#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
11/03/2012 12:36
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σε καθεστώς περιορισμένης κυριαρχίαςΜε η χωρίς ρήτρες συλλογικής δράσης, πιστωτικό γεγονός και πληρωμή CDS, το πολυδιαφημισμένο PSI δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από ένα ακριβοπληρωμένο παράθυρο στην ελπίδα.

Σε κάθε περίπτωση το PSI αποτελεί μία προσωρινή διευκόλυνση. Μειώνεται το πραγματικό χρέος δημόσιο χρέος κατά ένα ποσοστό 20-30%, γεγονός που επιτρέπει κάποια μεγαλύτερα περιθώρια ελιγμών, καθώς τα τοκοχρεολύσια θα είναι μειωμένα κατά 4-5 δις τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Πρακτικά αυτό δεν σημαίνει πολλά πράγματα στο βαθμό που η ελληνική οικονομία συνεχίζει να παράγει ελλείμματα. Και δυστυχώς αυτή εμφανίζεται ως αναπότρεπτη προοπτική με την άκρως υφεσιακή και αντι-αναπτυξιακή συνταγή του μνημονίου.

Θα πρέπει επομένως να γίνουν «πράγματα και θάματα» για να σταθεί η ελληνική οικονομία στα πόδια της και να πορευτεί μέσα από ένα νοικοκύρεμα στον «ιδεατό στόχο» του 2020 σύμφωνα με τον οποίο θα φτάσουμε να χρωστάμε το 120% του ΑΕΠ από το σημερινό 163% που χρωστάμε σήμερα...

Στο ερώτημα αν το PSI θα μπορούσε να γίνει με καλύτερους όρους, η απάντηση είναι μάλλον υποθετική. Ένα μόνο είναι βέβαιο: Οτι τα «κουρεμένα» ομόλογα δεν...ξανακουρεύονται! Άρα ότι κόψαμε-κόψαμε και από εδώ και μπρός πρέπει να πορευτούμε αποκλειστικά και μόνο με τις δικές μας δυνάμεις. Πράγμα που σημαίνει ότι αν δεν καταφέρουμε γρήγορα να «εγγράψουμε» πρωτογενή πλεονάσματα, εξίσου γρήγορα θα κηρύξουμε στάση πληρωμών. Όχι προς τους ξένους πιστωτές. Στο εσωτερικό θα κατεβάσει το κράτος ρολά εις βάρος των πολύπαθων μισθωτών και συναξιούχων του δημοσίου...

Κατά τα άλλα, η Ελλάδα είναι και επισήμως η πρώτη μπανανία της Ευρώπης, το πρώτο προτεκτοράτο στα πρότυπα των αποικιών της Μ. Βρετανίας και της Γαλλίας. Από εδώ και στο εξής τίποτε δε θα μπορούμε να κάνουμε χωρίς να ρωτήσουμε τους ξένους. Ούτε εγκύκλιος δε θα βγαίνει από τα υπουργεία χωρίς έγκριση από την τρόικα. Οικονομικά, είμαστε σε απόλυτη εξάρτηση.

Είναι χαρακτηριστικό το άρθρο που υπογράφει ο γνωστός δημοσιογράφος-συγγραφέας, Ιγνάσιο Ραμονέ ο οποίος λέει χαρακτηριστικά: «Η 21η Φεβρουαρίου 2012 θα είναι, πλέον, για την Ελλάδα, η ημερομηνία της Μεγάλης Παράδοσης. Είναι η μέρα, που με την υπόσχεση ενός δεύτερου πακέτου ευρωπαϊκής βοήθειας, η ελληνική κυβέρνηση αποδέχτηκε τους εξευτελιστικούς όρους που επέβαλε «η συμμορία του τριπλού Α» κατά τη σύνοδο του Eurogroup, την οποία ελέγχει η Γερμανία : δρακόντειες μειώσεις στις δημόσιες δαπάνες, περικοπές στους κατώτατους μισθούς του ιδιωτικού τομέα και στις συντάξεις, απόλυση 150.000 δημοσίων υπαλλήλων, αύξηση της φορολογίας, μαζικές ιδιωτικοποιήσεις…


Κι όμως, οι Έλληνες είχαν ήδη υποστεί ένα πραγματικό «χρηματοπιστωτικό πραξικόπημα», στις 10 Νοεμβρίου, όταν το Βερολίνο τους επέβαλε μια τρικομματική κυβέρνηση, αποτελούμενη από τους σοσιαλδημοκράτες, τους συντηρητικούς και τους ακροδεξιούς, υπό τον Λουκά Παπαδήμο, πρώην αντιπρόεδρο της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας. Όμως, η θυσία τους, ύστερα από την απίστευτα σκληρή θεραπεία-σοκ που υφίστανται επί τέσσερα χρόνια, δεν ωφέλησε σε τίποτα.


