#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/04/2013 09:52
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σε κενό αέρος η κυβέρνηση λόγω ΡουπακιώτηΔεν προλαβαίνει να συνεχίσει ομαλά την πορεία του το κυβερνητικό αεροσκάφος και πέφτει σε κενό αέρος για μια ακόμη φορά, προκαλώντας αναστάτωση στον πιλότο, Αντώνη Σαμαρά, που διαπιστώνει ότι βασικά μέλη του πληρώματος, δεν τον βοηθάνε.

Η κυβέρνηση, για μια ακόμη φορά βρίσκεται αντιμέτωπη με τον εαυτό της και βάλλεται, όχι από το ΣΥΡΙΖΑ τόσο, όπως είναι λογικό και θεμιτό, αλλά εκ των έσω. Κυριολεκτικά στο «παραένα» της κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου που πρέπει να ψηφιστεί για να λάβουμε τη δόση, ένας υπουργός της κυβέρνησης, αυτή τη φορά ο Αντώνης Ρουπακιώτης, παίζει με τα νεύρα του Πρωθυπουργού.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, που αποτελεί με τον Αντώνη Μανιτάκη, τα δυο πρόσωπα που στηρίζει ο Φώτης Κουβέλης και η ΔΗΜΑΡ, έρχεται τώρα να ταράξει τα νερά.

Μέχρι πριν λίγο στο Μέγαρο Μαξίμου ασχολούνταν με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αλλά μετά τις πιέσεις που ασκήθηκαν στον Φ. Κουβέλη, τον έχει υπό τον έλεγχό του ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης που εποπτεύει το σχέδιο εξόδου των υπαλλήλων από το δημόσιο και κάπου ηρέμησε η κατάσταση.

Πριν προλάβουν να ηρεμήσουν στο Μέγαρο Μαξίμου και ενώ είχαν και τα «παιχνιδάκια» του ΠΑΣΟΚ και του Ευάγγελου Βενιζέλου, είδαν ξανά μετά από καιρό, τον Αντ. Ρουπακιώτη να δημιουργεί μείζον ζήτημα.

Η κυβέρνηση επιθυμεί άμεσα να φύγουν υπάλληλοι από το δημόσιο και γι’ αυτό ο Δ. Σταμάτης συζήτησε και συμφώνησε - κατόπιν εντολής του Αντ. Σαμαρά - να προχωρήσει ο Αντ. Μανιτάκης να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση ώστε να μπει φρένο στις προσωρινές διαταγές και στα ασφαλιστικά μέτρα που εκδίδονται από τα δικαστήρια και δεσμεύουν φορείς του Δημοσίου – και όχι μόνο – να διατηρήσουν προσωρινά τουλάχιστον στις θέσεις απολυμένους.

Η ρύθμιση είναι έτοιμη, αλλά αρνείται να την υπογράψει ο Αντ. Ρουπακιώτης, δημιουργώντας μια ακόμα κρίση στην κυβέρνηση, η οποία ουσιαστικά υπονομεύεται εκ των έσω.

Ο Αντ. Ρουπακιώτης επιμένει στο «όχι» και δεν υπογράφει. Ο Αντ. Μανιτάκης θέλει την υπογραφή του, αλλιώς και αυτός θα θέσει διαφωνίες, δημιουργώντας μια Βαβέλ στην κυβέρνηση, παραμονές της ψήφισης ενός κρίσιμου πολυνομοσχεδίου.

Ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται έξαλλος με το νέο κρούσμα απειθαρχίας και ήδη στο παρασκήνιο έχουν γίνει οι επαφές με τον Φ. Κουβέλη να δράσει και να λυθεί το πρόβλημα, ενώ ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς, πιθανότατα το απόγευμα της Πέμπτης θα αναφερθεί στο υπουργικό συμβούλιο, θέτοντας όλους προ των ευθυνών τους

Σύμφωνα με την επίμαχη ρύθμιση, μεταξύ των άλλων, καταργείται η πρόσφατη διάταξη του υπουργού Δικαιοσύνης που ψηφίστηκε από την Βουλή (άρθρο 64 Ν. 4139/2013) και προβλέπει ότι «σε περίπτωση υπερημερίας του εργοδότη ως προς την αποδοχή της εργασίας του εργαζομένου, το δικαστήριο μπορεί να διατάξει ως ασφαλιστικό μέτρο την προσωρινή απασχόληση του εργαζόμενου, μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της αγωγής για την κυρία υπόθεση».

