Σε κίνδυνο η πατρίδα
04/12/2014 11:12
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σε κίνδυνο η πατρίδα

Σε μια χρονική στιγμή που η χώρα «καίγεται» για το μέλλον της στην οικονομία έρχονται οι Αμερικανοί και ουσιαστικά αναγνωρίζουν τα Σκόπια ως «Μακεδονία».

Μόνο συμπτώσεις δεν είναι όλα όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα. Δεν είναι απλά μια οικονομική διαφορά μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας που θα λυθεί έτσι απλά με ένα μνημόνιο ή με ρήξη. Όλη η περιρρέουσα ατμόσφαιρα δεν είναι καθόλου καλή και εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το τι συμβαίνει και τι επιδιώκουν κάποια ξένα κέντρα.

Σε μια χρονική στιγμή που η χώρα «καίγεται» για το μέλλον της στην οικονομία έρχονται οι Αμερικανοί και ουσιαστικά αναγνωρίζουν τα Σκόπια ως «Μακεδονία». Η πρόκληση ολοφάνερη και πολύ μεγάλη στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ για το Ισλαμικό Κράτος. Παρ’ ότι η αμερικανική διπλωματία είχε ενημερωθεί και προειδοποιηθεί από την Αθήνα εντούτοις προχώρησαν στην πρόκληση εξοργίζοντας δικαιολογημένα τον Ευ. Βενιζέλο ο οποίος σηκώθηκε κι έφυγε από τη Σύνοδο.

«Ο λόγος της μη αυτοπρόσωπης συμμετοχής του κ. Βενιζέλου ήταν το γεγονός ότι, παρά τις σχετικές, πυκνές επαφές και τα διαβήματα που προηγήθηκαν, οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες συγκάλεσαν τη σύνοδο, δεν τήρησαν τους κανόνες και την πρακτική του Ο.Η.Ε., ως προς τον τρόπο αναφοράς των συμμετεχουσών χωρών. Πιο συγκεκριμένα, ενώ στη Σύνοδο η πΓΔΜ μετείχε με την προσωρινή ονομασία της, στη σχετική Κοινή Δήλωση των χωρών που συγκροτούν τον Συνασπισμό υπογράφει με τη λεγόμενη συνταγματική της ονομασία» αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Η Αθήνα ζήτησε εξηγήσεις από τον Τζον Κέρι, αλλά μπορείς να βγάλεις άκρη με τους Αμερικανούς; Η ουσία είναι ότι μας έστειλε ένα μήνυμα η Ουάσιγκτον για το θέμα των Σκοπίων που θα πρέπει να μας προβληματίσει. Και θα πρέπει να το συνδέσουμε με το γεγονός ότι οι πιο σκληροί στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα αναδεικνύονται οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, οι κύριοι εκφραστές δηλαδή της αμερικανικής θέσης.

Δεν είναι μόνο αυτά. Στις πρόσφατες εξελίξεις με τα κυπριακά οικόπεδα και την πρόκληση των Τούρκων με το Μπαρμπαρός οι Αμερικανοί έκαναν τους κουφούς και τους τυφλούς και δεν στήριξαν όσο έπρεπε τις κυπριακές θέσεις, παρ’ ότι δεν έχουν και τις καλύτερες σχέσεις με τους γείτονές μας. Πολύ περισσότερο οι Ευρωπαίοι οι οποίοι δεν στήριξαν μια χώρα – μέλος της ΕΕ.

Την ίδια στιγμή στο Αιγαίο οι Τούρκοι σουλατσάρουν χωρίς κανείς να τους ενοχλεί και ο Νταβούτογλου έρχεται στην Αθήνα αφού πρώτα προκαλεί λέγοντας ότι θέλει να κάνει υπουργικό συμβούλιο στη Θράκη. Ποια η στάση των ξένων; Απάθεια, αδιαφορία, προκλητική αντιμετώπιση των όσων συμβαίνουν στην περιοχή.

