#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
26/04/2010 13:48
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σε κοινωνικό και λαϊκό μέτωπο αντίστασης καλεί το ΚΚΕΠανελλαδικό συλλαλητήριο προανήγγειλε για τις 15 Μαΐου η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και πρόσθεσε ότι «ήρθε η στιγμή να πάρει σάρκα και οστά, να διαμορφωθεί διακριτά ένα κοινωνικολαϊκό μέτωπο πολιτικής και μαζικής δράσης».

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η κ. Παπαρήγα επισήμανε την ανάγκη το λαϊκό κίνημα να αντιδράσει για να μπλοκαριστεί η σημερινή πολιτική, διαφορετικά, πρόσθεσε, «η ήττα του κινήματος θα είναι βαριά».

Είπε ακόμα ότι απέρριψε πρόταση των εκπροσώπων της ΕΚΤ, το ΔΝΤ και της ΕΕ, για συνάντηση με το ΚΚΕ, γιατί, όπως είπε, δεν έχουμε τίποτε να συζητήσουμε.

Η γ.γ. του ΚΚΕ δήλωσε ακόμα ότι μία σύσκεψη των αρχηγών κομμάτων δεν έχει να προσφέρει τίποτα, πρόσθεσε όμως πως μπορούν όμως να καθίσουν στο τραπέζι κόμματα παρόμοιας ιδεολογίας.

Απαντώντας σε ερώτηση, σχετικά με σενάρια για κυβέρνηση εθνικής ενότητας ή κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, η κ. Παπαρήγα είπε ότι η κυρίαρχη τάξη και το πολιτικό προσωπικό της ετοιμάζει σενάρια για να περάσουν τη λαϊκή συναίνεση.

Στην ερώτηση αν υποστηρίζει το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για δημοψήφισμα, η γραμματέας του ΚΚΕ απάντησε ότι πρόκειται για πλήρη αποπροσανατολισμό από τη στιγμή που ήδη είναι σε εξέλιξη η ενεργοποίηση του μηχανισμού.

«Η κυβέρνηση αφού καλλιέργησε το έδαφος του κινδύνου της στάσης πληρωμών και της χρεοκοπίας, προχώρησε το προαποφασισμένο, δηλαδή τη στήριξη στον μηχανισμό που εν μέσω αντιπαραθέσεων έστησε η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, που σημειωτέον έκανε ένα βήμα για να μπει πιο βαθιά στην Ευρώπη ως σωτήρας τάχα των λαών», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, η κ. Παπαρήγα χαρακτήρισε αποπροσανατολιστική οποιαδήποτε συζήτηση για διενέργεια πρόωρων εκλογών, λέγοντας ότι δεν είναι σοβαρό να ζητηθεί κάτι τέτοιο, έξι μήνες μετά τις εκλογές και πρόσθεσε ότι η δυσφορία του λαού μπορεί να εκφραστεί στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Lewnidas avatar
  Lewnidas 26/04/2010 13:59:42

  αλλοι τραγικοι αυτοι απο εδω. καποια προταση εχουν να κανουν ?

 2. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 26/04/2010 13:59:57

  Αν είναι αλήθεια ότι η ΕΚΤ η ΕΕ και το ΔΝΤ ζήτησαν από το ΚΚΕ συνάντηση αυτό προφανώς θά έγινε για να βολιδοσκοπήσουν τις κοινωνικές αντιδράσεις που θα δρομολογηθούν με φορέα και το ΚΚΕ και τις οποίες η ΕΕ και ολόκληρος ο κόσμος θεωρεί και υπολογίσιμες και ότι θα επεκταθούν και στα άλλα PIIGS, Πορτογαλία, Ιταλία, Ισπανία.

  Θεωρώ ότι η περιχαράκωση και απόρριψη της συνάντησης ήταν λάθος.

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ αλλενάκι 26/04/2010 14:04:53

   Άν είναι αλήθεια (και δεν υπάρχει λόγος να μην πιστέψουμε την Αλέκα;), το γεγονός από μόνο του αποτελεί ανέκδοτο: Θυμίζει τον Αλβανό της εποχής του Χότζα που πήγε στη Σοφοκλέους να ζητήσει πληροφορίες για τις διαφορές προνομιούχων και κοινών μετοχών.

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ Sic transit gloria mundi 26/04/2010 14:07:28

    Μα η Σοφοκλέους κάλεσε το Χότζα στην περίπτωση αυτή.

    Συγκεκριμένες προτάσεις έχει το ΚΚΕ για την περίπτωσή μας?

    Aν έχει προτάσεις, για τις οποίες θεωρεί ότι αντέχουν σε αυτή τη δοκιμασία να τις προτείνει σε διεθνονομισματικοταμειακό επίπεδο.

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ Sic transit gloria mundi 26/04/2010 14:08:44

    Να βγάλει το Μπογιόπουλο με το ΝΑΤΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ να τα λέει με το Ντεμονικ Στρος Καν.

    Να του μεταγλωττίσει το βίντεο που πρόβαλε στο κανάλι και έχασε ο Κος Δημοσιογράφος το χρώμα του χα χα χαααα!