Παράλληλα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο καταργούνται και όσες αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων έχουν εκδοθεί και διατάσσουν την επαναπρόσληψη εργαζομένων, ενώ αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων που αφορούν εργαζομένους μπορούν να εκδοθούν μόνο για τυπικούς λόγους. Όπως είναι για μη έγγραφη απόλυση (αλλά προφορική) εργαζομένου, για απόλυση χωρίς καταβολή της νόμιμης αποζημίωσης, κ.λπ.

Αντίθετα, στις περιπτώσεις απολύσεως εργαζομένων, δεν μπορεί να εκδοθεί απόφαση ασφαλιστικών μέτρων επί της ουσίας, δηλαδή, για τις περιπτώσεις εκείνες που η καταγγελία της σύμβασης είναι καταχρηστική.

Η ρύθμιση Μανιτάκη έχει σωστή βάση, αλλά αναμένεται να οδηγήσει στην απόλυση χιλιάδων συμβασιούχων. Είναι σωστή διότι επιχειρεί να σταματήσει μια βιομηχανία προσωρινών διαταγών που τελικά οδηγούσαν τους εργαζόμενους ξανά στο δημόσιο μέχρι να εκδικαστεί η κύρια δίκη ή τα ασφαλιστικά μέτρα. Οι συμβασιούχοι, γνωρίζοντας τις μεγάλες καθυστερήσεις στα δικαστήρια, πετυχαίνουν έτσι να μένουν ακόμη και χρόνια στο δημόσιο με προσωρινές διαταγές. Με τη ρύθμιση σταματά αυτό το κόλπο και ο Μανιτάκης μπορεί να βρει ένα μεγάλο μέρος από τις 2000 απολύσεις που πρέπει να κάνει μέχρι τον Ιούνιο.

Αρκεί, βέβαια, να μην έχουμε συγκρούσεις μεταξύ των δύο υπουργών, οι οποίοι σημειωτέον είναι και οι μοναδικοί που προέρχονται από τη ΔΗΜΑΡ.

Η δέσμευση για απολύσεις, όμως, είναι δέσμευση και πλέον τα περιθώρια έχουν στενέψει.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΕΜΕΙΣ ΜΟΝΟΙ avatar
  ΕΜΕΙΣ ΜΟΝΟΙ 25/04/2013 10:24:29

  Αφου δεν του δίνει τα παπούτσια στο χέρι καλά κάνει.

 2. ιάκωβος avatar
  ιάκωβος 25/04/2013 10:39:20

  Όταν προκυρήσετε μία θέση υπάρχει κ πρόβλεψη στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους για τις πληρωμές. Παγώνοντας εδώ και τρία χρόνια τις προσλήψεις κατ ουσίαν αυτή η πρόβλεψη πάει υπέρ τρόικας και χρέους. Και έχεις κ σε κάποια φάση το πάτημα να κάνεις απολύσεις με το πρόσχημα της ανανέωσης. Θα αντιδράσουν 10000 θα πανηγυρίσουν 10000 (εισερχόμενοι με το 1/3 του μισθού των αποχωρούντων) κοινωνικά είσαι πάτσι.
  Το λέω εδώ κ 3 χρόνια. Ο Πάγκαλος έχει δηλώσει ότι κέρδισαν τις εκλογές του 85 μέσω ενός οργίου διορισμών κ σπατάλης. Ας ξεκινήσουν απολύσεις από τους έχοντες πρωτόκολλο διορισμού προ των εκλογών του 85 κ τα παράπονα στον Πάγκαλο.
  Θα καταλήξουμε άνθρωποι διορισμένοι με διδακτορικά μέσω ΑΣΕΠ να παρακαλάνε τον τοπικό βουλευτή για να σωθούν,(ωπ πως τα φτιάχνουν για να μας είναι χρήσιμοι...) ενώ κομματόσκυλα θα έχουν μεταφερθεί εγκαίρως σε μη καταργούμενες θέσεις....

  • ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
   ΣΤΕΛΙΟΣ @ ιάκωβος 25/04/2013 16:35:29

   Τα κομματόσκυλα που διορίστηκαν απο το 81 και μετά έχουν ήδη βγεί σε σύνταξη ,και θα τους πληρώνει ό Ελληνας φορολογούμενος μέχρι την Δευτέρα Παρουσία , γιατί έτσι ...ξεκούραστοι που είναι θα πάνε όλοι εκατό χρονών!

