#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
09/06/2011 09:24
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σε λήθαργο η ελληνική διπλωματίαΗ άβυσσος που χωρίζει την ελληνική από την τουρκική διπλωματία όσον αφορά στη συνέπεια και την ένταση στη διεκδίκηση στόχων και συμφερόντων επιβεβαιώνεται κάθε τόσο από μικρά και μεγάλα γεγονότα. Τα «μικρά» καμιά φορά, μάλιστα, υπογραμμίζουν με μεγαλύτερη έμφαση τη διαφορά, ακριβώς διότι δείχνουν ότι η Αγκυρα δεν αφήνει τίποτα ανεκμετάλλευτο. Στη ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ για τα αποτελέσματα των εκλογών στα Σκόπια, αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής ενδιαφέροντα: «Με χαρά σημειώνουμε την ενεργό συμμετοχή στις εκλογές και την αρμονία που επεδείχθη με τις άλλες κοινότητες της Μακεδονίας από τη Μακεδονική Τουρκική Κοινότητα, η οποία αποτελεί ένα από τα σημαντικά τμήματα της μακεδονικής κοινωνίας. Η κοινωνική αρμονία, ο διάλογος και η λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών στη Μακεδονία, η οποία έχει έναν ιδιαίτερο ρόλο στην πολυεθνική, πολυθρησκευτική και πολυπολιτισμική δομή και γεωγραφία των Βαλκανίων, φέρει μεγάλη σημασία για το μέλλον της χώρας, της οποίας η ευρωατλαντική ολοκλήρωση είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».

Για όσους τυχόν δεν το ήξεραν, λοιπόν, στα Σκόπια υπάρχει τουρκική κοινότητα. Ενα ερώτημα που αβίαστα προκύπτει είναι ελληνική κοινότητα υπάρχει;. Και αν υπάρχει, η ελληνική κυβέρνηση τι κάνει; Θα επιχειρήσουμε μία απάντηση και αν επιθυμεί το ΥΠΕΞ ας τη διαψεύσει. Θα χαρούμε να έχουμε λάθος. Και Ελληνες υπάρχουν στη ΠΓΔΜ και καταπιέζονται και διώκονται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις του κρατιδίου και το ΥΠΕΞ δεν έχει κάνει τίποτα απολύτως. Αλλά αυτό δεν κάνει εντύπωση. Η επικρατούσα άποψη του πολιτικού προσωπικού, όχι των διπλωματών, οι οποίοι δίνουν ακατάπαυστα μάχη για τις εθνικές υποθέσεις συχνά με προσωπικό κόστος, είναι να «ξεμπερδεύει» με μέτωπα ή να κάνει πως δεν τα βλέπει.

 

Ειρήσθω εν παρόδω, στην Αλβανία παραπέμφθηκαν σε δίκη ο επικεφαλής της Ομόνοιας Κορυτσάς Ναούμ Ντίσιος και δύο εργάτες, οι Ακης Κοροβέσης και Λουάν Ζάτσε, επειδή προέβησαν σε εργασίες συντήρησης στο νεκροταφείο της Μπομποστίτσας, όπου βρίσκονται θαμμένοι Ελληνες πεσόντες του ελληνοϊταλικού πολέμου. Ο εισαγγελέας Κορυτσάς ζήτησε την επιβολή ποινής φυλάκισης 2 χρόνων χωρίς αναστολή του Ναούμ Ντίσιου. Προφανώς η στήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας με την προϋπόθεση ότι θα συμπεριφέρεται ευρωπαϊκά δεν είναι πειστική. Αναμένουμε αντίδραση του ΥΠΕΞ.

 

Στις ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, οι Αμερικανοί ανακαλύπτουν τι σημαίνει τουρκική προπαγάνδα και επιθετική «πολιτισμική διπλωματία», για την οποία γράφαμε μόλις προχθές. Σύμφωνα με δημοσίευμα των «New York Times», οι αμερικανικές αρχές διερευνούν τις δραστηριότητες ενός δικτύου σχολείων ειδικού σκοπού (charter schools) του ιδρύματος Cosmos Foundation, το οποίο σχετίζεται με τον Τούρκο ισλαμιστή εκατομμυριούχο Φετουλάχ Γκιουλέν, ιδρυτή ενός πολιτικοθρησκευτικού κινήματος, το οποίο φέρεται, μεταξύ άλλων, να έχει δεσμούς με το ΑΚΡ, το κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν. Τα σχολεία, 33 στο Τέξας και 125 σε 25 Πολιτείες των ΗΠΑ, εκτός από ιδιωτική χρηματοδότηση φέρονται να λαμβάνουν επιδότηση 100 εκατ. δολαρίων ετησίως από το αμερικανικό κράτος. Στο ρεπορτάζ της Στέφανι Σαούλ, εγείρονται ερωτήματα για τον σκοπό των εν λόγω σχολείων, τα οποία φέρονται να προωθούν «υπογείως», μέσω διείσδυσης στο αμερικανικό εκπαιδευτικό σύστημα, την τουρκική κουλτούρα, αλλά και εταιρικά και άλλα τουρκικά συμφέροντα, και επισημαίνεται ως εξοργιστικό να χρηματοδοτούνται τέτοιες δραστηριότητες με χρήματα των Αμερικανών φορολογουμένων. Η έρευνα αποκαλύπτει ότι στα σχολεία απασχολούνται σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα εκπαιδευτικοί που έρχονται με ειδική βίζα από την Τουρκία, κατά παράβαση, όπως καταγγέλλεται, της αμερικανικής νομοθεσίας, που προβλέπει ότι μόνο αν δεν υπάρχουν Αμερικανοί με ανάλογα προσόντα για να καλύψουν τις θέσεις μπορούν να προσληφθούν ξένοι.

Παρεμπιπτόντως, το τι συμβαίνει με τα ελληνικά σχολεία στο εξωτερικό τα έχουμε πει. Ο,τι και με τα προξενεία. Κλείνουν.

Λάμπρος Καλαρρύτης, Ελεύθερος Τύπος

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 09/06/2011 11:53:54

  Η Ελληνικη Ξαπλωματία εννοεις !
  Αυτη του gym και του shop therapy....

  ΠΠ

 2. Χαλκιδέος avatar
  Χαλκιδέος 09/06/2011 13:07:48

  Ελληνική διπλωματία; Υπάρχει τέτοιο πράγμα; Δεν το είχα προσέξει ποτέ...

 3. κωστας avatar
  κωστας 09/06/2011 13:16:50

  Ρε παιδιά πέρα από τνη πλάκα, έχετε ακούσει τιποτε για εξετάσεις στη διπλωματική ακαδημία? Έχουν να γίνουν από το 8. Μα τόσο καλά στελεχωμένη είναι πια? :p

 4. δημης avatar
  δημης 09/06/2011 22:54:27

  ΤΙ ΤΗΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΦΟΥ ΤΑ ΞΕΠΟΥΛΗΣΑΝ ΣΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ.....ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΟ...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.