#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/11/2013 10:27
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σε κρίσιμο σημείο οι διαπραγματεύσεις με την ΤρόικαΔεν ξέρουμε αν είναι καλύτερα να μη βλέπουμε τα μούτρα του Τόμσεν και της παρέας του ή το γεγονός ότι οι τροικανοί επικοινωνούν πλέον με e-mails. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι η επιστροφή τους που ήταν να γίνει στις αρχές του Δεκέμβρη, μέχρι την επόμενη Τετάρτη ουσιαστικά, μετατίθεται για μετά το Γιούρογκρουπ, δηλαδή για μετά τις 10 του μήνα.

Φαίνεται να υπάρχουν πολύ σοβαρά προβλήματα στη διαπραγμάτευση, κάτι που σημαίνει ότι η συμφωνία θα αργήσει πολύ και αν δεν τα σπάσουμε, θα φτάσει εκεί γύρω στα Χριστούγεννα.

Οι πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών και την κυβέρνηση δεν είναι καλές καθώς οι τροικανοί κρατούν σκληρή στάση σε μια σειρά από κρίσιμα για την Ελλάδα θέματα.

Το πρώτο είναι ο φόρος ακινήτων, ο οποίος έπρεπε να παρουσιαστεί ξανά χθες, αλλά μετατέθηκε για μία εβδομάδα η διαδικασία καθώς υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις, τόσο από βουλευτές όσο και από την τρόικα. Οι τροικανοί δεν πείθονται ως προς την εισπραξιμότητα του φόρου ενώ ζητούν κλείσιμο της τρύπας των 400 εκατ. ευρώ. Ήδη έχουν βρεθεί 200 εκατ. από το νέο εγκληματικό ψαλίδι στο ΠΔΕ και αναζητούνται τα υπόλοιπα. Που θα βρεθούν; Ρωτήστε τους βουλευτές εκείνους που λαϊκίζουν με το φόρο. Ρωτήστε τους για παράδειγμα τι θα γίνει αν περικοπούν κάποιοι μισθοί ή συντάξεις ένστολων για να καλυφθεί η τρύπα. Θα συναινέσουν;

Ο γρίφος είναι δύσκολος και ήδη υπάρχουν προειδοποιήσεις από βουλευτές ότι δεν θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο για τα ακίνητα αν δεν υπάρξουν αλλαγές. Προτάσεις, όμως, δεν καταθέτουν, αφήνουν τα… κορόιδα της κυβέρνησης να βγάλουν το φίδι από την τρύπα.

Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και με το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό το οποίος έπρεπε να έχει κατατεθεί εδώ κι εβδομάδες αλλά το μπλοκάρει η τρόικα η οποία δε δέχεται τα μέτρα της κυβέρνησης. Οι τροικανοί πατάνε πόδι και σε ότι αφορά την Αμυντική Βιομηχανία. Ο Γ. Στουρνάρας έχει ξεκαθαρίσει ότι τα ΕΑΣ δεν θα κλείσουν αλλά θα αναδιαρθρωθούν, κάτι που προκαλεί την αντίδραση της τρόικας.

Και βέβαια το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα είναι αυτό των πλειστηριασμών, ένα θέμα που μπορεί να ρίξει ακόμη και την κυβέρνηση. Είναι ένας γρίφος που δεν μπορεί να επιλυθεί εύκολα κι ένα μήνα πριν τη λήξη της προστασίας της κατοικίας κανείς δεν ξέρει ποιος θα χάνει το σπίτι του και ποιος θα το γλιτώνει.

Το κλίμα με την τρόικα είναι βαρύ και ακυρώνει ακόμη και τα πολύ θετικά συμπεράσματα που βγήκαν από τη συνάντηση Μέρκελ – Σαμαρά. Και είναι απορίας άξιο. Οι τροικανοί δρουν ανεξέλεγκτα ή η κ. Μέρκελ έχει διπλή γλώσσα; Από τη μια δηλαδή εκφράζεται με θετικά λόγια για την Ελλάδα και ζητά κλείσιμο της συμφωνίας άμεσα κι από την άλλη έχει τους… ανθύπατους να παίζουν το ρόλο του «μαντρόσκυλου».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μάστορας avatar
  Μάστορας 29/11/2013 10:47:14

  Το γνωστό σενάριο με την γνωστή κατάληξη, ναι σε όλα για να μην "καταστραφεί η χώρα".