 3. Δημητριος avatar
  Δημητριος 25/04/2013 10:44:58

  Η ληξη συμβασης εργασιας θεωρειται απολυση ?
  Επισης , το ελληνικο κρατος αδιαφανως και παρανομα διοριζει συμβασιουχους , αλλα απαιτουνται δαιδαλωδεις διαδικασιες για να παυσει η συμβαση εργασιας τους ?
  Χρειαζονται ειδικες νομοθετικες ρυθμισεις για να ισχυσει το αυτονοητο ?

 4. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 25/04/2013 11:07:07

  Η Ελλάδα αιχμάλωτη.

 5. Sceptic avatar
  Sceptic 25/04/2013 11:55:33

  Καταργείται η πρόσφατη διάταξη (20.3.2013) του υπουργού Δικαιοσύνης που ψηφίστηκε από την Βουλή (άρθρο 64 Ν. 4139/2013) και προβλέπει ότι «σε περίπτωση υπερημερίας του εργοδότη ως προς την αποδοχή της εργασίας του εργαζομένου το δικαστήριο μπορεί να διατάξει ως ασφαλιστικό μέτρο την προσωρινή απασχόληση του εργαζόμενου μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της αγωγής για την κυρία υπόθεση».

  Σαν δεν ντρέπεται αυτός ο Ρουπακιώτης που δεν υπογράφει αυτήν την κατάργηση...

 6. GREG avatar
  GREG 25/04/2013 13:41:36

  εχει μεγαλη πλακα ,που οι δεξιοι ειναι παντα υπερ της τηρησης των νομων,& εγκαλουν τους αριστερους για μη τηρηση της νομιμοτητας π.χ. Σκουριες,εκτος βεβαια απο τους εργατικους νομους ,που τους εχουνε γραμμενους...

 7. Αιρετικός avatar
  Αιρετικός 25/04/2013 13:52:13

  Είναι αχαρακτήριστη η προχειρότητα νομοθέτησης αυτής της κυβέρνησης, που αγγίζει τα όρια της ηθελημένης σύγχυσης...Δεν ξέρω ποιός ευθύνεται στις κατ΄ιδίαν περιπτώσεις και ποιός τελικά ευνοείται αλλά θα τα χρεωθεί (και ορθά) ο Πρωθυπουργός...Δεν μπορώ να πιστέψω ότι οι χορείες των συμβούλων δεν αντιλαμβάνονται το μπάχαλο και τα προβλήματα που δημιουργούνται ΆΡΑ...
  Με συγχωρείτε αλλά αυτό δεν λέγετε ανάπτυξη και εξυγίανση κ. Πρωθυπουργέ...

 8. fe avatar
  fe 25/04/2013 14:17:22

  Παλι τα ιδια εχουμε βαρεθει με την παρασταση αυτην.Τα πραγματα ειναι απλα:η θα τον συνεφερει ο κουβελης η τον πεταει ο σαμαρας εξω και αυριο το πρωι ορκιζεται νεος υπουργος...το προβλημα για την κυβερνηση δεν βλεπω καπου.

  • Αιρετικός avatar
   Αιρετικός @ fe 25/04/2013 14:45:23

   Δεν είναι θέμα υπουργού, είναι θέμα γενικότερης αξιοπιστίας...Έχουν μόλις νομοθετήσει αντίθετα και έρχονται να το πάρουν πίσω αμέσως μετά...Σ

 9. Eva avatar
  Eva 25/04/2013 14:23:40

  Εντάξει Κύριοι. Για να κερδίσετε ψήφους μην αγγιξετε τους συμβασιούχους σας.
  Αγνοείστε και το ΑΣΕΠ. Και τους επίορκους διατηρείστε τους κι αυτους.
  Συνεχίστε να μας δουλεύετε.
  Αλλά ξεχνάτε ΕΜΑΣ τους υπόλοιπους, Κι είμαστε πολλοί...πάρα πολλοί...