   • Sic transit gloria mundi avatar
    Sic transit gloria mundi @ Sic transit gloria mundi 26/04/2010 14:17:25

    Πρέπει ένας (άλλος) Χότζας τη συνοδεία Χριστιανού παπά, να πάνε να ρίξουν ένα περιποιημένο κοινό δια-θρησκευτικό τρισάγιο, παρουσία του Στρός Κάν, του Τρισέ, του Λορέντσο Μπίγκι-Σμάγκι και του Γιουνκέρ, μπας και πέσουνε τα καταραμένα τα spreads.
    Ή έστω, να προσευχηθούν από κοινού για να πατώσει ο Βέστερβέλε και η Μέρκελ στις εκλογές της Β. Ρηνανίας - Βεστφαλίας.

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ Sic transit gloria mundi 26/04/2010 15:09:11

    STGM απεταξάτω Ντεμονίκ!

   • Sic transit gloria mundi avatar
    Sic transit gloria mundi @ Sic transit gloria mundi 26/04/2010 15:19:37

    Απεταξάμην Ντεμονίκ (άν και φίλος των Γάλλων), ομού και την Διαβολικήν-Αγγελικήν, την θυγατέρα του πάστορος!
    Και προσδοκώ ανάστασιν νεκρών (του Γερμανικού SPD) εις Βόρειον Ρηνανίαν - Βεστφαλίαν, δια να ακουστεί καμπανιστός επί του δίσκου, του χρήματος ο ήχος, δια την σωτηρίαν των ψυχών ημών!

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ αλλενάκι 26/04/2010 14:12:50

   Μπορεί και να μην ήταν λάθος, τουλάχιστον στρατηγικά.

   Αν συναντιούνταν, η λογική προσδοκία θα ήταν ότι το ΚΚΕ θα δήλωνε τελεσιγραφικά ότι "ο πόλεμος ξεκινάει". Αν όμως δεν του έβγαινε στην πράξη, αν δηλαδή ο κόσμος αποδεικνυόταν απρόθυμος να κατέβει στους δρόμους (όπως σταθερά πιστεύω), τι θα γινόταν μετά; Αυτομάτως θα ήταν σα να τους έλεγε "ούτε στοιχειωδώς δεν μπορούμε να συνεγείρουμε τα πλήθη". Τότε να δεις, λοιπόν, πόσο θα αποθρασυνόταν το ΔΝΤ...

   Οπότε, ξέρει τι έκανε το ΚΚΕ και κάθισε στα αβγουλάκια του, παρά να βγει με τα φλάμπουρα μιας επανάστασης άνευ επαναστατών.

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ Αυριανιστής 26/04/2010 14:17:29

    Αν συναντιούνταν θα έπρεπε να έχει επεξεργαστεί προτάσεις, για το Μααστριχτ, την ΟΝΕ, για την κήρυξη στάσης πληρωμών κοκ. .

    Αν δεν έχει προτάσεις εξόδου από αυτή την κρίση, τις δικές του προτάσεις εννοώ, και είναι μόνο στείρα μποσλεβικική άρνηση στην Ευρώπη του 2010 τότε καλώς έχει τα ποσοστά που έχει.

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ αλλενάκι 26/04/2010 15:24:14

   Amen!

 3. ataktos avatar
  ataktos 26/04/2010 14:07:54

  Μα την κύρια Αλέκα την φτάνει το 7% ….θέλει περισσότερα??? Θα την δώσουν???

  • Κάποιος. avatar
   Κάποιος. @ ataktos 26/04/2010 14:27:44

   Σωστός!
   Με παραπάνω ποσοστό κινδυνεύει να έχει μεγαλύτερο κοινοβουλευτικό ρόλο και να κινδυνέψει να αλλοτριωθεί ιδεολογικά από τον αστικό κοινοβουλευτισμό μας.
   Οπότε εμμένει στον ιδεολογικό αυτισμό του ελπίζοντας μελλοντικά σε μια δικτατορία του προλεταριάτου.

 4. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 26/04/2010 14:29:41

  Aν και εντελως αντιθετος στο συγκεκριμενο κομμα μπορω εγω να κανω προτασεις απο τη σκοπια του γιατι ειναι γνωστη : Αποχωρηση απο την ευρωζωνη και ισως την ΕΕ ΚΑΙ σταση πληρωμων.Η ιδεα οτι μπορει να γινει αποχωρηση χωρις σταση πληρωμων ειναι αστεια.Το χρεος αμεσως θα πολλαπλασιασθει επι το ποσοστο της υποτιμησης.
  Η ιδεα επισης οτι μπορει να υπαρξει "φιλολαικη" πολιτικη μεσα στην ευρωζωνη οπως την εννοει το συγκεκριμενο κομμα ειναι επισης αστεια και φυσικα το εχει πει και το ιδιο.Στο κατω κατω αυτοι δεν ψηφισαν τη συνθηκη του Μααστριχτ σαν τους αλλους παλαβους του ΣΥΝ που πρωτα την ψηφισαν και μετα εκαναν εξεγερση.
  Βεβαια αν φυγουμε απο την ευρωζωνη θα υπαρξει πτωση του βιοτικου επιπεδου.
  Αυτο ομως το κομμα αυτο θα μπορουσε να το δικαιολογησει με "αναγκαιες θυσιες" στο δρομο για "εθνικη ανεξαρτησια" "σοσιαλισμο" κλπ γνωστα.