Είναι φανερό ότι η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή και η χώρα θα πρέπει να προσέξει πολύ καθώς βρίσκεται σε κίνδυνο. Ο οικονομικός πόλεμος που μας έχουν κηρύξει δε μπορεί να δικαιολογηθεί από το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν τήρησε κάποιες δεσμεύσεις της. Έχει πολύ βαθύτερες αιτίες. Από την άλλη, ο νέος επικίνδυνος κύκλος συζητήσεων που ανοίγει σε εθνικά θέματα όπως το Σκοπιανό ή τα ελληνοτουρκικά δεν προοιωνίζονται κάτι καλό για τη χώρα. Και δεν το λέμε μόνο για τώρα. Για σκεφτείτε μόνο να έχουμε πολιτική αστάθεια, πιθανή αλλαγή κυβέρνησης και τον ΣΥΡΙΖΑ να κρατά τις τύχες της χώρας στα χέρια του; Τρόμος και μόνο με τη σκέψη, όμως, δυστυχώς έρχονται πολύ άσχημες ημέρες και μακάρι να βγούμε ψεύτες.

Διότι όπως έχουμε ξαναγράψει, μια οικονομική καταστροφή μπορεί να την διαχειριστούμε, να δουλέψουμε από την αρχή και να ξαναχτίσουμε τη χώρα. Μια εθνική τραγωδία όμως δεν μπορούμε να τη δεχθούμε, ούτε να την αντέξουμε.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Απονενοημένος Διάβημας avatar
  Απονενοημένος Διάβημας 04/12/2014 12:04:00

  Ας τους κάνουμε λίγο τους δύσκολους στο θέμα πχ της Σούδας ,και θα το ξανασκεφτούν. Αλλιώς ,σιγά μη φοβηθούν μην θυμώσει ο Βενιζέλος! Και κάτι άλλο, κανένας δεν μας έχει κηρύξει "οικονομικό πόλεμο". Αν δεν μπορούμε, ή μάλλον δε θέλουμε, να συμμαζέψουμε τα του οίκου μας , δεν μας φταίνε οι ξένοι. Αφήστε τα αυτά για τα site του Σύριζα και των Καμένων Βούρλων, το ότι έρχονται εκλογές δεν είναι λόγος να χάνουμε τη σοβαρότητά μας.

 2. Η επόμενη κίνηση avatar
  Η επόμενη κίνηση 04/12/2014 15:24:28

  Καλά τώρα...Δεν τους ξέρουμε τους Αμερικανούς ''φίλους'', τώρα περιμέναμε να τους μάθουμε.

 3. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 04/12/2014 15:30:40

  "Την ίδια στιγμή στο Αιγαίο οι Τούρκοι σουλατσάρουν χωρίς κανείς να τους ενοχλεί και ο Νταβούτογλου έρχεται στην Αθήνα αφού πρώτα προκαλεί λέγοντας ότι θέλει να κάνει υπουργικό συμβούλιο στη Θράκη. Ποια η στάση των ξένων; Απάθεια, αδιαφορία, προκλητική αντιμετώπιση των όσων συμβαίνουν στην περιοχή." Λυπάμι που θα έιμαι και πάλι αρνητικός και θα σας στενοχωρέςσω αλλά αυτό που γράφτηκε εκφράζει τον υφέρποντα ραγιαδισμό που μας χαρακτηρίζει ως εθνική οντότητα. 1) Γιατί θα έπρεπε οι ξένοι να νοιάζονται και να μας στηρίζουν όταν εμείς είμαστε ανίκανοι να υπερασπιστούμε τον ζωτικό μας χώρο; 2) Αφ' ής στιγμής είμαστε ανύπαρκτοι στον ζωτικό μας χώρο τον ρόλο μας θα τον πάρεο ο έτερος παίκτης του ενιαίου νοτιοανατολικού άκρου του ΝΑΤΟ, η τουρκία. Η οποία μετατρέπει την συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ σε εθνικά θετική για τα συμφέροντά της και άκρως ανρητική για τα δικά μας. 3) η νοοτροπία της ελλαδικής ελίτ "άλλοι να μας ταϊζουν και άλλοι να φυλάν τα σύνορά μας" είναι όχι μόνο πα΄σε αλλά επικίνδυνη πλέον. 4) Τα συμ΄φεροντα των ξένων εξυπηρετούνται μια χαρά με την τουρκική επικυριαρχία. Το άν το οικλόπεδο Ελλάδα είναι σε Ελληνικά η ξένα χέρια, πο΄σως τους νοιάζει. Στο κάτω-κάτω, γιατί να νοιάζονται οι ξένοι για ένα κράτος και μία κοινωνία για την οποία δεν νοιάζονται οι ίδιοι οι Έλληνες; Με μία ελίτ που έχει το κράτος αποκλειστικά πια για τον εαυτό της;

