#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
10/03/2011 14:41
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σε κομματικό μαγαζί επιχειρεί να μετατρέψει το Εθνικό Πρακτορείο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚΤου Οδυσσέα Αρβανίτη

Το ιστορικό Αθηναικό Πρακτορείο Ειδήσεων με συνέχεια 100 χρόνων έχει περιέλθει σε περιδίνηση τους τελευταίους μήνες από την στιγμή που ανέλαβε ο νέος γενικός διευθυντής εκλεκτός του ΠΑΣΟΚ κ. Ηλίας Μάτσικας.

Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του:

Το ΑΠΕ έχει πρόβλημα ταυτότητας καθώς ο κ. Παπακωνσταντίνου επιχειρεί να το μετατρέψει σε ΔΕΚΟ προκειμένου να μειώσει την χρηματοδότηση που προβλέπεται βάση του ισχύοντος νόμου, με την ανοχή του Γενικού Διευθυντή.
Το ΑΠΕ απασχολεί για πρώτη φορά τα δημοσιεύματα των Μέσων Ενημέρωσης και όχι μόνο τις παραδημοσιογραφικές στήλες των blogs λόγω των κινήσεων του Γενικού Διευθυντή.
Απασχολεί όμως και την βουλή  καθώς ΟΛΑ τα κόμματα κατέθεσαν ερωτήσεις για την διαχείριση που ασκεί η κυβέρνηση και ο κ. Μάτσικας.
Για πρώτη φορά στην ιστορία του έχει πρόβλημα χρηματοδότησης αφού η κυβέρνηση με την ανοχή του Γενικού Διευθυντή περιέκοψε το συνολικό ποσό και είναι μαθηματικά βέβαιο ότι στην πορεία της χρονιάς θα έχει πρόβλημα.
Για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό σημειώνονται καθυστερήσεις στις πληρωμές των δημοσιογράφων
Για πρώτη φορά ο Γενικός Διευθυντής κατάργησε εργασιακές σχέσεις δεκαετιών παραβιάζοντας τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του Πρακτορείου και αλλοιώνοντας το καθεστώς εσωτερικών και εξωτερικών συντακτών με την ανοχή του προέδρου της ΕΣΗΕΑ κ. Σόμπολου (η νύφη του εργάζεται στο πρακτορείο και χρειάζεται την ανοχή του κ. Μάτσικα). Ανοχή επέδειξαν και τα δύο μέλη του ΔΣ της Ένωσης που εργάζονται στο Πρακτορείο, οι κ.κ. Αντώνης Νταβανέλος και Δημήτρης Τσαλαπάτης.
Ο Γενικός Διευθυντής έχει ανακοινώσει στους συντάκτες ότι δεν αναγνωρίζει ούτε τις συμφωνίες που είχαν κάνει όταν προσλήφθηκαν ούτε και το καθεστώς δεκαετιών που έχει αποκτήσει πλέον μέσω της σταθερότητας του ισχύ νόμου.
Ήλθε σε σύγκρουση με τον εκπρόσωπο των εργαζομένων στο ΔΣ επιχειρώντας να τον καθαιρέσει κάτι που προκάλεσε ερωτήσεις στην Βουλή όλων των κομμάτων.

 

Το θέμα του ΑΠΕ έχει μία ευρύτερη πολιτική διάσταση. Είναι το Εθνικό Πρακτορείο της χώρας από το οποίο ενημερώνονται με εγκυρότητα τα Μέσα Ενημέρωσης όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας αλλά και κυρίως στο εξωτερικό. Δεν είναι μαγαζί της κυβέρνησης ούτε πολύ περισσότερο του εκάστοτε διευθυντή. Γι αυτό και πάντα μέχρι τώρα είχε μεν το πρώτο λόγο η όποια κυβέρνηση αλλά υπήρχαν ισορροπίες με όλα τα κόμματα που τηρούνταν με θρησκευτική ευλάβεια. Για πρώτη φορά οι ισορροπίες αυτές παραβιάζονται γι αυτό και ΟΛΑ τα κόμματα αντέδρασαν με ερωτήσεις τους στη Βουλή.