 5. πολίτης avatar
  πολίτης 26/04/2010 14:55:59

  Το ΚΚΕ προσπαθεί να μαζέψει τον κόσμο κάτω από τη σημαία του. Αυτό δεν πρόκειται να έχει επιτυχία. Ιδίως όταν 300000 άνθρωποι απειλούνται με απολύσεις, δεν προκειται να ρισκάρουν να χρωματιστούν. Το ΚΚΕ πρέπει να απευθυνθεί στο σύνολο του λαού και να κάνει συγκεντρώσεις χωρίς να υψώσει κόκκινες σημαίες.
  Καλά κανει και κρατάει αυτή τη στάση, στη συγκεκριμένη περίπτωση (με το ΔΝΤ. Κάποιοι πρέπει να φαίνονται άκαμπτοι και αδιάλλακτοι.
  Να προτείνει λύσεις; Το ΚΚΕ είναι το κόμμα της αντίδρασης και όχι της λύσης . Έχουμε άλλους γι’αυτη τη δουλειά και μας πρόκοψαν!!!

 6. iketis avatar
  iketis 26/04/2010 15:07:43

  Αν θεωρούμε ότι αυτή τη στιγμή το πρόβλημά μας είναι το ΚΚΕ, που δεν θέλησε να δει εκπροσώπους του ΔΝΤ (και γιατί να το διαπράξει; !!!), μάλλον λάθος δράκο διαλέξαμε, σε λάθος παραμύθι.
  Είμαι μια γυναίκα κάποιας ηλικίας, πολύ λίγη αντοχή έχω ακόμη για να σχολιάζω στα ιστολόγια. Για σας λυπάμαι μέχρι δακρύων, διότι είστε τα μεγάλα και αθώα θύματα των «νεκρόσιτων» κι «ερεβομανών» που «κοπροκρατούν το μέλλον». Αυτά με πολλή αγάπη.

  • ataktos avatar
   ataktos @ iketis 26/04/2010 15:29:52

   οχι μανταμ δεν θεωρω οτι αυτη τη στιγμη το προβλημα μου ειναι το ΚΚΕ .παρακαλώ ομως μην ξύνετε της πληγές ...μας διδάξατε και αποδείξατε τον χαρακτήρα ,είμαστε σε θέση για αυτα να γράψουμε σελ. βιβλίων που θα ξεπεράσουν σε όγκο το Κεφάλαιο του Μαρξ ,προτιμώ ειλικρινά να ασχολούμαι με τον κήπο και της κότες μου

   • aengus avatar
    aengus @ ataktos 26/04/2010 17:44:02

    «οχι μανταμ» (!!!!).
    Μήπως είναι καιρός κάποιος να σου πει, εκτός από «ΤΗΣ ΚΟΤΕΣ» σου να ασχοληθείς λίγο και με τους τρόπους σου; Δλδ να μάθεις να απευθύνεσαι στους άλλους με την ίδια ευγένεια και το ίδιο ύφος με το οποίο απευθύνονται αυτοί σε σένα –ακόμα κι αν διαφωνείς;

   • nancy avatar
    nancy @ ataktos 26/04/2010 18:01:40

    Παραείσαι άτακτος. Γιά να μεγαλώνουμε λιγάκι.

   • ataktos avatar
    ataktos @ ataktos 26/04/2010 18:40:31

    Aengus-η λέξει «μαντάμ» δεν είναι προσβλητική τουλάχιστον διεθνώς, αλλά και στην ελληνική λογοτεχνία ,μόνο εδώ λόγο μεταφραστικής αδυναμίας και συρμού συσχετιστικέ με κάποιο «επάγγελμα», δεν φταίω όμως , η αναγκαστικά ευρωπαϊκή μου παιδία φταίει... λυπών παρτων ...

   • aengus avatar
    aengus @ ataktos 26/04/2010 19:58:08

    @ataktos

    Όπερ έδει δείξαι….