  • Ρηνα avatar
   Ρηνα @ Νίκος Αργεάδης 04/12/2014 16:43:18

   Αγαπητε Νικο σωστος, ειμαστε ανυπαρκτοι οπως λες και συμφωνω και ολοι γνωριζουμε τι θελουν. Ομως για να κανει αισθητη τη παρουσια του ενα μικρο κρατος και μαλιστα αναμεσα σε εχθρικο περιβαλλον πρεπει να εχει τσαγανο. Οπως πχ το Ισραηλ που ορμαει μες τα ολα και δεν νοιαζεται για τις ανθρωπινες απωλειες μπροστα στο συμφερον του εθνους. Εμεις ενας τρομοκρατης απειλειται η πυροβολειται και καιγεται η Αθηνα. Μεχρι εκει. Τα καλοζωϊσμενα σαρκια μας δεν θυσιαζονται οχι για πατριδα αλλα ουτε για τα ατομα του σπιτιου μας.....Με τετοια διαθεση και ψυχη μην περιμενουμε τιποτα, ουτε λυπηση ουτε ενδιαφερον ουτε να μας νοιαστουν οι ξενοι ακομα κι αν ειναι Ελληνες του εξωτερικου. Θα παθουμε ο,τι ειναι να παθουμε γιατι μαλλον το αξιζουμε....Ζουμε τη παρακμη μεχρι το μεδουλι μας....

   • Νιόβη avatar
    Νιόβη @ Ρηνα 06/12/2014 04:27:04

    Συμφωνώ απόλυτα με τους δυο σας και θα συμπληρώσω (για πολλοστή φορά τώρα τελευταία) ότι δεν μπορείς να περιμένεις τίποτα αν δεν καταβάλεις το ανάλογο τίμημα. Όταν η διαπραγμάτευση δεν οδηγεί πουθενά ή δέχεσαι τις θέσεις του ισχυρότερου απέναντι και καταβάλεις το κόστος ή σηκώνεσαι και φεύγεις, καταβάλεις το άλλο κόστος και δίνεις τη μάχη. Αν η Τουρκία δεν συνεργάζεται κι επιμένεις να θες εθνική κυριαρχία και το Αιγαίο, τη Μακεδονία και τη Θράκη σου για σένα, το παίρνεις απόφαση, πράττεις τα δέοντα, καταβάλεις το κόστος και ξαναδίνεις μάχη. Σε κάθε περίπτωση θα έχουμε απώλειες, ας αποφασίσουμε επιτέλους τί είδους απώλειες αλλά και τί είδους οφέλη θέλουμε να έχουμε. Τα «ναι, μεν αλλά» και τα «τί θα κάνουμε» κι ο οδυρμός επειδή δεν έχουμε και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο και προστάτες να δίνουν τις μάχες μας για μας δεν πάνε άλλο. Ας είμαστε και ραγιάδες στο τέλος-τέλος, αλλά τουλάχιστον σοβαροί και συνειδητοποιημένοι. Γιατί ως τώρα δεν είμαστε ούτε το ένα ούτε το άλλο.

