#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/09/2012 21:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σε καθεστώς προστασίας οι 24 από τις 40 βραχονησίδες!Στον… ύπνο πιάνει η Ελληνική Ορνιθολογική τις εξαγγελίες τις κυβέρνησης για την αξιοποίηση ακατοίκητων βραχονησίδων, υποστηρίζοντας ότι από τις 40 νησίδες που ανακοινώθηκαν οι 24 αποτελούν προστατευόμενες περιοχές.

Η περιβαλλοντική εταιρεία κατηγορεί για άγνοια της σπουδαιότητας του φυσικού πλούτου τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά και τον εκτελεστικό διευθυντή του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) κ. Ανδρέα Ταπραντζή για την εμπορική αξιοποίηση ακατοίκητων νησίδων.

Η Ορνιθολογική, έχοντας επί δύο δεκαετίες «σαρώσει» τις ελληνικές νησίδες μελετώντας και προστατεύοντας τα θαλασσοπούλια και τις σημαντικές γι’ αυτά περιοχές, εκφράζει την απορία αλλά και τις σοβαρές ενστάσεις της για την πρόσφατη λίστα 40 νησίδων που διατίθενται για μακρόχρονη ενοικίαση, όπως αυτή δημοσιεύθηκε στο διεθνή Τύπο, καθώς:

Οι 24 από τις 40 νησίδες εντάσσονται στο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000, είτε ως Ζώνες Ειδικής Προστασίας για την προστασία των πουλιών είτε ως Τόποι Κοινοτικής Σημασίας για την προστασία των οικοτόπων.

Η αξία των ελληνικών νησίδων έχει αναγνωριστεί διεθνώς γιατί αποτελούν τις μοναδικές πλέον μη προσβάσιμες από τον άνθρωπο περιοχές όπου αναπαράγονται και σταθμεύουν προστατευόμενα είδη πουλιών, ενώ αποτελούν καταφύγια και για πολλά σπάνια είδη πανίδας και χλωρίδας.

Για ορισμένα από αυτά τα είδη, οι ακατοίκητες νησίδες αποτελούν το μοναδικό και αναντικατάστατο χώρο αναπαραγωγής τους.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, η προστασία των ευαίσθητων αυτών οικοσυστημάτων αποτελεί υποχρέωση του ελληνικού κράτους. Οποιαδήποτε δραστηριότητα στις νησίδες εμπίπτει στη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Σύμφωνα με αυτή, το ελληνικό κράτος πρέπει να αποφύγει την υποβάθμιση των περιοχών Natura 2000 και ένα έργο μπορεί να εγκριθεί μόνο εφόσον εξασφαλιστούν αντισταθμιστικά μέτρα.

«Είναι άξιο απορίας πώς το πολιτικό προσωπικό θεωρεί περισσότερο οικονομικά βιώσιμες τέτοιες επενδύσεις απ’ ό,τι την ανάδειξη των όμορφων κατοικημένων και άγονων νησιών μας, με την ενίσχυση των ακτοπλοϊκών γραμμών και την καθιέρωση κινήτρων για τις τοπικές κοινωνίες», δηλώνει η Μαλαμώ Κορμπέτη, υπ. θεμάτων Πολιτικής της Ορνιθολογικής.
protothema.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 18/09/2012 21:55:22

  Ἡ νησίδα Χύτρα ἤ Αὐγό στά Κύθηρα πού εἶναι στή λίστα τῆς ΤΑΙΠΕΔ ὑποψήφια πρός ἐνοικίαση,ἀνοίκει στήν Ἐγχώριο Περιουσία τῶν Κυθήρων,δηλαδή σέ ἕνα ἰδιότυπο καθεστῶς καί εἶναι δύσκολο νά ἐπινοικιαστεῖ.
  Ἔπειτα,ὅσον ἀφορᾶ τήν ''εὔκολη πρόσβαση'',αὐτό θά πρέπει νά τό ξεχάσει ὁ ὅποιος ἐπίδοξος ἐνοικιαστής.Ἑάν δέ,πηδώντας στά βράχια,πιαστεῖ μέ τήν πρώτη καί δέν πέσει στή θάλασσα,τήν παίρνει ὅπως εἶναι ἐπιπλωμένη,δωρεάν...

 2. ΘΟΔΩΡΟΣ Κ avatar
  ΘΟΔΩΡΟΣ Κ 18/09/2012 22:05:46

  Ε και ; Τι έγινε δηλαδή;
  Σιγά μη κάποιοι ηλίθιοι ορνιθολόγοι, οικολόγοι, και λοιποί ψευτοεπιστήμονες μας σταματήσουν.
  Όχι μόνο θα τις ΄΄αξιοποιήσουμε΄΄, αλλά και όλοι σας θα κυκλοφορείτε με καπέλα τύπου ΄΄σομπρέο΄΄ στο οποίο θα έχουμε φωτοβολταϊκή επίστρωση (υπάρχει τεχνολογία) για να παράγετε όλοι σας ρεύμα και να το δίνουμε (σιγά μη το πουλάμε κιόλας) στους ΄΄φίλους ΄΄ μας.