Αν το πολιτικό σύστημα δεν επιθυμεί Εθνικό Προκατορείο Ειδήσεων ας το κλείσει και ας εξαρτάται η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό από τους εγχώριους νταβατζήδες που βεβαίως θα σπεύσουν να καλύψουν το κενό. Αν αποφασίσει να το διατηρήσει τότε είναι σχετικά εύκολο μέσα από ένα πρόγραμμα διετίας να περικοπούν οι περιττές δαπάνες και να εξορθολογιστεί. Το ΑΠΕ δεν έχει τα προβλήματα και το κόστος της ΕΡΤ και είναι δυνατόν να νοικοκυρευτεί. Είναι σαφές όμως ότι ορισμένοι εκεί στην κυβέρνηση επιδιώκουν να συρρικνώσουν τον ρόλο του δίνοντας χώρο και αντίστοιχη επιρροή στους φίλους τους εκδότες που επεκτείνονται στο Διαδίκτυο.

 

Από την ανάληψη των καθηκόντων του ο κ. Μάτσικας εξαφάνισε από την πρώτη σελίδα του Πρακτορείου τη ΝΔ με το επιχείρημα ότι θα διαμορφώνεται πλέον όχι με βάση τις πολιτικές ισορροπίες αλλά με δημοσιογραφικούς όρους. Ποιος όμως αξιολογεί αν μία είδηση είναι για την πρώτη σελίδα; Ο εκλεκτός της κυβέρνησης Γενικός Διευθυντής. Έτσι όταν μετά την περιβόητη συνέντευξη της Τρόικας η ΝΔ εξέδωσε την πρώτη σκληρή ανακοίνωση με την οποία ζητούσε την παραίτηση Παπακωνσταντίνου την είδηση αυτή που αξιολόγησαν για την πρώτη σελίδα τους όλα τα άλλα ηλεκτρονικά και έντυπα Μέσα Ενημέρωσης την «έκρυψε» από την πρώτη σελίδα του το ΑΠΕ. Με ποιο κριτήριο άραγε αν όχι με το ότι δεν άρεσε στην κυβέρνηση; Ο κ. Σίμος Κεδίκογλου κατήγγειλε στην Βουλή ότι την ώρα που το Πρακτορείο εξαφάνιζε από την πρώτη σελίδα τη ΝΔ «ο κ. Μάτσικας επεδίωκε συνάντηση και φωτογραφία με τον κ. Σαμαρά».

 

Δύο ακόμη σημεία έχουν ενδιαφέρον. Το ένα έχει να κάνει με τον κ. Ηλία Μάτσικα ο οποίος ήταν άγνωστος μέχρι τον διορισμό του. Είναι μόλις δύο χρόνια πριν από την σύνταξη, προέρχεται από τον ΔΟΛ ήταν συντάκτης ύλης και έχει περίπου δύο δεκαετίες που δεν κάνει μάχιμη δημοσιογραφία, δεν γνωρίζει την πιάτσα και φυσικά δεν έχει καμία σχέση με τα μέσα ενημέρωσης του Διαδικτύου και το ΑΠΕ είναι τέτοιο μέσο. Έτσι μόλις ανέλαβε επέβαλε στους εξωτερικούς συντάκτες να κάνουν καθημερινές συσκέψεις και βάρδιες. Αντί να χρησιμοποιήσει τις δυνατότητες της τεχνολογίας για να κάνει το πρακτορείο πιο γρήγορο και ευέλικτο επέβαλε ένα δύσκαμπτο και αντιλειτουργικό σύστημα το οποίο δεν ακολουθείται σε κανένα άλλο Πρακτορείο του κόσμου. Το σύστημα αυτό έχει εγκαταλειφθεί και από όλα τα Μέσα Ενημέρωσης της χώρας, πλην του γνωστού Συγκροτήματος. Είναι ένα σύστημα εσωτερικής πειθαρχίας και ελέγχου που διαμορφώνει υποτακτικούς υπαλλήλους και όχι δημοσιογράφους με στοιχειώδη ανεξαρτησία και ελευθερία σκέψης.

Την πρόσληψη του κ. Μάτσικα ζήτησε από τρεις υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, τους κ.κ. Γιάννη Ραγκούση, Δημήτρη Δρούτσα, Χάρη Παμπούκη ο κ. Σταύρος Ψυχάρης –λέγεται για να γλιτώσει τα λεφτά της αποζημίωσης.