 4. Ρεαλιστης avatar
  Ρεαλιστης 04/12/2014 15:55:50

  Πολλες φορες εχω γραψει οτι εκει ειναι το προβλημα... 1. Ο δορυφορος τους Αγγλια σαμποταρει το Ευρω και καθε Ευρωπαικη ιδεα (οση εχει μεινει) 2. Η Γερμανια ξεχναμε οτι ακομα ειναι υπο καθεστως κατοχης απο τους συμμαχους. Μπορει να γαυγιζει καπου καπου αλλα δεν δαγκωνει 3. Η πτωση της τιμης των καυσιμων ειναι καθαρα επιθεση εναντιον της Ρωσιας. Και ας χανουν λεφτα οι 7 αδελφες 4. Δεν υπαρχει νομος δικαιου. Μονο ο νομος του ισχυρου. 5. Τα Σκοπια ειναι μαιμου χωρα και κεντρο ασταθειας με μεγαλες στρατιωτικες βασεις. Χωρες τετοιες υπαρχουν αρκετες . Π.χ το Ντουμπαι που γιορταζε χθες τα 40+ γενεθλια του. Που ειναι τα Ελληνικα Λομπυ? Που ειναι οι ΑΧΕΠΑ , το ΣΑΕ και τα 12 εκ. Ελληνες του εξωτερικου?

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Ρεαλιστης 04/12/2014 22:15:22

   Πολύ σωστός!

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ Ρεαλιστης 05/12/2014 01:25:15

   Χα χα, το Ντουμπάι έχει πετρέλαιο και μέσρι πρόσφατα έφτιαχνε τεχνητά νησιά σε σχήμα φοίνικα για τη Μαντόνα και άλλους όμοιους της χλεχλέδες πλολύσιους (κάτι έγινε όμως και έσκασε η φούσκα των ακινήτων τους - τελικά τους διέσωσε το αδελφό Άμπου Ντάμπι). Τα Σκόπια έχουν καρπούζια και δυναμική παραοικονομία, ακριβώς σαν εμάς. Προτείνω πάντως δελεασμό με μπίζνες: να τους πουλήσουνε τα υποβρύχια του Τζόχα που γέρνουν. Είναι πολύ καλά για τις λίμνες Πρέπα και Οχρίδα και θα τα αγοράσουν: αυτοί έχουν αλιευτικό πρόβλημα με τους διασυνοριακούς Αλβανούς απέναντι - καταστρέφουν το γόνο της πέστροφας και τους κλέβουν τις εξωλέμβιες. Έχουν ναύαρχο χωρίς θάλασσα - καιρός να αποκτήσουν λιμναία υποβρύχια κι εμείς να ξεφορτωθούμε τα "κεκλιμένα επίπεδα". Θα έλθει και συνάλλαγμα, σε σκληρό νόμισμα, ντέναρ το λένε.... Άλλο Αραβιστάν, άλλο Νοτιο-νοτιοβαλκανιστάν, μη μεπερδευόμαστε

   • Ρεαλιστης avatar
    Ρεαλιστης @ Uncle Stgm 05/12/2014 02:43:53

    Θειε το Ντουμπαι δεν εχει σταγονα πετρελαιο. Ενα απλο ψαροχωρι ηταν . Το παραδειγμα ομως το εφερα για τις μαιμου χωρες οπως ειναι και τα Σκοπια ακομα και η Ουκρανια.... Απλα οι μεγαλες δυναμεις και ειδικα οι Αγγλο Αμερικανοι εχουν ειδικοτητα στο διαιρει και Βασιλευε...

