18/09/2009 13:16
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Σε κάθε περίπτωση, ο Αλμούνια είναι αυτός που θα εφαρμοσθεί..»Αναμφισβήτητα το πρόσωπο των ημερών δεν είναι ούτε ο Καραμανλής ούτε ο Παπανδρέου, αλλά, ο αρμόδιος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές υποθέσεις της ΕΕ, Χοακίν Αλμούνια

 Βάσκος στη καταγωγή, αποτελεί ένα από τα σκληροπυρηνικά και πρωτοπόρα στελέχη του σοσιαλιστικού κόμματος της Ισπανίας ενώ φαίνεται πως προσφάτως έχει αναλάβει χρέη υπηρεσιακού Υπουργού Οικονομίας στη χώρα μας.

Ο ισπανός επίτροπος, παρουσιάζοντας τις τακτικές τετραμηνιαίες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας, αναφερόμενος στην Ελλάδα επανέλαβε ό,τι «όλοι οι πολιτικοί ηγέτες και τα κόμματα στην Ελλάδα γνωρίζουν πλήρως την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας», δικαιώνοντας εν μέρει τη Ρηγίλλης. Στο ίδιο μήκος κύματος  πρόσθεσε  πως «η νέα ελληνική κυβέρνηση, όποια και αν είναι, θα πρέπει στις 24 Οκτωβρίου να ενημερώσει την Επιτροπή» για τα μέτρα που έχει υιοθετήσει η Ελλάδα σύμφωνα με τις συστάσεις της Επιτροπής και του Ecofin, προκαλώντας «ανάμεικτα συναισθήματα» στην Ιπποκράτους.

Ποια είναι όμως η «ταυτότητα» του κ. Αλμούνια; Γεννήθηκε στο Μπιλμπάο της Ισπανίας το 1948. Σπούδασε Νομικά και Οικονομικά στην ίδια πόλη και συνέχισε τις σπουδές του σε Παρίσι και Χάρβαρντ. Ο κ. Αλμούνια πολιτικά ανήκει στους σοσιαλιστές. Την δεκαετία του 80, χρημάτισε Υπουργός Εργασίας και Υπουργός Δημόσιας Διοίκησης στις δυο κυβερνητικές θητείες του Φελίπε Γκονζάλες ενώ, όταν ο τελευταίος αποχώρησε από την θέση του Γ.Γ. του PSOE, εξελέγη στην ηγεσία του κόμματος με τη συντριπτική πλειοψηφία του 73% των ψήφων των συνέδρων.

Παρά το πλούσιο βιογραφικό του στις κομματικές αρχαιρεσίες του 1998 για την ανάδειξη υποψήφιου για την Πρωθυπουργία, οι εκλέκτορες δεν ψήφισαν τον κ. Αλμούνια ο οποίος όμως  διατήρησε τη θέση του Γ.Γ. Το ποσοστό όμως, των εθνικών Ισπανικών εκλογών του 2000, όπου το Σοσιαλιστικό Κόμμα έλαβε μόλις το 34,1%, τον αναγκάζει σε παραίτηση. Στη θέση του, τον διαδέχτηκε ο σημερινός Ισπανός Πρωθυπουργός, Χοσέ Λουίς Ροδρίγκεθ Θαπατέρο.

Παράλληλα δεν σταμάτησε να ασχολείται με ερευνητικά προγράμματα για την κοινωνική ισότητα και ανακατανομή εισοδήματος. Το 2002, σε μια εποχή συνολικής στροφής των σοσιαλδημοκρατικών ιδεών προς τις (νέο) φιλελεύθερες ιδέες και την οικονομία της αγοράς, ίδρυσε και ανέλαβε την διεύθυνση μιας πρωτοποριακής αλλά και προοδευτικής ερευνητικής ομάδας με αντικείμενο την σύγχρονη εφαρμογή των σοσιαλιστικών αρχών.

Η συσσώρευση επιστημονικής και πολιτικής δράσης προβάλει ως ο βασικός λόγος που το 2004 βρέθηκε στο σημερινό γραφείο του αρμόδιου Επιτρόπου για τις Οικονομικές και Νομισματικές υποθέσεις.

Οι δηλώσεις του Επιτρόπου σε καμία περίπτωση δε μπορούν να χαρακτηριστούν τυχαίες. Σε ανύποπτο χρόνο σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Stampa διαμόρφωσε ένα σαφές πλαίσιο για τις εξελίξεις που ακολουθούν: οι κοινωνικές συνθήκες έχουν επιδεινωθεί και συνεχίζουν να επιδεινώνονται», τονίζοντας ότι «χρειάζεται μια άνοιξη διαλόγου για να αποφευχθεί ένα θερμό φθινόπωρο».

Δεν είμαστε σίγουροι ποιο κόμμα θα επέλεγε να ψηφίσει ο κ. Αλμούνια στις εθνικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου. Άλλωστε, εικάζεται πως τον Δεκέμβριο που λήγει η θητεία του θα αποχωρήσει από την θέση του Επιτρόπου, θα επιστρέψει στην χώρα του και θα συμμετάσχει στη κυβέρνηση Θαπατέρο. Επομένως, μετά τον Δεκέμβριο, λίγο θα τον ενδιαφέρει και η δημοσιονομική πολιτική της Κυβέρνησης που θα έχει εκλεγεί μέχρι τότε. Αντίθετα, είναι βέβαιο πως τόσο ο διάδοχος του κ. Αλμούνια, όσο και η δεινή οικονομική θέση στην οποία φαίνεται να βρίσκεται η χώρα, με το ίδιο και περισσότερο σθένος θα προτάσσουν τις αναγκαιότητες μιας ριζικής αναδιάρθρωσης των δομών της ελληνικής οικονομίας.

Σε κάθε περίπτωση «ο Αλμούνια είναι αυτός που θα εφαρμοσθεί..», που λέει και η Αλέκα.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. τσώφλι πασατέμπου avatar
    τσώφλι πασατέμπου 18/09/2009 14:06:41

    Πρίν ενάμισυ χρόνο περίπου :

    Έλληνας δημοσιογράφος : "Στα μέτρα εξυγίανσης της οικονομίας, εκτός απο τα όρια ηλικίας πιστεύετε οτι πρέπει να συμπεριληφθεί και η περικοπή του 14 ου μισθού ;

    Αλμούνια, σμίγοντας τα φρύδια : "14 ου μισθού ; Τί είναι αυτό, come again please" !!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.