 7. alone avatar
  alone 26/04/2010 15:13:31

  Το ΚΚΕ βρήκε τα λεφτά

  Ο Ριζοσπάστης στις 7/3 μας λέει και ακριβώς που είναι κρυμμένα τα λεφτά:
  “Ενώ τα κέρδη της πλουτοκρατίας ξεχειλίζουν από τις θυρίδες και θησαυροφυλάκια, η κυβέρνηση ξαφρίζει το λαό. Χτες φόρτωσε με μια μονοκοντυλιά αλλά 4,8 δισ. ευρώ στις πλάτες του λαού. Την ώρα που λεηλατεί και τα τελευταία υπολείμματα του λαϊκού μόχθου αφήνει ανέγγιχτο το συσσωρευμένο πλούτο των κεφαλαιοκρατών.
   Το ενεργητικό των τραπεζών το 2009 καταγράφηκε στα 579 δισ. ευρώ. Χρήματα που θα μπορούσαν να καλύψουν 120 φορές τη χτεσινή αφαίμαξη που υπέστη ο λαός.
   Οι 166 εισηγμένες μεγάλες επιχειρήσεις στο Χρηματιστήριο, έχουν κέρδη 11,8 δισ. ευρώ. Ενα ποσό που θα μπορούσε να καλύψει 2,5 φορές τη χτεσινή αρπαγή.
   Το ενεργητικό των μεγαλύτερων επιχειρήσεων στη χώρα έχει φτάσει στα 700 δισ. ευρώ. Χρήματα που θα μπορούσαν να καλύψουν 145 φορές τη χτεσινή κλοπή του ιδρώτα των εργαζομένων.
   Οι ανείσπρακτοι φόροι αγγίζουν σήμερα τα 30 δισ. ευρώ, με τη μερίδα του λέοντος να τη χρωστούν οι ανώνυμες εταιρείες και οι μεγάλες επιχειρήσεις. Ποσό που αν το έπαιρνε η κυβέρνηση θα μπορούσε να έχει αποτρέψει έξι φορές τη χτεσινή βαρβαρότητα.
   Τα 28 δισ. ευρώ που χάρισε στις τράπεζες η κυβέρνηση είτε με τη μορφή ζεστού χρήματος είτε με τη μορφή εγγυήσεων είναι περίπου 6 φορές περισσότερα από τη χτεσινή λεηλασία.
   Τα 10 δισ. με τα οποία ενίσχυσε η κυβέρνηση τους επιχειρηματικούς ομίλους μέσω του ΕΣΠΑ είναι 2 φορές περισσότερα από τη χτεσινή σφαγή.”
  Tσάμπα αποκαλύψεις

  Μόνο που απ’ αυτά δεν βγαίνει το συμπέρασμα ότι “υπάρχουν λεφτά” στα δημόσια ταμεία. Το γεγονός μάλιστα ότι οι καπιταλιστές έχουν θησαυρίσει αυτό πέρα από την εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης οφείλεται και στη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας. Το ελληνικό κεφάλαιο αναμφισβήτητα έχει κάνει μια τεράστια συσσώρευση τα τελευταία χρόνια. Ένα μεγάλο μέρος από τα κέρδη βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε τράπεζες του εξωτερικού. Άλλα είναι τοποθετημένα σε πάσης φύσεως τίτλους, όπως τα περιβόητα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ευελπιστώντας να αυγατίσουν εισπράττοντας τους εξωφρενικούς τόκους των 6,5%. Ο ελληνικός εφοπλισμός επίσης ζει πλανητικές δόξες χτίζοντας αυτή τη στιγμή υπερσύγχρονα πλοία αξίας 1 δις δολαρίων το μήνα.
  Σε όλα αυτά συμφωνούμε, παρόλο που το ΚΚΕ ξεχνάει τα 20 δις των ολυμπιακών, τα δομημένα ομόλογα, τη Ζήμενς, και τα δεκάδες δις κάθε χρόνο στις στρατιωτικές δαπάνες. Ας υποθέσουμε ότι δεν σημαίνει η παράληψη αυτή κάτι περισσότερο. Ωστόσο το να αραδιάζει κανείς τα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών ή των εισηγμένων επιχειρήσεων δεν απαντά στην ουσία του προβλήματος. Και τέλος πάντων ακόμα κι αν παραθέτει στοιχεία θα πρέπει να το κάνει σωστά.