 5. iconology2009 avatar
  iconology2009 04/12/2014 16:23:35

  Δεν μπορούν να μας συγχωρήσουν ότι κάναμε την Ευρώπη κεντρική στρατηγική μας επιλογή. Μαθημένοι να μας έχουν μπανανία τους βλέπουν ξαφνικά να χάνουν αυτό το ρόλο και όποια κέρδη τους προσκόμιζε αυτός. Γενικά βγάζουν την αίσθηση μιας παρακμής και απώλειας του momentum. Κάνουν εσφαλμένες επιλογές στα πρόσωπα που εκπροσωπούν τα συμφέροντα τους στη χώρα μας-Παπανδρέου και Τσίπρας δεν μπορούν να σταθούν με επάρκεια και πειθώ απέναντι σε κανένα φιλοευρωπαϊστή έλληνα πολιτικό. Τώρα με αυτό το κτύπημα είναι φανερό ότι γίνονται ανοικτά επιθετικοί-μοιάζει με remake της στάσης τους μετά το Βουκουρέστι, αλλά στο ακόμα πιο απροκάλυπτο και εκβιαστικό. Ας το χωνέψουν κάποτε: η κυριαρχία τους στην Ευρώπη τελειώνει. Να επιστρέψουν στο αμερικανικό δόγμα τους και να κάνουν το κομμάτι τους στην ήπειρό τους-και πολύ τους είναι.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ iconology2009 04/12/2014 22:15:54

   Ακριβώς έτσι!

 6. Σπαθάριος avatar
  Σπαθάριος 04/12/2014 17:07:26

  Όπως πολύ σωστά λέει ο φίλτατος Αργεάδης αν δεν μπορούμε μόνοι μας να φροντίσουμε τον οίκο μας δεν υπάρχει περίπτωση να το κάνουν άλλοι για μας. Αφήνουμε την άμυνα της χώρας στην τύχη της και στο φιλότιμο των στελεχών ενώ η Τουρκία κάθε μέρα φροντίζει για τηνενίσχυσή της και το άνοιγμα της ψαλίδας. Οι πλειοψηφία των νέο Ελλήνων θεωρεί πεταμένα λεφτά τα έξοδα λειτουργίας των ενόπλων δυνάμεων,πόσο μάλλον το κόστος νέων εξοπλισμών. Πολλοί, δυστυχώς το έχω ακούσει ως ιδέα, εύκολα θα έλεγαν ναι ακόμα και στην πώληση υπαρχόντων συστημάτων για να εξευμενίσουν την τρόικα και να καλύψουν κενά. Πώς να μας υπολογίσει λοιπόν η Αμερική όταν βασική αρχή της εξωτερικής πολιτικής τους, διαχρονικά, είναι πως το μόνο statusquo που ισχύει είναι αυτό που μπορείς να επιβάλεις; Τι να μας κάνει το ΝΑΤΟ που δεν έχουμε ένα αεροπλάνο για ναυτική επιτήρηση στο Αιγαίο και στην Ανατολική μεσόγειο; Τι να φοβηθεί η Τουρκία που σε λίγο οι φρεγάτες του θα φτάνουν μέχρι το ναύσταθμο Σαλαμίνας; Όποιος σκύβει μόνος το σβέρκο το μόνο που μπορεί να περιμένει είναι σφαλιάρες.

 7. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 04/12/2014 22:43:40

  Σημασία έχει αν μην αναγνωρίσουμε εμέις τα σκόπια ως μακεδονία και ας του αναγνωρίσει όλος ο πλανήτης. Άμα δώσουμε μία φορά το όνομα, το έχουμε δώσει για πάντα. Ενώ τα σκόπια με τους 800.000 σλάβους, 200.000 γύφτους και 1 εκατομμύριο αλβανούς, ίσως να μην υπάρχουν για πολύ ακόμη. Ας κοσοβοποιηθούν να τελειώνουμε. Να πάρει ο καθένας το κομμάτι του.

 8. Naruto avatar
  Naruto 04/12/2014 23:38:39

  Τα Σκόπια δεν μπορούν να μείνουν για πολύ καιρό ενιαίο κράτος . Κάποια στιγμή οι Αλβανοί θα αποσπαστούν και οτι απομείνει δεν θα μπορεί να επιβιώσει παρά μόνο αν προσαρτηθεί σε κάποια μεγαλύτερη χώρα . Το πιθανότερο ειναι ένα κομμάτι να πάει στην Βουλγαρία και το υπόλοιπο στην Σερβία . Οι αμερικάνοι έχουν εκεί μια τεράστια στρατιωτική βάση και θέλουν το κράτος ενιαίο γ´αυτό παίζουν το παιχνίδι του μακεδονοψυχοπαθή Γκρουέφσκι .