Το δεύτερο σημείο έχει να κάνει με την διαρροή σε e-mail και μέσω blog επιλεκτικών στοιχείων που αφορούν αμοιβές εργαζομένων στο ΑΠΕ. Η διάχυση αυτών των πληροφοριών γίνεται με τρόπο προβοκατόρικο κατά τρόπο που δημιουργείται συγκεχυμένη εικόνα επί δικαίων και αδίκων και απαξιώνεται συνολικά το ΑΠΕ. Οι περισσότερες αμοιβές του Πρακτορείου είναι στα όρια, ή λίγο πάνω από τις συλλογικές συμβάσεις της Ένωσης. Με το να προβάλλονται οι λίγες εξαιρέσεις δημιουργείται ψευδής εικόνα ότι δήθεν γίνονταν όργια. Έτσι εξάπτεται το κοινό αίσθημα σε μία εποχή λιτότητας και δημιουργείται το έδαφος για να πουν μετά από λίγους μήνες ότι καλώς θα γίνουν περικοπές και μειώσεις.

Πρόκειται για αθλιότητα που πρέπει να παταχθεί αμέσως. Οι πολιτικοί προιστάμενοι του ΑΠΕ οφείλουν να αναζητήσουν τους υπεύθυνους των διαρροών καθώς τα στοιχεία αυτά αποτελούν προσωπικά δεδομένα και είναι γνωστά μόνο στο λογιστήριο.

Θέτουμε επίσης ένα ερωτηματικό: Γιατί δεν διαρρέουν τίποτα και για τις προσλήψεις και ανανεώσεις συμβάσεων –περιέργως ανθρώπων που προέρχονται από το συγκρότημα- ούτε για τις αυξήσεις σε ημετέρους;

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. korios avatar
  korios 10/03/2011 14:57:37

  Δυστυχώς οι "θιγόμενοι" στο ΑΠΕ, όπως και στην ΕΡΤ και στον 984, για άλλη μια φορά δε μας λένε τίποτα για το πως προσελήφθησαν οι περισσότεροι στα Μέσα αυτά, πόσοι είναι οι αργόμισθοι και πόσοι το έχουν σαν πάρεργο και άρα είναι οι πρώτοι που το απαξιώνουν.
  Όλοι είμαστε κατά των εργασιακών εγκλημάτων (καθυστερήσεις μισθών, μειώσεις, απολύσεις), όμως περιμένουμε να ακούσουμε από όσους κατηγορούν τον Μάτσικα, τον Καμπύλη κλπ μια δήλωση καταδίκης και διαχωρισμού της θέσης τους από τους αργόμισθους και τους κομματικά εγκάθετους.
  Γιατί αλλιώς οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι απαξιώνουν τη δουλειά τους και τα Μέσα που εργάζονται.

 2. Σοσιαληστής avatar
  Σοσιαληστής 10/03/2011 17:13:34

  Κάνει το ΠΑΣΟΚ τέτοια πράγματα, 20 χρόνια τώρα δεν διαπιστώσαμε κάτι τέτοιο.

 3. Τακης avatar
  Τακης 10/03/2011 17:43:45

  Μας δουλεύουν κανονικά...Πόσες παράνομες μεταθέσεις έχει κάνει ο Μάτσικας ; Πόσους έχει προσλάβει...Ούτε η 17Ν τέτοια τρομοκρατία...Ξέρει αυτός.

 4. Μάρθα avatar
  Μάρθα 10/03/2011 17:46:38

  Nτροπή...ΤΟ κομματικό κράτος που έφτιαξαν κάποτε πάνε να φτάσουν...Κατηγορούν τους διπλοθεσίτες την στιγμή που παιδιά και εγγόνια τους έχουν δύο η τρεις δουλειές..Μιλούν για κάθαρση την στιγμή που κάνουν προσλήψεις...Την στιγμή που ετοιμάζουν νέες προσλήψεις...Δες 9,84...Αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ. αΥΤΌ ήταν Πάντα...Όμως σε λίγο πέφτει.Και ο Σαμαράς δεν είναι Καραμανλής να τους κρατήσει...Όλα στη φόρα..

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.