  • xarisk avatar
   xarisk @ ΘΟΔΩΡΟΣ Κ 19/09/2012 23:14:16

   Ισα Θοδωρε σουχω ενα σομπρερο με ανεμογενννητρια , σιγα μη μασησουμε στα πανελ

 3. franc avatar
  franc 19/09/2012 08:59:42

  Είναι πιο απλό και άμεσα επιλύει το ζήτημα του χρέους, να νοικιάσουμε τον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο αντι 200 δις Ευρώ στον Ρώσο μεγιστάνα που το ζήτησε για 99 χρόνια. Ετσι κι αλλοιώς δεν θα τον μεταφέρει αλλού και εισιτήριο θα πληρώνουμε όπως και τώρα για να μπούμε στον "Ρωσικό αρχαιολογικό χώρο".
  Και στο κάτω κάτω είναι λιγώτερο υποτιμητικό, τώρα που όλοι ξέρουν οτι είμαστε χρεωκοπημένοι, απ' το να μάθουν (ιδίως οι νέες γενιές) οτι θυσιάζουμε περιοχές Natura έναντι χρημάτων...
  Επίσης θα ήταν προτιμώτερο να νοικιάσουμε για 99 χρόνια πχ. την Κέρκυρα στους Αγγλους . Ετσι κι αλλοιώς αυτοί την "νέμονται" περισσότερο απο εμάς...
  Y.Γ. Τρομερη φωτογραφία , αγαπητέ Φάκτωρ.

 4. ΝΙΚΟΣ Π avatar
  ΝΙΚΟΣ Π 19/09/2012 10:21:59

  Μηπως νεμονται κονδυλια απο το εξωτερικο που αφορουν τα πουλια και φοβουνται οτι θα χαθει "το μελι";

 5. Παναγιώτης Τυβίγγιος εκ Καλαμών avatar
  Παναγιώτης Τυβίγγιος εκ Καλαμών 19/09/2012 10:48:10

  Επειδή τυχαίνει να έχω αντιμετωπίσει τέτοια ζητήματα τόσο από την πλευρά των ιδιοκτητών, όσο και από την πλευρά των επενδυτών, ως νομικός σύμβουλος, είμαι της άποψης, πλέον, ότι το παρόν μπερδεμένο καθεστώς, ίσως, τελικά, καλώς ευνοεί μόνον την μικρή κλίμακα με επενδύσεις / ενέργειες / εκμεταλλεύσεις αγροτουρισμού - εναλλακτικού τουρισμού, βασιμένου στην χρήση μεθόδων της παραδοσιακής γεωργίας (αμειψισπορά, στέρνες κτλ), των ήπιων μορφών ενέργειας, μαζί με νέες δυνατότητες (στάγδην) καθώς και εναρμόνιση με τις τελείως ιδιόμορφες τοπικές σε κάθε ένα νησί συνθήκες είναι, σε βάθος χρόνου, μάλλον, η μόνη δυνατότητα για τα νησιά αυτά - μία τέτοια προσέγγιση δύσκολα μπορεί να συμβιβασθεί με τον σύγχρονο τρόπο εμπορικής εκμετάλλευσης, παρεκτός ως "υπερεξειδικευμένη και ανωτάτου επιπέδου" ανάπτυξη, που, μάλλον απαιτεί και άλλα μυαλά στις τοπικές κοινωνίες και κάποιους φανατικούς λάτρες του κάθε τόπου ως μπροστάρηδες επενδυτές (και περισσότερο για την ψυχούλα τους παρά ότι πραγματικό λογιστικό κέρδος) ....

 6. Nik avatar
  Nik 19/09/2012 18:30:53

  Μπα! Και η Γιάλοβα προστατευμένη περιοχή είναι (ήταν) αλλά εκεί η ΟΕ δεν είχε πρόβλημα να αλλάξει τροπάριο και να εγκρίνει την συλλογή ΟΛΩΝ των τοπικών ποταμών για την ύδρευση θέρετρου μαμμούθ. Χωρίς νερό δεν νοείται λιμνοθάλασσα, και το ξέρουν καλά οι ΟΕδες.

  Κάποια παρόμοια μεθοδολογία θα υπάρχει και για της βραχονησίδες. Αλλωστε βρίθουν από ποντίκια και γλάρους που ξεπαστρεύουν στο πι και φι όποιο άλλο είδος φωλιάσει εκεί. Μην το κάνουμε και θέμα.

  • nik avatar
   nik @ Nik 19/09/2012 21:30:08

   στη γιαλοβα η ορνιθολογικη εδωσε τη μαχη της, κονρα σε συμφεροντα που ειχαν "προστασια"απευθειας απο τη ριγγιλης. ποτε η ΟΕ δεν ενεκρινα αυτα που λες.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.