#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/10/2011 15:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σε λίγο θα μας ζητάνε να κατεβάσουμε και τα παντελόνια
Στο εσωτερικό η κρατικοδίαιτη διαπλοκή βρίσκεται σε κατάσταση απόγνωσης από την λαϊκή κατακραυγή (και από αυτά που έρχονται στους δρόμους) και προσπαθεί να διασωθεί προτείνοντας κυβερνήσεις για την σωτηρία της καθώς σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο Παπανδρέου ετοιμάζει τις βαλίτσες του στο Μαξίμου.

Την ίδια στιγμή η Ελλάδα βρίσκεται σε κατάσταση πρωτοφανούς απομόνωσης με αποτέλεσμα να προετοιμάζεται το έδαφος και για άλλα δεινά. Διαβάστε για παράδειγμα τι γράφει ο Economist:

Με το κύρος της στην ευρωζώνη καταρρακωμένο, θα περίμενε κανείς από την Ελλάδα να αναζητήσει φιλίες πιο κοντά στη γειτονιά της. Δυστυχώς όμως, ούτε εκεί δεν είναι πια δημοφιλής.

Η πιο απελπιστική περίπτωση είναι αυτή της ..."Μακεδονίας" ( sic), που βρίσκεται σε κόντρα με την Ελλάδα από το 1991, εξαιτίας του ζητήματος της ονομασίας της, (οι Έλληνες θεωρούν πως το όνομα της χώρας υπονοεί εδαφικές διεκδικήσεις εναντίον της βόρειας περιφέρειας της χώρας τους,  που επίσης ονομάζεται Μακεδονία).

Με την διαμάχη αυτή να τους εμποδίζει να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, οι "Μακεδόνες"( sic), ξεκίνησαν κάποιες επιθετικές κινήσεις, όπως είναι η τοποθέτηση ενός υπερμεγέθους αγάλματος του Μ. Αλεξάνδρου, που τον διεκδικούν αμφότερες οι πλευρές, στο κέντρο της πρωτεύουσας τους. Αυτό δεν βοήθησε καθόλου στο να «μαλακώσουν» οι διαθέσεις των Ελλήνων.

Στο ζήτημα των σχέσεων της Ελλάδας με την Τουρκία, η διχοτομημένη Κύπρος παραμένει μια ανοιχτή πληγή. Τώρα, υπάρχουν ανησυχητικές ενδείξεις, πως η «παγωμένη» αυτή διαμάχη αρχίζει και πάλι να «λιώνει».

Η κυπριακή κυβέρνηση, με την στήριξη της Ελλάδας, ζήτησε από μια αμερικανική εταιρία να ξεκινήσει την θαλάσσια εξόρυξη φυσικού αερίου στη νότια πλευρά της νήσου. Αυτό εξόργισε την Τουρκία, η οποία επιμένει πως τα όποια κέρδη θα πρέπει να μοιραστούν με τους Τουρκοκύπριους. Έτσι, η τουρκική κυβέρνηση προχώρησε σε σύναψη συμφωνίας έρευνας για αέριο, με την ελεγχόμενη από τους ίδιους κυβέρνηση της Βόρειας Κύπρου. Απέστειλε μάλιστα και ένα ερευνητικό σκάφος, με συνοδεία πολεμικών πλοίων, στην περιοχή. Εν τω μεταξύ συνεχίζουν να σιγοβράζουν αρκετές διαφωνίες μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου, σε σχέση με διάφορα μικροσκοπικά νησιά στο Αιγαίο Πέλαγος.

Η ελληνική κυβέρνηση διατηρεί κάπως πιο φιλικές σχέσεις με την αλβανική κυβέρνηση. Οι περισσότεροι όμως πολίτες των δυο χωρών δεν τα πάνε εξίσου καλά μεταξύ τους. Οι Αλβανοί αποτελούν το 60% του ενός εκατομμυρίου των ξένων της Ελλάδας. Αν και η κατάστασή τους έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, εν τούτοις συνεχίζουν να υφίστανται διακρίσεις στους δρόμους, αλλά και στους χώρους εργασίας. Πολλοί Έλληνες δυσανασχετούν όταν τα παιδιά των Αλβανών μεταναστών, που έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ελλάδα, συμμετέχουν στις εορταστικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της χώρας.