 2. foros1 avatar
  foros1 29/11/2013 11:37:54

  οταν η κυβερνηση ελεγε οτι δεν θα παρει αλλα μετρα, ηταν συζητηση καφενειου; σχεδιο αντιδρασης δεν υπηρχε;

 3. Ήρων avatar
  Ήρων 29/11/2013 12:17:05

  Υπάρχει μια φράση γνωστή στους ποδοσφαιρόφιλους που λέει στο τέλος κερδίζουν οι Γερμανοί. Στην περίπτωσή μας, στο τέλος θα κερδίσει ο Σαμαράς! Δεν το λέω εγώ, τ'αποτελέσματα το δείχνουν. Το ότι μιλάν διάφοροι τώρα και λεν τα δικά τους είναι μια λεπτομέρεια...

  • Άκρη Άκρη avatar
   Άκρη Άκρη @ Ήρων 29/11/2013 14:26:09

   Αν έχετε δίκιο, ούτε νέο μνημόνιο θα υπάρξει, ούτε νέα μέτρα θα επιβληθούν, τα ΕΑΣ εξυγιαίνονται εν λειτουργία και διατηρούν τον εξαγωγικό τους χαρακτήρα χωρίς αστερίσκους και ''δοκιμαστικές περιόδους'', οι κατοικίες των Ελλήνων ΔΕΝ ληστεύονται μέσω πλειστηριασμών, το πρωτογενές μας πλεόνασμα είναι μεγάλο και αδιαμφισβήτητο, το κούρεμα του τοκογλυφικού και εικονικά τερατοποιημένου χρέους μας εξασφαλισμένο και το 2014, βγαίνουμε στις αγορές και απαλασσόμαστε από τους αισχρούς εκβιασμούς των φίλων, δανειστών, εταίρων. Μακάρι λοιπόν να είμαστε οι ...πρώτοι και στο τέλος '' να κερδίσει ο Σαμαράς'' , δηλαδή η Ελλάδα και όλοι εμείς!!
   Είναι όμως έτσι;

 4. η Dimi avatar
  η Dimi 29/11/2013 12:50:58

  Θυμόμαστε ότι ακόμα και τα φιλικά τετράποδα της πλατείας Συντάγματος, του έδειξαν τα δόντια, εμποδίζοντάς τον να μπει στο ΥΠΟΙΚ. Τ' αδέσποτα πανέξυπνα σκυλιά, τον έχουν προ πολλού μυρίσει κι από τη νευρική του εφίδρωση καταλάβει περί τίνος πρόκειται.

 5. Γιάννης Κιαπέκος avatar
  Γιάννης Κιαπέκος 29/11/2013 14:03:03

  Οι τροικανοί δρουν ανεξέλεγκτα ή η κ. Μέρκελ έχει διπλή γλώσσα;
  Φαντάζομαι ότι το ερώτημα είναι ρητορικό! διότι δε μπορώ να φανταστώ ένα έμπειρο δημοσιογράφο σαν και εσένα να μην έχει καταλάβει τι (μας) συμβαίνει με τρόικα , Βερολίνο , Δ.Ν.Τ. κ.λ.π. τα τρία τελευταία χρόνια. Η Merkel και ο Schäuble αποφάσισαν να μας χρησιμοποιήσουν σαν πειραματόζωο και παράδειγμα προς αποφυγή. Οπότε όσο και αν αντιπαθώ τον Thomsen και τη παρέα του δε τους θεωρώ ως τους βασικούς υπεύθυνους για την αδιέξοδη πολιτική η οποία μας επιβάλλεται. Και κάτι για τον Πρωθυπουργό. Τώρα ή ποτέ είναι η ώρα να τα σπάσει με την τρόικα και να εφαρμόσει αυτά τα οποία θεωρεί (ως οικονομολόγος και πολιτικός) αναγκαία μπας και μπορέσουμε να ανακάμψουμε. Αν δεν το κάνει και τώρα, πολύ φοβάμαι (και το εννοώ το φοβάμαι) ότι η ιστορία δεν θα είναι καθόλου επιεικής μαζί του. (χειρότερα και από τον Γ.Α.Παπανδρέου)