 10. Καβαλιώτης avatar
  Καβαλιώτης 25/04/2013 14:28:37

  1. Συμφωνώ με τη μείωση του Δημοσίου. Ορθότερα: όχι απλώς συμφωνώ, την υποστηρίζω. Νόμιμα όμως. Γι' αυτό, διαφωνώ τόσο με το άρθρο όσο και -κυρίως- με την προωθούμενη ρύθμιση.
  2. Το άρθρο μας λέει ότι είναι πολύ ωραία η "ρύθμιση Μανιτάκη", γιατί ξεπερνά το "κόλπο" της "βιομηχανίας" προσωρινών διαταγών. Ερώτημα: από πότε η άσκηση νόμιμου δικαιώματος αποτελεί κόλπο, έστω και σε εισαγωγικά?
  Όσοι θίγονταν δεν έκαναν τίποτε περισσότερο από το να ασκήσουν δικαίωμα που προβλέπεται στο Νόμο. Ούτε φταίνε αυτοί αν μεσολαβεί μεγάλο διάστημα μεταξύ προσωρινής διαταγής και συζήτησης ή απόφασης ασφαλ. μέτρων (σε πολλά επαρχιακά δικαστήρια, άλλωστε, ΔΕΝ μεσολαβεί μεγάλο διάστημα). Το Κράτος δεν ευθύνεται για τους ρυθμούς της Δικαιοσύνης?
  3. "Καταργούνται όσες αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων ....". Δηλαδή, στα σοβαρά, μας αρέσει και αυτή η ρύθμιση? Η διάκριση των εξουσιών πάει περίπατο και η δίκη καθίσταται μια κωμωδία ...
  4. Ακόμη όμως κι αν συμφωνούσε κανείς με την ουσία της ρύθμισης, η αφόρητη προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζονται τόσο σοβαρά ζητήματα, προκαλεί ανατριχίλα ...
  Κανείς δεν πρόβλεψε ότι οι θιγόμενοι μπορεί να προσφύγουν και στα Δικαστήρια, ότι μπορεί να εκδοθούν προσωρινές διαταγές και αποφάσεις ασφαλιστικών και τώρα που εκδόθηκαν ερχόμαστε εκ των υστέρων να τις καταργήσουμε?
  Kαι αν αύριο (λέμε τώρα ...) εκδοθούν αποφάσεις επί των κυρίων δικών, που πάλι δεν θα μας αρέσουν ή δεν θα εξυπηρετούν την πολιτική που θέλουμε να εφαρμόσουμε, θα τις ακυρώσουμε κι εκείνες?
  - Κατά τη γνώμη μου πράττει άριστα ο κ. Ρουπακιώτης και αντιδρά. Κανείς Υπουργός Δικαιοσύνης με στοιχειώδη αίσθηση αξιοπρέπειας δεν θα συμφωνούσε ...

  • takis400 avatar
   takis400 @ Καβαλιώτης 25/04/2013 15:43:07

   +1000000000 απλα εξαιρετικο σχολιο

  • mara M. avatar
   mara M. @ Καβαλιώτης 25/04/2013 18:18:44

   Πολύ σωστά!!!!

 11. Αιρετικός avatar
  Αιρετικός 25/04/2013 14:46:40

  συνέχεια: ...σε άσχετο νομοσχέδιο ως συνήθως...Τα πράγματα δεν είναι καθόλου μα καθόλου απλά πλέον...

 12. παπαδοπουλος ηλίας avatar
  παπαδοπουλος ηλίας 25/04/2013 15:29:59

  Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν επαναφέρουν το"ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΜΕΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΣΟΜΕΝ"!!!Ετσι δεν θα υπάρχουν ουτε αντιρήσεις ουτε προβλήματα στην κυβέρνηση.

 13. firiki2010 avatar
  firiki2010 25/04/2013 18:58:38

  Λοιπόν μέχρι τώρα είχαμε "ευαίσθητους" ΔΗΜΑΡίτες που προσπαθούσαν να συγκρατήσουν ανάλγητους Νεοδημοκράτες (κυρίως) αλλά και ΠΑΣΟΚους. Τον ρόλο ζήλεψαν οι ΠΑΣΟΚοι κι αποφάσισαν να γίνουν κι αυτοί "ευαίσθητοι". Τώρα αφού όλοι είναι "ευαίσθητοι" (εκτός των Νεοδημοκρατών που για κάποιο περίεργο λόγο γουστάρουν να δυσαρεστούν κόσμο) ο ΔΗΜΑΡίτης Ρουπακιώτης αποφάσισε να γίνει ακόμα πιο "ευαίσθητος" από τον "ευαίσθητο" ΔΗΜΑΡίτη Μανιτάκη. Τι να κάνουμε ; Είναι αστεία, αλλά τα έχουν αυτά οι κυβερνήσεις συνεργασίας !

 14. Afroditi P. avatar
  Afroditi P. 25/04/2013 20:23:17

  ΔΕΝ θα σχολιάσω εγώ το πνεύμα του άρθρου.