 9. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 05/12/2014 01:13:48

  Όπταν μπορούσε να λυθεί και αυτό το (σχετικά εύκολο) ζήτημα, έγκαιρα και αρκετά επωφελώς για μας, μέσα στους διεθνείς οργανισμούς, δεν μπορέσανε, δεν θελήσανε οι πολιτικοί μας. Το κάνανε και αυτό το ζήτημα "μπλέ και πράσινους βώλους" για να παίζουν νηπιακά παιχνίδια ανταγωνισμού μεταξύ τους. Και να κυττάμε οι πολίτες σαν χάνοι πως παίζουν με τις γκαζιές πράσινοι και βένετοι.... Θέλανε το (το υποτιθέμενο) "τέλειο", και χάσανε έτσι το καλό. Τώρα οι πολιτικοί των γειτόνων, σαν γνήσιοι νοτιο-νοτιοβλακάνιοι που είναι και αυτοί, παίζουν καραγκιόζη πίσω απο το μπερντέ που εμείς στήσαμεμ ενω μερικοί από μας ονειρευόμαστε ότι θα ...διαλυθούν οι γείτονες.... Καλά κρασιά και να προσέχουμε τις μπόμπες με μεθυλική αλκοόλη και τα άσχημα όνειρα μετά από βαρύ φαγητό... "Οποιον καθυστερεί τον τιμωρεί η ζωή..." Άν παραμυθιάζεται κιόλας μόνος του.... Ακριβώς όπως στο πολύ σοβαρότερο και κυρίως πολύ πιο επικίνδυνο ζήτημα της οικονομίας: όσο ήταν καιρός να βρεθεί μια λύση, έστω σχετικά καλή ή μέτρια, οι πολιτικοί μας παίζανε τον ίδιο καραγκιόζη. Θέλανε "ιπποκόμους και αεροπόρους". Το αποτέλεσμα γνωστό, το πνίξαμε το κουνέλι. Τα ίδια παντού, εκτός πραγματικότητας.

  • Ρεαλιστης avatar
   Ρεαλιστης @ Uncle Stgm 05/12/2014 02:53:58

   Καλα απο θεωριες παμε. Δηλαδη λετε να το λεγαμε Βορεια Μακεδονια οπως ειχε προταθει? Και μετα να λενε οτι η Νοτια Μακεδονια ειναι υπο καταληψη? Οι μπλε βωλοι ειπαν οχι , οι πρασινοι ετσι και ετσι και οι κοκκινοι τι ελεγαν θυμαστε? Ακομα και χθες ο νεοκουλτουρες θεοχοντρος συνθετης υποστηριζε οτι στην Β. Ελλαδα η γλωσσα που μιλαγαν ηταν τα Βουλγαρικα. Η πραγματικοτητα ειναι αυτη και καλα εκαναν. Καλλιτερα το ΒΕΤΟ του Κ.Κ στον Μπους απο το σε ολα ναι . Αν αρχιζε αυτο θα ειχαμε ανοιξει απο μονοι μας τον ασκο του Αιολου.

  • in medias res avatar
   in medias res @ Uncle Stgm 05/12/2014 09:47:54

   Πότε μπορούσε να λυθεί το ζήτημα -και τί εννοείτε ως "λύση"? Ο Σταύρος Λυγερός, στο "Εν ονόματι της Μακεδονίας", υποστηρίζει, ότι παρά την εκ των υστέρων διαμορφωθείσα μυθολογία, ουδέποτε υπήρξε τέτοια ευκαιρία. Ούτε ο Γκλιγκόρωφ, ούτε οι διάδοχοί του δέχθηκαν ποτέ την ονομασία "Σλαβομακεδονία" (η οποία, κατά τη γνώμη μου, θα ήταν και η μοναδική αποδεκτή, εφόσον θα περιείχετο ο όρος "Μακεδονία"). Μήπως όμως είχαν δεχθεί ποτέ τον γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes (όπως έχει εξοκείλει η θέση των περισσοτέρων κομμάτων σήμερα)? Δεν θυμάμαι κάτι τέτοιο. Θα ήταν ενδιαφέρον αν μπορούσατε να τεκμηριώσετε το αντίθετο.