Αυτή τη φορά, το χτύπημα είναι ακόμα σοβαρότερο, γιατί από την Αθήνα ζητήθηκε μια τεράστια παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας, «πιθανόν, η μεγαλύτερη που εκχωρήθηκε από μια χώρα σε καιρό ειρήνης. Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα τέθηκε υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, πλέον, σε ότι αφορά στον προϋπολογισμό και τα δημοσιονομικά της, δεν έχει παρά μια «περιορισμένη κυριαρχία».

Αυτή η περιγραφή του Ραμονέ είναι δυστυχώς η πραγματικότητα της σημερινής Ελλάδας. Μπορεί να υπάρξει αντιστροφή της κατάστασης; Εδώ χρειάζονται οι μεγάλοι ηγέτες και οι πατριωτικές πολιτικές.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. tak avatar
  tak 11/03/2012 12:56:48

  θα τα πούμε μετά την πρωθυπουργία Σαμαρά... Και από την καλή και από την ανάποδη...

 2. ΣΟΦΗ avatar
  ΣΟΦΗ 11/03/2012 13:01:41

  Μια δύσκολη ερώτηση . Εκλογές πότε θα γίνουν?

 3. aurora3363 avatar
  aurora3363 11/03/2012 13:04:15

  αν γινει!

 4. Τακενάρδης avatar
  Τακενάρδης 11/03/2012 13:23:03

  Ετοιμαστείτε για bank run καλού-κακου...

  • airman avatar
   airman @ Τακενάρδης 11/03/2012 14:25:48

   Εκτός από αυτούς που δεν έχουν να φοβηθούν κάτι, είτε επειδή δεν έχουν τίποτα είτε διότι τα έχουν διασφαλίσει. Το ''ετοιμαστείτε'' δείχνει κάποιον που μάλλον ανοίκει σε μια από τις δύο αυτές κατηγορίες, γιατί σε διαφορετική περίπτωση ταιριάζει το ''ας ετοιμαστούμε''.

 5. factorx avatar
  factorx 11/03/2012 13:35:18

  Αμεσως μετά το Πάσχα

 6. κώστας avatar
  κώστας 11/03/2012 13:36:00

  Θα πρέπει να εξηγηθεί επαρκώς, σαφώς και κατανοητώς η κραυγαλέα αντίφαση, από τη μία το γεγονός ότι:
  "κατά τα άλλα, η Ελλάδα είναι και επισήμως η πρώτη μπανανία της Ευρώπης, το πρώτο προτεκτοράτο στα πρότυπα των αποικιών της Μ. Βρετανίας και της Γαλλίας. Από εδώ και στο εξής τίποτε δε θα μπορούμε να κάνουμε χωρίς να ρωτήσουμε τους ξένους. Ούτε εγκύκλιος δε θα βγαίνει από τα υπουργεία χωρίς έγκριση από την τρόικα. Οικονομικά, είμαστε σε απόλυτη εξάρτηση"
  και από την άλλη:
  "μπορεί να υπάρξει αντιστροφή της κατάστασης; Εδώ χρειάζονται οι μεγάλοι ηγέτες και οι πατριωτικές πολιτικές".
  Διότι η απάντηση 'αρκεί ο Σαμαράς' δεν πείθει πέραν του στενού, σκληρού πυρήνα. Ένας ηγέτης εμπνέει τους υποστηρικτές του προς μία κατεύθυνση. Μέχρι στιγμής αυτό δεν το έχει καταφέρει ο Σαμαράς. Ειδικά όταν η μέχρι τώρα κατεύθυνση συμβαδίζει σε επίπεδο υπογραφών με το ΠΑΣΟΚ ενώ έρχεται σε αντίθεση με το σύνολο των ψηφοφόρων. Παρεμπιπτόντως, η ΔΗΜΑΡ διά στόματος Φώτη Κουβέλη, έκανε την κωλοτούμπα (όπως αναμενόταν) και από τη θέση 'δεν συνεργάζομαι με ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ' πέρασε στο 'συνεργάζομαι στη βάση πολιτικών σύγκλισης κ.λπ.'. Από την άλλη, η κοινή εμφάνιση Σαμαρά-Βορίδη στην γενέτειρα του πρώτου, από επικοινωνιακή άποψη είναι ήττα από τα αποδυτήρια: νομιμοποιεί πλήρως τις υπάρχουσες πολιτικές και σπέρνει καινά δαιμόνια στις τάξεις της ΝΔ. Απορώ ειλικρινά με το πού το πάει ο Σαμαράς.