  Για να ερμηνευθεί αυτό το ''πνεύμα'', αρκεί η ανακοίνωση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για το θέμα :

  ''Ανακοίνωση-καταπέλτη για τη διάταξη περί κατάργησης των προσωρινών διαταγών που τελικά αποσύρθηκε εξέδωσε η Ένωση Δικαστών κσι Εισαγγελέων αφήνοντας αιχμές πως αυτές κάθε άλλο παρά στην προστασία των εργαζομένων στοχεύουν.

  "Η παροχή έννομης προστασίας στον πολίτη αναγνωρίζεται από το άρθρο 20 του Συντάγματος, χωρίς να γίνεται διάκριση μεταξύ οριστικής και προσωρινής έννομης προστασίας. Περαιτέρω, η κατάργηση, δια νόμου, της ισχύος των δικαστικών αποφάσεων συνιστά αναμφίβολα παραβίαση του Συντάγματος, αφού οδηγεί αφενός μεν σε εξάλειψη των δια της δικαστικής οδού αναγνωρισμένων ατομικών και εργασιακών δικαιωμάτων, αφετέρου δε σε αυθαίρετη ανατροπή της συνταγματικά αναγνωρισμένης διάκρισης των εξουσιών και σε βίαιη περιστολή εκ μέρους της Νομοθετικής Λειτουργίας των αρμοδιοτήτων και εξουσιών της Δικαστικής Λειτουργίας. Τέλος, με συντομότατη (μέσα σε διάστημα τριάντα ημερών) τροποποίηση άλλης, συναφούς με το ζήτημα της προστασίας της εργασίας διάταξης (του αρθρ. 64 Ν4139/20-3-13) δημιουργείται ευλόγως η εντύπωση ότι οι προτεινόμενες διατάξεις του νέου σχεδίου Νόμου κάθε άλλο παρά στην προστασία των εργαζομένων αποβλέπουν".

  Πηγή:
  http://www.capital.gr/News.asp?id=1783162

 15. Αντίθεσις avatar
  Αντίθεσις 25/04/2013 20:56:12

  Η σύγχιση, η προχειρότητα του έργου και ο πανικός των συγκυβερνώντων σε κοινή θέα (διατάξεις σε άσχετα νομοσχέδια επιχειρούν σήμερα να καταργήοσουν άλλες πρόσφατες διατάξεις, ο υπ. δημόσιας τάξης προχθές προλαμβάνει τις αποφάσεις της δικαιοσύνης, ο υπ. οικονομικών λίγο πιο πίσω καλεί τη ΔΕΗ να μην εφαρμόσει αποφάσεις της δικαιοσύνης), ενώ η κοινή λογική και ο στοιχειώδης προγραμματισμός προκλητικά απόντες. Οι εραστές της νομικής επιστήμης και του δικαίου θα πρέπει να υποφέρουν τα μάλα με τα τεκταινόμενα.

  Γιατί αισθάνομαι ότι όλος αυτός ο πύργος από τραπουλόχαρτα (νόμους) θα καταρρεύσει; Εκτός από τα οικονομικά βάρη μας κινδυνεύουμε να μας πλακώσουν οι χιλιάδες (και ιδιαιτέρως βραχύβιοι, τελευταίως) νόμοι που παράγουμε (οι οποίοι σημειωτέον δεν έχουν καμμία σχέση με την πραγματική ζωή και οικονομία).

 16. μακεδων avatar
  μακεδων 25/04/2013 21:16:54

  Υπουργείο Δικαιοσυνης παιδική χαρά αντρο πασοκων με επιορκους υπαλλήλους Σαμαρά πετά τους όλους τους στον ανασχηματισμό ειναι ντροπή για την χώρα και για τους πολίτες

 17. Orgilos avatar
  Orgilos 26/04/2013 03:29:47

  Εμένα το ερώτημά μου είναι το εξής: Είναι δυνατόν να περιμένεις να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές βάζοντας για υπουργό δικαιοσύνης έναν τη ΔΗΜΑΡ; Δεν μπορούσαν να του δώσουν του Κουβέλη ένα δεύτερο υπουργείο; Μάλλον υποθέτω ότι οι πιέσεις ήταν πολύ έντονες και γι' αυτό υποχώρησαν οι της Ν.Δ.

 18. GO avatar
  GO 26/04/2013 07:40:21

  Ας το καταλάβουν, μια και καλή, όλοι οι απίθανοι σχολιογράφοι:
  Η Ελλάδα μας, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα παραμείνει κράτος δικαίου.
  Για λύσεις "αποφασίζομεν και διατάσσομεν", εμπρός για τη μηχανή του χρόνου και την επιστροφή στην επταετία της χούντας των συνταγματαρχών.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.