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ in medias res 06/12/2014 00:12:16

    Ο δημοσιογράφος λέει παραμύθια για την εποχή Γκλιγκόροφ. Στο θέμα αυτό, δίκιο έχει ο Κ. Μητσοτάκης, που λέει το ακριβώς αντίθετο. Σημειωτέον ο Κ. Γκλιγκόροφ ήταν ...φοιτητής του Ξ. Ζολώτα σε ευρωπαικό πανεπιστήμιο. Οι μαθουσάλες μπορούσαν να συνεννοηθούν - τα αναρχομπάχαλα μαθητούδια τύπου Γκρούεφσκι φυσικά όχι)

    • in medias res avatar
     in medias res @ Uncle Stgm 06/12/2014 16:15:24

     Αν κάποιος (έχει συμφέρον να) "λέει παραμύθια", αυτός μάλλον δεν είναι ο Λυγερός ...

 10. roadrunner avatar
  roadrunner 05/12/2014 01:42:27

  Η Αμερική αναγνωρίζει τα Σκόπια με το όνομα Μακεδονία.. Τα στελέχη του Σύριζα αναγνώρισαν τα Σκόπια ως Μακεδονία πολύ νωρίτερα (Γαϊτάνη, Κούλογλου, νεολαία Σύριζα ...) Τι είναι χειρότερο από τα δυο ;

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ roadrunner 05/12/2014 01:52:50

   Οι ΗΠΑ (όπως και πολλοί άλλοι "μεγάλοι" εκτός ΕΕ, π.χ. Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Βραζιλία) έχουν δεχτεί στις διμερείς τους σχέσεις το όνομα "Μακεδονία" εδώ και πάρα πολλά χρόνια... Απλώς ήταν μέχρι τώρα επιφυλακτικοί σε πολυμερείς συναντήσεις και οργανισμούς - εκεί τηρούσαν τη φόρμουλα του ΟΗΕ και της ΕΕ. Κάποτε θα έληγε αυτό, μοιραία. Είπαμε: όταν προσφέρονταν η κατάσταση για επωφελές deal οι πολιτικοί μας δεν ήθελαν (είχαν βρέι άλλη μια μπίλια για να παίζουν). Τώρα είναι όλο και πιο αργά, όπως και σε άλλα, σοβαρότερα θέματα.

   • Ρεαλιστης avatar
    Ρεαλιστης @ Uncle Stgm 05/12/2014 03:01:30

    Μας αναφερετε παρακαλω το επωφελες deal πως το οριζετε? Το Μακεδονια σαν ονομα το εδωσε τεχνιεντως ο Τιτο για να αποκτησουν συνειδηση εθνικη οι τοπικοι κατοικοι που ηταν πανσπερμια Ελληνων, Τουρκων, Βουλγαρων, Αλβανων , Σλαβων και Τουρκογυφτων. Και τι εκαναν τοσοι που εδωσαν την ζωη τους ? Τιποτα ? Τι ηταν οι Μακεδονομαχοι τιποτα? Το κρατος αυτο εχει σαν εισοδημα βασικο τον τζογο απο 'πατριωτες ' Ελληνες που πηγαινουν εκει, τα ναρκωτικα το λαθρεμποριο κλπ.

   • Άλυτη Εξίσωση avatar
    Άλυτη Εξίσωση @ Uncle Stgm 05/12/2014 10:15:11

    Θείε, ποτέ δεν μας ...''προσφέρθηκε'' ούτε επωφελές ..deal ούτε ένα όνομα που να μην προσβάλλει την Ιστορία μας και να μην υπαινίσσεται ανοχή μελλούμενων επιβουλών. Το μόνο που μας...προσφέρθηκε ήταν η δυνατότητα να προσυπογράψουμε ταπεινωτική υποχώρηση. Η μόνη πια για εμάς ευτυχής κατάληξη, είναι να διαλυθεί ταχύτατα το μόρφωμα και να διαμοιρασθούν τα μέρη του στους νόμιμους κατόχους (Αλβανία, Σερβία, Βοσνία).