  Για παράδειγμα το ενεργητικό των τραπεζών ή των εισηγμένων δεν είναι ζεστό χρήμα που μπορούμε ακριβώς να το απαλλοτριώσουμε, ακόμα κι αν παίρναμε την εξουσία. Επομένως δεν είναι “χρήματα που θα μπορούσαν να καλύψουν 145 φορές τη χτεσινή κλοπή του ιδρώτα των εργαζομένων” αφού τέτοια “χρήματα” δεν υπάρχουν. Όποιος έχει στοιχειώδεις γνώσεις λογιστικής εταιρειών θα γνωρίζει ότι στο “ενεργητικό” περιλαμβάνονται εκτός από τα πάγια στοιχεία κάθε είδους απαιτήσεις προς τρίτους. Για τις τράπεζες ιδιαίτερα είναι οι απαιτήσεις από δάνεια που έχουν χορηγηθεί σε επιχειρήσεις και ιδιώτες, όπως επίσης και κάθε τίτλος που έχουν στη διάθεση τους (πχ. κρατικά ή άλλα ομόλογα). Όμως οι τράπεζες εκτός από απαιτήσεις και ενεργητικό έχουν όπως και κάθε άλλη εταιρεία και παθητικό δηλαδή υποχρεώσεις προς τρίτους (πιστωτές, δανειστές, καταθέτες κλπ). Επιπλέον οι απαιτήσεις μετά την έκρηξη της φούσκας των στεγαστικών δανείων δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα εισπραχθούν, όπως επίσης τώρα επισφαλής γίνεται και η είσπραξη των τοκοχρεολυσίων που απειλεί να τινάξει τη φούσκα γύρω από τα κρατικά ομόλογα και τα τραπεζικά πρoϊόντα που έχουν φτιαχτεί γύρω από αυτά (cds). Η διόγκωση των ιδίων κεφαλαίων (καθαρή περιουσία) επίσης δεν βγάζει ασφαλή συμπεράσματα όσον αφορά την κερδοφορία του τραπεζικού κεφαλαίου γιατί μπορεί να έχει προέλθει από μια αύξηση κεφαλαίου, που αποτελεί ένα είδος δανεισμού μέσω της έκδοσης και πώλησης νέων μετοχών. Αυτό μάλιστα ενώ φέρνει ζεστό χρήμα στην τράπεζα, δημιουργεί ταυτόχρονα νέες υποχρεώσεις και μειώνει τη κερδοφορία ως ποσοστό επί των επενδυόμενων κεφαλαίων.
  Επομένως το μόνο ουσιαστικό στοιχείο που έχει νόημα εδώ είναι τα κέρδη χρήσης. Πράγματι οι τράπεζες τα τελευταία 6-7 χρόνια πριν την κρίση παρουσίαζαν διαρκώς αυξανόμενα κέρδη που μέσα στην παρούσα δεκαετία έτρεχαν με 2-4 δις το χρόνο, και για όλο αυτό το διάστημα γύρω στα 20 δις. Αυτό είναι λοιπόν το ζεστό χρήμα που θα μπορούσε να βρεθεί από τις τράπεζες και όχι τα 579 δις του ενεργητικού τους. Αλλά και αυτά τα δις έχουν ήδη γίνει καπνός αφού είτε έχουν διανεμηθεί είτε έχουν επενδυθεί σε νέα ανοίγματα αυτών των τραπεζών. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι τράπεζες όπως και πολλές εισηγμένες προκείμενου να μην γκρεμιστούν οι μετοχές τους παρουσιάζουν κέρδη, ακόμα και αν δεν έχουν όπως έκανε επί χρόνια η Enron στις ΗΠΑ. Άσφαιρα πυρά λοιπόν να ζητάς οτιδήποτε από αυτά τα κέρδη. Προπαγανδιστικά βεβαίως τα στοιχεία αυτά έχουν την αξία τους για να δούμε πόσο άπληστο είναι το κεφάλαιο.
  Επίσης τα περιβόητα 28 δις δεν αποτελούν ζεστό χρήμα. Αν ήταν έτσι το έλλειμμα για το 2009 δεν θα ήταν 30 δις αλλά τουλάχιστον 50δις για να ξέρουμε και τι λέμε. Μόνο 5 από αυτά ήταν ζεστό χρήμα που δεν χαρίστηκε στις τράπεζες αλλά τα διέθεσε το κράτος για να αγοράσει προνομιούχες μετοχές. Από κει και πέρα τα υπόλοιπα είναι εγγυήσεις δηλαδή ομολογιακοί τίτλοι υπέρ των τραπεζών που τους δάνεισε το δημόσιο για να δανειστούν με τη σειρά τους στη διεθνή χρηματαγορά ή και από την ΕΚΤ με επιτόκιο 1%. Φυσικά πρόκειται για βοήθεια προς τις τράπεζες, που ειδάλλως θα είχαν καταρρεύσει, όπως έγινε με την Leaman Brothers.
  Οι ανείσπρακτοι φόροι μπορεί να είναι 30 δις αλλά πολλές από τις επιχειρήσεις που τις χρωστάνε έχουν χαθεί τα ίχνη τους, άλλες έχουν χρεοκοπήσει και επίσης ένα μέρος δεν είναι ακριβώς φόροι που χρωστάει το μεγάλο κεφάλαιο, αλλά χιλιάδες μικρέμποροι και βιοτέχνες που αδυνατούν να πληρώσουν ακόμα και το (πρώην) ΤΕΒΕ τους. Σε ένα άλλο άρθρο ο Ριζοσπάστης (21/2) μας λέει ότι τελικά τα “ληξιπρόθεσμα χρέη προς τις εφορίες, τα 15 δισ. ευρώ, δηλαδή πάνω από το 85% της φοροδιαφυγής, προέρχονται από 6.000 μεγαλο-οφειλέτες”. Ωραία να τους κυνηγήσουμε αλλά αυτό θα πάρει χρόνο και με αμφίβολα αποτελέσματα ακόμα κι αν το κυνήγι αναλάβει ο κόκκινος στρατός. Αλλά ακόμα και να μαζευτούν κάποια από αυτά τα συσσωρευμένα χρέη (και όχι χρέη μιας χρήσης) πάλι θα καλυφθεί ένα πολύ μικρό μέρος από το δημόσιο χρέος που θα είναι κατά πολύ μικρότερο από το αναμενόμενο φετινό έλλειμμα των 20 δις και των επιπλέον 15 δις που θα πληρωθούν μόνο σε τόκους. Μετά ποιον θα κυνηγήσουμε;
  Τα 10 δις του ΕΣΠΑ είναι κοινοτικά προγράμματα, η συνέχεια των ΚΠΣ (Κοινοτικά πλάισια στήριξης). Απ’ αυτά καταρχήν πήρε και ο κάθε πικραμένος εκτος από το “μεγάλο κεφάλαιο” αρκεί φυσικά να είχε τις άκρες. Επιπλέον πήραν και οι δήμοι για να φτιάξουν διάφορα έργα αλλά και το κράτος για δρόμους λιμάνια, αεροδρόμια, τούνελ, προαστιακούς κ.ο.κ. Ακόμα και το ΚΚΕ να ήταν στην κυβέρνηση, δεν θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει για οποιοδήποτε σκοπό και ειδικά για να πληρώσει τα ελλείμματα. Και αν δεν το πιστεύει ας ρωτήσει το σύντροφο Χριστόφια. Επομένως και εδώ ο Ριζοσπάστης ρίχνει τουφεκιές στον αέρα, χωρίς να ιδρώνει κανενός το αφτί.
  Είναι φανερό ότι το ΚΚΕ είτε δεν αντιλαμβάνεται τα πραγματικά μεγέθη είτε συνειδητά προτιμά να σφυρίζει κλέφτικα. Το μόνο που καταφέρνει έτσι είναι να συμβάλει στην αυταπάτη ότι “μπόρα είναι θα περάσει”.