 6. blue nile avatar
  blue nile 29/11/2013 14:35:10

  Άμα δεν καταλαβαίνετε ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει τότε τι να πω.
  Ή υπάρχει πλήρη άγνοια περί οικονομικών ή τύφλα.
  Η τρόικα μπορεί να ζητάει ότι της κατέβει.
  Είναι δυνατόν ποτέ να πάρει αυτά που ζητάει όταν δεν μπορούν να αντληθούν οι πόροι από μια διαρκώς συρρικνούμενη κοινωνική οικονομία;
  Όσο στη χώρα συνεχίζει αν επιβάλλεται λιτότητα ή μέσα στο μνημόνιο ή έξω από αυτό με έξοδο στις αγορές με το δεκανίκι του ΟΜΤ, η χώρα δεν έχει καμιά ελπίδα.

 7. CHRIS avatar
  CHRIS 29/11/2013 15:39:12

  Άκουσε κανείς τη Μέρκελ να λέει πως δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο και μέτρα; Η Μέρκελ πάντα έλεγε και λέει μονότονα "εφαρμόστε τα συμφωνηθέντα". Ο Σαμάρας ήταν πάντα αυτός που αφόριζε το νέο μνημόνιο και τα νέα μέτρα. Και όταν ερωτηθεί στο μέλλον η Μέρκελ γι αυτό θα πει: "Εγώ ποτέ δεν είπα ότι στην Ελλάδα δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο". Ακόμα και η μη επιβεβαίωση είναι πο-λι-τικ-κή.

 8. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 29/11/2013 17:46:40

  - Οι πλειστηριασμοί έχουν ανασταλεί από το 2008 (διάταξη Παπαθανασίου) για οφειλές έως 200.000 ευρώ προς πιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες παροχής πιστώσεων.

  Μέ τήν διάταξη Παπαθανασίου, είτε έχεις ένα ή δύο ή τρία ή εκατό ακίνητα, οφειλές έως 200.000 ευρώ προς πιστωτικά ιδρύματα σέ προστατεύουν γενικώς από πλειστηριασμό.

  - Με τον νόμο 3869/2010 (Ν. Κατσέλη) προβλέπεται ότι ο οφειλέτης μπορεί να ζητήσει εξαίρεση της κύριας κατοικίας του από την εκποίηση εφόσον η αξία αυτής δεν υπερβαίνει το ισχύον όριο αφορολόγητης απόκτησης α΄ κατοικίας, προσαυξημένο κατά 50% (δηλαδή 300.000 ευρώ). Το ποσό αυτό για μια τετραμελή οικογένεια φθάνει τις 450.000 ευρώ.

  Με τον νόμο 3869/2010 (Ν. Κατσέλη) υπερπροστατεύεται η πρώτη κατοικία. Ήταν ακόμα η εποχή πού ο Παπουτσής στήν βουλή έξαλλος κατακεραύνωνε όσους τολμούσαν νά ψελλίσουν ότι τά 3.000 € μηνιαίως δέν μπορούσαν νά θεωρηθούν μισθός πείνας.
  Τότε ήρθε και ο «γαλαντόμος» νόμος Κατσέλη πραστασίας πρώτης κατοικίας γιά όσους χρωστούν μέχρι 300.000 ευρώ ή 450.000 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια, χωρίς φυσικά να καταργήσει τήν διάταξη Παπαθανασίου.