Η μόνη σχετικά αρμονική σχέση της Ελλάδας, είναι με την γειτονική της Βουλγαρία, αν και η παρουσία κάποιων σλαβόφωνων εθνοτικών Βουλγάρων στην Βόρεια Ελλάδα δεν είναι χωρίς τριβές. Η Βουλγαρία, που είναι η φτωχότερη χώρα της ΕΕ, και που πλήττεται από διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, σίγουρα δεν αποτελεί και τον πιο χρήσιμο φίλο.

Οι Έλληνες όμως δεν έχουν και πολλές επιλογές.

Economist

http://www.economist.com/node/21531510

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 08/10/2011 15:11:58

  Έθνος ανάδελφο, και τώρα και άφιλο.

  • alakran avatar
   alakran @ Strange Attractor 08/10/2011 15:38:06

   Και συκοφαντημένο.
   Οι εδαφικές διεκδικήσεις των σκοπιανών εκφράζονται σαφέστατα,δεν τις "υπονοούμε"εμείς'
   Η Κύπρος είναι κατεχόμενη χώρα,όχι "διχοτομημένη".
   Η Τουρκία υπέγραψε μία (ανύπαρκτη για το διεθνές δίκαιο) συμφωνία με ένα "κράτος" που δεν το αναγνωρίζει καν η χώρα όπου εκδίδεται ο Εconomist.
   Βάζουν επίσης ΚΑΙ τη ρουφιανιά για τις διαφωνίες ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο.(μικροσκοπικά νησάκια του Αιγαίου?Τί εννοεί ο ποιητής?).
   Για τους Αλβανούς,αν θέλουν οι Άγγλοι,ας τους προσκαλέσουν στη χώρα τους.
   Αν,λέω αν,πάνε όλα καλά,και καταφέρει η Ελλάδα να μιμηθεί την Κύπρο στην ενεργειακή της πολιτική,βάζεται στοίχημα ότι ο Economist θα γράφει για το "ελληνικό θαύμα" και θα καλεί τις βρεττανικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην "φίλη χώρα" Ελλάδα?

   • alakran avatar
    alakran @ alakran 08/10/2011 15:48:43

    Βάζετε στοίχημα...

   • ΕΥΑ avatar
    ΕΥΑ @ alakran 08/10/2011 15:49:42

    Και η έκφραση ''τον διεκδικούν αμφότεροι'' παραπλανητική είναι...Τα Σκόπια αρπάζουν την Ιστορία και να την τοποθετούν στην πλατεία...

 2. unfair avatar
  unfair 08/10/2011 15:29:31

  όποιος δεν καταλαβαίνει πως είμαστε σε "πόλεμο" μάλλον δεν έχει ακούσει την απάντηση στο αίνιγμα "κόκαλα δεν έχει, κόκαλα τσακίζει".

 3. rally monkey avatar
  rally monkey 08/10/2011 15:31:41

  σωστα ..τι επιλογες να εχουν οι Ελληνες οταν επι 2ετια ανεχονται κυβερνηση εθνικης μειοδοσιας

 4. geopan avatar
  geopan 08/10/2011 15:32:56

  "τον διεδικούν και οι δύο" εκεί φτάσαμε λοιπόν..να θεωρούν οι ξένοι ότι "διεκδικούμε" τον Μέγα Αλέξανδρο!να η κατάντια μας.και τι λέει και πράττει ο "μέγας" στοχαστής γιωργάκης;που για να μην πειράξει τον φίλο του ερντογάν που αποκαλεί τα σκόπια μακεδονία πάει για πετρέλαια στο ιόνιο!! και όχι στο αιγαίο!!τζιζ το αιγαίο!!ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ..

 5. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 08/10/2011 16:37:21

  Τό ενδιαφέρον τών αγγλοσαξώνων νά μάς δούν "τελειωμένους" είναι πολύ συγκινητικό. Γιά τό "καλό μας" μάς "νουθετούν" επίσης συνεχώς νά κυρήξουμε πτώχευση. Τό ''άδολο" ενδιαφέρον τους γιά εμάς (όπως καί γιά τούς ιρακινούς, λίβυους, σύριους, κ.λ.π.) μέ συγκινεί ιδιαίτερα. Μέχρι δακρύων.

  • stanley@gr avatar
   stanley@gr @ Ιαπετός 08/10/2011 17:58:52

   που θα παει καποιος θα πραγματοποιησει την απειλη:
   "Έτσι, το μήνυμα που μοιάζει να πηγάζει από την σημερινή Ελλάδα είναι: «Είμαι μικρή. Έχω υποφέρει. Μπορείτε να με σώσετε. Και αν δεν το κάνετε, μπορώ να σας προκαλέσω το απόλυτο χάος».

