#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/01/2014 13:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η ΚεφαλονιάΣε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Κεφαλονιά, σήμερα το πρωί, μετά τον χθεσινό σεισμό των 5,8 Ρίχτερ που συγκλόνισε το νησί, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, που βρίσκεται από χθες στο Αργοστόλι, με εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Σαράντα πέντε μετασεισμούς, από 3 έως 5,1 Ρίχτερ, είχαν καταγράψει, μέχρι τις 9 σήμερα το πρωί, οι σεισμογράφοι στην Κεφαλονιά, μετά τον χθεσινό σεισμό των 5,9 Ρίχτερ.

«Το θετικό στοιχείο είναι ότι είχαμε δεκάδες μικρότερους σεισμούς και φαίνεται ότι η σεισμική ενέργεια εκτονώνεται, με πάνω από 20 σεισμούς με επίπεδο πάνω από 4,5 Ρίχτερ, και εκατοντάδες κάτω από 4,5. Έχουν μικρό βάθος, γύρω στα 10 χιλιόμετρα οι σεισμοί» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας, ο οποιος εξήγησε ότι ο χθεσινός σεισμός δεν προέρχεται από το ρήγμα του 1953 και το ένα περιστατικό δεν έχει σχέση με το άλλο.

«Λόγω του ιστορικού της περιοχής ίσως και να χρειαστεί και μια βδομάδα ώστε οι σεισμολόγοι να αποφανθούν αν ο σεισμός ήταν ο κύριος» δήλωσε ο ομότιμος καθηγητής Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαζάχος δήλωσε, χθες βράδυ, ότι «δεν μπορούμε από τα μέχρι τώρα στοιχεία να πούμε ότι τα 5,8 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός» και διευκρίνισε ότι οι επιστήμονες χρειάζονται 48 ώρες να κάνουν εκτίμηση καθώς η περιοχή είναι ιδιαίτερα σεισμογενής. Όσον αφορά τους μετασεισμούς είπε ότι θα διαρκέσουν ακόμη και έναν μήνα.Από το πρωί έχουν ξεκινήσει εντατικοί έλεγχοι σε όλα τα κτίρια της Κεφαλλονιάς, ενώ προτεραιότητα έχει δοθεί στα σχολεία και τα δημόσια κτίρια.

Ο υπουργός Υγείας ΄Αδωνις Γεωργιάδης διευκρίνισε, πάντως, ότι τα δύο νοσοκομεία του νησιού ελέγχθηκαν και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Όπως είπε χρειάστηκε να μεταφερθούν κάποιοι ασθενείς από τη Χειρουργική κλινική, αλλα γενικώς δεν υπήρχαν σοβαρά χειρουργικά περιστατικά.

«Στόχος μας είναι να επιστρέψει όσο γίνεται πιό γρήγορα η ζωή στο νησί στους κανονικούς ρυθμούς» τόνισε ο κ. Μιχελάκης και πρόσθεσε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε κυρίως για να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά εμπόδια. «Υπάρχουν ζημιές άλλα ευτυχώς που το νησί άντεξε, δεν θρηνήσαμε θύματα αυτό είναι το ευχάριστο, είχαμε μόνο λίγους μικροτραυματισμούς» ανέφερε.

Μέτρα για την ανακούφιση των σεισμόπληκτων Κεφαλονιάς - Ιθάκης με εντολή του πρωθυπουργούΤην άμεση λήψη μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης που χτυπήθηκαν από τον Εγκέλαδο αποφάσισε η κυβέρνηση.

Με εντολή του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά:

 

Εκταμιεύεται άμεσα το ποσό των 100.000 ευρώ για τους κατοίκους της Κεφαλονιάς και 100.000 ευρώ για τους κατοίκους της Ιθάκης για την κάλυψη των πρώτων αναγκών των πληγέντων. (Υπ. Εσωτερικών)
Παρέχεται οικονομική ενίσχυση 100.000 ευρώ στον Δήμο Κεφαλονιάς και 100.000 ευρώ στον Δήμο Ιθάκης για τους άμεσα πληγέντες.(Υπ. Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας)


Αποστέλλονται 200 κλινοσκεπάσματα στην πληγείσα περιφέρεια για ανθρώπους που έχουν ανάγκη. (Υπ. Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας)


Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά Δευτέρα και Τρίτη (Υπ. Παιδείας)


Πραγματοποιείται έλεγχος από τα αρμόδια κλιμάκια του ΟΣΚ καθώς και της Γραμματείας Δημοσίων Έργων κατά προτεραιότητα στα σχολικά κτήρια, ώστε να λειτουργήσουν, με ασφάλεια, το ταχύτερο δυνατό. (Υπ. Παιδείας)

 

Σημειώνεται ότι, εφ’ όσον παραστεί ανάγκη, το νοσοκομείο Αργοστολίου μπορεί να προσφέρει μέχρι και 30 γεύματα ημερησίως, πέραν της κάλυψης των εσωτερικών του αναγκών. (Υπ. Υγείας)


Αναστέλλεται για τρεις μήνες η υποχρέωση πάσης φύσεως καταβολών στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη .(Υπ. Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας)


Δίνεται παράταση διάρκειας τριών μηνών στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, καθώς και αντίστοιχης διάρκειας παράταση στην καταβολή βεβαιωμένων οφειλών δίνεται από το Υπουργείο Οικονομικών στα φυσικά και νομικά πρόσωπα της Κεφαλονιάς. Η παράταση στις υποχρεώσεις των φορολογουμένων δίνεται με εντολή του Πρωθυπουργού σε εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας για αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. (Υπ. Οικονομικών)
Λόγω των έκτακτων συνθηκών, καταργείται για περίοδο ενός (1) μηνός, η καταβολή των €5 για εξετάσεις στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία των νοσοκομείων Αργοστολίου και Ληξουρίου. (Υπ. Υγείας)

 (Α)   Να σημειωθεί ότι:

 

Από τις πρώτες ώρες μετά την εκδήλωση του ισχυρού σεισμού τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο «Ξενοκράτης» για το συντονισμό των δράσεων όλων των εμπλεκόμενων στην αντιμετώπιση των συνεπειών της φυσικής καταστροφής φορέων.
Μετέβη στην Κεφαλονιά στις 26/1/14 κλιμάκιο της ΕΜΑΚ Πατρών υπό τον Διοικητή της ΕΜΑΚ Πατρών, εξοπλισμένο με:

Ένα διασωστικό όχημα σεισμών, με πέντε πυροσβεστικούς υπαλλήλους.

Ένα πυροσβεστικό όχημα με  δυο πυροσβεστικούς υπαλλήλους.

Ένα πυροσβεστικό όχημα με δύο πυροσβεστικούς υπαλλήλους και ένα σκύλο.

Από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας μετέβη για την ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων του νησιού και την παροχή συνδρομής σε υπηρεσίες και πολίτες:

30μελής δύναμη της Ελληνικής Αστυνομίας, με περιπολικά οχήματα.(Β)   Στην Κεφαλονιά έχουν επίσης μεταβεί από τις 26/1/14:

 

11μελες κλιμάκιο μηχανικών της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (Υ.Α.Σ.)
Κλιμάκιο του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.) και αύριο θα ενισχυθούν και με άλλους μηχανικούς.
Κλιμάκιο μηχανικών  του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (Ο.Σ.Κ.)
Μηχανικοί του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.) για τη συγκρότηση μικτών Επιτροπών με τους εκεί μηχανικούς της Περιφέρειας για την εκτίμηση των ζημιών.

(Γ)   Τέλος να αναφέρουμε ότι:

 

Με απόφαση του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, έχει τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο «Σώστρατος» για τα υγειονομικά ιδρύματα της Κεφαλονιάς. (Υπ. Υγείας)


Δύο επιβατηγά πλοία καταπλέουν στην Κεφαλονιά, για παροχή βοήθειας στους πληγέντες κατοίκους από τον πρόσφατο σεισμό. Πρόκειται για το Super Fast 11 της ATTICA GROUP (χωρητικότητας 1427 επιβατών) και το Ελευθέριος Βενιζέλος της ΑΝΕΚ LINES(χωρητικότητας 2500 επιβατών και 1606 κλινών).

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ρηνα avatar
    Ρηνα 27/01/2014 18:43:02

    Ολα ταχαμε.....
    Ο,τι χειροτερο μεσα στο χειμωνα, αλλα ειδα μεγαλη κινητοποιηση.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.