    • Uncle Stgm avatar
     Uncle Stgm @ Άλυτη Εξίσωση 06/12/2014 00:06:21

     Ωραία, περίμενε στο ακουστικό. Φυσικά, κάποτε και ο ηλιος θα γίνει λευκός νάνος. Μέχρι τότε συνιστώ υπομονή.

  • in medias res avatar
   in medias res @ roadrunner 05/12/2014 09:54:39

   Χειρότερο μεταξύ των δύο είναι ασφαλώς το δεύτερο. Χειρότερο από τα δύο είναι να τα αναγνωρίσει το Ελληνικό Κράτος, έστω και με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes.

 11. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 05/12/2014 14:16:31

  Το κύριο πρόβλημά μας είναι η εξής αντίφαση. Από την μια δεν θέλουμε το όνομά μας και τον πολιτισμό μας να τον ιδιωποιηθεί ξένο κράτος -και δικαίως- αφού στηρίζεται στην μη Ελληνικότητα των Μακεδόνων για να επιβιώσει και αποκτήσει εθνική συνοχή, στηριζόμενη βεβαίως σε πλαστή ιστορία, ο σλαβικός κυρίως πληθυσμός, και από την άλλη η Ελλάδα χρειάζεται ένα τέτοιο κράτος εκεί για να λειτουργεί ως ρυθμιστής. Θέλουμε ΟΛΟΥΣ τους γείτονες μικρούς και διαιρεμένους. Όσο για το τί έπραξαν οι Αμερικνοί και οι άλλοι, μην σας ανησυχεί, οι σκοπιανοί παραχαράκτες νοιάζονται, κυριολεκτικά ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ μόνο για την δική μας αναγνώριση, γι' αυτό όποιος Ελλαδικός υπογράψει συμφωνία με το όνομα Μ (άνω, κάτω- ή οτιδήποτε άλλο με το Μ μέσα) θα είναι ΠΡΟΔΟΤΗΣ! χειρότερος και από τον Εφιάλτη που στο κάτω-κάτω ήταν αιτία μόνο για τον θάνατο των 300 Σπαρτιατών και των 700 Θεσπιέων ή του Νενέκου που τον εκτέλεσε ο Κολοκοτρώνης, αν δεν με απατά η μνήμη μου.

  • Νιόβη avatar
   Νιόβη @ Νίκος Αργεάδης 06/12/2014 04:29:43

   +10000

 12. greg avatar
  greg 05/12/2014 16:52:16

  Δηλαδή ζητάμε από άλλους νά σεβαστούν τή χώρα, όταν σέ όλη τή νεώτερη ιστορία μας αποδεικνύουμε μέ κάθε τρόπο ότι, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, δέν τή σεβόμαστε (καί ούτε πρόκειται), εμείς οί ίδιοι;

 13. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 06/12/2014 08:45:34

  Oι ΗΠΑ αναγνώρισαν τα Σκόπια με το όνομα Μακεδονία όταν συγκροτήθηκε η "Συμμαχία των Προθύμων" για τον πόλεμο στο Ιράκ επί Μπους.Οι Αμερικανοί τότε έψαχναν για διπλωματικούς λόγους όσο μεγαλύτερο αριθμό χωρών για να συμμετέχει στο συνασπισμό.Η Ελλάδα δεν συμμετείχε.Τα Σκόπια για να μπουν στο συνασπισμό ζήτησαν να αναφέρονται με το όνομα Μακεδονία και έστειλαν 30 στρατιώτες στο Ιράκ. Αυτός ήταν ο λόγος και ήταν πολύ πριν το Βουκουρέστι. Η αναγνώριση έγινε πριν 10 χρόνια και δεν έχει αλλάξει τίποτα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.