   Και τελικά, οι Έλληνες μπορεί να έχουν και δίκιο.

   N.Y. Times

   h**p://www.nytimes.com/2011/10/07/business/global/how-greece-could-escape-the-euro.html?_r=1

   • Diamond Angel avatar
    Diamond Angel @ stanley@gr 08/10/2011 19:13:23

    Αυτό θα γίνει όταν πλέον ο εξευτελισμός μας θα είναι τόσο βαρύς ,που πλέον το μόνο που θα μας έχει μείνει, θα είναι οι αλυσίδες μας . Οταν η καθημερινότητα, αυτονόητη για τους υπόλοιπους, για μας θα είναι μια επώδυνη ανάμνηση μιας άλλης , μακρινής εποχής. Και το αίμα ,ποτάμι ορμητικό ,θα παρασύρει τα πάντα στο πέρασμά του........Και γι'αυτούς που τώρα ήσυχοι και ασφαλείς, μας κυττούν και κάνουν παιχνίδια με τον πόνο και την ελπίδα μας , δεν με νοιάζει καθόλου . Τους αξίζει να βρεθούν, χωρίς να το περιμένουν ,στη θέση μας . Για μας με νοιάζει , για τη χώρα μου, την πάντα γελαστή και γελασμένη.........

 6. Νικ avatar
  Νικ 08/10/2011 19:12:23

  "Εν τω μεταξύ συνεχίζουν να σιγοβράζουν αρκετές διαφωνίες μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου, σε σχέση με διάφορα μικροσκοπικά νησιά στο Αιγαίο Πέλαγος."

  Αν δεν πρόκειται για μεταφραστικό λάθος, τότε ο αρχικός συντάκτης είναι avnan.

  Nik

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Νικ 08/10/2011 20:35:52

   Προφανώς τυπογραφικό λάθος.

 7. μεταρρυθμιστής avatar
  μεταρρυθμιστής 08/10/2011 21:02:40

  Μην πολυσκοτίζεστε με το άρθρο αυτό. Ο Economist έχει ακολουθήσει με συνέπεια ανθελληνική στάση τα τελευταία χρόνια, ιδίως στο ζήτημα της ονομασίας της FYROM. Για πολλοστη φορά γραφει παπαριές. Διαβάστε στα σχόλια του άρθρου στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού το σχόλιο του Joe Solariw, nickname κάποιου Ιταλού σχολιαστή. Αν και γενικά δεν πάω τους Ιταλούς, αυτός τα λέει σωστά και υποστηρίζει στα σχόλια του την Ελλάδα.
  Εντέλει, καθόλου άφιλοι δεν είμαστε. Έχουμε τις θερμότερες σχέσεις με το Ισραήλ, διατηρούμε πολύ καλές σχέσεις με πολλές αραβικές χώρες , με τις μισές βαλκανικές χώρες, οι ΗΠΑ μας στηρίζουν περισσότερο από κάθε άλλη φορά μετά τη δεκαετία του '60 , η Γαλλία κάνει κι αυτή ο,τι μπορεί για να βοηθήσει. Χρειάζεται βελτίωση η σχέση με Ρωσία και με Κίνα. Η Τουρκία εχει " κατορθώσει" να τσακωθεί ή να ψυχρανθεί με όλους τους ανωτέρω και της έμειναν η FYROM και η Αλβανία. Ισχυρότατοι σύμμαχοι...

 8. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 09/10/2011 00:17:18

  Η πιο απελπιστική περίπτωση είναι αυτή της …”Μακεδονίας” ( sic), που βρίσκεται σε κόντρα με την Ελλάδα από το 1991, εξαιτίας του ζητήματος της ονομασίας της, (οι Έλληνες θεωρούν πως το όνομα της χώρας υπονοεί εδαφικές διεκδικήσεις εναντίον της βόρειας περιφέρειας της χώρας τους, που επίσης ονομάζεται Μακεδονία)

  Οι Έλληνες θεωρούν ότι μόνο ένας χαζός λαός θα άφηνε να οικειοποιηθεί ένας ξένος κάτι δικό του, στην προκειμένη περίπτωση ένα κομμάτι από την ιστορία του. Κάτι που δεν καταλαβαίνει ο ανιστόρητος αρθρογράφος του Economist. Ή κάνει ότι δεν καταλαβαίνει.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.