 7. Tακενάρδης avatar
  Tακενάρδης 11/03/2012 14:08:16

  Ακριβώς την ίδια απορία έχω και εγώ με τον Κώστα.

  Είναι σύμπτωμα σχιζοφρένειας να παραδέχεσαι ότι:

  "κατά τα άλλα, η Ελλάδα είναι και επισήμως η πρώτη μπανανία της Ευρώπης, το πρώτο προτεκτοράτο στα πρότυπα των αποικιών της Μ. Βρετανίας και της Γαλλίας. Από εδώ και στο εξής τίποτε δε θα μπορούμε να κάνουμε χωρίς να ρωτήσουμε τους ξένους. Ούτε εγκύκλιος δε θα βγαίνει από τα υπουργεία χωρίς έγκριση από την τρόικα. Οικονομικά, είμαστε σε απόλυτη εξάρτηση”"

  και από την άλλη να ελπίζεις ότι ο Σαμαράς μπορεί να αλλάξει αυτό το τοπίο ΕΚΤΟΣ ΕΑΝ υπάρχει μυστικό σχέδιο εκδιώξης της Τρόικας και διαγραφής μέρους του χρέους, τουλάχιστον. Μάλλον δύσκολο το βλέπω

  Εκλογές σε "καθεστώς περιορισμένης κυριαρχίας" δεν θα είναι ελευθερες. Αν φυσικά γίνουν γιατί πολύ αμφιβάλλω.

 8. Tακενάρδης avatar
  Tακενάρδης 11/03/2012 14:10:23

  aκριβώς την ίδια απορία έχω και εγώ με τον Κώστα.

  Είναι σύμπτωμα σχιζοφρένειας να παραδέχεσαι ότι:

  "κατά τα άλλα, η Ελλάδα είναι και επισήμως η πρώτη μπανανία της Ευρώπης, το πρώτο προτεκτοράτο στα πρότυπα των αποικιών της Μ. Βρετανίας και της Γαλλίας. Από εδώ και στο εξής τίποτε δε θα μπορούμε να κάνουμε χωρίς να ρωτήσουμε τους ξένους. Ούτε εγκύκλιος δε θα βγαίνει από τα υπουργεία χωρίς έγκριση από την τρόικα. Οικονομικά, είμαστε σε απόλυτη εξάρτηση”"

  και από την άλλη να ελπίζεις ότι ο Σαμαράς μπορεί να αλλάξει αυτό το τοπίο ΕΚΤΟΣ ΕΑΝ υπάρχει μυστικό σχέδιο εκδιώξης της Τρόικας και διαγραφής μέρους του χρέους, τουλάχιστον. Μάλλον δύσκολο το βλέπω

  Εκλογές σε "καθεστώς περιορισμένης κυριαρχίας" δεν θα είναι ελευθερες. Αν φυσικά γίνουν γιατί πολύ αμφιβάλλω.

 9. tassos avatar
  tassos 11/03/2012 19:26:01

  ΑΦΟΥ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ ΑΠΟΔΕΙΧΤΗΚΑΝ ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΚΛΕΦΤΕΣ ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΑ ΜΠΗΚΑΜΕ ΣΤΟ ΛΟΥΚΙ. ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΠΟΙΟΣ ΣΩΤΗΡΑΣ ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΣΘΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ !!!! ΑΦΟΥ ΟΥΤΕ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΑΦΗΝΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΧΘΕΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΠΟΥΦΟΙ ΚΟΥΝΑΝΕ ΑΚΟΜΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΣΗΜΑΙΑΚΙΑ .

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.