  Τώρα γιατί τα 300.000 ή τα 450.000 ευρώ θεωρείται ότι προστατεύει τούς φτωχούς και αδύνατους και όχι κάποιους ψιλοβολεμένους, είναι μιά καλή ερώρηση. Σιγά τά λεφτά θα πούν μερικοί. 300.000 ή 450.000 ευρώ είναι σπόρια ή μαρουλόφυλλα, άν και η δική μου εκτίμηση είναι ότι οι δεινοπαθούντες νεόπτωχοι ποτέ δέν θα μπορούσαν να πάρουν ποσά μεγαλύτερα τών 100.000, βαριά 150.000 ευρώ.

  Χρειάζεται λοιπόν ένα σχέδιο με ξεκάθαρη προστασία για ανέργους, μη προνομιούχους και ευπαθείς λοιπές κοινωνικές ομάδες, οι οποίοι έχουν υπόλοιπα δανείων και αδυνατούν προσωρινά να αποπληρώσουν, τα οποία να κινούνται στην λογική που ανέφερα και όχι σε ποσά προστασίας εξωφρενικά. Δεν μπορεί να χρωστάς στην τράπεζα 450.000 ευρώ για πρώτη κατοικία, άλλες 200.000 για το κατάστημα εσώρουχων που συντηρείς και να ουρλιάζεις να αυξηθεί η ρευστότητα με νέα δάνεια στην οικονομία για να αυξήσεις τις πωλήσεις σου. Γιατί να δώσει η τράπεζα δάνειο για πρώτη κατοικία (να αυξηθεί η ρευστότητα), αφού μπορείς να υπαχθείς στον νόμο Κατσέλη και να μην πληρώσεις; Ή να σου δώσει 200.000 ευρώ επιχειρηματικό δάνειο με εγγύηση την πρώτη σου κατοικία, αφού μπορείς να υπαχθείς στην διάταξη Παπαθανασίου και να μην πληρώσεις;
  Φυσικά και έχει δίκηο το ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο δηλώνει: «το πιο εύκολο για την κυβέρνηση είναι να παρατείνει το πάγωμα των πλειστηριασμών για έναν ακόμη χρόνο. Το ερώτημα είναι αν μέσω αυτής της ρύθμισης θα αποκατασταθεί η ομαλότητα στην αγορά και αν θα λυθεί το πρόβλημα».

  Το σημαντικό είναι να θεσπιστεί ένα δίχτυ ασφαλείας για τους οφειλέτες και να μην υπάρξει νέα γενιά επισφαλών δανείων. Εξίσωση ιδιαίτερα δύσκολη, όχι όμως και άλυτη, όπως υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη. Η λύση κατά τους ίδιους θα δοθεί μέσα από πλέγμα μέτρων.
  Πρόκειται για τη θεσμοθέτηση αντικειμενικών κριτηρίων όπως είναι οι «αποδεκτές δαπάνες διαβίωσης», εργαλείο το οποίο έχει λειτουργήσει σε αρκετές χώρες του εξωτερικού (ΗΠΑ, Ιρλανδία, Μ. Βρετανία) αλλά και του συνεργάσιμου δανειολήπτη, δηλαδή εκείνου που επιθυμεί να εξυπηρετήσει το δάνειό του και να μπει σε ρύθμιση, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει.
  Συγκεκριμένα στις αποδεκτές δαπάνες διαβίωσης θα υπολογίζονται τα έσοδα της οικογένειας από μισθούς, καταθέσεις, ακίνητη περιουσία κ.ά. και το κόστος για τη διαβίωση, όπως στέγαση, σίτιση, τιμολόγια ΔΕΚΟ κ.λπ., ενώ θα εξαιρούνται οι δαπάνες για τα ιδιωτικά σχολεία, για καπνό, ποτά, κ.ά.
  Δύο ορισμοί οι οποίοι αν εφαρμοστούν εκτιμάται ότι θα δώσουν δεύτερη ευκαιρία σε όσους πραγματικά το έχουν ανάγκη, αλλά θα αποτελέσουν και τη βάση για να ξαναπάρει μπροστά η τραπεζική πίστη, και δη η στεγαστική.
  Με τους δύο αυτούς ορισμούς θα επιχειρηθεί μια εξατομικευμένη αναδιάρθρωση των δανείων των νοικοκυριών, από την οποία δεν πρέπει να αποκλείεται και η διαγραφή μέρους αυτών, εάν διαπιστωθεί πως ένα δάνειο δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί από τη στιγμή που δεν υπάρχει διαθέσιμο εισόδημα, αλλά ούτε και προοπτική δημιουργίας εισοδήματος στο μέλλον.

