια της μικράς ασίας, που ανήκουν στην τουρκία, με τον μουσταφά κεμάλ πασά που γεννήθηκε στη θεσσαλονίκη, αλλά επειδή ο όμηρος είναι ο όμηρος, και για να προσθέσουμε και μια πινελιά πολιτισμού, θα προσθέσουμε στην ανταλλαγή και τον ναζίμ χικμέτ, που υπήρξε και ο μεγαλύτερος ποιητής που γέννησε η θεσσαλονίκη (ακολουθούμενος από την αγία τριάδα των μανώλη αναγνωστάκη, πάνου θασίτη και κλείτου κύρου). θα συμφωνήσουν λοιπόν τα δύο κράτη να πολιτογραφηθεί ο όμηρος τούρκος, και έτσι πλέον να ορίζεται, και να γίνουν ο κεμάλ πασάς και ο ναζίμ χικμέτ, που καί οι δύο είχαν έντονη σχέση με τον ελληνισμό, έλληνες. ο τούρκος υπουργός πολιτισμού, ούτε σαν αστείο δεν θα τολμούσε να το πάρει, και να χαμογελάσει.

   • τάσος avatar
    τάσος @ τάσος 29/07/2011 17:45:58

    και για την ακρίβεια ο κεμάλ ατατούρκ γεννήθηκε σε ένα χαμόσπιτο στο χωριό χρυσαυγή του λαγκαδά. ο πατέρας του ήταν ντονμές, εξισλαμισμένος εβραίος και η μάνα του τουρκάλα. ο ναζίμ χικμέτ ήταν τούρκικος έλληνας.

 14. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 29/07/2011 17:45:27

  Ο Γερουλάνος όμως;;(υποθετικά μιλώντας)

 15. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 29/07/2011 18:28:31

  Θυμάμαι πριν χρονια τις μεγάλου μεγέθους διαφημήσεις του τουρκικού οραγανισμού τουρισμού στα λεωφορεία της Νέα Υόρκης να δείχνουν Ελληνικά θέατρα της Μικρασίας και να τα αποκαλούν Ρωμαϊκά, Ιονικά!!!!!! και ό,τι άλλο εκτός Ελληνικά. Αυτοί είναι οι Τούρκοι. Μίσος και μόνο μίσος για ό,τι Ελληνικό.

  Αν δεν ήταν καραεθνικιστές κεμαλοφασίστες να είστε βέβαιοι ότι, ακολουθώντας το λαμπρο παράδειγμα των εξ' αγχιστείας "μακεδόνων" Σκοπιανών και θα μετονομάζονταν σε 'Ίωνες". Φανταστείτε τοτε την αντίδραση της ψοφοδεούς μας αλήτ.

 16. Tany Agra avatar
  Tany Agra 30/07/2011 02:41:09

  "Σε λίγο θα μας πουν και ότι ο Όμηρος ήξερε τουρκικά!"
  Βέβαια αυτος που δε γνωρίζει οτι ο Ομηρος δεν έζησε την 3η χιλιετία είναι και άξιος της μοίρας του.......

 17. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 30/07/2011 09:45:58

  Κεφαλλονίτη
  Είμαι χριστιανή ορθόδοξη, μιλώ την ελληνική γλώσσα και μένω σ΄αυτή τη χώρα που τη λένε Ελλάδα..αν κάποιος από τους ορισμούς που αναφέρεις περιγράφει αυτό που είμαι, δεν έχω προσωπικά κανένα πρόβλημα για το αν κάποιος θα με αποκαλέσει ΄΄Ελληνίδα΄΄, ΄΄Γραικιά΄΄, ΄΄Ρομιά΄΄...Η Πόλη που αλώθηκε το 1453, ήταν ένα ΄΄φάντασμα΄΄ του παλιού της εαυτού και σ΄αυτό φυσικά συνετέλεσαν και οι ΄΄Δυτικές΄΄ και οι ΄΄Μογγολοπερσοοθωμανικές΄΄ επιθέσεις..Και βέβαια δεν θεωρώ αγγελούδια τους Έλληνες και δε δικαιολογώ σφαγές αμάχων ( για την Τριπολιτσά που αναφέρεις )...οι μάχες, καλώς ή κακώς, συνήθως κερδίζονται από ανθρώπους που έχουν φτάσει στα έσχατα σημεία εξαθλίωσης..εθνικής, οικονομικής, κοινωνικής κλπ..Τα σχόλια στο κείμενο του ΜΟ έχουν να κάνουν περισσότερο με την άρνησή μου να δεχθώ την πολυπολιτισμικότητα, μέσα από την προοδευτική παραχάραξη της Ιστορίας...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.