  http://avantgarde2009.wordpress.com/2010/03/13/%cf%84%ce%bf-%ce%ba%ce%ba%ce%b5-%ce%b2%cf%81%ce%ae%ce%ba%ce%b5-%cf%84%ce%b1-%ce%bb%ce%b5%cf%86%cf%84%ce%ac/

 8. aengus avatar
  aengus 26/04/2010 15:22:37

  Όταν έχουν ξεπουληθεί τα πάντα (του Αιγαίου συμπεριλαμβανομένου), κάποιος πρέπει να βαστάει τα «μπόσικα». Όποιο κόμμα κι αν το έκανε αυτό, πάλι ένα μεγάλο Μπράβο θα έλεγα.
  Και αν κατέβαζε κόσμο ο Σαμαράς στους δρόμους, για τους σοβαρούς λόγους που επικαλείται για τη διαφωνία του με τοι ΠΑΣΟΚ, θα πήγαινα
  κ α ι σ΄αυτή τη διαδήλωση.
  Βλέπετε με τι θράσος «βγαίνουν» από το ΠΑΣΟΚ -–έχουν και άποψη!-- κάποιοι που βαρύνονται με πολλά….από την εποχή του μεγάλου πλιάτσικου του Χρηματιστηρίου, λες και είμαστε λωτοφάγοι; Ή μήπως είμαστε;

 9. Aggelos avatar
  Aggelos 26/04/2010 15:32:30

  μηπως οι εκπροσωποι του ΚΚΕ παιρνουν καπου μπαταριες?
  γιατι δεν τους αντικαθιστουν με κασετοφωνα?δεν θα καταλαβει κανεις τη διαφορα...

 10. PamizensSOK avatar
  PamizensSOK 26/04/2010 15:37:10

  Η Marinaleda, μια κοινότητα 2.645 κατοίκων στην Ανδαλουσία, δεν έχει ανεργία, δεν έχει αστυνομικούς και τα σπίτια της νοικιάζονται με 15 ευρώ τον μήνα. Ο δήμαρχός της, ο κομμουνιστής Χουάν Μανουέλ Σάντσες Γκορντίγιο, επανεκλέγεται εδώ και 31 χρόνια.

  Εδώ και πολλά χρόνια, την εβδομάδα που οι άλλες πόλεις στην Ισπανία γιορτάζουν το Πάσχα, στη Μαριναλέντα γιορτάζουν την ειρήνη. «Ο δήμαρχός τους είναι τρελός», λένε στο γειτονικό χωριό. «Ενώ εμείς οι άλλοι Ισπανοί κάνουε θρησκευτικές λιτανείες, εκείνοι κάνουν επί 5 μέρες πάρτι». Πολλοί νέοι από τη Σεβίλλη, τη Γρανάδα, τη Μαδρίτη, πηγαίνουν για να γιορτάσουν με τους χωρικούς της Μαριναλέντας.

  Οταν εξελέγη για πρώτη φορά, το 1979, ο Γκορντίγιο ήταν ο νεώτερος δήμαρχος στην Ισπανία. Το 1986, έπειτα από 12 χρόνια αγώνων και καταλήψεων κυρίως από τις γυναίκες του χωριού, η Μαριναλέντα κατάφερε να πάρει από ένα γαιοκτήμονα 12.000 στρέμματα γης και να δημιουργήσει έναν αγροτικό συνεταιρισμό από τον οποίο ζει σήμερα σχεδόν όλο το χωριό.«Η γη δεν ανήκει σε κανέναν, η γη δεν αγοράζεται, η γη ανήκει σε όλους!», λέει ο δήμαρχος.