  Δεν μπορεί οι πραγματικά φτωχοί και αδυνατούντες να φορτωθούν και το βάρος μερικών «έξυπνων» μεγαλοοφειλετών και η τραπεζική να μην μπορεί να «στάξει» την ελάχιστη ρευστότητα στην οικονομία απο τις πολλές στρεβλώσεις.

 9. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 29/11/2013 18:19:23

  Ο κ. Τόμσεν επιμένει στις απολύσεις στον δημόσιο τομέα λέγοντας «μου προκαλεί έκπληξη ότι σε μια χώρα με 60% περίπου ανεργία στους νέους, και με συχνά κακές δημόσιες υπηρεσίες, το πολιτικό σύστημα είναι τόσο απρόθυμο να αποδεχθεί ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι που δεν αποδίδουν μπορούν να αντικατασταθούν από νέους, μορφωμένους ανθρώπους που αγωνιούν να τους δοθεί μια ευκαιρία. Λοιπόν, ναι, νομίζω ότι η ευελιξία στην εφαρμογή υποχρεωτικών απολύσεων όταν αυτό είναι αναγκαίο, αποτελεί μια κρίσιμη πτυχή του προγράμματος. Από άποψη όχι μόνο οικονομική, αλλά και κοινωνικής δικαιοσύνης».

  Τί απορείς Τόμσεν;
  Οι μισοί έλληνες βρίσκοντα στην χώρα των Λωτοφάγων και οι άλλοι μισοί στην Κίρκη πού τούς έχει μεταμορφώσει. Οι απόγονοι του Οδυσσέα κρύβονται πίσω απο τον δικό τους Οδυσσέα, πού είναι στην πραγματικότητα ο κύκλωπας Πολύφημος (ελληνικό Δημόσιο) μεταμορφωμένος. Τί και άν περιμένει η Πηνελόπη την επιστροφή του Οδυσσέα; Στο τέλος είτε θα γεράσει και θα πεθάνει περιμένοντας ή θα φάει όλη την περιουσία κάποιος μνηστήρας.
  Καημένε Τηλέμαχε. Μία λύση έχεις. Αντικατέστησε τον χαμένο πατέρα σου και καθάρισε τούς μνηστήρες. Είτε βοηθήσει ο Τόμσεν είτε όχι.

  Δεν μπορεί ο κύκλωπας Πολύφημος (ελληνικό Δημόσιο) να αρμέξει τα πρόβατά του περισσότερο για να τραφεί επαρκώς. Στέρεψαν απο το πολύ άρμεγμα.
  Καιρός να ταΐσουμε τον Πολύφημο και με λίγη χλωρά τροφή. δεν μπορεί τό Δημόσιο, δεν του κάθεται αδερφέ μου να αποποιηθεί τα παιδιά του. Σπλάχνα απο τα σπλάχνα του είναι. Πρόωρες συνταξιοδοτήσει, εφάπαξ, 23.000 οργανισμοί αχρείαστοι πού τρέφουν πολλά μικρά κυκλωπάκια. Άς μην κλείσει κανένα αφού δεν μπορεί. Μπορεί όμως να πληρώσει άπαντες τούς δησιοτραφείς με ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου εκατονταετούς διάρκειας. Όλα τα ποσά πού πληρώνει σε μισθούς και συντάξεις και είναι πάνω απο 1.500 € να τα πληρώσει με ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου εκατονταετούς διάρκειας. Όλα. Και των βουλευτών και των υπουργών και των δικαστών και των υπαλλήλων της βουλής και...
  Και άς πάνε όλοι τους στην δευτερογενή αγορά να τα πουλήσουν, για να μάθουν ποιά είναι και η αξία των υπηρεσιών που προσφέρουν.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.