  Στον συνεταιρισμό Εl Ηumoso οι συνεταίροι εργάζονται 6½ ώρες την ημέρα, από τη Δευτέρα ώς το Σάββατο, δηλαδή 39 ώρες την εβδομάδα.Ολοι έχουν τον ίδιο μισθό, ανεξάρτητα από τη δουλειά που κάνουν. Οι συγκομιδές (ελαιόλαδο, αγκινάρες, πιπεριές κ.λπ.) συσκευάζονται στο μικρό εργοστάσιο Ηumar Μarinaleda που βρίσκεται στη μέση του χωριού και στο οποίο εργάζονται, σε πολύ χαλαρή ατμόσφαιρα, περίπου 60 γυναίκες και 4-5 άνδρες. Τα προϊόντα πωλούνται κυρίως στην Ισπανία. Τα έσοδα του συνεταιρισμού δεν μοιράζονται, αλλά επενδύονται και πάλι στον συνεταιρισμό για να δημιουργηθούν δουλειές.Γι’ αυτό στο χωριό δεν υπάρχουν άνεργοι. Ομως ακόμη και σε εποχές που δεν υπάρχουν αρκετές γεωργικές δουλειές για όλους, οι μισθοί καταβάλλονται.

  Στη Μαριναλέντα, η στέγαση, η εργασία, ο πολιτισμός, η εκπαίδευση και η υγεία θεωρούνται δικαίωμα. Μια θέση στον παιδικό σταθμό με όλα τα γεύματα κοστίζει 12 ευρώ τον μήνα. Από την άλλη, «εδώ δεν έχουμε χωροφύλακες, θα ήταν μια άχρηστη σπατάλη», λέει ο δήμαρχος. «Δεν έχουμε ούτε παπά - δόξα τω Θεώ!», προσθέτει γελώντας. Πάντως η ελευθερία της λατρείας είναι εγγυημένη και το Πάσχα έγινε μια μικρή θρησκευτική λιτανεία, η οποία πέρασε διακριτικά από τους δρόμους του χωριού, χωρίς θεατές και αποφεύγοντας την πλατεία όπου γινόταν η γιορτή.

  «Εφαρμόζουμε μια σ υ μ μ ε τ ο χ ι κ ή δ η μ ο κ ρ α τ ί α , αποφασίζουε για όλα, από τους φόρους ώς τις δημόσιες δαπάνες, σε μεγάλες συνελεύσεις. Πολλά κεφάλια δίνουν πολλές ιδέες», λέει ο Γκορντίγιο. «Ξέρουμε πως οι άνθρωποι μπορούμε να δουλεύουε και για άλλες αξίες, όχι αποκλειστικά για το χρήμα».

  Πηγή: New York Times
  http://www.tanea.gr/default.asp?pid=10&ct=13&artid=4570732

  • Orestios avatar
   Orestios @ PamizensSOK 26/04/2010 15:41:50

   Πάλι καλά που δεν είναι ανεξάρτητο κράτος γιατί αλλιώς μόνο ο δήμαρχος θα έμενε εκεί. Με τα λεφτά των υπολοίπων Ισπανών γιατί να μην κάνει πάρτυ? Έτσι ήταν πάντα ο σοσιαλισμός. Με τα λεφτά των άλλων έκανε παράτες και μιλούσε για ειρήνη. Οι επιδοτήσεις να είναι καλά.

  • ataktos avatar
   ataktos @ PamizensSOK 26/04/2010 15:51:05

   Πάντως δεν φαντάζομαι να λανσάρουν και βροντοφωνάζουν όπως εδώ
   Τζάμπα παιδία
   Τζάμπα λιγνίτης
   Τζάμπα ρεύμα
   Τζάμπα υγεία
   Όλα ......τζάμπα...

  • Mak avatar
   Mak @ PamizensSOK 26/04/2010 18:27:36

   "Ολοι έχουν τον ίδιο μισθό, ανεξάρτητα από τη δουλειά που κάνουν."

   Όσοι απολυθούν από το ελληνικό δημόσιο ελέω ΔΝΤ, ντου στη Marinaleda!!!!!

   Ο Δήμαρχος της Marinaleda:
   http://www.nytimes.com/imagepages/2009/04/23/world/24spain.ready.html

   Το άρθρο των New York Times που πετσοκόπηκε:
   http://www.nytimes.com/2009/04/24/world/europe/24iht-spain.html

   π.χ.

   Critics say that Mr. Sánchez’s claims are exaggerated and that he has succeeded in doling out misery rather than creating wealth. By promoting low-productivity farm jobs, he has kept voters dependent on him for work and handouts, they say.

   “This village has stagnated,” said Hipólito Aires, a Socialist councilor who works at the local gas station. He said the political atmosphere in Marinaleda was stifling and the mayor ostracized his opponents — a sentiment echoed by several villagers who spoke on condition of anonymity because they feared repercussions.

   “Sánchez Gordillo criticized the local lords, but now he acts like them,” Mr. Aires said. “The biggest landowner in Marinaleda today is the mayor.”

   ή

   Although Marinadela saw itself as a Communist oasis, it depended heavily on the regional and central governments. The materials for each house, for example, cost the regional government about €18,000.

   Ο άνθρωπος ήθελε να γίνει ο Κάστρο της Ισπανίας και έγινε ο Κάστρο του χωριού του! Καλύτερα πρώτος στο χωριά παρά δεύτερος στην πόλη...

 11. PamizensSOK avatar
  PamizensSOK 26/04/2010 15:45:41

  Πρεπει να σαι τελειοσ χ@ζος...οπως βλεπει λεει οτι ΟΛΟΙ πληρωνονται το ΙΔΙΟ..ακομα και ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ.....οποτε ΑΤΟΠΟ !!!!!

  • Orestios avatar
   Orestios @ PamizensSOK 26/04/2010 15:55:28

   Δεν τολμά να κάνει ανεξάρτητο κράτος. Κομμουνισμός στα λόγια αλλά με τα λεφτά άλλων. Χαζομάρες για αφελείς.

 12. PamizensSOK avatar
  PamizensSOK 26/04/2010 16:02:17

  Σκεφτειται τα εχουν πετυχει ολα αυτα εν μεσω Καπιταλιστικου Κρατους με τους κανονες του και τα δεσμα που αποτελουν τροχοπεδη στην ΕΞΕΛΙΞΗ και ΕΥΗΜΕΡΙΑ τους....οταν θα εξαλειφθουν ολοι αυτοι οι αναχρονιστικοι Καπιταλιστικοι Παραγοντες ΜΟΝΟΝ ακομα πιο μπροστα μπορουν να ΠΑΝΕ ...!!!!

 13. PamizensSOK avatar
  PamizensSOK 26/04/2010 16:24:52

  Οσα μας ΚΡΥΒΟΥΝ για τα κοινοτικα πλαισια στηριξης...!!!

  Δεν φταίει ο κόσμος βέβαια ,
  .... όταν έχεις καθημερινή προπαγάνδα από τα Media
  αρχίζεις και πιστευεις στο τέλος πως όντως έτσι πρέπει να είναι !!!

  Δεν έχει ασχοληθεί όμως κανείς τους με την ουσία,
  να ψάξει , να μάθει !!

  Γιατί εαν ψάξει θα δεί πως όλη η ιστορία
  των Κοινωτικών Πλαισίων Στήριξης, ή τα ΕΣΠΑ, ή δεν ξέρω και εγω τι.....
  τελικά είναι μέθοδοι συγκέντρωσης του πλούτου
  ΣΤΑ ΙΔΙΑ ΠΑΝΤΑ ΧΕΡΙΑ !!!

  Πάμε λοιπόν στα στοιχεία.....

  ΕΤΗΣΙΟΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΕ
  Κάθε χώρα συμβάλλει με το 1% του ΑΕΠ της !!!
  Άρα η Ελλάδα συμβάλλει στα έσοδα με περίπου 2,8 δις το χρόνο !!!

  Την περίοδο 2000-2006 συνέβαλλε με περίπου 18 δις !!!
  Την ίδια περίοδο έλαβε το 3ο ΚΠΣ ύψους 32 δις ......

  Θα μου πει κάποιος , αυτό είναι ένα πολύ καλό deal .......
  Μπα..... για πάμε να δούμε και πως απορροφήθηκε αυτο το ΚΠΣ !!

  Καταρχάς για την απορρόφηση των 32 δις ,
  χρειάστηκαν και άλλα 10 δις ιδιωτικά κεφάλαια
  που μπήκαν στην αγορά !!!

  Τα 32 δις απορροφήθηκαν κατα :
  40 % από επιχειρήσεις με έδρα εκτός Ελλάδας και ξένες πολυεθνικές !!!!
  43 % από ελληνικές κατασκευαστικές, τράπεζες, βιομηχανίες,
  ναυτιλιακές εταιρείες και επιχειρηματικούς ομίλους .........
  17 % απο μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις ........

  17% x 32 δις = 5,44 δις !!!!!!

  Απο τα 18 δις που πληρώσαμε περίπου το 75%
  προέρχεται απο τα μεσαία και μικρά στρώματα
  της χώρας (!!!) άρα 13,5 δις.....

  Δηλαδή για να καταλάβω.....
  Πληρώσαμε 13,5 δις ,
  για να πάρουμε σε αντάλλαγμα 5,44 δις ????
  Τα οποία 5,44 δις ξαναμπήκαν στον κύκλο της κατανάλωσης,
  μέσω των εξόδων που έκανα τοι επιχειρήσεις

  Μου φαίνεται σαν να μας δουλευουν κανονικότατα !!!!

  Θέλετε να δείτε τι γίνεται τωρα με το ΕΣΠΑ 2007-2013 ???

  Με το ΕΣΠΑ θα πάρουμε 20,3 δις ..........
  Πόσα θα έχουμε δώσει όμως ???
  Σύμφωνα με τις προβλέψεις , θα έχουμε δώσει περίπου 24 δις !!!

  Αααααα........
  Πάμε τωρα όλοι μαζί .....

  ΖΗΤΩ Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ,
  που μας αρμέγει κανονικότατα !!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.